Bocs, mit értesz magashegyi túrán? Vannak magasan (2-3 ezer környékén) is könnyű utak, amit egy közepes túracipőben simán abszolválni lehet. És vannak lejjebb is nehéz utak. Legfontosabb az ilyen túrajellegű utaknál - ahol mászni nem kell, legfeljebb néha kapaszkodni kicsit a sziklákba, fákba... - a cipő. Mi, párommal nem teenagerekként túrabotot (nordic walking) szoktunk vinni, lefelé (is) jó szolgálatot tesz egy-egy hosszabb túrán, megmozgatja a felső testet is, kicsit mentesíti a lábakat, és még biztonságot is ad. És ez nem korfüggő!
Ezek szerint még nagyon fiatal vagy?.Szóval a magashegyi túrára kell: Vízálló kényelmes bakancs,többrétegű ruha,víz és szélálló dzseki,sapka,hátizsák benn víz,kaja,csoki,zseblámpa,túrabot. Szóval mindenre föl kell készülni mert pillanatok alatt lehet akár mínusz és hózápor vagy 25 fokos meleg..eső és vihar...
hű milyen szépek ezek a képek!én is imádok kirándulni bár magashegységi túrán még sosem voltam.viszont a suliban meghirdettek egy kirándulást az osztrák Alpokba és nagyon szeretnék elmenni rá,viszont nem sok semmit tudok az egészről.milyen felszerelésekre lesz szükségem?mit érdemes magammal vinnem?milyen túracipőt vegyek?
Ajha, valami ilyenre gondoltam titkon. Fantasztikus, t.i. pár éve nyáron itt kirándultunk, bringáztunk, páromnak ez a hely tetszett a legjobban. Álom lenne itt korizni, nagyon köszi az ötletet. Ha nem is most, de ki fogjuk próbálni.
A képeket nézve már korcsolyát is vehetsz a kicsinek :)
Tényleg, én nagy korcsolyázó fan vagyok, Ausztriában mik a lehetőségek kint a természetben korizásra ilyenkor? Vannak pályák, tisztítják, locsolják őket? Fogalmam sics. Műjég gondolom van doszt.
Köszönöm átböngészem! Valóban olcsóbbak, bár ezek nem közvetlenül Innsbruckban vannak hanem a környéken, de van van jó tömegközlekedés a városból akkor nem pronléma.
Azért akinek van konkrét helye, azt is várom továbbra is :-D
Köszi, fogom nézegetni visszafelé, de a másik célpontunk a Dolomitokban lenne és még egyelőre döntésképtelen vagyok, ezért kell valami, ami megfog, meggyőz, amibe úgy első látásra bele lehet szeretni. ;-)
Léna, nézd vissza Rlaci összes hozzászólását, mi is az ő útleírása alapján mentünk, és csodás túránk volt! Mi ugyan kevesebbet mászunk, mint Ti, de bizonyára találtok nehezebb túra-útvonalakat is, ahol mi felvonóztunk pl.
Nagyon jó helyre jöttél, mert itt minden segítséget megkapsz. Ritka manapság ez a hozzáállás, ami itt van, meg kell becsülni!
Mi tavaly készültünk először Ausztriába és bátran mondhatom Neked, hogy minden információt, hasznos tudnivalót itt megtaláltam. Igaz, hogy hetekig olvastam a fórumot vissza, jegyzeteltem és azután kérdeztem. Az eredmény: itt ajánlották a szálláshelyet (még mindig köszi Sorozatfüggő!), ami Flachauban volt, nem messze Salzburgtól. Az apartman neve: Sunflower, érdemes rákeresned, mert nagyon jó az ára. Az ágyból a szemben lévő hegyet láttuk ébredéskor! Kell ennél több?
oktoberben a most itt irt araknal JOVAL olcsobban laktunk. hatalmas dupla szoba, 65 euro volt. ( szoba, nem fejenkent!) nagyon tiszta, nagyon kellemes.
Tudtok ajánlani olyan részt Ausztriában, ahol bő 100 km-es körzeten belül sok látványosság (természeti és nem múzeum, vár, meg ilyesmik) akad, így gondolok sok magashegyi túralehetőségre, esetleg valami gleccserre, jégbarlangra, de legfőbbképpen Klamm-okra (szűk szurdok) - amiben túrázni is lehet- , látványos magashegyi tengerszemtavak, amik túrával, felvonú nélkül is elérhetőek, és ugyanezen környéken A-tól C-ig terjedő nehézségű Klettersteig-ok (via ferrata) és mindez a német határvidéktől lehetőleg dél-délnyugatra, és Salzburgerland már kilőve. Tirol, Vorarlberg tartományban, esetleg Kärnten északibb részén vagy Steiermarkt nyugati részén. Max. 300 km-ra Münchentől?
Legfontosabb lenne a magashegyi túrázás, ferrata és lenyűgőző természeti jelenségek együttléte viszonylag kis területen, ahol szeretnénk majd egy hetet eltölteni júniusban, de még lövésem sincs, hol. :D Várom az ötleteke, köszi!!! :-)
Tavaly is sok segítséget kaptk tőletek a nyaraláshoz, most is szeretnék kérni Tőletek: máciusban szeretnék a családdl egy hétvégét Innsbruck-ban eltölteni. Bár visszakerestem a topikban, de innsbrucki szállást nem nagyon találtam. Aki esetleg tud a városban olcsó szállást 3 főre (2 felnőtt+1 gyerek) azt megköszönném ha megosztaná Velem. Mivel vonattal jönnénk-mennénk, jó lenne ha a városban tudnánk jó árú szállást találni, vagy esetleg tömegközlekedéssel jól eléhető közeli helyen. (A booking.com-on 55ezer Ft a legolcsóbb 3 ágyas szoba 2 éjszakára, ez cirka 200 euró). Az az igazság, hogy 100ezret nem szívesen szánnék egy hétvége kedvéért.
Nagyon nagyon örülnék ha meg tudnád nekem találni! Salzburg eléggé megtetszett, bár tőlünk legtávolabbi rész (Hajdú-Bihar megye), de mindegy. Mi nem szeretjük a luxust, de az igénytelenséget mégjobban nem, szóval szerintem az a jó kis panzió biztosan frankó lenne nekünk!
Ha már magas hegyek közé mentek januárban és nem akartok síelni,de kipróbálhatjátok,akkor javasolom Merano-t.
Sissi királynő nyaralóhelye volt anno...télen sincs fagy,pálmák a városban,viszont 3000-es hegyek kőrben,fel lehet menni síelni,vagy csak túrázni-sétálni.
Árai egy kétszemélyes szoba reggelivel...40-50 eur...Külvárosai: Algund,Marlingo még olcsóbb
Jövő januárban lesz a párommal a 10 éves évfordulónk és kitaláltam, hogy Ausztriába kellene menni 1 hétre egy romantikus kikapcsolódásra. Ehhez kérnék ötleteket, mert nem ismerem az ország adottságait, leírom, hogy milyen szempontoknak lennének fontosak:
Nem síelni mennénk, de éppen lehet, hogy 1 napra kipróbálnánk. Még sohasem síeltünk és annyira nem is vonz minket, de ha már ott vagyunk elég fura lenne, hogy nem használjuk ki az alkalmat.
Ha lehet nem városban szeretnénk a szállást, hanem a természetben. Nagyon tetszenek a faházak pl., de nem nagyon találtam 2 személyeset sajnos.
Szerintem mászkálással töltenénk az időt, így a szép táj fontos lenne, nagyon szeretjük a hegyeket.
Nekem így fotóról nagyon tetszik Salzburg, tudjátok, van egy tipikus fotója, általában azt szokták kitenni mindenhová.
De nem tudom egyébként táj, szállás szempontjából milyen lehet.
Nem akarunk luxust, nincs is rá annyi pénzünk, kb. mint egy görög nyaralás ára.
Én nem, mint írtam, viszont országúti bringázom, de szinte kizárólag bringaúton, tudom mi az, hogy 2-kerék és a bőröm véd meg, bringázni is veszélyes, csak itt nem az életem a tét, legfeljebb egy sérülés. És az 1 millió vezett km azért ad némi "támpontot". De erre van más topik, bocs az itteni off-ért, és nem akarok senkit sem meggyőzni, mindössze szeretném, ha egy motoros sem halna meg többé (persze az csak álom). És mondom: Ausztria és Magyarország 2-keréken is ég és föld. Sokat bringáztam az osztrákoknál is, ott közúton is, mert van morál és széles út is!
OFF. 200-al kocsival sem megyek pályán sem, pedig menne a kocsi még többet is. Élni szeretnék még jó pár évet. Nappal is vannak vadak, csak mondom, közelmúltból tudom sorolni, meg pl. kutyák, ld. M7 érdi teteje ... Az a gond, hogy ismeretségi körömből tudok mondani sajnos olyan esetket, amik óvaintenek, és jó esetet meg alig-alig hallottam. Vannak cimboráim, akik nagy motorosok, de nem mernek kimenni a közútra motorozni, annyi esetük volt stb., nem viccelek! Utánfutóra teszik a gépet és a H.ringen köröznek vele!
"de a motorozasban az a ciki, h mas hülyesege miatt maradsz ott az aszfalton."
Ez előfordulhat autó esetében, bicajjal, gyalogosan.
Motor azért veszélytelenebb ebből a szempontból, mert dinamikusabb, a legnagyobb veszély csak oldalról érhet. Hátulról szinte senki sem jön annyival gyorsabban, hogy ne vegyen észre, a szemből jövő veszélyek nagyon gyorsan kimanőverezhetőek, ami gáz, ha közvetlen előtted kijön valaki oldalról eléd. De ez autónál is lehet katasztrofális, pl 100km/ó-nál már ott is lehetnek bajok, míg motoron jó esetben átesek az autó felett. Láttam ilyet közelről, a motoros 100-al átesett egy autón és lábtöréssel megúszta.
Én egymillió kocsival, és egyébként aktívan bringázok, balesetmentesen, de egy szarvasborjú 3 éve nekem szaladt (sokat kikerültem már életemben, ezt nem lehetett, többen is voltak). Azt motorral nem valószínű, hogy megúsztam volna! De egy nyúl v. róka, kutya is elég, sőt egy sunyi olajfolt is. Az idióta kamionokról... nem is szólok. Nem értünk egyet sajnos. A kaszni megóv, a bőröd v. bőrruha, v. extra dolgok alig-alig. Ausztriában sokkal jobb a morál, mint itt a balkánon.
nem is gondoltam, h motorozas helyett repülöböl ugralj ki ( ernyö nelkül ... hehe) az extrem sportok megint extrem, es tudom, h mindenben meg lehet serülni, de a motorozasban az a ciki, h mas hülyesege miatt maradsz ott az aszfalton.
na, mindegy hagyjuk. remelljük nem lesz soha semmi bajod(tok).
De természetesen elismerem, hogy a motorozásommal több rizikót vállalok, mintha itthon ülnék, de sajnos (szerencsére) nem vagyok itthon ülés. Cserébe nem ugrálok ejtőernyővel, nem síelek, nem mászok sziklát és nem iszom, nem dohányzom:-)
És a helyi újságok többször cikkeznek a síbalesetekről, hegymászó katasztrófákról. Ez egyébként lehetne néha a topik témája is, hogy mennyire felelőtlenek az emberek a hegyeken...
Ugyan nagyon régen nem motorozok már, de nem értek Veled egyet. Ha valaki ésszel, megfelelő gyakorlattal, vezetéstechnikai képzettséggel rendelkezik és nem vagánykodik, a motoron sokkal nagyobb esélye van megoldani a cikis helyzeteket mint a zárt acélkaszniban.
Mondom ezt úgy, hogy különböző gépekkel lemotoroztam többszázezer km-t, és autóval is túl vagyok a félmilliomodik km-n. Balesetmentesen.
