Keresés

Részletes keresés

újkarak Creative Commons License 2019.09.04 -1 1 935

A láz a szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben. 

Amúgy, milyen idős vagy? Mert ha eléggé az lennél, akkor emlékeznél az évtizedek óta zajló táplálkozási hisztériát kiváltó kereskedelmi háborúra, a: 

- zsír/olaj/vaj/margarin fronton (koleszterinnel indokolva); 

- disznó/marha/baromfi/hal fogyasztáson; 

- cukor/glutén/laktóz mizérián;

- paleolit/vegán vagy más idiotizmus terén.

S ennek a lefizetett média és firkászai csak jól járó szereplői, de nem elindítói és haszonélvezői. 

Kár, hogy az ilyen fertőzöttségre nem jó a láz, bár a harc lázasan zajlik manapság is. 

Előzmény: jogértelmező (934)
jogértelmező Creative Commons License 2019.09.04 0 1 934

Nem szoktam a lázamat mérni, mert ha magasnak találnám, stresszt okozna annak gyanúja, hogy nagybeteg vagyok. Apámtól pedig azt tanultam, hogy a gyanú öl! :)

Előzmény: újkarak (933)
újkarak Creative Commons License 2019.09.04 -1 1 933

A lázad megmérted már? 

- szerinted a média ingyen reklámoz valamit, vagy ingyen kelti rossz hírét valaminek? 

Előzmény: jogértelmező (932)
jogértelmező Creative Commons License 2019.09.04 0 0 932

Boldogító érzés összeesküvéselméletekben hinni?

Előzmény: újkarak (931)
újkarak Creative Commons License 2019.09.04 -1 1 931

Tudod, van az a közmondás, hogy "csalánba nem üt a ménkű" s ez bár népi megfigyelés eredménye, de meg van az élettani alapja is! 

Ezek az ellen reklámok egyrészt csak az emberek egyik hányadára érvényesek, másrészt meg mindig valamilyen ellenérdekeltség áll mögöttük! Nem ingyen szoktak reklámot, de antireklámot sem közölni a médiában. Valaki megfizeti s nem humanitárius gondolkodásból, hanem érdekből eredendően! 

Nagyon sok embertársunk kitartóan, évtizedekig teszteli a szervezetét, minden megpróbáltatásnak kitéve s mégis túléli, magas kor élve meg. S ott vannak azok, akiknek a legkisebb szellő is megárt s mindig valami bajuk van, bármilyen kiváló körülmények közt élnek s bármennyire is vigyáznak magukra.

Szerencsére, az emberiség többsége a két véglet közt van valahol, bár a legtöbbjének vannak gyenge pontjai. DE ha minél hamarabb tudomást szerez róluk, akkor kitudja védeni a hatásukat. No ez a lényege és titka a hosszú életnek. Csak hát annak is csak akkor van értelme, ha élvezni is tudja az ember. Vegetálni minek? 

Előzmény: jogértelmező (930)
jogértelmező Creative Commons License 2019.09.04 0 0 930
ghepard Creative Commons License 2019.08.16 0 0 929

Perszehogy örülni fogok, minden javulásnál örültem. De például nem sokkal utána jön egy fék féle, hogy ezt meg hogy a francba fogom túlszárnyalni - de aztán ez is átmegy és valahogy beállítom magam a magasabb cél eléréséhez. Tehát a teljesítménynek örülök s nem annak, hogy nem öregedtem - mert ugyebár öregedtem, minden nappal öregszem. De a nagyobb teljesítmény nemcsak a szél miatt lenne. Ahhoz azért sok minden kell - tavaly is, meg azelőtt is fújtak a szelek. Az ideális szélerősség és szélirány (plusz száraz körülmények és jó hőmerséklet, no meg jó erőnlét, mentális állapot stb) - nagyon ritkán jön össze egyben. Az idén még nem volt ehhez szerencsém. Most meg július végén (vasárnap lesz 3 hete), 58 ezer kisérlet után elszenvedtem az első komolyabb sérülésemet a gerely miatt. Akkor bal kézzel kellett kezdenem (a széliránytól függ) és rögtön az első kisérlet közben (végén) elszakadt pár izomszál, meghúzódtak az inak s még egy kis ficam is lett a vállban. Végül olyan 50 centi hosszú és 5-8 centi széles kék/lila majd zöldes/sárga sáv keletkezett a könyöktől vállig majd lefelé, bedagadt stb stb. Mára már (még nincs is 3 hete) olyan 90-95%. Az első napoktól terheltem azokban az irányokban, melyekben lehetett.

