Keresés

Részletes keresés

siileec Creative Commons License 2007.10.09 0 0 887
Szia geza2461!

A tallózás gombbal keresd meg a gépeden a képet, jelöld ki, aztán nyomd meg a feltöltés gombot. Ezzel még nincs elintézve, mert amikor megjelenik a lapon a feltöltött kép, találsz a kép bal oldalán két feliratot pirossal. Beszúrás és törlés. Nyomj a beszúrás feliratra és akkor már biztosan meg fog jelenni a kép. Ha több képet akarsz ismételd meg a leírtakat.
Üdv: siileec
Előzmény: geza2461 (886)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.09 0 0 886

Hali mindenkinek!

 

Már szárításnál tartok!

Fotót hogy tudok feltenni, mert a napokban sem sikerűlt!

Mikor gyújthatok be? (ma egy hete falaztam a sütőtér boltozatát)

siileec Creative Commons License 2007.10.09 0 0 885
Szia recsiloz!
Mint előttem szólók, én is gratula a tavadhoz. Ha vendéglátásban gondolkodsz akkor nagyon jó a kemence. Ha eljutottál addig, hogy népszerüsíteni kell, néhány, általam szerkesztett, szálláshelyekkel foglalkozó internetes oldalon ebben szívesen segítek.
Üdv: siileec
Előzmény: recsiloz (867)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.09 0 0 884
Trükköt? Felfűtés folyamán kb. fél maréknyi lisztet szórunk a kemence fenekére. A szinéből megállapíthatjuk, hogy mennyire van felfűtve a kemencénk. Ha nagyon világos szinű marad, akkor fűtsünk még. Ha nagyon sötétre pirul, vagy megég akkor hagyjuk szabadon a kemence száját szabadon, kicsit had hüljön. Ha szép karamellszinre vagy aranybarnára pirúl akkor nyúgodtak lehetünk, hogy szépen meg fog sűlni a finomságunk. Ez trüknek számít? Ha igen akkor tessék, itt van ez egynek.
recsiloz Creative Commons License 2007.10.08 0 0 883

Kedves Sütögető!

Reméllem így lessz!

Szia DacaGaby   nekem segített a hozzászólásod az ilyen számokkal adatokkal már jó kalkulációkat lehet végezni.

Előzmény: Sütögető (881)
Sütögető Creative Commons License 2007.10.08 0 0 882

Kedves DacaGaby!

Ilyen soknemzedékes kemencés múlttal, tessék már recepteket-trükköket is elárulni!

Üdvözlettel Sütögető

Előzmény: DacaGaby (876)
Sütögető Creative Commons License 2007.10.08 0 0 881

Kedves recsiloz!

Tavadat látva úgy tűnik nincs számodra lehetetlen! Tehát biztos feljebb tornázod még azt a 160 fokot is! Mindenféle ömlengés banális és közhelyes lenne, így tehát kívánok majd annyi vendéget,hogy azon kelljen gondolkodnod:nem kicsi a kemencém?

Üdvözlettel Sütögető

Előzmény: recsiloz (867)
krakkper Creative Commons License 2007.10.08 0 0 880

Szia!

 

Lehet ez azt jelenti: még nem kezdte el.

 

Előzmény: biii (879)
biii Creative Commons License 2007.10.08 0 0 879

szia

az jó jó, csak hol tartasz?

Előzmény: geza2461 (878)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.07 0 0 878

Hali mindenkinek!

 

Most itt tartok!

krakkper Creative Commons License 2007.10.07 0 0 877

Sziasztok!

 

Megint alakúlt egy kicsit a masina.

A legfrissebb szerzeményem, egy öntötvas tevő, idősebb mint én.

 

 

 

felfűtés
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.07 0 0 876
Sziasztok!
Felfűtés? Az komoly dolog! Mondhatnánk ezen múlik minden. De mit akarunk sütni, ill. mivel akarunk fűteni? Legyen mondjuk kenyér, annak nagy sülés kell. Én a búbos kemencémbe a kenyének legalább 4 nagy kéve csutkát (kb.40cm átmérőjü kévébe szedett kukoricaszár) fütenék be szép takarosan. Morzsolt csutkából 3-4 zsákkal, akác ill. tölgyfából kb. 2 zsákkal. Fenyő ill. olyan gyümölcsfával amivel füstölni szoktak (húst, kolbászt stb.) nem ajénlott fűteni, mert füstös lesz az ételünk és a kemencénk is. Eper, dió, füzfa gallyal, szőlővesszővel nagyon jól fellehet fűteni kemencénket. De egyémként onnan tudjuk meg, hogy kellőképen befűtöttünk, hogy a szívanót lazán ki -be húzgáljuk a kemence fenekén (a samot téglán) és ha szikrát vet, akkor kellőkép át van forrósodva a kemenvénk, kb. 230-250C° lehet benne. No, én mindezt édesapámtól tudom (Neki is van kemencéje) Ő pedig az édesanyjától aki renszaresen sütött kenyeret 86 éves koráig (1995). Remélem tudtam valamicskét segíteni...........
recsiloz Creative Commons License 2007.10.06 0 0 875

Sziasztok!