A segítségeteket szeretném kérni. A párommal jövő 7en indulunk Bodensdorfba (Gerlitzen). Sajnos a pár, akik jól sielnek és úgy volt, hogy minket is bevezetnek eme gyönyörbe, nem tudnak jönni. Így ketten maradtunk (akik még életükben nem sieltek)...:( Viszont nem csüggedünk, mert elhatároztuk mindenképp kipróbáljuk...lesz ami lesz. Tudtok tanácsokat adni? Ha pl. nem szeretnénk minden nap sielni, de szeretnénk felmenni a legmagasabb pontra akkor is napijegyet kell vennünk, vagy van más lehetőségünk? Szeretünk korcsolyázni ( nem tudjuk be lesz-e fagyva a tó), ha nincs befagyva van-e vhol a környéken jégcsarnok? Lehet-e szánkózni valamerre? nagy segítség lenne, ha tudnátok pár információt adni nekünk kezdőknek...:)
Az utolsó mondatod igaz, ez nem rajtad múlik, leginkább egyéb tényezőkön, iszonyatosan veszélyes és a baleset szinte bináris kimenetelű, nem így, ha kocsival ér ilyesmi. Bocs az OFF-ért.
Szerintem,hülyeség itt halálról beszélgetni hiszen a kaszás úgyis eljön, kihez előbb,kihez utóbb de a legbiztosabb hogy egyszer biztos elvisz,addig viszon éljük aktívan,változatosan az életet. Nem is kell rá gondolni!
Én nem is hívom ki a sorsot magam ellen. Szépen motorozok, ésszel, ráadásul már közel 20 éve.
Az élet veszélyes. Én motorozok, mások kerékpárral ereszkednek le a nagy hegyekről, síelnek, sziklát másznak, vadvízi eveznek, autóval vagánykodnak, stb...
Unalmas életet sem akarok, inkább keresem a kompromisszumokat.
Én nagyon szeretek motorozni, de a hétvégén egy mondat elgondolkoztatott: egyik régen látott rokon kijelentette, kb. 30 ember előtt nekem címezve, hogy szerinte egy háromgyerekes családapának felelőtlenség motoroznia. Szinte mindenki egyetértett vele, kivéve engem. De azért sajnos valahol igaza van....:( Még ha nem is én vagyok a hibás, az sem másítja meg az esetleges tragikus végeredményt..."
rendes lany, tartsd meg! en nem vagyok ilyen megertö.
tudod, sosem felejtem el a kaminos topikban volt egy srac (ivecos laca v ilyesmi volt a nickje) 3 gyereke volt es a 30. (?) születesnapjan egy rokon mondta, h tan nem kene motoroznia. elegge kikerte maganak. ( itt irta forumon)
3 het mulva motorbaleset. artatlanul. meghalt ...
tudom agyban parnak közt is meg lehet halni, de szerintem nem kell a sorsot feleslegesen kihivni.
Nyáron nekem is tervbe van egy Dolomitok túra, és ha még belefér, akkor természetesen a Grossglockner is. Tavaly a Glockner meg volt, nagyon szép volt, ragyogó időt fogtnk ki az egész túrán. Ott napijegy van, és azzal az nap annyiszor mész át , ahányszor tudsz vagy akarsz. 18eu/motor.
De idén a Dolomitok jobban érdekel. Stelvio, Mangart, illetve a hasonló kacskaringós látványutak. Mivel ezek távolabb vannak egymástól, valószinüleg vándorlós túra lesz, bár a csillagtúrának is nagy előnye van. Ha tudtok jó szállás cimeket ezeken az útvonalakon, örömmel venném, és persze a szép utakat is, akár googlemappon is.
A Stelvio -nem voltam még sajna- 48 kanyarból áll, és számozva is van "állitolag".
Már én is türlemetlen vagyok, nagyon mehetnékem van, de még nagyon messze van június.
Bocsika..kicsit off lett,mert ez már nem Ausztria! Igaz hogy régebben ez a rész is Ausztriához,ill. a Monarchiához tartozott,mit ahogy a neve is mondja Süd-Tirol....
..túloldalt leereszkedés Bormióba inkább a táj látványa fantasztikus..sokszor meg kell álni gyönyörködni,majd Bormióból ismét föl a Gavia Pass-ra ,na ennek van olyan része ahol 2 autó nem fér el agymás melett,de vannak kitérő öblök,hát Én itt néhányszor rükvercben mentem vissza az öbölbe hogy elférjünk...persze az út szélán nincs semmi korlát vagy valami csak a 7-800m es mélység....
..Igen! Brutális!..szinte a levegőbe lógó hajtúkanyarok,alaposan megviseli a motorokat,meg a gyakorlatlan sofőröket különösen....több olyan kanyar van amit egy nem nagy busz csak rukvercezve tu bevenni...motoros van rengeteg,bőhöm nagy gépeknek meg se kottyan...:-) ezen 3x jártam..1 x Ladá 1500-as sal...szóval 1-es ,néha 2-es fokozat..mostani 1.6-os Toyotám könnyedén beveszi...
Én voltam erről is ,arról is...Tényleg Bruck felől jobb..izgisebb..:-) Azám..a Franz Josef Höhét ki ne hagyd!! Bruck felől a csúcs után jobbra elágazáz a Pasterze Glecserhez!...tök látványos és még egy túrát is tehetsz!
Nachstern: itt aztán motorral ki lehet élvezni a szabadság érzését!
1 kérdésem még lenne a Grossglockner témához: többen írtátok, hogy Heiligenblut felé ereszkedtetek le. Ezek szerint Bruck felől érdemesebb felmenni? Mert mi a tervek szerint pont Heiligenblut felől mennénk fel, és Bruck felé ereszkednénk.
Persze azóta már sokszor megjártam,príma jó gépekkel szinte az összes említésre méltó alpi hágókat....ezek közül a Stelvio,Gavia,Stilferjoch..ami izgi nagyon
Jó gépekkel semmi gond nem lehet,de egy Trabi amiben motorfék sincs...hát iszonyú kaland volt..sosem fogom elfelejteni. Fölfelé menet.1-es fokozat...szinte az össszes közlekedő nekünk szorított..egyik parkolótól a másikig mentünk és vártuk hogy lehúljön a léghűtéses motor ezért folyamatosan járattuk,és mindig a lejtőfelé orral parkoltunk hogy elindulásnál legyen lendület...4 óra alatt fölértünk..hatalmas BRAVÓÓÓÓ óváció fogadott:-))) lefelé viszont a parkolók között is meg kellett állni és hóval hűteni a fékeket hogy el ne égjen már az első pár km-en....végul minden baj nélkül leértünk Heiligenblut-ba...aztán másnap szereltem az új fékeket föl egy parkolóban amíg a nejem főzött a kempingfőzőn...:-)) ennyi volt...szép volt..magyar virtusos volt...:-)))
Pár éve még május1-el nyitottak ki, persze azzal a feltétellel, hogy sikerült letisztogatni rendesen az utat, nekünk szerencsénk volt, május 2-án jártunk ott. Téligumi májusban már nem kötelező, de simán vannak magasabb hágók, hegyi utak ahol még kellhet...
Pár éve még május1-el nyitottak ki, persze azzal a feltétellel, hogy sikerült letisztogatni rendesen az utat, nekünk szerencsénk volt, május 2-án jártunk ott. Téligumi májusban már nem kötelező, de simán vannak magasabb hágók, hegyi utak ahol még kellhet...
De ezek természetes dolgok, nekem a legkevesebb gondot sem okozta az ott való közlekedés. Ennél sokkal, de sokkal nehezebb terepen is mentem már el autóval, anélkül, hogy ártottam volna neki egy kicsit is.
A Grossglocknerra csak május 15 után mehetsz ha nem zord az idő akkor letakarítanak! Nem is érdemes menni csak junius elejétől,akkor még 3m-es hófalak között kacskaringózol...akkor már jó a nyári gumi is ha nincs jegesedés fönt! Nézni kell a meteo-t!
Mi tavaly május 24-én volunk és csodálatos időt fogtunk ki. Az út végig tökéletesen le volt tisztítva csak az átfolyások miatt volt helyenként nedves. Mi is nyári gumival voltunk, szerintem semmi nem indokolta volna a téli gumi használatát. Egyébként május végén megint ott leszünk a tervek szerint.
Ha vissza lapozol ebben a topikban 2010. május 30 és 31-re ott találsz fotókat is.
-:)) Akkor belevágunk mi is nyugodtan, mondjuk a fékezéssel én is finomabban akarok bánni, inkább a motorféket alkalmazom.
Még egy kérdés ehhez a témához: a téli gumi ajánlott, vagy kötelező tartozék? Mert én március környékén lecserélném a gumikat nyárira, de erre a hegyi útra meg inkább a téli az ajánlott.
Flachau Radstadt mellett van, akkor nektek jobb a Salzburgi határ, Freilassing. A parkolási lehetőségeket ott nem ismerem, de biztosan van parkoló, autókat itt nem bántják, félteni nem kell....
Leogangból viszont a Kufstein melletti Kiefersfeldenbe mennék, ott ingyenes a parkolás, én is ott szoktam parkolni, maximálisan biztonságos.
Mindkét helyen autómatából megvehető a Bayern-tikett. A képernyőn van választási lehetőség is, de a sima kell nektek (van még single is- értelem szerüen egy főre)
Leogangban vannak rokonaim, ott tudok éttermet ajánlani és a környéket jól ismereve pár kiránduló tippet is :-)
Korábbi jó tanácsaid kapcsán kereslek ismét, ha nem zavarlak.
Már javában tervezem a nyaralásunkat, prospektust is kaptam a tartomány kártyához, nagyon kedvesek voltak e-mailes megkeresésemre, küldtek sok-sok hasznos dolgot.
Hozzád a vonatozás kapcsán fordulok. Mint javasoltad Münchenbe regionális vonattal szeretnénk utazni, annál is inkább, hogy VONAT is legyen a programban. Párom aggodalma most az, hogy az autót biztonságban ott hagyhatjuk-e majd a felszállás helyén? És szerinted hol lenne tanácsos felszállni, ( településre gondolok)? A szállásunk Flachauban vagy Leogangban lenne.
Megfordítanám: nincs olyan hely, amit ne ajánlanék...) Azt azért tudni kell, hogy Ausztriában ez az abszolút főszezon, az amúgy sem olcsó wellness-szállodák, amelyek ráadásul gyerekekre specializáltak, elég húzós áron érhetők el. Tény, hogy aztán panasz nem lehet...:) Ezen az oldalon magyarul is lehet böngészni: http://www.kinderhotels.com/
Ha gondolod mi tudunk segíteni mindenben /teljes leszervezés stb/ .Stájerország Gröbming Hotel Sonnhof.
www.sonnhof.co.at oldalon megtudod nézni hol vagyunk és eltudod e ott képzelni az esküvőt.Többen voltak már nálunk a fórumról,visszatudod nézni a véleményeket,abban a szerencsés helyzetben vagyunk,hogy az üzletvezetőink Gröbmingi lakosok,/férj Osztrák feleség Magyar/ és perfekt mindent igények szerint eltudnak intézni.Ha érdekel akkor a honlapon lévő email.címre írjál.Magyarul nyugodtan írhatsz/.
OFF a témám, de lenne egy olyan jellegű kérdésem, hogy tud-e esetleg valaki segíteni, vagy olyan utazási irodát ajánlani valaki, aki foglalkozik egy hivatalos esküvői ceremónia megszervezésében, Ausztriában; Stájerországban?
Egyéni jelentkezéseket is elfogadunk, nem kell feltölteni teljesen az apartmanokat! Az akció érvényesítéséhez a megjegyzés rovatba írjátok be, hogy LAST MINUTE!
Persze hogy le. Igaz izgi volt,sokszor meg kellett állni hogy hüljönek a fékek,de még így is mire leértem elégtek. Heiligenblut parkolójában újakra cseréltem le mind,volt tartalék,mert alaposan fölkészültem a nagy kalandra:-)...majd onnan a Felbertauern alagúton vissza és irány a Gerlospass....:-) De szép volt anno az a 21 nap arra....:-) Azóta már 6x jártam a Grossglockneren,persze nem trabantal:-)
Most ritkábban vagyok itt, mert a közeljövőben nem lesz asztriai út, de néha benézek és figyelem a szép fotókat is. Gratulálok Nachtstern én is a babához!!! Az idén a hegyek vagy a Garda-tó hegyei lesznek, vagy valahol Dél-Tirolban leszünk egy hetet. Még nem tudom, olyan helyet keresek, ahol júniusban nagyon fönt már biztosan nincs hó és (de az is lehet, hogy szeptember lesz) és van a környéken sok jó és középnehézségű Klettersteig.
