Keresés

Részletes keresés

KisHerceg Creative Commons License 2000.08.15 0 0 40
szia KissMe,

kerdesedre valaszolva, nem multi cegnel dolgozom,
a magam ura vagyok. gondolom ez jelent vmit itt (neked) en huszas evemben jaro no e mellett szavaztam. (ezt az elobb kifelejtettem)
az elonyok hatranyok ecsetelese, sajta tapasztalatok azt hiszem off lenne, meg hosszu is igy kihagyom.

ismerosokre hagyatkozva vagyok a multik mellett. (kozvetlen ismerosok, nem barat baratjanak baratjara gondolok)
udv, KH

KissMe Creative Commons License 2000.08.15 0 0 39
Eszembe jutott, hogy elfelejtettem :-) Erre reagálni:
Kedves Mikó, valóban elgondolkodtató, amit írsz. Megpróbáltam már egyébként mozgósítani az ismerősöket, még itt az Indexen is a pécsi társaságot, a szüleimet is, de eddig semmi. A következő lépés tényleg az lesz, hogy küldök leveleket a HR Menedzsereknek. Gondoltam már erre korábban is, csak meg akartam várni, amíg a hirdetésekre leadott pályázatokból lesz valami. Ha ez a pesti most nem jön be egyáltalán, akkor jön a levelek és az önéletrajzok postára adása.
Pécs "kisváros". Néha ez a baj. Olyan zárt a kör, hogy oda nehéz bekerülni. De majd meglátjuk. Azt hiszem holnap végre nekiállok megszerkeszteni egy általános pályázatot, és címeket gyűjtök.
Esetleg tud valaki tippeket adni, hogy hova, milyen cégekhez érdemes küldeni őket?

KisHerceg: köszönöm a bíztatást. Nagyon a multik mellett vagy, csak nem te is ott dolgozol? :-) Jó lenne persze, egy ilyen munkahelyet kifogni. Megpróbálom.

Jó éjszakát!

Előzmény: Mikó (28)
KisHerceg Creative Commons License 2000.08.15 0 0 38
Kedves KissMe!
nem tudom melyik korosztályba tartozol (gondolom a huszasba), de ido boven van tanulni, s én is a mellett vagyok, hogy kell a biztos háttér, mert úgy nem megy a "magolás", hogy közben azon aggodsz, hogy jön holnap a gázos.
én bpi vagyok, lehetoség van sok, ahogy érzékeltem 2 idegen nyelvet beszélesz, akkor sok esélyed van, ha gyakorlat is tartozik hozzá, ha ezek világnyelvek.
én munkahelyváltás esetében multit javaslok: biztonság (nem kell aggódnod meg kapod-e a fizut, vagy mikor kapod meg, 8 órás munkaido, túlórabér rendesen) és nagy elony a következo munkahely megszerzésekor (mert ugyebár egy munkahelyet megszerzni kell, nem megtalálni, az nem elég). csak hibázni nem nagyon lehet a munkában, mert gyorsan jön az elbocsátó szép üzenet. manapság sokat jelent egy multinál szerzett tapasztlat.
de nem könnyu új és ráadásul jó helyet szerezni, sokat jelentenek a kapcsolatok (ezek is kialakulnak ha multihoz kerülsz, könnyebb tovább lépni).
csatlakozva az elottem szólókhoz szvsz maradni, de csak egyelore, s közben keresni másik helyet.

sok sikert, KH

KissMe Creative Commons License 2000.08.15 0 0 37
Jó estét!
Jól megnőtt a forgalom, ennek örülök :-)
Próbálok mindenkinek röviden válaszolni.
Tehát:

kaviat: amint szerződésaláírásra kerül sor, rögtön felteszem ezt a kérdést, és azért valami keveset megpróbálok kiharcolni magamnak.

Lappa: igazad van, meg kell próbálni Pestet, azért nincs a világ végén. Én emlékszem a Vidékről jöttem, Budapesten élek topicra.

