tudja valaki a PZW-177 most lekerult a veszprem-szegedirol es felkerult tartalek kocsinak a Nepligetbe? Ligetes fordakon latni. Ma pl Zegre ment 2. reszben. Vagy ez csak ideiglenes?
Soltvadkert, Bács-Kiskun: BPF-060 (Ikarus 260.32) 1984-től 2014-ig, egész életében egy fordán volt, 2004 körül ment nyugdíjba első sofőrje, utódja ma is itt van, a BPF selejtezése után már a hatodik itt fordás busszal jár...
(Július óta az LWM-589 rendszámú Credo EC12 van helyette, legkésőbb iskolakezdéskor kiderül, hogy a MAN végleg tartalék lesz-e, vagy visszakerül Dombegyházára.)
….”…..Pár hónapja kérdezted valahol, hogy voltak-e még az utóbbi időben olyan buszok, amik egész életükben ugyanott jártak.
Veszprém megyében volt az ISE-841 rendszámú török gyártású MAN SL283.
Ez a busz gyári újonnan került 2003-ban az egyik (akkori egyetlen) bakonynánai kintalvós fordára, és onnan lett selejtezve 2023-ban.
Ugyanazon a fordán járt a hét hét napján egész életében.
Sosem lett fregoli a fordáról lett selejt.
A legtöbb járata Bakonynána és Zirc között volt, napi egy bakonybéli és munkanapokon egy-két veszprémi körrel. Hiába volt hosszú szolgálat, nem volt stresszes forda.
Fejből mondva ez volt az utolsó ilyen busz Veszprém megyében.
Ezt válaszoltam rá :
Kb. 1983 körül, Dr. Tapolczai Kálmán Volán Vezérigazgató nyugdíjba vonulása előtt pár hónappal kapott a miniszterhelyettestől ilyen feladatot.
Kiadta.
Végrehajtották.
Nem minden megyében de több megyében találtak ilyen buszokat.
Már akkor is Veszprém megyében volt a legtöbb ilyen élettörténetű autóbusz.
Bp.Szerencs utca után Mátraverebély, szentkúti elágazásnál állnak meg.
30 km: Szerintem Gödöllőig esetleg Aszódig vitette magát taxival, onnan vagy busszal vagy vonattal utazott tovább, de lehet érte jöttek személygépkocsival.
Saját vélemény:
1031 vonalon komoly menetrendváltozás volt!
Igaz jó pár éve, de régen 12-13 járatpár volt és egy Bp-Mátraverebély-Nagybátony-Nemti-Pétervására-Bükkszék járatpár is.
Régi menetrendben 6.30 volt az első járat ami elment akár Rozsnyóig akár Jósvafőig is, következő 8.30, 9.30, 10.30, 12.30, Bükkszék 13.45, 14.30 15.15 , 15.45 16.15, 17.00 18.30 19.30
Most 7.30 9.30 11.30 13.30 14.30 15.30 16.30 17.30 19.30
Látható ha 6.30 kor és 8.30 kor menne a járat jobban eloszlana az utasmennyiség...
A 1031 régi járatainak utasait részben a 1040 Bp-Hatvan és a 1021 Bp-Salgótarján vonal járatai vették át, mivel 1031 ózdi vonal járatai nem mennek be Hatvanba ( Zöldfa vend.) és a korábbiaktól kevesebb helydn állnak meg, így nem érintik Petőfibànyai elág, Jibbágyi, Szurdokpüspöki, Pasztó bej u , Mátraszőllős, faluszéle megállókat...
"Hiába volt érvényes menetjegyük, a Szerencs utca megállóban várakozó utasokat egyszerűen otthagyta a Volánbusz sofőrje, mondván: megtelt a járat. A következő busz két óra múlva indult, mentesítő jármű nem érkezett, az utasokat pedig senki nem tájékoztatta érdemben. Az esetről a sofőr nem is jelentett a központnak.
Szerda reggel, háromnegyed nyolc körül több utas is felszállt volna a Puskás Stadiontól Ózdra induló távolsági járatra a budapesti Szerencs utca megállóban – érvényes menetjeggyel a kezükben. A buszvezető azonban a Blikk beszámolója szerint nem engedte felszállni őket.
A sofőr annyit mondott, hogy nincs több ülőhely, ő pedig nem engedhet fel senkit. A busz elhajtott, az utasok pedig ott maradtak a megállóban, érdemi tájékoztatás nélkül. Mentesítő járat nem érkezett, a következő menetrendi járat két órával később indult. Az egyik utas végül taxival folytatta útját – 16 ezer forintért, 30 kilométeren át.
