Keresés

Részletes keresés

Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 875

Igen mert a lisztbe hajlamos belemászni egy zsizsik nevű bogárféle és a co-tól kinyúvad. Nyugi,meg se érzed a palacsintába. :)

Előzmény: bzsolt77 (873)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 874

Nem fellobban, hanem elalszik, mivel a N2O nem táplálja az égést.

Előzmény: bzsolt77 (872)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 873

Köszi, megnéztem az oldalt (floravita), nagyon hasznosnak tűnik!

+patron és happy

Ugyanaz a habpatronos módszer?

Előzmény: Skyrock (870)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 872

légmentesen záródó edénybe belefúlyod a patront

Igen, ez nekem is kérdés volt, így már világos, kivéve a tesztelést.

Megtöltöm az edényt terménnyel, belefújok némi gázt, hagyom, hogy leszálljon az aljára, aztán égő gyufát dugok bele, és ha fellobban a láng, tele van?

Bocs a hülye kérdésért, azt hiszem, évekkel le vagyok maradva...

Előzmény: Lex Icon (868)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 871

A gabonákkal az avasodás szokott gond lenni. Az a kevés olaj, ami benne van a levegő oxigénjétől megavasodik. A rizsben ~0,7% a telítetlen zsír, a finomlisztben 0,5%. Mondjuk van aki nem érzi a szagát, ha csak kicsit avas.

Előzmény: Skyrock (870)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 870

Annyit fűznék hozzá,h nekem van 35éves lisztem. Az ég világon semmi baja,utóbb habarást készítettem belőle főzelékbe. Nem volt légmentesen zárva,csak sötétben. Aztán javasolnám a lisztnek a 40 literes csavaros tetejű borászati edényt. Tárolót. Nem megy bele semmiféle hangya,egyéb apró,se pára, sem semmi. +patron és happy.Nekem abban van. Erdőben élek faházban,szóval akad pára és egyéb ez+az. (floravita.hu ahol elérhető)

Előzmény: bzsolt77 (862)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 869

Köszönöm  a kimerítő választ. :)

Előzmény: Mr. Pepe00 (863)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 868

légmentesen záródó edénybe belefúlyod a patront

Ezt nem tudom, hogy képzeljem el, de remélem, nem direktben a patront lyukasztod ki.

Normál esetben egy üres habszifonba kell belecsavarni a patront és abból beleadagolni a palackba. Az elején gyufával, füstölővel lehet (óvatosan) tesztelni, mikor van tele, utána már rutinból is megy, meddig kell nyomni a gázt. 1 patron több palackra elég. Anno kiszámoltam, hány liter gáz van a palackban, de most fejből nem megy, főleg az új patronokkal.

Előzmény: Mr. Pepe00 (865)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 867

Köszönöm!

Előzmény: Mr. Pepe00 (865)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 866

Köszönöm, én még csak "keresem az utam", ahogy Ákos énekelte. 

Egy biztos: bár 4 tagú család vagyunk, mi eddig nem készleteztünk, 2-3 hétre sem, legalábbis nem tudatosan. Ez-az előfordult fölös mennyiségben, tésztával talán győztük volna, de ez minden. Általában hetente beautóztunk a városba, megpakoltuk, hogy ne a falu drágább és kisebb választékú boltjaiban kelljen vásárolni, vagy csak minél kevesebbet. Ennek mindenképp véget akarok vetni: ha az eddigi esetleges rendszer marad is, mindenképp legyen vésztartalék rövid távra. Hosszabb távra még nincs terv, de tudom, hogy lennie kell! 

Igen, vízszűrőt mostanában keresek. A

https://tuleloviz.hu/

honlapján kínált LifeStraw termékeket néztem ki.

Ezekkel kapcsolatban van tapasztalat? 

Előzmény: Mr. Pepe00 (864)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 865

"Ez a habpatronos dolog hogy működik?"

A légmentesen záródó edénybe belefúlyod a patront majd gyorsan lezárod a tetejét.

