Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.25 0 0 418
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.25 0 0 417
No, akkor Gurg felhívására javaslom, fussunk neki még egyszer: IGNORE ON.
Aztán pedig, amennyiben hatástalan, megy a levél a moderátornak!
Előzmény: Gurg (416)
Gurg Creative Commons License 2003.03.24 0 0 416
Embörök!
Már március elején tettem egy megjegyzést bimbum ámokfutásával kapcsolatban, miszerint Ignore ON.
Vagy, ha mindannyiónkat zavar az, amit művel (pl. ez a román szöveg bekopizása teljesen felesleges volt), írunk egy jót a moderátornak, oszt kész.
Talán észreveszi magát.
Csak azt nem tudom, miért nem nyit egy topicot a politikában és miért nem teszi mindezt ott. Volna közönsége, itt nincs.
Tomek Asru Creative Commons License 2003.03.24 0 0 415
Bimbum egy kisstilú provokátor. Ezt első itteni hozzászólásával bizonyította. Próbáljátok meg - ezt teszem én is - eleve átugorni a hozzászólásait. Ha nem reagálunk a hozzászólásaira, talán megunja idegen érdekek szolgálatát és eltűnik innen.
Előzmény: Zete (414)
Zete Creative Commons License 2003.03.24 0 0 414
Csak nézem, hogy mi folyik a topikban már egy ideje és nagyon nem tetszik...

Bimbum!
Mire jó ez amit művelsz itt?

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.24 0 0 413
Kedves Bimbum!

Jó lenne, ha a jövőben nem tennél be ilyen hosszú szövegeket, pláne románul... Főleg, hogy előzőleg már szerepelt a link!
Kérlek, vegyél erőt magadon, és ne próbáld szétverni ezt a topicot!

boraka

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.24 0 0 409
Ismét Wass Albert a téma: "Bűnöző apa, NATO-tábornok fiú"

"Parázsnak kell ott lenni a hamu alatt, ahol ilyen gyorsan tűz keletkezik" (Veres Péter)

Kisördög Creative Commons License 2003.03.20 0 0 406
Wass albert, az jó.
S hála istennek, ha már állampolgárságot nem is kaphatott a komcsiktól, legalább egy alter-Kossuth-díjat kapott.
Jó dolgokat olvastok!
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.19 0 0 405
Persze, értem mire gondolsz. Ezért kellene pl. a Magyar Írószövetségnek és egyéb művészeti szervezeteknek, egyesületeknek nyilvánosan elismernie és kiállnia Wass Albert irodalmi munkássága, életműve mellett. Talán így elkerülhető lenne az állandó lejáratás, politikai megosztás.
Előzmény: Rolling (404)
Rolling Creative Commons License 2003.03.19 0 0 404
A cikk valóban lejárató, de a lejáratás amiatt lehet, mert egyes érdekek sajáűt magukat helyeznék előtérbe Wass Albert apropóján, és valójában Wass Albert lejáratása ellenük irányul.

Remélem, érthető voltam.

Előzmény: Törölt nick (397)
Tomek Asru Creative Commons License 2003.03.18 0 0 403
Szánalmas kis írás. Szánalmas oldal, ami ilyet meg tud jelentetni.
Csak magukről állítttak ki, nem túl előnyös bizonyítványt.
Előzmény: h8 (394)
h8 Creative Commons License 2003.03.17 0 0 399
Biztos valami mocsok komcsi írta báránybőrben beférkőzve :)
Nem volt ott senki, tényleg összemosták márc15-e ünneplését a díjátadással? :(
Előzmény: Törölt nick (397)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.17 0 0 397
Nem értek egyet Veled. Ez a cikk egy kimondottan lejárató szándékú, cinikus, színvonaltalan, kritikán aluli iromány.

