És azokkal az amatőrökkel mit csinálnak, akiknek esetleg az allmode rh rigjük véletlenül tud adni CB sávon is?
Azokat megbüntetik, rádiójukat elkobozzák, az operátort felnégyelik, kiszögezik a városkapukra.
A HIF illetékese engem a soproni találkozón úgy tájékoztatott, hogy szabálytalan. Az én kis kézirádiómban is benne volt a céges, 160 megás frekink, az amatőr frekik mellett. Azt mondta Gyuszi, hogy az én rádióamatőr engedélyem csak a rádióamatőr frekvenciákra szól, legyen a céges frekire külön cégrádió nálam, a megfelelő engedélyokirattal persze. Szabál az szabál. Ilyenformán a cb-frekikkel is nyilván ez a helyzet.
Ja, meg azt is mondta, hogy az amatőrkészülék nem felel meg a cégrádióknak előírt igen szigorú szomszédcsatorna-szelektivitás és egyéb műszaki paramétereknek...
Nem tudok szkennelni. Esetleg elvihetem egy ismerősömhöz. A FYI pedig: for your information.
Szabad magyar ferdítésben: CSHTB (csak hogy tuggyad bazze)
Mindenesetre ez undorító. Ugyanaz a helyzet, mint a rohadt 50 megával. Pénzt akarnak ezekből a frekikből kihúzni, vagy mit? Európában mi vagyunk az egyetlen ország, ahol nem engedélyezett az 50 Mega...
Kedves DJ Sz.!
A hölgynek valóban igaza van! A nem CEPT normás cb rádiókat január 1-től nem lehet használni,ha még is teszed, akkor szabálysértéást követel el és 50-200eFt erejéig büntethetnek!
Az ellen őrzésről: A HIF levelet küldött a megyei RK-kra amelyben tájékoztatta a rendőröket. Már hallottam is (beszéltem az illetővel) akiket Tiszakécskén ellenőriztek, és feljelentettek. A
illetékesek szerint nem is kell használni, a bírtokása (hasonlóan a fegyverhez -azzal sem kell lőni-) elég a szabálysértéshez.
"És ha valaki (airband!!!) tunert épít, akkor ZPD33 precíziós zenerdiódáét se menjen a boltba, mert az is van bennük, mondhatni kilószám."
Köszönöm, hogy gondoltál rám! Egyelőre dugd el a fiók mélyére, mert lehet, hogy később még kellhet akár nekem, akár neked, akár másnak. Dióda helyett egy véletlenül meglelt LM317-es stabilizátorral oldottam meg a problémát. (Persze, ha lett volna otthon zener, akkor az került volna oda.)
A hangolgatás-keresgélés közben aztán kiderült, hogy 15V feletti hangolófesz. érték felett már nincs aktív csatorna, úgyhogy az LM317-est felváltotta egy 7815-ös.
Kedves Szegecs!
SWR mérőhöz elemeket bármelyik amatőr börzén szerezhetsz - gyakorlatilag fillérekért. Alapműszerekből én a régi kerek formátumúakat kedvelem - ezeket 200-600 Ft-ért meg lehet venni. FM10-160-ba való iránycsatolót is ennyiért. Nem feltétlenül a vadi új dolgok a legjobbak. Persze az sem midegy, hogy milyen frekire akarod használni, mert pl az FM10-160 iránycsatolója rövidhullámon (és CB-n!) már túrót sem ér. Hallgass Schlumbergerre - amit ír azzal lehet, hogy van munka, de az eredmény sokkal jobb lesz.
9mck - Ernő
Is. Az 162,000MHz volt, de onnan elpaterolták az OVIT-ot, most 166,725. Meg az ÉDÁSZ-tól, több csatornával. Van még pár Titán is, de sajnos az FM301-ekből kimaradtam...Elvitte valami őrző-védő banda kilóra. Sajnos. Jók a Titán vevők is, de az a mínuszos tápfesz...
Most (19:36) hagytam abba a munkát mára, de már nem írok swr-mérést, mert elfáradtam. Megyek a boltba kajáért, aztán hazakutyagolok. Mintegy 6km a táv. Nincs már kézenfekvő tömegközlekedési eszköz, a sajátok meg mind bedöglöttek, autó is, bicikli is, maradt az edzőcipő mint jármű, de ez házhoz visz! És terepjáró.
Mindenkinek szép nagy napfoltokat kívánok!
Sch.