Én múlt év május 23-án voltam, akkor nagyon nagy hó volt még a Grossglockner felső részein és sok kilátó pontot emiatt ki is kellett hagynunk. De így is élmény volt megkell hagyni :)
Van, persze (http://www.grossglockner.at/de/hochalpenstrasse/gastronomie/),bár nekünk nem volt szerencsénk velük. Fent a csúcson a parkolóháznál van egy modern étterem, jó zsúfolt volt, amikor ott voltunk. Lefelé végig éttermek és hütték, de nekünk vagy drága volt vagy nem tetszett vagy nem árult olyat, amire a fogunk fájt, így vagy egy órát elszúrtunk a keresgéléssel. Végül ott kötöttünk ki, ahol majdnem rendőrt hívtak ránk, mert azt hitték, nem akarunk fizetni... Szóval, nekem nem az evés ott a legkedvesebb emlékem...:)
Nagyon szeretnék egy Salzburg tartomány kártyáról szóló prospektust, de a link amit találtam nem működik, nem tudtam rendelni.
Ha valakinek van és nem kell, elküldené nekem, nagyon megköszönném. Vagy ha tudnátok honnan szerezhetném be, mert mint írtam németül nem tudok ezért már itthonról szeretnék felkészülni a programokkal, hogy sok-sok élménnyel térjünk haza.
Köszönettel.
És én is gratulálok a kisbabához ismeretlenül is. :-)
Az idegeimre megy,csak tobbszori probalkozara sikerul hsz.-t irni,egyszeruen nem tudom odarakni a kurzort a sor elejere,mintha lefagyna a rendszer. De nem....mert minden mas mukodik.
Szoval. Nyaron mi is szeretnenk megjarni a Grossglockner utat. A kerdesem az lenne,van odafent vmi vendeglatoegyseg ahol teszem azt meleg etelt,ebedet lehet enni?
Siussi és környéke nagyon drága. 100-120 Euro/nap egy apartman 4 főnek + még esetleg takarítás stb.
De most úgy néz ki, hogy Bressannone-ban találtam normális áron szállásokat. Itt már 60 Euroért van 4 fős apartman, adóval, takarítással együtt.
Illetve kaptam ajánlatot egy másik szállásra is Arabba-ban. A Google légi felvétele alapján nagyon szép helyen van. Közvetlenül egy nagy sziklacsoport mellett, a közelben kis tó is van.
Ennek 70 Euro lenne az ára naponta + 20 Euro takarítás a végén.
Sajnálom, de nem vagyok meglepve. Velünk az történt, hogy sátorral voltunk Olaszországban pár éve augusztusban, és hazafelé Cortina d'Ampezzoban töltöttünk volna pár napot. Amikor megérkeztünk a kempingbe, elkezdett ömleni az eső. Aki már sátrazott, tudja, hogy a már felállított sátor bírja az esőt, de esőben állítani nagyon kellemetlen. Elhatároztuk, hogy akkor keresünk szállást. Nekem egy éjszakára a lélektani határom 120-140 eurót még elbír, de még ez is kevés volt. Annyira elutasítóak voltak, annyira látszott rajtuk, hogy nem a mi anyagi színvonalunkat várják, hogy meg sem álltunk hazáig...:( Pedig nyár volt, eső, semmi különös, és mindenhol lett volna üres szoba, amit nem hiszem, hogy még aznap kiadtak volna. Viszont a táj gyönyörű, Bolzanon, Meranon utaztunk át odafelé, lenyűgöző a hangulat.
Sajnos nem sikerült lefoglalnom a szállást Dél Tirolban, Siusi-ban, mert csak 2-3 hétre adták volna ki az apartmant.
Próbáltam másikat keresni, de a rengeteg lehetőségből nem találtam a pénztárcánknak megfelelőt.
Úgy döntöttem, hogy akkor az osztrák oldalon, (minél közelebb a határhoz) szállunk meg és majd átautózunk Olaszországba.
Megköszönöm, ha esetleg tudtok ajánlani szállást (60-70 Euro/nap/4 személyes apartman) az Insbruckból Olaszországba vezető út mentén közel az olasz határhoz. Nem kell semmi extra csak egy egyszerű apartman, konyhával fürdőszobával.
Gratulalok a babahoz,ezek szerint bejott amit az orvos mondott-kedd. Nojjon meg szeretetben,egeszsegben,nektek pedig sok turelmet es keves atvirrasztott ejszakat kivanok.
rendeznek veteránautós túrákat is ide rendszeresen, ahol 60 éves autók is gond nélkül felmennek, szóval nem lehet gond. Inkább lefelé kell figyelni a fékékre, könnyen felforrósodik még májusban is, és akkor lehetnek meglepetések.
Mi az elmúlt nyáron, júliusban mentünk végig, opel asztrával. Semmi gondot nem okozott az autónak, még az Edelweis-re vezető szerpentin sem.
Nyugodtan vágj neki. Májusban még sok-sok hóra számíthatsz az út mentén, de az út biztosan tiszta lesz, bár májusban még akár havazhat is.
Gondot leginkább az okozhat, hogy a rengeteg látnivalóra nem igazán elég egy nap. Korán induljatok, és gondold végig mit szeretnél látni, hol állsz meg. Nekünk odafelé 10 óra kellett és sokmindenre nem jutott idő, vissza 40 perc.
Bármilyen jó műszaki állapotú autóval fel lehet menni. Csak a műszaki hibás, nem karbantartott autók szoktak kifeküdni, azok is az agusztusi melegben. Vagy ha valaki nem tud vezetni.
Grossglockner Hochenalpenstrasse témában tudna valaki segíteni?
Május végén szeretnénk végigmenni ezen az úton. A táj szépségeit és látnivalóit már kigyűjtöttük, hogy mit érdemes megnézni, inkább az autós része, az, ami érdekelne.
Szóval mik a tapasztalatok, milyen autóval nem érdemes nekiindulni? Jó műszaki állapotú Toyota Corollával mennénk, 1.3-as benzines, jó állapotú téli gumi garnitúrával. Kell ehhez erősebb autó, vagy ha jó állapotban van, akkor ennyi elegendő?
5 főnek, egy napra korlátlan utazás a regionális vonatokkal és a teljes Müncheni tömegközlekedéssel ( S-bahn, U-bahn, Bus) Hétközben 9-24-ig, hétvégén 0-24ig érvényes. Az ára 29 Euro. A jegyek megvehetők autómatából, vagy a kasszáknál, már ahol van, de úgy 2 Euróval drágább.
Írd be a keresőbe a szavakat, és meg fogod találni ebben a topicban a vonatkozó élménybeszámolókat. Beszélgettünk már szállásfoglalásról is, arról is sok hozzászólás van. Mellesleg nyáron nem nehéz szállást találni, de ha fontos az ár, akkor inkább érdemes előre lefoglalni. Ha Tauplitz mellett döntötök, onnan is van mit nézni, de tény, hogy az említett látnivalókhoz biztosan találtok közelebbit. Én sem tudok nagyon németül, de ez nem akadályoz meg semmiben, ne aggódj! Sok sikert!
Jó, jó, :-) már látom én is, hogy nem fogunk unatkozni!
Esteleg ha Te ott laksz, van tapasztalatod arról, hogy Münchenbe vonattal hogyan, honnan és mennyiért utazhatnánk. Csak kb. A párom nagy vonat mániás, a lányaim Münchenre is kiváncsiak, szóval ennek az ötletnek van esélye?
Újjongok örömömben, mert ez a szállás valóban olcsóbb is és közelebb is van.
Az igazság az, hogy még csak előkészítem az utat, a csemetéim beszélik a nyelvet, én csak angolul és így nagyon nehéz. Még egy jó utikönyvet sem találtam, csak amit itt a neten összeszedek.
Tauplitzra azért esett a választás mert ott találtam egyetlen számunkra elfogadható áron szállást.
Bármilyen ötletet elfogadok, esetleg élményeket, útleírást, túra tervet, vagy bármit amit szerintetek nem szabad kihagyni stb.
Ti hogyan foglaltatok szállást? Előre? Vagy helyszínen?
2011 augusztus végén szeretnénk nyaralni menni Ausztiába.
Találtam is egy nagyon kedvező szállást, négyszemélyes apartman 60 euró/nap Tauplitzban. Szerény anyagi lehetőségeink miatt, inkább a látnivalókra költenénk.
Amit szeretnénk megnézni Kehlsteinhause, Neuschwanstein, Krimml, Schwaz, Salzburg stb. és még sok sok minden. De közben rájöttem, hogy a szállástól ezek messze vannak. Így kezd szerte foszlani a remény, hogy el tudunk utazni.
Kérdésem, tud-e valaki hasonló olcsó szállást az említett környéken. Nincsenek nagy igényeink, tisztaság legyen, végülis csak aludni kellene, napközben kirándulni szeretnénk.
Iden nyaron jul.30.- aug.3-ig mi is Del-Tirolban leszunk. Igaz a szallasunk az olasz arak miatt az osztrak oldalon lesz,par km-re a hatartol Ausserwillgratenben.
Ami nekunk nagyon tetszik: Misurina See,Pragser Wildsee,Toblacher See es kornyekuk. Valamint az osztrak oldalon a lienzi Dolomitokban a Tristacher See,ami ugy irja Del-Tirol egyetlen furdesre alkalmas,kellemes homersekletu tava,valamint maga Lienz varosa,amirol meg azt olvastam,hogy mediterran hangulata van.
A Garda-tohoz nem megyunk,onnet jovet fogunk megallni hazafele,elotte ott leszunk egy hetig,azelott meg odafele menet Salzkammergutban. Bolzanoban pedig evekig dolgozott a parom,igy az is kimarad. Most inkabb a termeszeti szepsegekre fokuszalunk.
Ti csak jovore mentek,vagy eliras es iden 2011-ben?
és abban tavaly egy kedves srác felajánlotta a segítségét. Mi még nem voltunk azóta sem, de gondolom, az ajánlat Rád is ugyanúgy vonatkozik. Mellesleg csodálatos hangulata van Süd-Tirolnak, bár mi még csak átutazóban kóstoltunk bele. Évek óta tervezgetem én is... Ezek szerint majd 2012-ben megyünk, miután Te megcsinálod a szuper útleírást!:)
Jövő nyáron lehet, hogy Dél-Tirolba, a Dolomitokba mennénk, ami már nem Ausztria, hanem Olaszország. Konkrétan Seis-ben néztem ki egy apartmant. Seis közel van Bolsanohoz. Ezen a környéken esetleg járt már valaki innen a fórumról? Érdemes ide menni, vagy tudtok esetleg egyébb helyszínt javasolni a Dolomitokban?
Amit szeretnénk csinálni: túra, esetleg rövid városnézés, ha van lehetőség, akkor fürdés alpesi tavakban
Jelenleg nincs túl nagy hó, nagyon összetömörödött, mert régen esett már. A hétvégére ráadásul még olvadást is igérnek. Ennek ellenére minden hófehér, csak éppen nincs nagy hó.
A CNL 1319/1318-at még nem láttam 103-assal, tuti hogy nem megy úgy menetrendszerüen. De ilyenkor télen sokkal több különvonat közlekedik, ezért alkalomszerüen szükség van a 103-asokra is. Néha a "Grossglockner"-re is kerül ilyen mozdony, de ez tényleg ritka.
Ezt Te fotóztad? Nagyon szép így ünnepi fényekben a kufsteini vár.
Lenne pár kérdésem Hozzád? Mekkora hó van Felétek? 23-ára tervezek menni arrafelé, mert különvonatozni fog az 1110.505 Kitzbühelbe a Hahnenkammrennenre. Jó lenne nagy hóban elkapni valahol. Egyenlőre még szállást keresek a Wörgl - Kitzbühel vonalon, bár a verseny miatt nem lesz könnyű találni.
