Keresés

Részletes keresés

F31 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 761
Nos, nekem a szabályokkal nincsennek gondjaim, mivel sok éven keresztül játszottam Franciaországban, ahol is csak ez ez egyetlen fajtája létezik.

Ott mindenki ugyanazt a tarokkot játsza, ugyanazon bemundásokkal és licitekkel, egyedül a számolások térnek el.

Mivel már rég nem volt szerencsém játszani, szívesen találnék magamnak partnereket

Theking Creative Commons License 2003.11.13 0 0 760
Hát, izé, ez sem Paskievics :DDDDD

Komolyan: irj róla, én sem ismerem. Kártyám van, de olasz eredetü, latin színjelzésekkel.
Jónéhányan szivesen vesszük ismertetődet.

Előzmény: F31 (758)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2003.11.13 0 0 759
Ne félj, vannak olyanok. Talán űzésnek nevezni erős, de játékismertnek nevezhetjük, miután egyik klubtársunk hozott Bécsből 78 lapos paklit. Jómagam is kipróbáltam, mások többször is, tudtommal a "nagy könyvben" Szedlaceck-féle 'Das grosse Tarock Buch' szerint, de már nem emlékszem rá. Majd dreamtharokker úr elmeséli, ő jobban képben van a szabályokat illetően (is).
Előzmény: F31 (758)
F31 Creative Commons License 2003.11.12 0 0 758
Jó estét Hölgyek, Urak!

Csak félénken kérdezem, hogy vannak-e erre olyas valakik, akik a 78 lapos francia tarokkot (Tarot) űzik?
Illetve mit ajánlotok, hogy merre felé érdeklődjem?

Theking Creative Commons License 2003.11.09 0 0 757
Értem.
Azért persze ennél értelmesebbnek hiszlek.
Előzmény: karma police (756)
karma police Creative Commons License 2003.11.09 0 0 756
Csak hogy értsd:

Theking - ignore on.

Előzmény: Theking (755)
Theking Creative Commons License 2003.11.08 0 0 755
Na mivan, elfogytak az érvek?
Vagy a tények makacs dolgok?
:)
Theking Creative Commons License 2003.10.29 0 0 754
Ezek nem arra mutatnak, hogy kicsit többféle a Tarokk, mint ahogy Te gondolod?

Nem "gondolom". Szeretem.
Az nem ugyanaz."

Izé, ezt nem értem:(((

"Sakkozni sem szeretek. Társaságban pláne dögumalom."
Tán azért nem, mert nem érte el a tudásod azt a szintet, hogy szórakoztasson? Persze társaságban snellezni dögunalom lenne??? Erről kérdezd a Karmát :)) Annak persze unalmas aki csak azt látja, hogy két felnőt ember egy kockás teritőn fadarabokat tologat.

Apropó Karma: Te nem szines Tarokkot Játszol??

Szóval a lényeg az, hogy olyan dolgokról mondasz véleményt amit nem ismersz kellő mélységig.
Véleményformálás esetén azért célszerü a tényeket is megismerni.
Neked is és minden érdeklődőnek felajánlom, hogy egy megbeszélt hétvégén szállást biztositok Győrben, és itt összemérhetjük nagy-nagy tudásunkat :).

"Én egy 1932-ben nyomott könyvből tanultam anno.
Abban a duplajáték már benne volt."

Ez milyen könyv volt???? Nagyon érdekel, mert ez hiányzik a gyüjteményemből. Légyszives segits ebben, legalább a címe kellene ahhoz, hogy be tudjam szerezni.