Talán ez a legtöbb amit erre mondani lehet:

"Azok a kifejezések, amelyekkel másokat jellemzünk, keveset mondanak róluk, de nagyon sokat mondanak rólunk."
( C. Houghton )

"Az az igazi méltóság, amely nem csökken mások tiszteletlensége miatt.
A Niagara vízesés nagysága sem csökken attól, hogy beleköpsz."
( Anthony De Mello )

Előzmény: Rolling (395)
Zete Creative Commons License 2003.03.17 0 0 396
Igen enyhe kifejezés, hogy "fura beszémoló", de az erősebb kifejezésektől inkább tartózkodom. Szomorú voltam az elolvasása után. Miért kell igy irni egy ilyen eseményről? Nem voltam ott, nem hallottam az elhangzottakat. A Duna TV hiradója viszont beszámolt róla, képes tudósitásban is. Az sokkal inkább illett az esemény jelentőségéhez.

Ami különösen szúrta a szememet:

"Távollétében halálraítélt háborús bűnös, revizionista, hazátlan bitang – bármit is mondanak Wass Albertre..."

Mondanak sok minden mást is. Mennyivel jobb lett volna inkább pozitiv jelzőket felsorolni...

"Nesze, ünnep! “Emigráljanyádba!”

Ha valakinek ez az alkalom nem ünnep, akkor ne az irjon róla. Ha pedig vagánynak vagy modernnek akarja magát mutatni a szerző, akkor inkább keressen más témát az ilyen megjegyzéseinek az elsütéséhez.

Szerencsére a Wassról megjelent cikkek többségének nem ilyen a hangvétele.

Előzmény: h8 (394)
Rolling Creative Commons License 2003.03.17 0 0 395
Az a baj, hogy van benne igazság. Arra gondolok, hogy sokan magyarkodnak, mert ez bizonyos körökben jól hangzik, és túllihegik a dolgokat.
Ezzel viszont pont azoknak ártanak, akiket felhasználnak. Wass Albert hiába az egyik legszebben író magyar aró, hiába jó a történetvezetése, nem fog odakerülni az őt egyébként méltán megillető magas polcra, mert sokan eleve távolságtartással kezelik.
El kellene jutni arra a szintre, hogy a dolgokat értékükön, de kellő méltósággal kezeljük, és nem a saját napi célokért feláldozva.
Előzmény: h8 (394)
h8 Creative Commons License 2003.03.17 0 0 394
Tomek Asru Creative Commons License 2003.03.15 0 0 393
Sajnos a demokrácia nagyon nem valosult még meg keleti szomszédunknál. Példa erre a transindex cikke:

"A Wass Albert-szobrok eltávolítását követelik
10:07, 16.1.2003

Wass Albert erdélyi mellszobrainak eltávolítását követeli a román hősök és mártírok emlékét ápoló országos szövetség -- adta hírül szerdai számának első oldalán az Adevarul. A napilap beszámolt arról, hogy jelenleg a romániai Maros megye két településén, a szászrégeni katolikus, illetve a magyarói református templom udvarán állítottak szobrot Wass Albertnek. Wass Albertet 1946 márciusában a kolozsvári népbíróság háborús bűnök miatt halálra ítélte. A román kormány tavaly sürgősségi kormányrendeletet adott ki a háborús bűnök miatt jogerősen elítélt személyek kultuszának tilalmáról -- a rendelet megjelenése után eltávolították több román városban az egykori román diktátor, Ion Antonescu marsall köztéri szobrát, illetve átkereszteltek több, a háborús bűnök miatt elítélt marsall nevét viselő utcát.

A Wass Albertet háborús bűnösnek kimondó kolozsvári népbíróság ítélet megalapozatlan bizonyítékok alapján született. Ezt mutatja egyebek között az, hogy amikor a hetvenes évek végén Románia a bírósági ítéletre hivatkozva az Egyesült Államokban emigrációban élő író kiadatását kérte, az amerikai hatóságok bizonyítékok hiányában elutasították a kérést. Miután a román hatóságok nem helyezték hatályon kívül a kolozsvári népbíróság ítéletét, Romániában Wass Albert formailag ma is háborús bűnösnek számít."