A másik kérdésem (bár kicsit OFF, de talán elnézik a topictársak): van egy vonatpár Innsbruck és München között, a CNL 1319/1318. Ez forda szerint 103-assal megy. Menetrendben viszont nem találom. Meg tudnád nézni valahol, hogy ez mikor megy időben? Mert valahol fotóznám Wörgl körül, vagy Brixleggben.
Zsefe, Neked külön is a legjobbakat! Köszönöm ezt a topicot meg a sok szuper szurdok-leírást! A 2009/2010-es évünkhöz sokat tettél hozzá, legalább egy jókívánsággal szeretnék én is hozzátenni a Te 2011-esedhez. Jó egészésget és sok-sok szép utazást kívánok! aliva
Amikor síelni voltunk, nekünk kicsit sok volt a sorbaállás a lenti liftnél, ami a Gaislachkogl-ra visz fel, de idén bizonyára ez is jobb, hogy csináltak még 1 liftet. Viszont nyáron még nem jártunk arra, és azt is be szeretném iktatni, ha majd megyünk Süd-Tirolba. A fényképeket addig is várjuk!:)
Nagyon hangulatosak, köszi! Innsbruckban számomra az a különleges, hogy a hegy szinte bent van a városban. Meseszép... Kolleganőm anyukája Söldenben kapott munkát, így valószínűleg párszor "feláldozom" majd magam, hogy elvigyem látogatóba...:)
E témában Neked is jó szívvel ajánlom a sielok.hu-t (http://www.sielok.hu/siterep/nassfeld/), konkrétan 26 db szállást ajánlanak. Érdemes ott is olvasni a fórumot, és ott is van sok segítőkész ember, aki válaszol konkrét kérdésre. Nassfeldnek van magyar nyelvű honlapja is, ott is a bőség zavarával lehet küzdeni. Mi még ott nem voltunk, ezért ajánlani nem tudok.
Segítséget szeretnék kérni: Nassfeldre szeretnénk menni január22-29-ig.
8 felnőttnek, (közülük 3 pár) keresünk barátságos szállásmegoldást, lehetőleg nem túl messze a sípályáktól. Ha pályaszállás, akkor még jobb, de nem elsődleges.
Igazából apartmanra gondoltunk, de ha kedvező árú félpanziós megoldást ismertek, akkor az sem rossz.
Vagy egy nagy apartman, vagy 2 kisebb kellene, de ebben az esetben legalábbis egy épületben kellene lenniük, hogy a közös reggeliket, vacsorákat , Activity és Scrabble partikat le tudjuk bonyolítani esténként.:)
Azt szeretném kérdezni, az osztrák autópályán a benzinkutaknál elfogadják-e az OTP-s viza kártyát. Horvátországi nyaralásaink során mindig azzal tankoltunk, igaz ott eleve vannak OTP bankok.
Ha visszaolvasol, sok nyári programról fogsz leírást találni a topicban a környékről, de ezeknek télen nyilván a töredékét lehet megközelíteni. Maga Heiligenblut egy "ékszerdoboz", bizonyára fogtok tudni sétálni, szánkózni. A sielok.hu-n találsz leírást a síterepről: http://www.sielok.hu/siterep/heiligenblut/, ez akkor is hasznos lehet, ha nem síeltek.
Mivel nem a szobában szeretnénk csücsülni,érdeklődnénk olyan kirándulóhelyekről ahová 2 kisgyermekkel el lehet jutni..(5-7 évesek).És látnunk kell..kb 100-150km utaznánk max naponta..persze mindez időjárás függő is...amúgy síelni nem tudunk,úgyhogy marad a szánkózás és a csodás tájakban való gyönyörködés!
Békés boldog karácsonyt kívánok minden kedves topiktársnak! Egyúttal örülök hogy találtam egy ilyen topikot ahol ennyire kedvesek az emberek és rengeteg segítséget kaptam az idei nyaraláshoz :-) Alig várom, hogy a következő nyári kiránduláshoz is segítséget kérjek majd tőletek :-)
Én eleve oda jöttem ki. Mint szinte mindenki , vendéglátósként, nagyon hamar beláttam, hogy ebből csak vegetálni lehet, nem megélni, hiába az ingyen szállás. Ezért kerestem először egy kis lakást (szintén falun) és egy rendesebb állást, majd egy nagyobb lakást (falun) és egy még rendesebb állást.
Röviden ennyi a történet.
Most már praktikusabb lenne városban lakni, kevesebbet kellene utazni, de semmi pénzért nem, hacsak nem városi kertes házban. Mivel építkezni szeretnénk, ebből sem lesz semmi, annyi pénzem nincs telekre...
Köszi! valami hasonló szerkóra gondoltam, meg főleg a magas hóban lépkedés miatt sejtem, hogy kell valami kamásliszerű (csizmát utálok hordani) vagy legalábbis olyan naci, ami többet bír fél óránál a hóban.
csákányozás nem lesz, csak sétafika :-), ott, ahol nem nyakig/térdig ér a hó vagy ahol takarítják esetleg.
Vízálló téli túrabakancs kell, ha sima bőr bakancsod van, akkor meleg zokni bele és lekezelni valami vízlepergető cipőkrémmel. Túrabotot kell használni, nem síbotot. Minden sportboltan kapható, sőt gyakran Lidlben és Hoferben is.
Nagyon jó dolog a vastag alsónemű, termóruha.
Napszemüveget ne felejtsetek el, ha süt a nap, akár szemkárosodást is lehet kapni az UV sugaraktól, a nap nagyon erős télen, a levegő tiszte és még a hó is visszaveri.
Ha hegyetmásztok akkor kelhet mászókötél, hágóvas és jégcsákány, bár gondolom ti nem ilyen túrára gondoltok :-)
Aliva írta, hogy "elég kemény téli felszerelés kell és jó bot is" a gyalogos jövés-menéshez: itt ez pontosan mit jelent? nagy csizma? vagy elég egy téli túrabakancs+kamásli? nem értek hozzá (és nem síelek), ezért bot-ügyben is okosítsatok: más kell sima gyalogtúrához, mint síeléshez, valami speckó?
ooo ezek nagyon szelid fiucskak! a " mieinken" ( na ez nem jol hangzik igy, de nem tudom jobban) mind verszomjas alarc, maszk volt es lancokkal csapkodtak. eleg jo pontossaggal az ember fejen, hatan ... kekre - zöldre vertek mindenkit.
Különben sokszor a sípályán is félek az ittas személyektől, szerintem ott is nagyon veszélyes. Nem azt mondom, hogy zéró tolerancia kellene, mert ha valaki megiszik egy bögre forralt bort, még nem lesz vadállat, de sokan végigisszák az összes hüttét, és nem marad bennük sem gátlás, sem veszélyérzet.
1988-ban Steiermarkban laktunk egy kis hegyi panzioban ( te mikor jöttel?) a tulaj szolt este, h maradjunk az etteremben, mert mikulas - meglepi jön a gyerekeknek. az enyimek akkor 6 - 5 - 4 evesek voltak.
hat volt meglepi! 3-4 hullareszeg vadallat, felelmetes maszkokban, lancokkal, dorongokkal. berontottak az etterembe es ütöttek, vagtak mindenkit valogatas nelkül. leginkabb nök voltak lent gyerekekkel, ferfiaknak ugye ez nem volt program ... nekem halalfelelmem volt. a közepsö gyerekem helyben összepisilte magat, a kicsi felkapott egy villat!! es nekiugrott az egyik baromnak.
szörnyü volt!
mikor megszabadultunk akkor mondtuk a panziosnak, h ha itt ilyen a telapo akkor a jezuskara mar nem is vagyunk kivancsiak ...
Csodaszép tud lenni ünnepekkor a város. Magyarországon is van, ahol nagyon hangulatossá teszik a városokat, de Ausztriában voltam már kétszer is ünnepekkor és mindig elvarázsolt. Valami kis pluszt mindig beletesznek a dologba, és pont ettől szimpatikus.
Én most mindig a Kaunertaler-gleccsert nézem fájó szívvel, ahol nyáron nyaraltunk. Fantasztikus képeket hoz néha a webcam. http://www.kaunertaler-gletscher.at/de
Ott már méterekben számolják a havat. Meg a Pitztaler-gleccseren is.
Mennyi ho van feletek Tirolban? Nalunk tegnap reggelre hullott vagy 15 cm es alig olvadt belole. Ma is egesz nap kemeny hideg volt,csak onnan tunt el a ho,ahonnet tegnap ellapatoltuk vagy eltoltak.
Szia. Még nem. Majd január 20.-a környékén. Addig is lakásfelújítás volt, meg gyerekszoba csinálás, bútor összeszerelés, festés, sb. Mellette meg meló ezerrel:
Arra nem jártam, csak terveztem. Találtam a tiscover-en egyet, nagyon jó véleményeket írnak róla és olcsó is, szép helyen van, fent egy napos platón 1200m magasan, falun kívül. A 4személyes apartman 46 euro /éjszaka.
Éppen jövő nyárra keresek szállást Stájerországban. Végigzongoráztam a netes szálláskeresőket, találtam is pár normálisnak tűő helyet, de ha esetleg lenne valakinek tapasztalata a környéken, esetleg tudna ajánlani jó szállást, megköszönném. A cél: Zeltweg és (közúton) 60 kilométeres környéke.
Ha kicsit visszaolvasol - pl. beírod a keresőbe a Tauplitz vagy Dachstein szót -, fogod látni, hogy merrefelé jártunk. Bizonyára időjárás-függő, hogy hogyan lehet megközelíteni egy vízesést. Azt nem tudom, hogy melyik klamm (szurdok) van nyitva télen vagy mennyire reagálnak rugalmasan pl. egy mostani időjárásra. Szerintem a netről le tudod szedni ezeket az infókat. Ha hó van, akkor a felvonók biztosan járnak, hiszen szállítják a síelőket, és felvonóval meg tudjátok közelíteni a kilátókat. Úgy látom, hogy a Dachstein glecserre is megy a felvonó. http://www.schladming-dachstein.at/en/winter/ski_board/lifte/
Természetesen bárhol lehet gyalogolni, de valami rövidebb túraútvonalra gondoltam, ahol esetleg van valami "látványosság" is (kilátó, vízesesés, stb.).
Január, február környékén pár napos kikapcsolódást tervezek a családnak. Van két kisgyerekünk (2 és 4 évesek) és hozzájuk szeretném igazítani a programot. Olyan helyre vágyom valahol a hegyekben, ami nincs túl messze (Bp-től max. 500 km), ahol nincs túl sok turista, síelő, de szánkózásra, könnyű túrázásra tökéletesen alkalmas. Nem kell puccos bababarát hotel, meg wellness. Egy egyszerű aparmanra gondoltam. Pertisauba (Tirol, Achensee) szívesen mennék ismét, de nagyon messze van, annyit már nem bírnának ki a gyerekek az autóban.
Ha ismertek ilyen helyet, légyszi írjatok! köszönöm,
A sóbányát egyáltalán nem bánnám ha kihagytuk volna.
Nekünk nagyon nem tetszett ahogy megszervezték a túrát. 40-50 fős csoporttal kellett végig futni, ott ahol szívesen megálltunk volna. Érdektelen helyeken negyedórákat várakotattak bennünket.
Sziasztok! Tauplitzban fogunk megszállni nemsokára, és nézegetjük a program-lehetőségeket. Tudtok valami olyan utat ajánlani, ami ilyenkor is bejárható gyalogosan, ill. igaz az, hogy a hallstatti (lahni) sóbánya és az obertrauni jégbarlang zárva van ilyenkor? Felmennénk felvonóval Krippensteinig, de van esetleg a gleccsernek olyan része, amit gyalogosan is meg lehet közelíteni? Minden útvonal belépős? Keresgélek, csak lassan szorít az idő. Köszi előre is a segítséget!
ez a "tankstelle" pl csomo becsi boltban a bejaratnal is megtalalhato. szerintem hülyeseg kajat kirakni. en utalnam ha a kutyam "idegenben" enne, es a legjamborabb kutyabol is agresszivitast valthat ki a kaja. a viz böven eleg, de az nyaron nagyon hasznos.
igy megismerted? pedig Hallstattrol nem is tettem be kepet.
mesebeli taj, de en jövöre mashova mennek. az egesz Salzkammergut-ot jo lenne bejarni. most lattam egy filmet Innsbruck - München közti utrol. hat csak tatottam a szam.
