Köszi a segítséget. Azóta találtam néhány új és nagyon jó honlapot amatőr-vizsga témakörben, fel is tenném ide, hogyha hozzám hasonló "kezdő" vetődik errefelé, rögtön megtalálja.
http://www.extra.hu/hg4ggv/ (HG4GGV Feri honlapja, ahol az "A" és a "B" vizsgához is találhatók komplett feladatsorok, és rögtön meg is tudhatjuk, hány helyes válaszunk volt, valamint rengeteg link...)
http://www.ham.hu/ (Szintén sok hasznos infó...)
http://radio.lap.hu/ (A Startlap rádiós tematikájú honlap-gyűjteménye, külön figyelmet érdemelnek az amatőr-rádiós linkek...!)
http://www.extra.hu/repradio/ (A cím magáért beszél...!)
http://www.polizeifunk.de (Szintén... valaki vállalhatná egy jó scannerrel vagy wide-band amatőrrádióval hasonló bandscan-honlap készítését itthon is...:-) Üdv: Misi
Annit tennék hozzá, hogy inkább olcsóbban. Az említett kiépítésben az enyémet 4.900 ATS-ért vettem (+ÁFA de az visszanyerhetô) Bécsben, ami kb. 90.000,- HUF
Teljesen egyetértek ha5nx kollegával, ha kézirádió, akkor FT-50. Nekem is ilyen a kézim, nagyon jó. ha ki van nyitva, akkor 70-999 MHz között vesz, 120-540 között ad. Amatőrsávon kívül is kellően érzékeny. Az ára újonnan hangrögzítős, CTCSS-DTMF kódolós panellal kb. 130e Ft.
Az antennakérdés az viszont nehezebb. Az igazi tényleg a körsugárzó/yagi, de pl. társasház tetejére elég nehéz antennaparkot telepíteni a kiváló lakók miatt. :(
1. Szerintem annak alapján le tucc vizsgázni. De esetleg írj emailt a Regalynak, hátha válaszol. (regaly@hif.hu ?)
2.
Ha Yaesu és kézirádió, akkor szerintem FT50R. Masszív, mindent tud, érzékeny...
Az antennakérdés nehéz dolog. Egy körsugárzó mindenképpen célszerű. SzVSz e mellé egy forgató és egy sokelemes Yagi.
Anno én is füleltem a mezgaz repülőket Gyöngyösről. Gondolom valahol a Mátrában volt egy átjátszójuk. Egy M10 -es átbuherálása rádióamatőr átjátszók hallgatására c. rádiótechnika cikk folytán tudtam Őket hallgatni. Valami ilyen dumák mentek esténként, hogy nyügözünk itt, meg ott, repült óra ennyi, meg anny, sárkány x óra. És a budaörsi központ hívószáma 200 volt. Meg minden adásindítás elött lement egy trilla, ami szelektív hívó azonosító volt. Anno a szakdolgozatomat abból írtam!
Nem tudom, hallgatta-e valamelyikőtök anno az LRI (mezőgazdasági repülők) frekvenciáját? A nyolcvanas években egy gyárilag OIRT sávra hangolt TOSHIBA rádiómagnó (minden bizonnyal a QTH-nkon működő átjátszónak köszönhetően) nagyszerűen vette ezt a "műsort", hát az is igen szórakoztató tudott lenni...:-)) Azt nem tudom, mi volt az igazi freki, talán az OIRT-CCIR közötti sáv (74-87 MHz?) lehetett, vagy csak valamelyik harmonikusát vettük, de a 90-es évektől kezdve megszűnt ez az adás, minden bizonnyal a cég átalkulása, vagy új frekire költözése miatt. Arra még emlékszem, hogy külön sávon ment a Tiszántúl, (az átjátszón nagyszerűen hallható volt akár egy tokaji és egy hódmezővásárhelyi brigád forgalmazása a budaörsi bázisreptérrel), és sokszor a hasunkat fogtuk a röhögéstől a jellegzetes "repülős szleng"-et hallgatva...:-)) Valamelyik szarvasi találkozón láttam a börzén egy olyan Storno mobil készüléket, ami talán ezen az egykori sávon működött, de nem tudom, átalakítható-e amatőr rádiónak... Ha valamelyikőtöknek van újabb infója, szívesen olvasnám. Üdv: Misi
Üdv mindenkinek a csatin! Hát inkább ne süllyedjen, és jöjjenek az újak, - tehát személyemben itt egy leendő amatőr, elég "komoly" CB-s és "hullámvadász" múlttal...:-)
Sok érdekes infót olvastam a hozzászólásokban, és elsősorban 2 témában kérném a tapasztaltabb amatőrtársak segítségét:
1. Kitartó engedélyes amatőr ismerőseim évtizedes unszolásának köszönhetően :-) rászántam magam a vizsgára. Elég sok helyen körülnéztem a Hálón, (MRASZ, jónéhány op. honlapja), de (eddig legalábbis) sehol sem találtam meg a vizsga teljes anyagát. Van valami tippetek, honnan juthatnék hozzá? (A régi "Hogyan készüljünk a rádióamatőr vizsgára? c. könyvem megvan, de gondolom, az új tematika kissé más már...)
