Keresés

Részletes keresés

JaMaN és Gonzi Creative Commons License 2003.08.25 0 0 370
Szia!

A talajfűtés meg a fűthető szikla igazából azért kell, hogy éjszakára ne hűljön le a terrárium, és ne fázzon meg az állatka.
Szerintem nappal simán elég az izzó, bár nem árt, ha jó meleg van benne:)
nekem két 40W-os izzó van bent, meg egy 60 centis UV cső, és elég jól felmelegíti télen is a lakását:)

Üdv

JaMaN

Pepszi Creative Commons License 2003.08.25 0 0 369
Én is drágának találtam a fűthető sziklákat.
Most nyáron egyetlen 60W-os égőt használok, szintén időzítővel.
Télen 150W-osra cserélem + van egy kicsi ventilátoros hősugárzó, amit csak este meg reggel szoktam berakni neki kb 10 percre, ha nagyon hideg van. Ez egyből felfűti jó hőmérsékletűre a terráriumot.
Előzmény: JaMaN és Gonzi (368)
JaMaN és Gonzi Creative Commons License 2003.08.25 0 0 368
Sziasztok!

Előszöris Legu: - gyönyörűek az állatkáid, mondanál pár szót róluk, hogy mennyi idősek, mivel eteted őket, stb...
Nagyon jók a képek, látszik rajtuk, hogy jól érzik magukat a kis drágák:)

A telejfűtéses témára visszatérve, minden nagyonn boltban kapható, elég borsos az ára (megfigyeltem, hogy minden baromi drága, amit hüllőkhöz gyártanak) van különböző hosszúságú, többféle méretben, attol függően, hogy mekkora a terkó.
le kell csavarni az aljára, nem árt, ha le is rögzíted. Úgy szokták, hogy letakarják újságpapírral, és arra szőrják rá a kéregzuzalékot, mert hajlamosak kiásni :)

Nálam úgy van, hogy reggel 7-kor felkapcsolódik a lámpája, este 9-kor pedig le. vettem egy időzítőt hozzá, ezer forintba kerül a BauMaxban pl.

Üdv

JaMaN

Legu Creative Commons License 2003.08.25 0 0 367
Sziasztok !
Talaltam egy gyonyoru terkot . Sajnos nem az en lakasomban :( !

Ezt minden allat biztosan nagyon meghalalna !
zsuzsa Creative Commons License 2003.08.24 0 0 366
Van drágább külföldi gyártmány meg olcsóbb magyar. Leguánban is láttam ( mármint az ilyen nevü üzletben ) meg Tryonixben-ban is.
Előzmény: Borcsamama (365)
Borcsamama Creative Commons License 2003.08.24 0 0 365
Talajmelegítőőőőő? Melegítőkőőőőőőő?
Mi ez? Hol? Mennyiért? Kinek van?
Mindent tudni szeretnék, mert házban lakunk, ahol ugye télen a fűtés nem épppen panel meleg, ráadásul ingadozik is , attól függően, hogy éppen otthon vaguynk -e? Aggódunk Süsüke melegéért!
Azt nem arta meg senki, hogy hány órát kell melegíteni, mert most pol van, hogy éjfél felé kapcsoljuk ki a lámpát, amikor aludni megyünk, reggel meg esetleg csak 10 felé kapcsoljuk be. Nyáron ez még oké, de télen?????

Borcsamama

Legu Creative Commons License 2003.08.24 0 0 364

Legu Creative Commons License 2003.08.24 0 0 363

O a kisebbik , bar koruk hasonlo .
Legu Creative Commons License 2003.08.24 0 0 362

Legu Creative Commons License 2003.08.23 0 0 361

Legu Creative Commons License 2003.08.23 0 0 360

Legu Creative Commons License 2003.08.23 0 0 359
Udvozlok Mindenkit !

