Keresés

Részletes keresés

vanda62 Creative Commons License 2021.04.13 0 0 298

Az engem is mindig fölhergel, amikor egy beképzelt külföldi honlap közli velem, hogy rossz országban vagyok. Hát tehetek én róla, hogy az én időmben 

meg nem lehetett válogatni.:-)

Cavendish győzelmeinek én is nagyon örülök, jó látni, hogy megszolgalja a bizalmat.

Előzmény: vélemény (297)
vélemény Creative Commons License 2021.04.13 0 0 297

Még februárban regisztráltam a Rai Cultra oldalán, ezzel tudtam megnézni a Teatro Costanziban felvett Sevillai borbélyt. Nagyon jó előadás volt, bejátszották a nézőteret. Majd ugyanitt volt márciusban a koncertszerű Puritánok Brownleevel. A zenekar egy része  szét volt szórva a páholyokban. Már akkor hirdették a következő előadást, a Traviatat. A képek mutatták, hogy itt is használják a nézőteret és a páholyokat is. Szombattól lehetett megnézni. Volna. Mert amikor rákattintottam, közölték,  hogy csak Olaszországban lehet megnézni. Szóval még hálásabb vagyok a Metnek és a bécsieknek is, hogy náluk nincs ilyen korlátozás. De a kommentek alapján a Müpa koncerteket is sokan nézik külföldről, ott élő magyarok és külföldiek is. Ott sincs korlátozás.

 

Nagyon örültem Cav sikerének. Mindig örülök, ha valaki leírt, "eltemetett" sportoló győz.

vanda62 Creative Commons License 2021.04.11 0 0 296

Egy pszichologus ezen biztos jól elgondolkodna, hogy miért pont ez a kettő, de a két legkedvesebb operám a don Giovanni, és a Kék szakállú herceg vára. Én nem tudom megmagyarázni, hogy miért pont ez a kettő, de így van. Nos, a héten mese hét van a Met-ben, és a Jolanta/Kékszakállú előadást besorolták a mesék közé, úgyhogy 14-én szerdán meg lehet nézni. Mariusz Trelinski egyike azoknak a modern rendezőknek, akinek a munkáit tényleg meg lehet nézni, mert szolgálják a darabot, és agyonverik. 

 

https://www.metopera.org/user-information/nightly-met-opera-streams/week-57/

vanda62 Creative Commons License 2021.04.09 0 0 295

Brownleet nagyon kedvelem, igaz, hogy rendkívül picike, de hihtetlenül szép hangja van, és igazán lehengerlő egyéniség, egy igazi "gömbvillám":-) 

Előzmény: vélemény (294)
vélemény Creative Commons License 2021.04.09 0 0 294

Köszönöm a San Fransiscoi Opera linkjét. Már a múlt héten is kihasználtam, láttam a Don Pasqualet. Az énekesek közül csak Brownleet ismerte. Gyönyörű hangja van, de sajnos nagyon alacsony. Igaz, hogy pl Alagna sem egy dalia. Egy nagyon jó kis előadás volt. Tele poénnal.

Azt hiszem, hogy a Don Pasquale bármilyen helyre vagy időbe  lehet helyezni.

Aznap délután pedig a Metből mgnéztem a Szerelmi bájitalt. Én keverem Bellinit és Donizettit. Nagyjából egyidőben éltek, mindketten  fiatalon haltak meg és a zene is hasonló. Vaamelyik angol nyelvű krimimben van egy nyomozó, aki Bellini rajongó és fel van háborodva, hogy egyesek összekeverik Bellinit Donizettivel.( Vagy P. D. James vagy Ruth Rendell írta a könyvet. Őket is keverem. Tavaly március óta kb 80 angol nyelvű krimit olvastam újra. Kicsit összefolynak a történetek.)

Nem tudom eldönteni, hogy melyik opera tetszik jobban.

A nálunk levő isiászos beteg barát "kénytelen" velem operát hallgatni. Tegnap Anyegin volt, ma Bolygó hollandi. Utóbbit egyre jobban kedvelem.

A Müpa honlapján minden nap ellenőrzöm a Wagner előadásokat. Június közepe, még nem mondták le.

