Most néztem Laci bácsit az ATV-n, s nem hiszek a szememnek. A fácánmellhez "különleges" krumplipürét készít. Ez nála azt jelenti, hogy a vajba, forró tejbe zacskós burgonyapüréport önt plusz egy kis gombakrémlevesport. Ezt habzsákba teszi, s hercegnő módon szervírozza. Igazi konyha-trükk á lá Laci bácsi! :-((
fagyaszd batran, lehetoleg szeletekre vagva, es akkor elo lehet szedni egy gyors ebedhez vagy vacsihoz annyit, amennyi epp elfogy, kiolvasztas utan meg sutoben jo alaposan atforrositod es isteni lesz
van egy nagy adag egybefasirtom ami a család fulén jön már ki, de nem akar elfogyni, fagyaszthatom vajon? Vagy mondjátok légyszi, mit csináljak vele.. Köszi. t.
Tudom, hogy már késő, de eszembe jutott még egy jó megoldás a megmaradt rizs felhasználásra: kínai sült rizs. Mindenféle zöldséget, húst falatnyi darabokra kell vagdosni, lehetőleg wokban, vagy serpenyőben, kevés olajon, nagyon forrón hirtelen megsütni (kisebb adagokban, és szerintem fajtánként), a végén a rizst is jól átforgatni, hozzázúdítani a többieket, és még egy kicsit pirongatni. Fűszerezés igény szerint. ribizli
A megfőtt csülökből szép szeleteket vágsz, bőével együtt. Belefekteted a szeleteket egy enyhén kizsírozott tepsibe, vagy tűzálló tálba, nyomsz rá pár gerezd fokhagymát. Öntesz alá egy kis sört (nem kell, hogy ellepje), és addig sütöd, amíg ropogós lesz a bőre. Tormamártás és röszti illik hozzá, és sok lila hagyma :)
azt meg ne vegyen az ember:) mert pl feherbol az sztem ehetetlenul fas, amugy csak azert kerdeztem igy ra, mert ma mas topikban is a spargahamozasajanlast olvastam, es hat ugye amit nem muszaj... :)
ez a spargahamozas nekem tok erthetetlen, foleg zoldsparganal, szezon elejen, az ember ne vegyen hamozando spargat sztem, hanem roppanos-frisset, es akkor csak icipicit a veget kell levagni, aztan hajra (bar en a krumplit is csak a purehez hamozom:)
1/ Virsli karikára vágva, megpiritva, sonka, ugyanigy, kis borsó, kukorica konzerv, maradék sajt lereszelve, a végén kicsit összemelegiteni. Szintén a végén zöld fűszerek, bors. Valami húslével azért felönteném, hogy kicsit szaftosabb legyen.
2/ Ha husi maradékokat találok, azt brassói szerűen, kicsit hosszabb lére ersztve, szintén zöldségekkel kipótolva megcsinálom, rizshez hozzákeverem.
a lényeg, hogy ha főtt rízsből csinálod, akkor nevezzük rizses ételmnek, de ne rizottónak:) rizottó spec rizs, spec főzéssel.
nézzük inkább mit lehet főt rizzsel kezdeni:
mondjuk rizseshús? nálunk a gyerekek imádják, pl csirkecombból. kifilázel fél kiló combot, vay vestel filézettet, kockára vágod. kevés olajon kockázott hagymát üvegesre, rá paprika, só, bors, majd a csirkecomb és kevés vízzel felötöm, lefedve főzöm míg megpuhul. fedő le, bele a rizst és összefőzöm, addig, amíg elfő a leve.
Meghámozod a spárgát a fej alatti résztől az aljáig. Az alsó végét dobd el. Szedd le a spárgák csúcsát, blansírozd sós vízben, csak annyira, hogy épp megpuhuljanak. A megmaradt részt darabold fel, tedd félre. A borsót szintén puhára blans, de sótlan vízben! ( Héjastól) A menta fontos, és nagyon finom ebben is!!!
Az első fázis után, miután a rizs felszívta a bort(!) add a rizottóhoz a spárgaszárakat, meg a borsó felét. -> jöhet egy adag húslé kis sóval. Lassan, állandóan kevergetve adagold a levet 15-17 percig, míg meg nem puhul a rizs. Az utolsó fázisban amikor levetted a lábast, jöhet rá vaj, sajt, és a maradék borsó, spárga, menta. Bor helyett lehet száraz fehér vermut is, hidd el nem fog nagyon érződni, de mégis nagyon finom lesz.
Na jó, eszem egy kis epret. Még megromlik a végén, vagy valami... :)) Komolyra fordítva: nem nagyon akarom túlzabálni magam, úgyis meglehetős súlytöbblettel indultam. Eddig elég jó vagyok a +2,5 kg-mal, azt hiszem :)
Cesete, én szoktam olyat csinálni (lehet, hogy ez is rizottónak számit nem tudom), hogy apróravágott csirkemájat lepiritok sok vöröshagymával és azt összekeverem a rizzsel. Mi nem köretként esszük hanem egytálételként...
Tepsis csülök, tárkonyos csülök, sörben sült füstölt csülök, "kövesztett": hirtelen ez jut eszembe, amit szoktam. De biztosan van még számtalan más is, szerintem elég univerzális husi :)
Na és pörköltnek! Naná!! Szaftos, puha, kis bőrkedarabkákkal, nyami. Sőt! (gyengébb idegzetűek és gyomrúak kérem, csukott szemmel olvassanak tovább!) Velős csülökpörkölt, friss puha kenyérrel, salátával, jajj. Ilyenkor már nem illik megtámadni a hűtőt, ugye? :)))
maradt kb. bő 3 személyre elég megfőzött hófehér, sztem elég íztelen gyorsrizsünk (azt hittük, h egy zacsek nem elég 2 felnőtt + 2 gyereknek..., és én elég sótalanul főzök, és gyorsrizsát se szoktam)
mit lehet ezzel holnap kezdeni? a tejberizs nem játszik, mert du. tortázás lesz. Én a tejszínes pulykára gondoltam, de pl. rizottó is lehet belőle? azt még sosem csináltam, kipróbálnám. lehet ebből? (csak gombának nem szabad benne lennie az egyik kísérleti alany miatt)