Jól rémlik. Szép iránycsatoló és nagyon érzékeny alapműszer. Van egy példány belőle otthon (mármint az egész FM40-160-ból) nosztalgiából kifolyólag leginkább, de bizonyos nőszemély egyre erőteljesebben morog miatta. Lehet, hogy disznót győz a lúd(liba), és fölteszem a padlásra... Pedig még eredeti 160 megás szerkezet, a cégből örökölve. Most éppen hangfrekvenciás vevőket örököltem, szép 30 amperes bistabil relékkel, amik egyetlen impulzussal működnek, nagyon csendesen. És ha valaki (airband!!!) tunert épít, akkor ZPD33 precíziós zenerdiódáét se menjen a boltba, mert az is van bennük, mondhatni kilószám.
Sch
Sch! Várom a folytatást (hogyan használjuk c. fejezet)..
És köszi az eddigieket!
Most néztem, hogy lehet, hogy nem éri meg házilag elkészíteni, mert:
mutatós műszer: 2700 Ft, műszerdoboz: kb. 1000 Ft + munkaidő.
Ezzel szemben láttam gyárit, amiben van Watt-mérő is, 5 rugóért.
De "nem volt kedvem" megvenni. (Anyagilag nem :)))
Célszerű egy kis mechanikai munkával folytatni, azaz a dobozba beleszerelni a deprez-műszert, a potmétert, és a kapcsolót, továbbá a két koax-csatlakozót. A koax-csatl. aljzatokat a doboz hátuljára rakd, akkor nem lesznek útban a kábelek később. A távolság a két csatlakozó között 5-6 centi. Közéjük forrasztod be a koaxot, értelemszerűen a meleg eret a csatl. belső érintkezőjéhez, a harisnyát a csatl. testéhez mindkét végén. A koax majd U-alakban helyezkedik el a két csatlakozó között. Ez azért jó, mert így a mérővezeték két vége és a középpont közelebb van egymáshoz. Ha már ennyire vagy, mindjárt bekötheted a műszert: negatív végét a testre (célszerűen a koax közepén kialakított elektromos nullaponthoz vezetett merevebb csupasz dróttal), pozitív végét a potméter csúszkájára. A potméter egyik végét a testre(nullapontra), másik végét az átkapcsolóra kötöd. A potit úgy kell bekötni, hogy a balra teljesen lecsavart helyzetben lévő csúszkával érintkező fele legyen a testen. Talán kicsit bonyolult vagyok: így ha "felfelé" csavarod a potit, nő a műszerkitérés.
Az átkapcsoló bekötése: van a kapcsolónak egy mozgóérintkezője, amit a kapcsoló működtetésekor ide-oda vált a két állóérintkező között. Nos, erre a mozgóérintkezőre kell kötni a potit, a két állórintkezőre majd a diódák jönnek.
Be van tehát fűzve a koax rézharisnyája alá a mérővezeték. Most visszaegyengeted szépen a harisnyát, és egy vonalzóval kiméred a közepét. Ide forrasztasz óvatosan (gyorsan, hogy ne égesd/olvaszd össze a dielektrikumot) egy darabka drótot. Most a két ellenállás következik (amik ugye 100-150 ohm körüliek, őket a hurok egy-egy vége és a középpont drótja közé forrasztod. Most a diódák jönnek. A dióda üvegtokos, henger alakú, egyik oldalán van egy fekete gyűrű festve. Az a katód, jól meg kell jegyezni. No most a jelöletlen végét a diódának a mérőhurok és az ellenállás közös pontjára kell forrasztani, a katódot, a csíkos végét az átkapcsoló állóérintkezőjére. Hátravan még a két hidegítőkondi, ami 1-10-100 nanofarados (ami éppen van kéznél, nem fontos a pontos értéke, csak az a dolga, hogy a nemkívánatos nagyfrekit levezesse még a műszer előtt). A dióda katódja és a földpont közé kell őket rövid úton bekötni.
Alighanem készen is vagyunk.
Most folytatom a főnököm által óhajtott táblázat kitöltését, a hogyan mérünk a következő részben, de lehet, hogy azt le se kell írni?
Most vettem észre, hogy az előző részben egy b-vel írtam a vastagabbat. Ecce homo, egy sör...
Bocs, hogy pénteken nem folytattam, de van az embernek főnöke...aki persze mindig akkor talál ki valami nagyon sürgőset és fontosat, amikor éppen nem kéne...
No, most folytatom.
Küldtem e-mailt az indexes címre, a portéka megérkezett. Részletek a levélben.
Edison!
Vagy egy tucat SMD IC-vel meg lehet oldani a problémádat, de azok az IC-k igen drágák. Többek között a Philips és a National Semiconductors gyárt ilyen céláramköröket.