 

( Itt a belvárosban ( Oktogon környéke) annyian voltak ma az utcán, a boltokban, mintha fizetnének érte. Nem értem az embereket. Ismerősi körben szerencsére senki sem halt meg, sőt még kórházban sem volt. De többen voltak hosszan betegek, és  többeknek van ilyen-ilyen post covid tünete)

vanda62 Creative Commons License 2021.04.05 0 0 293

Nagyon érdekes, izgalmas lehet a londoni színházi élet. Az én tapasztalatom annyi, hogy láttam a Hamletet felvételről az Urániaban, az tényleg rettenetesen tetszett

 A flandria nagyon érdekes, izgalmas volt, nagyon érdekes volt, ahogy alakították, formáltak a versenyt. Végül a legerősebb csapat legerősebb embere győzött.

Előzmény: vélemény (292)
vélemény Creative Commons License 2021.04.05 0 0 292

Volt egy elég hosszú időszak, amikor minden télen Londonba utaztam 5-6 napra. A téli turizmus ösztönzésére féláron adták a színházjegyeket, sőt néha harmadáron. Legalább 20x voltam  színházban, láttam az összes "nagy" musicalt.. Szuperek voltak, élő zenekar, óriási tánckar, nagyon jó énekesek, pörgős előadások. Mind jó volt, talán a Macskák volt a legjobb. De lehet, hogy csak azért érzem így, mert az volt az első. De láttam pl az Egérfogót és az eredeti S. Ö.R-t is.

A londoni színházak mások, mint  nálunk.  Az 1900 körül épültek. Nagyon kicsi az előcsarnok, a mi előszobánk nagyobb. Az emeletre általában közvetlenül az utcáról vezet a bejárat, a lépcső szinte kaputól indul. A "földszinti" helyekre az utcaszintről lefele kell menni, 4-5 szint, és meredekek a lépcsők. A ruhatár nem kötelező, itthon az Operában sokszor láttam kétségbeesett angolokat, amikor a jegyszedő néni rángatta a kezükből a kabátot és tuszkolta őket a ruhatárhoz. A kabátokat összehajtva berakják az ülés alá, sőt mellé rakják a shopping  cuccot is, sokszor bizony márkás  zacskókkal. És szünetben kimennek a mosdóba. És nem lopják el. Büfé csak előzetes rendeléssel működik.  A szünetben bejönnek a jegyszedők, nyakukban kosár, üditőt, csokit, jégkrémet árulnak. Lehet bent jégkrémet enni. Azon is láttam nálunk angolokat megdöbben, hogy itt nem lehet kaját bevinni a nézőtérre.

 Meghallgattam Bécsből a Fideliot. Mi csak tavaly április végén kezdtük el hallgatni az operákat. Ez volt az első, de azóta sem adták, vagy csak mi kihagytuk. A történet elég üres. De a zene persze jó. Azt írja az angol nyelvű könyvem, hogy Beethoven nem volt tisztában az emberi hang képességeivel és Florestan többet szenved a szólamától, mint a bilincsektől.

Az operában egyszer láttam, Kovalik Balázs "érdekes" rendezésében. Szerintünk szörnyű volt, de a mellettem ülő német pár nagy lelkes volt.

 

Nagyon jó volt tegnap a Flandria.

Előzmény: vanda62 (291)
vanda62 Creative Commons License 2021.04.04 0 0 291

Belenéztem, sajnos nekem nem tetszett. A filmet én is nagyon szerettem, a film zenéjét annak idjén rongyosra hallgattam. De ez 1984-ben volt, nagyon régen, most már sajnos nem tudott lekötni.

Előzmény: vélemény (287)
vanda62 Creative Commons License 2021.04.04 0 0 290

Főzés közben a Szerelmi bájítalt hallgatom. Kwiecien egy riportban elmondta, hogy amikor 2012-ben ezt a szerepet énekelte New Yorkban, akkor halt meg otthon Lengyelországban az anyai nagymamája. És úgy kellett neki minden este az operairodalom egyik legszebb és legbutább katonáját elbolondoznia. Egyszer olvastam egy riportot, amit az édesanyjával abban falusi újságba készítettek, amelyből az anyukája származott és a nagyszülők éltek. Ebből kiderült, hogy nagyon fiatalon házasodtak össze, az anyuka ápolónó volt, az apuka taxisofőr, és albérletben laktak Krakkóban. A kis Mauriseket ezért az nagymama és a nagypapa nevelte falun, amíg a szülök valami lakást nem tudtak szerezni Krakkóban. Utána is sok időt töltött náluk, ők indították el a világhír felé. Kiskamasz korában elvitték egy búcsúba, ahol egy kis dalt elénekelt a rendfőnök asszonynak, akinek annyira tetszett a produkció, hogy neki ajándékozott egy kosár körtét. Ez a kosár körte volt az, amit Kwiecien a művészetével keresett. Most azért kezdte ki a sajtó, mert már nem hajlandó egy koság körtéért dolgozni. 