Laci: köszönöm a bő felvilágosítást a munkapiacról. Az a cég, ahol most döntenek az ügyemről, egy európai multi. A srác, aki szintén bejött az interjúra, az egekig magasztalta, mondta, hogy ő már volt multinál, de az közelébe sem ért a mostani helyének. Mindent meg kell próbálni.
Jelenleg egy nagy magyar, állami mezőgazdasági cégnél dolgozom. Nem a legjobb ajánlólevél, de már 5 éve itt vagyok, ez a második munkahelyem, és eddig csak a tanulás miatt nem váltottam. A továbbképzésnél és továbbtanulásnál a közgazdaságtan valamely szakterületére gondoltam, a szóban forgó képzés is európai uniós szakközgazda főiskolai oklevelet ad.

borzimorzi: a főnököm nem ismeri a munka törvénykönyvében meghatározott minimumot. Lehet, hogy ezt kellene kihasználnom, és feljelenteni egy munkajogásznál, mielőtt lépni tudna? De az csak akkor áll, ha mégis maradok a mostani helyemen. Nem hiszem, hogy önként felmondana nekem, még cégen belül sem enged el másik munkakörbe. Hogy fair lenne ledolgozni a szerződésből eredő kötelezettségemet? Akkor először a cégnek kellett volna fair melót adni. Egyetlen egy, de nagy hibát követtem el, amikor aláírtam a szerződést. Nincs benne, hogy a végzés után a végzettségemnek megfelelő munkakörben KELL foglalkoztatni a munkáltatónak. Ezt akkor még nem tudtam, hogy hiányozni fog, egy cég által készített formanyomtatványt írtam alá.

Yag: Jaj, jaj, ennyire előre még nem gondolkodtam. Megfordult a fejemben egy vállalkozás lehetősége, amelyet szívesen kezdenék el marketinges, PR-es területen, de még nem volt bátorságom belevágni.

És végül, de nem utolsó sorban:
Hacsek, kedves, a harmadik pont lenne az ideális. Azt hiszed, hogy nekem nem jutott az eszembe? Dehogynem!
Pesti jóbarátaim vannak, ez biztos. Ha úgy adódik, megkérem őket, segítsenek.

Egyelőre ennyi, holnap folytatom, ha valamit még kifelejtettem.
Várom a további segítőket!

Üdv

Hacsek Creative Commons License 2000.08.15 0 0 36
Szia KissMe lelkem!

Eddig csak olvastam másokat, hisz talán benne vagyok abban a körben, aki elfogult véleményt formál a sorskérdésedben.
Tehát úgy olvasd ezt, mint elfogult véleményt, ami nem biztos hogy mérvadó!

1. Ha úgy döntenél, hogy egy pesti állásajánlatot fogadsz el, szerintem már akadna néhány pesti jóbarátod, aki segítene abban, hogy a kezdeti időket átvészeld.
2. Úgy gondolom, hogy még valóban tanulnod kell, de szerintem nem pont most. Most inkább próbálj meg szakmai és anyagi karriert kezdeni, mégpedig ott, ahol a legjobb ajánlatot kapod szakmailag és anyagilag!
3. Ezt a karriert, ha minden JÓL megy, pár éven belül szépen megtöri majd az első gyermeked jövetele! Na akkor kezdd majd újra a tanulást! És akkor a gyes után van már alapképzettséged, szakmai gyakorlatod, frissen tanult ismereted ÉS gyermeked is!
4. Gondolkodj még egy kicsit azon, hogy ott ahol most vagy, biztosan annyira rossz-e neked! Amit nekem elmondtál eddig, hogy alapvetően becsülik a tudásodat, csak egzisztenciálisan elnyomnak. Hát EZT ne hagyd!!

Üdv, KissYou!

Mikó Creative Commons License 2000.08.15 0 0 35
Mail ment.
Előzmény: Laci (34)
Laci Creative Commons License 2000.08.15 0 0 34
Melyikre gondolsz? :)
Előzmény: Mikó (32)
Yag Creative Commons License 2000.08.15 0 0 33
Mindenki : Foleg KissMe :))

