Akik szeretik a By,Bhv,Bo,Bx.....
Mielőtt feltennéd a személykocsikkal kapcsolatos kérdésed, kérjük, nézz szét az alábbi oldalakon, mert lehet, hogy megtalálod rá a választ!
Kocsik adataival foglalkozó oldalak:
http://vasutikocsi.atw.hu/
Személykocsi fővizsgák: (KISABLAK)
Cseh összefoglaló a MÁV-Start járműveiről:
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_dd.php
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_rd.php
esetleg ha már nyálcsorgatunk, szerintem ki lehetne javítani a http://szemelykocsi.atw.hu/gallery/ -n található oszták kocsiknál a jelölést Bmpz-l (kis L betű)-re, netán mikor ezek a képek esetleg felkerülnek már lehetnek egyenesen Bmpz-dl-k :)
Ha valamit még megtudsz, várom a hsz-ed. Nem vagyok pesti, de úgy 2 havonta járok ott, így ha ottani források vannak, azt össze kell szednem, hogy egy ilyen út alkalmával meg tudjam keresni őket.
Már korábban is nekiveselkedtem a válasznak, de olyan szerteágazó kérdéssorozat, hogy visszarettentem tőle. Most megpróbálkozom azzal, hogy részletekben válaszoljak.
Ajánlott irodalom:
Magyar vasúttörténet 6.
Csiba József dr.: A vasúti személykocsik fejlődéstörténete 1945-1972 között.
Fejezetek a 150 éves magyar vasút történetéből
Csiba József dr.: A magyar vasutak személy-és teherkocsijainak fejlődése az 1950-es évektől napjainkig
Vasúthistória évkönyv 2001
Csiba József dr.: Fejezetek a hazai vasúti személykocsi építés történetéből, különös tekintettel a Győrben épített járművekre
Vasúthistória évkönyv 1990
Szécsey István: A MÁV könnyűszerkezetes személykocsijai
Vasúthistória évkönyv 1993
Szécsey István: Fejezetek a 125 éves MÁV normál nyomtávolságú személy-, kalauz-, posta-, háló- és étkező kocsijainak történetéből
Az 1945 előttiekről nem írok ilyen listát. Csak ajánlom figyelmedbe a fenti két könyvsorozatot.
A fellelhető példányokról majd később írok.
pakli kocsiból mit csinálnak? mert még kábé egy két hónapja fotóztam 7 darab paklit Dk állomáson, valószínűleg a javítóba vitték őket azután... (kevés memória volt, ezért kb 2 kép készült per darab...)
de mit csinálnak velük? mert van biciklis meg van rokikocsis meg mittomén, de vonatban közlekedni soha nem látom őket...
Ma egy pillanatra láttam egy friss fővizsgás 400-as Bdt-t Kőbánya-Kispesten,holnap megpróbálom levadászni de ha nekem nem sikerül akkor valaki vadássza le!!
Feltételezem, hogy ez az ominózus Vasúthistória Évkönyv már csak pl. a Dok. Központban, vagy a Közlekedési Múzeum könyvtárában elérhető. Jól gondolom? Vagy esetleg max. antikváriumban vehető meg. (ha nagy mákja van az embernek)
A Bam/Bak/Bakét kocsikról van egy nagyon jó cikk a legelső Vasúthistróia Évkönyvben, ha jól emlékszem ez az 1989-es. Ez persze a történetükről szól (fejlesztés, üzembeállás, átszámozások, selejtezések), de nem foglalkozik azzal, hogy mikor milyen vonatban közlekedtek.
Szerintem ha szépen végig olvasod, ezt 5667 hozzászólást akkor szép sorjában választ fogsz kapni a kérdéseidre. (vicc)
Általában amikor az általad felsorolt kocsik megjelentek a forgalomban, a sötét szürkétől, a majdnem korom feketéig mindegyikből találtál bennük, illetve ez vonatkozott a zöldes szinekre is.
Az Aa, ABa, Ba kocsik, távolsági kocsik voltak, igy ezek főleg az álapotuk folytán kerültek Nemzetközi, majd gyors, majd pedig személyvonatokba ahogy az állapotuk rosszabodott, a Bam, Bah, Bak kocsik pedig az elővárosi ingavonatokba szerepeltek. Természetesen ezek sokszor átlettek építve, ezáltal számozva, igy szépen össze keveredtek, amelyekből természetesen sokat le is selejteztek, na meg Szakszolgálati kocsik lettek.
A Bakét, WR, WL kocsik esetében a Bakét belföldi étkező lett egy ideig, aztán szépen ez a sorozat is átépítésre (átszámozásra került) a WR, WL kocsik a eredetileg a nemzetközi forgalomban jeleskedtek, amig szükség volt rájuk, aztán különcélú, szakszolgálati, mérő kocsik lettek, amelyek lényegében ma is közlekednek, természetesen nem az összes.
mikor selejtezték őket
nagyon sokan keressük rá az igazi választ, van ami ismert, és van aminél rengeteg a kérdőjel
2. Ezen kívül érdekelnének még források '45 előtti személykocsikról
Az az igazság, hogy minket is, de elég hiányosak a dolgok, (tudod a háború)
Hirtelenjében ennyi, de gondolom másoktól is kapsz információt
Végezetül azért, tényleg nem árt ha elolvasod ezt a majdnem 6000 hozzászólást, mert biztos találsz benne a kérdéseidre konkrét választ is
Még egyszer segítséget kérnék ezekben a kérdésekben. Sajnos, amikor legutóbb feltettem őket, nem kaptam választ. Tud valaki segíteni?
Ezen a topicon még új vagyok, de már régóta nyomonkövetem. Más vasutas topicnál már 1-2 alkalommal írtam hsz-t. Lenne néhány kérdésem Hozzátok.
1. a http://vasutikocsi.freeweb.hu oldalon található 1967-es jellegrajz albumban szereplő néhány kocsiról, konkrétan az Aa 1000-es, ABa 2000-es, Ba 3000-es, Bam 5400-5500, Bah 4000-4900, Bak 5100-5200-5300-5600, Bakét 3800, WR 200 és Wl 300 sorozatú kocsiknak
- milyen volt az eredeti színe
- általában milyen (gyors?, személy?) vonatokba voltak fénykorukban sorozva
- mikor selejtezték őket
- vannak-e és hol fellelhető példányok belőlük
- a neten található-e még egyéb forrás (kép, szöveg) róluk.
- egyéb, neten kívül megtalálható források (könyvtár, dok. központ)
2. Ezen kívül érdekelnének még források '45 előtti személykocsikról.
Előre is köszönöm az infókat mindenkitől, aki tud segíteni!