Keresés

Részletes keresés

gaborikk Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41649

Ismét köszönöm a választ. Kisméretű tömör tégla falam van 25 centis vastagságban. Szerintem ezt az I gerendás megoldást vetem fel először a statikusnak mint elképzelést, mert ez tűnik viszonylag strapabírónak ugyanakkor nem akkora összeg mint egy új monolit födém.

Előzmény: KömKel (41640)
sanyooo Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41648

"A lekaparás kilátástalan,"---Nem is kell kaparni, le kell verni a tégláig! Újra vakolni, vagy gipszkarton borítás! Nem úszod meg "olcsóbban"!

Előzmény: harpet79b (41628)
KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41647

Csinálj egy próbaragasztást egy csempével/darabbal. Meg kellene várni, amig rendesen megköt, és megpróbálni leverni. Minél többet hoz le a vakolatból, annál jobb...

Ha az olajfestéktől vlik el pogácsaszerűen, akkor nem lesz jó.

Előzmény: harpet79b (41645)
Zoltanuss Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41646

Köszönöm  !!

Előzmény: KömKel (41644)
harpet79b Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41645

Üdv!

Mindkettőt próbáltam, de az olajfesték annyit se mond, hogy bikmakk. Meg se kottyan neki.

Előzmény: KömKel (41630)
KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41644

Jogilag mindenképpen oldalhatáron állónak minősül.

Két lehetőség van a befejezés/nem befejezés kérdésre.

1:

Két ütemre bontatod a tervezést. I. ütem a tető kialakitása, II. ütem a belső munkák, magyarul a konkrét tetőtérbeépités.

Ebben az esetben megkapod az engedélyt mindenre egy terven belül, de ha bejelented akkor csak az első szakaszt csinálod meg, majd egyszer a másodikat. Két éven belül hosszabbittathatod az engedélyt még két évvel egy sima kérelemmel. 

Ha ebből is kicsúszol, akkor újra engedélyt kell kérni.

2:

Megkéred az engedélyt egyben, elkezded a tetővel, és ha nem fejezed be 5 éven belül, akkor a hatóság felszólit(hat) a lakhatási engedély megkérésére, azaz a befejezésre. Ekkor még mindig kérhetsz egy tervmódositást, amivel kitolod a határidőt ismét.

Előzmény: Zoltanuss (41642)
Zoltanuss Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41643

Látom a fafödémen spekulálsz !

hasonló cipőben járok. Én viszont máskép oldom meg  - majd .

Egy  mestergerendát teszek alulra. Csak elbirja azt a födémet.

Hogy az miből lesz az még a jövő zenéje.

Fából, vasból majd elvállik !!

Előzmény: gaborikk (41636)
Zoltanuss Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41642

Köszönöm !

Látom nagy a forgalom.

Tehát nem az oldalhatáron van az ingatlan , hanem 1 - re a kerítéstől  és a szomszéd is viszonylag közel   - ő 2 m-re. A két ház között 3 m - régi építés !!

Tényleg ez az üvegtéglás megoldás lenne a megfelelő - vagy a fix ablak.

És  a másik kérdés : tehát megterveztetem az egészet és megkezdem az építést. Sürgös csak a tető.

Mi van ha nem tudom befejezni  ??

Amúgy annyiban egyszerűbb az eset nem önálló lakásról lenne szó, hanem egy kiegészítésről.

Egy 52m2-es   földszinthez csapnák hozzá egy kb. 30 m2 hasznos tetőteret.

Nagyjából ismerem a tervezési procedurát . Tehát közmű kapacitás bőven van ( 32 amp. 24 órás áram , 15 kW vezérelt , van gáz, víz- csatorna, a fűtés bővithető.

Amúgy mennyire szólnak bele a belső kialakításhoz ?

Kölcsön nem lenne - minek !

Végül is mi kell egy tetőtérhez ?

Mármint papíron ??

Fűtés,  világítás, biztonságos feljáró - a többi higéniai helyiségek a földszinten nagyon jól megvannak(igaz nem szépek, de ahhoz kinek mi köze ? ). És természetesen hőtechnikailag megfelelő határolók .. had ne soroljam.

És mi történik ha soha nincs befejezve ??

