Én úgy fogom fel ezt a gumit, mint egy kicsit terepesített nyári gumi. Télen, ahogy átvettük ezzel a kocsit, egyből vettünk rá télit, mert szemre ez egy nyári abroncsnak nézett ki, a méreten kívül mást nem is nézegettem rajta. Szerintem, aki sokat megy télen is, jobb ha évszaknak megfelelőt vesz. Hóban téli gumival csak igen erőteljes fékezés, gyorsítás vagy kanyadrodás közben csúszott meg, mikor kölön ezt próbálgattam. Pedig sajna nincs esp. Az biztos, hogy ez 4 kerékkel kipörgésgátló nélkül sokkal jobban elindult mint egy elsőkerékhajtású de kipörgésgátlós autó (ford, nem duster) havas úton.
Az én gumim: Continental M+S. Már írtatok róla: elvileg "hópehely a hegyen" röviditást jelent, azaz használható télen. Viszont a következő cikket találtam:
A cikket a continental jegyzi és csúnyákat ír a M+S gumik téli használatáról. A cikkből nem jön teljesen vissza, hogy ő csak a márkatársainál lévő M+S jelzéssel ellátott gumikat szapulja, vagy a sajátját azért ajánlja téli használatra is.
Kösz a leírást amit sokszempontból is hasznos volt elolvasni. Nekem az utólagos alváz és üregvédelemmel lenn egy kis problémám. Az alváz. közelebbről a kerékdobok esetében kérdés, hogy a gyári védelemre felvitt utólagos védelem nem növeli-e meg annyira a védőanyag tömegét, hogy az egy idő után leválik a lemezről és így beindít egy korróziós folyamatot. Éppen a terepre jellemző kőfelverődések miatt nem tanácsosabb-e inkább a Werling féle rendszert választani?
A másik, a 100ezres megtérülés a dízel vs. benzines vonatkozásában, szerintem már ezen belül is egálba kerülnek, még azonos üzemanyagárak esetén is, és számolva a dízel drágább szervizelési költségét.
Nekem ilyen van. Egyszerű fel és leszerelni, nem zárható, ami oldja, tartozéka is egyben . Imbuszkulcs. Szépnek szép, jónak jó, de nincs mihez hasonlítani.
Egy állami erdőgazdaságnál dolgozom, és a tulajdonosi jogokat gyakorló bank felkért bennünket, és még 3 másik céget augusztusban, a Duster tesztelésére, mert, ha beválik, ezt a típust „rendszeresítenék” a cégcsoportnál. Az Artic felszereltségű dci 4X4-es kocsit mi is egy hétre kaptuk meg, ez alatt kellett górcső alá vennünk. Tematikusan számolok be a tapasztalatainkról:
Futómű: egy autó legfontosabb része, és a Duster talán éppen ebben a legjobb. Sikerült az arany középutat eltalálni a jó úttartás, és a rugózási kényelem között. A kocsi nem ráz, nem pattog, de nem is bólogat, vagy leng feleslegesen. A keresztirányi billegés időnként viszont zavaró. Az alsóbbrendű utak hepe-hupáin, vagy pl. az M3-as autópálya toldásain a kocsi néha hirtelen balról jobbra megdől, ez kicsit ijesztő érzés. A viszonylag rövid tengelytáv nagyon előnyös terepen, még sincs az egyenes futás kárra. A kocsi a gyári Continental gumikkal enyhén alulkormányzott. A hasmagasság megfelelő, pár további védelmi eszköz viszont nem ártana. (Lökhárító alatti műanyag rács, kipufogó dob, oldalsó védelem stb.) A padlólemez nem korrózióvédett.
Motor és váltó: szintén telitalálat, ehhez a karosszériához ez a motor passzol. Viszonylag kis fogyasztású, a terepi és autópályán történő használattal tarkított 10000 km alatt 7,4 literes átlagfogyasztást produkált. Kedvező a menetdinamika, és rendkívül rugalmas a dci, tág fordulatszám tartományokban használható kapcsolgatás nélkül. Az 1. fokozat rendkívül rövid, emellett a 2. és 3. is rövidebb a megszokottnál. A kocsival 6.-ban is jól lehet előzni, azonban a hirtelen gázadásra a motor kis fáziskéséssel reagál.
Karosszéria: a formaterv modern és egyedi, a kocsi fizikai méretei belülről is jól érzékelhetők. A speciális küszöbléc összesározza ugyan a nadrágot kiszállásnál, de jól megvédi a kocsit a felcsapódó ágaktól. A légellenállás viszonylag magas, jól érezhetően fékezi az autót 120 km-es sebesség felett, emellett komoly zajt okoz az utastérben, emellett az ablakok sem zárnak tökéletesen, ami tovább fokozza a szélzajt. A karosszéria elemek sem rendelkeznek üregvédelemmel, pl. az ajtók is csak festettek belülről. A rendszámtábla rögzítése nem megfelelő, egy egyszerű lemezcsavar nem áll meg tartósan egy 0,8-as lemezben, ha terepjáróról van szó.
Utastér: jó tartású, kényelmes ülések - 4 felnőtt számára. A belső tér és a csomagtartó nagyjából egy alsó-közép kategóriás személygépkocsiénak felel meg. A műszerfal egyszerű, a szellőzőrendszer tekerőkapcsolói a behajlás miatt rosszul áttekinthető. A középkonzol bronzszínű berakása – a kesudió színű kocsi kivételével - szerintem nem illik az autóhoz. A tükörállító gomb nehezen hozzáférhető helyen található, emellett a fényszórómagasság állítás is nehézkes. Kevés a rakodóhely, különösen a kartámasz és a hátsó ajtózseb hiányzik. A kormány még a bőrborítással is vékony, furcsa az ablakemelők középkonzolra helyezése (látszik, hogy eredetileg az ajtókba tervezték). A rádió érzékenysége nem megfelelő, hangminősége – főleg CD-ről – nagyon jó. A hangszínszabályzón nem szabad a mélyhangokat kiemelni, mert a hangszórók nincsenek összhangban a rádió teljesítményével, a tesztautó jobb hátsó hangszója már zörgött… A hangminőség főleg nagy sebességnél rossz, és elhalkuló, mert a magashangokat a szélzaj, a mélyhangokat a motorzúgás nyomja el.