Olvasom itt az okosabbnál és találóbbnál találóbb dolgokat. Mindegyikben van valami igazság . Egyet vettem észre ...... igaz hogy KissMe azt mondtad nem vagy egy vállalkozó szellem és hogy nehéz is , de egyet mondhatok - mindkettö státuszban voltam - egy alkalmazott az mindig azt csinálja amit mondanak. Mindig Ö fizet , - lásd tanulmányi szerzödések stb. - ha valóban hosszutávra tervezel - szerintem - elengedhetetlen hogy a saját jövöd érdekében ne légy tisztában avval hogy hogyan lehetnél nem alkalmazott. Egy vállalkozást sem nehezebb megtanulni mint bármely szakmát . Csak ma nagy eleganciával elfelejtik egy kicsit , hogy egy vállalkozás is van olyna mint egy szakma . Ha viszont egy vállalkozó többet profitál ,mint egy alkalmazott akkor talán érdemes lenne ezt a "szakmát" is tanulásszámba venni . Egy biztos !! Én is jártam suliba nem is keveset. Csak avval találkoztam hogy hogyan dolgozzak jól a szakmámban másnak , máshol . De aval nem hogy hogyan boldoguljak saját anyagi lehetöségeimmel ? !! Milyen a passziv jövedelem és az aktiv jövedelem , mi az alkalmazott a válallkozó a cégtulajdonos és a befektetö közti átmenet és külömbség. Olyan frankón "nevelnek" belölünk engedelmes alkalmazottakat , hogy csak na. A hosszutáv ? 1-2 év ? Mi legyen a következö munkahely ? Szinte évente na jó ... 2 évente uj munkahelyet választunk .Vagy kénytelenek vagyunk keresni , mert a régi feltételek megváltoznak . Annyira hogy manapság már azt mondani Biztos munkahely , az nem is létezik . Bármikor - és ezt mindenki ha jobban körülnéz érezheti - bárki az "utcára" kerülhet . A cég , a maga , vagy más hibájából . Na erre tegyük rá a sok éves tanulásunk , a munkánkat , és azt hogy elöbbre jussunk az életben . Autó , lakás és szabadidö .
1.Vagy jól fizet a meló : Sokat dolgozol ergo kevés szabadidö
2.Kevésbé fizet jól :Nehezebb körülmények , a szabadidödben nincs pénzed .

3.Sok munka , sok pénz , sok szabadidö .

De ez már egy másik életperspektíva és felfogás.
Szerintem . Nem azért dolgozunk hogy 40év mulva elmondhassuk : Hu de jól dolgoztam idáig :))
Hanem hogy minnél több pénzt megtudjunk tartani abból amit keresünk az éveink alatt. Legyen mikor élvezzük az életet a megkeresett pénzzel és a gyerekeinknek biztosítani tudjuk a kényelmet .

Egyenlöre ennyi . KissMe bocs ha esetleg ennyire még nem gondoltál volna a távolba , de nem csak a ma és a jövö hónap van + 1-2 év , hanem még utána 40-50 év ..... meg kell határozni hová tartunk.




Előzmény: borzimorzi (30)
Mikó Creative Commons License 2000.08.15 0 0 32
Kiegészíteném azzal, hogy a német multik (=német managementtel ellátott multik) elképesztően sóherek tudnak lenni.

Mikó

Előzmény: Laci (29)
Laci Creative Commons License 2000.08.15 0 0 31
Ahhoz, hogy végkielégítést kapjon én úgy tudom minimum 3 év munkaviszony kell
Előzmény: borzimorzi (30)
borzimorzi Creative Commons License 2000.08.15 0 0 30
Kedves KissMe, állatira drukkolok Neked. Azt viszont nem értem, hogy ha a munka törvénykönyvében ott van, hogy mi illeti meg a munka mellett tanulót, akkor annak a minimumától hogyan térhetne el a munkaadód. Ha ezért kirúg, irány a munkaügyi bíróság, szvsz el fogják meszelni. Kérdezz meg egy munkajogászt is, meglepne, ha nem ezt mondaná.
Ja, és miért írtál alá olyan tanulmányi szerzodést, amit most ennyire sérelmezel? Nem lehet, hogy a valamit valamiért elvét figyelembe véve azért mégis csak az lenne a fair, ha ledolgoznád náluk azt a bizonyos idot és közben -immár a mukaadó anyagi támogatása nélkül, de a kötelezo tanulmányi szabikat kikényszerítve - továbbtanulnál?
Ami pedig a távozást illeti: ha nem látványosan rontod a munkád színvonalát és nem csinálsz semmi olyan kirívó dolgot, amért rendkívüli felmondás jár, akkor idovel lehet, hgy a fonöködnek 1xuen elege lesz a "hangos fingásból" és örömmel fizeti a végkielégítést is, meg mond le a lelépési pénzrol is, csak megszabaduljon toled... Nem ez a nyero? Vagy járhatatlan?
Laci Creative Commons License 2000.08.15 0 0 29
Na jó, komolyan. (az előbbi is az volt, csak tudom bonyolultabb a helyzet). Szóval mihez lenne kedved? Jelenleg mit csinálsz? Nekem is külgazd szakos diplomám van a Külkerről, én estin tettem le munka mellet, és a munkatapasztalat ezerszer többet számít mint bármilyen papír, ha megvan az első diplomád az adott szakterületen. Szerintem ha ugyanolyan közgáz típusú a továbbtanulás, ha csak nem akarsz köztisztviselőként dolgozni, akkor hagyd ki. Ha meg nem bírod ki tanulás nélkül Bp-n is rengeteg fizetős továbbképzés van.