Köszönöm mindenkinek a tanácsot és a segítséget! Tudom, hogy kutyával nem lesz gond, mert eddig csak jó tapasztalatink voltak. Általában tavasszal szoktunk menni nyaralni a hegyekbe. Ilyenkor még nem voltunk és sajnos csak 4 napra megyünk, ezért is szeretnénk tartalmasan tölteni az időt. Talán a bécsi utat (a vásárt) tényleg kihagyjuk a tömeg és a kutya miatt. Túl messzire sem szeretnénk menni. Szóval csak a határ közeli kiránduló helyek érdekelnének. Kb. 60-70 km-eres körzetben. Szeretünk sokat sétálni!!!!
Aliva: A linkeidet elmentettem. Találtam benne jó sok hasznos dolgot. Még nem sok időm volt átböngészni. mert a szállással gondok akadtak, de már rendben van minden! Most már jöhet a kirándulóhelyek összeállítása.
Nettmazsola: Várom én is a linkeket, ha lesz időd.
van külön 2 - 3 "Becs" topik is. az egyikbe megprobalok ma/ holnap összeszedni par linket, mert mar többen kertek.
karacsonyi vasart semmikepp sem szombaton! pentek - szombat este horror, egyebkent oke. a kutyanak nem lesz elmeny ...
en imadom sok sok ev utan is. gicccsparade, de ugy van jol.
ha kutyaval akarsz menni akkor pl Schönbrunn nem olyan tülekedös. a Rathausnal az "igazi" piacra nem lehet pentek - szombat ejjel beferni, legfeljebb a szelere.
egyebkent itt kutyaval mindenhova! kiveve az elelmiszer boltokat. "BKV"ra jegy kell, de poraz + szajkosarral nyugodtan. kollektiv kutyaimadat van ( szerencsere).
ha a magyar hatarhoz közel akarsz amardni akkor Steiermark. alomszep ... mennyi idöre akarsz es kb hova?
Szia(sztok)! Az, hogy hova érdemes menni Sopronból, nagyon függ az időjárástól. Nekünk nagy kedvencünk a Sonnentherme rossz idő esetén. Ha jó az idő, fel lehet menni a Schneebergre a Szalamandra-vasúttal (www. schneebergbahn.at), bár mi most kifogtuk életünk legnagyobb szélviharát, így egyáltalán nem tudtunk túrázni. Nem vagyok egy sovány alkat, de engem is dobált a szél, a gyerekeket meg kellett fognunk, hogy ne fújja el őket. Eléggé fel voltunk háborodva, mert 78 eurós családi jegyért fel-fogaskerekeztünk 55 percig, majd le-fogaskerekeztünk 55 percig. A csúcson nemhogy látni, de még levegőt venni sem lehetett. Úgy éreztük, figyelmeztethettek volna...:( Jót lehet sétálni a Hohe Wand Naturparkban is www.naturpark-hohewand.at, van ott kilátótól állatsimogatóig minden. Szép Fraknó vára http://kultur.esterhazy.at/de/burg-forchtenstein. Van egy egész jó honlap, ahol jól összegyűjtöttek tematikusan látnivalókat: http://www.alpok-puszta.hu/index.php?base=introduction. Mi nagyon szeretjük a szurdokokat, egyik kedvencünk ezen a környéken a Mirafalle vízesés - persze hómentes időben. Ja, a kutyát elfelejtettem, de szerintem sehol nem probléma a jelenléte.
Hát, kutya ügyben ausztriában jó helyen jársz. Nagyon sok helyre beengedik őket, az itthoni szokásokhoz képest számomra túl sok helyre is. Bevásárló központokban simán ott falngálnak a gazdáikkal, a kajáldákban ott ülnek a lábaknál. Nem egy vendéglőben is láttam már kutyát. Úgy mondanám, ahonnan nincsnek táblával kitiltva, oda nyugodtan viheted. Szóval szerintem a kutyás kirándulásoknak max a kutya teljesítőképessége szabhat határt. :-)
Az adventi vásár....háááát.....ja. Egyszer el lehet menni, meg lehet nézni, és kipipálni, hogy nahhh...ez is megvolt. Valami eszméletlen tömeg tud lenni. Én amikor utoljára voltam, egy cukrászdában elfogyasztott bécsi kávéért (mert ha már itt van ez ember, csak megiszik egyet) fél órát kellett várni, mig lett üres hely. Amit ajánlani tudok az a Metro. Csak azzal érdemes megközelíteni. Valahol a "külvárosban" letenni a kocsit, és metroval bemenni. A Stephansdom mellett szállsz ki belőle, egyből szinte a közepébe kerülsz.
Már jó rég jártam itt. Ismét a segítségeteket szeretném kérni. December elején néhány napra Sopronba megyünk. Tud nekem valaki ajánlani néhány programot? Főleg az osztrák rész érdekelne! Kutyával megyünk, ezért nem minden program jöhet szóba. Még nem néztem utána, mert hirtelen jött az ötlet. A hétvégén a szállás helyet intéztem, amit ma már jóvá is hagytak. Most jönnek a programok. Egyik nap biztosan átugrunk Bécsbe, az adventi vásárba. A többi napra viszont még nincs semmi ötletünk. Tudom, hogy már volt szó itt a fórumon erről, de nem találom a hozzászólásokat. :( Nézelődök még én is, csak gondoltam így talán több időt nyerek, ha itt valaki leírja a tapasztalatait. ötleteit. Köszönöm szépen előre is!
Gondoltam, hogy az. Tüzoltószivattyúnak is használták a motort pl, ugyhogy nem lepett meg a dolog. Az oldalamon (katt a nevemre) vannak mindenféle gépek ha szereted őket.
Sajnos nem tudtunk jól sem fotózni, sem videózni / nem túl jól sikerült a videónk sem/, mert nagyon összezsúfolták a rengeteg gépet kis alapterületre. Folyamatosan hozzák rendbe és szerzik be, gyűjtik össze a régi járműveket, láttunk kint letakarva is repülőgépeket. Jó kis hely, sok az érdekesség!!
Ismeritek, ill. láttátok már a Fahrzeug Museom-ot Gosau után az A1 felé haladva, jobb oldalt, ha jól emlékszem már a B145-ös mentén? Úgy tudom, ebben az évben nyitották meg.Mi most hazafelé jövet bementünk, nagyon érdekes, érdemes megnézni. Néhány fotót erről is mutatok, hátha érdekel Benneteket.
Köszi!:) Én is nagyon szerettem volna elmenni mindig télen a hegyekbe, de mindig választanom kellett, hogy vagy a nyaralás rövidebb, vagy elmarad a téli kirándulás. Úgy gondoltam, hogy egy hétnél kevesebb időre meg úgyis felesleges menni. Most a maradék 2 nap szabimmal is csak 4 napra tudtunk menni, ez is csak azért volt, mert ezzel az úttal leptem meg a férjem a 30. szülinapjára.:) Hogy őszinte legyek azt azért sejtettem, hogy közel 2000 m-en lesz valamennyi hó, de hogy ilyen tájakat fogunk látni, ennyi hóval, egyik napról a másikra, azt álmomban nem gondoltam volna! Ugrándoztam mint a gyerekek, olyan boldog voltam...:):)
Köszi!:) Visszakerestem a képeidet, és mennyire más minden, hihetetlen! :) A legmegdöbbentőbb nekem a Dachstein gleccser volt. Így azután amit mi láttunk...a rengeteg hó...a Te képeiden olyan kicsinek tűnik.... Amúgy feltett szándékunk visszatérni nyáron is egyszer majd, hiszen túrázni szeretünk nagyon, és a térdig érő hóban nem könnyű, meg igazság szerint úgy voltunk vele, hogy próbáljunk most minél többet megnézni.:)
Nagyon szépek a havas képek! Mi minden télen megyünk pár napot a hegyekbe. Én nem síeltem még soha, de nem is hiányzik (meg félek is a sebességtől), annyi mindent lehet síelés nélkül is csinálni, annyi a gyönyörűség. Első alkalommal a párom nem tudta ezt elképzelni, mit fogunk ott csinálni, mert ő síel én neki a téli hegyek csak a síelést jelentik, de most már ő is vissza akar mindig menni nem síelni és síelni meg megy külön a bátyjával.
Remélem, idén télen is eljutunk mi is valahova pár napra, nagy hó idején! :-)
Hát ezektől a képektől én kész lettem :-))) Mi is (majdnem) ugyan erre jártunk a nyáron, és egyrészt rohadt jó volt újra látni azokat a helyeket, másrészt gyönyörű időtök volt, szebb mint nekünk augusztusban, harmadrészt havasan is gyönyörűűűűű a táj... :-))))
Szia,gondoltam irok mailt,de nem publikus az e-mail cimed. Akkor nagyvonalakban annyi,hogy kell bizonyos eloleget fizetni,euroban,a maradek osszeget pedig az utazas elott kell atutalni. Illetve Bp.-en szemelyes atadas is lehetseges.De ha felveszed veluk a kapcsolatot a honlapon szereplo e-mail cimen,minden kerdesedre valaszt kapsz.
Nem voltam náluk, nem tudom, no meg én még sosem fizettem Ausztriában előleget, mjad jönnek, akik már jártak ott. Van oldalt egy kereső ablak, Keresés, ott ha beírod a szöveget és nyomsz egy Ok-t, akkor a topikban megkeresi azokat a hozzászólásokat, amikben az adott szó előfordul.
Olvastam, ez az apartman tetszene is az ajánlásaitok közül, de gondoltam nem haragszotok meg, ha még több véleményre lenne kíváncsi valaki. Abban tudsz segíteni, hogy a pénzt hogyan kell eljuttatni nekik (előleg utalás, vagy kp. is lehet-e, euró vagy forint. Részletkérdés, de fontos.)? Köszi.
Hello! Decemberre néznénk valami kirándulást Ausztriába. Alps említette a Kulmhof apartmant Tauplitzben. Milyenek a személyes tapasztalatok (szállás felszereltsége, félpanziót lehet-e kérni, ilyesmi). A honlapjukon elfogadható árak vannak. A fizetés hogy megy? Jó lenne tudni ezeket, mielőtt felveszem velük a kapcsolatot. J Segítségeteket köszönöm!
Síelni én sem síeltem még sosem, de nem a hideg vagy a hó miatt, hanem a férjem teljesen elzárkózott. De most, hogy látta ezeket a helyeket, a hóágyúkat, a síelőket, azt mondta azért ez a síelés nem lehet rossz dolog...:):):)
A síelés manapság már korántsem a fázásról szól. 30 évvel ezelőtt, amikor elkezdtünk síelni, nem voltak ilyen jó cuccaink. Ma már 1-1 speciális ruhadarabbal teljesen ki lehet védeni a hideget. És ha nem: ott a forralt bor és a szauna este.:)
Csodálatosak a képek, csak mi sem igazán szeretjük a telet, pedig a nejem sífutóként versenyzett is annak idején. Most azt mondja, annyit fagyoskodott, hogy már sielni sem akar... Én, mint alföldi pedig sohasem próbáltam. .-(
Szuperek a képek, és nyugodtan mesélj még! :) A videót én is megnéztem, én nagyon örültem, hogy láthattunk ilyen telet, itthon erre sok évente egyszer ha van lehetőség. Mesélj még, merre jártatok?