Fantasztikus, hogy vannak olyan emberek, akik a "népbirósági" tragikomédiát, mint jogos forrás elismerik.

Előzmény: Törölt nick (385)
Rolling Creative Commons License 2003.03.14 0 0 392
Az információim a Kráter által szerkesztett és kiadott Magyar örökségünk kötetből való, tehát tudnia kell róla.
Attól tartok azonban, hogy a "szimpla" önéletrajzi regény sem lett készen, mert az utóbbi néhány új kiadás különböző itt-ott megjelent rövidebb írások, cikkek, beszédek, levelek gyűjteménye. Elfogytak - sajnos - az önállő művek. Ha kész lenne az önéletrajzi regény, akkor már meg kellett volna jelentetni.
Azért még reménykedem.
Előzmény: Törölt nick (389)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.14 0 0 391
Wass Albert Életműve elismeréseként ma alternatív Kossuth-díjjal tüntetik ki. Ebből az alkalomból tiszteletadás és emlékezés gyanánt két üzenet az Életműből:

Hagyaték – Búcsúszó az olvasóhoz

"Ennél a pontnál a krónikás búcsúzik. Eltelt fölötte az idő. Mielőtt azonban útjára indítaná ezt a könyvet, még mondani kíván valamit.
Az isteni lábnyom, amit a krónikás – ha hiányosan is, de igaz hűséggel – idáig követett, nem vész el ezután sem. A hagyaték megmarad, mert Istentől való, s ezáltal elpusztíthatatlan. Eljő az idő – s alighanem már itt is van -, amikor fiatal, erős izmú és tisztára mosott lelkű krónikások fölkapják az elejtett szálat, s viszik tovább a beteljesedés felé, míg csak be nem következik a krisztusi ígéret: "...és az igazság szabadokká tészen!"
Örvendezzetek hát, magyarok, bármit is lát szemetek a ma sötétjében: a szabadulás perce közeledik! Ne várjátok azonban, s ne keressétek se ágyúk dörgésében, se hangzatos politikai jelszavakban: az Úr igazsága halkan jár, és békesség kíséri. Az Ő akarata rendelkezett már minden dolgotokban, s az Ő rendelkezését nem idő méri, hanem tudás, lelki tudás. Gondozzátok csak a mustármagvakat, s egyébbel ne törődjetek.
"Nem sokaság, de lélek végez csoda dolgokat!" Ősi tanítás ez, amit a Kárpát-medence nagy horvátmagyar költője és hadvezére vetett papírra számotokra, évszázadokkal ezelőtt. Tartsátok észben, magyarok. S ti is, Kárpát-medencénk testvér-népei. Nem nyelv teszi az embert. Az ember lelke emeli rangra a nyelvet, vagy taszítja az útszéli árokba, a használat erkölcsi mércéje szerint. Ne féljetek. A magyar lélek él. Teremtő Istenünk működik benne és általa. Ne csüggedjetek. Gondozzátok csak hűséggel a mustármagvakat.
Ha részeg magyarok káromkodásától sajdul fületek, ha szemetek a hitványak győzelmét véli látni úton-útfélen: ne döbbenjetek meg. Az Úr nem számokban méri az igazság győzelmét, hanem az igazak cselekedeteiben. Ne keserítsen el a gyöngék hűtlensége se. Sajnáljátok a nyelvét vesztett magyart, mert önmagát rövidíti csupán, nem nemzetét. A nemzet nem számokban él, de lélekben. Egy az Úr oldalán százezreknél is többet számít a jövendő mérlegén. A gyöngeségében románná változott magyar nem a magyar jövendőt gyöngíti, hanem a románt. Akárcsak a számtanban a pozitív és negatív előjelek: a lélek isteni pozitívumában működő ember előbbre viszi a világot meg a nemzetet, melyhez tartozik, míg a negatív selejt mélységbe húzza alá, amihez rátapad. Az igazak jövendőjét lélek és szellem ereje formálja, s az Úr ereje emeli magasba.
Bízzatok, magyarok! A rabság és szenvedés napjai megszámláltattak. A szabadság hajnala dereng. Vigyázzátok a mustármagvakat!"

