Nézegettem a különböző kemenceépítésekről készült képes beszámolókat és egy valami nagyon nem tetszet. A legtöbben rengeteg munkával szép kemencéket építettek DE a boltozatokat külön külön soronként falazták. Szerintem ez nem a legjobb megoldás, mert ha a fűtés közben keletkezett kis repedésekhez még hozzáadódik egy kis földmözgás - talajvíz változás, tömörödés vagy egy hosszan tartó nagy fagy és hirtelen olvadás - a sorok szétválhatnak. Szélesebb sablon használatával kötésbe rakott téglákkal ez megelőzhető lenne és nem is lenne nagyobb munka. A tégláknak nem mindegy, hogyan rakjuk össze őket. :)) Szerintem mindenki olyan kemencét akar készíteni amiben még az unokája is tud majd sütögetni.
Köszönöm Neked is az információt, igazából azon nem sokat gondolkodtam, hogy mondjuk egyszerre hány kenyeret vagy pizzát akarok sütni, bár azon igen, hogy mondjuk 4 pizza azért beférjen. Ebből következően úgy gondoltam, hogy 70 cm széles és 80-90 cm hosszúra csinálnám a magassága pedig olyan 45 cm lenne. Így egy 25 - 30 cm-es ajtónyílással megfelelne a Te általad megfogalmazott kritériumnak is. Tegnap álltam neki a hossz-metszetet lerajzolni, ha meglesznek a rajzok felteszem őket ide, hátha a javaslatotok alapján módosítani kell, illetve akinek teteszik építse meg.
A kemence méretét a készítendő kenyér, pizza és egyéb finomságok mennyisége szerint számolhatod. Csak 1 kenyeret akarsz vagy egyszerre 5-t sütni. Szvsz. az ajtónyilás feletti magasság az ajtónyílás fele legyen, de lehet sokkal magasabb is, pld a búbosokban. Igy a kemence légterének min. felső 1/3-a az ahol a füst megreked egy kicsit és felfűti a boltozatot.
Köszi az infot, szóval ne ragadjon a megkelt kenyér a plafonhoz. Hát ez nekem is teteszik, de így teljesen világos a válasz. Igen, kicsit leült a fórum a jó idő miatt, de majd jön az eső és vele az információk.
Túl szép az idő,hogy válaszoljanak Neked? Pedig már kisszszoros " bedobott"-egy "tudományos" tételt hogy idézem: a minimum a kemence legnagyobb szélessége, hogy alaphelyzetben legyen szabályos a boltív. És még aranyosan később még valami olyat is írt, hogy lehetőleg ne ragadjon a plafonhoz a megkelt kenyér!
Ez utóbbi kifejezetten tetszett--de félre a tréfával-minek pazarolnád a tüzelőt--téglát?
Segítsetek nekem legyetek szívesek abban, hogy egy téglából épített boltíves kemencének mi az optimális belmagassága. Mi a tapasztalat, vagy a gyakorlat? Előre is köszi!
Az a fény egy ideiglenes égő ezzel világítottam amig leraktam az aljára a samottéglákat. A felső ajtó az a gyümölcs aszaló tepsik behejezésére szolgál ,amiket két vezetősínen lehet becsusztatni. Itt nem olyan forró és körbe járja a meleg levegő.
Sziasztok! Először sütöttem kelt tésztát az én kis búbosomba. Ezelőtt csak apróságok készültek benne, mint pl.:kenyérlángos, lepcsánk, krumpli, sütőtök, töltöttkáposzta stb. 3 kéve csutkát főtööttem be és nemtöbb, mint 10 perc alatt gyönyörűen megsült a nemegészen aprórasikerült lekváros bukta.
Ha az anyag nem száradt meg, vagy ki akkor használd nyugogtan. Egy próbát is csináhatsz. Kenjél valamire a masszából,és szárítsd ki. Biztos jó eredményt kapsz, kemény felület, nem reped stb... Egy kis fehér valami is lesz a felületen, nem gáz a kovasav kiválása okozza, ha igaz.
Sziasztok! A vízüveggel kapcsolatosan : Most kentük ki a falakat+a boltív tégláit samottos vízüveggel ragasztottuk össze. A gyári előírás szerint a samottport 4kg -ot 1l vízüveggel kell keverni.A Rath 1100 tűzálló habarcsnál a vízüveget 50%-ban kevertük essővízzel.Eddig semmi gond nincs vele a bedolgozott anyagok előírás szerűen viselkednek. A vízüveget samott téglák felhasználásánál alkalmazzák + papírdobozok ragasztásánál +textília impegrálásánál tudomásom szerint. Az apósom a kohászatnál anno samottporral kenték ki a kemencét (igaz ez gázzal működött).
Kemencenel (agyagnal) nem tudom, nalunk azt csinaltak, hogy a hoszig. (kavics helyett polisztirolgyonggyel keszult) betont - boven szilardulas utan - belocsoltak vele, mert anelkul teljesen morzsolodott a teteje (a felul levo hungarocell-golyok miatt), leontes utan meg mar lehetett rajta nehez targyat is roncsolas nelkul huzogatni.
A robosztusság valóban relatív, én a baumaxoshoz hasonlítottam. Két oka van, hogy nem teszem egymás mellé őket, egyik, hogy egy fából készült kerti pavilon alá képzelem el az egészet és úgy túl nagy helyet foglalnának. A másik, hogy ez már több mint tíz éves elég sok hajszálrepedéssel, és félek ha szétszedem több darab lesz mint kellene. Ezért van, hogy valami univerzálisban gondolkodom. Már jó úton járok, ha kész a rajz közkinccsé teszem. Már valószínű csak kora tavasszal állok neki addig van időm gondolkodni.
A felső képen látható egy már elkészült és többször nagy sikerrel kipróbált
grillező-bográcsozó-tárcsázó együttes, aminek saját kéménye van.
Az alsó képen ugyanez látható csak hátulról. Itt van a kemence ill. kemence kezdemény. Ennek az udvar másik feléről lesz a "bejárata" mert a háttérben van egy pince és így fértem el. A kemencének is lesz egy önálló kéménye ami a pince falának oldalához csatlakozik.
Aztán, hogy neked is legyenek örömteli perceid elárulom, hogy a kemencém tűzterének alja samott téglából van. A többi része régi bontott kisméretű míg az első -látható- sor új kisméretű téglából. Egyébként a végén kap egy fehér vakolatot.
Nem is olyan "robusztus" a grillező! A kemenceprofi-387-nél szépen "álldogálnak" egymás mellett, és jól néznek ki! Nekem ha már előbb lett volna egy jól bevált, (nem egy kezdetleges) grillem-nem akartam volna újat!
Köszi, aranyos vagy , tomasek is megmutatta, mégiscsak olyan, mint egy lusta, hátatfordító cica! A kéményt látom hol lessz, picit hasonlít a miénkhez.A látványterveden alul 4 luk van--a másikon már a takarásban jobboldalt is van egy kémény az mi célt szolgál?
Én télen a takonykóros időkben egy pálinka után be szoktam mászni a forró (meleg) kemencébe izzadni, utána meg ki a hóba hemperegni. Ez akkora kemence, hogy csoportos terápiát is lehetne benne rendezni :-)) t.