Keresés

Részletes keresés

ha5nx Creative Commons License 2001.11.30 0 0 274
Annit tennék hozzá, hogy inkább olcsóbban. Az említett kiépítésben az enyémet 4.900 ATS-ért vettem (+ÁFA de az visszanyerhetô) Bécsben, ami kb. 90.000,- HUF
Előzmény: Attiska (273)
Attiska Creative Commons License 2001.11.30 0 0 273
Teljesen egyetértek ha5nx kollegával, ha kézirádió, akkor FT-50. Nekem is ilyen a kézim, nagyon jó. ha ki van nyitva, akkor 70-999 MHz között vesz, 120-540 között ad. Amatőrsávon kívül is kellően érzékeny. Az ára újonnan hangrögzítős, CTCSS-DTMF kódolós panellal kb. 130e Ft.

Az antennakérdés az viszont nehezebb. Az igazi tényleg a körsugárzó/yagi, de pl. társasház tetejére elég nehéz antennaparkot telepíteni a kiváló lakók miatt. :(

Előzmény: ha5nx (272)
ha5nx Creative Commons License 2001.11.30 0 0 272
1. Szerintem annak alapján le tucc vizsgázni. De esetleg írj emailt a Regalynak, hátha válaszol. (regaly@hif.hu ?)

2.
Ha Yaesu és kézirádió, akkor szerintem FT50R. Masszív, mindent tud, érzékeny...
Az antennakérdés nehéz dolog. Egy körsugárzó mindenképpen célszerű. SzVSz e mellé egy forgató és egy sokelemes Yagi.

Előzmény: ecce homo (269)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.11.29 0 0 271
Anno én is füleltem a mezgaz repülőket Gyöngyösről. Gondolom valahol a Mátrában volt egy átjátszójuk. Egy M10 -es átbuherálása rádióamatőr átjátszók hallgatására c. rádiótechnika cikk folytán tudtam Őket hallgatni. Valami ilyen dumák mentek esténként, hogy nyügözünk itt, meg ott, repült óra ennyi, meg anny, sárkány x óra. És a budaörsi központ hívószáma 200 volt. Meg minden adásindítás elött lement egy trilla, ami szelektív hívó azonosító volt. Anno a szakdolgozatomat abból írtam!
Előzmény: ecce homo (270)
ecce homo Creative Commons License 2001.11.29 0 0 270
Nem tudom, hallgatta-e valamelyikőtök anno az LRI (mezőgazdasági repülők) frekvenciáját? A nyolcvanas években egy gyárilag OIRT sávra hangolt TOSHIBA rádiómagnó (minden bizonnyal a QTH-nkon működő átjátszónak köszönhetően) nagyszerűen vette ezt a "műsort", hát az is igen szórakoztató tudott lenni...:-)) Azt nem tudom, mi volt az igazi freki, talán az OIRT-CCIR közötti sáv (74-87 MHz?) lehetett, vagy csak valamelyik harmonikusát vettük, de a 90-es évektől kezdve megszűnt ez az adás, minden bizonnyal a cég átalkulása, vagy új frekire költözése miatt. Arra még emlékszem, hogy külön sávon ment a Tiszántúl, (az átjátszón nagyszerűen hallható volt akár egy tokaji és egy hódmezővásárhelyi brigád forgalmazása a budaörsi bázisreptérrel), és sokszor a hasunkat fogtuk a röhögéstől a jellegzetes "repülős szleng"-et hallgatva...:-)) Valamelyik szarvasi találkozón láttam a börzén egy olyan Storno mobil készüléket, ami talán ezen az egykori sávon működött, de nem tudom, átalakítható-e amatőr rádiónak... Ha valamelyikőtöknek van újabb infója, szívesen olvasnám. Üdv: Misi
Előzmény: Latya (K.L.) (266)
ecce homo Creative Commons License 2001.11.28 0 0 269
Üdv mindenkinek a csatin! Hát inkább ne süllyedjen, és jöjjenek az újak, - tehát személyemben itt egy leendő amatőr, elég "komoly" CB-s és "hullámvadász" múlttal...:-)
Sok érdekes infót olvastam a hozzászólásokban, és elsősorban 2 témában kérném a tapasztaltabb amatőrtársak segítségét:
1. Kitartó engedélyes amatőr ismerőseim évtizedes unszolásának köszönhetően :-) rászántam magam a vizsgára. Elég sok helyen körülnéztem a Hálón, (MRASZ, jónéhány op. honlapja), de (eddig legalábbis) sehol sem találtam meg a vizsga teljes anyagát. Van valami tippetek, honnan juthatnék hozzá? (A régi "Hogyan készüljünk a rádióamatőr vizsgára? c. könyvem megvan, de gondolom, az új tematika kissé más már...)
2. Úgy néz ki, hogy ajándékképpen hozzá tudok jutni (Németországból) egy Yaesu VX-1R 2 sávos rádióhoz, aminek ráadásul eléggé széles vételtartománya van, tehát hullámvadászatra is jó. Ismeri-e valamelyikőtök ezt a készüléket, (vélemény, tapasztalatok), mert (Karácsonyig) még módosíthatom a "Yaesu-skánál" az ajándék típusát...:-).
A többi kérdésben (antenna: körsugárzó? HB9CV?, átjátszók?, frekitáblázatok, stb.) majd később zaklatnám a topic lakóit...
Üdv: Misi
Előzmény: schlumberger (268)
schlumberger Creative Commons License 2001.11.26 0 0 268

