Asashoryu ha nincs top formában, akkor az azt jelenti, hogy "mindössze" 13-2-vel nyeri el a YUSHO-t...Nagyon kérlek, ne hasonlítsuk Takanohanához, mert az lehetetlen...Takanohana elfáradt, mert neki a stílusa olyan volt mindigis, lassú, statikus, technikás, és borzasztó erős..Asa pedig dinamikus, statikus, technikás és olyan ereje van, ami szerintem Takanohanáét helyenként felülmúlja..És ezért nem hsizek abban, hogy Hakuho meg tudja majd állítani kellőképpen, mert Hakuho is kicsit Takanohana jellegű versenyző...Asához pedig nincs hasonló, nem volt hasonló stílusú szumózó!Ezért (sem) hiszek abban, hogy elfárad a yokozuna annyira, hogy egy évben ne nyerjen majd legalább három Basho-t..Meg ráadásul ott van a sérülékenység, ami a mongolra abszolút nem mondható el, ugyanakkor Takanohana pályafutását már 24 éves kora óta jellemezte.Akebono pedig már a kezdetektől "szeretett" kihagyni tornákat.
Szerintem Asának méltó esélyei vannak Taiho rekorddöntésére..!
Hát, elég gyorsan emelkedett a ranglistán, itt ugye nincs mese, csak győzni meg veszíteni lehet. Biztosan jó birkózó. Viszont ez a második komolyabb térdsérülése, huszonévesen...
Ilyen súlyosan sérült térddel legalább egy-másfél évet ki kellene hagyni. Nem tudom, hogy ekkora fickók térde egyáltalán helyrehozható-e sportorvosi szempontból. (gyors fordulók, tekerés, hatalmas erők stb.) Akárhogy is nézzük, nagyjából 70-100 kilóval nehezebbek, mint amire terveztek minket.
Kicsit off. Tegnap megnéztem pár MMA meccset. Szegény Akebonót már olyanok alázzák meg, akiknek sokkal inkább a cirkuszban, semmint sportlétesítményben a helye. Choi után a kifejezetten suta "Giant" Silva is simán lealázta. Karfeszítéssel! Ezt a szégyent! Mi tartja még Akebonót a ringben? Előttem teljesen rombadőlt a tekintélye. Szánalmas. Ennyire nem lehet leégve!
Elnézést az off kifakadásért, de rossz volt nézni. (A Choi elleni második és harmadik meccsét már meg sem néztem, annyira rosszul esett)
Amát én is csípem. Most azt írják, hogy 124 kg, ami már valami, nemrég még csak 113 kg volt, és a legkönnyebb a mezőnyben. Ha valóban még felszedne 15 kg-ot, akkor a 140 kg körüli súly ideális lenne.
Raident se felejtsük ki a 9 egymás utáni Yushoval. Asának pedig kb. 2 és fél - 3 évnyi, az eddigihez hasonló eredményességű birkózást kell produkálni, hogy befogja a két vasgyúrót.
Feljöhet még Homasho, aki nagyon erős. Az alsóházakból is jöhet valami új erőgép. Aztán ha Ama felránt egy tizenötöst magára, erősen megviccelheti a jelenlegi élgárdát.
Nem vitattam, hogy Asha kiemelkedik a mezőnyből. De szerintem a mezőny - amióta én figyelemmel kísérem ezt a sportot, azaz úgy 1994-95-től - nagyon tömör. A húsdaráló valóban az. Kokkai és a többiek pedig sztem hivatkozási alap lesznek pár év múlva, hiszen Kokkai volt az első európai, aki bekerült a közvetlen élmezőnybe, Chyo, Tochiazuma és Kotooshu egyaránt látványos, sajátos és (általában) eredményes küzdőmodorral rendelkeznek (Főleg Kotooshu kötöttfogású birkózómozdulatai lenyűgözőek), Hakuhoból pedig még akármi is lehet. Mellesleg nem csak yokozunák lettek legendásak. Terao, Takamisakari, Toki, Kyokoshuzan sosem voltak esélyesek magasabb tisztségre, de küzdőstílusuk, vagy éppen külsőségeik miatt megmaradtak az emlékezetben.
Példa: Iharos Sándor sosem ért el semmilyen helyezést világversenyen, mégis a magyar atlétika legnagyobb legendája a mai napig is.
"...szerintem Kokkai, Hakuho, Kotooshu, Chyotaikai és Tochiazuma még lesznek legendák..."
Hááát...
Kokkai? Előbb talán kerüljön vissza a sanyakuba. És próbáljon megmaradni ott.
Hakuho: ha Asa hosszabb időre lesérül, talán lehet belőle yokozuna. Majd egyszer.
Kotooshu: számomra talány.
Chiyotaikai: szerintem ozeki marad, stabilan.