****************************************

Csaba - Befejezés

"MAGYAR testvérem, Erdély szomorú földjén! A Te számodra készült ez az írás. Nem regénynek akartam, hitnek, reménynek, nagy, szent bizonyságtevésnek akartam.
Ha nem az lett mégsem, gyarló emberi erőm az oka.
De kérlek, nézd el a gyönge külsőt, s csak önmagadat keressed benne, a csillagfényes úton mindig visszatérő örök feltámadást, Csabát.
Hidd a regét, mint ahogy én hiszem, s szobád falára, szíved falára, életed falára, égő nagy betűkkel tűzd fel jelmondatnak a halott költő halhatatlan versét:
"...így készülünk szelíd háborúra,
mindig magunkért, soha mások ellen,
sót párolunk és vásznakat szövünk,
s míg kisebbítnek, lassan megnövünk!"
Magyar testvérem, Erdély szomorú földjén, higgyél Csabában, higgyél önmagadban."

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.13 0 0 390
Valóban. Asszem rossz volt a kérdés ;-)
Előzmény: Rolling (388)
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.13 0 0 389
Ezek nekem teljesen új információk.
Remélem a Kráternél Turcsány Péter tud ezekről, és az életmű-sorozat keretében a további kiadások esetleg tartalmazni is fogják az elkészülteket vagy ezekből válogatásokat.
Előzmény: Rolling (387)
Rolling Creative Commons License 2003.03.13 0 0 388
Az életmű más néven Wass Albert összes.
Előzmény: Törölt nick (375)
Rolling Creative Commons License 2003.03.13 0 0 387
1985. októberében egy amerikai magyxar újságban írt arról, hogy 3 kötetben készül megírni önletrajzi regényét. A címeket is megadta: A régi Erdély; A háború, s ami utána jött; Magyxarok Amerikában.
1989-ben ugyanabban az újságban részlet jelent meg Voltam c) önéletrajzi regényéből, majd 1990-ben megjelent ezen könyv előszava is (Előszó Voltam című utolsó regényemhez). 1996-ban egy interjúban arról beszél, hogy Voltam című önéletrajzi könyvén dolgozik.

Szóval ennyi az infó, mit tudtok róla, elkészült-e a Voltam? A három kötet biztos, hogy nem.

Előzmény: Törölt nick (333)
h8 Creative Commons License 2003.03.12 0 0 386
A díjat a Szentháromság téren lévő Magyar Kultúra (?Háza v. Intézete) díszetermében adják át pénteken 5-kor.
Beszédet mond Gyurkovics Tibor, a czegei Wass Albert Alapítvány képviseletében SImó János, és Turcsán Péter - ha jól hallottam.
(És aki vár még utána egy kicsit, az megnézheti, amint az MDF fáklyás felvonulása 7-1/28 körül megérkezik a térre :-)
Előzmény: NIX (379)
Gurg Creative Commons License 2003.03.11 0 0 383
''Egy összekuszált világ emberiségének lekiismerete vagyok''
2003. március 11. 7:00

MNO
PRO MEMORIA – A Wass Albert perről – Dr. Szakács István Péter tanár-író és Fosztó Áron Zoltán beszélgetése


- Erdélyben, a székelyudvarhelyi (székely anyavárosi) Litera Könyvkiadó kiadásában a Veres Péter szerkesztette kiadványsorozat egyikeként a 2002-es évben napvilágot látott A vádlott neve Wass Albert című dokumentum összeállításod előszavában azt írod, hogy a Kolozsvári Népbíróságon rendezett 1946 február-márciusi koncepciós per Wass Albert-dossziéjából közölt hivatalos iratok először jelennek meg együtt nyomtatásban és kerülnek nyilvánosságra a szóban forgó kiadvány útján. Először tájékozhat általuk hitelesen az olvasó az ún. Wass Albert-ügyről …

- Az ügy kapcsán hosszú évtizedeken keresztül csupán szóbeszédek keringtek, sunyi híresztelések, a közvéleményt befolyásolni akaró (irodalom)politika alattomos kísérletei, melyek Wass Albert írói elnémítását törvényesítették a kommunista diktatúrában élő, a szabad világtól már-már hermetikusan elzárt, tájékozatlan emberek előtt.