Repülésirányítás: 118-136 MHz AM

már 6,25 kHz raszterral dolgoznak.

HG0KW

Nem, még nálunk nem. És az a 6,25 az 8,33 lesz...
Sch.

Süllyed a topic, gyerekek...

Előzmény: LUCzI FERencz (263)
DJ Szegecs Creative Commons License 2001.11.06 0 0 267
Köszi az infókat, ezek szerint az történt, hogy felfedeztem a "spanyolviaszt" -ahogy mondani szokták....:)))
Előzmény: Latya (K.L.) (266)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.11.05 0 0 266
A Fotaxi, mega Volan mar nagyon reg ota, a tobbiek is mar vagy 10 eve. Atjatszoja volt a Fotaxinak, meg a volannak, de gondolom a tobbieknek is. En anno 20 eve meg Gyongyoson is tudtam fogni egy athangolt kis musorszoro radioval. Idonkent nagy dumakat eresztettek meg, es a kellemes hangu diszpecser csajoknak allandoan udvaroltak a pilotak.
Előzmény: DJ Szegecs (264)
Attiska Creative Commons License 2001.11.05 0 0 265
DJ Szegecs!

Hát már jó pár éve ott nyomják. Sőt vannak 70 centin is. Egyedül úgymond taxis CB-s csati asszem a közép 27 AM, ott egymás között dumálgatnak. De pl. Nagyváradon kőkeményen CB-n nyomják. :)))

Előzmény: DJ Szegecs (264)
DJ Szegecs Creative Commons License 2001.11.05 0 0 264
A taxisok mióta nyomulnak a 160 Megás URH sávon?Én úgy tudtam, hogy a CB-s sávon mennek, de ma csináltam egy "bandscant", és meglepő módon vagy 10 taxis sávot találtam.
LUCzI FERencz Creative Commons License 2001.11.01 0 0 263
Repülésirányítás: 118-136 MHz AM, tehát áthangolt CCIR rádió nem lesz jó (szélessávú FM). Ráadásul AM-ben is valamilyen jó keskeny sávú és szelektiv rádió fog kelleni, mivel már 6,25 kHz raszterral dolgoznak.

