Igaz, tényleg jó lenne, ha ilyen lenne a munka. Elvileg szombaton megyünk kutyaoviba, meglátom mit mondanak rá. Nekem igazából most nem is fontos annyira, hogy parancsszóra feküdjön. Sokkal fontosabb, hogy amikor sétálunk, és azt mondom neki a járda szélén, hogy állj, akkor szó nélkül megáll és leül. És ez már akkor is megy, ha ő van elől. Voltunk a Duna parton és nagyon élvezte. Keresztbe-kasul mászkált és szaladgált. Az utcán nem szokott ilyeneket csinálni. Viszont hülyére röhögtük magunkat rajta, amikor meglátotta a betonba levert bilincset. Félt tőle szerencsétlen, de azért húztuk az agyát egy kicsit. És ezt minden egyes bilincsnél eljátszotta.
Nincs miért megbocsátani, én nem vettem kioktatásnak. Sajnálom, ha te annak vetted a válaszomat. Ma is próbáltam, de amiután már nem tudja hová nyújtani a nyakát, feláll.
Szerintem még nagyon ráérsz akkor a fektetéssel, főleg az általam korábban leírt módszerrel. Én 8-10 hónapos kora előtt nem követelőznék ezekkel a kölykökkel.
Arra pedig ,hogy sok munka van az ebben azt mondom, hogy nincs. Egy deka munka nincs benne. Sok-sok szépemlékű kikapcsolódós kintlét. Bár tényleg ilyen lenne a munka is :)
Eddig 3 kutyával találkozott, de egyikkel sem volt bunyó. Az otthoni westi-t egész nap piszkálja, bökdösi az orrával, húzza lábán vagy a pofáján a szőrt, vagy éppen a hátára ál 2 lábbal. Ja, és már 3 hónaposan a magáévá akarta tenni. :) TE jó ég!!! Azon meg hülyére röhögtem magam, amikor unokatesóm csivavája kergette, mert hát azt sem hagyta békén. Most meg a Beni. Sztem amíg nem kap egy nagyobb harapást vmelyiktől, addig ez lesz. Azt hiszi, hogy csak játék. Pedig a westi már nekiment párszor, csak nem harapta meg komolyabban. Uaúgy provokálta tovább.
Hát én is olvastam, hogy semleges területen kell megejteni az ilyent, de én hülye hallgattam a barátomra. Most akkor a Beni azzal behódolt, hogy levegőnek nézte Enzot? Volt amikor Enzo átszökött hozzá, az meg bevonult az ólba és ki se jött. Enzo meg ott állt a kutyaól előtt és félig bent volt a feje.
Amikor megtudtam, hogy pontosan hogyan kell megtanítani onnantól 1 óra alatt megtanultuk. Én úgy csináltam, hogy nem előtte húztam a falatot, hanem ulő állapotban az orra előtt a lába feléa földre hogy le kelljen néznie és utána húztam el szép lassan és amikor lefeküdt, akkor mondtam, hogy fekszik. 1-2 próbálkozás után már szinte tökéletesen ment.
Nagy hiba: a kerítés nélküli barátkoztatás nem semleges területen volt, hanem Enzoén. Akkor lett volna baj, ha a másik nem hódol be neki ott. Akkor aggódhattatok volna a szocializáltsága miatt, de mint kiderült, azzal minden rendben: helyesen viselkedett. :) Menjetek ki a határba, vagy egy futtatóra, ott sztem menni fog a dolog.
Én személy szerint semmit nem tanítottam a vizslámnak jutalomfalattal (ettől még persze lehet célravezető).
Némi "kényszerrel" kellene elérni,hogy lefeküdjön, és ha megteszi, akkor nagy dícséret és játék.
Pl: pórázra veszed, leülteted a balodon, és mikor a fekszik, feküdj, dropp, vagy bármilyen parancsszavat kiadod, először finom rántással (nem húzással!) megrántod a pórázzal a nyakát lefelé. Kényszeredetten le fog feküdni, esetleg hempereg is majd, de tartsd lenyomva a másik kezeddel a marjánál, miközben a parancsszót ismételgeted. Ha picit úgymarad nyugton, akkor nagy dícséret.
Segítsetek légyszi! Nem tudom megtanítani Enzonak a fekvést. Leül, és hiába húzom előtte úgy a falatot, hogy le kelljen feküdnie, inkább elindul érte.
A másik pedig, hogy van egy másik kutyu is itt anyóséknál. Menhelyről való, de semmi gond nincs vele, viszonylag jól nevelt és szótfogad. Gondoltuk összebarátkozhatnának Enzoval. KErítésen keresztül tök jól elvannak. Aztán áthoztuk, hogy azért mégis ne mi "törjünk be" az ő területére. Mind2 kutyin póráz, de Beni nem akart barátkozni, állandóan odakapott. Még egy kedves odaszaglása sem volt. Bezzeg Enzo ugrált, játszani akart. A végén már "lefogtam", de a másik akkor sem csinált semmit. JA, amúgy ő nagyobb vagyis akkora, mint Enzo lesz nagykorában. Arra jutottunk, hogy hagyjuk az egészet, mert Beninél tutira kimaradt a szocializáció. PEdig úgy örültem, hogy majd eljátszanak egymással. Szerintetek próbálkozzunk vagy hagyjuk?
lesz kispajtása a kutyumnak és nem tacsi, ahogy eredetileg terveztük, hanem vizsla :-))) még több hét, de már úgy izgulok miatta, tartok, hogy féltékenykedés lesz
Köszönöm! :D Kicsit megnyugodtam...!!Mindennap sétálunk legalább 2szer, és futtatni is szoktam vinni néha, meg ő kinti kutya és van egy kis barátnője aki boxer puli keverék, úgyhogy itthon is mozognak napközben!
nálunk gödrök nélkül is van csík az orrán, mert - csodák csodájára - ásni ugyan nem ás, viszont mindent megszagol, többször is, gondolom a biztonság kedvéért, hogy ugyanolyan büdös e pl. a cipő, mint 5 perccel ezelőtt, vagy csak nagyon bamba és rögtön el is felejti a szagokat
Az enyémnek is van ilyen csíkja ezért mertem rávágni,hogy csak kosz. Lemosni egyszer próbáltam nem sok sikerrel. Ha úszni megyünk akkor néhány órára eltűnik :)
Hatékony tisztítási módszer, ha egy adag kedvenc csemegét víz alatt szolgálsz fel neki. Mire mindet kiszedegeti, mert kiszedegeti, ha addig él is :), addigra letisztul az orra. Nálunk csak ez az orrtisztító módszer működött.
Az oka egyértelmű: az, hogy ő egy VIZSLA. Poénon kívül. :)
Nyugi, ők soványon egészségesek. Ha viszont egyszer hízik, és nem izmosodik, hanem valóban hízik, akkor már aggódhatsz. Nálunk ez pajzsmirigyproblémát jelentett. :(
Segítséget szeretnék kérni: A vizslám most volt 1 éves és nagyon sovány. Az állatorvos azt mondja hogy azért mert ilyen alkat, meg azt , hogy most fejeződik be a növekedés (egyébként viszonylag kis termetű) és ilyenkor előfordul, de engem nagyon zavar hogy ilyen... nem csak a bordái hanem a gerince is kilátszik, pedig kap enni rendesen és változatosan, és nem férges. Esetleg ha van valami ötletetek, hogy mi lehet ennek az oka, akkor örülnék ha megosztanátok velem.:D előre is köszönöm
Én szépen le is mondtam az újrafüvesítésről tiszta pázsitfűvel, meg talajegyengetéssel. Teljesen fölösleges, ásnak mindenhol, okkal-ok nélkül. Eső után a legrosszabb, néha akkora lyukakat találok, hogy egy fél szovjet tankhadosztály elférne bennük. Lemondóan betemetem és kész. (Nem a kutyákat:) )
Hát igen. Eső utáni lucskos talaj "lazítása" esetén varacskosdisznó ábrázattal kerül elő. Persze ezt -még frissibe- le lehet törülni. Ha már rászáradt, akkor a naggyát csak "letörni" lehet (finoman). A vékony csík ott marad. Vagy nagyonlucskos szivaccsal óvatosan, megáztatva. De ez hercehurca.