Előzmény: lujza (744)
Theking Creative Commons License 2003.10.29 0 0 753
Ne haragudj, én nem állitottam, hogy a Royal jobb, mint a Paskievics, csak azt, hogy a tarokkjátékok csúcsjátéka. Én szeretem és játszom mind a kettőt.
Előzmény: Efreet (747)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2003.10.29 0 0 752
Már sokszor volt róla szó, továbbra is tartom, hogy kár ezen vitatkozni. Én is játszom mindkét játékot, az itteniek közül szinte mindenkivel ültem egy asztalnál, ítéljék meg ők melyiket milyen szinten. Szeretem mindkettőt. (PS. ezenkivül sok más játékot is szeretek, a Rikikitől a King-en át a Fekete macskáig, sőt a Svindlit is).
A Huhi lazább, lényegesen intuitivebb a kiszámíthatatlanságából adódóan. Akit ez zavar - az ne játssza, akit nem, az pont ezt fogja élvezni benne. A Royal fárasztóbb, egy versenynapon, négy meccs után (ez ugye összesen 32 leosztás) a fejem is megfájdul és úgy érzem magam, mint egy egyetemi vizsga után, ahol 3-4 órán át matekoztam. Akit ez zavar - az ne játssza, akit nem, az pont ezt fogja élvezni benne.
Igenis fenntartom, hogy a két játék más, nem kell egymással szivózni. Nem kell egyiket se ráerőltetni a másikra. Nyilvánvaló, hogy egy Huhi-elmélkedésben az a kérdés, hogy "mit jelent a négy király meg a dupla, mikor kell trullt mondani vagy kontrázni, mik az invit szabályok". Hát mi másról szóljon? Ez tartozik hozzá. A Royalban más kérdések merülnek fel, és valóban, ezek esetleg csak bíztató bemondások.
Továbbmegyek, még csak azt sem mondom, hogy a Royal minden szempontból nehezebb lenne. Ott is van szar lap, amivel szívsz, ott is van olyan terített, ami 200 pontot ér, és annyit se kell gondolkodni rajta, mint egy skartoláskor a huhiban (ami kimondottan nehéz és nagy rutint igénylő folyamat, mármint a helyes skartolás).

Én kipróbáltam az összes környezetemben fellelhető tarokk-fajtát. A Royalt nem elsőre, kezdetben elijesztett az _írás és számolás_ bonyolultsága, de amikor ettől megszabadult a játék (konzoláció stb.), azonnal szívesen kipróbáltam. Elég ezt a topicot visszaolvasni, hogy a saját véleményemet a Royal-bemondásról megtaláljuk, ami tényleg cifra mutatvány, de ha sikerül bemondani és teljesíteni, azért nem mindennapi esemény. Összességében a huhi (illetve a Kaiser, az illusztrált verziók) és a Royal az, amit szívesen játszom, a Rauber és a Stroffen nem tetszik, de ettől még nem borítom rá az asztalt azokra, akiknek igen (és nem nevezem nem-tarokknak).

Tény azonban az is, hogy ha fáradt vagyok, vagy csak könnyedebb játékra vágyom akkor "elhuhizgatok" órákig, és ebben nicns pejoratív felhang, csak az a tény, hogy az kevesebb agymunkát igényel. Ettől még lehet szórakoztató.

karma police Creative Commons License 2003.10.29 0 0 751
Jó. Te vagy a legnagyobb ász a világon. Tessék, elismertem. Kérdezz meg bárkit, ő is ezt fogja mondani.
Előzmény: dream tharokker (749)
Efreet Creative Commons License 2003.10.29 0 0 750
hangulatfüggő... van amikor jobb móka a snapszer.. ultira oda kell figyelni jobban, és pl vonatozás közben vagy amikor nem lehet túl sokat beszélni (előadás) akkor azt játszunk :)
(továbbra is fenntartom hogy NINCS olyan hogy jobb vagy rosszabb, mert más célra, más elvre épül a 2 dolog... melyik a jobb? a könyv vagy a kenyér? legalább ekkora hülyeség a kártyajátékokat rangsorolni)
Előzmény: dream tharokker (749)
dream tharokker Creative Commons License 2003.10.29 0 0 749
1. Karma kérdezte: mit szólnának az osztrákok, ha kéretlenül nyomnád nekik a royalról stb.
Mit?
Tisztelettel elkérték a szabályokat, és gratuláltak hozzá.
Ők már rég eljutottak oda, hogy felismerjék, miként a francia kártyával is többféle játék: bridzs, römi, póker stb. játszható, úgy a tarokkal is.
Van aki eljut ide, van aki nem.
2. A "más" minősítés pedig a világ legcsúnyább csúsztatása:
hogy ne rólunk beszéljünk, ultis körökben szinte mindenki tud snapszlizni. De mégis ultiznak inkább. Ezek szerint van rangsor. Tehát nem más az ulti, hanem jobb.

dream tharokker Creative Commons License 2003.10.29 0 0 748
Ez a duma ismerős Juhász Előd megboldogult Zenebutik c. tv műsorából: Koncz Zsuzsa Buta lány című számát hallották. Más. Most Mozart Esz-dúr zongoraversenye következik...

Efreet Creative Commons License 2003.10.28 0 0 747
szerintem 2 nagy mértékben eltérő játék közül (még ha ugyanolyan lapokkal játsszák is, és esetleg vannak hasonlóságok) nincs "Jobb" vagy "Rosszabb"... mások. se több, se kevesebb egyik a másiknál.
Előzmény: Theking (746)
Theking Creative Commons License 2003.10.28 0 0 746
Miért, szerinted melyik?
Előzmény: karma police (745)
karma police Creative Commons License 2003.10.28 0 0 745
Szerintem a Royal a tarokk játék csúcs játéka.

no comment

Előzmény: Theking (742)
lujza Creative Commons License 2003.10.28 0 0 744
Én egy 1932-ben nyomott könyvből tanultam anno.
Abban a duplajáték már benne volt.