Azt viszont találd ki, hogy milyen területen mit szeretnél és tudnál csinláni. Mindenhol a diploma megnézése után a tapasztalatot nézik, tehát jó munkára akkor van esélyed, ha hasonló területre mész, mint amit eddig csináltál, és hasonló céghez (multi, telecomm., pénzügyi, ipari, stb), de ez utóbbi nem olyan gázos általában, ha univerzális a munkád (tehát nem pl: hitelkockázat elemző voltál egy bankban, hanem mondjuk pénzügyi előadó egy ipari multinál). Ha beszélsz még mellé angolul, és/vagy más kelendő nyelven, akkor nagyok az esélyeid.

Milyen helyekre érdemes elmenni?

(multi vs helyi, illetve tevékenység szerint)

Bankhoz: mert jól fizet, biztos háttér (máramelyik, jó bankot válassz), és ha odafigyelsz és ügyes vagy, akkor karrier (céges kocsival együtt) garantált. Itt viszont dolgozni kell rendesen. Rengeteg juttatás, jó infrastruktúra. az a gond, hogy mire belejössz a dologba, beleúnsz általában, pedig akkor tűnhetnél ki pont profizmusoddal.

Ipari céghez: ha olyanokhoz értessz, ami kelendő, és univerzálisan haszonítható, akkor végül is jó lehet ez is. Pénz van benne, juttatások is akadnak.

állam: na ha henyélni akarsz, akkor jó hely. Meg kellt anulni a munkát ide-oda tologatni, és az eredmény: lásd magyar államigazgatás. A pénz nulla, kis juttatások, lehet, hogy ha döntéshozó vagy, akkor megkennek párszor.

Telekommunikációs cég: (pl: Pannon GSM, NOKIA, stb.) hatalmas jövő van bennük, még fejlődnek, ha idejében lépsz, és bizonyítassz, akkor felemelkedhetsz. A pénz és a juttatások egész jók szoktak lenni ilyen helyen.

Multihoz: ez is jól fizet (bár nem annyira mint egy bank-tudom az is multi soxor, de az speciális) és biztos hely, itt van karrier lehetőség, és ráadásul a legtöbbnél lehet lazítani is. Nekem viszont egy kis ellenérzésem van a nagy multi szellemmel kapcsolatban. Túlságosan belemásznak szerintem egymás magánéletébe. Viszont nem számít, hogy nő vagy! Ez komoly, magyar cégnél felejtsd el a vezetői poziciókat, a férfiak hatalmas forral indulnak.
Ha a multi amerikai, akkor laza szokott lenni, ha európai akkor átlagos, ha japcsi pl sony, akkor menekülj! (egyébként asszem a sony az pont nem multi, hanem trans-nacionális cég)

Nagy magyar céghez: ezek a jég hátán is megélnek, baromi sokat lehet tanulni, a pénz átlagos, viszont van, hogy látástól mikulásig kell dolgozni.

Kis magyar cég: a pénz olyan amijet ajánlanak, nem jelenetenek be, max minimál bérre, nem biztos a háttér, viszont ha látsz benne fantáziát, és mázlid van, akkor befuthatsz ott, és karriered lehet, és ha olyan a cég, akkor jól néz ki majd az önéletrajzodban.

Ez közel sem teljes, csak egy kis átfogó körkép a hazai munkapiacról. Tényleg fontos, hogy mihez van kedved. Ha ezt pontosítanád, akkor esetleg belemehetnénk a részletekbe. Én dolgoztam már pár cégnél, és rengeteg ismerősöm van, akik munkahelyével kapcsolatban sok infot tudok. Tényleg lehet, hogy tudok segíteni. Esetleg állást találni is (néha jobb egy ismerős, mint egy fejvadász...)