Na ja! Csatlakozom az előttem szólóhoz. Ás. Föld, piszok. Az orrmánya elülső része lucskos, így tisztul. A szőr felöl rész már szárazabb, igy jobban marad rajta az ásásnyom.
Igaz sokesetben inkább csak "spájzol". Eldug valami csemegét. Betakargatja földdel. Tiszta hülyén néz ki, mikor az ormányával tologatja a földet.
Tudna-e nekem valaki segíteni? A kicsikutynak az orrtövén van egy fekete csík. Reggelente halványabb, de estére sokkal vastagabb. És mintha szárazabb is lenne ott ahol fekete. Mitől lehet ez?
Keressük Lizit, aki vasárnap (31-én) szökött meg, mialatt az orvosnál kivették a kocsiból Gazdagréten a Rétköz utcában. A kutya nagyon fél és nem, vagy nehezen megfogható. Kérem, ha csak látta is valaki, akkor azonnal hívjon a 06 20 937 3456 számon, akkor is, ha nem tudta megfogni. Már az is hasznos infó lenne, hogy a kutya hol tűnt fel pontosan. Lizi 3 év körüli ivartalanított magyar vizsla, az eltűnésekor keskeny, fekete nyakörv volt rajta, amin piramis alakú szegecsek vannak. A kutya tulajdonosa néhány hónapja meghalt, egy székesfehérvári menhelyről került volna fel a hétvégén. Teljesen idegen Budapesten. Nagyon megköszönnék minden információt!!!
Igazából a kezét és az arcát nem szabad megnyalnia,de ha nem figyelünk előfordul néha ilyen is. Dóri játszószőnyegére nem mehet, de a széléről így is elérheti és megszagolhatja.
Egyébként való, hogy megszokta szagolgatni és nyalogatni a pelusos popsit is, főleg, ha tartalma is van. Remélem majd később is jelzi, hogy van benne valami.
Pénteken jöttünk haza anyuékhoz, és most először ültek ketten hátul az autóban (révén, hogy elöl a légzsákot nem lehet kikapcsolni, és hátul elég szűk a hely 1 hordozó és 1 vizsi mellett). Lujza az anyáskodó, mikor Dóri kicsit nyügi volt, próbálta puszikkal vígasztalni, párom szerint sikeres orrnyalás is volt,a nedves orrocskából következtetett erre (én vezettem, így nem nagyon tudtam velük foglalkozni). És hát sajnos hiába mondjuk neki, hogy nem szabad, ő így gondoskodik róla. Ha pedig elkezd mászni lesznek kacifántosabb dolgok is.
Igen én csináltam. 2 napig tartott + a festés. A zsindely még hiányzik. Nem volt friss a kép, de majd teszek fel frisset. Most jöttem az orvostól, 8.1 kg. Nálunk hihetetlenül jól néz ki. Nincsenek ki a bordái, de nem is kövér. Még a doki is azt mondja, hogy tökéletes. Ülni szinte tökéletes 95%-os. A fekvés katasztrófa 10%-os. A helyén maradás eléggé jól megy olyan 60-70%-os. A behívás megint csak 90%-os. De ha valamit nem akar meghallani akkor olyan mintha a fülén ülne :-) Azért aranyos és imádjuk.
Ne is mondd, eddig olyan volt, mint egy mintagyerek. TEgnap este óta meghülyült, és kikészít. 1. Bejön a lakásba és kilopja a cipőt. 2 Délután, amíg a gazditársam épp a wc-n tartózkodott, beosont a nagyszobába, ráállt egy használaton kívüli nyomtatóra és a szekrényből húzta ki a ruhát. 3. Mint akit vernek, vonyít és 2 lábbal kaparja az ajtót, és ha nem foglalkozok vele sem hagyja abba. 4. Ja, ásási technikát is bemutatta már.
Amúgy én is egy lóhoz szoktam hasonlítani, akkora. Amiket most tettél fel képeket, azok frissek? MErt Enzo azért ennél nagyobb, sokkal nagyobb. ÁÁÁÁÁÁ. Kyra milyen kis gömbölyű. Cukorfalat, olyan édes. Azt már írtam ,hogy Enzo meg etióp. És miket tanítottál már meg neki?
Szia. Nekünk sikerült lebeszéltetni magunkat a nagy utazásról. Marad itthon a lelkem. Hogy áll a kicsike? Nálunk nagyon növekszik. Akkora már mint egy kisebb ló :-) Rosszalkodni nagyon tud. Épp tegnap hántotta le a fűzfa kérgét. Nem köszöntem meg neki :-) Közben kész lett a háza. 5 cm-es szigeteléssel alul-fölül és körben. Remélem nem fog fázni télen. Mindjárt teszek is fel képeket.
nálunk is előbb volt cica és aztán jött dugó és hamar összeszoktak. Emiatt nem aggódnék. Azonban szerintem nem biztos, hogy egy vizslának a 3. emeleti bezártság jót tenne. Mi kertes házban lakunk és látom, hogy napközben mennyit rohangál a kertben és el se tudom képzelni mit művelne szegény benn a lakásban... Szerintem jobban járnál egy bezártságot jobban tűrő, kisebb mozgásigényű és főleg kisebb termetű kutyussal.
Ha már van (ugyanabban a lakásban) két cicád, sztem a vizsivel minden rendben lesz. A lakással már kevésbé... :)
Ha minden nap betartod a reggeli kicsi + esti nagyon nagy sétát, és a macsekok is bírják a strapát, esélyesnek tűnik a dolog. Még talán annyi észrevételt tennék, hogy ilyen körülmények közé kisebb testű kutyust válassz, és nézz utána annak, hogy ha nem vágott, de rövid szőrű a farka, mire számíts csóválás-ügyileg. (Kis lakásban tartott vizsiknek sokszor vérzik a farka vége.)
Már régóta szeretnék kutyát. Az egyik kedvencem a vizsla, persze a neten egyből találtam két elvihető drágaságot (mindkettő weimári vizsla-labrador keverék, az egyik 9 hónapos szuka, a másik 1 éves kan)
Viszont nem akarok rosszat neki, szóval szerintetek mennyire bírná a 3. emeleti társasházi létet, hogy napközben dolgozok, így maradna a kora reggeli-délutáni-esti séta. Tudom, hogy nagy a mozgás igénye, szóval szívesen vinném magammal kirándulni, de arra csak heti 1x jutna idő.
Mi a véleményetek?
Kibírná vagy inkább keressek egy kevésbé mozgásigényű fajtát?
Ja, és már van két cicám. Aki hasonló cipőben van, attól kérdezném: van esély, hogy az új jövevény és az őslakos macsekok is jól éljenek együtt?:)
Én a hobby-vizsláknál még a "marad" maximális megtanítását tartom szükségesnek, mert van, hogy nem mehet tovább, de nem aktuális leülnie (pl. úttest előtt nyáron, amikor forró az aszfalt). Tapasztalat... :)
Megvalósult Enzo első hosszabb utazása, Balaton(Fonyód) oda-vissza 1 nap alatt. ODafelé a végén már nem nagyon bírta, műsorozott, cifrázta rendesen. :D Szegény alig látott ki, egy hűtőszekrény utazott mellette. Nagyon okosan viselkedett, az új környezet, szagok ellenére is visszajött hozzám. Hazafelé már a hátsó ülésen utazott, egyből mély álomba zuhant, és amikor felébredt csak bámult előre. Örült, hogy lát minket. Amikor megálltunk pisiszünetre, pont egy vizslalány volt ott, nagy öröm volt.