Mi is hazaértünk Gröbmingből kedden este, szintén 4 napot töltöttünk kint, és mi is teljesen elámulva tértünk haza. El sem hittem, hogy mekkora szerencsénk volt, ősz is, majd a tél.:) Első nap gyönyörű napsütéses időben a Dachstein gleccser, jégpalota volt a cél, másnap a 5 fingers kilátó, Hallstatt, Bad Ischl. Hétfőn lent eső, magasabban szakadó hó egész nap, így a werfeni jégbarlang, majd az "ötös ikrek" felvonó (Hochwurzen). Utolsó nap délelőtt kisütött a nap, és annyira gyönyörű volt minden, hogy leírhatatlan. Bodensee im Seewigtal, majd a Schladming Tauern sikló, és mivel az előző napi hó miatt semmit nem láttunk, így az ötös ikrekkel ismét felmentünk.:) Ezután sajnos indulnunk kellett haza, de fájó szívvel. Teszek fel én is "pár" képet:
Igen, nagyon klassz szauna volt a Bauernhofben, szerintem mi használtuk először. Finn és infraszauna is volt, meg egy kis pihenő szoba. A szaunából szuper kilátás az egész Ennstalra. Végül is másik helyen szálltunk meg, nem ahova eredetileg mentünk volna, mert itt az árban benne volt a szauna használata.
Ha tetszettek a fotók, teszek még fel néhányat. Meg egy videót is:
Húha, nem semmi képek! A szaunásat megmutatom a páromnak, ő is fog irigykedni. Nekem nem sok a kép, ha tudsz még feltenni, nagy örömmel nézegetem! A bauernhofban volt szauna? Mi majd februárban megyünk megint Pruggernbe, meg most egy kicsit Sopronba, időtől függően át fogunk azért menni a Schneeberg környékére - legalábbis így tervezem, de csapattal megyünk, egyeztetést igényel.
klassz kepek. A hoban csuszkalas utan nem lett tudolotyogesed?
En ugy vagyok az osszel,hogy a szep,napos oszi ido meg elmegy, az esos,szurke,kodos....na azt utalom. A telet vegkepp,viszont talan mar korabban irtam,a hegyekben kiprobalnam ,milyen ugy igazabol megelni a havas taj hangulatat.Fotokon is latszik,hogy az valami egesz mas,olyan meghitt,bensoseges,mig idehaza utalom a telet,havat,hideget,alig varom,hogy minimum marcius legyen.Talan majd egyszer ugy alakul,hogy sikerul,bar a parom talan meg nalam is jobban utalja,csak kirobbantani lehetne ot itthonrol,magatol tuti nem autozna egy havas elmenyert.
Tegnap érkeztünk haza Pruggernből / Gröbming mellett/, ahol négy csodás, fantasztikus,... napot töltöttünk. Hát érdemes menni ilyenkor is Ausztriába!!! Mi eddig csak nyáron, télen és májusban jártunk a szomszédban. Most az őszi színekben pompázó hegyeket akartuk látni, hát ez is sikerült és télben is volt részünk, nem kicsit. Megérkeztünk ősszel, felfelé haladva egyre inkább tél lett, a 3. napon hajnaltól késő éjszakáig szakadt a hó, ami a 1160 méteren levő szállásunkról széttekintve csodássá varázsolta a tájat. Most még ott tartok, hogy szavakat is nehezen találok. Hát szégyen, nem szégyen sírva fakadtam amikor elbúcsúztunk szállásadónktól, a párom mióta hazaértünk "tiszta depi". Bauernhofban laktunk, ott étkeztünk, ami még plusz élmény volt. Hát erről is tudnék mesélni, az állatok.... Attól tartok, ha belefogok nem tudom abbahagyni az írást. Inkább "néhány" fotót mutatok Nektek, ha érdekel.
Bocsánat, egy kicsit sokat sikerült feltennem! Nehéz volt választani!!!
Azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes télen is kimenni és eltölteni 5-7 napot, akár sétálgatva is. Menjetek el Hallstattba, Altausee, Gosausee, Tauplitzalm-ra felvonóval vagy kocsival, esetleg a Grimmingtherme fürdőjébe ill. szauna rendszerébe. Olyan szállást válasszatok, ahol van szauna ill. uszoda, mert a hideg mellett jólesik egy kis meleg gőz. Mi a Kulmhofba szoktunk menni, ott is ajánlom a www.apartman-tauplitz.hu oldalon kínált apartmanokat. A tulajok magyarok és nagyon segítőkészek. Az ár korrekt és az apartmanok is szépek. Napközben mindenki síel így akkor érdemes lemenni a szaunába. Este esetleg teli van, de január nem főfőszezon így kellemes lehet az embertömeg is. Kérdezz még és ha tudok válaszolok. Alps
Szombat - vasárnap Söldenből, a Rettenbach gleccserről közvetített óriásműlesiklás futamot az Eurosport. Érdekes, hogy látványra a TV-n mennyivel nagyobbnak tűnt a gleccser, mint ahogy emlékszem.
Ennek viszont ellentmond, hogy a síelők bőven 2 perc alatti időket , mentek, míg nekünk gyalogosan legalább 30-40 perc volt lejönni. :-)
Ha szép havazást akartok látni, akkor a Pitztal ill. Kaunertal gleccseren most a webcam-okon megnézhető, gyönyörű, és továbbra is hideg idő várható arrafelé: http://www.tirolgletscher.com/de/portal
Mi síelünk, tehát nincs téli túrás tapasztalatom, de szoktam látni embereket, akik túráznak. Elég kemény téli felszerelés kell, és jó bot is, de a táj olyan gyönyörű, bizonyára megéri.
Sziasztok! 2011 január elejére (kb. jan.8-14) Tauplitz környékét nézegettük téli utazásra. Egyikünk sem síel és leginkább sétálni, túrázni szeretünk, imádjuk szép hegyes-havas tájakat. De: eddig csak tavasztól őszig volt tapasztalatunk :-) Arra lennék kíváncsi, hogy ezen a környéken tisztítják-e a sétaútvonalakat, lehet-e legalább egy részükön jönni-menni? Érdemes-e kb. 5-6 napot itt tölteni úgy, hogy a séta mellett még szívesen szaunáznánk, meleg vizes fürdőznénk? Milyen idő, hány fok és mennyi hó, milyen körülmények várhatóak januári időszakra? Van tapasztalatotok téli túrázásban (felszerelés, a jó téli cipőn túl kell még valami?) Ha konkrétan valaki télen járt ezen a vidéken, szívesen venném ha írna a tapasztalatokról, akár szállásajánlatról. Köszi Emacs
olvasgattam a bejegyzéseket, nézegettem a képeket és arra jutottam, hogy megkérdezem:
Ausztriai Schladming központjától 7 km-re, 958 méterrel a tengerszint felett önálló, nagyon kicsi (43m2) faház 4 maximum 5 fő részére kiadó. Egy szoba, konyha-étkező, zuhanyzó-wc, háztartási helység, félig fedett terasz. Jelenleg egy franciaágy és két vendégágy található benne. Fűtése villany, konyhája teljesen felszerelt. Ágynemű van, huzatot vinni kell. Háziállat nem megengedett. A ház az úttól 20 méterre van, viszont 6 méterrel magasabban, így előfordulhat, hogy nagy hó esetén a kocsival nem lehet közvetlenül a ház mellett megállni. Nagyon egyszerű berendezés, gyakorlatilag egy kulcsos ház.("Kevés a luxus, szolid a kényelem...") :-))) Falu 2 km-re, város 7 km-re.
Fél nap? Nem sok. Túráznék egyet a hegyekben, az tuti :) Pl. http://www.dendeocse.hu/Report.php?hid=122 Vagy keress a Semmering, Rax, Schneeberg szavakra, biztos találsz neked megfelelőt.
November 1-én megyümk Sopronba.Elötte gondoltam átmennénk Semmeringre egy fél napra.Mit lehet ott csinálni késő ősszel.Légy szíves ha van valakinek javaslata, írja meg!Köszi!
Tirolban a kb. 1500 fölött hó esett, 10-20 centi is. Tavaly okt.15-én egy drasztikus havazás volt egész Ausztriában, ez most meg sem közelíti, ez normálisnak is mondható október közepén.
Utazás előtt aggódtam is kicsit az idő miatt, mert mindehol mást mutattak. De vittünk ernyőt, esőkabátot és úgy döntöttünk, bármilyen idő lesz, mi túrázni fogunk. És ez hatott az égiekre. :))
Egyébként tényleg nagyon nyugis ott minden. Csak a természet, a hegyek, patakok, tehenek, emberekkel pedig alig találkoztunk. Az október elég holt szezonnak tűnt ott, de nekünk épp ez tetszett benne. Igazán nem esett jól visszatérni utána a nagyvárosba.
Sőt, Ausztriában Südtirolt nem igazán ismerik el Olaszország részként. Pont nyáron láttam buszmegállóban egy matricát, amin az állt, hogy "Südtirol ist nicht Italien". Úgyhogy vannak ott is olyan mozgalmak, mint nálunk Erdélyt illetően.
A hétvégén Ausztriában, Stájerországban jártunk. Ez volt az első ausztriai kirándulásunk, de biztosan nem az utolsó. Gyönyörű helyeken jártunk, megosztanék néhány képet veletek.
Igen...az "előbb" szót csak azért írtam, mert Székelyföldön, ahol 85% fölötti a magyarok aránya, ez ma elképzelhetetlen. Sőt az útjelző táblák kétnyelvűsége sem általános még e területen.
Igen persze mert Ausztrának olyan az a része mint nekünk Erdély vagy felvidék Szóval az Osztrák-Magyar Monarchia része volt a trianoni békekötésig...sok-sok I világháborús émlékművek vannak arra mert ott volt a frontvonal...a nemzetsége is a többség Osztrák azért a német nyelvű felírat..
Misurinától autóút vezet föl az Auronzó Rifuggi hoz /menedékház/ fizetős asszem 18 EUR/autó onnan kényelmes séta akár kerekesszékkel a Lavaradó Rifuggihoz.kb 2km..csodás lkilátások mindenfelé...persze onnan viszakel fordulni mert utánnam már nehezebb a terep....megéri a 18 EUR-t ha szép az idó!!
Mi szeptemberben ruccantunk át Tirolból, - a Brenner hágón keresztül - az olaszországi Dél-Tirolba. Egy kedves kis városkában, Brixenben, (Bressanone) álltunk meg. A település, a tartomány ősi püspöki székhelye volt, és kicsiny mérete ellenére két szép temploma is van. A városka főterén kávézók és vendéglők várják a turistákat. Egy igazi olasz ristretto elfogyasztása után folytattuk utunkat. Először a Dolomitokban, a zöld minden árnyalatában tündöklő tónál, a Karersee-nél álltunk meg, majd Ausztria egyik legszebb hegyi útján jutottunk el a Pordoi-hágóra. Itt a hajtűkanyarokkal tarkított emelkedőkről kitekintve, csodálatos panoráma nyűgözött le bennünket. A tetőn lehetőség volt kabinos felvonóval egy közel 3000 méter magas kilátópontba feljutni. Felérve, nemcsak havat találtunk az árnyékos zugokban, de páratlan látvány is tárult a szemünk elé. Visszafelé ladin falvakon haladtunk keresztül tértünk vissza Ausztriába.
Mi is elterveztuk mar,ami semmikepp nem maradhat ki: Misurina See,Toblacher See,Pragser Wildsee es kornyekuk
vmint a Lienz kornyeki Dolomitokban a Tristacher See. Leightosabb setakat-turakat tervezunk a mozgasserult lanyom miatt,igy a hegymaszas ertelemszeruen kimarad. :)))) De van arrafele latnivalo boven.
Azé ezt NE hagyjátok ki! http://www.gps-tour.info/de/touren/detail.12890.html Én Sextenben laktam 34 EUR volt a kis 35m3 appartman 2 fó -re..igaz 3 éve volt...de nagyon szép hely
Hűha! Dolomitok! Én is arrafelé kutakodod...a területet már kijelöltem.. http://www.miaaltabadia.it/ Szóval Corvara,La Villa környékére tervezem a "főhadiszállást"...tudom kicsit húzósak az árak de 10 napot csak kibírunk 1 életben 1x.:-)
Mi jovore augusztus elejen megyunk Sudtirolba,de az osztrak oldalon lesz a szallasunk,mert az olaszoknal joval dragabbak voltak az apartmanok. Onnet csak par km a hatar,mert valojaban az olasz Dolomitok latnivaloit szeretnenk megnezni.
