Én Maglódról fél óra alatt bennt vagyok a Mexikóira. Persze ehhez az kell, h bár 8-kor kezdődik a munkaidő hivatalosan, 7-kor már dolgozom. Új M0 szakasz körbe, M3 bevezetőre a dugó elött kell érnem, ez kb 6:45 maximum.
Az eredeti kérdésre: 15-20M alatt tuti nem állsz meg még sok sk munkával sem. Viszont ha veszel egy régebbi kecót, azt ha olyan igényed van, meg olyan szerkezetileg, akkor alapig le kellhet pusztítani rossz esetben.
Sziasztok! Köszönöm a válaszokat! Tehát akkor a válasz, röviden, tömören; nem éri meg! Hát akkor marad a nézelődés... Sajna 2-3 szobás 70-80 nm-es házakat nem találtam olyan helyen, ahonnan max fél óra alatt be lehetne jutni a népligetbe pl 10-12 milláért:( Vagy van ilyen, csak rossz helyen keresek? Mely településeken érdemes szétnézni? Köszönöm!
pestmegyében belterületi (normális helyen lévő) telek minimum 8-10 mill felső határ a csillagos ég, az építés 160e/m2.
jobban jársz ha veszel házat, van ahol majd telekárban megkapsz 10-20 éves házat. ráköltesz 2-3 milliót és majdnem ott vagy műszakilag mintha építenél, viszont beljebb vagy 5-6 millával.
Rengeteg tényezőtől függ, pl a telekár 1-30 milla között szór, az építés 130-200e ft/nm. Plusz udvarrendezés, garázs, stb. Minimálban akár 15 millából kijöhetsz, mínusz amit magad csinálsz.
Sziasztok! A kérdésem a következő lenne (rem.jó helyen): Mivel a cégek által horror áruk van az új házaknak, és panelt nem akarok, ezért felmerült bennem hogy mennyibe is fájhat az építkezés? Mármint ha az ember telket vesz és arra építtet! Nincsenek 300nm-es terveim, 1+2 félszoba, nappali stb, 70-80 nm nettóba elég, egy nem túlságosan nagy telken, jó helyen Pest közvetlen közelében. Vajon érdemes lehet ezt nézegetni, vagy drága? Előre is köszönöm!
mint a bojlert, szét kell szedni és úgy. de aszem van benne aktív anód, ami magára szedi a vízkövet és az nem a fűtőfelületre (fűtőszálra) rakódik, azt kell cserélni.
vagy vízlágyító a vízrendszer főcsapjához és akkor nincs vízkő se itt, se a mosógépben :)
Már láttam én is ilyen átfolyós cuccot, egyet nem tudok, hogy vízkőtleníteni hogyan kell egy ilyet? Vagy ha kellő vastagságban lerakódik rá akkor csere? merthogy átfolyós rendszernél biztos van olyan felületi hőmérséklete a fűtőszálnak, hogy oda kirakódjon a vízkő.
De egy atlag csaladi haz szuperul elmukodik 1x25 vagy 1x32 amperral! Egy elektromos atfolyos melegito kedveert elkolteni 200 ezret halozatfejlesztesre eleg durvanak tunik.
Abbol a 200ezerbol jo sok evre fedezni lehet mondjuk egy melegviz cirkulacio plusz koltseget.
igen tudom, 3,5 - 20 kw. ami minimum 16 amper. nálunk 2x16+25 van. viszont a legtöbb 3 fázisú és leköthető kisebb teljesítményre is. ami mellette szól, ha bírja rendszer, h lényegesen kisebb a helyfoglalása (egy fürdőben kevésbé számít de egy konyhában ez is mérvadó lehet) és nem tud "kifogyni" sűrű szakaszos használat esetén sem (bár ennek csak elvi lehetősége van, tudom) illetve nem tárol csak ha kell melegít.