Ja, amúgy Enzo is az etióp kutyák táborát erősíti. Kint van az összes bordája, pedig kap enni rendesen, kicsit többet is. Engem zavar, már kaptuk is a megjegyzést apóstól, hogy mi van nem adunk enni a kutyának? Én meg erre azt válaszoltam, hogy de kap, 2 szem tápot. Mert hát az ember nem oszthatja le.
Ja, elnézést, ha valakinek ez nem volt egyértelmű :) Amíg a "hozzám", az "ül" és a "marad" nem megy, addig nem érdemes az apportírozással foglalkozni. Az olyan, mintha a tetővel, de legalábbis a födémmel kezdenénk a házépítést. Tudom, hogy ez itt alapvetően egy hobbivizslás fórum, de az én szerény véleményem szerint a behívás és az ültetés MINDEN kutyának kötelező tananyag. (kellene hogy legyen) Higgyétek el, nem olyan vészes dolog ezt még egy kajla vizslakölyöknek se a fejébe verni. És azt is, hogy ha csak ezt a két dolgot jól megtanulja a kutty, már azzal is nagyon sok bosszúságtól és kellemetlenségtől óvja meg magát az ember
ho-pi nagyon jó az a műsor, én már régóta nézem. Tényleg sokat lehet belőle tanulni. Megerősíti az embert, hogy jól csinálja-e amit csinál, vagy ráébreszti a hibákra. Bár néha tele van idióta emberekkel, nem is értem, hogy jutnak eszükbe,amiket csinálnak.
tudom, hogy ez itt nem a reklám helye, de minden nap este 7-kor a Spektrumon megy a póráz két végén c. sorozat. az a nő nagyon tud, és számtalan nagyon hasznos fogást leshetsz el tőle!! egy csomó dolgot kipróbáltam, és müxik:))))részletes műsor itt
Szerencsére a babát nagyon szereti, ha rajta múlna teljesen megmosdatná, amit azért most még nem hagyok...Ja és 1 év múltán ismét tüzel, ráadásul most tartunk ott, hogy hagyná is már magát. Remélem nem lesz semmi, mert még mindig anyósom viszi sétálni, bár én ezt nagyon ellenzem, de nem akarok nagyobb feszültséget anyós miatt...persze az nem számít, hogy miután elmondtam neki a tüzelés elején, hogy tüzelő szukát nem viszünk futtatóra, ő mégis odament, azzal, hogy úgysem hagyja magát. Bocs, hogy ezzel fárasztalak benneteket, de nagyon elegem van.
Nekünk volt egy törölközőnk, azzal játszottuk a cibálósait, és az apportnál ha nem adta oda a labdát, akkor abban a pillanatban ahogy cibálni akarta vége lett a játéknak !Akkor ő rakta le elém, hogy folytassuk .
Vagyis az "ereszd" előtt van a feltétel nélküli behívhatóság, a feltétel nélküli "ül", és némi helybenmaradás. Szép tanulási program egy eszement, kajla, játszani és rohangálni vágyó vizslával! :):):)
Nálunk másképp alakultak a dolgok. Enyém annyira örült, ha odaadhatta (=ajándék), hogy vele soha ilyen gondunk nem volt. Volt ráncigálásra rendszeresített játéka, de azt sosem dobtuk el, és volt eldobott, de azt soha nem ráncigáltuk. Így ő ezt a két szitut elég hamar szétválasztotta.
Ez elég nehéznek tűnik, főleg hogy nem jön ilyenkor oda hozzám, hanem elnyargal az aporttal együtt. Mondom neki, hogy ereszd és ül, de tojik ülni. Mindenesetre igyekszem kivitelezni a tanácsokat. Juti falatot is hiába mutogattam neki sajnos, játékosan hörögve vitte el a dummy-t.
Dina is elég hülye volt apport-ügyileg, de mivel körvadászaton a fácánt csak nem szorongathatja negyed óráig, kénytelen voltam megoldani.
Az első és legfontosabb: leültetni, és úgy marasztalni. Ha feláll, ne foglalkozz az apporttal, ereszd el, és csak ültesd vissza. Ha kell erőszakkal. Ez fontos. Ha felállhat, akkor indul a huza-vona, ami nem jó. Pár alkalom után talán rájön, hogy ha fel akarja emelni a vizes seggét a földről, akkor bizony oda kell adnia az apportot. Ha képes 2-3 percet is ücsörögni (ahogy Dina tette az elején), akkor jön az "ül-ereszd" határozott parancsszó, és közben jobb kézzel fogd át az orrát, és feszítsd neki a lebenyt a fogának. Közben ne engedd felállni. Ahogy odaadta, jutalomfalat, simi, és már mehet is vissza a vízbe érte. Nekem ez bevált.
Sajna a jutifalat nem jön be ilyenkor neki. Ha be van indulva, tojik rá. Szeretném ha tudná, hogy ez nem játszás, hanem munka, más amikor labdázunk. Persze azt sem akarja visszaadni, bár "cserébe" jutiért néha odaadja. Vagy akkor ha 2. eldobandó is van, akkor leejti a labdát és máris rohan a következő játékért. Mondogatom az ereszd-et egy darabig, a végén sajnos bepipulok, mert ha a fejem tetejére állok is nem adja oda az apportot.
nálunk még így is harcok vannak, megpróbálja az apport mellé a jutifalatot/csereapportot is a szájába venni, kb 2 perc, míg rájön, hogy nem megy egyszerre a 2
Jutifalattal. Í"Ereszd", majd az orra elé tartod a kaját, amit ugye, csak akkor tud elvenni, ha lerakja azt, amit addig "szorongatott". :)
Nálunk a labinál egyébként ez nem jött be. Nála az vált be, hogy két egyforma apporttárgy kellet, és akkor rakta le az elsőt, amikor meglátta a másodikat. A többit egyébként úgy intéztük, ahogy írtam.
tényleg érdemes másik orvossal is megnézetni. lehet, hogy nem is allergiás, hanem atópiás dermatitisze van. vagy allergiája, vagy mindkettő. jónás allergiás volt, kapott gyógyszert, és elmúlt. pedig nagyon pocsékul nézett ki a szentem...
(Az egyik kutyánkat anno menhelyről fogadtuk örökbe, sok sérüléssel. Azonnal kezelni kellett, elvittem hát a XIII. kerületi ....-ra. Neves orvos megvizsgálta, majd kibökte, hogy gombás fertőzése van a kutyának. Kezeltük is kutyot, szép pirosra festette a fehér szőrét a csodaszer. Mivel a helyzet nem változott később elvittem a közeti hatósági állatorvoshoz, aki csak annyit mondott rühös. Adott pár ampullát és mondta "ezzel mossa le, majd később ismételni kell".
S láss csodát 1 hónap múlva kutyra már rá sem lehetett ismerni, olyan szépen rendbejött. Ennyit a gombákról.
