Keresés

Részletes keresés

freyya Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19468

Köszönöm! 

Előzmény: Törölt nick (19467)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19467

Írok egy terjedelmesebb leírást az E-mail címedre...

Előzmény: freyya (19465)
Apexx Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19466

"Mindenki ott, úgy és addig szívatja magát ameddig akarja....
Túrjatok, nyálazzatok, és találjatok kapcsolatokat....."

 

Bocsánat, hogy kívülállóként beleszólok a beszélgetésbe, főleg úgy, hogy nem követtem minden részletében az előzményeket. Úgy gondolom, valóban ki kell (kellene) használni az informatika adta előnyöket. Az olyan időigényes tevékenységnél, mint a családfakutatás, minden fontos és jó, ami gyorsítani tudja ezt a folyamatot. Ugyanakkor én örülök annak is, hogy kb. 10 éve, amikor aktívan kutattam, a levéltárban még valódi anyakönyvet foghattam a kezembe, amitől a kutatás tényleg élmény volt, nem pedig száraz adatfeldolgozás egy monitor előtt ülve. Persze ha lett volna akkor, én is a gyorsabb módszert választottam volna, és sosem tudtam volna meg, miből maradok ki. Egy kicsit olyan ez, mint egy szép helyet megnézni fotókon, filmeken. Gyors és kényelmes, mert nem kell utazással tölteni az időt és fáradozni, de soha nem lesz olyan élmény, mint élőben látni, amit viszont csak az tudhat, aki láthatta élőben.

 

A "szívatás", "túrás" és "nyálazás" megítélése nyilván más és más lehet annak függvényében, hogy minél terjedelmesebb adatbázis létrehozása a kutatás célja, vagy inkább az ősökhöz talált személyes kapcsolat megélése - szerintem.

Előzmény: Törölt nick (19461)
freyya Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19465

És hogyan alakítod át, hogy a dátum külön rubrikában legyen? Vagy egyáltalán mit csinálsz vele? Vagy az üzleti titok? :)

Előzmény: Törölt nick (19463)
JPmiaou Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19464

Dvorzsák helységnévtára szerint Uzapanyiton RK és ref. templom volt. Az RK filiái: Gergelyfala, Mihályfala, Alsó-Vály, Felső-Vály, Esztrény, Hrusó, Pápocs, Sztrizs, Alsó-Balog, Felső-Balog, Alsó-Bátka, Bugyikfalu, Derencsény, Gesztes, Meleghegy, Pádár, Perjéte, Rakottyás, Tamási. A református anyakönyvben csak Uzapanyitot és Tamásit vezették.

 

Mint Freya írta, érdemes lapozgatni egy kicsit, hátha máskor is előfordult ugyanez a helység, jobban olvashatóan.

Előzmény: Azima (19448)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19463

Ezt én nagyonnnn másként látom/tapasztalom..
Egy kis/közepes település excel formátumú letöltése kb. 6-8 munkaóra (15-18000) születés.
Az átalakítás max. 30 perc 
A beolvasás max.1-2 perc
Innentől a családok rendezése az Ahnenblatt progival szintén max.1-5 perc
Ha a komplexebb elírásokat is korrigálni képes RootsMagic programot használja az ember, a konvertálás 1 percen belüli, a tévesen szereplő nevek helyrehozása az egy keményebb dió...hetekben mérhető.
Viszont a végén -- ha mindenire ki van a korrekció terjesztve és a házasságok is bedolgozásra kerültek -- egy komplett település családfája van/lesz az ember birtokában.....

Nem vagyok számítógépes szakember, csak szeretem a számítógépeket.
Nem vagyok programozó sem, csak nagyon mezei felhasználó.
2,5 éve kezdtem el ezzel a témakörrel foglalkozni.... 

Előzmény: freyya (19462)
freyya Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19462

Abszolút jónak tűnnek az ötleteid, de megvalósítani az FS programozói és adminisztrátorai tudják, ehhez én süti vagyok. Az én szintemen marad a túrás és nyálazás. Kipróbáltam az FS találatok exportálását excelbe, többet kell dolgozni rajta, mintha anyakönyveket nyálazok. Mondjuk nekem ez már tényleg a dühítően amatőr ( vagy szándékosan kicseszős?) kategória, hogy a bejegyzés típusát, az anyakönyvezés helyét és dátumát folytatólagosan írva egyetlen mezőbe teszi, hogy még véletlenül se tudd pl. dátum alapján rendezni

.