- A kiadványba bekerült anyagot melyik négy hivatalos iratból állítottad össze?

- 1. a Kolozsvári Népbíróság Bírósági Itélőtanácsa 1946. évi 1. számú iratcsomójának Wass Albertet és édesapját, Wass Endrét érintő anyaga, 2. Wass Évának, az író volt feleségének 1979-ben tett tanúvallomása, 3. James C. Mansberger Jr. nyilatkozata, azé a semleges vizsgálóé, aki az Egyesült ÁIlamok Wentorfi, Hamburgi Hontalan Személyek Bizottságának átvilágítótisztjeként (investigations officer) 1950-ben leellenőrizte az Egyesült Államokba kivándorolni szándékozó írót és családját, és 4. Wass Albert 1979-ben írt Rövid önéletrajza, melyet az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma számára készített, hogy tisztázza magát a vád alól.

- Hogyan sikerült hozzájutnod az angol nyelvű anyaghoz ?

- A 2., 3. és 4. pontban említett dokumentumokat az író Hamburgban élő fia, Wass Endre bocsátotta rendelkezésünkre.

- Az idegen nyelvű szöveget kik tolmácsolták ?

- Skultéty Sándor románból, valamint András Ágnes kolléganőm, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tanára az angol szöveget fordította magyar nyelvre; a könyvecske olvasószerkesztője Fábián Lajos szintén tanártársam.

- Beszélj a hírhedt perről.

-A perre a második világháború befejezése után -mint már említetted-, 1946-ban került sor Kolozsváron. Wass Albert és édesapja, Wass Endre ellen a román hatóságok in absentia indítottak eljárást, azzal vádolva őket, hogy 1940 szeptemberében román nemzetiségű személyek meggyilkolására bujtatták fel a bevonuló magyar honvédtiszteket akiknek a főhadiszállása a grófi kastélyban volt.

- Összegezve, a per tárgya a két Wass-gróf esetében: román nemzetiségű személyek elleni gyilkosságra bujtogatás vádja…

- Két ügyben is elmarasztalták őket. A vádiratban az áll, hogy Wass Endre és Wass Albert bujtatta fel a község katonai parancsnokát, Pakucs hadnagyot négy vasasszentgotthárdi román személy meggyilkolására. Ezen kívü1 Wass Albert bűnösnek találtatott tizenegy omboztelkei román lakos erőszakos halálával kapcsolatban is: a népbíróság szerint ugyanis Csordás Gergely hadnagy, az Omboztelkén beszállásolt honvédek vezetője a fiatal gróf utasítására lövette le az áldozatokat.

- Mikor történhetett mindez ?

A vádirat szerint mindkét esemény 1940. szeptember 23-án, hétfőn történt, néhány kilométernyire a Wass család kastélyától. Az első a Cege-tó partján reggel, a második az omboztelkei román pap házában este.

- Voltaképpen a vádlók megítélése szerint mi lehetett a két vádlottat bűnös cselekedetre ösztönző, vélt, vagy ha úgy tetszik, valósnak tekintett motiváció alapja ?

- A vádiratban leírtak szerint a vádlottak "engesztelhetetlenül gyűlölték" a románokat. E "sovén gyűlölet" mellett a román állam földreformja által kiváltott bosszúvágy is vezérelte őket, földterületeik nagy részét ugyanis elvette tőlük az új hatalom.