Az idojarassal kapcsolatban,unokahugomek is Munchen mellett elnek,tegnap FB-n beszeltunk,hihetetlen,hogy naluk is kellemes meleg volt az ido,mikozben mi meg itthon vacogtunk a 12 fokban.Ma detto.
Bizony tegnap én is napoztam az erkélyen, de mára itt is megjött a hiedeg. nagyon filózok a jövő évi egy hetes hegyes-túrás nyaralásunk időpontján. Koranyár nem jó, mert mi túl magasra szoktunk menni, ahol még veszélyes (meg járhatatlan) lehet a hó miatt. Így most vagy júliusra jön szóba valami osztrákos rész (csak az meg főszezon és sokkal drágábbak a szállások) vagy szeptember végére valami sokkal délebbi (Südtirol vagy Dolomitok). Ausztriát azért ősszel már nem merem bevállalni időjárásilag. ??
félpanzió az itt nincs, de a tó környékén (nincs meredek út) babakocsival jókat lehet sétálni, kishajóval (7/fő) el lehet hajózni Hallstadt-ba , kikötő a háztól 100m-re
Ez tenyleg hihetetlen,itt nalunk olyan hideg van,hogy nem kivankozom ki az udvarra sem. EGesz heten le sem kapcsoltam a futest,de egyebkent is augusztus utolso napjaitol kezdve min. ejszakara gyakran be kellett kapcsolni.EGyik naprol a masikra atmentunk a forro nyarbol a hideg,nyirkos,esos oszbe....atmenet nelkul.Brrrrr!!!
Itthon pocsék ősz van az esőkről most nem is beszélve, alig látni a napot, tegnap 11 fok, ma 13 fok volt a Tmax. Tirolban pedig 1000 méteren is 20 fokok simán, hihetetlen.
Mi az a review? Hogy kell rakeresni? A holidaychecket,meg tripadvisort ismerem,a bookingon is olvatsam kritikakat,de ezt nem ismerem. Aki tud nemetul,annak a holidaycheck foruma is jol johet,en rendszeresen bongeszem,sok hasznos info van ott is.
Erre szoktam mondani, hogy minden lábra van cipő. Én is azért szeretem az általam vezetett szállodáról/étteremről azt kommunikálni, ami van, és nem azt, amit szeretnék, ha lenne, mert így az esetek 95%-ában elégedett vendég távozik. Mindenkinek más a preferenciája, más az ízlése, és abból is lehet következtetést levonni, hogy milyen embereknek mi tetszik. A review-ban az a jó, hogy csoportokra is szétszedik, tehát meg lehet keresni a kisgyerekes családok vagy a baráti társaságok véleményét, és ez alapján is orientálódni.
Mi nyáron a Kulmhofban voltunk a fórumban is sokak által ajánlott www.apartman-tauplitz.hu szálláson. A tulajdonosok magyarok és nagyon segítőkészek. Mi mindenre kaptunk választ és segítséget. Az apartmanok ára is versenyképes és lehet velük egyezkedni, főleg most szezonon kívül. A honlapon nagyon sok hasznos infó van a környékről, így akár információs oldalnak is jó. Nemrég kaptam tőlük hírlevelet, és ott láttam, hogy most ősszel akcióznak is. Ilyet nem nagyon szoktak itt csinálni a Kulmhofban, mert fix áruk van az apartmanoknak, így érdemes megnézni őket, persze ha apartmant keresel. Ha félpanzióval szeretnél szállást, akkor az jóval drágább lesz per fő , de kényelmesebb. Ha szempont az ár, akkor lehet apartman. Ezek az apartmanok jól felszereltek és a konyhájuk is rendben van, így ez használható. A Kulmhof aljában van egy kis söröző ahol reggelit, talán leveseket ill. pizzat lehet kapni, valamint sütnek reggel péksüteményt is, amit fel lehet vinni reggelire. Különben Tauplitzban nyílt egy kis pékség, ahova szintén érdemes elsétálni. Volt egy bolt is, de sajnos bezárt, gondolom a kis forgalom miatt, de néhány km-re van egy Spar, ahol mi mindent meg tudtunk venni.
Szóval, ha viszonylag olcsón akarsz jó szállást, akkor oda menjetek.
Plussz ha rossz idő van, és ősszel már ez is játszik, akkor az uszodában ill. szaunában is el lehet tölteni néhány órát naponta. Azért ez nagy vonzó erő lehet, mert kevés panziónak van ilyen szolgáltatása.
Érdemes elolvasni a review-kat, de fenntartásokkal, főleg ott, ahol kevés vélemény van csak. Én is mindig elolvasom és szűröm a saját szempontjaim szerint, t.i. sok hasznos infó is van bennük. És ahány ember, annyiféle szemmel néz, azaz néha nekem pont az az előnyöm, ami másnak hátrány, pl. hogy távol a központtól (erdő mellett a dombon).
Én sem tudok németül, de egy szobafoglalásnyi beszélgetés mindenkinek szokott menni.:) Én általában angolul kérek ajánlatot, ők pedig németül írnak vissza, és eddig még nem volt félreértés, mindig annnyit fizettünk, amennyit szerintem kértek.:)
Ismerjük, és szeretjük is. Egy évben általában 2-3 alkalommal megyünk a Hotel Fagusba Sopronba - én oda is kültöznék, de a férjem egy kicsit unja már -, és onnan szoktunk átmenni a Sonnenthermébe. A kinti szauna különösen csodás télen!:)
Minden faluban találtok legalább 10 kiadó házat, apartmant, szobát. Ez az időszak teljesen üres többnyire (nyárnak vége, síszezon még sehol). Angolul a tapasztalatok alapján nem mindenhol beszélnek, de ezzel még nem volt gondunk soha. Biztosan sokan tudnak ajánlani helyet, mi mindig máshova megyünk, olyan hatalmas a választék szálláshelyekből, hogy ezzel biztos nem lesz gondotok. Jó választás a Salzkammergut-i régió, illetve Hallstatt :)
Mi itt voltunk nyáron.Ez egy kicsit azért messze van, valószínű nem vállalkoztok ekkora útra a babával. / esetleg későbbre is jó /Ez egy nagyon gyermekbarát szállás, nagyon jól éreztük magunkat, nagyon jók az ételek, nagyon kedves a személyzet, jól néz ki a hotel, van egy kis wellnes lehetőség is. Ha csendet akartok a Klamm felőli oldalra kell a szállást kérni mindenkép, az étterem felett kissé zaj van . Ide visszajárnak a kisgyermekes családok.
Mi jövő héten ide fogunk menni 4 napra. Árban jó, remélem, hogy egyébként is jó lesz. Ausztria nekünk még fehér folt (hó nélkül is:)) ), tehát csak utólag fog kiderülni, hogy jó választás volt-e.
Nagyon közel a magyar határhoz Sonnentherme Lutzmannsburg (Locsmánd), nagyon népszerű, megfizethető árakkal. Van olyan része is ahová 16 év alattiak nem mehetnek be. Mi évente többször is ellátogatunk ide.
Milyen messzi laktok Tauplitztól? Ugorjatok ki most októberben egy hosszú hétvégére. Néhány ízelítő kép az őszből a http://www.pbase.com/imrola/ausztriaosz. Tavaly előtt csináltam őket az őszi szünetben. Hm???ősz link.
Nem olcsó, de bent minden ingyen van a testápolóig bezárólag. Nagy élmény, hogy a viz állandóan finoman mozog, pezseg, áramlik. Hatalmas komplexum, még sosem sikerült bejárni egészen. Az öltözö koedukált, nincs nemi alapon történő megkülönböztetés :-) Nem hangosbemondóval hanem egy hatalmas gong hangjával jelzik a nap végét. Meditatív távolkeleties, nagyon jó élmény, gyertyákkal pihenőszobákkal, ahol sose pihentünk, mert igyekeztünk felfedezni mindent, szerintem nem sikerült. Este már nagyon kevesen vannak. Van persze szálloda is, de annyi pénz nincs a világon amibe kerülhet pár nap.
koszonom,indulas elott majd ertekezunk. Huuu,jo messze van meg az idopont...elottunk az utalatos teli honapok,a vizeses is csak onnet jutott eszembe,hogy neztem a megujult oldalat az apartmannak,es ujra megakadt rajta a szemem. Gondoltam, megkerdem. De igazandibol meg boven van idonk.
Azokat a helyeket szeretem, ahol van külön gyerek - és "silent" részleg. Imádom a gyerekeket, de meg tudok őrülni, amikor egyes szülők megengedik, hogy az 5 éves gyerek ki-be rohangáljon a szaunába Mo.-n. Ausztriában erre nincs lehetőség, a gyerekek nem léphetnek be arra a részre. Ha ketten megyünk egyszer a férjemmel, ki fogjuk próbálni, tényleg gyönyörűen néz ki!
A vízesésig biztosan nem lehet elmenni babakocsival.
Kb. 1km-t föld úton kell menni a végén, de ha száraz idő van, akkor nem gond, viszon a maradék 2-300m nem babakocsis. Kis ösvény. Bi kerékpárral mentünk el odáig, de azokat is le kelle rakni a tetején. és be kellett sétálni.
Én a 6 éves fiammal voltam ott augusztusban , de a frász kerülgetett, hogy mikor gurul le.
Jól ki van táblázva, de azért volt már aki nem találta, tehát előtte egyeztessünk. Van GPS koordinátám is, tehát ha kell azt is tudok adni.
Érdemes túracipőben menni, mert ha nedves a föld ill. sziklák, akkor megcsúszhattok. Vannak képeim. Majd jelzem, ha felraktam az oldalamra. Bármi kérdésed van , nyugodtan keress priviben is. Szívesen segítek.
Mi ha arra járunk, kb kétévente, bemegyünk Bad Blumauba, de csak az olcsóbb -délután öttől este 11-ig tartó időben. Nagy élmény. A KÉPEIM között az Ausztria mappában sok belső felvétel van a fürdőről, este különösen hangulatos, mikor illatos fahasábokat gyújtanak meg nagy vaskosarakban a medencék szélén. Ha jól emlékszem van gyerekkorhatár, vísítozó ördögfiókákkal sosem találkoztam, tényleg nem oda valók.
Valakinek nincs véletlenül határ-közeli wellness-hotel élménye, amit szívesen ajánlana? (Magyar/osztrák határra gondolok.) Az őszi szünetben a lányaim szeretnének kicsit medencézni, de az itthoni jó ajánlatokról látszólag lecsúsztunk, a többit meg drágállom.
Mi nem a Kulmhofban laktunk, hanem a keleti oldalon a Freibad közelében. Erről indulnak az utak a vízeséshez, kettő biztos, mert ezeken mentünk is.Táblák mutatják az irányt. Egyébként a Google earth térkép alkalmazása jól mutatja a megközelíthetőséget.
Szia, kozben rakerestem a neten. Azt talaltam rola,hogy 200m-ig babakocsival meg lehet kozeliteni,kozelebb mar nem alkalmas a terep. Na mindegy majd felvaltva megnezzuk. EGyebkent ki van tablazva az apartmanhaz kornyeken merre induljunk el?
Tudod, le nem beszélnélek, mert mi kimondottan azért mentünk oda, hogy felgondolázzunk, majd onnan még feljebb túrázzunk egyet, nem nagyon néztünk körül, meg mentünk át az olaszokhoz délután. A falu maga elég csupasz, még muskátli is kevés volt, úgy tűnt, márpedig ott az egy mérce :) Lehet, hogy tüzetesebben utánanézve érmes rászánni pár napot a környékre, ráadásul valamiféle 3-országban érvényes kártyát is láttam én, ha nem tévedek.
Köszi az infót! Szóval hagyagolható! Amugy az Olasz oldalon már jártam többször is, A határtól nem messze van Melag..onnan idulva iszonyú szép túrákat lehet tenni a Weisskugel hüttéhez.vagy át lehet menni a Osztrák Pitztalba...aztán már bejártuk sokszor a Virschugau...Dél-Tiroli régiót.Sőt ott van nem messze az Ortler völgye Sulden,majd a Stelvio-Passo...isteni gyönyörű helyek...Asszem most inkább a Dolomitokat veszem célba...
