A sóshoz hozzáteszem: Következő adagnál tettem bele 1 evőkanál őrölt, áztatott lenmagot. Ez összefogta a szeleteket, nem repedezett.
Visszább 1 oldallal találsz paradicsom lapot is. Azon annyit változtatok, hogy lenmag helyett inkább aszalom turmixolás előtt egy kicsit a szemeket hogy ne folyjon mikor turmixolva kiterítem. Ha mégis, akkor egy picit teszek bele, mert a tavalyi azért nem ízlett annyira, mert sok volt benne a lenmag.
De mivel van már egy szuper darálóm is, kipróbálom a paradicsom kopogósra aszalását, és utána porítom ha sikerül. :)
Köszönöm,hogy beírtad a sós receptet,ki fogom próbálni.
Érés időben nem szoktam aszalni,nem jut,többen házhoz jönnek szüretelni maguknak.
Ősszel a félérettet ecetes vízben felforralom,leöblítem,majd cukros szirupban is.
Tálcára szedem,ha már fűtünk,akkor a konvektorra teszem,de géppel is szoktam aszalni.Nem lesz száraz belül.Befőttes üvegbe teszem,papírral fedem le.Minden aszaltat így tárolok. Anyukám fagyasztóban tartja.
Nézd meg a Füge bokor fa 2013.10.19. 1935.hozzászólást,ott van kép.
2 napig tartott az új sós ropogtatnivalóm, tegnap már a betege voltam hogy nincs. Az aszalt hajdinám elkészült, de máig várnom kellett a kendermagra mert a mostanit már azzal akartam. Most tettem be az aszalóba, jó sokat kóstolgattam a masszát mire felkentem végre a tálcára. Nagyon finom. :)
Külön kellett megvenni hozzá, de a mérete pont olyan mint a tálcáé. Biztos jó a szilikonos lap is.
Ha megszikkad a massza teteje, átfordítod egy másik tálcára és lehúzod óvatosan a lapot róla. Így szárítod tovább. Én tovább szárítottam mint 12 óra, kinek hogy tetszik. Úgyis nézegeted közben. :)
Rendkívül finom még így is hogy változtatnom kellett rajta, mert nem volt már pl. aszalt paradicsomom, és kendermag sem volt itthon. A sok fűszert pedig nem szeretem mert szárítás után a zöldségeknek amúgy is intenzívebb az ízük, így csak pici borsot, sót, petrezselymet, és 2 ek. sörélesztő pelyhet tettem bele.
Már csiráztatom a következő adag hajdinát, mire hozza a futár a kendermagomat, kész is lesz. :)
Ha nincs aszalód, de van hőlég keveréses sütőd, abban is pont ilyen jó lesz. 42 fok alatt kell aszalni tepsiben, tapadásmentes lapon, hogy az enzimek élve maradjanak, a sütő ajtaját pedig ki kell ujjnyira támasztani hogy a pára távozhasson.
Le tudná valaki írni, hogy pontosan mikor jó? Szépen összeráncosodott, megbarnult, összenyomva nem levedzik, nem ragad. Ha metszéslapot készítek,(=kettévágom) az még zöldes, nem barna, összenyomva enyhén elődomborodik, ujjamon végighúzva enyhén nedves. 48 órája aszalom, besztercei.
A metszéslapnak is barnának és száraznak kell lennie, mint a külsejének??
Sziasztok! Teljesen új vagyok ebben az aszalós/szárítós dologban. Ti milyen gépet használtok? Milyen tapasztalataitok vannak? Melyik gépnek mi a hátulütője? Milyen gyümölcsöt lehet/érdemes szárítani?
Itt most gondolok pl.: a teához való csipkebogyóra, galagonyára, stb. Lehet ilyet is? VAgy csak a karikára vágott gyümölcsöket?
Én 40 fokra szoktam állítani, így a hőfok 39-41 fok között ingadozik, mivel termosztát szabályozza a hőmérsékletet. Ezért pontosan állandó nem lehet. Eleinte hőmérővel figyelgettem hogyan dolgozik. Ma már csak odatekerem. :) Nekem csak annyi számít, hogy 43 fokot ne érje el.
