Sziasztok!
Sch. köszi a hozzászólást.
Eredetileg minden amatőrrádió csak az engedélyezett sávokon tud adni. Ezt jelenti a típus szám utáni / jel. (amerikai, EU, ázsiai, stb. verzió) A díler másképpen nem is hozhatja hazai forgalomba ! Az olyan rádiók amelyek nem teljesítik ezt, az csak nur für export! Ugyan ez vonatkozik a CB rádiókra is. Na már most mindennek világosnak kéne lenni. De akkor jön antennás Józsi2, vagy HA112YXZ, a menő, aki átalakítja a készülékeket úgy , hogy a tíltott sávokon, és üzemmódokban is használni lehessen. Így ő lesz a f@sza fiú.
Amatőrök és CB-sek! Tudomásul kell venni azt, hogy demokrácia ide, demokrácia oda, szabályok, rendeletek mindig voltak, és lesznek. Magától csak a perpetum-mobile működne! Az, pedig, hogy valami jól működjön a szabályokat be kell tartani.
Hogy a 70cm-n sok minden zavar bennünket, az abból adódik, hogy a sáv csak másodlagos jelleggel az amatőröké,-sajnos. Így aztán tudomásul kell venni a zavarokat, bár megszokni nem igen lehet. Azok a temetőőrök amelyeket, hall valamelyikőtök az amatőrsávban, valószínű engedély nélkül üzemelnek, mivel ezt a sávot beszéd atvitelre nem adták ki. Az igaz a kapunyitók és távirányítók, beléptetők, stb. pont elég zavart keltenek. (Próbálj meg egyszer a barátoddal 433,920-n beszélgetni -ha teheted minimum 5 Wattal- , és figyeld a hatásd. Ha sok riasztó, és távvezérelt S Z A R van a közeledben, a hatás kimondottan szórakoztató!)
Jó rádiózást mindenkinek!
73! 50s
Korábban egy ideig ment a témázgatás a frekimérőkről. Hadd osszak meg Veletek egy (hétvégi) személyes tapasztalatot - természetesen airband vevőre levetítve!
Adott a gagyi noname autós rádió, melyet ugyan mechanikusan, kondival hangolsz, de a kijelzése digitális. (A volt gazdájának nem kellett, vett egy jobbat. Szétkapom a házát és egyetlen TDA2003 árválkodik a hűtőlemezen, a vevő instabil, a mechanika katasztrófális...) A kijelző panelje (szerencsés esetben) különálló, így a csatlakozási pontok beazonosítása, és a panel kiépítése után lehet beépíteni a saját ketyerébe. Az IC-k adatlapjaiból kiderül, hogy 150 megáig elmegy a kijelző, tehát airband-hez kitűnő. Csavargatom a hangolófesz. potiját, és a meglehetősen kevés hazai airband-csatornákat a kijelző segítségével gyorsan megtalálom. Némi finomhangolás, és a csatornát alig egy perc alatt megtaláltam. Korábban ez jóval tovább tartott...
Szóval, kellene még néhány digit, de ha néggyel is megtalálom, amit akarok, akkor mégsem kell több. És nem kell LCD-kijelző, mikrokontroller, stb. Olykor megér némi lemondást a dolog, pláne, ha nem nekem kell tervezni, panelt gyártani, éleszteni.
off
Búzasör: Brrrrrr én 9 éve ittam Munchenben a sör hazájában a piactéren, akkor 400 Ft-ért egy korsót meleg is vót pocsék is volt, úgyhogy ki is öntöttem. Pedig rohadt drága volt! Azóta messze elkerülöm!
on
Már vidéken sem használ(hat)nak CB-t a taxisok, legalábbis nálunk -Szolnokon- már mindenki URH-n van. De állítólag Kecskeméten még mindig CB-n megy.
A szolnoki HIF-nél azt mondta a gyerek, hogy Grant lehet nálam, csak nem használhatom.
Ez most megint olyan, mint hogy elviheti-e a BSA+rendőrség a számítógépedet otthonról.Elvileg nem, gyakorlatilag mégis elviszik, mert a jogszabály alkalmazói nincsenek tisztában a végrehajtandó jogszabály tartalmával.
Jellemző, hogy a rendőrök is a CB-seket szivatják, ahelyett, hogy a komoly bűnözők után hajtanának.