Nagyon orulok ennek a forumnak , es hogy ilyen sok embernek baratja(szerelme) a Zold Leguan ! En is hozzajuk , hozzatok tartozom ezen szempont alapjan ,es remelem hamarosan a forum-tarsatok is lehetek . A bemutatkozasunk most elmarad , de egy par nap mulva En is meselek a gyerekekrol egy-ket dolgot .
De addig is a kepek beszeljenek magukrol .

JaMaN és Gonzi Creative Commons License 2003.08.21 0 0 358
Szia!

Nekem két 40-es izzó melegíti a terráriumot, plusz egy UV cső, aminek a tetejére mászik, ha úgyérzi nincs elég meleg:)

arra nagyon vigyázz, hogy úgy helyezd el az izzókat, hogy ne tudjon rámászni. Mindenhol azt mondják, hogy "Tedd csak nyugodtan bárhova, nem mászik az rá" , de ez nem igaz, Gonzi is rámászott eleinte, párszor meg is égette magát, azóta leszokott róla, de jobb egyből átugrani ezt a tanuló időszakot, és helyezd el úgy, hogy ne tudjon hozzáférni.

Egyébként ha állandóan 28-30 fok körül tudod tartani a belső hőmérsékletet, akkor az állatkád nagyon jól fogja érezni magát:)

Lehet kapni talajfűtést is, és melegítő követ is, ha az izzók nem csinálnak elég meleget, vegyél bele talajfűtést, az azért is jó, mert éjszakára sem hül le a terrárium, és nem fázik meg.

Üdv

JaMaN

Előzmény: Borcsamama (356)
zsuzsa Creative Commons License 2003.08.20 0 0 357
Nekünk egy közepes terráriumunk van közepes méretü Norbival és 1 db 60-as izzo melegit ( az izzóknak marha nagy a höleadása, nézd meg néha a lámpák buráját is megégeti )
Ha nagyon melege van, akkor lemegy a talajra és ott elterülve alszik.

Tavaly náthás lett és baromira aggódtam vettem infralámpát, a legkisebbet. Nagyon élvezte, tartotta a pofácskáját a meleg fenybe de megégett a böre ( nem nagyon, levedlette pár hét múlva ) de azert ez jelzi, hogya túl meleg se jó, mert hüllö lévén nincs höszabályozása.

A lényeg az, hogy a hüvös napokat elözd meg és legyél felkészülve arra, hoyg melegiteni kell.

Előzmény: Borcsamama (356)
Borcsamama Creative Commons License 2003.08.19 0 0 356
Nahát!
Süsüke is állandóan az itatójába intézi el a dolgát. Először bosszantott, mert így nem tud inni belőle, de most márt kifejezetten örülök, mert rém egyszerű a terkó takarítása.....Mármint, hogy tulajdonképpen nemigen kell:))))
Inni még sosem láttam, de már messziről látszik,amikor felveszi a "pisilő-kakiló" állást az itató edénye felett.Most még mindig a dinnye korszakát éli.Őrület mit megeszik belőle.

Tudom, hogy túl egyszerű a kérdés, de még nem volt telünk Süsükével, és több eltérő dolgot is olvastam. Most akkor pontosan mennyi az ajánlott hőfok nappal a terrárium belsejében, és hány óráig égjen a villany este????
Most ugye nagyon egyszerű a dolog, mert ezer fok van éjjel-nappal.

Borcsamama

JaMaN és Gonzi Creative Commons License 2003.08.14 0 0 355
Az én terráriumom összes oldala 8-as üvegből van.
A tetején van hagyva egy jó nagy téglalap, és oda van ragasztva a drótháló, így tud szellőzni.
egyébként nem érdemes az egészet üvegből csináltatni, mert egyrész baromi drága, már csak az alapanyag is, másrészt egy rémálom a szállítása.

háttérrel együtt kb 150 kiló, nagyon törékeny, és még a profik is eltörhetik (ez történt az enyémmel is, egy terráriumkészítő cég szállítói vitték, és megrepedt az alja)

Szóval ha rám halgatsz, csak az elején lévő tolóajtó legyen üvegből, esetleg az oldalaira lehetne plexiből ablakokat csináltatni, az sem árt, ha a teteje is plexi.

