üdv mindenki! én is tervezem egy kemence építését ezért olvasomgatom a fórumot . Rengeteg hasznos infót találtam már benne ! Most megpróbálok én is segíteni ,szereztem két tankönyvet : Cserépkályhás munkák- Derecskei Kárpáti. Kéményépítés-Bán Lajos Bauer György Innen letölthetitek : http://nodi.fileposta.hu/up.do a belépés jelszava :kemence Remélem tudjátok hasznosítani :)
Szia geza2461!
Nagyon egyedi megoldást választottál, precíz szép kivitelezés elismerésem! Az ajtók is nagyon tetszenek, küldhetnél egy nagyobb felbontású képet mid két oldaláról nekem.
Az én tapasztalatom szerint három nap az első óvatos a fűtés 4-5 rárakás estig, másnap határozottabban és lefekvés előtt is megpakoltam. Három egymást követő nap gyújtottam be, hogy kiszárítsam a kemencét. Az első nap 25 foknál nem ment följebb a következő nap 65 majd 160 fokot sikerült elérni. Úgy tűnik kiszáradt, lesimítottam a búbot ma meszelek és ha találok megfelelő festéket az ajtóknak lefestem ezután kezdődhet a süögetés. :-)
A tapasztalatom kevés e téren. Paszulyszalmával fűtögettem vagy kétszer, és utánna már rendesen sütöttem benne. De a mi kemncénk az öntöttvas kád miatt nem volt annyira nedves.
Ha téglás kemencém lenne, akkor kint raknék tüzet, és a parazsat hordanám bele egyenletesen elosztva az alján ,Még az ajtót is rázárnám lassan.
Egy kezelés után én befűtenék , apránként az üzemi melegre. Az agyagnak ki kell égni.Gondolom.Kíváncsi vagyok a többiek javaslatára.
geza2461 Véleményem szerint jól csinálod! Én még a nagy kánikulába csináltam, de azthiszem 2 napot ment benne a ventilátor majd egy jó nagy marék akácfával gyújtottam be, napról napra mindíg kicsivel többet, amit széterítettem a samotton. Nem zártam le, hogy a keletkezett gőz had távozzon. Egy jó hét után pedig 3 kéve rőzsét fűtöttem be és következett a főpróba. Kifogástalanúl működött! Mint már mondtam, nagyon szép, szép lesz a kemencéd. Mifelénk a búbosnak van "divata"
Szia siileec!
Köszi, a lehetőséget élni fogok, vele a szezonnak gondolom vége, tavasszal érdemes elkezdeni. Sajnos a falusi túrizmusban és a vendéglátásba nincs tapasztalatom mivel eddig egy vegyesboltom volt és ezt üzemeltettem 13 évig, míg a multik ki nem nyírtak. Pár jó tanácsot megköszönnék miként érdemes elkezdeni. Nekem csak boltvezetői végzetségem van, de a feleségemnek vendéglátói is megvan. Programokat is tudnák biztosítani fürdés, horgászat, faluvégén az erdő, 10 kiló méterre a Dombóvári Gunaras –fürdő : http://www.termalfurdo.net/index.php?p=egy_furdo&fid=34, házi koszt három ágy stb.… Van pár képem az oldalamon, ha érdekel http://recsiloz.uw.hu/ KB. EGY éves képek az óta is szépen fejlődik minden növényem.
Előre is köszönöm: Zoli :-)
A tallózás gombbal keresd meg a gépeden a képet, jelöld ki, aztán nyomd meg a feltöltés gombot. Ezzel még nincs elintézve, mert amikor megjelenik a lapon a feltöltött kép, találsz a kép bal oldalán két feliratot pirossal. Beszúrás és törlés. Nyomj a beszúrás feliratra és akkor már biztosan meg fog jelenni a kép. Ha több képet akarsz ismételd meg a leírtakat. Üdv: siileec
Szia recsiloz! Mint előttem szólók, én is gratula a tavadhoz. Ha vendéglátásban gondolkodsz akkor nagyon jó a kemence. Ha eljutottál addig, hogy népszerüsíteni kell, néhány, általam szerkesztett, szálláshelyekkel foglalkozó internetes oldalon ebben szívesen segítek. Üdv: siileec
Trükköt? Felfűtés folyamán kb. fél maréknyi lisztet szórunk a kemence fenekére. A szinéből megállapíthatjuk, hogy mennyire van felfűtve a kemencénk. Ha nagyon világos szinű marad, akkor fűtsünk még. Ha nagyon sötétre pirul, vagy megég akkor hagyjuk szabadon a kemence száját szabadon, kicsit had hüljön. Ha szép karamellszinre vagy aranybarnára pirúl akkor nyúgodtak lehetünk, hogy szépen meg fog sűlni a finomságunk. Ez trüknek számít? Ha igen akkor tessék, itt van ez egynek.
Tavadat látva úgy tűnik nincs számodra lehetetlen! Tehát biztos feljebb tornázod még azt a 160 fokot is! Mindenféle ömlengés banális és közhelyes lenne, így tehát kívánok majd annyi vendéget,hogy azon kelljen gondolkodnod:nem kicsi a kemencém?