Az járható út  - jogilag _ a tervező lenne egyben a femű - természetesen külön díjazásért. Minek a sok bába ??

Köszönöm - egyébként azért sürgős mivel erre a mókára most van egy milla ( na nem a tetőtérre az lenne kb. 5 milla + ), azt majd az utódok fordítják rá.

Amúgy ezeket a kérdéseket majd a megbizott tervezővel is megbeszélem  - csak nem akarok  felkészületelen lenni  !

Még egyszer köszönet  !!

Előzmény: KömKel (41625)
Pitylogós Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41641

A gipszkartonnak szerintem is elég pocsék íze van ;) én sem szeretem ;)

De válaszfalnak nagyon jó. Mi bajod vele?

KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41640

Azon is múlik, hogy mire lehet felfektetni az I gerendákat... Ha mondjuk kisméretű tégla falad van, akkor elvileg gond nélkül, viszont váztéglánál lehet kell fészkeket csinálni a gerendavégeken.

A gipszkartonos falnál nem kellenek keresztbordák, azt még a fafödém is elbirná. Az ytongban sem vagyok biztos, lehet elég a fa-acélgerenda kettőzés. Ezt majd megmondja a statikus.

Előzmény: gaborikk (41639)
gaborikk Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41639

Köszi a gyors reakciót. Statikus biztosan lesz addig csak ötleteket gyűjtök miként lehetne megoldani a dolgot. Ha jól értem amit írsz akkor elméletben mehet az I gerendák kvázi tetjére Ytong válaszfal csak merőlegesen nem. Ha esetleg mondjuk a gipszkarton válaszfalak mellett döntenénk akkor azok kerülhetnek bárhova vagy azok alá is kell tehermentesítés?

Előzmény: KömKel (41638)
KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41638

Elméletileg működhet a dolog, de ehhez mindenképpen statikus kell, hogy lássa a fesztávokat, stb.

Az ytong válaszfal alá viszont mindenképpen kelleni fog valami tehermentesités, tehát az I gerendára merőleges falakkal nehéz dolgod lesz.

KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41637

Annyi a lényeg, hogy helyiségenként 1 db, max 0.40 m2 felületű nyitható ablak helyezhető el, minimum 1.80-as parapettel. Erre irtam, hogy e mellé még rakhatsz fixet :)

Előzmény: _Zsolesz_ (41635)
gaborikk Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41636

Régebben kérdeztem fa gerendás födém cserét monolitra. Volt egy kis időm gondolkodni a megoldásokon és eszembe jutott egy ötlet ami lehet, hogy hatalams butaság. Véleményeket kérek rá. Maradnának a jelenlegi fa gerendák (15x20cm-esek) a helyükön és minden gerenda közbe kerülne egy 200-as I gerenda. Ennek a tetejére menne 22mm-es osb és a tetejére könnyűbeton. Szerintetek ez kivitelezhető vagy sem? Illetve az emeleten a válaszfalakat mindenképpen Ytongból szeretnénk csináltatni, mert a gipszkartont nagyon nem szeretjük.

_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41635

Üdv'!

Ez

> A fix mellé viszont még rakhatsz egy 60x60-as nyilót, az megengedett alapból is.

megzavarat egy "kicsit". :)

Hogy is van ez akkor? Ha már van egy nem nyitható (fix) átlátszatlanom (alacsony parapettel), akkor amellé már tehetek egy felnyílót is 0,6x06, méretben, viszont önállóan nem?

Jól értelmezem, vagy nagyon rossz helyen kaparászok? És persz még mindig tetősíkba helyezett ablakokról van szó! :)

Tényleg nem fárasztani szándékozlak, pláne nem kötekedem csak szeretnék tisztán látni, mielőtt bármibe is belefogok ill. a HELYI építésügyi hatóság ügyintézéje az én zsebemre menő hülyeségekkel kezdi tömni a fejem!

Nincs erről az egész témáról valami közérthető, akár ábrákkal is fűszerezett öszefoglaló? Vagy van, de azt hívják a hatályos építésügyi jogszabályoknak, és természetesen az nem tartalmaz ábrákat! :)

Üdv': _Zsolesz_

Előzmény: KömKel (41633)
KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41634

Igen, kicserélheted. (elvileg az 55x78 tetősikablak belefér a jogszabályi keretbe, a parapete más tészta) 

Az akkori szabályoknak megfelelt, te csak korszerűsitesz.