Üdv

JaMaN

u.i: egyébként ha felmerülnek kérdések, írj egy emilt a jaman@freemail.hu -ra, és megírom a telefonszámom, nyugodtan hívj fel, ha kérdésed van, és nem vagy internetközelben, vagy csak egyszerűbb telefonon.

Előzmény: zsuzsa (352)
zsuzsa Creative Commons License 2003.08.14 0 0 354
Norbit a Leguan cimü uzletben vettem, nezd meg a honlapjukat, azt hiszem www.leguan.hu ahova pokokat nezegetni mentem be, de szegeny Norbi volt az utolsó a terráriumban, a többieket mér eladták, ez a szerencsétlen meg ott árválkodott.
Ugyhogy hülye fejjel ( anyai sziv... ) megvettem és terráriumostul taxival mentem haza.Szóval egy jól körbekötözött terráriumot el lehet szállitani tömegközlekedéssel.

Most már azért könnyebb vele, mint egy picivel, sokkal magabiztosabb és jó az étvágya. Éppenséggel kinn is lehetne tartani csak attól tartok ha hozzászokik a kinti léthez akkor folyton ki akar majd jönni a terráriumból.

A szellözés fontos, drótháló van a terrárium tetején.

Előzmény: TPK (353)
TPK Creative Commons License 2003.08.14 0 0 353
Köszönöm a tippeket.
Zsuzsa, Hatvan nincs messze, és a leguánt vonaton haza is lehet hozni. A terrárium a problémás. Kinyomtattam a beszélgetéseinket és megbeszélem a fiammal ő hogy gondolja. 2 hét múlva jelentkezem. Egyébként ha Norbi hozzánk kerülne meglehetősen jó dolga lenne.
Szerintem az hogy erős jószág csak előnyt jelentene egy "kezdő" leguántartónál.
JaMaN a te terráriumod hány oldala üveg? Miből van a teteje? (úgyértem a szellőzője)
Üdv TPK
zsuzsa Creative Commons License 2003.08.14 0 0 352
pedig elég méretes kábelt nyomhat :-)
Előzmény: JaMaN és Gonzi (351)
JaMaN és Gonzi Creative Commons License 2003.08.14 0 0 351
Sajnos Gonzi nem, de azért hősiesen cserélem a vízét minden reggel :)
Előzmény: zsuzsa (350)
zsuzsa Creative Commons License 2003.08.14 0 0 350
Azert is jó a kivehetó vizesedény, mert Norbi legtöbbször abba kakál és igy a terrárium tiszta marad, csak a kádját kell kicserélni.
Előzmény: JaMaN és Gonzi (349)
JaMaN és Gonzi Creative Commons License 2003.08.14 0 0 349
Szia!

Szerintem mindenképpen úgy tervezd meg, hogy felnőtt korában is kényelmesen ellegyen benne.
Nem kell állni az alján a víznek, elég, ha egy tálkába vizet teszel neki, amiből ihat, ha úgy gondolja (másfél év alatt egyszer sem láttam Gonzit inni) de bele is mászhat pancsolni :)

Ha van benne háttér, akkor sokkal dekoratívabb, de igazából nem feltétlen szükséges, a leguán falakó állat, nem sziklalakó, ennek ellenére az enyém kiszúrt egy kiszögellést a sziklán, és ott alszik mindig:)

Érdemes minél magasabbat tervezni, hogy magasra fel tudjon mászni az ágakon, jó sok ág kell bele, hogy tudjon kapaszkodni.
az etetőtálat célszerű valahogy az ágak közé rögzíteni, szeretnek a leguk az ágak között táőlálkozni, mint a szabadban.

kelle bele egy UV foglalat, amibe kell egy cső is, állatkereskedésekben lehet kapni direkt hüllőknek készült csöveket, az áruk elég borsos, 4-5 ezer forint körül van egy 60 centis.

az én terráriumom 115 centi hosszú, minimum legyen ennyi, de inkább hosszabb, és legalább másfél méter szélesnek is kell lennie, vagy mélynek, nem tudom hogy mondjam :)

szellőző rács kell a tetejére, hogy kapjon rendesen levegőt.
Szerintem az asztalossal beszéld meg, hogy lenolajkencével jól áztassa be a bútorlapokat, hogy ne szívja be a nedvességet, és ne kezdjen el rohadni két év után, vagy beszéld meg vele, biztos van olyan bútorlap, ami ellenáll a víznek.