Sziasztok ! Most találtam meg a topikot! Azért kerestem, mert van egy 3 éves kan vizslánk, és egy éve, vagy több is, hogy rühösséggel kínlódunk.Decemberig volt mellette egy idős tacsi, és őt nehezebben lehetett kezelni, azzal a négy hetes szerrel, amit már harmadszor csinálunk végig. Decemberben elpusztult a tacsi, és akkor azt gondoltam, hogy most majd sikerül végre kikezelni Frakkot ! Szétszedtem az ólját, lecsiszoltam , kitisztítottam,újrakentem . A kutyával megint végigcsináltuk a kúrát, a maradék vízzel (öt literbe kell egy fecskendőnyi) mindig felmosunk amerre szokott feküdni. Minden nap főzünk neki, általában farhátat kap, jól táplált, és vitamint kap mellé. Sajnos ezek mellett is úgy látom, hogy nem múlt el a rühösség ! Szeretnék Tőletek tanácsot kérni, mert csak kínlódik szegény, bár most azért nem vakarózik olyan sokat
Szerintetek hogyan tudnánk segíteni Vitéz gazdájának a keresésben? Ha kimennénk egy pár kutyával lehet,hogy rátalálnánk? Vagy ez hülyeség? Lehet,hogy már nagyon messze van? Részemről a délutánjaim szabadok,ha valaki jónak tartja az ötletet.
Ja?! És Doresz megkergetett egy őzgidát,de vissza tudtam hívni.Nagyon büszke voltam rá. Direkt miattuk tanultam meg két újjal fütyülni.Hát nem volt egyszerű,jó párszor elszédültem,mire megtanultam,de nagyon hatásos.Amikor nagyon messze mennek,nem tudnám máshogy visszahívni őket. Vettem sípot is,de azt rendszeresen otthon hagytam,az ujjam mindig kéznél van. :))
Elveszett!!!!
Elveszett egy 4 éves magyar vizsla kan Várpalota után, a szentkirályszabadjai lőtéren.
Az átlag vizsláknál jóval magasabb, nagyon izmos, gyönyörű kutya.
Tetoválási száma: (ebben nem vagyok biztos, azt mondta édesanyám, hogy egy M betű szerű jel és a szám 3250) Különös ismertetőjele: fehér folt a mellkasán.
Kérem ha látták a kutyát, vagy megtalálták értesítsenek az alábbi elérhetőségek egyikén.
Kecskeméti Tünde
06 30 2325 756
06 30 9278 609
06 30 633 5944
06 30 718 9320
Nagyon siratják otthon Vitézt! A megtalálónak jutalom!
Kérlek rakjátok ki minél több helyre!
Az is megoldás lehet, hogy nem magát a vakondot üldözi az ember, hanem amiért ott van. Férgek, giliszták, lótücsök stb...
Talajfertőtlenítő szerrel (force) szépen meg kell hinteni a területet, és reménykedni.
Én eddig megúsztam (kopp,kopp,kopp), pedig a szomszédokban rendes vakondinvázió van. Amikor indulok itthonról mindig látom,hogy valaki lesben áll/ül náluk. :)
igen ezt tudjuk. Pontosan ezért nem gyilkoló szereket keresünk, hanem olyanokat, amik elzavarják a kis kantárost... Egyébként meg arról nem tehetek ha a macsek megfogja, amikor épp kitolja a földet:))) Dugesz rá se hederít:))))
Ma sikerült vele beszéljek. Lejebb tolta a földben így most legalább én nem hallom a búgást. De az átlocsolás nem rossz ötlet... Lehet, hogy még kipróbálom:)))
Az UH-s vakondűzőre abszolút érzéketlen a kiskantáros. Ráadásul a szerkezet gondoskodik róla, hogy még a kutya se háborgassa.
Locsolj át a szomszédba. Az UH-s szerkentyű köré. Így feldúsul körülötte a talaj gilisztailag, miáltal kiforgatja a kiskantáros. Talán így belátja a hiszékeny szomszéd, hogy sz@rt se ér a kütyü.
dugót se érdekli a vakond. Bár cili a héten megfogott egyet. A lányom persze majdnem sírva fakadt, amikor meglátta a halott vakit... Nagyon aranyos volt (mármint a gyerek, nem a vakond). Szerencsére a szomszéd vakond riasztója tényleg kezd lemerülni, mert most már hosszabb időközönként pittyeg. Sajna a szomszédot azóta nem sikerült elkapjam. Kap még 1 napot, aztán szépen írunk neki egy illedelmes levelet, hogy távolítsa el a zizgő masinát, vagy én teszem:) És egyébként tényleg zavarja a kutyát is, mert dugó azóta a kertnek abba a részébe be se teszi a lábát. Nagy ívben elkerüli...
nálunk valami nagyon működik .. csak azt nem tudom, hogy mi az. a héten már a második döglött vakondot találtam az utcán 50 méteres sugarú körön belül, és nincs rajtuk semmi külsérelmi nyom, mondjuk azért tüzetesebben nem vizsgáltam meg
UH-s vakondűző: srácok, pár hónapja kiveséztük itt, h az ultrahangos ketyeréket bizony, kiválóan hallják a kutyák! Vagyis ha nekünk tuti miattuk a fejfájás, jó eséllyel nekik is. Nelli kutya tartózkodását tökéletesen megértem. És a behúzott farkát is. :(
Mostmár a vaki mellett a szomszéddal is kell viaskodni.
Én kipróbáltam egy "nagyágyú" ultrahangost is. Rá sem bagózott. Pedig az tényleg brutál. Fejfájás garantált! Annak igaz nem hallható a hangja, de mégis fél perc múlva, mintha satuba szorítanák a fejünket.
Nellikutya csak hosszas könyörgésre jött a közelébe. Azt is behúzott farokkal, miközben a tekintete folyamatosan a szerkezeten volt.
A vakis fórumban írják, hogy a Baumaxos, 2db-os, 995petákos vakifogó 1 nap alatt elcsípi. Aztán vagy kilövi az ember a holdra, vagy elviszi sok km-el odébb. Vagy...
képzeljétek a szomszéd vett egy ultrahangos vakondúző csodát. A vakondot nem űzi el, én viszont nem tudok tőle aludni, mert 2-3 percenként búgó, zörgő hangot ad ki. Holnap beszélek is a szomszéddal, hogy tüntesse el, vagy én lövöm szét a csoda masináját, mert aludni akarok:((((
Ma délelőtt (május 16) Aggtelek határában találtak egy magyar vizsla kant, fiatal felnőtt, jó állapotban van (picit sovány, de nem vészes), farka végén valamilyen bőrbetegség van. TETOVÁLT!!!!! Eredeti gazdája a tetoválási szám bemondásával jelentkezhet érte!!!! (Illetve ha van valaki, aki még most hétvégén tud segíteni nyomozni a tetkó számot, kérem, szóljon nekünk: info@futrinkautca.hu ) , a megtaláló telefonszáma: 30/236-7736 SOS ideiglenes befogadót is keresünk a vizsinek, mert a megtaláló csak hétfőig tudja tartani!
Most hazaszaladtam melóból. Van új túrás! A gázosítás ellenére. Az a röhely, hogy Nellikutya sunyi. Rá se bagózik.
Hazaértem. A szokásos eget rengető vizslaöröm. A vaki-buckák sértetlenek. Nellikutya körbepuszilgatása után megindulok a vakitúrások irányába. Ekkor gyorsan ráveti magát az egyik túrásra, mintha Őt marhára foglalkoztatná a dolog.
Idióta szinészek ezek a vizslák!
Na de mostmár nincs mese! Eldöntöttem. Egyenlőre hasznot húzok a vakiból, aztán konyec. Beáztatom a talajt a nyelőkutam körül, mivel a fűtésszezon végefelé már nem akart eléggé nyelni. Közben meg jön a hűtésszezon. Így ott fúrja szitává a talajt. Javítsa meg, ha már ennyi kárt okozott! Aztán nincs kegyelem, mert a gilisztára szüksége van a talajomnak. Vakifogó dróthurok.
nálunk úgy látszik a wc illatosítós módszer bevállt (egyenléőre) átkergettük vele a szomszédba a vakondot. Sajna ha ő is rájön előbb utóbb vissza fog költözni a kis dög:((( A másik tipp amit kaptam, a knofi nezetetű növényke, ami amellett, hogy bazi jó ízű állítójag természetes vakond riasztó. Kaptam ajándékba párat, amit kiültettem a leginkább feltúrt területekre. Kíváncsian várom a fejleményeket...