2. Úgy néz ki, hogy ajándékképpen hozzá tudok jutni (Németországból) egy Yaesu VX-1R 2 sávos rádióhoz, aminek ráadásul eléggé széles vételtartománya van, tehát hullámvadászatra is jó. Ismeri-e valamelyikőtök ezt a készüléket, (vélemény, tapasztalatok), mert (Karácsonyig) még módosíthatom a "Yaesu-skánál" az ajándék típusát...:-).
A többi kérdésben (antenna: körsugárzó? HB9CV?, átjátszók?, frekitáblázatok, stb.) majd később zaklatnám a topic lakóit...
Üdv: Misi
A Fotaxi, mega Volan mar nagyon reg ota, a tobbiek is mar vagy 10 eve. Atjatszoja volt a Fotaxinak, meg a volannak, de gondolom a tobbieknek is. En anno 20 eve meg Gyongyoson is tudtam fogni egy athangolt kis musorszoro radioval. Idonkent nagy dumakat eresztettek meg, es a kellemes hangu diszpecser csajoknak allandoan udvaroltak a pilotak.
Hát már jó pár éve ott nyomják. Sőt vannak 70 centin is. Egyedül úgymond taxis CB-s csati asszem a közép 27 AM, ott egymás között dumálgatnak. De pl. Nagyváradon kőkeményen CB-n nyomják. :)))
A taxisok mióta nyomulnak a 160 Megás URH sávon?Én úgy tudtam, hogy a CB-s sávon mennek, de ma csináltam egy "bandscant", és meglepő módon vagy 10 taxis sávot találtam.
Repülésirányítás: 118-136 MHz AM, tehát áthangolt CCIR rádió nem lesz jó (szélessávú FM). Ráadásul AM-ben is valamilyen jó keskeny sávú és szelektiv rádió fog kelleni, mivel már 6,25 kHz raszterral dolgoznak.
Valahol olvastam, hogy a CB-radiozasban be fogjak szuntetni az AM adasmodot, es az ujonnan gyartott keszulekek kizarolag a CEPT normas FM savot hasznalhatjak.
Ezzel kapcsolatban szeretnem megkerdezni, hogy ez az "uj" FM sav megegyezik-e a regi FM-el, ugyanis kaptam egy kezi-CB-radiot Nemetorszagbol, es nem hiszem el, hogy semmi sem jon be vele itt Budapesten.
Frekvenciatáblázat (titkos) eladó !
Floppy vagy print. postai utánvét.
Árajánlatot írj mindenképp !
MINDEN MAGYAR TITKOS KÓD BENNE VAN !
WATERCLUB@FREEMAIL.HU
Sziasztok! Én nagyon régen már nem QSO-ztam vagy 12 éve) Sőt akkor is eleinte 1 évig hallgattam a kéekestetői átjátszót űgy, hogy a TV-t a 6-7 csatorna környékére hangoltam, aztán egy kis URH rádióval addig hangolásztam, amig a helyi oszcillátora segitségével kikeveredett a 145.625 ( vagy 025?) Aztán M10 vevő, meg sk épitett 600 Khz-es adó vevő. Később melóhelyről átalakitott FM 10/160 illetve 40/160. Mostanában a repülők bámulgatása érdekel, és gondoltam a vizuális élmény mellé valami audionális is keveredhetne minimális anyagi ráforditással. Igy a topicot nagyjából elolvasva űgy látom a konstruktőr oldal nagyon háttérbe szorult... Szal, valaki nem utazott már ilyen témában? kapcsi rajz valai egyszerú konverterről, pl CCIR frekire?