Másik: neten találtam egy próbavizsgasort az URH-A vizsgára. Szépen ki is töltögettem, aztán amikor jöttek ilyen kérdések, hogy "Mit tartalmaz a nemzetközi rádióamatőr szabályzat (n+1)-dik pontja?", meg olyanok, hogy "Milyen tervezetek szerepelnek a XYZQ (nem emlékszem pontosan a rövidítésre) megállapodás (y-1)-dik pontjában?" akkor azt mondtam, hogy "Any@d!"
Szerintem ezt a vizsgaszabályzatot is észszerűsíteni kellene egy kicsit.
Az egyik taxis cimbim mondta, hogy mostanában a minnél nagyobb power a divat (a 100W a minimum, de van 300-400W-os cuccos is), hogy a címre nyomáskor kitapossa a többit. Ne csodálkozz, hogy a HIF nem méri őket, hiszen pénzt lát a frekiből. Ebből elég sok mutatót tudnak venni a műszerbe. :) Az amatőrök meg... Csak púp vagyunk a hátukon. Nézd meg a 70 centit, mindenféle marhának kiadtak frekiengedélyeket az amatőrsávban (pl. Kispesten 433.200-on valami temetőőrök nyomulnak), ha tehetnék, az egész amatőr marhaságot beszűntetnék, és kiadnák másoknak jó léért a frekit.
Az igaz, hogy csincs antennám 6m-re, de ha engedélyeznék, az lenne a legkevesebb. Néha belehallgatózom, hát elég jó kis freki lenne az. Reméljük a legjobbakat.
Háááát... Erre nem tudok mondani semmit. Sose láttam még a hifes mérőautót megállni a taxis droszt mellett, és megnyomatni a ptt-t a taxissal. Bizonyára tanulságos lenne, és fölöttébb olcsón elvégezhető vizsgálat. Esetleg a power meter letörött mutatóját kellene pótolni.
Az 50 megán adni tudó szerkezet az jó, ha a nemsokára esedékes kormányváltás után (reméljük!) az új garnitúra kiadja az 50 megát is, azonnal lehet nyomni a ptt-t. De fogadjunk, nincs is még fönn a háztetőn a forgatható 6 elemes beam-ed, és hiába engedélyezné neked a hif holnap reggeltől az 50 megát :-))))))
. A FYI pedig: for your information.
Szabad magyar ferdítésben: CSHTB (csak hogy tuggyad bazze)
Na most szégyellhetem magam - gondoltam én, amikor az angol nyelvű szöveget olvastam. De amikor odaértem a szabad magyar ferdítéshez, akkor elröhögtem magam. Köszönöm, uram!
. Esetleg elvihetem egy ismerősömhöz
Bizonyosan tanulságos lenne látni azt a cikket...
Ha ismerősöd nem kíván a pokolba.
A magam részéről az itt valutának kinevezett búzasört tudom felajánlani köszönetül - ha egyszer személyesen is találkozunk.
Sch.
Aha. Akkor az hogy lehet, hogy pl. az itthoni Yaesu dealer olyan készüléket is forgalmaz, ami 50 MHz-n adni is tud? :)
"Ja, meg azt is mondta, hogy az amatőrkészülék nem felel meg a cégrádióknak előírt igen szigorú szomszédcsatorna-szelektivitás és egyéb műszaki paramétereknek..."
Ez a másik. És annak a köcsög taxisnak, aki 100-200 W-al olyan faszán belefröcsög az amatőrfrekibe, a rádiója valószínüleg megfelel az igen szigorú szomszédcsatorna-szelektivitás és egyéb műszaki paramétereknek. :)
És azokkal az amatőrökkel mit csinálnak, akiknek esetleg az allmode rh rigjük véletlenül tud adni CB sávon is?
Azokat megbüntetik, rádiójukat elkobozzák, az operátort felnégyelik, kiszögezik a városkapukra.
A HIF illetékese engem a soproni találkozón úgy tájékoztatott, hogy szabálytalan. Az én kis kézirádiómban is benne volt a céges, 160 megás frekink, az amatőr frekik mellett. Azt mondta Gyuszi, hogy az én rádióamatőr engedélyem csak a rádióamatőr frekvenciákra szól, legyen a céges frekire külön cégrádió nálam, a megfelelő engedélyokirattal persze. Szabál az szabál. Ilyenformán a cb-frekikkel is nyilván ez a helyzet.