Jó kis cikk, csak a végén említett talajfertőtlenító szerek ma már sehol sem kaphatók, mert az EU betiltotta a használatukat, ugyanis nem csak a kiszemelt, "kártékony" fajt gyilkolják (pl. vaspondró), hanem a teljes faunát kifertőtlenítik a kezelt területről.
Az ilyen lyukba öntött vízes, gázos módszerek nagy hibája, hogy vakond pajti észlelve gyilkos hajlamunkat, azonnal védművek építésébe fog (lezárja a veszélyeztetet járatot), s akkor minden tettünk hiábavaló volt.
A vakond egyébként tényleg hasznos állat, nálunk is ásogat tisztességesen, de csak a növények gyökerét zabáló férgeket kergeti. ha nálatok sok a lik, akkor sok a kukac is. Mellesleg ahol most vakondtúrás van, jövőre sokkal szebb lesz a gyeped (tápanyagokban gazdagab talajréteg kerül a túrással a felszínre).
Végül egy (NEM JAVASOLT) gyilkos módszer:
A lukba karbidmész, utána víz, majd vödörrel lefed.
Várunk pár percig.
Majd gyufával belobbantjuk a képződött gázokat, ....
És minden addigi problémánk huss, elszáll, mint a gondolat.
Hát hogy védjem magam, mifelénk más vélekedés van eme hasznos állatkákról. Az elszaporodásuk olyan méreteket öltött, hogy hálálkodtunk, mivel most nem volt árvíz. Ugyanis a gátak szitává vannak juggatva! Most nem fogtuk volna meg. (Nem kellemes a szakadás határán lévő, kocsonyás gáton, úszómellényes védőcuccban, 24órás robot. Ha szakad, még elfutni sem tudunk a temérdek körbesáncolt buzgár között.)
Mifelénk úgy vagyunk eme lényekkel, mint a szúnyogokkal. Ha már a 10.-ik csíp meg, akkor bedugjuk a szúnyogírtót.
A nagyágyút nem bírta megmozdítani, azonban rá se bagózik.
Kisrádió felfordítva, földdel gondosan betakarva. (buliztak a zenére)
Kénlap csak engem füstölt ki.
Ezek eddig csak 1-2 napig, esetleg egy hétig voltak hatással rá. Mostmár ott tartunk, hogy fényes nappal, a kutya rohangászásának zaja ellenére, brutális méreteket öltő rombolás a jelenlétük eredménye.
Én is a vakonddal küzdök. A legújabb tipp: wc illatosító tabletta bele a lukba és jól belocsolni. A szaga annyira zavarja a vakondot állítólag, hogy menekül előle. Ez azért is jó megoldás lehet, mert nem öli meg, csak elriasztja a védett állatot:)))
Én ma betettem néhányat a lukakba, pár nap múlva mesélek az eredményről....
Rettentő módon imádom az állatokat. Azonban nyilvánvaló, hogy nemigazán díjazom a 10x12 méteres gyepen 26db túrást 1 nap alatt. (a képen 1m2-en van 4db) És akkor még azt nemis említem, hogy hány helyen berogyott a gyep a talpam alatt.
Fültisztítást én kamillateával szoktam. Azonban nekem az a tapasztalatom, hogy remekül tisztul az magától is. Valójában akkor ganés leginkább, ha gombás. Ugye a lógó fülűek bepállnak, így a viszketést okozó gombának remek táptalaj. Ezáltal a sűrű "tiszta" lábbal történő vakarás miatt piszkolódik.
Remek gyógyír rá az OTEX fülcsepp. Íme:
Ez valóban jó a háznál! Márcsak azért is, mert emberlábgomba ellen is kiváló. Ebből tényleg csak 1 csepp a lábujjak közé és máris nem viszket. Ráadásul nincs az a sebes lábújjköz, ami tőle észrevehetetlenül be nem gyógyulna másnapra. A hatása minimum fél év. Ennél csak több lehet! Mégha zokni helyett nejlonszatyorba jár az ember, akkor is! Úgyhogy osztozhat rajta kutya, gazdi.
Kérlek ne nevessetek, és amúgy bocs az OFF-ért, de bizonyítottan az embergyógyszerek nem lehetnek ilyen hatásosak, mert akkor nem lesz vásárló-kuncsaft az ügyfélből. A gyógyszergyáraknak az a haszon, ha picit gyógyít a portéka, de semmi esetre sem hosszú távon. A gyógyult ember már nem ügyfél!
(Ketoconazolt tartalmaz, mint a megfelelő embergyógyszer.)
Soxor beszélek vele. Mikor barkácsolok ezt-azt, odaül, figyeli mit teszek. Ekkor egész litániákat magyarázok neki. Elmondom mi-hogy működik, mit csinálok vele. Közben belenéz a szemembe és eszméletlen türelemmel végighallgat.
Persze ez akkor van, ha épp nincs mit vadászni a kertben. Az ugye mindennél fontosabb.
Én a vele törődés egyik fajtájának nevezném ezt is, mivel ez neki is fontos. Ugyanis ilyenkor -ha melléműl- a kezét megemelve, egy pillanatra megérint. (szól, hogy beszéljek hozzá)
Nem volt kirakva árlista sehová? Nálunk úgy van kiírva a dokinál, hogy a chip beültetés 4000 ha van chip-ed. Amúgy ha ő intéz mindent, akkor 7000. Azt is mondta és több helyen olvastam, hogy ilyen kicsi korban semmilyen bolha-kullancs szert nem lenne szabad nekik "adni". Fültisztítás is volt, de már megint nagyon ráférne egy.
Igen törzskönyves. A chipet én is kifizettem és oda küldték az orvoshoz. Remélem, hogy a doki nem fizettette ki még egyszer velem. Majd legközelebb megkérdezem, hogy mi mennyibe került. Oltási könyvet én is kaptam újat, de vitaminokat nem. Viszont kaptunk egy alapos fültisztítást. A kuullancs és bolha ellen egy kis tubus kenőcsféle folyadékot bekent a szőre alá a nyaktájékon. Ez állítólag 3 hónapig nyújt védelmet. Úgy legyen.
Kutya kölyökklub? Nagyon jól hangzik. Nekem ilyen eszembe sem jutott. Biztos nagyon jól ellesz apósoddal, főleg ha minden nap találkoznak.
Én nem kaptam kullancskezelést, az mit takart? Majd később oltást ellene. Én 10.200Ft-ot fizettem: ált vizsgálat, hogy mindene megvan-e; féreghajtó; 8 hetes kori oltás; 2 doboz vitamin (kalcium és multivitamin), új oltási könyv (amit kaptunk, az mindenhol elfogadott); chip beültetés (magát chip-et már kifizettem a tk-vel). Tényleg Kyra törzskönyves?
Közben beszéltem szakemberekkel akik azt mondták, hogy semmiképpen ne vigyem magammal a kutyit. Nem lesz baja, van aki vigyázzon rá. Apósom itt van minden nap nálunk őt már megszokta. Állítólag nem lesz lelkileg sem baja. Ma voltunk kutya kölyökklubban. Hát ez elképesztő volt. Hihetetlenül jól érezte magát. Ugrált, birkózott és elvégzett minden feladatot. És aztán délutánig feküdt félájultan. Alig várjuk a következőt. Az orvos nem mondott semmit a régi oltásról. Viszont amit kapott oltást, kullancskezelést, féregirtást na meg a chip beültetés került nekem 13.400 Ft-ba. Te mit kaptál és mennyit fizettél?