Előzmény: KissMe (24)
Mikó Creative Commons License 2000.08.15 0 0 28
Korábban írtam a pesti verzióról. Most néhány tanács, hogyan csinálnám, ha Pécsett akarnék maradni.
1. Felhajtanám az összes ismerőst, barátot, rokont, és . Nagy divat haveri alapon munkaerőt találni - újság, fejvadász nélkül - hátha beesik valami.
2. Keress meg helyi cégeket. Levélben, interneten, címezd a Humán erőforrás managernek. Hadd tudjanak róla, hogy van valaki, aki állást keres.
3. Vigyázz, Pécs "kisváros", lehet, hogy visszajut a dolog a főnököd vagy munkatársad fülébe. Ne törődj ezzel! Olyan nincs, hogy mindenki boldog lesz. Interjú során ne szapuld a jelenlegi cégedet! Keress valami szép indokot, hogy miért akarsz váltani!
4. Ne égess fel magad mögött mindent! Ne sértsd meg a jelenlegi főnököd ha lelépsz. Isten tudja, mikor és hol lesz egymásra szükségetek (Pécs "kisváros"). Ez nagyon fontos! Belül és családi-baráti körben szapulhatod ezerrel, de közvetlenül ne! Ha kérdezik a távozás miértjét, mondd azt, hogy kaptál egy jó ajánlatot, és NE áruld el, hogy hova mégy, semmi közük hozzá. Persze itt még lehet balhé a tanköltség átvállalásnál, de csak akkor áruld el, ha már aláírtál.
Biztos vagyok benne, hogy önmagában az is bosszantja majd őket, hogy nem tudják, hova mégy.

Mikó

Lappantyú Creative Commons License 2000.08.15 0 0 27
"interjút készítő HR-es csaj"
ja, hát velük nem is kell olyan nagyon törodni. [ezer bocs a HR-es csajoktól]. ok úgysem dönthetnek olyan sok dologban.

Kedves KissMe, problémádon elmélázva eszembe jutott egy régi topicom (a fene se tudja, hogy hová süllyedt el már), aminek az volt a címe, hogy Vidékrol jöttem, Budapesten élek. Tényleg nagy különbség van e ketto között és tényleg nagy elhatározás elhagyni egyiket a másikért.
Tudom, a döntés nem visszafordíthatatlan, hiszen ki lehet próbálni itt is és haza lehet menni aztán, ha mégsem megy, de azért nagy döntés.

Néha nekem is eszembe jut [minden alkalommal, amikor otthon vagyok], hogy milyen jó lenne abban a kis faluban élni, ahol születtem és ahol most is lakik a családom. Aztán meg vasárnap délután mégiscsak mindig felszállok a vonatra.

[ez egy kicsit offtopic volt, de legalábbis semiképp sem tanács, csak olyan mélázgatás, bocs érte]

Lappa

Előzmény: KissMe (25)
kaviat Creative Commons License 2000.08.15 0 0 26
jaja, ilyenkor van a gázos rész, azaz vissza kell kérdezni, hogy a cég milyen formában támogatja a továbbtanulókat.. mennyi tanúlmáyni szabi, mennyi munkaidő kedvezmény.. na ezek azok a kérdések, amiket olyan nehéz feltenni /legalábbis nekem, magamet nem olyan profin managelő hapinak/

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: KissMe (25)
KissMe Creative Commons License 2000.08.15 0 0 25
Mesterem, köszi a reagálást. Egyébként az interjút készítő HR-es csaj részéről rutinkérdés volt, hogy "van-e még továbbtanulási szándékod?". Erre mondtam, hogy igen, és hogy hol, amit ő szorgalmasan lejegyzetelt, de semmi szóbeli reakció mellett. Ezek szerint: NEM.

Üdv

Előzmény: kaviat (23)
KissMe Creative Commons License 2000.08.15 0 0 24
Kedves Laci, bárcsak minden ilyen egyszerű lenne...
Előzmény: Laci (22)
kaviat Creative Commons License 2000.08.15 0 0 23
"5. Említettem nekik a továbbképzést is, de nem reagáltak rá se igennel, se nemmel. " kedves KissMe veheted nyugodtan nem -nek. az amit a szerződés aláírásáig nem tudsz kiharcolni, arra hiába tesznek igéretet vagy "majd még visszatérünk rá"-t az el is felejtheted..

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: KissMe (21)
Laci Creative Commons License 2000.08.15 0 0 22
Szerintem döntsd el mihez lenne leginkább kedved, és addig ne add fel, amíg nem találsz egy olyan munkát. És ha jobban szereted Pécset, mint Pestet, akkor gyere Budára :) Csak vicc volt, akkor maradj ott, és ne menj el. Szerintem.