HG0KW

Előzmény: Latya (K.L.) (257)
50s Creative Commons License 2001.10.31 0 0 262
Igen, a sáv teljes mértékben megegyezik.
1 - 40 csatorna (26,695 - 27,405 mHz)
És csak ennyi !! Nincs alsó, felső.
Előzmény: DJ Szegecs (261)
DJ Szegecs Creative Commons License 2001.10.27 0 0 261
Valahol olvastam, hogy a CB-radiozasban be fogjak szuntetni az AM adasmodot, es az ujonnan gyartott keszulekek kizarolag a CEPT normas FM savot hasznalhatjak.
Ezzel kapcsolatban szeretnem megkerdezni, hogy ez az "uj" FM sav megegyezik-e a regi FM-el, ugyanis kaptam egy kezi-CB-radiot Nemetorszagbol, es nem hiszem el, hogy semmi sem jon be vele itt Budapesten.
Attiska Creative Commons License 2001.10.25 0 0 260
Schlumberger!

Írtam Neked mailt. Olvastad? :)

Előzmény: schlumberger (259)
schlumberger Creative Commons License 2001.10.25 0 0 259

Szia midikirály!

Hogy érted azt, hogy magyar titkos kód? Minek a kódja? Miről szól, milyen frekikről? VHF? UHF? rövidhullám?
Sch

Előzmény: midikirály (258)
midikirály Creative Commons License 2001.10.24 0 0 258
Frekvenciatáblázat (titkos) eladó !
Floppy vagy print. postai utánvét.
Árajánlatot írj mindenképp !
MINDEN MAGYAR TITKOS KÓD BENNE VAN !
WATERCLUB@FREEMAIL.HU
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.10.13 0 0 257
Sziasztok! Én nagyon régen már nem QSO-ztam vagy 12 éve) Sőt akkor is eleinte 1 évig hallgattam a kéekestetői átjátszót űgy, hogy a TV-t a 6-7 csatorna környékére hangoltam, aztán egy kis URH rádióval addig hangolásztam, amig a helyi oszcillátora segitségével kikeveredett a 145.625 ( vagy 025?) Aztán M10 vevő, meg sk épitett 600 Khz-es adó vevő. Később melóhelyről átalakitott FM 10/160 illetve 40/160. Mostanában a repülők bámulgatása érdekel, és gondoltam a vizuális élmény mellé valami audionális is keveredhetne minimális anyagi ráforditással. Igy a topicot nagyjából elolvasva űgy látom a konstruktőr oldal nagyon háttérbe szorult... Szal, valaki nem utazott már ilyen témában? kapcsi rajz valai egyszerú konverterről, pl CCIR frekire?

Üdv:
HG5AZJ ( ex HG6JAD, ex HG6IAD)

DJ Szegecs Creative Commons License 2001.10.07 0 0 256
Ha valaki szokott a 2m-s sávon "nyomulni" Szolnokról, vagy a környékről, az kérem jelezze itt, vagy magánban. Köszi.
Attiska Creative Commons License 2001.10.04 0 0 255
schlumberger!

Megkaptam köszi! Sajnos azonban még nem volt időm vele komolyabban foglalkozni. Várom a következő adagot.

Előzmény: schlumberger (254)
schlumberger Creative Commons License 2001.10.03 0 0 254
Attiska!
Megnézted mostanában a fiókodat?
Küldtem neked rajzokat!
Igaz, nem az igazi, de megy majd igazibb is
Sch.
schlumberger Creative Commons License 2001.10.03 0 0 253
Lásd a 155. sorszámú bejegyzést szaküzlet-ügyben
schlumberger Creative Commons License 2001.10.03 0 0 252
Tessék kicsit visszább olvasni a topicban először.
Már le volt írva a szaküzletek és egyebek helye, telefonja, etc.
Bocs, ez nem kioktatás akar lenni, de a legegyszerűbb szerintem...
Sch
Előzmény: temporio_matest_victi (251)
temporio_matest_victi Creative Commons License 2001.10.01 0 0 251
Sziasztok!
Továbbítok egy kérdést, hátha Ti tudtok rá válaszolni. Kérlek ne nekem, hanem egyszerre a kérdezőnek válaszoljatok! Köszi!