 

http://www.koszyce.gmina.pl/gazeta/GK54LQ.pdf

 

https://www.facebook.com/groups/96963668368/permalink/10152844146583369/

 

 

 

vanda62 Creative Commons License 2021.04.03 0 0 289

Az egyik. megpróbálom, hátha sikerül megnézni.

Előzmény: vanda62 (288)
vanda62 Creative Commons License 2021.04.03 0 0 288

Nagyon kevés musical van, amit szeretek Jesus

Előzmény: vélemény (287)
vélemény Creative Commons License 2021.04.03 0 0 287

Ha van még holnap időd. A Youtube-on van megint full show. Mindig péntek este 8-tól vasárnap este 8-ig megnézhető musicalek. Ez most a Jézus Krisztus szupersztár. Egy 2012-es előadás valamelyik nagy stadionban. Nekem nagyon tetszett. A filmet legalább 30x láttam, annak idején az első két hétben minden nap. Egészen más, nem is tudtam a kettőt hasonlítani. Nézd meg, ha tudod.

Előzmény: vanda62 (286)
vanda62 Creative Commons License 2021.04.02 0 0 286

Áldott húsvéti ünnepeket kívánok  én is! 

Előzmény: vélemény (285)
vélemény Creative Commons License 2021.04.02 0 0 285

Anyeginként még Hvorosztovszkíjnál is jobb volt. De ez a tegnap esti Devereux is nagyszerű volt. Van egy I. Erzsébetről szóló könyvem, majd utánanézek a storynak. Azt tudom, hogy Devereux ( más néven Essex grófja) a királynő kedvence volt az utolsó időkben. Hogy ez pontosan mit jelent, azt talán senki sem tudja. A fiatalembernek fejébe szállt a dicsőség, azt hitte , hogy Erzsébet barátsága mindentől megvédi, de végül túl sok lett az ellensége, és a feje porba hullt. Az operában Kwiecien és Garanca által játszott szereplők nem valósak. De mindig felturbózzák valami szerelmi szállal.

 

Nekem is azt mondta a doktornő, hogy az első után 10-12 nappal már védve vagyok a súlyos ( kórház, lélegeztetőgép) következményektől.

Kijelöltem addig mindenféle feladatokat, tanulmányi és háztartási területen is. Ráadásul most nálunk lakik egy barát, akinek ülőidegzsábája van ( nagyon ronda betegség),tőlünk jár kezelésekre, gyógytornára, mert otthonról nagyon messze lenne, és én kísérgetem. Szóval hasznos is vagyok.

 

Kár,hogy a Rubaixt eltolták.

Boldog Húsvétot kívánok nektek!

vanda62 Creative Commons License 2021.04.02 0 0 284

Nézzük, mit érdemes hallgatni a Bartók rádión az ünnepen!

 

Ma fél nyolckor, Bach János Passiójának felvétele lesz, amely tavaly húsvétkor készült Helsinkiben. 

 

Holnap hét órakor Rusalka felvételről René Fleminggel, Piotr Beczalával és Vodnik szerepében John Relyeaval. 

 

Vasárnap este kilenckor a Szent Efrém férfikar húsvéti koncerteje lesz, 2018-ból. 