Hogy zavaró-e, attól függ ki mit csinál mellette. Aludni nem lehetne az biztos, de szerintem nem zavaró teszek-veszek közben. Nekem a kamrában van. Szomszéd falán van a hálószobám, ha fülelek éjszaka akkor sem hallom. Kicsi motorral, ventilátorral, én csendesnek mondanám.
Ez a harmadik nyaram vele, nagyon szeretem első perctől fogva.
aszalógép vásárlásában szeretnék segítséget kérni azoktól, akinek Excalibur gépe van. Állítható-e rajta pontosan a hőmérséklet vagy egy adott tartományban nagyjából beállítom és utána hőmérőznöm kell, hogy mennyi az annyi? Valóban zavaróan hangos-e aszalás közben?
Van-e valakinek tapasztalata az Optimum P200 aszalóval kapcsolatban?
Az lenne a kérdésem hogy ha akarok egy sörkollektoros aszalót akkor csinálhatom-e polikarbonátból a kutyaólat a gyümölcsöknek vagy inkább lambériát használjak, hogy árnyékos legyen? A polikarbonát miatt még melegebb lenne odabent de nem tudom hogy jó ötlet-e.
Erre most felhívtad a figyelmemet, gondolván hogy én nem tudom? :)
Képzeld, én is főzök minden nap. Sőt, elmondhatom hogy ilyen-olyan okok miatt a táplálkozásom 70%-a hőkezelt, halott táplálék. (Most még sajnos. De teljesen nyers koszton sosem leszek, mert az ártalmas.) Tehát majdnem úgy táplálkozom mint a többség, különbség talán csak annyi, hogy igyekszem mindennek az egészségesebb formáját választani. Tehát semmi extra. És annak sem kellene annak lenni senki részéről, hogy ha aszal, akkor őrizze meg a zöldség és gyümölcs enzimjeit is, mivel nagyon nagy baj történik azokkal az emberekkel, akiknek a szervezete egyszer csak nem termeli tovább az emésztéshez szükséges enzimeket. Ezt megelőzendő, igyekszünk a táplálékunkkal is bevinni amennyit csak tudunk, ezzel tehermentesítve a szervezetet. Én megértem hogy vannak akiknek ez nem fontos. De nekem az, sőt létkérdés. Ezért bátorkodtam írni róla. Továbbmenve bízom abban is, hogy legalább 1 ember mélyebben elgondolkodik az olvasottakon, és akkor már nem hiába koptattam a klavit. :)
"Az emberiség nagyobbik része nem nyerskosztonn él!"
Az emberiség nagyobb része emésztési problémákkal küzd, és jó része bele is hal. Ki tudja mekkora hányada lehet enzimhiányos állapot, enzimtermelődési zavar miatt? Nem tudjuk. Minden esetre mikor lehetőségem van hosszabb távon lényegesen több friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani a hőkezelt rovására, közérzetem is egyre jobbá válik. Minden esetre én nem csak azért vettem az aszalót, hogy egy koncentráltabb cukortartalmú gyümölcsöt készíthessek csupán amiből több fér a gyomromba mint friss állapotban, hanem ezzel is egészségesebbé kívánom tenni a táplálkozásomat.
Elfogadom hogy nem mindenki ért ezzel egyet, de én ilyen vagyok. :)
A célom az, hogy táplákozásom Legalább 70%-ban élő legyen. Ugyanis az életet csupán halott táplálékkal táplálva előbb-utóbb megöljük.
Pont most jutott eszembe, hogy az én gépemet már részletre is meg lehet vásárolni. A honlapján van telefonszám, rendelni is csak azon lehet, és az a kedves úr mindenben segítséget nyújt és ad tanácsokat amennyiben kéred.
Jó hogy csak kölcsön van, így tapasztalatból megtudod milyen a gagyi gép.
Bár aki megveszi az ilyet, annak biztos nem számít hogy pl. élő maradjon az aszalvány. Sokakat ez tényleg nem érdekel, lényeg hogy aszalódjon meg. Nekem viszont fő szempont. Az hogy nem kell a tálcákat cserélgetni, az is nagy előny. A mérete is alkalmas nagyobb mennyiség aszalására, az sem elhanyagolandó. Persze sok esetben csak 2 tálcát használok egyszerre, de ha annyi fügém lesz hogy füge hátán füge érik, akkor elég sem lesz az 5 tálca. Csak már itt lenne az az idő! :) na meg ha jön a paradicsom szezon.... Istenem, de imádom az aszalt paradicsomot! Na akkor is tele van minden tálca.