Előzmény: _Zsolesz_ (41632)
KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41633

Szerintem a tetősikablaknál az eső megoldja. Nekem is van kettő 4 méter magasan, bár azok nyithatók lennének, de nem vagyok zsiráf :)

A fix, átlátszatlannal az a probléma, hogy a hatóságok nem igazán mennek bele ilyesmibe, hacsak nem üvegtégla. De ez ügyintéző függő, meg kell próbálni. Lehet, ha a szomszéddal aláiratod, hogy hozzájárul, akkor működhet a dolog.

A fix mellé viszont még rakhatsz egy 60x60-as nyilót, az megengedett alapból is.

Előzmény: _Zsolesz_ (41631)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41632

Még egy kérdés:

Ha egy már beépített ablakom van (55x78), ami jelen előírások szerint szabálytalanul beépített (nincs meg az 1,8 m parapet és nyitható is átlátszó is; '91-es tetőtér beépítés beépítés, előző tulaj), de az akkori tetőtér beépítésre lakhatási emgedéllyel rendelkezik, akkor azt egy ugyanolyan méretű és helyzetű új ablakra lehet cserélni?

Előzmény: _Zsolesz_ (41631)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41631

Szia!

Huh, ez tényleg gyors volt! :)

Akkor ez két lehetséges irányt jelent:

1) Fix, átlátszatlan ablak tetszőleges méret --> a fix-szel va nproblémám: szellőzés illetve tisztántartás miatt.Vagy tetősík ablaknál a tisztítás nem probléma, megoldja az eső?

2) Nyitható ablak, 1,8-as parapet --> egyedi méretű ablak a tetőszerkezet jelenlegi méretei miatt.

Még rágodok rajta! :)

Előzmény: KömKel (41629)
KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41630

Szerintem az nem gond, ha spaklival jön le vakolat is. A csemperagasztóval úgyis kiegyenlited a felületet.

Drótkefe, vagy flexre rátett drótos csiszolókong nem segitene?

Előzmény: harpet79b (41628)
KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41629

Az 1-1.5 méteres távolság sajnos oldalhatáron állót jelent (3 méternél lenne szabadon álló), azaz a szomszéd felé csak max.0.4 m2-es, 1,80-as minimum parapetre elhelyezett ablakot rakhatsz, helyiségenként egy darabot.

Vagy pedig fix, átlátszatlant, bármekkora méretben (üvegtégla). 

Előzmény: _Zsolesz_ (41627)
harpet79b Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41628

Sziasztok!

A következő problémám lenne: A fürdőszoba felújításakor le szeretnénk csempézni egy olyan falfelületet, amin korábban a vakolatra olajfesték, majd erre diszperziós festék került. Kérdésem lenne, hogy mit lehet kezdeni ezzel a felülettel: A lekaparás kilátástalan, ráadásul nem is lehet rendesen lekaparni, csak úgy, ha a spakli a vakolatból is jókora darabokat kiszed. Megoldás lehet, ha a diszperziós festékre glettanyagot vagy egy vékony vakolatréteget felhúzunk, és erre kerül a csempe? Vagy esetleg gipszkartont fel lehet rá húzni valahogy (ragasztás nélkül), hogy aztán arra csemopézni lehessen? Ajánlották, hogy egyszerűen kőműves kalapáccsal kicsit csapkodjuk, érdesítsük meg a felületet, aztán valamilyen kellősítővel vagy tapadóemulzióval bekenve csempézhető, de nem bízom ebben a verzióan. Amúgy flexibilis ragasztót vettem hozzá.

Köszi előre is a válaszokat.

_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41627

Hello!

Köszönöm a gyors visszajelzést!

Építési engedély: mivel az egész tetőszerkezet megfelelő hőszigetelése + az új héjazat miatt a szaruzathoz is hozzányúlunk (a jelenlegi tervek szerint) ezért nagy az esély, hogy amúgy építési negedélykötzeles lesz. Ezügyben egyébként hamarsoan egyeztetés lesz statikussal is. Ezt követően megyek az HELYI építési hatósághoz (telefonon már egyeztettem velük), hogy akkor pontosan milyen szintű dokumentációt is várnak el és milyen szintű engedélyezés/bejelentés kell.