- (Ami cáfolhatatlan tény, hogy birtokuk egy részét, amelyet 1142-ben adományozott Magyarország királya a Czegei Wass családnak, és amelyen azóta megszakítás nélkül élt családjuk, erősen megcsonkította az új román hatalom, -de ezt a károsult áldozatok nem óhajtották, s tenni is aligha tehettek ellene).

- Mekkora a rájuk kiszabott ítélet ?

. - Mindkettőjüket halálra ítélték. Az író és édesapja ekkor már biztonságos távolságra volt a kiirtásukat akaró kommunista-(-)nacionalista hatalomtól. (Wass Albert családjával együtt még a háború vége előtt Németországba menekült, így az ellenük folytatott perről és a halálos ítéletről csak évekkel később híresztelések útján, közvetve szerzett tudomást.)

- Melyek azok a jelek, amelyek a hatalomváltás idejére jellemző koncepciós perben koncepciózusságra utalnak?

Ez több tényezőből is kitűnik. Először is az eljárás időtartamának rövidsége. "Rekordidő" alatt folytatták le a pert: a vádiratot 1946. február 25-én bocsátották ki, ítéletet pedig 1946. március 13-án hirdettek. A törvény buzgó őrei igencsak noszogatták Justitia istennőt, aki megfontolt mérlegelés helyett így kénytelen volt futószalagon gyártani az ítéleteket. Két hét és néhány nap elegendőnek bizonyult a népbíróság számára, hogy 63 (!) vádlott fölött ítélkezzék. A vádiratban ugyanis Wass Alberten és az édesapján kívül még hatvanegyen szerepelnek -anyaországi és erdélyi magyarok. Előbbiek a honvédség kötelékéből valók, utóbbiak polgári személyek (földbirtokosok, gazdák, iparosok stb.). Valamennyiük ellen az volt a vád, hogy a második bécsi döntést követően, amikor Észak-Erdély visszakerült Magyarországhoz, atrocitásokat követtek el a román lakossággal szemben, vagy azok elkövetésére bujtattak föl magyar honvédeket.
A per koncepciós jellegét bizonyítja az is, hogy Wass Albertet kizárólag tanúvallomások alapján ítélték el. Míg az ellene szólóknak teljes mértékben igazat adtak, addig a mostohaanyja tanúvallomását (a kolozsvári tárgyaláson ő képviselte egyedül a családot), mely az író ártatlanságát bizonyította, teljes mértékben mellőzték. Magyarán, elégségesnek bizonyult néhány falubeli hevenyészett -az események után hosszú idő elteltével tett- vallomása ahhoz, hogy halálbüntetéssel sújtsák. Elgondolkodtató az a tény is, hogy a lövöldözések pillanatában egyetlen szemtanú sem tartózkodott a tetthelyeken, tehát nem tudni, mi is történt tulajdonképpen. Arról nem is beszélve, hogy a vádlottak sem voltak ott.

- A dokumentum szövegében fellelhető hibák a koncepciózusság (feltételezhetőségét) gyanúját alaposan alátámasztják.

A dokumentum szövegében lévő hibák ugyanakkor annak a letagadhatatlan jelei, hogy egy sebtében összeállított okiratról van szó. A hevenyészve odavetett mondatokban nem csak a magyar vádlottak nevét írták hibásan ( Vass Andrei, Vass Albert, Vass A(da)lbert), hanem a román neveknél is vétettek. (Az egyik áldozat neve például több alakváltozatban is szerepel: Câţ Ioan, Câţi Ioan, Câşi Ioan.) Ennél jóval súlyosabb hibára bukkanunk az omboztelkei áldozatok megjelölésekor. A felsorolásban ugyanis 12 személy neve szerepel (a pap, a kántor és a tanító családja, illetve a pap magyar cselédasszonya), a számszerű összegezésnél azonban -egy sorral lennebb! -már csak 11 személyről tesznek említést. (Ezek szerint vagy nem tekintették áldozatnak a pap cselédasszonyát, mert magyar volt, vagy nincsenek pontos információik az ott történtekkel kapcsolatban.) Ugyancsak súlyos hibára bukkanunk a vasasszentgotthárdi személyeknél is. Az ottani események leírásakor a Moldovan Josif-ként megnevezett áldozatból a későbbiek folyamán Mureşan Iosif válik. Jogosan tevődik fel a kérdés, milyen lehetett az a per, ahol még az áldozatok száma és neve sem egyezik meg ?