Lehet, méghozzá nagyon egyszerűen és olcsón.! Szerezzél be egy 20-25 centis koax-darabot, egy 100 mikroamper körüli alapműszert, két diódát (lehetőleg germániumot, pl. OA 1161 VAGY aa117 stb.). A koax ne vékony RG58 legyen, hanem vastagab. A fekete pvc burkolatot vágd le róla. Ezután be kell fűzni a rézszövet alá egy vékony, műanyagszigetelésű drótot.Ez lesz a mérőhurok. Úgy lehet egyszerűen aládugni, hogy a rézszövetet a két végén megfogva finoman összenyomod. Akkor fellazul, be lehet alá dugni a drótot. Ez folytatásos regény lesz, mert most nincs több időm, de holnap folytatom.
Ja, valami doboz is kell, amibe szépen bele lehet applikálni a műszert, a két koax-csatlakozót, meg egy átkapcsolót, amivel az előre/hátra kapcsolást elvégezheted, és egy potméter is kell bele, végkitérést állítani. Kell még két 1nanó körüli kondi, nem kritikus, hidegíteni kell csak, meg két 50-150 ohm körüli ellenállás. Azt hiszem, ennyi az egész alkatrészigény egy egyszerű, de remekül használható műszernek.
Van aztán persze a másik véglet: a kétműszeres, külön mutatja az swr-t, külön a kimenő wattokat, van, ami mikrokontrolleres, és nem kell kapcsolgatni, kijelzőn mutogat mindent.
Maradjunk az egyszerűnél: holnap folyt. köv.
Sch.
Letöltöttem a cseh fiú rádiókártya vezérlő programját, és fel is installáltam (Win'98).
Megy rendesen, és maga a program nagyon jó, csak egy nagy gond van - a hardver gyenge: a műsorszóró adók mindenhol jönnek - az air sávban is. Minimum egy preszelektor kell hozzá, mert többek közt a tükörszelektivitása nagyon gyenge (Egy AIMS Lab kártyám van). Meg persze az air sávban AM vétel kellene. Mindenesetre ráálltam vele a Miskolci átjátszó frekijére (R2x), hátha meghallok valamit.
http://flesko.cz/ lapon ráakadtam egy rádiókártya vezérlő, és felvevő progira. egy csomó rádiókártyát kezel, pl sf16 fmr2-t is.
Namost a beállításokban van egy "advanced" üzemmód, amikor 60-és 160 MHz között lehet hangolni. Ha ez így van akkor elvileg lehetne a kártyával sok mindent fülelni ( persze a bemeneti 2-3 tekercset lehet, hogy buherálni kellene, na és ki tudja , hogy a kártya engedi e a CCIR től nagyobb frekit. Én rém lelkesen ki akartam próbálni, aztán szomorúan tapasztaltam, hogy PCI slot nincs az alaplamomon.... Ráadásul a vevő IC egy tea5712t, aminek komlett doksija is letölthető. Van hozzá 2 kerámia szűrő, de ha azt esetleg le lehetne cserélni az FM 05-165-ösök keskeny szűrőjére akkor még szelektív is lenne. Csak hát sok a lenne meg a ha és ki kellene próbálni...... De ez kifejezetten lusta "konstruktőröknek való lenne....
Van valakinek elfekvőben lévő CB antennája? Lehetőleg olyan, ami erkélyre kirakható,
esetleg mágnestalpas autóantenna, de semmiképpen sem olyan, aminél a kocsi fém része is
antennaként viselkedik, mert azt nem tudom kitenni az erkélyre.
Ezen kívül örömmel vennék építési leírást is CB antenna készítéséhez, mert egy bolti antenna
5-7 ezer forint.
Harmadik kérdés: Hol lehet 50 Ohmos koaxkábelt venni, ami vastagabb, mint az RG58-as,
és nem aranyárban van.
Megnéztem a kapcsolást, Edison. Összevetve a sajátommal, az én tuner-egységem egyszerűbb, amaz bonyolultabb (külső LO., bemeneti előerősítő), ám annak az AM/KF része egyszerűbb, igaz zajzár nincs is benne.
A TV-tunerre épülő AM(!)/FM vevőt végre felélesztettem a hétvégén. Az airband-et, és az egyéb adásokat jól lehet venni. A TDA8192-re épülő hang-KF az első bekapcsoláskor egyből működött, a három tekercs, ami az áramkörben van, hangolás nélkül is kitűnő vételt biztosított. A "tömbvázlat":
Csak a hang-KF-et kellett megépíteni, a többi adott volt. A TDA8192 gyári tesztkapcsolását építettem meg, az adatlapjában található a rajz. Már csak be kell dobozolni...
Schlumberger!
Ami a tekercsekre adott tippedet illeti, szokás szerint igazad volt ! :-)) Igaz, az egyik tekercs kivitelezését lehet, hogy másként kellett volna megoldani. A részleteket estig elküldöm e-mailben.