Oldalhatáron állás: jó felvetés, köszönöm szépen - ezt nem is tudtam.

Ezügyben nálunk a következő a helyzet: a ház az oldalhatártól

a) 1,0m-re áll (oldalfal távolsága az eredeti rajz szerint  telekhatártól)

b) 1,5m-re áll (oldalfal távolsága a hiteles térképmásolat szerint)

A lényeg 1m minimum megvan. Mit jelent ez a tetősík ablakok szempontjából?

Ablak egyedi méret: ma délelőtt találtam a Fakro ablakokkal kapcsolatban:

http://www.minosegiredony.hu/Nyilaszarok_Tetoteri_ablak_Fakro.html --> "Különleges Méretek" címszó alatt

ill.

http://www.fakro.hu/htmlhu/151.php --> "Beépíthetõ sorolva tetõtéri ablakok fölé, vagy akár önálló bevilágítóként is. A felülvilágítók egyedi mérete és stilisztikája különleges arculatot eredményez a tetõnek."

Azt hiszem felhívom őket. :)

Előzmény: KömKel (41622)
KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41626

Sajnos a jogszabályokat nem értelmezik egyformán az előadók. Nálunk engedélyköteles, pedig elvileg bele kellene férnie a "csak bejelentés" kötelezettek közé.

Hidd el nekem se nagy élvezet csak azért felmérni és megrajzolni egy épületet, mert lesz rajta egy új ablak :)

Előzmény: nopánick (41624)
KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41625

A "közel van a szomszédhoz" sajnos elég értelmezhetetlen ebből a szempontból. A tiltás az oldalhatáros beépitésnél van, a szomszéd felőli oldalra. Tehát ha csak szimplán keskeny a telek, és nem az oldalhatár felőli szomszéd, akkor nincs gond.

Az oldalhatári szomszéd felé is lehet, csak fixnek kell lennie, és átlátszatlannak. Üvegtégla... van ügyintéző, aki elfogadja a fóliázott fix ablakot is, de ebből van kevesebb.

A trükk az lehet, hogy üvegtéglát kell berajzolni, és betenni egy sima ablakot. Ha szólnak érte, akkor még mindig lehet üvegtéglára változtatni.

Bőven elég az engedélyezési terv, igazából a terveződ lehet egyben a femü is. Sajnos az épitkezés megkezdésekor meg kell adni a femü adatait, megkerülni meg nem érdemes az épitkezés bejelentését, mert az is éprendbirságos. Ha van megfelelő jogosultságod, akkor te is lehetsz a saját magad femüje.

Ha viszont a jövőbeni tetőtérbeépités a cél, akkor szerintem tervez(tes)d meg az egészet most, legyen meg rá az engedély. A használatbavételit úgysem fogják kérni egy külterületi ingatlan esetén (ráadásul 2 évig érvényes az épeng, ha megkezdted, akkor meg 5 éven belül kell befejezni)

Előzmény: Zoltanuss (41623)
nopánick Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41624

Biztos ez?

A tartószerkezet megváltoztatás nélküli

homlokzat variálás szerintem engedély nélkül is mehet.

A kérdés az, (nem agyok építész), hogy fogalmilag

a cserépléc és a fedés is része-e a tartószerkezetnek...?

ill. az ablak beszerelés az már tartó szerkezet módosítás-e...?

A kódex szerint, engedély nélkül végezhető:

Meglévő építmény bármely okból történő

felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése,

homlokzatának megváltoztatása, tetőtér-beépítése,

ha a felsorolt építési tevékenység során az építmény

tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit

nem kell megváltoztatni, nem kell átalakítani,

nem kell elbontani,

nem kell megerősíteni.

Meglévő építmény utólagos hőszigetelése,

a homlokzati nyílászáró áthidaló méretét nem változtató cseréje,

a homlokzatfelület színezése, a felületképzés megváltoztatása.

Zoltanuss Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41623

Helló !