Ha el szeretnéd vinni külfödre, akkor az oltásokról se feledkezz el. Régebben az is meg volt szabva, hogy milyen feltételekkel vihetsz kutyát másik országba. Nem tudom, most hogy van ez, de sztem nézz utána. Ha a kutya nincs hozzászokva, hogy "autózik", akkor rögtön egy ekkora út elég rizikós vele. Sztem, ha addigra nem tanulja meg otthon, hogy minden körülmény között visszamenjen, ha hívod, akkor én nem vinném magammal. Sok új szag, környezet.Ha van, akit már megszokott, nyugodt szívvel mekérheted, hogy vigyázzon rá. Bár ez csak az én véleményem. Hogy halad a nevelése, miket tud már? Amikor vittem oltásra Enzot, a doki közölte velem, hogy az 1. oltása nem sokat ér, mivel az egyik leggyengébb fajtát kapta. :(
Tanácsot szeretnék kérni. Most 9 hetes a kutya. Jövő hónap végén megyünk két hétre horvátba. Mit tegyünk a kutyával? Ha itthon hagynánk akkor volna ki vigyázzon rá, olyan akit megszokott. Viszont ha magunkkal vinnénk, akkr nem nagyon tudnám szabadon engedni, mert nem tudom, hogy addigra megtanul-e visszajönni ha hívom. Az utazásról nem is beszélve. Bírná egyáltalán az utat? Most mitévő legyek??
Jónás is szobakutya. amikor hoztam 10 hetes volt, kinn minusz 15 fok, és térdig érő hó, így párombácsival is könnyebb volt elfogadtatni, hogy benn alszik, benn marad a kutty. ő is simán kibirja odabenn, amíg nem érünk haza, kölökkora óta nem történt bepisiléses, bekakilásos baleset. nem díbol, nem csomagolja ki a lakást, így nyugodtan hagyom benn.
Annó felnőtt méretűt csináltam én is. Azonban nekem hőszigetelni nem kellett. Csak nyáron és esőben bújik be. Este velem alszik. Télen meg bennt van a 26°-os házban.
Télen, munkanapokon minden reggel az ő döntése, hogy kinnt akar-e lenni, vagy bennt a lakásban. Reggel kiszalad pisilni, nagydolgozni. Ha dolgavégeztével azonnal kopogtat az ajtón, akkor neki hideg van. Beengedem, összekucorodik valamelyik ágyon és ilyenkor hívásra, könyörgésre sem jön ki a házból. Neki a meleg lakás mindent megér. Gond nélkül elvegetál 8-10 órát a meleg lakásban. Valójában a téli hidegben ugyanezt a vegetálást csinálná reszketve, összekucorodva a kutyaházban.
Egyszer volt rá példa, hogy bekakilt. Valami virusos, gyomorrontásos hasmenés fogta el. Mikor hazaértem munkából, furcsán örült. A farkát maga alá húzva, csak épp a farokvége csoválódott, mint a csörgőkígyónak. Nem az egész picsa. Nem mert mérhetetlen módon örülni, mert azt hitte bűnös és kitiltom a kégliből.
Megvígasztalni 10-15 perc volt. Feltörölni csak fél perc, mert padlókőre történt az esemény nem pedig szőnyegre.
Összeölelkeztünk és elmagyaráztam neki, hogy ilyen balesetek olykor megtörténhetnek.
Szerintem az elég lesz neki. Mire be kell "lehelje" addigra úgyis ki fogja tölteni:) Mi tettünk az oldalába és az aljába 8 cm-es habszivacsot és rá faros lapot szigetelésként, meg télen ha nagyon hideg van teszünk be neki fűthető takarót:) Így aztán nagyon szereti a házikóját:)
Igazából az a bajom, hogy cm-ben mekkora legyen. Nyáon valószínűleg nem fog megfázni, ezért már most a végleges méretet akarom megcsinálni. Azt gondoltam, hogy 90x65x65 lesz a mérete és akkor ha lesznek majd egyszer kicsik, akkor ők is el fognak férni. Remélem.
Az a legjobb, ha olyan házat csinálsz neki, ami kvázi tud a kutymóval nőni:) Mert ha nagyon nagy neki a ház, akkor a kutyi nem tudja "befűteni" télen és megfázik. Mi úgy csináltuk, hogy vettünk egy akkorát ami majd nagy korában jó lesz neki és a fedelét úgy alakítottuk ki, hogy mindig feljebb lehessen tenni, így kvázi nő a ház a kutymóval:)
Egyszer már kérdeztem, detalán majd most. Mekkora házat építsek? Nem szeretnék majd másikat építeni, ezért már most a kifejlett korára valót akarok csinálni. Akkorár, hogy ne adj isten ha lesznek kölykök, akkor azok is elférjenek. Van szabvány méret? Gondoltam 90x70x70 Nagy? Kicsi?
Manó milyen kis cuki pofa. 12 kg? Jézusom, akkor 1 hónap alatt a duplájára fog "nőni" az enyém is? Bocs, ha hülyeségeket beszélek. Enzo holnap lesz 2 hónapos, de még csak 5,3kg.
Ez már a második hám, volt egy kisebb is, azt már szétgyötörtük (a műanyag csat elhalálozott). De nem hiszem, hogy ez okozná, mert a hátsó lábánál is van pirosodás, s bármennyire is képes akrobatikus mutatványokra, oda még nem került a hám ... :-)
Nagyon szépek a kisvizsik!!!de olyan gyorsan nőnek...a miénk már elmúlt 3 hónapos!!! Ilyen "nagy lett"!!!Már több,mint 12 kg!!!Tündéri kis Manó,nagyon szeretjük!!!
Én is ugyan ezekkel a tünetekkel küzdöttem a két éves lány vizslámmal. Elvittem orvoshoz, kapott valami injekciót allergia ellen, plusz időszakosan váltottam kaját. Eukanubát evett eddig, most pedig Chikopee-t eszik. Nem tudom, hogy tényleg a kajától volt-e, de elmúlott. Júni 1-től ismét adok neki Eukanubát, meglátjuk, visszajön-e.
Egy 1 éves vizslalány gazdijaként kérdeznék Tőletek. Néhány hónapja kisebb-nagyobb mértékben a "hónaljai" bepirosodnak, mintha kidörzsölődne. De nem vakarja vagy nyalogatja, hanem csak úgy van neki. Amúgy semmi baja, minden OK, szokásos vizslajegyekkel.
Találkozott már valaki valami hasonlóval? Doki látta, szerinte esetleg ételallergia, pedig jószerével mindig Eukanuba juniort kapott 8 hetes kora óta (abban benne van minden ami kell), de akkor nem (sem) voltak ilyen tünetek ...
Ilyen képeim nekem is vannak:))) De hát ebből nem látszik milyen szép az én gyönyörűségem:) De a te legalább tudtál óla néhány normális képet is csinálni. Nekem akkor van csak rá esélyem, ha fekszik és pihen, különben állandóan rohangászik:) Sajna a gépem ugyan tud sorozat felvételt készíteni, de hát 100-ból 1 ha talán jó lesz vele. Azért próbálkozom szorgalmasan!
A friss vizsla gazdiknak gratula, nagyon édesek a kicsik:)
Én nem bántam meg a villanypásztort. Egyetlen virágunk volt minden védelem nélkül egy máásfél méteres akác. Na, ezt ma reggel tőbe kettéharapta. Nekünk még nincs házikónk viszont van egy szuper doboz amibe belemehet, de nem nagyon mászkál bele. Inkább a teraszon alszik. Gondolom közelebb van hozzánk. Emlékszek a jobb hátsó lábán jelölt kis kanra. Nagyon szép kis mocsok.
