Mindenkinek boldog Új Évet, és jó airband-vevő barkácsolást!
Erról jut eszembe, hogy megkerestem a CONRAD valamelyik 2000-es katalógusában azt a bizonyos "DX-Converter"-t, tényleg jól emlékeztem: a 100-250 MHz-es sávot keveri le a CCIR URH sávra, az érzékenysége 0,5 mikrovolt, 9-18 V-os táppal működik, két külön potival lehet szabályozni a durva- és finomhangolást. Itthon eléggé borsos volt az ára, 7,990.- HUF, (a német honlapon 39,95 DM, illetve 20,43 , tekintve, hogy már 2002 van!).
Sch!
Ha vennéd a fáradságot, megnézhetnéd a német honlapon (www.conrad.de) ennek a panelnek a képét, (a kódszám: 117200 a közvetlen kereséshez), egy ilyen "öreg rókának" (boldog születésnapot!)talán már ennyi is elég, hogy megállapítsa, ér-e valamit ez a "kütyü", tekintettel arra, hogy sok CONRAD-os áru igencsak "gagyi", lásd pl. azt a bizonyos AIRCONTROLL-t... Ha viszont kellőképpen szelektív és érzékeny lenne, (ki kéne próbálni!), le lehetne koppintani.
Egyébként köszönöm a segítséget az ANICO-val kapcsolatban, nagyon segítőkészek és barátságosak voltak. A kis Yaesu nagyon jól működik, csak most már egy külső antenna is kelleni fog hozzá, mert a felettünk bejelentkező gépeket nagyon jól hallom, de a Budapest Control-t vagy a Kecskemét Tower-t csak nyomokban, de hát ez is szép egy ilyen kis kézi rádiótól, gumiantennával, ekkora távolságból... :-)
Tudom, hogy a topic nem hirdetések számára van fenntartva, de olvastam, hogy sokatoknak van FT-50 -ese.
Standard C-156 kézirádiót cserélnék, ráfizetéssel, Yaesu FT-50 -re, vagy VX-5R -re.
A rádió 1 éves, nagyon jó állapotban van.
Tartozékok: textil tok, akku, elemtartó, tápkábel, kézi mikrofon/hangszóró, headset; magyar, ill. német nyelvű használati utasítás.
Info: www.standard-radio.com/amateur/c156.html
Sziasztok!
Köszönöm a jókívánságokat, bár én tudom, hogy ez nem érdem, hanem állapot, méghozzá múló állapot...
Nos, a küldéssel baj van: leállt a kiwwi, oda a postafiók, nem tudom, mi veszett benne. Ez aztán az úri megoldás, egyszer csak leáll. Ha jól tudom, a matáv monopolhelyzetének megszűntével kapcsolatos a leállás.
Sch.
Akkor így, utólag is Isten éltessen!
Anno még én is az oroszt voltam kénytelen tanulni,
igaz, van köztünk bő harminc év...
Egy újabb link, ez már inkább a frekvenciákhoz
kapcsolódik:
www.dalnet.se/sasfss
Itt a com2chart.pdf fájlt kell keresni.
Európa fő légi útvonalait, és az országok körzeti
frekvenciáit tartalmazza térképes formában.
Ezt a fájlt már elküldtem azoknak, akik érdeklődtek az airband vevővel kapcsolatban.
Ha még a gépen van a fájl, akkor neked is elküldöm.
Koszönet a kalugai címért!
Nagyon jó. Nemcsak ic-adatok, pc-táp, monitor kapcs.rajz is van ott, szerencse, hogy koromnál fogva még emlékszem a cirill betűkre (21-én töltöttem be az 50.évemet...)
Sch.
Milyen jó, hogy karácsonykor is dolgozni kell,
mert így lehet egy kicsit netezni...
Találtam egy orosz oldalt, ahol azért angol kommentárok is vannak. Rengeteg IC adatlapját
lehet onnan letölteni. Akinek éppen szüksége van
ilyenre, annak itt a cím:
http://fw.kaluga.ru/pdf/
Még valami:
A TDA1220B és a TDA1083 csak 30MHz-ig megy, kipróbáltam.
A TDA1072A viszont elmegy 50 megáig, és a KF
jelet ki lehet csatolni egy FM demodulátorra.
Hogy miért ez a felhajtás?
Szereztem egy kábeltunert (Samsung). A VHF-I.
sáv teteje kb. 180MHz. (Csak majdnem annyi, de fejből én sem tudhatok mindent)
Ha a TDA1072A bemenetére kötjük a tuner 39,8MHz-es KF-kimenetét, akkor ez egy újabb alternatíva az airband vevőre. Ha megtoldjuk a kapcsolást egy FM-demodulátorral, akkor az airband feletti csatornákat is hallgathatjuk.
A dolog nem bonyolult, azt hiszem, hogy ezt az ötletet fogom csiszolgatni. Persze, ebből csak
2002-ben lesz vevő.
Éljen! Majd megnézem itta z ócskásnál van-e, és ha igen mennyiért.
Én most elővettem egy BRG gyártmányú Titán (a derékszíjas vállalatnál Maros-D) fedőnevű rádiót, hogy mit lehet tenni vele airband-ügyben.
A KF- fokozatra koncentráltam elsőként: a KF-erősítő T29 tranzisztorának bázisköréből lehet kicsatolni a lineárisan felerősített, de még nem limitált jelet AM vételi célra. Kis kapacitással kivéve innen a jelet, majd tovább erősítve lineárisan megvan az AM/FM KF.
