Főleg Európa népeinek genetikai összetételéről, ami történelem során folyamatosan változott szól a topik. A neandervölyiektől kezdve. A történelmi összefüggéseken van a hangsúly.
Még mielőtt germagyar idehány, leírom hogy miket szeretnék olvasni jövőre genetikai témában.
Jó lenne ha végre elkészülne a székesfehérvári sírok genetikai vizsgálata.
Az is jó lenne ha publikálná az MKI azt a vizsgálatot a mai magyarokról amiről itt írtam néhány éve.
Az Eltésektől meg jó lenne ha olvasható lenne a népvándorláskori Dunántúlról szóló tanulmány amiről beszéltek nemrég a konferencián, plusz elvileg készül náluk a keltákról is egy anyag.
A Szegediektől meg a gepida és szarmata témájú tanulmányt.
Az ENF meg az EEF nem teljesen ugyanaz. Az ENF az az állapot amikor még Kis-Ázsiában voltak és nem keveredtek európai őslakosokkal. Az EEF meg már régebb óta Európában élő kevertebb minta.
A rendelkezésemre álló családfarészletek alapján nálam valószínűleg az osztrák ősök voltak többségben, azon belül leginkább felső-stájerek az akkori pürggi plébánia falvaiból, illetve felső-ausztriaiak Gunskirchen és Wels térségéből.
Utána a tágabb értelemben vett Svábföldről érkezők, földrajzilag pontosabban leginkább kraichgauiak, de voltak köztük Württemberg középső részéről, Ludwigsburg mellől érkezők is.
Ezeken felül a Birodalomból ismeretlen helyről érkező német vezetéknevűek, valamint a Felvidék középső részéről származó szlovák és magyar ősök is.
Na igen, vsz svábok és osztrákok voltak többségében az őseim, plusz a frankok, sajnos nem tudom hogy honnak jött az őseim többsége, mert csak egy kisebbségnél volt ott az anyakönyvekben vagy van róla más forrás, mint például Hacker könyvei.
Különben jól el lehet szórakozni ezekkel a gedmatch kalkulátorokkal, be lehet rakni az eredményüket különböző oldalakra és ilyen eredményeket kapni, mint az enyém.
"175-ben A markomann háborúkban elszenvedett vereségük után Marcus Aurelius császár szarmata lovasságot hívott be római légiókba, és 5500 szarmata katonát telepített Nagy-Britanniába, amint azt Cassius Dio kortárs történész feljegyezte."
Ugyanerről szól a 2006- ban megvásárolt könyvem is.
In the second century CE the Roman Empire had increasing contact with Sarmatians, nomadic Iranian speakers occupying an area stretching from the Pontic-Caspian steppe to the Carpathian mountains, both in the Caucasus and in the Danubian borders of the empire.In 175 CE, following their defeat in the Marcomannic Wars, emperor Marcus Aurelius drafted Sarmatian cavalry into Roman legions and deployed 5,500 Sarmatian soldiers to Britain, as recorded by contemporary historian Cassius Dio. Little is known about where the Sarmatian cavalry were stationed, and no individuals connected with this historically attested event have been identified to date, leaving its impact on Britain largely unknown. Here we document Caucasus- and Sarmatian-related ancestry in the whole genome of a Roman-period individual (126–228 calibrated [cal.] CE)—an outlier without traceable ancestry related to local populations in Britain—recovered from a farmstead site in present-day Cambridgeshire, UK. Stable isotopes support a life history of mobility during childhood. Although several scenarios are possible, the historical deployment of Sarmatians to Britain provides a parsimonious explanation for this individual’s extraordinary life history. Regardless of the factors behind his migrations, these results highlight how long-range mobility facilitated by the Roman Empire impacted provincial locations outside of urban centers.
Én meg Gy-M-S megyei vagyok, jó messze Szerbiától :-)
Egyébként valószínű a te felmenőid is észak vagy nyugat Magyarországról származnak miután onnan lett újranépesítve a Délvidék a törökök után. Szerintem a regionális különbségek Magyarországon elhanyagolhatóak emiatt.
Erre gondoltam én is. Nekem az a sejtésem, hogy genetikai felmenőim javarésze autochton közép-európai a Kárpát-medence szűkebb környékéről, akik átvették az uráli honfoglalók nyelvét és etnikai tudatát, de nem keveredtek velük valami okból(jó kérdés mi okból).
Ez az Eurogenes K13 kalkulátoron belül van. Rá kell kattintani alul az ,,Oracle" gombra és az kiadja neked is, hogy mely mai népcsoportok milyen közel állnak hozzád.