Gratula a gyűjteményhez, de kíváncsi vagyok az oven által feltet kérdésre adott válaszokra is. Egyáltalán, hogy kell a kéményt méretezni? Elsősorban a min. keresztmetszet érdekel!
Új vagyok a fórumban, ezért rengeteg kérdésem van. Nemrég én is építettem egy udvari búbost cserépből meg agyagból. Jól működik, már kenyeret is sütöttem benne, csak a füst inkább a száján jön, mint a kéményen. Hol rontottam el a méretezést?
A kéményseprőket már ledumáltam,nem mindennapos de remélem sűrű használat . Igazából a terveztetésen még nem gondolkodtam . Lehet az a terv marad hogy : kívül csak az ajtók . Kémény , búbos a teraszon , körbe padkával . a hőt benttartanám amennyire lehet , mert lehet hogy a teraszt beüvegezzük. Bár akkor lehet hogy veszítene a varázsából . A kérdés nyitott , mint a terasz . :)
Ha olyan helyen laksz, ahol nem b@sztattyák az embert, akkor simán megcsinálhatod engedély nélkül, azt tíz év múltán kérsz rá fennmaradási engedélyt.
Ha a kémény nem üzemszerűen használt, akkor a kéményseprőket is le lehet rázni :-)
Másrészt, nem érdemes két ajtót építeni a kemencére, csak egészen extrém kényszer hatására, nem olyan nagy gáz, ha kintről kell betenni a sütnivalót, hacsak nem mindennapos használatra készül az kemence.
Gondolom a kémény a fal előtt lesz, és nem a falban...
szia! nem értem, miért akarsz két ajtót? ha bentről akarod etetni tepsivel, akkor már onnan tüzelheted is, felesleges a két ajtó. a kéménynek mindenképpen a tető fölé kell nyúlni, pontos cm-t nem tudok.
Kövesi Szabolcs vagyok , Berettyóújfaluból , és bár nem vág szakmámba (autójavítás) magam szeretném megépíteni a saját búbosomat.(rengeteg kérdésem lessz)
Olyan kemencére gondoltam , a teraszra amit kivülről etetnék fával , viszont belülről is lenne 1 ajtó rajta onnan meg tepsivel etetném . ez nem befolyásolja károsan a kemence hőjének egyenletességét ?
Milyen magas kéményt kell vajon rakni ebben az aránylag magas fallal , tetővel körülvett környezetben ?
Arra gondoltam, azt fogom csinálni, hogy megrakom a boltívet kötésbe, és utána a hátsó és első falat a boltív alá. A két szerkezet találkozását pedig cserépdarabokkal kipótolom. A boltívet homokmaggal gondoltam, esetleg egy nagyon vékony lemezt ráhajtok, hogy a belső felület viszonylag normális legyen.
Hát igen, ez még barátibb ár! A kemencében is kipróbálom majd, a "zöldségek" ízére vagyok kiváncsi. Most arra használnám, hogy a kikapart, grillbe tett piszok jó parázsban köreteket sütögessen. A fóliabatyut-fordítani kell-kiszakadhat...stb.
a kemencénél pedig volt rá példa,hogy a hús már kész volt, a krumplira meg várni kellett.----Nincs új recepted?
Köszönöm szépen, ezek mégiscsak barátibb árak! A "cserepek" viszont brutálisak!!!!! mármint az áruk! vettem egy tetős óriásit 2900ft.-ért, egy piaci bioboltban-hétvégén töltött paprika rotyogott benne-holnap utánajárok,hogy honnan van-ki készítette. Öt literes, kívül-belül mázas, fedős.
Kössz a tippet és a képeket, de én úgy gondoltam, hogy a 70 cm-es szélességhez csak egy 50 cm-es ajtót csinálnék. Bár az is megoldható, hogy a hátsó fal és a boltív egyszerre az első fal az ajtóval pedik utána készül el, amikor a ramonádot már kivettem. Meg az is előfordulhat,hogy a Te példádat követve ugyan olyan széles ajtót csinálok mint a boltív.
Köszi, erre tényleg nem gondoltam, hogy esetleg egy fazék is be kell hogy férjen. Mégegyszer köszi! Abban pedig teljesen igazad van, hogy a téglákat kötésbe kellene rakni. Szerintem erre jó a homokmagos módszer, akkor a teljes boltozatot egyben meg lehet építeni. Az igaz, hogy nem biztos, hogy olyan szép felület lesz mint egy merev sablonnal, de valószínű, csak odafigyelés kérdése.