 

Nem vagyok kullancslakótelep, csak sokat vagyok kint, olyan helyeken is, ahol van egypár kullancs - például ott is vannak, ahol gerelyezek. Majd mindegyiket lefülelem, észreveszem - de minden évben akad 1-3 ami túljár az eszemen és aztán ki kell szednem magamból. Volt olyan eset is, amikor egyszerre 7 mászott fel a lábamon.

 

Hát igen, az öregedés makacs dolog. Próbálok én is tenni ellene valamit, de ez nem jelent semmit - már holnap felfordulhatok, az ember sose tudja. A légzésnek is nagy szerepe van ebben, azt is próbálom magas szinten tartani - ebben már sikerült az idén is javulnom. Az egy légvétellel megtett lépések számát figyelem minden reggel melóbamenet, a vonatról leszállva 5 óra 15 perckor. Persze nem ilyen egyszerű ez, fel kell rá készülni - mert anélkül csak a fele, vagy a harmada menne.

 

Igen, a kutatók is rajta vannak a témán - de talán nem árt meg sajátkezűleg is próbálkozni. Belehallgattam egy kicsit a linkelt videóba, majd talán többet is meghallgatok belőle.

 

 

Előzmény: Ménes Dénes (928)
Ménes Dénes Creative Commons License 2019.08.16 0 0 928

:DDD

És ha a szél miatt sikerül 12 centivel jobbat dobnod, akkor örülni fogsz, hogy nem öregedtél annyit? :)

Kullancslakótelep vagy? Vagy nem értem.

Az öregedés makacs dolog. De lehet tenni ellene. Nem sorolom, de amit tud egy hétköznapi egyszerű ember, azt tegye meg ellene, és azzal is segít magán. Értelem kell hozzá, hogy átlássa az életmódját, minek mi a hatása, ilyenek. A dolog másik felével egyszerű ember nem tud mit kezdeni, de a kutatók rajta vannak, hogy megtudják az öregedés legfőbb okát, és a faktorbefolyásoló mechanizmusokat. Nagy előrelépés történt a genetikai és kapcsolódó mechanizmusok vizsgálata által. Nem kizárt, hogy hamarosan (legfeljebb pár 10 év) olyan nem túl bonyolult eljárásokat és beszedhető anyagokat (valami cuccot) fejlesszenek ki, amelyekkel célzottan és hatékonyan jelentősen lelassítsák az öregedést. Meg kell állítani a mobilis genetikai elemek aktivitását, ami a középkorunk feletti idősödésünk egyik legfőbb motorja. Valamint az autofágiás sejtregeneráló képességünk fenntartását kell megőrizni. Ezen kívül is vannak még dolgok, amik fontosak lennének. Például a nem osztódó és nemigazán, vagy csak alig keletkező sejtek újraképződésének beállítása. Ilyen pl. az idegsejtek, agysejtek, májsejtek, hasonlók. Ha e kettő-három fő, meg még néhány apró dolgot sikerül elintézni, a minőséginek is ígérkező várható élettartamunk 3-4-5-szörösére emelkedhet. Frankó lenne mi? Én már várom.. :))

 

https://www.youtube.com/watch?v=q0PsySk2Cj8

 

A közepe kicsit unalmas, de az eleje és főként a vége felé jó.

