Lehet szabályozni mindent, de trógerok ellen csak az ellenőrzés véd meg. Munka+pénz, nem lehet megspórolni.
A kedvencem tegnap született meg: várok a piros lámpánál biciklin. Nem kerékpárúton. Mellettem párhuzamosan zöld a gyalogoknak. Ekkor elhúz mellettem egy süvölvény gyerek a járdán, átmegy a zebrán, majd tovább a járdán. Telefonálva. Na ennek írjál szabályokat.
A múltkor volt egy razzia nálunk a belvárosban a biciklisek részére, de hogy pontosan mit ellenőriztek, nem tudom. De szerintem nem a lámpával és a fényvisszaverővel kellene kezdeni, pláne nyáron.
Ne baszogasd a rendőrt. Nem teljesen egyértelmű nekem sem, hogy amikor zebrával párhuzamosan megy a bringaút, akkor elsőbbségem van, mint a gyalognak, vagy nem. Mindenesetre kivárok.
Bevallom, nem ismerem részletesen a jelenlegi kerékpárúti szabályozásokat, de a konkrét helyi kialakítások sokszor zavarba hozzák az embert.
Én alapvetően elsőbbséget adnék az említett helyzetben a bicikliseknek, pont azért, mert már végre kezdjük megszokni, hogy az út mellett álló gyalogot elengedjük. Nem kéne összezavarni a dolgokat.
Ezeknél a zebra melletti kerékpáros átvezetéseknél, de kifejezetten hangsúlyosan a körforgalmak torkolatainál az a baj, hogy nem egységesek.
Van, ahol az autósnak kint van az elsőbbségadás tábla a körforgalomba behajtás előtt, de kifelé már nincs, ott a jobbról jövő bringást engedje el, a balról jövő meg álljon meg a járdaszigeten, van, ahol a bringásnak van macisajt, mert ő adjon elsőbbséget, de a mellette ugyanott haladó gyalogosnak elsőbbsége van, és van a táblázatlan verzió, ahol a kerékpárút-út keresztezésénél jobbkéz-szabály van minden ágon, de cserébe a gyalogosnak elsőbbsége van...
Én megértem a sztorid női (amúgy nemtől függetlenül bármilyen) vezetőjét, mert ezek a szar, kisebb méretű táblákból az élét látod csak autóból, mindenhol más a forgalmi rend az ilyen helyeken, elég meh.
Úgy tűnik, ahhoz már semmiféle végzettség és képzettség nem kell, hogy valakik táblákat szarjanak a világra és forgalmi rendet tervezzenek, és nincs is felügyelete hatósági szinten annak, hogy milyen elbaszott kereszteződéseket hoz létre a "közlekedésmérnök" józsibá.
Várjál már. Pár hete vasárnap reggel fél 7 körül közelítek egy nekem elsőbbségadásos bringaátkelőhöz ami természetesen zebra mellett van. Sehol senki csak az én oldalamon közelít egy rendőrautó. Nem siettem, szóval 2 méterrel az átkelő előtt megállok és jobbra elnézek látványosan. Várom hogy elmenjenek. Visszafordulok, látom hogy egy hülye picsa idegesen integet, menjek már. Mondom neki mi van? Ott a tábla, nem látja? Menjek át. Mondom NEM, ott a tábla. Minek álltak meg? Tanakodik a mellette ülő férfi rendőrrel, majd nagy gázzal elindul, olyan női módra, a faszi meg röhögött és intett, hogy köszi. De ez is minek köszönget???? Nem kell. Nincs mit. Ott a KRESZ, azért van, hogy ne legyen szarkavarás.
Szóval mit várunk, ha még a rendőr se tud vezetni? Vagy szedjék le a gecibe azokat az elsőbbsegges táblákat a bringaátkelőknél ami zebra mellett van de akkor aztán álljon is meg mindenki előírás szerint ha bárki is közelít az átkelőkhöz.
A kijelölt gyalogos átkelőhelyen max. 10 km/h-val áttekerés pedig a bringásgázolások melegágya lesz, a bringáson meg nem nagyon fog segíteni, hogy jogilag nem lesz felelős.
Ezek semmi mást nem csinálnak, csak az eddigi szabálytelibeszarásokat legalizálják, mert betartatni úgyse tudják. Lehet nem én olvasom jól, de mintha a járdán ezentúl kb majd mindenki mehet ahova akar.
"Emellett az oldaltávolság is rögzítve lenne: a tervezet szerint 50 kilométer per óra sebességig egy métert, ennél nagyobb sebességű elhaladásnál viszont legalább másfél métert kellene tartani mellettük. Előzésnél pedig maximum 15 kilométer per óra sebességkülönbség lehet a két jármű között."
Életszerű, hogy a hegymenetben 10-zel tekerő bringást maximum 25 km/h sebességgel szabad megelőzni, jóval hosszabban elnyújtva a manőver időtartamát.