A készülék bemeneti fokozata nem alkalmas a szélessávú (scanner) célokra, kb. 1 MHz a sávszélessége gyári állapotban, kapcsolástechnikája miatt (kaszkóderősítő, négyfokozatú sávszűrő). Viszont korlátozott sávú figyelésre alkalmas lehet, pl. meteorológiai műholdak vétele, ahol néhány csatorna van, pár száz kHz-en belül. Ha egy hangolható tuner kerül az elejére, megoldódik a scannelés.
Itt vannak a hosszú téli esték, lehet gondolkodni, kísérletezni
Vy 73 Sch.
Köszönöm az infót!
Valakitől azt hallottam, hogy a TDA1083-as
talán elmegy 40MHz-en is, úgyhogy először megpróbálom ezzel. Ha nem megy akkor jön a Siemens-féle TCA440-es.
Ja, éljen a szabadpiac! Van ahol potom 1200Ft-ért
árulják ezt az IC-t!
"Nem lehet 19 MHZ sávszélességet elérni egy konverterrel?"
Miért ne lehetne? Csak én még nem láttam ilyet -
ahogy azt korábban is írtam. És ez még nem jelenti
azt, hogy nem lehet.
"Elhiszem, hogy jó az a vevő, amit kitaláltál, csak éppen a választék bővítése miatt gondolkodom netán más műszaki megoldásban is."
Bárcsak igazán jó lenne! Akkor nem fejlesztgetném még most is. Egyébként nem tartom kizártnak, hogy annak a kapcsolásnak az átalakításával meg lehetne oldani a te elképzelésedet.
Mostanában azonban egy komolyabb megoldáson töröm a fejem, amiről még nem írnék részletesebben.
Kis hazánkban - nem tudni miért - nem szeretnek a szakírók ilyen témával foglalkozni. Azt hiszem, ha néhányan közülünk próbálnak ilyen kapcsolásokat megvalósítani, és terjeszteni, az pontosan a "választék bővítése miatt" történik.
Airband:
Nem lehet 19 MHZ sávszélességet elérni egy konverterrel?
Hiszen az FM CCIR sáv 87-108 MHz is kb. ekkora, és ilyen konverterből- ccir/oirt, oirt/ccir van egy rakás a Rádiótechnikában.
De ha ez nem ok,
egy megoldás lehet, hogy nem fix konvertert, hanem hangolható keverőt csinálunk, bemegy az airband, kijön 540-1600 Khz között, a többit elintézi a középhullámú rádió.
Az eredmény egy kétszer transzponált AM vevő.
Elhiszem, hogy jó az a vevő, amit kitaláltál, csak éppen a választék bővítése miatt gondolkodom netán más műszaki megoldásban is.
Következő kérdés:
Ismer-e valaki olyan AM-vevő IC-t, ami elmegy
40MHz-en is, mindenféle külső preszelektor nélkül?
Vagy másként: a bemenete képes legyen ekkora
frekit fogadni. Sajnos eddig csak egyetlen ilyen
IC-t találtam, a TDA1072A-t.
A TDA1083-as adatlapja sajnos nem említ ilyen adatokat, pedig érdekelne, hogy milyen maximális
frekit tud ez az IC fogadni.
Aki tudja a választ valamelyik kérdésre, az ne habozzon!
- Latogass el ide:
http://www.megaxess.de/products/tca440.htm
- Annak akinek nincs net hozzaferese:
Integrated AM circuit
for frequencies up to 30MHz
Symmetrical circuit
Integrated gain-controlled RF pre-stage
RF sensitvity: 8mV (typ.)
Balanced mixer and separate oscillator
Over all gain control range 95dB
4-stage gain controlled IF amplifier
Field strength indicator output
External demodulator
Supply voltage range: 4.5 to 15V
Current consumption: 13mA (typ.)
HF input: 1.5V
Airband sáv: 118..137MHz, sávszélesség: 19MHz
Középhullám: 540..1600kHz, sávszélessgég: 1,06MHz
(Azaz, a KH-ban nem fér el az AIR sáv)
Rövidhullámon más a helyzet, mert ott bőven van
hely. Bármelyik esetet is választjuk, a legnagyobb probléma az, hogy ide egy olyan sávkonverter kell, ami a teljes, 19MHz sávszélességet lehetőleg egyben lekonvertálja. Szerény ismereteim és tapasztalataim alapján ekkora tartományt egy lépésben nem szokás konvertálni. A legtöbb általam ismert konverter max. 5MHz szélességű tartományt volt képes "megmozgatni". Persze, ettől még nyilván meg lehet oldani a problémát valahogy. De ehhez én sajnos konkrét ötletet nem tudok adni.
Hátha van olyan, aki ismer erre a problémára megoldást.
Airband, természetesen valamelyik AM sávra
(KH, RH) gondoltam átkonvertálni az AIR sávot.
Tudom, a csatornaszélesség kicsit más, de ez talán nem lenne olyan nagy gond.
Latya(K.L.)- köszi a kérdéseket, a válaszokat e-mailben küldtem!
Edisonnak: nincs értelme. Hiába van az URH-CCIR sáv kereken 30 megával "lentebb" az airbandnél,
a műsorszórásban FM-et, az airbandben AM-et használnak, ráadásul a CCIR-URH-nál sokkal kisebb sávszélességgel. Én is agyaltam ezen annak idején, aztán ezen indokok miatt letettem az ötletről.
airband,
Esetleg konverterrel is érdemes lenne próbálkozni az airband sávon ?
Pl. egy digit kijelzésű autórádióhoz kapcsolva egyszerű lenne a frekiazonosítás is.