Új vagyok, és túl egy közel 1 hetes tiroli körúton...Eddig csak Bécsben és az Őrvidéken jártam, vagy átutaztam az országon. A nejemmel együtt 1 hét alatt szinte beleszerettünk az ottani tájba és már tervezzük a jövő évi viszontlátást!
4 éjszakára megyünk, már alig várjuk. Csak az idő jó legyen. Nem baj, ha hideg lesz, elvégre október, csak eső ne essen. A 11 napos nyaralásunk alatt csak 3 nap nem esett.Napos időt szeretnénk!!!!!!
Mi voltunk májusban a Tauplitzi vízesésnél. Egy darabig lehet babakocsival menni, de egészen a vízesésig úgy emlékszem nem. Nincs kiépített út, fák között vezet az ösvény és egy picit mászni is kell. Hú, pedig nagyon szép, nekünk nagyon tetszett.
Azért még előkeresem a fotókat, hátha járható valamennyire mégis az út babakocsival legalább a vízesés közelében.
Mi a Kaunertalban voltunk, és egyik nap keveregtünk Naudersben és környékén is. Fellibegtünk mindkét hegyre, a magasabbik (most nem tudom a nevét, de az olaszok felé menve a baloldali a falu végén) volt túrázásra jobb, a másiknak igen pici parkolója és a túra mocsaras részeken ment, nem is mentük végig. Amúgy semmi extra, vannak jobb helyek a közelben Naudersnél. Idő hiányában a Spiss-Samnaun rész kimaradt, majd legközelebb, viszont a Reschensee-t megnéztük, mi többet vártunk tőle, egy kirandulást megér.
Sziasztok! Ismét beírom mert eltűnt az előző! Tudnátok valami infóval szolgáni..Nauders és környékérő? Nam síelni akarok!! Szinte már mindenfelé jártam az Osztrák Alpokban de arra még nem.
Gratulálok a visszatérésednek! Őszintén örülök neked!;-)..szóval most már zavartalanul barangolhatunk az Alpokban...sok-sok információval,szépséggel,vad,zord vidékekkel ismerkedve és nyilvánosság elé terítve...:-))
most voltunk karintiában a Tscheppaschlucht szurdokban. Sztem ez karintia, salzburg és steiermark összes szurdokai közül a legszivatósabb. 3 óra hegynek felfele, igen meredeken. Nem olyan light-os, mint a Lichtensteinklamm. A busz 12 percig ereszkedett le a szerpentinen. De azért jó volt. :)
Tirolba beszökött a tél: http://www.kaunertaler-gletscher.at/de/skigebiet/webcams#cams A képen a kamerára klikk, majd ha bejön a kép, akkor a jobb felső sarokra katt, és utána alul a nyilakkal lehet lépkedni a helyszínek között. 1820-on is keményen havazik (Fendels, Bergstation).
Jövök is, csak holnap megyek haza egy lagzira, majd hétfőn hozom magammal a nászutas párt. Megyünk majd Salzburgba, Füssenbe a Neuschweinstein kastélyhoz, meg egy napot a környékünkön lófrálunk, Rattenberg, Kaiserklamm, talán valami hegyre. Pénteken reggel már mennek is haza, mert szombaton repülnek Floridába (ott élnek) Voltam sörfesztiválon, onnan is adós vagyok képekkel, meg szorgalmasan motorozok, bár ilyen túrákon kevés kép készül.
Én is hetek óta agyalok azon, hogy legalább egy hétvégére hogyan tudnánk elszökni az életünkből, de nincs egy szabad óránk sem...:( A gyerekek programjai túlburjánzanak a szándékainkon. Merre jár a tiroli barátunk? Skipper, te is régen voltál itt!
Nem ott voltunk, de piszok jó helynek néz ki, be van nálam bookmarkolva. Télen mi nem járunk, nyári túrázók vagyunk. Pedig télen is eszméletlen lehet. Na, majd eccer! :)
Nincs ára, ingyenes. De a szállásadónak olyannak kell lennie, aki jogosult ennek a kiváltására, azaz ő valahol megfizeti azt. Tehát a térségben csak azokhoz a szállásokhoz jár (a panziós adja ki neked), akik tagjai ennek a "társulásnak", egyébként sehol sem vásárolható meg.
nem tudná valaki megmondani, hogy mennyibe kerül a Schladming-Dachstein Sommercard? Nem tudom, érdemes-e megvenni, azt látom, hogy sok helyre jó, de az árát sehol nem találom.
Csak nem rég kukkantottam be a postafiókomba,megjött az e-mailed,de úgy látom,már megválaszolódott a kérdésed...
Felvonókkal kapcsolatban a Mayrhofenből induló Penkenbahn-t nagyon ajánlom,az általad írt kritériumoknak megfelel,a gyerekeknek pedig kiváló program lehet a Jenbach-Mayrhofen közt közlekedő gőzvontatású nosztalgiavonat,ami nagyon takaros kis településeket érint végig a Ziller-völgyben.
Köszi az élménybeszámolót és a fantasztikus képeket!
Szép helyeken jártatok, többek között olyanokon is, ahol a párommal anno mi is bejártunk (berchtesgadeni szálláshelyről)! Nevezetesen: Salzburg, Salzkammergut (az öt tavat végig autózva), valamint a Großglockner. Sajnálom, hogy nektek nem sikerült tiszta időben csodálni Ausztria legmagasabb csúcsát. Mi először 2005-ben jártunk ott, akkor mi sem láttuk a felhők miatt, csak a háttérben megbújó hófödte Johannisberget, amire azt hittük akkor, hogy az a Großglockner! Vicces (így utólag), de abban a hiszemben tértünk haza, hogy a G.glocknert láttuk, otthon a neten böngészve (osztrák oldalakon) jöttünk rá - egy kissé csalódva -, hogy tévedtünk, bár nagy élmény volt így is ott lenni! Olyannyira megtetszett ez a hely, hogy már akkor eldöntöttük visszatérünk, mely rá két évre sikerült is! Na, akkor készült el ez a kép (párom keze munkáját dicséri), mely azóta is kedvenc képem egyike! Nem akarom fájdítani a szíved, de egy ilyen panoráma tárult volna elétek, ha egy felhőmentes napot fogtok ki. De sebaj, majd legközelebb! :)
Irigyellek Halstatt miatt, sajnos az valahogy kimaradt eddig, talán majd egyszer sikerül eljutni oda is, nagyon szép helynek tűnik így a képeid böngészve!
Ezt a képed be kellett, hogy linkeljem ide, egyszerűen tündéri! :))
Mi is láttunk ott jó párat, de egy ilyen cukit lufi hassal még nem! Úgy néz ki, mint egy jóllakott napközis! :))
Csütörtökön búcsú a nénitől és cicájától majd irány Krimml, de előtte mivel útbaesett, a Liechtensteinklamm szurdok. 10 órakor tömeg volt már a parkolóban is. Ez is egy olyan hely, amit nem szabad kihagyni, mert a látvány fantasztikus, a belépő nem drága, és az egész egy óra alatt bejárható. Így dél körül indultunk is kirándulásunk legnyugatibb pontjára, Krimml-be, közép Európa legmagasabb vízeséséhez! 1 éjszakára foglaltam itt szállást, a hotel Burgeck-ben. A szobánk teraszáról pazar kilátás nyílt a vízesésre. Kellemes meglepetés volt, hogy a szállás árában már bennevolt a belépő is a vízeséshez. Még itthon úgy terveztem, hogy a buszos taxival megyünk fel, és így nyugodtan tempóban, visszafele, lefelé sétálunk végig. Azt olvastam, hogy ezek a taxik csak 11-ig illetve 16 óra után járnak, amit viszont nem tudtam, és csak itt közölték hogy 11-ig CSAK felfele mennek, 16 után pedig már CSAK lefelé. Így maradt a felfelé gyaloglás :( 20 perc séta lett volna a szállástól a bejárat, de mivel állandó időhiányban szenvedtünk és a felszerelés sem 1 kiló volt, inkább autóval gurultunk a fizetős parkolóig. A vízesésre nehezen találni szavakat: hatalmas, monumentális, dübörgő. Sok olyan kilátópont van, ahol annyira közel lehet menni a vízeséshez, hogy a vízpára teljesen felfrissíti az embert. Én még ide is kamerával mentem :-) Már szinte mindenki visszafelé sétált, csak mi mentünk felfele egészen a nyugodtabb, nagy kövekkel teli patakig. Még lehetett volna feljebb is menni, de inkább visszafordultunk, így is 9-re értünk vissza a szállásra. A reggeli itt csodás volt, svédasztalos rendszerben, pazar kilátással.
Utolsó napunk Ausztria legmagasabb hegycsúcsa, a Grossglockner felé vezetett. Az idő továbbra is remek volt, így hamar a panorámaút fizetőkapujánál találtuk magunkat. Az út tele van szerpentinnel, éles hajtűkanyarokkal, de öröm volt rajta vezetni. Rengeteg megálló és kilátópont az út mellett, információs táblákkal. A legmagasabb az Edelweiss Spitze, innen 360 fokban lehet szétnézni. Egy helyen egy mini gleccser mellett lehetett megállni, jó móka volt csúszkálni, hógolyózni pólóban. Közeledtünk a Ferenc József kilátóhoz, ám az eső is szemerkélni kezdett. A kilátónál táblák jelzik a mormoták feltünési helyét, és szerencsére mi is megpillantottunk néhányat! A Grossglocknert a felhők miatt nem sikerült megpillantani, viszont a gleccser hatalmas, és egészen le lehet sétálni, fenntről igen picinek tünnek az emberek. Néhány óra kellett volna még a bejáráshoz, de már így is késésben voltunk és az eső is egyre erősebben esett, így egy gyors plüss mormota és tehénkolomp vásárlása után szomorúan, de elindultunk Heiligenblut felé, hazafelé. Jó döntés volt, mert az eső igencsak rákezdett, az autópályán álltunk is bő fél órát, és végül fáradtan de rengeteg élménnyel gyarapodva 10 órakor sikerült ágyba esnünk.
Szeretném megköszönni mindenkinek aki segített az indulás előtt felmerült kérdésekben, nélkülük nem állhatott volna össze eme zsúfolt program :)
Ha kérdésetek van, szivesen válaszolok!
Almart: az 1. felvonó kb 4-5 perc, ahová érkezel, ugyanonnan indul a 2. szakasz, lehet hogy épp elkapsz egyet, de max 10-15 percet kell várni a következőre. Fennt a kilátóig nyugodt tempóban, nézelődve 15-20 perc alatt lehet elsétálni. Tehát 1,5 óra minimum, de akkor éppencsak körülnéztél fenntről.
jaj de szep kepek. Jovore en is gondolkodom a 5 Fingers kilaton,de csak a nagyfiuval mennenk fel. Paromat egyetlen 1x sikerult belecsabitanom felvonoba,a Gerlitzen-Alpokban,akkora verejtekcseppek gurultak rajta a felelemtol,hogy ihaj. Azota se hajlando beleszallni. A lanyom meg a szive miatt nem mehet ilyen magaslatokba.
Jo lenne tudni,kb. idoben mennyi az ut,jegbarlang nelkul,csak sima felfele felvonozassal,kilatozassal /arra mondjuk szamoljunk max. fel orat/ es lefele utazassal. Orakra ugyanis nem tunhetunk el,ha egy masfel oraba belefer igy cakkpakk,szuper lenne. Meg valami,jol ertem,a kilato a masodik allomasnal van,tehat ha addig veszem meg az oda,vissza jegyet az 20 euro korul mozog fejenkent?
Javítsatok ki, ha tévedek, de én úgy tudom és a lenti képek is azt sugalják, hogy a Dachsteinen lévő jégbarlang, inkább amolyan " jégpalota" és nem természetes képződmények vannak benn, hanem szobrok. Míg az obertraun-i éás a werfeni jégbarlang, amennyire lehet természetes állapotában van.
Én csak a Dachstein-i jégbarlanban voltam: nekem abban egy kicsit csalódás volt, hogy kisebb mint gondoltam. Amit láttam az érdekes és szép volt, de cirka 10-15 perc alatt be lehetett járni az egészet.