Azuma: kiváló képességű, és remek sportember! De félek tőle, hogy ebből a sok sérülésből hamarosan visszavonulás lesz. Akár már legközelebb. :((
Szóval Asashoryu fantasztikus tudását elismerve is úgy érzem, hogy a jelenlegi mezőnyben nincs olyan versenyző rajta kívül, aki stabilan jó eredményt tudna elérni. És nem azért, mert Asa mindenkit ver. Nem kell yusho, azt viszi Asa, de kéne mellette valaki, aki folyamatosan 11-4, 12-3-mal végez. És nem páternoszterezik a banzukén állandóan. Szépen felgyalogol egyszer, és utána folyamatosan teljesít. Ahogy Musashimaru vagy Takanohana tette, és jelenleg Asa teszi.
Szerintem is jó mezőny van. Semmivel sem gyengébb, mint Mushashimaru, Takanohana, vagy Akebono idejében. Sőt, úgy tűnik: kifejezetten fénykorát éri a szumó szerintem Kokkai, Hakuho, Kotooshu, Chyotaikai és Tochiazuma még lesznek legendák. Más kérdés, hogy Ashashoryunak utoljára az egészséges Tochiazuma lehetett méltó ellenfele. Az is tény, hogy Akebono és Mushashimaru sem éppen felszállóágban (Mushashimaru ráadásul sajnos nem is szépen) búcsúztak, tehát nem nyerő Ashával szemben a "bezzeg az ő idejükben..." szöveg. Mushashimaru rajongóként is el kell ismernem, hogy Ashashoryu zseni. Persze elég ellenszenves alak - ellentétben a szimpatikus Mushashimaruval - de nagyon jól teszi a dolgát.
Úgy tűnik, még lefordítva sem sikerült megértened az írást. Nem Asa erényeit próbálja csökkenteni, hanem éppen fordítva. Javaslom, olvasd el még egyszer, és próbáld meg értelmezni.
Ha már szóba került Takanohana. Ő ugye vívott a bátyjával a Yushoért, pedig egy beyában voltak. Ez is újabb keletű szabály, hogy egy csoporton belülieket nem sorsolnak össze, vagy ezt csak a Yushoért foyó küzdelemben oldják fel?
Bár nem akarom Asashoryut tovább fényezni, csak nem szeretem, ha az erényeit próbálják csökkenteni.Mert nagyon nem érdemli meg.Akebononál, Musashimarunál mindenki szerint jobb, és Takanohanánál is, bár szerintem ezt nem lehet eldönteni.Azért tart itt Asashoryu, ahol tart, mert ő egy másik dimenzió.Nem azért, mert a többiek gyengék, hanem azért, mert ő emelkedik messze ki a mezőnyből már vagy 4 éve.
Mellesleg a mezőny sztem sosem volt gyenge, tavalyra pedig egész erőssé vált.
Ha pedig Baruto, Kisenosato, és Kotoshogiku is feljön, akkor pedig abszolút lesznek jelöltek.
"The best generals are those you don't notice, since they never get themselves in desperate situations that need heroic victories to end well."
A legjobb tábornokok észrevétlenek, mivel sosem juttatják magukat olyan kétségbeejtő helyzetekbe, hogy azokból csak hősies győzelmek árán jöhessenek ki jól.
"Why do I like Astaire better than Gene Kelly? When Kelly dances, you can see what effort it costs him, and how hard the dancing at that level really is. When Astaire dances, it looks as if anyone could do it. Asashoryu is Astaire of sumo, a general so good it is easier to blame weak opponents than to recognize his worth."
Miért szeretem jobban (Fred) Astaire-t Gene Kellynél? Mikor Kelly táncol, látszik, ez micsoda erőfeszítésébe kerül, és hogy milyen nehéz is táncolni azon a szinten. Mikor Astaire táncol, úgy látszik, hogy ezt bárki meg tudná csinálni. Asashoryu a szumó Astaire-ja, és egy olyan kiváló tábornok, hogy egyszerűbb a gyenge ellenfeleket okolni, mint az ő nagyságát elismerni.
Nekem Pongrácz Eszter (közvetítő) másolta be a cikket egy internetes oldalra, lefordítva magyarra, és már megbeszéltük azóta, hogy tisztázták a dolgot..
Mindenesetre nem tudom, mit találnak ki még, hogy vonuljon vissza..Pedig még egy ideig nem fog!
Bevallom, nem nagyon tudom ezt lefordítani, meg értelmezni, de ha ez az a pletyka lenne, miszerint Asa lefizeti ellenfeleit, akkor nyugodtan röhöghettek rajta egy nagyot, mivel ezt csak az egyik japán újság kezdte el terjeszteni..
Február közepén tisztázták a dolgot, a lap ellen pedig pert indítottak!
Ez kb.olyan szemétség a yokozunával szemben, mint amilyen a szeptember utáni dolog volt(szponzorok le akarták fizetni, hogy vonuljon vissza).