Anno nagyot ment ez a kábel bizonyos fórumokban, ott röhögtünk rajtuk. Volt olyan csávó, akinek küldött a cég review-ra a diamond-ból, az meg leírta, hogy jobban szól az mp3 tőle. A balfasz :)
Én nem akarok hifista konteókban részt venni. Én simán megcsinálnám rézből, és jól is érezném magam.
Ez lesz. Engem ez ilyen szinten nem érdekel. Csak annyira vigyáznék, hogy egy egyébként nívós és bevált rendszerhez megfelelő szintű megoldást válasszak. Biztos nem fogok napokat tölteni különféle 3cm-es drótdarabok hanghatásának elemezgetésével :)
Sokféle töltött ón létezik. A régiek, amiket a hatvanas-hetvenes években használtunk/tak, simán maradhatott a forrasztáson, nem okozott korróziót. Saját tapasztalat a csöves rádiós korszakból - én még azokon tanultam javítani, forrasztani gyerekként.
Aztán az SMD technológia visszafelé kihatott a furatszerelt technológiánál használt anyagokra is, és szerintem most lehetne találni több tucat klf. folyasztószert, amiből fene tudja hányat képesek ónba is tölteni, nem kívülről adagolódik.
De például a kilencvenes években megjelent egy magyar cég olyan "forrasztózsír"-ja, ami konkrétan fel tudta gyújtani az áram által átjárt vezetőket. Egyszerűen nem arra találták ki, és nem is tesztelték rá. Valami épületgépészeti cucc volt.
De a kollégám Ladáját alig tudtuk megmenteni, mert az udvaron, állásában, szó szerint kigyulladt a kocsiban az a fekete doboz, amiben a relék voltak a motortérben. Fél órája forrasztotta át a dobozban a panelt.
Anno vettem kaptam 'with resin' forrasztóónt. Nem használtam semmiféle más pipamocskot vagy kocsikenőcsöt, de a forrszemek mellet szörnyű látvány lett a végeredmény. Nem tudom, hogy mikor pattogott le a löttstop lakk a rézről - akkor amikor forrasztottam, vagy később, amikor elkezdett zöldülni a réz, de azóta lecsutakolok mindent is a forrasztás után. Tanulópénz.
A bádogos folyasztószer alapesetben sósavban oldott cinklemez. A full horganylemezből le szoktak vágni egy csíkot, és feloldják a savban. Olcsó, mindig kéznél van.
Csak elektronikánál ne használjuk, mert szétmar mindent! :)
Abba gondolj bele, hogy amit vettél, abban miből vannak a csatlakozók és a NYÁK vezető anyagai?
Rézből.
A csatlakozó ahogy nézem aranyozott, ami határozottan jó dolog, mégpedig a skinhatás miatt.
A skinhatás nem más, mint egy jelenség, ami a váltakozó áramra jön létre. A váltakozó áram nem használja fel a teljes keresztmetszetet, hanem kiszorul középről a szélek (skin) felé. Minél magasabb a frekvencia, annál vékonyabb lesz a vezető keresztmetszet,mert annál jobban kiszorul a külső felületre. Ez azt okozza, hogy a csökkenő keresztmetszettel növekszik az ellenállás. Ezt elkerülendő aranyoznak, vagy ezüstöznek a rádió- és hangtechnikában. Az ezüst sokkal jobban vezet, mint az arany, viszont befeketedve korrodálódik, emiatt, ha nem megahertzes tartományokról van szó, az aranyozás jobb. Az ugye nem tud korrodálni.
A hangtechnikai esetekben ugye minimum 20kHz-ig dolgozik a rendszer, ezért ott is van - elég jelentős - skinhatás.
Én nem akarok hifista konteókban részt venni. Én simán megcsinálnám rézből, és jól is érezném magam. De azt tudom, hogy ezüstözött, vagy tömör ezüstből jobb is lehet, ezért, ha abból akarod csinálni, megértem és támogatom. Ezért mutattam, hogy tudsz venni három kilences (0,999 tisztaságú, azaz 999 ezrelékes) ezüstöt drót, és lemez formájában ékszerészeti cégektől. Budapesten a volt Pénzverde épülettömbjeiben rengeteg ilyen cég van, és bárkinek adnak el ezüstöt.
Sajnos aranyat nem, ahhoz valami állami engedély kell. Tehát aranyhuzalt kicsit nehezebben tudnál szerezni! :)
Egyébként bevett szokás - ott, ahol a költségek engedik -, hogy a NYÁK is aranyozott - vagy csak a csatlakozó felületeken, vagy telibe, az egész rézfelületen. Műszeriparban minden jobb, és komolyabb műszerben rendszeresen találkozom vele, sőt, rendelhetek is olyan panelt, ami aranyozott. Csak győzzem kifizetni. :)
És ezüstözöttet is. Az kicsit olcsóbb. Egy időben egy német cégtől rendeltünk minden panelt, ők pl. csak telibe ezüstözöttet voltak hajlandóak csinálni. Azt imádtam forrasztani - sokkal jobban terült rajta a forrasztóón.
Igen, kb én is ott engedtem el, a kanapénál, a kismegszakítónál, a CD szélének a színezésénél. Pedig anno a HIFI Magazin hiánypótló kulturális missziót töltött be, egy generáció tanulta meg, hogy van feljebb a Videoton Cleopatránál és a jobbságot nem feltétlenül a csillogóbb előlap, a 24 sávos equalizer, a féltucat Deprez-műszer vagy a Dolby B jelenti.