Előzmény: Törölt nick (19461)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19461

Mivel úgy látom amit eddig leírtam az teljesen haszontalan itt ebben a körben, úgy döntöttem be is fejezem az ötletek adását.
Mindenki ott, úgy és addig szívatja magát ameddig akarja....
Túrjatok, nyálazzatok, és találjatok kapcsolatokat.....
Mindenkinek további sok sikert kívánok....

Előzmény: freyya (19460)
freyya Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19460

Egyébként meg pont azért, mivel nem tökéletes az indexelés, muszáj átnézni az anyakönyveket is, nem elég csak a csatolt oldatl. Néha én is kacérkodom a gondolattal, hogy amikor megtalál nekem a kereső 8 testvért, akkor ezt készpénznek vegyem, és ne keresgéljek tovább, de bizony előfordult már, hogy találtam utána olyat, aki nem volt a találatok között (gondolom, sikerült annyira félreírni a nevet, hogy a csillagokkal teletűzdelt keresőszavak sem dobták fel), és aztán nála találtam olyan bejegyzést, ami továbbsegített.

Meg arról az apróságról sem feledkezhetünk meg, hogy az FS-ön kizárólag a születési anyakönyvek vannak indexelve, a házasságiak, halottiak nincsenek. Szóval semmiképp nem lehet megúszni a kutakodást. Viszont a születésiekkel nagyon szépen haladnak. Budapesten már zsidó anyakönyvek is vannak indexelve. Ott viszont a régebbieknél lesz majd gond, mert az 1840 előttiek nagy része héberül van. Abban majd izraeli indexelők tudnak segíteni. :)

Előzmény: freyya (19458)
2xkiss Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19459

Nekem egy völggyel arrébb, rimaszombati református őseim vannak.

Volt olyan akinek a születését három anyakönyvben is megtaláltam, a zeherjei reformátusban,

(titokban itt anyakönyveztettek egy ideig a az üldöztetett rimaszombatiak), a rimaszombati evangélikusban, és az utólag pótolt rimaszombati reformátusban.

 

"Áldom" Mária Teréziát aki megsemmisíttette a korábbi rimaszombati református anyakönyveket,

benne az én ottani őseim adataival is. Lehetetlen pótolni, ami akkor elveszett.

Előzmény: freyya (19454)
freyya Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19458

Ezerszer könnyebb megtalálni vele a szükséges anyakönyvi oldalt, mintha saját magam kezdem el nyálazni az egészet az elejéről. Főleg hogy egy kötegben 700-800 oldal is van. És ha már megnyitottam a szükséges helyen, gyerekjáték átnézni a környező éveket, ha például testvéreket keresek (nem egyszer gyorsabbnak bizonyult, mint kitotózni, milyen helyesírással indexelték még ugyanazt a családnevet). Én amúgy is az a típus vagyok, aki csak a saját szemének hisz. Ezért nem szeretem az olyan indexeket, amihez nincsen fénykép az eredeti bejegyzésről. 

Előzmény: vörösvári (19457)
vörösvári Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19457

Persze nagyon hasznos, de nem helyettesítheti az anyakönyvi kutatást, a benne levő hibák és a hiányzó adatok miatt, amiket nem vittek fel, egy jó segédeszköz.

Előzmény: freyya (19456)
freyya Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19456

Egyébként minden FS-sel kapcsolatos kritikai megjegyzésem ellenére imádom a FS-t, és hálás vagyok mindenkinek, aki dolgozik rajta. Nélkülük hozzá sem tudtam volna kezdeni a családkutatáshoz. A MACSE-t nem ismerem, sosem jártam arra, hacsak nem volt régebben nyitott és véletlen odataláltam, de az biztos, hogy valamilyen más indexelést is találtam már, de számomra használhatatlan volt, mert nem volt a találatokhoz csatolva az eredeti anyakönyv képe, mint az FS oldalon, úgy meg ki nem derül egyértelműen, hogy arról az emberről van szó, akit keresek. Sajnos a névadás nem úgy működik, mint az internetes azonosítók, hogy nem engedik kétszer ugyanazt. :)

freyya Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19455

"A Familysearch indexelése sohasem lesz gyors, egyrészt a néha kissé képtelen indexelési szabályok miatt, másrészt mert az indexelők általában inkább indexelnék a saját őseik származási helyének anyakönyveit, mint más településekéit."