- E pernek és az ehhez hasonló pereknek milyen vádlói-indítékok lehetnek a hátterében?

- A bírósági eljárás rövidsége, a kollektív jelleg és a kiszabott, súlyos büntetések (börtön, kényszermunka, halálos ítéletek) arra engednek következtetni, hogy a Vörös Hadsereg támogatásával Erdélyben berendezkedő nacionalista-kommunista román hatalomnak ezekkel a perekkel a magyar lakosság megfélemlítése volt a célja. E feltételezést a Wass Albert és édesapja elleni eljárás teljes mértékben alátámasztja. (A vádirat listáján az 58. és 59. helyen szereplő vádlottak halálos ítéletükkel az elítéltek névsorának 3. helyére került. Ez utóbbi névsort a büntetések súlyosságának alapján állították össze.) Wass Albertet illetően az újonnan berendezkedő román hatalom halálos ítélete ugyanakkor nem egyszerűen csak egy mezőségi személynek, hanem az erdélyi magyar arisztokrata írónak szólt. Figyeljünk csak a korabeli igazságszolgáltatás igencsak célirányos működésére. A vasasszentgotthárdi eseményekért apát és fiát egyaránt halálra ítélték, s ennek következtében elvehették tőlük az egész Wass-birtokot, az összes ingó és ingatlan vagyon az új hatalomé lett. Ez az ítélet tehát a földbirtokos Wass családnak szólt, általában a földbirtokosságnak, jelezve, hogy milyen sorsot tartogat számukra az új rendszer. Ennyivel azonban nem elégedtek meg: Wass Albertet elmarasztalták egy másik ügyben is, az Omboztelkén történtekben. (Erről a másik vádpontról különben sem az író, sem hozzátartozói nem tudtak!) A bírák buzgóságában közrejátszhatott Wass Albert két világháború közötti -kisebbségbe kerü1t magyarként tanúsított -öntudatos magatartása. (A per anyagában az olvasható, hogy "irredenta tevékenységgel" gyanúsították, és feljelentették. ) Írói tevékenysége szintén szálka lehetett a hatalom szemében. (Minden addig írt könyve és a később keletkezettek is feketelistára kerültek, és csak az 1989-es kelet-európai fordulatot követően jelenhettek meg újra.) Többszörös leszámolásról volt tehát szó: a bírósági eljárás osztály- és nacionalista indulatokat ébresztett ellenségeiben, a bolsevik szellemiségű kultúraszemlélet pedig persona non grata-nak nyilvánította a teljes írói szabadságban alkotó, autonóm írói személyiséget.

- Miben látod Wass Albert jelentőségét ?

- Az irodalom legnagyobb ajándéka, véleményem szerint, a szabadság. Közép – Kelet – Európában ez hiányzott hosszú évtizedeken át, a diktatúrák idején. Az itteni társadalmakban az irodalomnak ”bekötötték a száját”. Csak azt lehetett leírni amit a hatalom szentesített. Sajnos sok esetben hallgatni is csak arról szabadott. Wass Albert érdeme éppen az , hogy az idegenség körülményei közepette szabadon írhatott a magyarságot, olvasók sok millióját érintő kérdésekről. Ezért haragszanak rá a volt rendszer képviselői, szószólói, ezért nézi rossz szemmel sok olyan író, aki annak idején megalkudott. Az író számára nem lehet alku tárgya az alkotói szabadság.

- Hogyan, miként alakult a per utóélete ?