Szeretik a nagy nedvességet, páeratartalmat, ezért növényspriccnivel minden reggel bespriccelek neki lanygos vizet, ettől jól érzi magát:)
egy másik trükk a páratartalommal: - növényboltban lehet mohát kapni, beteszel minél többet, minden reggel alaposan meglocsolod, és az egész nap párologni fog, és még dekorativ is:)

Hirtelen ennyi, még beszúrok egy képet az én terráriumomról, elég rossz minőség, de azért jobb a semminél:)

115 hosszú, 105 magas, 60 mély.

Üdv

JaMaN

Előzmény: TPK (347)
zsuzsa Creative Commons License 2003.08.14 0 0 348
A barátom Hatvanban lakik.Az messze van Miskolctól? Kiviheti az állomásra.

En megvettem a kapható legnagyobb terráriumot, ezt még ölben ki tudom vinni a kádba és havonta kifertötlenitem. Norbi addig kóricál vagy felrakom valahova ( szeret magas dolgokon ülni ) csak most már baromi erös, izmos és jó reflex-ekkel kell utána kapkodni. Tiszta szerencse, hogy nem vad, hanem simogatható és inkább csak mérges, de nem fél. Nincsen foga de azert elég félelmetesen néz ki, én csak velociraptornak becézem amikor mérges :-) A kutyákra nagyon tud fujni, azok menekülnek is ha meglátják.Kicis korában hanyatt feküdt a tenyerünkben és elaludt ha a hasát simogattuk. Télen még szoktuk a ruhánk alatt melegiteni, azt szereti.

Én havonta kifertötlenitem, a fáit is lemosom , kp 2 zacskó vörösfenyö-kérget és naponta kicserélem a cserépkádjában a vizet. Amiota bioluxozzuk, csodaszép.

a paradicsom felét megette. A lisztkukacot jobban szereti:-)) Egyébként kiskorában azt is csak kézböl volt hajlandó megenni, órákig mozgattam az orra elött és dugtam be a szájába amikor eltátotta, a család hülyének nézett... Most már csak havonta egyszer adok neki, akkor szépen önkiszolgál. Nemrlg fogtam neki nagy zöld sáskát, azt is levadászta , mert eltünt a terráriumából.

Előzmény: TPK (347)
TPK Creative Commons License 2003.08.14 0 0 347
Holnap elutazom nyaralni a fiamhoz. Ő most a nagymamájánál van, és megbeszélem vele a felvetésedet Zsuzsa. A legnagyobb gondom a terráriummal a szállítás, mivel gondolom te Pesten laksz. Ezért hajlok arra a megoldásra, hogy helyben asztalossal megcsináltatni, mint egy beüvegezett szekrényt, mert akkor ő le is szállítja ha elkészült. Ha bútorlapból csinálja, nem is kerülne olyan sokba. Tényleg, miből, vagy mivel célszerű az alját szigetelni, hisz víz is kell a leguánnak, vagy elég egy nagyobbacska tálba vizet tenni? A fiam úgyis fogja úsztatni a kádban. Az áttelepítendő vizisiklóit is renszeresen úsztatta, amíg le nem vitte őket a Sajóholtágba elengedni. Ott seki sem zaklatja őket és tele van békával. Volt olyan sebesült sikló is, amelyik hetekig lakott nálunk, és szépen rendbejött. A gyerek fogott neki kishalakat.
Kedves JaMaN, köszönöm a jó szándékot. Tényleg te hogy terveznél meg egy ilyen terráriumot?
üdvözlettel TPK
JaMaN és Gonzi Creative Commons License 2003.08.12 0 0 346
Csak túl nagy mennyiségben nem egészséges tudomásom szerint.
tehát ha csak azt kap, az lehet, hogy nem tesz jót neki, de más táplálékok mellett szerintem nem lehet baja tőle.
tele van vitaminnal, meg nedvességgel, nem hinném, hogy bármi gond lenne vele.