"gyalogosoknak és kerékpárosoknak fenntartott szakaszokon 25 kilométer per óra lenne a rájuk vonatkozó sebességhatár."
Ez viszont jó, mert az osztott és osztatlan gyalog- és kerékpárutakon alkalmazható 20 km/h fájdalmasan lassú. Bár amíg a kerékpárosok még azért is sírnak, hogy lámpa kell, ki merné elvárni, hogy sebességmérő berendezés kerüljön rájuk kötelező jelleggel?
"Részben ugyancsak idetartozik, hogy az úttest jobb szélétől számított egy méter széles útfelületet vegyes használatú sávrésznek neveznék, amivel megerősíthetik azt az előírást, mely szerint a kerékpárosok, gyalogosok és más, jellemzően egy nyomon haladó járművek az úttest jobb szélére húzódva közlekedhetnek. Ez pedig azt is jelenthetné, hogy az autósoknak a jobbra tartási kötelezettsége megszűnne a sávon belül és mehetnének egészen középen is akár."
Lepapírozzuk az 50-60-nal haladó motorok, robogók, elektromos rollerek vadulásait a kerékpársávokban. Nagyon nem jó.
Remélem, hogy csak véletlenül maradt le három betű: "minden járművezetőnek kötelessége lesz a folyamatos kivilágítás". Azt hiszem, gépjárműre gondoltak. A mondat is úgy folytatódik, hogy "lakott területen kívül pedig korlátozott látási viszonyok között a távolsági fényszóró használata is kötelezővé válik", ilyen pedig még kevés bringán van - szerencsére.
Dömör-Kaputól ereszkedtem lefelé azon a grrrbrrrdrrr xar valamin, amit útnak tartanak. Szemből jött egy országútis srác, akit majd' letolt az "útról" egy lapos, piros autós. Villogtatott, dudált, hogy húzódjon le a bringás, de ott nincs hová lehúzódni.
Az ilyen tolakodó gyökereket kéne megkérni, hogy cseréljünk pedált, tapossa a miénket és rázassa hájhurkáit, ahogy neki tetszik.
Igen, én is néztem, hogy más márkáknál is szélesebb gumit tesznek a trekkingekre.
Mivel túlnyomórészt aszfalton megyek, azért pártolom a kisebb gumiabroncsot. Meg vizuálisan is jobban tetszik, kevésbé drabális. Jelenleg 35-ös gumi van egy KTM-en. Ezt szoktam meg. :)
Mindenképpen elmegyek kereskedésbe, fizikai valójában is megnézni. Talán ott tudnak tanácsot adni.
A képek alapján közepesen széles felninek tűnik, valószínű a 25mm belső szélesség, arra már nem lesz ideális a 35-38 mm széles gumi. De az egész iparág minden kategóriában a szélesebb gumik felé halad, szerintem simán jó trekkingre az 50-es külső (ami megmérve lehet hogy csak 45-47 mm széles).
Vigyázz, hogy az esetleg lelógó vállpánt be ne akadjon a küllők közé!
Nemrég jártam így, egy sokkal egyszerűbb táskával. Rögtön kiszakadt a vállpánt és rátekeredett a kerékre. Nem tudtam helyben leszedni, úgy mentem haza. Pár méter után jöttem rá, hogy a szabadonfutó beszorult. Persze így is lehetett vele menni... :-)) (gyerekkoromban voltak még gyerekbiciklik szabadonfutó nélkül, "örökhajtósnak" hívtuk)
En azt befuztem a csomagtarto rugos nyelve ala. Elol meg van egy kis tepozar amit konnyu kezelni.
A legjobban a bepattintos rendszer tetszik, de az nagyon sokba kerul.
Amugy ez a taska nem volna rossz, de a 16litert en ennel nagyobbnak gondoltam volna. Oldalra lenyulo taskat nem akarok de egy vizszintes reszre rakhatobol egz 25-30L-es kellene kb.
Én vettem ilyet (nem is volt nagyon olcsó), de nem használom. Ugyanis a tépőzár a csomagtartó alatt záródik, ahol a kerék sárhányótól nem lehet hozzáférni. Persze ha az ember elmolyol vele egy darabig, akkor fel lehet rakni, de igazából az volt a cél, hogy a táskát lekapva kézi táskának is lehessen használni. De lekapni nem igazán lehet.
Felejtsd ezt el, kókány és drága. Eleve olyan vázat kell venni, vagy csinálni aminél a papucs a villa alatt van és hátrahúzható mint a fixiknél, így nem lesz sehol semmi fölösleges dolog. Vicc, de a Csepel Budapest C-t azt az U vázasat prímán meg lehet ékszíjazni, mert pont ilyen a hátsó villája, :) igaz csak sima ferdepályás a villasaru a kontra miatt és nem csavarfeszítős, de ezt is meg lehet mókolni rajta. Iszonyat erős, merev a hátsó villája, ezt nem fogod hajligatni ide-oda ha nem fér be az agy. Ha az utcán látsz egyet vizslasd meg közelebbről