Köszönöm a gyors és egyértelű választ.Komolyabb gépre még gyűjtenem kell. Most egy kölcsön Hauser FD-510-es géppel kezdtem a tanulást. Ezen a gépen nem lehet hőfokot beállítani. Eddig almát aszaltam, 5-7 mm-es szeleteket. A gépet kapcsoló órával kezdetben sűrűbben, később ritkábban kikapcsolva kiszellőztettem. Igy az aszalvány jó lett, de nagyon macerás volt a sok szét és összepakolás.
Kedves FÓRUMOZÓK! Kérem segítsetek, milyen készüléket tartotok jónak az alacsony árkategóriában. Van e valakinek GUZZANTI GZ 710, VAGY CONCEPT SO 1015, tud-e valaki ezekről valamit. Nekem a GUZZANTI hőfok szabályzója, a CONCEPT nagyobb tálvamagassága szimpatikusabb. Az áruházi vásárlói vélemények azt hiszem, nem megbízhatóak. Sok pénzt pedig nem tudok erre fordítani. Kérlek vválaszoljatok. Köszönöm Nagyapó40+
Sándor én tavaly aszaltam epret, de csak pár szemet próbára. Hát nem olyan lett mint a másik fórumban az a zacskós. Picire összetöppedt, mert ugye több mint 90%-a víz. ha nem tudtam volna mi az, lehet hogy nem ismertem volna fel. Amit a zacskóban látok, szerintem nincs rendesen megaszalva, nálam akkor volt olyan, mikor csak elkezdődött az aszalás.
Ha pedig aszaló vásárlásra adod a fejed, légy körültekintő mert nagyon sok féle van, ennek ellenére majdnem egyformák. Lényegében kétfélét lehet kapni, ami a működésben is nagy külömbséget mutat.
Örömmel hallom! Borsod megyében élek, Edelényben így még az is necces, hogy jó helyet találjak neki itt fent északkeleten, ám ha marad az enyhülés akkor nem lesz gond. Majd később, ha esetleg piacot is nyitnék pontosítom a címet :))
A cukorral kapcsolatban...hát igen...látható innen is, hogy még nem nagyon vagyok jártas az aszalás mesterségében, nyers fügét is csak elvétve kóstoltam. Akkor is vegyes élményekkel. Volt amelyik ízesebb, volt amelyiken csak azt lehetett érezni, hogy növényről van... ha jól láttam van sötétebb színű fajta, lilás fekete, meg zöld/sárga... na nem a jégvert. Ezek gondolom más más ízvilágúak is egyben szóval ezzel is lehetne kísérletezni. A lekvár része is érdekesen hangzik, azt is szívesen kipróbálnám majd, ha esetleg nem lendülne fel az aszalt füge ipar.
Közeli ismerősnek van fügefa, azt olvastam hogy lehet szaporítani tőről, dugványozással is, szóval lehetséges, hogy egy ilyen alkalmazkodott fajtát fogok kérni, meg egy másik fajtát is mellé ha már kísérletezgetés.
Jót mosolyogtam míg olvastalak. Fügeligeted lesz neked már az idén, úgy sejtem. :)
Merrefelé laksz?
Én nem cukroznám meg, de te tudod. Az érett füge nagyon édes, aszalódás közben pedig koncentrálódnak benne az ízek és a cukor is. Még ezt pluszban cukrozni?? Ha már saját termés, saját aszalás, én szeretem élvezni a tiszta és bio igazi gyümölcs ízt. De majd próbálgatod kedved szerint te is. :) A fügéből ha majd lekvárt főzöl, abba is csak egy minimális cukor kell. Én még nem főztem, de szerintem csak leheletnyi fűszert teszek majd bele, cukrot nem hiszem.
A füge beszerzésnél tájékozódjál körültekintően, mert vannak olcsóbb és drágább helyek is, de itt a fórumon a fügés témában lehet régebbi fügésektől vesszőt is kérni. Sőt, a csere-bere témában ha valamit tudsz cserébe felajánlani, az is működhet.