Előzmény: ghepard (927)
ghepard Creative Commons License 2019.07.16 0 0 927

Eltelt már fél év ebből az évből - és ez az első év 2012-től, amikor nem sikerült az első fél évben többet dobni gerellyel, mint az előző év legjobbja. Nem sokkal maradtam el, csak 15 centivel (50.45 méter sikerült eddig), ami szinte elhagyagolható. De nagyon remélem, hogy év végéig sikerül túlszárnyalni azt a tavalyi 50.60 centit. Szerintem mindent jól csináltam, de volt egy elég nagy baklövésem (mondjuk így), ami nagyon szerencsétlenül végződött január 17-én. Egy-kétszer szokom évente pár percig nézni ilyen helyzetben  a TV-t, mint akkor - csak a januári esetnél nagyon mélyen elaludtam közben. A magas szekrény és az ágy sarkába préseltem magam, s hogy a jobb kezem ne lógjon le az ágy mellett - a fenekem alá nyomtam úgy a csukló magasságában. A vállaim is nyomva voltak az ágytól és a szekrénytől is. A baj az volt, hogy elaludtam így (ami azelőtt még nem fordult elő) - mikor felébredtem már tudtam, hogy nagy gebasz van - és egyre rosszabb kett. A végeredmény az lett, hogy teljesen lebénult az alkarom és az egész testem gyenge lett emiatt (talán emiatt feléledtek a picik is bennem - volt az életem során vagy 90 kullancsom, tehát van bennem egypár pici). Az olyan rossz volt, hogy nem tudtam jobb kézzel a tollat se fogni, írni se, a kulcsot se tudtam fogni (minden kiesett az ujaim közül), meg minden egész katasztrófa volt. Az ujjaim szinte teljesen bénák voltak. Az egész jobb kéz izmai is pár nap alatt jóval kisebbek lettek, mint a bal kéz izmai. De 10 nap után tudtam, hogy vissza fog jönni a teljes erőm - sokat is tettem érte és bíztam benne. A februári hónap lett csak az egyetlen, amiben nem tudtam többet dobni, mint egy évvel korábban (ott is csak 55 centivel maradtam el). Eddig a többi hónapban sikerült több (persze nem olyan nagy mértékben, mint az elmúlt néhány évben), mint tavaly ugyanabban a hónapban - de nem sikerült a fent említett tavalyi legjobbat túlszárnyalni. Érzem, hogy meglehet még így is év végére, csak az ideális szélerősségre, meg szélirányra várok  (ami nagyon ritkán jön össze) - amivel eddig nem volt szerencsém, anélkül meg már nem tudok annyit javulni, hogy nem ideális körülmények között is meglegyen 50.60 méter felett.

újkarak Creative Commons License 2019.06.23 0 0 926

Egy genetikus képzése, pláne ha PhD-t is szerez, nem annyi mint egy bölcsész vagy társtud-i képzésé! Arról nem is beszélve, hogy míg az utóbbiak számának csak az aulák befogadóképessége szab gátat, az előbbinek meg az egyetemi laborok felszereltsége és kapacitása! 

Előzmény: jogértelmező (925)
jogértelmező Creative Commons License 2019.06.23 0 0 925

" Legyen boldog ott ahol van, de mondjuk nem illene visszafizetnie a képzése költségeit a volt hazájának?"

 

Ha megkapja a Nobel-díjat meghívjuk, és kérdéseddel sarokba szorítjuk. Ha nem áll kötélnek, azzal

fenyegetjük, hogy nálunk nem lesz szobra.

Előzmény: újkarak (924)
újkarak Creative Commons License 2019.06.23 0 0 924

Szép mese. Aztán vett már lakást/házat magának pl. Spanyolországban? 

Persze, hogy váltogatni kell az állásokat, mivel azok nyugaton az elnyert projekt befejezéséig tartanak. Legyen boldog ott ahol van, de mondjuk nem illene visszafizetnie a képzése költségeit a volt hazájának? 

Ami a tkp.i témát illeti: csak  az osztódással szaporodó baktériumok/egysejtűek tekinthetők örök életűeknek (hacsak nem járnak úgy mint az amerikai egerei!), no meg a többi élőlény genomjának a fele (ez tovább él az utódban). 

Sok élőlény csak pár hétig/hónapig él (pl. az egynyári növények, egyes rovarok, stb), de vannak matuzsálemek is (több száz éves teknősök, több ezer éves fák). 

Az ember is a hosszú életű emlősök közé tartozik (szemben az 2-3 évig élő törpehörcsöggel), de öregedünk betegség nélkül is, csupán a sejtpótlás problémái és az új sejtek minősége miatt is. Ezt pedig pont a genom egyre gyakoribb hibái okozzák. Nem véletlenül az idős szülők késői gyerekei szenvednek igen gyakran genetikai eredetű problémáktól (fogyatékosságok, anti-immun s általában immun problémáktól, fogyatékosságoktól). Ezt számos kutató megfigyelte és igazolta. 

(Mivel úgy hozta az élet, kereken 20 éven át tanítottam egy olyan általános iskolában, ahol a szülők többsége egy szekta tagjaként szinte évente új gyereket hozott a világra! Nos volt nem egy olyan család, ahol odakerülésemkor már tanítottam az egyik idősebb gyereket, de  onnan elkerülésemkor is volt még tanítványom a családból! S megfigyelhető volt mind a szellemi, mind a fizikai minőségromlás a gyerekeknél!). 

