"Az igazi masztix Khios szigetén terem, az a híres, nem Cipruson. De mindenhol lehet a szupermarketekben kapni. Minek is kell neked, nem emlékszem..?"
Ha jól sejtem, ezt nekem akartad címezni. A származási helyet lehet, hogy összekevertem. A mastix egy hegedűlakk fajtának a fontos összetevője, keverni akarok ilyen lakkot és lelakkozni vele az újonnan készülő hegedűmet.
Azt, hogy "mindenhol" lehet kapni, azt úgy érted, hogy itt Magyarhonban bemegyek egy Tescoba, vagy Auchanba és a fűszereknél találok?
A kagylót nem lehet úgy kirántani mint a rántott húst:)) Előszőr is, ha friss, akkor csak addig szabad felhasználni amíg mozog, vagyis ha megnyitod a házát, ú visszacsukja. Ahogy megdöglik, mérgező anyagokat bocsát ki (vagy valami ilyesmi:)). És nem lehet úgy nyersen kipiszkálni a házából, hogy kirántsad:))
Különben a csigákat is így kell elkészíteni, az is olyan csigapörkölt szerú, sok-sok szeletben vágott hagymával, nagyon finom, nyamm:))
Az igazi masztix Khios szigetén terem, az a híres, nem Cipruson. De mindenhol lehet a szupermarketekben kapni. Minek is kell neked, nem emlékszem..?
Nem pisztácia, hanem a pisztácia fa mézgája. amikor felsértik a kérgét, hasonló csipa jön ki belőle mint a meggy-, cseresznye- vagy szilva-, barackfán. Valamiért (ha jól emlékszem) csak a Ciprus szigetén élő példányok szolgáltatják ezt a mézgát.
Mastix, masztix, masztika, masztiha néven hallottam róla.
Köszönöm, hogy felajánlottad a segítségedet, írj a papendre@citromail.hu e-mailre, köszi!
Én még életemben nem ettem kagylót, bár egyszer, mikor lenn volt a Tisza, a kövek közé szorult kagylókat visszahajigáltam a vízbe. De azok akkorák voltak, vagy 40dkg, akkor eszembe jutott, hogy eggyel jól is laknék, meg kéne sütni, vagy valami.
Ez valószínúleg tavikagyló volt, a folymi nem nő akkorára, és az alakja hosszantibb, ezek kerekebbek voltak. Egyébként meg lehet enni őket?
Bocs hogy akadékoskodok , Bár nem értek a témához (a receptet is a párommal készítetem majd el )!
De a recepted engem inkabb Kagylópörköltre emlékeztet mint rántott kagylóra (én mint lajikus olyan rántottsúsként gondolom ezt a rántottkagyló dolgot), Bár ismét jelzem még egyiket se láttam és nem is ettem .
Ki fogjuk Probálni mert a leirtak szerint fincsa lehet :)))
Gondolom, fagyasztottból készül, nem? Megforrósítod az olajat, beledobod a kagylókat, apróra vágott hagymát, kicsit forgatod őket, a hagyma ne égjen oda, majd nyakon öntöd fél pohár fehér száraz borral. Ahogy a gőze elmegy, adzs hozzá még kis vizet, apróra vágott petrezselyemzöldet és addig főződ, amíg finom szaftja lesz. Meleg rízzsel tálald ahogy kész van.
Valami konkrét helyet nem tudsz Magyarországon . Én tudok egyet, egy restaurátor és művészellátó szaküzlet, csak ott 120000Ft/kg áron árulják (nem írtam el). Azt remélem fűszeként olcsóbb. Nem akarok kimenni érte Görögországba. Lehet hogy a múltkor rosszul írtam: nem szicíliai, hanem ciprusi pisztácia.
Másztiha néven, kis dobozokban minden nagyobb görög szuper-marketben van. A görög húsvéti kalácsba is kerül, így ebben az időben tuti friss áru van mindenhol. Nem drága, mint a többi fűszer.
Lehet hogy írtátok már, nem olvastam végig a topkot, Valahol olvastam, hogy görög ételekhez használják fűszernek a mastix gyantát (a szicíliai pisztácia fa mézgája, masztikának is nevezik). Az a helyzet ezzel, hogy ez a mézga fontos összetevője néhány hegedűlakk receptnek, vagyis nem a receptnek , hanem a lakknak. Hol árulnak ilyen mastixot, mennyi az ára?