 

És gyorsabban is haladnának azok, akik ismerik az adott területet. Nekem például nem probléma Nógrád megye legapróbb települését sem felismerni randa kézírás alapján, míg számomra idegen területeken csak hasraütésre tippelgethetnék, vagy folyamatosan fórumos segítséget kérnék. 

Előzmény: Prelleg (19451)
freyya Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19454

Akkor szerintem az lesz az. Nekem egy exceles listám van arról, melyik településeket hol anyakönyvezték, abból ezt tudtam kiszedni (nem szerkeszthető verzióban kaptam, így csak képernyőképet tudtam készíteni), itt nem találtam olyan települést, amire úgy istenigazából rá tudnám húzni a kézírást. De akkor ezek szerint ez a lista sem teljes. 

Előzmény: 2xkiss (19453)
2xkiss Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19453

Uzapanyittól  Ny-ÉNy-ra van egy völgy és egy puszta amelynek elég hasonló a neve : Peszéte.

 

Uzapanyitnál a katonai felmérések térképeinek linkjeit megnézve látható, hogy más hasonló nevek alatt is futott a terület, és volt időszak, amikor elég sok házból álló lakott hely volt.

 

https://www.velemjaro.sk/telepulestar/uzapanyit

Előzmény: Azima (19449)
freyya Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19452

Ha az egész oldalt belinkeled, úgy könnyebb, mert akkor a nevekből ki lehet találni, melyik betűket írta így a pap. 

Meg nekem sokszor az segít, ha előre-vissza megyek pár évet ugyanabban az anyakönyvben, nem egyszer találtam már olyan időszakot, amikor ugyanazokat a településneveket olyan pap írta le, akinek a gyöngybetűit simán elolvastam. 

Előzmény: Azima (19449)
Prelleg Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19451

Nem voltam és nem is vagyok a Macse tagja, fanjának, hívének és döntéshozójának sem gondolom magamat. Éppen ezért a hozzászólásod többségéhez nem is tudok mit írni, nincs belelátásom az ügybe.

 „egy sima kereskedelmi tranzakció kapcsán adatokat követelnek tőlem” Egyetértek ezt én sem szeretem. De ez nem csak a Macse-ra vonatkozik, hanem több (nem csak fizetős) adatbázisra is, úgymint váci, győri, kalocsai e-levéltárak, Jewishgen, Billiongraves és újabban a Familysearch is. Nem egészen értem, hogy néhányuknak miért van szüksége a foglalkozásomra, munkahelyemre, vagy éppen a lakcímemre. A Billiongraves például (a GDPR hatályba lépése előtt) folyamatosan felugró ablakban kérte, hogy minél több adatot adjunk meg magunkról.

„Annak mindig oka van, ha egy szervezet "tagságának" túlnyomó része passzív !!!

Talán ideje lenne átgondolni az ok-okozati összefüggéseket, mert nincsenek véletlenek.”

Ezt részben már megírtam, sokan csak mint adatbázisra tekintenek rá, de persze a tagoknál számít az életkor, távolság, gondolom van, aki már belefáradt egy kicsit a családfakutatásba, és vannak olyanok, akik nem a nyilvánosság előtt, hanem egymást közt beszélik meg a családfakutatással kapcsolatos kérdéseket. Az egyesületekre amúgy is jellemző, hogy a tagok egy eléggé nagy része passzív. Amin a Macse változtatni tudna (szerintem) viszonylag könnyen az a magyarul nem beszélő családfakutatókkal való kapcsolat kiépítése. Nagyon kevesen írtak a levlistára, pedig a Macse egy másik (már létező, de nem használt) levelező fórumán ki lehetne alakítani egy fórumot számukra is, ahol a kérdéseikre tudnának választ kapni.

A sokat szidott, köpködött FS születési adatbázisára alapozva” Ezen a fórumon nem olvastam olyan hozzászólást, amely köpködte, vagy szidta volna a Familysearch keresztelési adatbázisát. Jogos kritikát valóban volt, aki megfogalmazott, de szerintem ő sem tagadta, hogy ez az adatbázis nagyon fontos és hasznos.

A Familysearch indexelése sohasem lesz gyors, egyrészt a néha kissé képtelen indexelési szabályok miatt, másrészt mert az indexelők általában inkább indexelnék a saját őseik származási helyének anyakönyveit, mint más településekéit.