Jól fogalmaztál. Van egy gázos kombi kazán, az termelné a meleg vizet. Az átfolyós villanyos csak addig üzemelne, amíg a 20 méternyi csőben lévő hideg víz átmegy rajta.És ebben még az is jó dolog, hogy nem kell most beépítenem, csak a csonkokat kell kivinnem és amíg nincs rá keret simán átkötni őket. Egyébként a telket úgy vettük, hogy 3*32A bent van már... :) DE! nem villannyal akarom felfűteni a vizet, és konyhában lenne csak ilyen megoldás, az van a legmesszebb.
asszem 4000 forint per amper mostanaban, de regen neztem utanna.
sok helyen van regrol 3x25A meg 3x32A regrol, amikor meno volt a hotarolos kalyhaval futes. nem is tudom akkor kertek-e erte pluszpenzt. erdekes kerdes lenne, hogy ha most egy ilyen lakasba kisebb teljesitmenyt kerek, akkor visszaadjak a penzt?
Van egy kis házikóm, beton-béléstestes födémmel, és szeretném tavasszal elkezdeni a felső szintet. Első lépésként ki kellene vágni a födémet és egy helytakarékos lépcsőt építeni. Tud valaki ajánlani valaki megbízható kivitelezőt bp-en? privátban?
Nem volt szó se árról se teljesítményről. Ezt a teljesítményt csak én vetettem fel.
De most, hogy belegabalyodom rájöttem, minden villanybojler jó ide. Pl. egy zárt, tehát nyomásos bojler is. Ebből a legkisebb -ezt is egy 20 -asból meg lehet venni.
Azon nyomban ahogy nyitja az ember van melegviz. A pótlás meg nem hidegvizzel történik, hanem a 20 méterről távolabbi melegvíztermelő apparátból.
tehát vagy körkeringetés (habár ott is lehül a viz. )
A másik az un. kisvizmelegítő. Ez un. szabadkifolyású bojler. Lehet hideg és akár melegvízre is tenni (ez a meghatározás tőlem) - ha van mosógép melegvízre itt miért lenne ez probléma ?
Ezt a rendszer kiépítes után felrakhatod. A költsége minimális. Egy 5 literes szabadkifolyású bojlert már 20 eft -ért is megkaphatsz.
És a működés :
Amikor elkezded használni a melegvizet először a bojlerből jön a helyi meleg, majd később is innen csak már nem kell melegíteni. A 20 méterrel távolabbi kazán melegíti.
És ezeknek az un. kisvízmelegítőknek a teljesítménye általában 1 kW és nem 6 -8 .
Kösz a tippet, nem is tudtam hogy van ilyen átfolyós elektromosban. Ezzel jó lesz. Egyébként kiszámolható hogy hány mp lesz körülbelül hogy a meleg víz mondjuk 10 méter, 5rétegű csövön keresztül, ami szigetelve van a szerelőbetonban, elérjen a vízvételi helyre?
jó ötlet. semmi baja nem lesz ha melegvíz a bemenő. de akkor ne villanybojlert hanem átfolyós vízmelegítőt tegyél, az takarékosabb, mert csak akkor működik amikor folyik a víz és nincs tárolási hőveszteség.
Most építjük a házunk, és egy kis tanácsra, véleményre lenne szükségem. A meleg víz előállítási helye és a felhasználási hely között olyan 20m csőre van szükségem. Elég messze van szerintem, tehát ha megnyitom a meleg vizet sokat kell majd várnom. Erre megoldásként hallottam a keringetős módszert. Kérdésem az lenne, hogy mivel a konyha van a legmesszebb, mi lenne ha betennék oda egy kis villanybojlert úgy, hogy a bemenő ágára a meleg vizet kötném? Ez minimalizálná talán a bojler fogyasztását és biztosítaná, hogy meleg vizem legyen rögtön. Vélemény? Bírja a bojler ha nem hideg vizet kap bemenőnek? Esetleg egy termo szelep kell elé? Vagy valami védelem?