Hunyi nagyon édes pofa Kyra. Tényleg tesók, mert Enzonak is pont a jobb hátsó lába volt megnyírva. Eleinte fel kellett kelni hozzá 4 körül, mert nagyon sírt, aztán utána elvolt olyan fél 8ig. Most már ő is végig alszik, de ez a 7 körüli időpont a vége. A villanypásztoros ötletemet végül leszavazták, ennek eredményeképp bemegy a virágoskertbe, 2 virágot megtépázott, és pofátlanul oda is kakilt 3x! És ha őkelme lusta, akkor nem kerüli meg, hanem átvágtat rajta. Amúgy nyugodt kutyus. A lakásba be nem teszi a lábát. Csodálkoztunk is, hogy lehet ez. Ajtó tárva-nyitva mi meg ki-be mászkálunk, de a kutya megáll a küszöbnél. Szerencsére.
Na szóval ő a mi kis drágánk. A neve Kyra. Már kezdi megszokni a kertet. A tiltott területet a villanypásztor második csípése óta nagyon nagy ívben elkerüli. Nagyon mgszerettük.
Sziasztok! Tegnap 10 tő tűztövist ültettem a szomszéd felé,a kerítés mellé,hogy Doresz nyanya talán lemond az ásásról.Aki nem ismeri a növényt,annak elmondom,hogy hatalmas tüskék éktelenkednek rajta,úgy is emlegetik,rossz szomszéd,és kóbor kutya ellen. Dorka nagyon okos tudja,hogy ő ide tartozik,mondhatnánk,hogy az udvar része,és pláne nem kóbor kutya. 4 tő tűztövist húzott ki a földből,és tépázott meg. Kutyának semmi baja,de a NÖVÉNYEIIIIM.....
Egyenlőre még nem bírok felrakni képet valamiért. Na, hogy érzi magát a kicsike? Nálunk végigalussza az éjszakát, de reggel 5-kor olyan sírásba kezd, hogy nem győzök rohanni megnyugtatni meg enni adni neki. Amúgy nagyon jól van, imád birkózni, futkosni és ha kifekszek a kertbe, akkor bárhol aludni ahol hozzámérhet :-)
Szomszédomnak van egy 1 éves kan magyar vizslája. Nagyon hangos, mindig ugatja az én kutyáimat, még kerítésen keresztül is. Egyszer dobtam át neki pár szem eledelt, azóta mindig vinnyog ha az enyémeknek adok. Csak azt sajnálom, hogy vadászkutya létére egész nap ketrecben tartják, csak néha engedik ki az udvarra.
Nekem egy német vizslám, erdélyi kopóm és német juhászom van.
A szomszédommal ellentétben én minden hétvégen viszem őket a szabadba, még vadászatokra is. Az erdélyi kopó is magyar kutya, igen ritka, nagyon okos csak önfejű. Kiváló vadászkutya, egyik ismerősömé úgy veszett el, hogy elment a disznó után és nem jött vissza, nagyon sokáig üldözik a vadat.
Az enyém már 13 éves és pár év mulva meglehet, hogy eltávozik, de már elhatároztam hogy a helyébe szintén erdélyi kopót fogok venni. 200 euro körűl kaphatóak a kölykök.
Megvan őfelsége: Ugrabugra-Vadász Bodrog, alias Enzo. Nagyon okos, szép, ügyes. :D Magától bement az ólba, ott is aludt az éjszaka szélvédett helyen. Bár a szája elég nagy, szinte egyfolytában nyüszít, énekel. Mindig jön velem mindenhova. Eddig 2 helyre kakilt, persze abból az egyik tiltott zóna, de amikor a másikra, nagyon megdícsértem. De ezt még gyakorolni kell.
Nahát igen. Ezeket a hiperhülyéket marhanehéz lefotózni. Még sport-módban is. Többnyire egy képen átsuhanó, barna lidérc lesz belőlük. Követni sem lehet, így soxor csak egy képből kifutó vizslapicsa látszik.
Ha nagyvéletlen nyugton van, akkor meg azonnal felpattan, ha elővesszük a megcsillanó fényképezőgépet. Ilyenkor izgatottan tekintget a szérózsa minden irányába, keresvén a fényképezőgépről tükröződő fényeket.
Ahány vizsla (kutya), annyiféle lelki alkat, nem lehet rá felkészülni,a könyvekből. Egy a lényeg, hogy mindíg figyelj rá. Nagyon érzékenyek, sértődékenyek, a fizikai bántást nem szeretik (elég rájuk dörrenni, abból is értenek).
Ezen kívül szeretik a kényeztetést (na meg sok a simi azért is jó, mert - majd, ha nagyobb lesz- könnyebben megtalálod a séta közben esetleg belefúródott kullancsokat).
Küldök olyan képeket, ahol csak azt látni, hogy a kutyám átsuhant a tájon, miközben a másik játszó fél teljesen "kiolvashatóan látszik". Ennyire lassú a kutyám nekem is.
de jó képek! Én dugóról képtelen vagyok képet csinálni, mert egyszerűen amint meglátja a fényképezőt a kezemben nem hajlandó nyugton megmaradni. szinte rá van írva az arcára, hogy csak azért sem fotózol le:) rohangászás közben meg szinte semmi nem látszik belőle. Na majd este amikor teljesen elfárad, talán le tudom kapni:) egyébként gyönyörű vizslalánykád van:) Én jobb szeretem ha egy kicsit testesebb a vizsi, de hát dogó sose lesz olyan. Azért a szívünk csücske.
Köszi mindenkinek a segítséget. Persze azt gondoltam, hogy bármivel eljátszanak. Csak attól féltem, hogy a kis fogai miatt vm nem ajánlott. De látom mehet minden nyalánkság. Nekem is tetszik az a rojtos végű kötél.
Most beszéltem a sráccal, csüt este megyünk Enzoért. Már tele a gatyánk, pedig elolvastam 2 nevelési könyvet. Hát kiváncsi vagyok, mit hogyan tudok hasznosítani belőle. Lehet sehogy, mert a kis drága áthúzza a számításaimat. :D
Mindegyikőtöknek nagyon aranyos a vizsije, olyan drágák!!!!
Amúgy kollégám lehozta a barátnője vizsláját. Kilátszott az összes bordája, még jobban, mint pferco Zulujának. De azon kívűl tiszta izom volt. Persze elkezdett húsvéti sonkát kunyerálni, leült és csak bámulta mozdulatlanul a pingpong asztalt. :D
egyáltalán nem sovány . Jónás ennél talán egy kicsit gebébb, de nem tudok neki annyi kaját adni, amit nem tud lerohangálni! a 2,5 hektáron szabadon van, így ha rájön a farkaötperc, teljes erőbedobással kilométereket teker le. állandóan mozgásban van. mutattam orvosnak, de szerinte Ok a kuttty, iszonyatosan izmos, kemény kötésű.
Szerintem minden bigyót -amit a boltban kapni- érdemes és lehet venni a kölöknek.
Gumicsont, préselt csont, labda, gumicsirke, kötél, stb... Halmozd el a kislurkót! Magadnak semmit, Neki mindent alapon.
Nálunk ez a kötél a legújabb sláger:
Hol fexik és őrült módon rágcsálja. Mintha ez lenne a világ legfontosabb dolga. Máskor meg megfogja a rojtos végét, meglóbálja, elhajintja jó messzire, majd ráveti magát. Vagy rohan, cikázik vele, mint a gömbvillám.
most megnyugodtam, mert nálunk is valami hasonló a drága versenysúlya, így inkább azon szoktam aggódni, hogy kicsit túletetjük, pedig nem, még néha böjtnapok is vannak, mégis le szoktam gondolkodni azon, hogy véletlenül nem kiskutyák vannak e a pocakban a vacsi helyet/mellett, de nem
2 éves korában az enyém is ilyen volt. Most -5 éves korára- formásodott egy kicsit. Igaz nálam Nellikutya előtt mindig van száraztáp. Így akkor eszik, mikor akar. Bár ő "egyke" kutya. Tudja, hogy senki nem eszi el előle.