 

Amikor én kerékpárrajongó lettem, Roberto Heras, Joseba Beloki, és Gilberto Simoni voltak a nagy kedvencek. Amikor az első kettő kikopott a sportágból, akkor Gomez Marchante. Aztán amikor a szőke madridi is visszavonult, senki nem tudott a helyébe lépni. Féltem tőle, hogy a klasszikus zenével is így lesz, Kwiecien visszavonul, kinek leszek én a hard core rajongója. Aztán a sors és egy tavaly pünkösdi rádiókoncert úgy hozta, hogy egy ember nem tudta őt pótolni, no de nyolc, + a két állandó beugró már, igen.:-)  

 

 

 

 

vanda62 Creative Commons License 2021.04.02 0 0 283

Itt a riport elején a riporter helyesen mondja ki, Kwiecien bólogat is, hogy tényleg úgy hívják, ahogy az úriember mondja. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=HQj45Ux-FnY

vanda62 Creative Commons License 2021.04.02 0 0 282

Nem csoda, hogy rettegtek, egyik se tudta a nadragjaban tartani a szerszámat, aztán a sok fusizas mindig problémát okozott az istenasszonyokkal:-)

Előzmény: vélemény (278)
vanda62 Creative Commons License 2021.04.02 0 0 281

Kwiecien tényleg kiemelkedő bariton volt, én nagyon sajnálom, hogy befejezte. Két szerepe volt, amiben én sose láttam nála jobbat, Don Giovanni és Anyegin. De összességeben mindenben tetszett.

Előzmény: vélemény (277)
vanda62 Creative Commons License 2021.04.02 0 0 280

Várakozni sose jó. Ebben az esetben arra jó ez a hátra lévő két hónap, hogy az alatt csak kivizsgálják a vérrög kepzodesi problémát. És azt hallottam, hogy az első oltás után is kialakul olyan védettség, ami a legsúlyosabb szövődményektől megvéd. Bízni kell.

Előzmény: vélemény (277)
Eklatáns Béla Creative Commons License 2021.04.02 0 0 279

Nekem még sok van a másodikig. 3  hete volt az első

 

Akkor mán olyan "sok" nincs...

Előzmény: vélemény (277)
vélemény Creative Commons License 2021.04.01 0 0 278

Zeusz is rettegett Hérától. A görögországi és a földközi-tengeri utzásokhoz elég jól meg kellett tanulnom a görög mitológiát. Mindig a "Gedeon bácsi a sámlin retteg" jutott eszembe.

Előzmény: vanda62 (276)
vélemény Creative Commons License 2021.04.01 -1 0 277

Egyre jobban megértem a Kwiecien iránti rajongásodat. A Roberto Devereuxben is zseniális.  Tulajdonképpen bármit tud, Verdi, Bel canto, Mozart, Bizet, pozitív karakter, negatív karakter, komikus karakter.   Óriási kár, hogy abba kellett hagynia.

Nem tudom, hogyan kell ejteni a nevét, a lengyel nyelvhez sosem volt közöm. A bevezetőben azt hiszem Debbie Voigt igyekezett gyorsan túl lenni a név kiejtésén. Ha nem tudtam volna, hogy mit mond,  egyáltalán nem értettem volna. Így sem igazán.

Nappal több részletben megnéztem az Istenek alkonyát, délután az Szépművészeti Múzeumból egy Zoomos vezetést a tavalyi Dürer kiállításról, most megy a Devereux. Eredetileg csak egy felvonást akartam meghallgatni, de ez hihetetlenül gyönyörű zene.

Már attól félek, hogy túlságosan hozzászokok a munka nélküli élethez.

Olvastam, hogy a férjed is megkapta az első oltást.  Gratulálok. Az unokaöcsém kapja szombaton, Szputnyikot. Miatta aggódtunk. Nekem még sok van a másodikig. 3  hete volt az első

vanda62 Creative Commons License 2021.04.01 0 0 276

Van benne valami. A multkorjában a lányommal néztük meg MET 80-as évek végén készült Walkürjét. Van benne egy elég terjedelmes rész, amikor Wotan és a neje veszekszenek. Mire a lányom. No tessék, a germán-kelta főistenek, hát olyanok mint minden középkorú házáspár. Az asszony jól le... ta ezt a böszmét, hogy nem elég, hogy nem tudja a gatyájában tartani a pöszörőjét, de még a szemetet se vitte ki. :-) Úgyhogy tarítsa el ezeket a halandókat az útból, és gondoskodjék neki szolgákról, akik kiviszik a szemetet, külöben a másik szeme is ki lesz kaparva. Olyan jót nevettem róla, elég sajátos értelmezése szegény Wagnernek, de tényleg lényegében ez történt. 