A válaszokat köszönöm mindenkinek! :-))

Tu-Ja Creative Commons License 2007.10.06 0 0 874

Szia Recsiloz!

 

Bocs pajtás, de nekem még nem van tapasztalatom a fa mennyiségét illetően

ugyanis még csak ezen a hétvégén rakom a kéményt.Vagyis még nem van kész a sütőberendezésem.

Szívesen megírom neked, ha már egyszer végre befűthetek benne, de gyanítom

te addigra már tudni fogod mennyi kell a tiédbe.

Az tény, hogy a méreteiből láthatóan úgy gondolom neked nem lesz elég két talicska

fa.

 

Üdv.

Tu-Ja

 

ui.: az a tó testvér nem semmi, gratula hozzá.

Előzmény: recsiloz (866)
biii Creative Commons License 2007.10.06 0 0 873

szia

hát ezt igy nem könnyű  megmondani mert csak dobáljuk rá...

ha van éppen még valakitől kukorica szár, az is belemegy...

de leginkább fa (lécek, gallyak)

de egy kenyér sütés felfütéshez kb 2 talicskányi...

persze most jöhet a kérdés hogy púpozott vagy sima stb..

ez csak egy sacc per kb..

anno pisztályi is ezt mondta hogy ennyi kell és ennyinek tudom én is megsaccolni hogy kell egy kenyérsütéses felfütéshez.

 

kenyérlángoshoz jóval kevesebb kell

Előzmény: recsiloz (866)
siileec Creative Commons License 2007.10.06 0 0 872
Szia recsiloz!
Hát, sajnos én még nem tartok ott, hogy ezt meg tudnám mondani. Építés előtt állok, és többek között innen szívom magamba a sok használható tapasztalatot.
Üdv: siileec
Előzmény: recsiloz (866)
oven Creative Commons License 2007.10.06 0 0 868

Üdv Recsiloz!

Nekem cserép kemencém van, annak a felfűtése gondolom kevesebb fát igényel, mint ha téglakemencében gondolkodsz, de az sem kevés. Mivel erdőben lakom, a szükséges tüzelő (gyakorlatilag rőzse, amit a cserépkályhába nem tennék) összegyűjtése nekem nem probléma, viszont a fa állítólag nem hagyományos kemencébe való. Télire valószínűleg olyan nádat vagy kukorica csutkát fogok szerezni, amit amúgy is csak elégetnének.

recsiloz Creative Commons License 2007.10.06 0 0 867

Kedves Sütögető!

Problémáim sajnos vannak, de semmi féle csúcsot nem kívánok bejelenteni!

Próbálok valamit tenni a szűkös lehetőségeim ellenére munkanélküliként négy gyerek mellett nem könnyű elhiheted. Falusi túrizmusban keresném, a kiutat ehhez jól jönne a kemence és az ebben elkészíthető dolgok. A telkem elég nagy és ástam rá tavat halakat nevelek koi és tükörpontyot.  Parkosítok  a régebben vegyesboltként működő helységemet szálláshellyé alakítanám. Így talán érthetőbb mit miért teszek.

 

Előzmény: Sütögető (865)
recsiloz Creative Commons License 2007.10.06 0 0 866
  Sziasztok!

Érdeklődnék, ki mennyi fával tudja felfűteni a kemencéjét , és hány fokosra?

Főként a nagyobb méretű kemencék faszükséglete érdekelne,

DacaGaby, Tu-Ja, siileec, biii,

dienie, nanik , 1971rakoczi. Újra végig néztem a topit és sok szép alkotást találtam, de erre vonatkozó adatokat nem. Három egymást követő nap gyújtottam be, hogy kiszárítsam a kemencét. Az első nap 25 foknál nem ment följebb a következő nap 65 majd 160 fokot sikerült elérni. Úgy tűnik kiszáradt, de nagyobb hőfokot nem sikerült elérnem. Próbaként sütöttünk egy pár fonott kalácsot fém tepsiben, aminek az alja megégett kicsit meg egy kuglófot agyag formatálban ez viszont jól sikerült. Nem tudom elég lesz e a kenyérsütéshez ez a hőmérséklet? Az utolsó felfűtéshez 80 kg méterbe vágott akácfát használtam fel. Kérlek, titeket írjátok meg a tapasztalataitokat ide vagy mailben recsiloz kukac freemail.hu. Még nem vagyok teljesen kész minden kritikát szívesen fogadok ami előre viszi a dolgokat.