Laci, az egyszerű

KissMe Creative Commons License 2000.08.15 0 0 21
Szia Mikó! Köszi a tanácsokat!
Röviden reagálok:
4. Most éles a helyzet az egyik cégnél, akiknél már interjún is voltam. Erre a hétre várom a választ.
5. Említettem nekik a továbbképzést is, de nem reagáltak rá se igennel, se nemmel.
6. Ők mondták, hogy a tanulási költségeimet simán át tudják vállalni, de cserébe velük új tanulmányi szerződést kell kötnöm. Szóval valahol mindenképpen fizetnem kell, ha lelépek.
8. Jónéhány internetes oldalon jártam már, vannak fent önéletrajzaim különböző adatbankokban. Ezek alapján is találtak már meg. Jelenleg egy nagyon rendes fejvadász cégnél már személyesen is foglalkoznak velem, náluk is voltam interjún, és evidenciában tartják az önéletrajzomat. A napokban pedig egy másiktól kaptam levelet, hogy köszönik a pályázatomat, de a szóban forgó állásra nem engem választanak, ugyanakkor betesznek az adatbázisukba.

A többi ponttal egyetértek, azt hiszem nem adom fel a pesti álláskeresést sem, a többi meg (albérlet, lakás, autó) majd jön magától.

Üdv

Előzmény: Mikó (20)
Mikó Creative Commons License 2000.08.15 0 0 20
Magánvélemény: 6 éve végeztem Közgázon, 2 év kihagyással Pesten éltem (a 2 év egy multinál volt Dunántúlon, még messzebb a szülővárosomtól).

1. Én se a büdös Pesten születtem, de mégis ittragadtam egyetem után (közben volt egy kis kitérőm is). Ma már normálisan érzem itt magam. Külvárosban lakva elviselhető az élet.
2. Szüleim eleinte nem örültek ennek, ma már teljesen egyetértenek egykori döntésemmel.
3. Az első lakásodért - ha Pestre jösz, és főleg ha majd itt kívánod megvenni - nagyon meg kell majd dolgoznod, feltéve, hogy nincs szülői támogatás stb.
4. Biztosan kapsz valamilyen normális állást Pesten. És nemcsak rövidtávon. Gondolj arra, hogy pl. nem jösz ki a leendő kollégákkal, és tovább szeretnél majd állni. Itt könnyebben megteheted.
5. Sok cég szervez MBA-t és hasonlókat házon belül is (pl. az enyém is), és eddig mindkét bp-i munkahelyem teljesen támogatott mindenféle továbbtanulást, akár a 60 ezer/félévet is átvállalják.
6. Mondd el nyugodtan, hogy elképzelhető lelépési pénz. Ha kellesz valakinek, azt is megoldja.
7. Ne mondj fel, mielőtt nincs lezsírozva az új hely. Egész másképp tárgyal az ember, ha - akármilyen is, de - van állása.
8. Ostromold meg a fejvadászokat! Interneten is vannak, HVG-ben is. Küldj életrajzot, levelet, emilt nekik. Légy határozott, de ne tolakodó! Tájékozódj a bp-i pénzekről, nehogy túl keveset kérj. Neked kell majd kérni, általában nem a cég ajánl összeget. Tájékozódj a megélhetésről is.
9. Albérletet idővel cserélheted, összeköltözhetsz hasonló cipőben járókkal (sok cég alkalmaz szeptembertől kezdőket is, pár éve én is költöztem egy lakásba kollégával). Pl. 2 szobás lakás féldíja már nem olyan rossz. Itt is van albérletes topic, nézz be oda is!
10. Autó ráér, csak a pénzt viszi (magánvélemény, de én a lakásra koncentráltam, és rá 2,5 évre vettem csak autót). Se Pesten, se Pécsett nem alapvető cikk.
11. Mindehhez önbizalom, határozottság, bátorság kell. Ülj le, és írd össze a pontos tervedet! Aztán hajrá!

Mikó

KissMe Creative Commons License 2000.08.15 0 0 19
EbiHall, köszi az együttérzést. Igyekszem, keresek én pécsi állásokat is, most is van folyamatban egy. Szívesebben maradnék itt. Azt hiszem, hogy amennyivel kevesebbet keresnék, annyival olcsóbb is lenne a megélhetés. De ezt egy közgazdásznak magyarázzam??
Egyébiránt javaslom, hogy nézz be a Pécsi Tasztal Buli? című topicba, és gyere el a következő, már szerveződő talira. Szívesen látnánk.