A gáz leül az edény aljára, mivel nehezebb mint a levegő. Onnan ugye kiszorul a levegő, ha meg nincs levegő, akkor a kis élősködők amik esetleg a babba vagy a kajába vagy a zacskón lehetnek, megdöglenek.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 864

Mielőtt vásárolgatsz, először válaszold meg magadnak mit szeretnél, mire készülsz, meddig és utána olvass. Csak ezután kezdj el vásárolgatni.

Egy háztartásban általában van 2-3 hétre elegendő élelmiszer. Azt kár dugdosni meg csomagolgatni.

Ha úgy gondolod, hogy esetleg el kell hagynod a házat, akkor kell az utravalót csomagolnod, de akkor a súllyal is számolj. pl: vízből nem kell sok, mert nehéz, van utközben, egy vízszűrő és egy fertőtlenítő sokkal könnyebb.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 863

A PMR sávokat tudod használni legálisan, 16csatorna van. Vészeseti frekvencia ebben a sávban nincs.

A légiforgalmit ezzel nem tudod kezelni. Van hajózási VHF sávban, azt eléred, de nem használhatod.

Van amatőr vészeseti, de az meg rövidhullámon, azt sem tudja a készülék.

A hatótávról: UHF sávban erősen terepfüggő, amit elvben látsz, oda el tudsz beszélni. (házak között rossz a terjedés)

Én 1w tal sík terepen két tetőantennával 45km átbeszéltem.

Hegytető+ sík terep gumiantennával 40-50km.

A tölthetőséget meg kell oldani.

Előzmény: Skyrock (858)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 0 0 862

A liszttel kapcsolatban igazad lehet.

Eddig mindent az eredeti csomagolásában tettem el, de pl. piacon vásárolt, ömlesztett szárazbab, stb. esetén a PET palack jó ötlet. Ez a habpatronos dolog hogy működik? A belinkelt cikkben írnak róla?

A cserére én is gondoltam, mindennek, amit csak eddig eltettem, felírtam a szavatosságát, dobozonként.

Kezdetnek rövidtávra gondolkodom (olvastam valamit arról, hogy tőlünk nyugatabbra több hetes téli elektromos leállásra készítik fel a lakosságot, de még nem jártam utána), de folyamatos fejlesztéssel...

Jobb félni, mint megijedni.

Előzmény: Lex Icon (861)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 861

Szerintem a lisztet felejtsd el! A rizst és egyéb ilyen "méretű" kaját érdemesebb 1,5l-es ásványvizes palackba rakni, az légmentesen zár és a levegőt/oxigént kiszoríthatod N2O-val (habpatron), hogy ne avasodjon meg. Lehet száraz hüvelyeseket (lencse, bab,...) is elrakni így.

Az állaguk azért mindezeknek romlik, így ha lehet, érdemes elhasználni a régit és újakkal pótolni (FIFO).

A gyümölcsaszalvánnyal szerintem az a baj, hogy hosszabb távra magas a nedvességtartalmuk, így megpenészedik. Ha kiszárítod, akkor meg olyan kemény lesz, mint a cipőtalp. Ez egyénfüggő is, mert én édesszájú vagyok, így nem rakok el édességet, mert "rájárok". :D

Pár karton ásványvíz is mehet a "raktárba", de ezt is érdemes cserélni, mert sok év alatt kiválik belőle az ásványi anyag.

Érdemes a neten körülnézni, rengeteg túlélős oldal van. Tartósításra pl.: http://www.antalffy-tibor.hu/529-tibor-ba-online-tartositas

Előzmény: bzsolt77 (860)
bzsolt77 Creative Commons License 2021.12.10 -1 0 860

Sziasztok!

Egyelőre kicsiben, de elkezdtem a felkészülést. Kis, 14 literes tescos műanyag dobozokba tartalékolok vegyesen kész élelmiszert (konzerveket) és alapanyagokat (rizs, liszt, stb.) ill. tartós élelmiszert (aszalványok) és vitaminokat, gyógyszereket.

Az lenne a kérdésem, hogy milyen nedvességet megkötő anyagokat tehetnék a ládákba? A lisztet gondolom védeni kell, ha a nem papír csomagolású holmikat nem is.

Köszönöm, ha időt szántok rám!

Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 859

Én két hegycsúcs közötti 100 km feletti távról is hallottam, ráadásul talán Baofeng 5R-essel, tehát kisebb teljesítménnyel.

Terepakadály nélkül megy ez, de 30km "sík terep" nem nagyon van errefelé. Fák, töltés, domb, ..., nem tenném rá a túlélésem.

Előzmény: Skyrock (858)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 858

Igaz lehet e az,h a koléga egy víztorony tetejéről ilyen rádióval áthidalt 50km távolságot?8w kimenő teljesítménnyel és 50 Ohm-os antennával. - vagy csak vakított?    Ez a rádió alkalmas lehet sík terepen 30km áthidalására?

Előzmény: Lex Icon (856)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.10 0 0 857

Köszönöm szépen a válaszod. :)

Előzmény: Lex Icon (856)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.10 0 0 856

Ezekkel a rádiókkal a kis hatótáv a baj. Viszont jól hordozható, ha meg tudod oldani a töltést.

Ezzel inkább olyat tudsz csinálni, hogy csoportot szervezel prepperekből (a környékeden, nem a neten :) és megbeszéltek egy vészfrekvenciát SHTF esetére, mert csoportban könnyebb a túlélés.

Repülőknél van vészhelyzeti freki (121,5 MHz), de azt ezzel a kütyüvel nem tudod fogni vagy adni.

A freki sávok (békeidőben) be vannak osztva hatóságilag, így magáncélra nem tudod kisajátítani csak kemény pénzért, a publikus sávokon meg minden van, amit el tudsz képzelni. :)

Baj esetére meg lehet beszélni egy frekit, ami kevésbé zavart, ha a jelenlegi használója baj esetén tuti kiesik.

Előzmény: Skyrock (855)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.09 0 0 855

Baofeng uv-9r+

Előzmény: Lex Icon (852)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.08 0 0 854

Köszi, megtaláltam álmaim vágyát

Előzmény: Skyrock (850)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.08 0 0 853

Az se rossz, rendeltem egy hadi svedet 7300 ,állítólag 12000 kapírgálást kibír. ?;D

Előzmény: Lex Icon (849)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.08 0 0 852

Milyen eszközön tekergetnéd az állomáskeresőt?

Előzmény: Skyrock (851)
Skyrock Creative Commons License 2021.12.08 0 0 851

Sziasztok! Szerintetek létezik itthon kimondottan prepper frekvencia?Vagy ne álmodozzak és ha baj lesz,tekergessem az állomáskeresőt h találjak hasonszőrűt?

Skyrock Creative Commons License 2021.12.08 0 0 850

Szerintem a nagy svéd,bár utóbb vettem kínából 14cm est és igen jól teljesít.Találsz a legiosmilitary.hu,vagy militarysurplus.hu oldalakon nem drágán jókat.

Előzmény: Törölt nick (848)
Lex Icon Creative Commons License 2021.12.08 -1 0 849

Amelyik nálad van, mikor szükség van rá. :D

Előzmény: Törölt nick (848)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.07 -1 0 848

Hellóka!

Megtudná valaki mondani márkailag melyik a LEGJOBB TŰZGYÚJTÓ-szikráztató amcsi, svéd,stb. ???

Skyrock Creative Commons License 2021.12.06 0 0 847

militarysurplus.hu

Olcsóbb az itthoni boltoktól és óriási kinálata van.

Előzmény: rámenős (821)
Lex Icon Creative Commons License 2021.11.12 0 0 846

A lenti linkeken látható (ill. nem), hogy nincs szünetmentes táplálás kialakítva. Sem helyileg, sem alkatrészileg. Az AH-nál másutt vannak a tartalékok.

Mivel a lakosság már nem rendelkezik tömeges tájékoztatásra használható mennyiségű telepüzemű KH vételi eszközzel, így nincs is értelme ezeknek az adóknak az áramkimaradás esetére üzemelniük. Ha tájékoztatni kell a lakosságot egy hosszabb kimaradás esetén, akkor a hadsereg és a rendfenntartóerők ezt meg tudják tenni. Nekik ez is a feladatuk és megvannak erre az eszközeik is.

Előzmény: Törölt nick (845)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!