Nem "gondolom". Szeretem.
Az nem ugyanaz.

Meg kell tervezni az ütéseket lépésről lépésre.
A Royal kicsit olyan mint a sakk. Pontos tervezést, lejátszást igényel.

Naja, asszem a dolgok gyökerénél vagyunk.
Sakkozni sem szeretek. Társaságban pláne dögumalom.

Mindenesetre a topicot valóban szétoffolják a royalosok eredményeinek ismertetői.

Topic off.
Szerinted melyik a legerőszakosabb téritő vallás?
Csak nem a nagyapád iskolája????
Topic on.

Mikor melyik. :)
Az utolsó pár században nem.

Előzmény: Theking (742)
Theking Creative Commons License 2003.10.28 0 0 743
Khhm...
Előzmény: karma police (736)
Theking Creative Commons License 2003.10.28 0 0 742
Lujza!

Van egy rossz hírem: nagyapád még nem igy játszotta a tarokkot ahogy mi ( persze attól függ, hogy hány éves vagy).
Változtak a mondások (pl. dupla), változtak az invit szabályai (pl. minden szólóval fogadható invit XVIII-ra szól), rengeteg helyi szabály alakult ki, ekkor még nem emlitettem a szines figurákat (centrum, uhu, stb).
Nem beszélve arról, ahogy az én üknagyapám játszotta: Ők hárman játszottak.
Elgondolkodtál-e már azon, hogy miért gyártják a tarokk(!) kártyát 40, 42, 54, 78, stb. számú lapokkal? Minden kártyabontáskor el kell(?) dobnunk a szines lapokból 12. Vagy: miért van az, hogy a piros lapokból A a legkissebb, mig a feketékből a 10.
Ez ahol vitatkozunk egy Tarokk fórum. Szivesen eszmét cserélek veled minden tarokkot érintő témáról, akár személyesen is.
Azonban minden kirekesztő gondolkodást elutasitok, főleg úgy, hogy nem rendelekezem a témában kellő ismerettel.
Ezért megfontolásra ajánlom, hogy először ismerd meg a Tarokk sokszinüségét, utána mondj véleményt egy általad nem ismert és nem játszott változatáról.
No akkor kicsit szubjektiven:
Szerintem a Royal a tarokk játék csúcs játéka. Kétségtelenül nem lehet ökölszabályokkal eredményesen játszani, azonban a pontosan belicitálható lapok és a fix indulás olyan kombinativ lehetőségeket teremt amilyen a huhiban lehetetlen. Itt nem lehet érzés után játszani! Meg kell tervezni az ütéseket lépésről lépésre.
A Royal kicsit olyan mint a sakk. Pontos tervezést, lejátszást igényel.
Topic off.
Szerinted melyik a legerőszakosabb téritő vallás?
Csak nem a nagyapád iskolája????
Topic on.