Várom a további tanácsokat másoktól is.

Üdv

Előzmény: EbiHall (18)
EbiHall Creative Commons License 2000.08.15 0 0 18
Tudod, KissMe,
szerintem az a legfontosabb, hogy eldöntsd, mi tenne boldoggá.

Nem hiszem, hogy azt csak Pesten találhatod meg, de attól függ, hogy mit keresel.
Ha sok pénzt szeretnél, akkor oda kell menni.

De Pécsett is lehet boldog és elégedett az életed, ha úgy érzed, a "kisváros" kárpótol egy magasabb keresetért vagy gyorsabb karrierért.

Csak az a baj, hogy itthon még nehezebb állást találni. Figyusz, ha itt szeretnél boldog lenni, itt is tudsz. Csak légy elégedett azzal, amit találsz! Jó?

KissMe Creative Commons License 2000.08.15 0 0 17
Szia Közgazdi!
Ha Pécsett találok állást, vagy maradok a jelenlegi helyemen, akkor mindeképpen belevágok a tanulásba. Igazad van, meg kell keresni a kiskapukat (betegállomány, stb.), de annak is vannak veszélyei (el tudom képzelni a főnökömet, hogy feljelent táppénzcsalásért, mert egyszer már megtette egy felmondási idejét töltő kollégával).
Az MSc képzés valóban nem lehet rossz, ismerem, de úgy gondolom, hogy még egy közgazdász diplomát már nem akarok, még ha az egyetemi is. Inkább szűkebb szakmai területről még egy főiskolai oklevelet, ami talán olcsóbb is.

Üdv

Előzmény: Közgazdi (16)
Közgazdi Creative Commons License 2000.08.15 0 0 16
Én is jártam hasonló cipoben. Szerintem kezdd el a sulit. Ha a munkahelyeden akadékoskodnak nem kell rögtön felmondanod. Azt beszélik néhány hónapra betegállományba is el lehet menni minden gond nélkül, a sok piszkálódástól könnyen megbetegszik az ember:-)). Közben pedig könnyebben tudsz tanulni és állást keresni.
Egyébként Pécsett inkább az MSc képzést ajánlanám, az 4 féléves ,egyetemi diplomát ad és állítólag :-)) nem is olyan nehéz.

Üdv

Közgazdi

KissMe Creative Commons License 2000.08.15 0 0 15
Kedves EbiHall! Teljesen átérzem a helyzetedet. Azért kicsit furcsa, hogy így vélekedsz, bár te biztosan tudod, mi az ábra, hiszen a szakmádban dolgozol. Én sajnos nem.
Kedvesem nekem is van itthon. Megdumáltuk, hogy ha én megyek, ő is követ. Ha kicsit később is, nem gond, neki is keresünk állást. Együtt különben is könnyebb fizetni az albérletet, új hellyel megismerkedni.
Én is félek, hogy nem minden úgy fog menni, ahogy szeretném, és őrületbe kergetem a szüleimet is az ide-oda költözgetéssel. Egyszer már eddig is elköltöztem, de újra hazamentem.

Te vagy a másik véglet - dzsungelnyuszi az egyik.
Na MOST döntsem el, hogy menjek-e, vagy maradjak?

Üdv

Előzmény: EbiHall (14)
EbiHall Creative Commons License 2000.08.15 0 0 14
Szia KissMe,

én is pécsi vagyok, itt tanultam, itt maradtam dolgozni - meg is bántam!
Egyetem után nem volt bátorságom, hogy a semmibe indulva Pestre menjek, biztosan megvolt az állásom itthon, a szüleim, otthon lakhattam. Maradtam, mert anyagilag jobban kijöttem és egy kicsit féltem.
Már jó ideje nem vagyok elégedett a munkahelyemmel, a megbecsülésemmel - de van egy kedvesem. Ha Pestre mennék most, a kapcsolatunknak vége lenne. És nem jutottam még el odáig, hogy egy ilyen drasztikus szakításra képes lennék. Másrészt ha most mennék, nem tudnának annyit fizetni, hogy ugynúgy jöjjek ki anyagilag mint most itthon.
Magyarul itt ragadtam, miközben hevesen elvágyom innen. Szeretem a várost, de itt szinte NULLA perspektíva van egy közgazdász számára.
Ha egyetem után mentm volna, kereshettem volna albit másokkal közösen, több barátom lenne és mostanra már tuti állásom, pozícióm.