Előzmény: vélemény (275)
vélemény Creative Commons License 2021.04.01 0 0 275

Terfel nagyon jó volt Wotanként. Wotan végül is nagy kókler. Fenséges kókler, de kókler. Ahogy Zeusz és Jupiter is.  Egyfolytában kavar, mindig másokat hibáztat,  mindig a könnyebb utat akarja választani és meg van sértve ha nem jön össze. És mégis van benne valami . Terfel ezt mind képviselte.

Megint végighallgattam az egész Ringet. Már a cica is menekül. San Fransiscot megnézem.

Előzmény: vanda62 (273)
vanda62 Creative Commons License 2021.03.31 0 0 274

Nagyszerű hírt tudtam meg. Nemcsak a MET-nek van ingyenes streaming szolgáltatása, hanem a San Francisco Operának is. Minden szombaton csendes ócaáni idő szerint 10 órakor kezdődik és vasaárnap éjfélig tart. 

 

https://sfopera.com/opera-is-on/streaming/

 

Április közepén április 17-18-án Kwiecien lesz a Don Carloban. Nagyon jó előadás volt, Kwiecien mellett Rene Papa, Ana Martinez, Michael Fabiano és Nadia Krasteva énekeltek benne. Nekem az egész operából Eboli hercegnő a kedvencem, itt is Krastevea tetszett a legjobban, lhengerlő volt. AZt hiszem ez csak zenei közvetítés, mint a rádióban, de érdemes meghallgatni. 

vanda62 Creative Commons License 2021.03.31 0 0 273

Én pedig sose láttam Wagner operában, el se tudom képzelni, hogy milyen lehet. René Fleming tényleg nagyon szép hölgy, ő maga és a hangja is, és egyikük se öregszik:-)

 

Előzmény: vélemény (272)
vélemény Creative Commons License 2021.03.31 0 0 272

 Hétfőn láttam a Metből egy talán 1988-as Don Giovannit. Bryn Terfel volt Giovanni. Én őt először Wotanként láttam,  2008-09-es Ringben. Az előre lógó haja végig takarta az egyik szemét. Nekem ő azóta is Wotan, mindig furcsa, ha már szerepben látom.  Fleming volt Donna Anna. Most is nagyon csinos, de akkor nagyon szép volt.

Most épp a Siegfriedet hallgatom, közben a yutubeon megmentett kiscicákat nézek. A tesóm ránézett a képre,és megkérdezte, hogy ez melyik jelenet.  Már annyi olyan rendezést láttunk, aminek az égvilágon semmi köze az eredeti műhöz, hogy egy kiscicás Siegfried is elképzelhető.

Előzmény: vanda62 (271)
vanda62 Creative Commons License 2021.03.29 0 0 271

A you tube-on sajnos gyalázatos minőségben fent van az amsterdami opera legándás hírű Szerelmi bájital előadása. Az azóta kiváló Verdi tenorrá érett Robert Aronica volt Nemorino. Bryn Terfel Elvis Presley imitátornak öltözve Dulcamara és az akkor 29 éves Kwiecien Belcore őrmester. Kwiecien kénytelen volt az akkor még hiányzó színpadi tudást külsőségekkel kompenzálni, volt felül semmi show, leresztették a színpadra ejtőernyővel, de nagyon aranyos volt. 

https://www.youtube.com/watch?v=UXHfwlbJ7rY

 

No ezt a elődást láttam, kíváncsi vagyok milyen Belcore őrmester volt akkor, amikor már nemcsak jóképű volt, de jó énekes is. 

Előzmény: vanda62 (270)
vanda62 Creative Commons License 2021.03.29 0 0 270

Köszönöm a híradást, Kwiecient szeretném megnézni. A szerelmi bajitalt még nem láttam ebben az előadásban.

Előzmény: vélemény (269)
vélemény Creative Commons License 2021.03.29 0 0 269

Múlt héten kimaradt az opera. Műkorcsolya vb volt szerdától szombatig, napi 8-10 óra. Képernyőből ennyi elég volt.

De tegnap már megnéztem a Don Giovannit, mától pedig újra Ring van Bécsből. Hiába, a szekta  az szekta.

Jövő héten kétszer is lesz Kwiecien,a Roberto Deveruexben és a Szerelmi bájitalban. Utóbbiban Netrebkoval.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!