Előzmény: Törölt nick (19431)
almirena Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19450

http://konyvtar.ksh.hu/inc/kb_statisztika/helysegnevtar/1895/index.html

alapján talán Pesterea, Pestere? Bár ez csak tipp.

 

Előzmény: Azima (19449)
Azima Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19449

Helységnév

 

Lemaradt :)

Előzmény: Azima (19448)
Azima Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19448

Sziasztok. Ismét a segítségetek kérem. Mi lehet a helység neve? Szlovákiában, Uzapanyit környékén kell lennie, mert születési helynek az van megadva FS-en, de mint látható a bejegyzés más falut mutat.

Azima Creative Commons License 2019.01.05 0 1 19447

almirena és JPmiaou köszönöm a segítségeteket!

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19446

Köszönöm a kiigazítást....
A saját mikrokörnyezetemből indultam ki és azt vetítettem ki az országra.
Őszintén megvallva sikerült leélnem (eddig) úgy az életemet, hogy  csak 3 féle vallási csoportba tartozóval találkoztam (Katolikus,Református, Izraelita)....
A többit csak hírből ismerem.
Viszont az is igaz, hogy a Magyarországon élő számos kisebbség sem szembeötlő, csak a választások idején kerül (nálam) látótérbe....alapvetően.

Előzmény: JPmiaou (19445)
JPmiaou Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19445

"Ez tartalmazza a lakosság 95-98%-át lefedő két fő vallás (katolikus és református) teljes állományát"

 

Ez erősen téves állítás. Magyarországon az 1900-as népszámlálás szerint a népesség 48,7%-a volt római katolikus, és 14,4%-a református, vagyis a kettő együtt még a lakosság két harmadát sem takarta.

 

A többi felekezet: görög keleti 13,1%, görög katolikus 10,9%, evangélikus 7,5%, izraelita 4,9%, unitárius 0,4%, egyéb 0,1%. 1890-ben 47,8% r.kat., 14,6% ref., 13,6% g.kel., 11,0% g.kat., 7,8% ág.h.ev., 4,7% izr., 0,4% unit., 0,1% egyéb.

 

Nem néztem tovább, de a Központi Statisztikai Hivatal könyvtárában vannak bőven statisztikák: http://konyvtar.ksh.hu/index.php?s=kb_statisztika

Előzmény: Törölt nick (19444)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.05 0 0 19444

Amit Te javasolsz az egyenes út vissza a kőkorszakba.....
Ha megvalósulna -- remélem soha nem fog -- egyszerűen kizárnád a rendes tagokat az adatbázishoz való hozzáférésből, valamint létrehoznál egy teljesen zárt módot amelyből csak csöpögtetve lehetne BÁRMILYEN adatot kinyerni, az üzemeltető kénye-kedve szerint.
A módszered nagyban hasonlítana a rabszolgatartás formarendszerére....Brrrrr
Mindamellett semmivel nem lenne jobb mint a mai....sőt.
A mai munka metódust nem tovább kellene nehezíteni, hanem az indexelők munkáját segíteni kellene, aminek teljesen adottak a technika feltételei.

Konkrétan:
A sokat szidott, köpködött FS születési adatbázisára alapozva -- mert még mindig ezerszer könnyebb az 5-15 % -os hibát kijavítani, és az új információkat hozzárendelni, mint 100% - ot begépelni 3x  -- kellene az indexelést végezni.

A mai technológiai szinten, a mormonok által indexelt teljes magyar születési állomány kb. 80 millió rekord....KOMPLETTEN. Ez tartalmazza a lakosság 95-98%-át lefedő két fő vallás (katolikus és református) teljes állományát !!!
Ennek a helyszükséglete lötyög egy normális szerveren. Egy valamirevaló szerver lazán képes lenne több tucatnyi on-line indexelést fogadni, ahol csak ki kellene választani a meglévő adatbázisból az indexelendő adatok alapját.........Szinte egy betűt sem kellene bepötyögni, még a dátumok is kiválaszthatóak lenyíló menük segítségével !!!