Én egyébként biztos vagyok benne, hogy a hallás legalább annyira pszichoakusztika, mint fizika. Fejben dől el, így akárminek is lehet valamiféle hatása. Van, aki már a kottára nézve pontosan hallja a zenét. Kérdés, hogy kinek mi a fontos, mi mit ér meg. Én biztos nem kasztráltatnám magam hangzásbéli előnyökért, a kanapét sem cserélem le, a körmöm sem festem ki és a Pakstól sem fogok ezüst vezetéket kihúzatni .
Szerintem a megoldás ott van, hogy alapvetően kétféle hobbi van: a zenehallgatás és a hifizés. Nyilván van átfedés, de a célfüggvény alapvetően más.
Van, aki kifejező fényképeket próbál lőni, van aki a pixelszintű élességet nézegeti.
Van, aki egy szekercével ácsolja a katedrális tetőszerkezetét, van, aki a nagyítóval nézi a vágásképet vagy a véső élét.
Van, akinek a technika elsősorban eszköz. Van, akinek cél.
Szóval közérdekű infó volt, okés. Kici kínai ónhoz még nem volt szerencsém, szerecsére hozzájutok minőségihez. Léteznek NoClean termékek, amikből hő hatására eltávozik minden olyan anyag, ami a későbbiekben kárt okozhat.
Rézcsövek forrasztásához kaptam pasztát, na abban nagyon durva anyag van. A zöld rezet is meg lehet vele forrasztani. Azt szoktam használni, ha nem elektronikát forrasztok, hanem pl horganyzott csavart, horganyzott drótot, vasat, stb.
Fene tudja. Anno a cégnél egyszer gépet telepítettünk, és a főnököm mondta, hogy egy ethernet kábelt húzzak ki a switctől a gépig. Az lehet, hogy direkcionális volt, különben azt kellett volna mondania a főnöknek, hogy a switch és a gép közé. Na jó, megyek csinálok valami hasznosat....
Nem baj, majd kinövöd te is. :D De nem mindenki elektroműszerész, meg ilyesmi, így erős késztetést éreztem, hogy leírjam ezt az apróságot. A fenyőgyantával kapcsolatban igazad van, az védi a rézfelületet a korróziótól. Viszont van olyan töltelék is a huzalokban (óccópicikínaji), amit ha rajta hagyunk a rézfelületen, akkor azt szabályosan megeszi (1-2 hónap és bezöldül a réz) - én ezért is szoktam alkohollal lemosni a forrasztás után a mindent is.
Azzal kezdünk, hogy a kábelek megnevezése és színei már nem stimmelnek sem a Pearl, sem a Forest kábelek esetén.
Na mindegy, nézzük a számokat, "olcsó" cat6 kábel (CAT600 DCP). 2 csatlakozó 4 dollár 2,5 láb kábel 3 dollár összesen 7 dollár. Szerelve 40 dollár.
De legyünk nagyvonalúak és számoljunk a "név" alapján. 2 db CAT700 csatlakozó 8 dollár, 2,5 láb forest kábel 12 dollár összesen 20 dollár. 2,5 láb Forest kábel 70 dollár. Ugyanez 40 láb esetén 188/299 dollár.
Tegyük, fel hogy a munkaerőköltség (szerelési díj) 50 dollár 0,75 méter esetén*, de ugyanaz a művelet 12 méter esetén már 110 dollár. Többet kell hajtogatnia az embernek a kábelt? :P
* ami már itt 600 dolláros óránkénti költség, mert ha nagyon nagyon odafigyel meg gyakorlatlan akkor is felrak két csatlakozót 5 perc alatt....... Ha hosszú kábeleket kérnek tőle akkor meg 1320 dollár óránként - sokaknak ez kétheti fizetésük.
Tisztázni kellene ennek a vevői számára valamit. Nincs olyan, hogy direkcionális Eth kábel, a bitek a TX vezetékpáron az egyik irányba, az RX-en meg visszafelé mennek..... Vagy ez a kábel bár úgy néz ki és olyan a bekötése mint a szabványos RJ45-nek, de nem eth protokol megy rajta hanem analóg jel. Ebben az esetben el tudom képzelni, hogy kisebb zavart és torzítást szed össze mint a legtöbb audio kábel.
Ethernet kábel, a legjobb verzióból 12m kerül mindössze 11.000$-ba (majdnem 4 milla), aztán olyanokat mondanak róla, hogy "directional", meg hogy mennyire szűri az RF zavarokat. Aki látott már közelről ilyet, az pontosan tudja, hogy az 500Ft-os kábel is pont ugyanazt tudja, mondjuk az nem directional. Mintha a vízcsőre írnád rá, hogy merre folyhat benne a víz :)
Ez nem a Parkside vs. Festool vita, a tipikus hifis a lószart is megvenné aranyárban, ha valaki azt mondaná, hogy az olajozza a hallójáratokat és attól jobb lesz az élmény.
Nem hinném. A HiFi világ ilyen. Fele misztikum és pszihológia, a másik felét meg nem halljuk. Nekem a milliós hálózati kábel a legérthetetlenebb dolog. Ha az beleszól a hangképbe, akkor megbökte a fene az egész hangrendszert. Annál még az RCA kábel bejáratásában is több logikát, realitást látok.