 

Sütögető Creative Commons License 2007.10.06 0 0 865

Kedves recsiloz!

Valami problémád van,vagy csak országos csúcsot szeretnél bejelenteni?

Imponált nekem a kemencédbe fektetett munkád!!!!

a többségünknek valószinűleg nincs hőmérője, és kisebb a kemencéje. A búbosok valószinűleg nem vették észre a kérdésedet!

üdvözlettel Sütögető

Előzmény: recsiloz (837)
oven Creative Commons License 2007.10.06 0 0 864

Köszi a válaszokat mindenkinek.

Krakkper: képem van, csak egyelőre nem tudom feltenni. Egyébként sokak szerint a kémény keresztmetszete túl szűk. Tavasszal át fogom építeni.

Mindenkinek kellemes hétvégi sütést-főzést kívánok.

krakkper Creative Commons License 2007.10.06 0 0 863

Szia oven!

 

 

" a füst inkább a száján jön, mint a kéményen"

 

Nekünk nem búbosunk van, a füst útja nem ugyan az, de tapasztaltam, hogy a sok levegő (amit beengedsz a tűztérbe) okozhat gondot, dől a füst az ajtó tetején. 

Szórakoztam vele, és nem az ajtónál kapja a levegőt, hanem a hamuzóajtón keresztűl szabályozom.Nem füstöl.

Nincs képed a búboskáról?

üdv:krk

Előzmény: oven (854)
krakkper Creative Commons License 2007.10.05 0 0 862

Szia kövi75

 

A kéményhez írnék ill. küldenék pár sort. Érthető, számítás nélküli dolog.

 

  • A kémény tető feletti magasságát úgy kell meghatározni, hogy az a környezetet szikrával, pernyével és füsttel ne veszélyezhesse.
  • A kémény kitorkollása (kémény-fej) legalább olyan magas legyen, hogy a kéményfej fölé függőleges tengellyel és a kitorkollásra illeszkedő, lefelé mutató csúccsal szerkesztett 600-as nyílású kúpot bármilyen építmény (esetleg nagy lombú fa vagy fasor) 70 cm-nél jobban ne közelítse meg. Ez az előírás a tv- és egyéb antennákra nem vonatkozik. A tetőre nem megfelelő körültekintéssel telepített parabolaantenna “leárnyékolhatja” a kéményfejet, ami negatívan befolyásolhatja a kémény működését.
  • A kémény magasságának a mindenkori tetősík fölötti függőleges mérete 80 cm-nél nem lehet kisebb.
  •  

     

    Remékem tudod hasznosítani.

    üdv:

    krk

     

    Előzmény: kövi75 (838)
    siileec Creative Commons License 2007.10.05 0 0 861
    Köszönöm a fáradozásodat!!!
    Előzmény: Törölt nick (860)
    siileec Creative Commons License 2007.10.05 0 0 859
    Előre is köszönöm!
    Előzmény: Törölt nick (857)
    siileec Creative Commons License 2007.10.05 0 0 856
    Gratula a gyűjteményhez, de kíváncsi vagyok az oven által feltet kérdésre adott válaszokra is. Egyáltalán, hogy kell a kéményt méretezni? Elsősorban a min. keresztmetszet érdekel!
    Előzmény: Pirimidin76 (853)
    oven Creative Commons License 2007.10.05 0 0 854

    Üdv mindenkinek!

    Új vagyok a fórumban, ezért rengeteg kérdésem van.  Nemrég én is építettem egy udvari búbost cserépből meg agyagból. Jól működik, már kenyeret is sütöttem benne, csak a füst inkább a száján jön, mint a kéményen. Hol rontottam el a méretezést?

    Előre is kösz.

    Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 853
    hétvégére néhány szépség:
    Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 852
    ha a tetőn kimész 1 m-t, az elég lesz. a terasznak gondolom van alapja, erre külön a kéménynek nem kell
    Előzmény: kövi75 (851)
    kövi75 Creative Commons License 2007.10.05 0 0 851

     

    A bal sarokban a kéményt gondoltam egy kicsit kijjebb hozva hogy kivül az ajtók ne a sarokba essenek.

    Ahoz hogy jó huzatja legyen kb milyen magas kémény kell kb ? (a hivatalos dolgokat egyenlőre félretéve) és kb mekkora alap kell a kéménynek?

    Előzmény: kisszszoros (850)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!