Bár az esetet több utas is jelezte, a Volánbusz diszpécsere nem tudott róla – mint kiderült, a sofőr nem jelentette az utaslemaradást."
Igen, ez működhet, kivéve, ha belülről készül a felvétel. A másik része, ha valami történik az ominózus utassal, ha ő nem, akkor majd a "kedves rokonság" fogja elferdíteni a történteket.
"A feljelentgetők ellen meg ma is lehet írni akármit.
Megálltam mert az előttem lévő traktor kanyarodás közben lerobbant.
Na ennek nézzenek utána. "
Nem ítélem el az ilyen rugalmas hozzáállást, sőt..., csak a tények kedvéért: ma már egy rakás kocsiban ott a menetrögzítő kamera, ahogy az emberek zsebében a telefon, amivel szintén semeddig nem tart valamit videóra venni, "jóakarók" meg mindig akadnak, akik használják is őket. Szóval a bizonyítás (utána nézés) adott esetben elég könnyen megy. Sajnos.
Te mit gondolsz, ma is van még ilyen „csókos” járat, vagy az már tényleg a múlté?
------------------------------------
Csókos járat mindíg volt, van és lesz is.
Először is a menetidő, vezetési idő kérdése.
Ma is lehet olyan járat ami elmegy 200-220 km-re.
Ott pihen 3-4 órát majd hazamegy.
Ha nem változtatják az útvonalat és indulási érkezési idejét évente akkor 3-4 éven belül kialakul a törzsközönsége.
Ha pedig már megvan a törzsközönség akkor mindig lesz igény extra szolgáltatásra.
Segesd faluban (Nagyatádi járat) igen messze van a busz megálló a temetőtől.
Halottak napja környékén ha az idős néni két koszorúval a csomagládában megkér, hogy állj meg neki a temetőnél, hogy ne kelljen km-ket gyalogolnia a faluban hóna alatt kettő koszorúval, akkor - szerintem - meg kell állni.
Hisz azért vagyunk.
A feljelentgetők ellen meg ma is lehet írni akármit.
Megálltam mert az előttem lévő traktor kanyarodás közben lerobbant.
Na ennek nézzenek utána.
Mások a szolgáltatások.
Élnek a régi segítségek is és keletkeznek új szívességek.
Ma már útvonaltól eltérni nyilván nem igen lehet.
De a soproni példánál maradva az, hogy nem a Fenyves szálló végállomásnál fordultam meg (mert ott épp dugó volt a sok turista busz miatt) hanem a Camping bejáratánál ki nem ......ja le.
Jaaa, hogy a Campingnél pont leszállt 8 ifjú is?
Olyan lehet.
A csillagok állása kifürkészhetetlen.
Nem kell belenyúlni a kaszába.
Nem kell maxizni.
Még a csomagoknak is legyen jegye, azonosítója, akármije.
Egy utas kérésre - ha az nem balesetveszélyes - meg legyen az a válasz, hogy természetesen.
A külsőségekről :
Fontosak.
- mindíg nézz ki úgy mint egy Esseni iparbáró,
- a buszod kívül-belül legyen tiszta,
- mindíg kommunikálja az utasaiddal,
- mindíg kicsit felül tiszteld meg az útvonalon érintett diszpécsereket, forgalmi személyeket, rendőröket, ellenőröket.
Példa :
Leintettek.
Ok.
Azonnal mikrofont fogtam.
Kedves utasaim.
(nem kedves utasok, hanem utasaim)
A buszra ellenőrök szálltak fel.
Kérem készítsék elő jegyeiket és az utazás jogosítását igazoló okmányaikat.
Kérem legyenek együttműködőek.
Ez látszólag az utasoknak szólt.
de nem.
Ez mikrofonba mondott nyalizás volt az ellenőrök felé.
A Kisalföld Volán illetve elődje a 19.-es Volán használta is.
A Volánbusz nem.
Gondolom - mert nem tudom - nem kaptak engedélyt a társaság közi egyeztetéseken a megálló használatára.
Amikor 45 fillér/km volt a busz jegy akkor az Engels tér - Farád távolságra ami akkor 171-180 km lehetett (mert Tata-Kocs-Bábolna-Bőny-Győr útirányon jártunk) 81 Ft.- körül volt a teljes árú jegy.