Terepi viselkedés: a tesztautón lévő nyári terepgumi (Continental Cross Contact) meglepően jól szerepelt. Amikor a mocsárban a kocsi kétkerék hajtással már leült, 4X4-be kapcsolva könnyedén kimászott. A nagy fordulatszámot kerülni kell, de az ESP is hatékonyan együtt dolgozik a 4X4-es rendszerrel. Érdekes volt, hogy amikor már leért a kocsi hasa, a bakhátakat mégsem lehetett belülről érzékelni, de a növényzet kopogását feltűnően. A hűtő alsó műanyag védőrácsa nem elégséges, emellett valamilyen alsó védőcső sem ártana, ami a növényzetet elfekteteti, és nem a lökhárító kapná az ütést, karcolást. A hasmagasság megközelíti a pickupokét, azonban sérülékenysége miatt a tuskókkal, kiálló kövekkel nagyon kell vigyázni.
Összességében: hivalkodástól mentes, funkcionális, jól vezethető, kiváló ár-érték arányú, kényelmes jármű, mely némi odafigyeléssel terepen is bevethető. A 4X4-es lehetőséget mindenki saját belátása és igényei szerint válassza, viszont a dci motor szinte kötelező opció, a nagy nyomaték, az alacsonyabb fogyasztással ideális a Dusterhez, és 100000 km után „meg is hozza” az árát, ugyanígy az ESP is melegen ajánlott biztonsági felszerelés. Az autó utólagos alváz. és üregvédelméről mindenképpen gondoskodni kell.
Valakinek van, esetleg vett gyári keresztrudat a tetősínhez? Milyen minőségű, zárható-e? Érdemes megvenni? Nekem 28990-et mondtak a szalonba, vagy vegyek kicsit többért Thule-t.
Akkor nem futunk össze. Én pénteken leszek ott. Az úttal nem lesz bajod bárhonnét is mész. Igazából a 4x4 sem kellene. A legrosszabb rész Aklos és az Úz völgy között van. Jó utat!
Ezt azért rakták be (állítólag a Logan-nál nem volt) hogy hangtompító legyen. Valaki írta a román fórumon hogy bement a szervízbe, leszedték és raktak helyette egy ugyanolyat. :-)
Annyi sok szabadidőm nincs hogy ilyesmire pazaroljam.
Megmondom őszintén: nem ez volt a legfontosabb az utazásom során,hogy mennyit forog 140-nél. Nem hiszem,hogy ez most olyan gáz. Lehet,hogy nem 3000 volt! Kérdeztél valamit, próbáltam valamit mondani.Belátom, hiba volt!
Viszont a véleményem, hogy ez egy jó kis autó, mit sem változott. Tette a dolgát, ami az volt,hogy elvigyen a-ból, b-be, "nyélgázon"
Én kiszedtem. Az anyag minőségéből és a ragasztás módjából ítélve ugyanis összeszerelési segédanyagként azonosítottam, amit elfelejtettek kiszedni nullrevíziókor.
Valószínű, hogy igazat mondott, ha a Nissan motorral szerelt délamerikai piacra szánt Duster-rel száguldozott....
Az 1.6-os 4x4-esnek nincs az a hosszú lejtő ahol elérhetné ezt a tempót, esetleg olyan hajlásszögnél képzelhető ez el, ami autópályán biztosan nincsen, vagy a hátszél min 70-100km/h.
Úgy látszik ez még így egyben nem jött össze neki, de nem is baj, mert cseppet sem életszerű...
A román Duster fórumon írt egy görög fickó (az angol nyelvű topikban) hogy ő a 4x4 benzinessel ment 200 km/h-t, de nem tudta lefényképezni mert egyedül volt. Azt igérte hogy visszatér képekkel ha a haverjei is vele lesznek. Azóta (valamikor tavasszal volt ez) nem halottam felőlle.
Mitől függött, hogy melyik kocsin van Continental vagy Michellin gumi?
Egy hónapja vettem át 4x2 Arctic dieselt, azon Michellin gumik voltak.
Rémlik, hogy nem is olyan régen írtátok, hogya Continental gumik valóban 4 évszakosak, ezzel szemben a Michellin gumik csak nyári guminak felelnek meg.
Ma reggel megnéztem, igen, valami ilyesmi lehet. Ha a GPS szerint 140-nel megyek, (ilyenkor az óra nem egész 145-öt mutat) a fordulatszám 3300-3400 között van (ennél pontosabban nehéz leolvasni).
Kiváncsi voltam a végsebességre is. A (természetesen a német :)) autópályán, sík úton, kb 300kg terheléssel, szélcsendes időben Continental gumikkal a 4X4-es, 110 lovas dci max 172 km/h-t tud, efelett már nem gyorsul. (Szintén GPS-es mérés, az óra kb. 178-at jelez.)
(Tesztelésre van nálam egy hétre a gép, nemsokára részletesen beszámolok róla, mire jutottam.)
Ha minden úgy alakul, lesz nemsokára egy Úz völgyi kiránulásunk Erdélyben. Állítólag oda jobb ha terepjáróval megy az ember. Nem vészes, csak eléggé hepehupás. Na kívácsi vagyok milyen lesz a Dusival.