Ja, meg azt is mondta, hogy az amatőrkészülék nem felel meg a cégrádióknak előírt igen szigorú szomszédcsatorna-szelektivitás és egyéb műszaki paramétereknek...
Nem tudok szkennelni. Esetleg elvihetem egy ismerősömhöz. A FYI pedig: for your information.
Szabad magyar ferdítésben: CSHTB (csak hogy tuggyad bazze)
Mindenesetre ez undorító. Ugyanaz a helyzet, mint a rohadt 50 megával. Pénzt akarnak ezekből a frekikből kihúzni, vagy mit? Európában mi vagyunk az egyetlen ország, ahol nem engedélyezett az 50 Mega...
Kedves DJ Sz.!
A hölgynek valóban igaza van! A nem CEPT normás cb rádiókat január 1-től nem lehet használni,ha még is teszed, akkor szabálysértéást követel el és 50-200eFt erejéig büntethetnek!
Az ellen őrzésről: A HIF levelet küldött a megyei RK-kra amelyben tájékoztatta a rendőröket. Már hallottam is (beszéltem az illetővel) akiket Tiszakécskén ellenőriztek, és feljelentettek. A
illetékesek szerint nem is kell használni, a bírtokása (hasonlóan a fegyverhez -azzal sem kell lőni-) elég a szabálysértéshez.
"És ha valaki (airband!!!) tunert épít, akkor ZPD33 precíziós zenerdiódáét se menjen a boltba, mert az is van bennük, mondhatni kilószám."
Köszönöm, hogy gondoltál rám! Egyelőre dugd el a fiók mélyére, mert lehet, hogy később még kellhet akár nekem, akár neked, akár másnak. Dióda helyett egy véletlenül meglelt LM317-es stabilizátorral oldottam meg a problémát. (Persze, ha lett volna otthon zener, akkor az került volna oda.)
A hangolgatás-keresgélés közben aztán kiderült, hogy 15V feletti hangolófesz. érték felett már nincs aktív csatorna, úgyhogy az LM317-est felváltotta egy 7815-ös.
Kedves Szegecs!
SWR mérőhöz elemeket bármelyik amatőr börzén szerezhetsz - gyakorlatilag fillérekért. Alapműszerekből én a régi kerek formátumúakat kedvelem - ezeket 200-600 Ft-ért meg lehet venni. FM10-160-ba való iránycsatolót is ennyiért. Nem feltétlenül a vadi új dolgok a legjobbak. Persze az sem midegy, hogy milyen frekire akarod használni, mert pl az FM10-160 iránycsatolója rövidhullámon (és CB-n!) már túrót sem ér. Hallgass Schlumbergerre - amit ír azzal lehet, hogy van munka, de az eredmény sokkal jobb lesz.
9mck - Ernő
Is. Az 162,000MHz volt, de onnan elpaterolták az OVIT-ot, most 166,725. Meg az ÉDÁSZ-tól, több csatornával. Van még pár Titán is, de sajnos az FM301-ekből kimaradtam...Elvitte valami őrző-védő banda kilóra. Sajnos. Jók a Titán vevők is, de az a mínuszos tápfesz...
Most (19:36) hagytam abba a munkát mára, de már nem írok swr-mérést, mert elfáradtam. Megyek a boltba kajáért, aztán hazakutyagolok. Mintegy 6km a táv. Nincs már kézenfekvő tömegközlekedési eszköz, a sajátok meg mind bedöglöttek, autó is, bicikli is, maradt az edzőcipő mint jármű, de ez házhoz visz! És terepjáró.
Mindenkinek szép nagy napfoltokat kívánok!
Sch.
Jól rémlik. Szép iránycsatoló és nagyon érzékeny alapműszer. Van egy példány belőle otthon (mármint az egész FM40-160-ból) nosztalgiából kifolyólag leginkább, de bizonyos nőszemély egyre erőteljesebben morog miatta. Lehet, hogy disznót győz a lúd(liba), és fölteszem a padlásra... Pedig még eredeti 160 megás szerkezet, a cégből örökölve. Most éppen hangfrekvenciás vevőket örököltem, szép 30 amperes bistabil relékkel, amik egyetlen impulzussal működnek, nagyon csendesen. És ha valaki (airband!!!) tunert épít, akkor ZPD33 precíziós zenerdiódáét se menjen a boltba, mert az is van bennük, mondhatni kilószám.
Sch