Szia!
Tippeket kérek, hol található olyan kézi URH, ami képes fogni a mentő, tűzoltó, rendőr, autópályarendészet stb. frekiket? Létezik-e egyáltalán?
Ha esetleg lenne ismerősöd, akinek van eladó, akkor árajánlatot is kérek!
Teljesen kezdő vagyok, úgyhogy lehet szájbarágósan is :)
Bocs, hogy ezzel zavartalak!

Válaszokat a
beebebeeboy@freemail.hu
címre kérném eljuttatni.

Qqberci Creative Commons License 2001.09.17 0 0 250
A FixTV tényleg elég sz@r, de a ViaSat filmeket nyom, ami viszont körösztanyámnak jó lenne. Eddig AM-mikrózott, mert légvonalban 1 km-re sincs tőle az adó, még lavór sem kellett, de most elrontották az örömét. Először felmentem egy mérőzsinórral, azzal jött az M1 meg az RTLKlub, de látszott még valami halvány jel, ezért vittem fel a lepkét vadászni.

Itthon Radiant drótosTV-m van (Kispest), nem izgat a dolog.

Előzmény: schlumberger (246)
50s Creative Commons License 2001.09.17 0 0 249
Tisztelt Lista, kedves amatőrök !

Több napi lap (főleg vidéki) apróhírdetési rovatában olvastam, hogy 250 USD !!! befizetésével szenzációs munkát lehet kapni. ami nem más mint egy minta készülék utáni összerakás. A termék egy "mini C sávos 2 tranzisztoros FM adó" amit a külön CD bemenettel nem rendelkező autórádiókhoz lehetne használni, persze monoban. A hírdetés feladási helye Nagykőrös.
Ismerősöm sajnos be ugrott ennek, az összeget átutalta a POSTABANK-nál a megadott USA beli számlára.
Amit kapott hát az igen, maga a csúcstechnológia: lengő szerelés, ragasztó, NYÁK 0. Képzeljétek a stabilitást.
Mondanom sem kell, hogy a kűldött alkatrészekből összeállított berendezés nem müködik! A cég viszont csak működő berendezésért ad 35USD-t, darabonként. (megjegyzem, hogy HUF-ban az egész nem ér egy ezrest)
Ki tud ezekről valamit ?
Ps. véletlenül találtam egy címet, ahol szintén nem sok mindent tudtam meg: www.trdhelp.com
Várom válaszaitokat!
73, 50s

50s Creative Commons License 2001.09.17 0 0 248
Keresek UTILITY-seket BAZ, SZSZB, HB megyékből
QSY 10kHz- 2GHz.
Jelentkezést az SWL515@freemail.hu box-ba kérem.
schlumberger Creative Commons License 2001.09.17 0 0 247
Tudja valaki, hogy a BKV belső rádióhálózata milyen frekiken vehető?

Djszegecs, talán küldtem neked egy fájlt, abban voltak ilyesmik (is). Külön a fogaskerekű, a metro-vonalak, stb. Ezek 160 megás frekik voltak, lehet, hogy azóta átköltöztette a HIF őket is, mint minket 450 MHz-re. Akkor nekem is írd meg, ha így van.
Sch

Előzmény: DJ Szegecs (240)
schlumberger Creative Commons License 2001.09.17 0 0 246

ViaSat, FixTV

Te Qqberci, ezek nem valami kemény férfiműsorok, amik csak vastag előfizetési díjért nézhetők? Hogyhogy kiteszik akkor átjátszóra?
No, persze, a Schönherzben manapság is történhetnek csodák...

Magam nem nézek tv-t, még a királyit sem, nemhogy a kereskedelmi szemetet (annakidején tanították nekünk még a múlt rendszerben az "amerikai kultúrmocsok" fogalmát, amin akkor jót röhögtünk. Lám, hogy bejött...)

Előzmény: Qqberci (244)
schlumberger Creative Commons License 2001.09.17 0 0 245
Innentől már nem tudok mit mondani. '974-ben költöztem el a Székesfővárosból, azóta csak mint vendég, többnyire a volán mögött, úgyhogy még körbekukkolni se nagyon tudok. TV-t meg amúgy se nézek.
Előzmény: Qqberci (244)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!