Legfeljebb annyit tehetsz, hogy fehérjedúsabb és zsírosabb kaját adsz neki kiegészítésként. De csak mértékkel! És csak addig, míg hiperaktív.
Dehogy sovány, ne viccelj! Nálunk Bandi és Carlos ugyankkor, ugyanabból, ugyannyit kapnak, igaz, Bandi egy kicsit még lop is ezt-azt, de míg Carlos kifejezetten zsufa, addig bandi girhes. Testvérek, egyyébként.
A habitusuk is teljesen más, bár mozgásigényük szinte azonos. Bandi télen hízott egy kicsit, amikor a ráírt tápból többet kapott, de kevesebbet tudott mozogni, hamar sötétdés miatt ritkábban mentünk sétálni.
Szóval, Zulu szvsz kicsit még Bandinál is vastagabb, ne aggódj. Hány kilo egyébként?
Bandi 28-30 körül van, de talán ő egy kisit magasabb, így a kép alapján mondjuk nehéz megitélni.
Az enyém meg lány létére egy kis buldózer. Kő kövön nem marad, ha beindul. Borogat mindenkit, gyúr, gyömöszöl. Nagyobb súlyú és testalkatú fiú kutyákat is simán felborít. Nem is eszik túl sokat és mégis "kerek" a doki szerint. Minden este kb. két órát futtatva van és mégse látszik ki a bordája.
szerintem ez alkati kérdés- Dugó is ilyen vékonyka fajta, de szerintem ha szín hússal etetném, akkor se hízna egy dekát sem. Állandóan rohangászik a kertben, egy perc nyugta sincs. Az ő tányérja is púposra van tömve, mégse hízik. A szomszédban a vizsla lány pedig olyan szép formás. És ugyan azt, és kb ugyan annyi kaját kapnak. Szerintem törődj bele, hogy ő a vékonyabb fajtába tartozik.
Nekünk a préselt csontos dolgok jöttek be de nagyon. Orákig el van velük, és nem terrorizálja a cipőinket. A miénk 14 hetes. sok sikert nektek, imádni fogjátok. Bárhova visszük mindenhol imádják... " jééé kisvizsla... de aranyos..." szal tök büszkék is vagyunk rá, bár olyan eleven hogy huh.
Tanácsot szeretnék kérni táplálással kapcsolatban. Van nekünk ez a huncut kis jószágunk: Zulu. Rendkívül futkározós fajta (vizsla...), amikor lent vagyunk az esti nagy sétán a teljes időt végig rohanja szinte teljes erőből, imád labdát elkapni.
Szóval baromi sokat fut és ettől nagyon szikár, izmos, de szinte már túl sovány. Bár az orvos azt mondta rendben van az alkata, de minket már néha frusztrál, hogy kilátszik a bordája és a csigolyák is kidudorodnak.
Enni a Hills-től a Natures Best kaját kapja (imádja) alapnak, bőven többet mint a csomagra írt 400g. Ezt meg szoktuk fejelni egy kis(?) adag főt rizzsel amibe finom zöldségeket is adagolunk, meg egy kis leves alaplét az ízért. Ezzel olyan púpos a tányérja, hogy szinte kifolyik. Néha picit túl öntöm még ezt is, olyankor kaja3/4-énél már leül és nagyokat nyelve várakozik, hogy rendeződjön odabent, mert nem fér bele több. Iszonyú gyorsan, falva eszik szerintem (de lehet, hogy mind igy csinálja).
Mellékelek egy fotót is. A bal oldali Zulu, a jobb oldali Argosz a barátja (Zulu 2 éves lesz, Argosz 5 körül van). Szerintetek sovány a kicsi? Mit adjunk neki enni, hogy egy kis hájat szedjen fel, mert most szerintem minden molekula izommá alakul benne?
Én soxor át szoktam porszívózni a gúnyáját. Előszőr persze marhára féltette a habtestét. Mostmár eltűri. Igazából szerintem tök jó volna neki, ha közben nem üvölt a porszívó. Ezt abból gondolom, hogy egy halkabb takarítógéppel, vagy lentebb szabályzott fordulatú porszívóval egész jól elvan közben.
Végülis -mi embernépségek is- kifliszájjal élvezkedünk, ha a porszívó keféje kapirgatja a hátunkat.
Persze a gúnyaporszívózás leginkább télen szokott történni, mikoris ritkább a fürdési, zuhanyozási lehetőség a kutymorgó számára. Merugye szárazra törölni a gúnyáját lehetetlen. A hajszárítót meg nemigen tolerálja. Ellenben fürdés után olyan virgonc lesz, hogy egyből szaladna ki a hideg udvarra.
Nálunk leginkább akkor szabadulnak el az "indulatok", mikor söprögetem a járdát. Azonnal ott terem. Ugatja a söprűt torkaszakadtából és csipkodja. Ezért nem tart sokáig egy seprű. (seprű? söprű?)
Igazából két választásom van. Vagy sűrűn veszek seprűt, vagy ritkán söprögetek.
Valamiért remek elfoglaltság neki a mozgó seprű csipkodása. Ha leteszem, akkor már nem érdekli. Úgy elvan a seprű 1 évig is.
na, nálunk nem nőtte ki a harapást, se az ugrálást, de ugatni hál' istennek nem nagyon szokott; néha az az érzésem, hogy nem is egy kutyám van, hanem kettő, annyira meg tud változni, ha nem az van, amit ő akar. és olyankor aztán tök mindegy, mit csinálok, ugrál, kapkod, mintha teljesen bekattanna, máskor meg annyira elképesztően értelmes ...
mintha dugóról írtál volna, pedig ő lassan 1 éves lesz. Ha játszani akar, akkor le se lehet rázni, megy utánad és ugat. És ezt addig csinálja, amíg el nem kezdesz vele játszani, vagy ki nem zárod a helyére. Ott még ugat egy kicsit, aztán rájön, hogy most egyedül kell játszania, mert neked más dolgod van. Ekkor ha szerencséje van kinn van vele cili és akkor őt kezdi el hajkurászni. Ha nincs, akkor a labdáját dobálja magának és futkos utána:)
akkora házat építs neki, amit felnőtt korában pont kitölt. Ha túl sok a hely akkor fázni fog benne. Sőt igazából az a legcélravezetőbb megoldás, ha tudod növelni a ház méretét a kutya növekedésével együtt. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy a tető alatt egy kereszt lapot szereltünk be, ami mindig feljebb került, ahogy a kutyi növekedett:)
Szia !!! Ez nekem-amit leírtál-harapás,ugatás...mind olyan ismerős!!!A miénk már elmúlt 3 hónapos.Most már talán kissé le van nyugodva,no nem oly nagyon!!!Harap,és visszapofázik,de talán már nem annyira...leszoktatni szerintem nem igazán lehet,majd elmúlik,vagy legalábbis csendesedik,szinte napról-napra változik,okosodik.Manónk is lopkodja a cipőket-papucsokat,szőnyeget,faháncsot,mindent darabokra szétrág,de ha jó az idő és sokat kint vagyunk vele az udvaron,lefárad és sokkal nyugodtabb.Szinte egész éjjel alszik... Nem emlékszem, hogy az előző vizslányunk ilyen kis harapós jószág lett volna,de hát ők sem egyformák,mint ahogy mi sem...