egyébként én már az összes leguánnak adható táplálékról hallottam, hogy nem szabad adni neki, ha mindegyikre halgatnánk, nem enne szerencsétlen semmit, csak fénnyel táplálkozna (amig ki nem derülne arrol is, hogy egészségtelen) :)

zsuzsa Creative Commons License 2003.08.12 0 0 345
Ja most látom 9 éves. Hát nekem 10 meg 11 éves lányam vannak. Azert arra számits, hogy nem fogja tudni egyedül ellátni. Mi be szoktuk tenni a kádba egy kis vizisportra meg most már néha kivesszük ( régebben nem mertük mert olyna kicsi volt, hogy bement nehezen mozditható butorok mögé ) de most már szép fiatalember. Pórázt is vettünk neki, de khmmm szóval nem nagyon kedveli. Sajnos nem kertes házban lakunk, pedig jó lenne igazi napsütésben is üldögélnie.

Egyébként Norbi családunk legolcsóbban ellátható tagja, ha nem számitom a nagyobb beruházásokat ( pl napfenylampa )

Én nem adtam neki eddig paradicsomot, mert azt hallottam nem egészséges, de ha ti biztosak vagytok benne, hogy nem árt akkor adunk neki.

zsuzsa Creative Commons License 2003.08.12 0 0 344
TPK ne hülyéskedj, annyiért ne vegyél.
Ehhez még hozzájön a terrárium ára vagy ez terráriumostul van ??? Mert abba még kell vasfa mászkálni meg UV lampa meg melegitö.

Figyelj nekünk van egy leguánunk a Norbi, aki 2 éves és nekem a lányaim annyira nincsenek oda érte, nekem kell takaritani meg simogatni és alig van idöm rá. Ha ez a 25K csak a leguán ára és a fiad tényleg jó gazdája lesz ( hány éves ? ) akkor én szivesen eladom neked a mienket baráti áron terráriumostul.

JaMaN és Gonzi Creative Commons License 2003.08.12 0 0 343
Szia!

Minden nap kap :)
Álltalában saláta meg paradicsom minden jár neki, uborka ritkábban, mert azt nem annyira szereti :)

De a paradicsomot mindig eltünteti :)
És jót is tesz neki, sok benne a vitamin, én meg pluszban meg is szoktam szórni vitaminporral:)

Ja, és jó sok nedvesség van benne, az is jó neki, főleg vedléskor:)

Úgyhogy adj neki bátran :)

Üdv

JaMaN

Előzmény: Mamut79 (342)
Mamut79 Creative Commons License 2003.08.11 0 0 342
JaMaN!

Te milyen időközönként adsz paradicsomot és ubit Gonzinak? Minden nap vagy csak alkalmanként? Csak azért kérdem mert ma adtam először Ottónak és úgy bezapálta fél perc alatt hogy öröm volt nézni. :-)))

JaMaN és Gonzi Creative Commons License 2003.08.11 0 0 341
Igen, először mindenképpen csináljátok meg a terráriumot, ne kelljen szegénynek kicsi helyen lenni, amig elkészül.

Ha ennyire szereti a fiad a hüllőket, a leguán tökéletes választás lesz neki.
nagyon emberközeli, és barátságos, és ha ennyire szereti őket, biztosan sokat fog foglalkozni vele, és ettől még kezesebb lesz :)

A vászonzsák tényleg a legésszerűbb, a kereskedésben is olyat szoktak adni, szerintem Ti is kaptok majd, ha megveszitek a kis jövevényt :)

Sok sikert, és ha van kérdés, nyugodtan irj vagy ide, vagy akár e-mailben is, ha tudok, szívesen segítek.

Üdv

JaMaN

Előzmény: TPK (340)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!