Ha már így benne vagy a témába, az én kérdésem.

Egy kültelki cs.ház tetőszerkezetébe kéne a következő ablakokat építeni : utcára nézve  1db tetősikba simuló ablak,

oldalra ( a szomszéd felé ) egy db 0,7 x 1.2 m-es  álló ablak, hátra ugyanez csak 2 db . Az un. 'csúnya' kutyaólas szisztémával.

Az ablakok a szarúfák közé lennének építve - tehát még a kiváltásuk se szükséges - a művelet csupán a héjalás és a lécezés helyi megbontásával és visszaállításával járna.

Az ok., hogy terv kell - gondolom elég az engedélyezési szint. ??

Viszont ami kérdéses : az oldalra néző ablak lehet problémás - közel van a szomszédhoz - igaz  csak a natur tetejét látni.

itt  a tiltást (ha van ) mivel lehetne megkerülni ?

És még egy _ ide azért nem kell az építészek hada ?? 3 -4 ablakhoz   ?

Gondolom egy ács  és egy tető fedő elég. Én mint   ép. acélszerkezeti mérnöként lehetnék - magamnak a műszaki ellenőre, FeMűje stb.  ?

Egy 4  max. 5 napos munkára ?

És mi lenne a cél ?

Hát egy jövőbeni tetőtérbeépítés, de az külön tervek alapján.

ha van észrevételed -  előre isköszönöm.

Előzmény: KömKel (41622)
KömKel Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41622

Először is a tetősikablak beépités mint olyan, a homlokzat megváltoztatásával jár, tehát épitési engedély köteles. (illeték, tullap, tervek, stb) Enélkül viszont engedély nélküli épitkezés -> éprendbirság lehet belőle.

Ha oldalhatáron álló a házad, akkor az oldalhatár felőli szomszéd felé lehet berakni 180 parapettel max. 60x60-as ablakot.

A hátsókert felé nincs ilyen szabály, oda rakhatsz bármekkorát. (kivéve ha saroktelek, mert akkor lehet a hátsókert egyben az oldalkerted is)

Egyedi méretben tuti nem fognak gyártani neked tetősikablakot, bár én találkoztam olyan tetősikablakkal, amit bádogos készitett sima tetőkibvóból... Le volt szigetelve (asszem 4 cm nikecell körbe) és kapott egy méretre gyártott 1.4-es kétrétegű üvegezést.

Előzmény: _Zsolesz_ (41621)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2010.11.07 0 0 41621

Szervusztok!

Tetőtér átalakítás --> tetősík ablak kapcsán kérném a segítségeteket.

Tudomásom szerint a ház háta mögötti (a szomszéd udvara felöl lévő) tetősíknál a minimális parapetmagasság 180 cm kell legyen. Nekem belső felületen (szarufa alja) mérve van jóindulattal kb 70cm-em mielőt elérném a középszelement. Persze lehet, hogy a beépítés, a burkolás még ezt a helyet is csökkenti.

Kérdés, hogy az ismert gyártóknál lehet-e egyedi méretet rendelni (a honlapjukon nem találtam erre utalást)? Vagy lehetni lehet, de horror felárral?

Néztem pl. a Veluxnál térdfalba építendő ablakot, amiből van 60 cm magas is. Gondolom, hogy ez viszont tetősíkba nem építhető, hiszen azért térdfal ablak a neve.

A fénycsatornák meg egyrészt az extrém áruk miatt nem jöhetnek szóba, másrészt pedig úgy láttam, hogy alapvetően nem a ferde tetősíkra vannak kihegyezve a belépési oldalon, hanem inkább vízszintes födémrészekre.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Sandor Creative Commons License 2010.11.06 0 0 41620

hello!

tetőtér hőszigetelés upgrade-t csinálok (+10 cm gyapot) lambéria van és azt szeretném visszatenni. eddig facsavarokkal volt felrakva, de én nem szeretném. a lyukakakt meg majd eltüntetem folyékonyfával.

kellene hozzá lambéria kapocs, abból is az 5 mm-es. sehol sem találok ilyet. nem tudja valaki, hogy hol lehet kapni? (webshop se hátrány ;-) )

köszi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!