Mivel csak beugró voltam majd kiestem a székből amikor felszállt egy igen magas úr (tényleg olyan volt mint színpadon egy úr) és igen udvariasan vett egy jegyet Kapuvárig ami kilencvenvalamennyi forint volt.
Kinyomtattam odaadtam.
Majd nyújtott felém még egy db 100 forintost és kicsit bonyolult körmondatban megkérdezte, hogy megállnék e neki Farád autóbusz megállóban?
Úgy néztem rá mint borjú az új kapura.
100 forintért ?
Még a szobába is betolatok csak szóljon melyik háznál álljak meg.
Havi kb. 4500-5000 forintot kerestünk.
És egy utas egy plusz megállóért adna 100 forintot a havi fizetést 2%-t ?
Persze, hogy megállok.
---------------------------------------------
A távolsági vonalakon majd mindenhol volt borravaló rendszer.
A legjobban fizető vonal egyértelműen a Soproni volt.
Második a mezőhegyesi.
Utána a dél-kelet alföldi vonalak.
S így tovább.
A legrosszabb ez ügyben a Budapest-Balassagyarmat - Salgótarján.
Ott kb. 0 forintot kaptál egész nap.
Mindíg jól fizettek a gyógy vizes járatok.
- Budapest - Parád,
- Budapest - Gyula,
- Budapest - Harkány,
- Budapest - Hévíz,
- stb.
Volt család akik kijöttek az Engels térre két nappal az indulás előtt.
Megkérdezték, hogy Fertőrákosra kiviszem e Őket?
Ez ugye már útvonaltól való eltérés volt.
Mondtam persze.
400 forint jattot kaptam érte 1980-ban !
De !
Ilyenkor mindíg írtam bőrpapírt, bőrömet mentő papírt.
A menetlevélre ráírtam , jelentés csatolva.
A jelentő lapra meg ráírtam.
Kópházánál közuti baleset miatt a helyszínelő rendőr terelő útra irányított.
Na ennek nézzen utána 1980-ban aki kutakodni akar.
A Sopronba tartó utasokat ez nem zavarta mert képletesen ki volt nyalva a fenekük.
Ami érdekesség volt, hogy Kópházáról/ra szinte sohasem volt utasunk vagy igen ritkán.
Mondd, mi okból nem lehetett felvenni hivatalosan is a megállóhelyek közé Farádot? Az aut. vt. (most) a 85 sz. főúton van, ez akkor máshol volt, esetleg nem volt ott megállóhely? Vagy ment itt is az évtizedeken átívelő, Volánok közötti "hozzájárulok-vagy-nem" társasjáték?
Na, látom, nem csak én emlékszem nosztalgiával azokra az időkre! Jól mondod, Budapest-Sopron járat tényleg a élenjáró volt. ott a fehér ing és a nyakkendő alap volt.
Az a Sopron utáni három megálló tényleg aranybánya volt! Eszembe jut, mikor nem egyszer valaki szólt, hogy a gyerekekkel meg a sok bőrönddel szálljunk le a hotel kapujában. Persze, megálltunk, segítettem nekik levenni a pakkot, aztán már ott is volt a tenyeremben a borravaló. Na, ott tényleg nem kellett "maxizni", ahogy te mondod, csak tenni a dolgunkat, és az utasok meg is hálálták. A vonat ehhez képest sehol nem volt, mi tényleg a kapuig vittük őket, ahogy írod is. Legtöbbször a napi 3 étkezésem fedezte a borravaló, sőt volt amikor a fizetésemhez nem is nyúltam...
A Farád-sztori
A Farád meg... hát, az egy külön kategória! Ott azért volt 1-2 állandó utas aki nagyon emlékezetes volt. Ágika vagy Piroska volt talán, pontosan már nem emlékszem csak az maradt meg benne, hogy ugyanaz volt a neve mint a szörpnek. Na őt egy ideig páran fűztük, mindenkivel kedves volt. Vonzó egy teremtés, de úgy tudom senkinek nem adta magát.
Jó volt ezt olvasni, eszembe juttattad a régi szép időket. Ahol még emberközpontú volt a munka, és egy sofőrnek volt mozgástere. Ma már sokkal szigorúbb minden, GPS figyel, menetlevél, szóval nem lehet már úgy "kreatívkodni", mint akkor. De azért jó volt az, nem? Te mit gondolsz, ma is van még ilyen „csókos” járat, vagy az már tényleg a múlté?