Ergo, alapkutatásként érdekesnek találom a világvándor genetikus témáját, de nem fogja megváltoztatni a természetes trendet, maximum valamennyivel többet tudhatunk meg róla (ha helyesek lesznek a következtetések, mert ez sohasem garancia!).

Előzmény: jogértelmező (923)
jogértelmező Creative Commons License 2019.06.23 0 0 923
Régikarak Creative Commons License 2019.05.21 0 0 922

Mindenképpen, mivel nem lehet győzelmi mámorban lenni holt nyugodtan és hideg fejjel! Gyakorlatilag a győzelem közeledte/s maga a küzdelem növeli az adrenalin termelést és szintet, az meg kiváltja a mámoros hangulatot.

Előzmény: Törölt nick (921)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.21 0 0 921

A győzelmi mámor és az adrenalin szint összefügg?

Előzmény: Régikarak (920)
Régikarak Creative Commons License 2019.05.21 0 0 920

Persze, nem érdemes, de nem lehet hagyni azt sem, hogy mindenben úgy érezzék, hogy ők győztek, mert aki ezt olvassa azt is félrevezetik! 

Előzmény: Törölt nick (919)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.21 0 1 919

Érdemes szélmalomharcot vívni az értetlenekkel?

Az ember felőrli önmagát, ha túl komolyan veszi.

Előzmény: A teremburáját (911)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.10 0 1 918

Akkor Maxwell-eloszlásnak hívnák.

Előzmény: pert2 (917)
pert2 Creative Commons License 2019.05.10 0 0 917

Ja idejebem ongyilkos lettvolna meguszhattuk volna a boltzmannneloszlast.

Előzmény: Törölt nick (910)
jogértelmező Creative Commons License 2019.05.09 0 0 916
ghepard Creative Commons License 2019.05.09 0 1 915

Szerintem inkább magával viaskodott állandóan. Másokkal volt pár perce naponta, voltak napok nagy számban, amikor nem is voltak a közelében. A saját gondolatai gyengítették - amik aztán sejt szinten is érezték hatásukat.

Előzmény: Törölt nick (910)
jogértelmező Creative Commons License 2019.05.07 0 1 914

" Miért fárasztó hülyékkel vitatkozni?"

 

Szerintem csak annak fárasztó, aki stresszeli magát: a szervezete ilyenkor ugyanis gőzerővel termeli a stresszhormonokat - s ez jócskán elvonja a ketrecépítéshez szükséges energiáit. :)

Előzmény: Törölt nick (910)
jogértelmező Creative Commons License 2019.05.07 0 0 913

Vagy ha rákos is lesz, a szervezete javít - esetleg még azelőtt, hogy a delikvens észlelné a bajt.

Előzmény: A teremburáját (912)
A teremburáját Creative Commons License 2019.05.07 -1 0 912

De nem ártott volna odaírni, hogy a rákra hajlamosak esetében! Ugyanis, az aki nem hajlamos rá genetikailag,  az bármennyit is ehet belőle s nem lesz rákos! 

Előzmény: jogértelmező (909)
A teremburáját Creative Commons License 2019.05.07 -1 1 911

Zárt körforgás alakul ki, mint a paranoianál (rögeszme) s nehéz belőle kitörni. Jellemző az öngyilkosok elmebeli állapotára is.

Előzmény: Törölt nick (910)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.30 0 0 910

Boltzmann azért lett öngyilkos, mert a korabeli fizikusok nem értették meg az elméletét, és a folyamatos viták felőrölték az idegeit, aminek következtében a szellemi képességei erősen leromlottak.

Miért fárasztó hülyékkel vitatkozni? Milyen neurológiai folyamatok gátolják ilyenkor az agyműködést?

jogértelmező Creative Commons License 2019.04.17 0 0 909

https://index.hu/techtud/2019/04/17/bacon-vastagbelrak-kutatas-feldolgozott-hus/

 

Sejtettem, hogy a brit bacon ártalmas. De mi a helyzet az ősmagyar baconnal?

Never Man Creative Commons License 2019.04.17 0 0 908

Hát .... egyetek úgy ! :-)

Előzmény: jogértelmező (906)
bakibaby Creative Commons License 2019.04.17 0 0 907

Majd nem rákban halunk meg:

 

Génszerkesztéssel gyógyíthatják a rákot:

 

https://index.hu/techtud/2019/04/17/genszerkesztes_crispr/

jogértelmező Creative Commons License 2019.04.16 0 0 906

Együnk úgy, hogy másoknak is jusson valamicske a koncból!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!