karma police Creative Commons License 2003.10.28 0 0 741
Mit szólnának az osztrákok, ha kéretlenül állandóan löknéd nekik a szöveget a Pikk trófeáidról meg a centrumjaidról?
dream tharokker Creative Commons License 2003.10.28 0 0 740
Mint korábban már említettem, ez nem royal kontra húhi probléma. Láttam ordítozva szidni 5 bemondással tarokkozót, aki a paskievicset játszókat szidta, torkaszakadtából: "Aki Duplával játszik, az nem tud tarokkozni. Amiben van Duplajáték, az nem tarokk!"
Nos??
Ugyanezt egy szinttel feljebb:
"Aki a színes tarokkot játssza, meggyalázza a tarokkot. Nevezzétek illusztráltnak, vagy akárminek, ez nem tarokk!"
Nos?
Aki nem húhizik, az nem tud tarokkozni, ami nem húhi, az "nem tarokk"?
Az intolerancia nem játékfüggő.
Ami pedig a "vallásos térítést" illeti:
nos, a royalt játszók többsége már túl van a százeredik hármas + trull izgalmán ,netán egy pagátultival kombinálva.
Rájöttünk, vannak ennél izgalmasabb kihívások, ha tetszik a pagátulti, miért ne tetszene pl. ennek háromszorosa, a Trojka? (A kínaiaknak nem tudóknak: három ulti egymás után.)
Ha húhis játékostársaim élveznek egy ultit, akkor egy ilyen - nevezzük hármas ultinak - csak megsokszorozza ezen élvezeteket. (Külön csemege, mint tegnap Győrben, ahol ezt két kézre osztva teljesítették a felek...) Persze, hogy ujjongva meséljük ezt a többi, még nem royalozó társunknak, hátha kedvet kapnak hozzá. (Tegnap is húhizók bontottak a fenti eset után pezsgőt...)
Így is lehet...
Egyébként ugyan Lujza hozzászólásában nem érzek bántó élt, de gondold meg, ha Te mondjuk römiznél, és megismernéd a kombinatívabb, élvezetesebb paskievics tarokkot, nyilván lelkesen mesélnél erről társaidnak. Mit szólnál hozzá, ha a römizők le vallásos térítéseznének?
És mit szólnánk hozzá mindannyian, húhizók, royalozók, räuberezők stb. ha az eredeti játék származáshelyéről, Ausztriából - ahol ezrek és ezrek királyhívásost játszanak - azt mondanák, amit a magyarok játszanak, az nem tarokk...
lujza Creative Commons License 2003.10.28 0 0 739
khmmmm
Kissé emlékeztet ez a szitu arra, hogy mikor némely újdondász vallás hívei kissé erőszakosabban térítenek a kelleténél.

Nekem igenis éppen az teccik a tarokkban, (többek között, persze), hogy a nagyapám is így játszotta hajdanában, meg a fater is a szegedi Szt Imre kollégiumban, mely intézménynek maga Glattfelder püspök gondoskodott a kártyaellátmányáról, lévén a püspök úr nem játszott 2 este ugyanazzal a zsugával, minden estve új paklit bontottak, s a régit meg leadták a kollégiumnak, hogy a fiatalság is kellő ismeretekre tehessen szert az tarokk nevű játék használatában.

karma police Creative Commons License 2003.10.27 0 0 738
Azért torkollom le, mert nem ide való. Van egy Royal topik.
Előzmény: Mollly (737)
Mollly Creative Commons License 2003.10.27 0 0 737
Nem??? Nem akarlak megbántani karma, de a hozzászólásidból nem ez jön le. Ha bárki megszólal a royal tarokk ügyében, letorkolod, mert nem érted a hozzászólást. Nem szólok itt most arról az esetről, amikor a huhit szidja valaki, hanem csak arról, mikor játékleírás van. Gyere le a klubba, és tanuld meg a royalt, akkor majd vitázhatunk róla. :)))
Előzmény: karma police (736)
karma police Creative Commons License 2003.10.27 0 0 736
Sohasem tettem ilyet.
Előzmény: Mollly (735)
Mollly Creative Commons License 2003.10.27 0 0 735
Karma, minden értelmezhetetlen, amíg meg nem tanulod értelmezni. :) Ha nem érted, amit dream, vagy marczy ír, akkor gyere, tanulj meg royalozni, szeretettel várunk, majd érteni fogod. Elzárkózni azonban, és kígyót-békát kiabálni egy játékra, csak azért, mert még nem tanultad meg az adott játékot, nem helyes.
Előzmény: karma police (732)
Theking Creative Commons License 2003.10.26 0 0 734
Közhirrététetik:
Hétfőn (mint mindig) Győrben a Törökverő Étteremben 17-21 óra között tarokkozunk, ahol minden érdeklődőt szeretettel várunk. A játszott játékok a Huszas hívásos és a Royal Tarokk különböző változatai.
Esetleg, ha tud valaki vmi új vagy általunk nem ismert változatot, szivesen megtanuljuk!
Efreet Creative Commons License 2003.10.26 0 0 733
vagy pont ettől fog érdeklődni, hogy mi is az, aminek ennyire örülnek valakik... nem értem miért nem lehet békésen meglenni egymás mellett... nem hiszem el, hogy akkora lelki problémát okoz, ha valaki ideírja, hogy (Royal/HuHi) Tarokkban micsoda csoda dolgot művelt vagy mi történt vele, és az esetleg az olvasók egy részét nem érdekli. mások meg örülnek neki, vagy esetleg ettől fognak érdeklődni...
(már le se merem azt a szót írni, hogy tolerancia)
Előzmény: karma police (732)
karma police Creative Commons License 2003.10.26 0 0 732
Egy a Royal tarokkot (és annak figuráit) nem ismerő ember számára a fenti kifejezések értelmetlenek, és teljesen feleslegesek. Erről van itt szó.
Előzmény: marczy__ (729)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!