A most elindított egyházi akv-ek bedolgozása villámgyors lehetne, csak az olvashatóság lenne a gátló tényező.
A polgári házassági anyakönyvekkel indítva lazán villámgyorsan el lehetne jutni 1916-ig. A születések bedolgozásával ( az 1921 születésűek az 1940 körül kezdenek házasodni) a teljes elérhető időszak feldolgozható lenne.
A polgári születéseknél az elérhető akv-i határ 1908-1921 ig tart. Az ebben az időszakban születettek szülei lényegében 1895 előtt születtek.
A halotti akv.-nél képződnének új (rögzítendő) adatok az 1920 utáni időszakban, de ez csak töredéke lenne a mostani munkával egyenként begépelteknek.
Értelmes adatbázis kialakítással  lényegében egy országos on-line családfa épülhetne !!!
Ez várhatóan elindítana az érdekeltek majd a külső érdeklődők körében egy öngerjesztő folyamatot, ami valóban felpörgethetné a feldolgozást, és esetleg állami pénzek, eszközök is bevonódhatnának a folyamatba.......

Én azt gondolom, hogy  ebbe az irányba kellene elmozdulni......és nem folyton azt bizonygatni milyen szenzációs a mostani rendszer.

Előzmény: freyya (19439)
e_n_d_r_e Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19443

Nem kell cirill betűkkel indexelni, minden magyarul megy.

Előzmény: JPmiaou (19440)
freyya Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19442

Az mondjuk furcsa, hogy egy ilyen kaliberű weboldalon nem tudod saját magad kiválasztani a projekt nyelvét a létező verziók közül.

Előzmény: JPmiaou (19440)
freyya Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19441

Nem szeretek egyszerre több ablakkal dolgozni, mert egy csomó időt elvesz az ide-oda kattintgatás. Akkor már inkább két különböző eszközön nyitom meg, amire szükségem van. Például a képet tableten. Ott nagyítani is egyszerűbb, az ujjammal oda fókuszálok, ahová akarok. 

Előzmény: JPmiaou (19440)
JPmiaou Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19440

Személyes tapasztalatom, hogy az indexelésnél majdnem minden a kezelőfelületen és általános felállításon múlik.

 

Az FS-féle egy-két oldalnyi kötegek többéves tapasztalaton alapulnak: legtöbb ember nem képes vagy nem hajlandó több órát szentelni egyszerre bármilyen feladatra, de ha kisebb "falatokra" van bontva, akkor szivesen nekilát.

 

Az FS újabb, webes indexelő felülete viszont nagyon sok szempontból sokkal rosszabb, mint a régi, letöltős program volt: minden egyes bejegyzésnél ki kell választani a típust (születés, házasság, elhalálozás), és a lapszámot, sorszámot, évszámot nem lehet előre kitölteni. Ezáltal a szlovák anyakönyveknél állandóan el vagyok veszve, hogy melyik sornál tartok, ami az egyházi anyakönyvek oldalanként két-három tucatnyi bejegyzésénél elég sokat számít. De ami számomra a legnagyobb hiba, ami ellen tüntetőleg manapság csak kipróbálási szinten, néha-néha kitöltök egy-egy adagot, az az, hogy a magyar polgári anyakönyveknél a project nyelvét oroszra állították. Oroszra!?!!. Jó, jó, megértem, hogy nem írják meg a programot a világ minden nyelvén, de én a cirill betűket nem ismerem, tehát ennyi erővel akár japánul is lehetne. Miért nem németre állították, mint a szlovákiai anyakönyveket?

 

A magyarországon szokásos fel- és kifordított internetes fizetést innen csak horribilis ráfizetéssel tudom megoldani, tehát pár évvel ezelőtt megpróbáltam indexeléssel "befizetni" a MACSE-re, de a megkívánt sorszám feléig sem jutottam: egyszerűen nem elég nagy a képernyőm. Ugyanez volt a baj a GenTeam veszteséglista-indexelésénél. Nem találtam olyan ablak-elrendezést, amiben a táblázat is és a kép is elég nagyban elfért. Állandóan valamelyiket görgetni kellett, tehát a kezem nem maradhatott a billentyűkön, és az egész csigalassúsággal haladt.

 

Ha a MACSE-féle indexelés kisebb adagokra volna bontva, akkor szivesen csatlakoznék, de így, 2000 soros kivánalmakkal egyszerűen nincs meg nálam a szükséges infrastruktúra.

freyya Creative Commons License 2019.01.04 0 0 19439

Én abból indulok ki, hogy akiket érdekel a családkutatás, és adatokra kíváncsiak onnan, azok általában már átnyálaztak pár anyakönyvet, kiigazodnak rajtuk, szóval lehetne építeni a munkájukra. 

Előzmény: Törölt nick (19438)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!