- A per utóélete is rendkívül tanulságos. A hetvenes évek végén, a Ceauşescu-diktatúra idején a kommunista hatalom kemény offenzívát indított a román és magyar emigráció másként gondolkodó, a román "valóságot" és politikát bíráló képviselői ellen. Wass Albert az Egyesült Államokban folytatott tevékenységével (publicisztikai írások, szépirodalom, könyvkiadás angol és magyar nyelven) a Ceauşescu-rendszer egyik legismertebb és legkövetkezetesebb bírálója lett. Az erdélyi magyarságért folytatott szellemi küzdelme kiváltotta tehát a román vezetés haragját. Ekkor került ismét előtérbe a hajdani per. A Simon Wiesenthal Központ értesítette róla az amerikai Igazságügyi Minisztériumot (a vasasszentgotthárdi áldozatok közül a két lány ugyanis zsidó származású volt). Wass Albert egyetemi kollégáját, Merdinger professzort bízták meg azzal, hogy Romániába utazzon a kompromittáló dokumentumokért, melyek angol fordítását a diktátor feleségétől vette át, majd hazatérése után a f1oridai újságokban publikálta őket. E rágalomhadjáratot eredményeképpen 1979-ben az írót beidézték az Igazságügyi Minisztériumba. (Ekkor írta a Rövid önéletrajzot, erre az alkalomra készült felesége tanúvallomása és az átvilágító tiszt jelentése.) Részletes kivizsgálásnak vetették alá, majd hitelt érdemlő bizonyítékok hiányában a vizsgálatot felfüggesztették. Ahogy ő írta tanúságtétele befejezésében: "Az életem mindig is nyitott könyv volt. (...) Nincs rejtegetnivalóm, és nem kell elnézést kérnem egyetlen tettemért sem."

- Eddig a történet?

- Innen már a jogászok dolga, hogy a teljes dokumentációt felkutassák, és a szakember szemével átvizsgálják. Talán még él néhány ember azok közül, akik szemtanúkként hitelesen bizonyíthatnák Wass Albert ártatlanságát. Szóban forgó kiadványunk célja, hogy a maga szerény lehetőségeivel hozzájáruljon Wass Albert hazai rehabilitációjának elkezdéséhez.
- És elkezdődött. Napjainkban a román hatóságok "felmelegítették" a történetet. A közelmúltban hadat üzentek a szászrégeni /Maros megye/ és a holtmarosi /Maros megye/ Wass Albert szobrok ellen. A szoborállító papokra tíz-tíz millió lej bírságot róttak ki. A per utóélete rehabilitációs perújrafelvétellel látszik folytatódni.
Egyelőre kegyeleti rendezvényeken tisztelegtünk dr. Wass Albert /1998. február 17./ halálának ötödik évfordulója alkalmával. Emlékeztünk az emberre, sokoldalú munkásságára, életútjára, az íróra, aki tiszta szívvel mondhatta el, hogy íróként, a Nemzetközi Pen Club tagjaként azt vallja, teszi, amit ennek a nagy szervezetnek a jelmondata hirdet: egy összekuszált világ emberiségének lelkiismerete vagyok.

Törölt nick Creative Commons License 2003.03.11 0 0 381
Valóban jó, kösz, hogy szóltál. :-)
Előzmény: gitana19 (380)
gitana19 Creative Commons License 2003.03.11 0 0 380
A www.dnp.hu -n van egy jó jegyzet WA-ról. Pallán Mór írta
Előzmény: Törölt nick (378)
NIX Creative Commons License 2003.03.10 0 0 379
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.10 0 0 377
Talán magyarul jobban érthető: A "háborús bűnös" (Novella)
gitana19 Creative Commons License 2003.03.10 0 0 376
Kedves (?) Bimbum!
Bár nem kéne egy provokátorral szóba állnom, mégis megteszem, hátha elolvasol egy WA müvet, és akkor már megérte. Tehát olvasd el egy müvét, és akkor rájössz, hogy miért kiáltották ki a románok fasisztának, meg hogy Kádárék miért nem védték meg. Ajánlom pl. a Tizenhárom almafát, vagy az Elvásik a veres csillagot.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!