A továbbtanulásról meg csak annyit, hogy Pesten szakmailag is találhatsz jobbat. Jobban meg is becsülik. (Mondjuk, ez már csak tipp, meg biz. következtetés dolgokból, amiket hallottam.)

Ha nincs, ami feltétlenül ideköt, próbálj meg elmenni. SZVSZ.

KissMe Creative Commons License 2000.08.15 0 0 13
Sziasztok!

Köszönöm szépen, hogy ilyen sok okos dolgot írtatok.
Most már látom, hogy ha Pestre megyek dolgozni, akkor nem érdemes elkezdeni a pécsi képzést. Annak ellenére, hogy koránt sem biztos, lesz ilyen a következő évben is, annyira nem érné meg, hogy anyagi csődbe kerüljek miatta. Évet halasztani ebben nem lehet, hiszen csak egy szervezett továbbképzés.
Lappa, sajnos igazad van, minden egyszerre nem megy.

Falrahányt borsó, azt hiszem már másnap elküldenének, ha borsót hánynék a falra :-) Viccet félretéve. A "megszivatnának" az azt jelenti, hogy tanulmányi szerződésem van. Ha én mondok fel, fizethetek, mint a katonatiszt. Normál esetben meg lehetne egyezni részletfizetésben, halasztott fizetésben, de amilyen az én főnököm, ezt tutira nem engedné meg. Az sem számít neki, hogy mostanában már látja, nem úgy dolgozom, mint a diploma megszerzése előtt. Csak arra bíztat, hogy legyek kreatívabb, és találjak magamnak munkát, ha nincs mit csinálnom. Nem fogja fel, hogy nem véletlenül nem látom el olyan gondosan a munkámat, mint korábban.

Szvetozár, igazad van, munka nélkül nem megyek semmire, az lenne az első. A nyelvtudásom jó, azzal nincs gond, de azért nem ártana még egy harmadik, negyedik nyelvet megtanulni. A szakmai képzettségem viszont fejlesztésre szorul, inkább abban az irányban mozdulnék el. A gyakorlati tapasztalatom többet ér ugyan, mint a diplomám (ezt már tapasztalatból tudom), de annyival is több lennék.

Dzsungelnyuszi drága, eszem ágában sincs otthagyni Pécset, ha nem muszáj. De egyszerűen nincs olyan állás, ami megfelelne a végzettségemnek, és a gyakorlatomnak. Mindenhol varrónőt, eladót, gépi forgácsolót, betanított munkást meg cipőfelsőrészkészítőt keresnek. Ez nagyrészt a városvezetés hibája, mert nem teremt olyan munkahelyeket, amelyek a képzett, értelmiségi munkaerőt felszívnák. A nagy nehezen idetelepített multik kintről hozzák a koponyákat, itt már csak a melós kell neki. A hatalmas szabad területekre meg a termelő vállalkozások helyett kereskedelmieknek adtak el telket, akik pedig eladónőket keresnek csak.

Egyelőre ennyi. Kezdenek körvonalazódni az elképzeléseim.

Üdv

dzsungelnyuszi Creative Commons License 2000.08.15 0 0 12
Sziasztok!

KissMe: azt a gyönyörű szép Pécset azért szerintem próbáld meg nem otthagyni a mocskos, hatalmas, félelmetes, rideg és - nem utolsó sorban - nagyképű Bp-ért. Én nem mennék. (Elnézést a bp.-iektől, nem őket gucsmolom, hanem a várost.)

Egyébként az már mindig így lesz, hogy az informatikus vidéken szarért-hugyért dolgozik? Nem lehet valahogy felpumpálni az árat? Valamilyen érdekvédelmi szervezetet kellene alapítani, és bizonyos nettó bér alatt nem elvállalni a munkát. Meg sztrájkolni ha muszáj. Vagy ez hülyeség? Én nem vagyok informatikus, csak nagyon sok barátom az és hogy sokkal többre lennének érdemesek.

Szvetozár Creative Commons License 2000.08.15 0 0 11
Szia KissMe!

Én az általad korábban leírtak alapján elsodlegesen a munkahely váltáson dondolkodnék, sot vidéki lévén én is sokat filóztam a bp.-i munkavállaláson (egyelore nekem úgy néz ki, hogy nem érné meg váltani mert nem lenne annyi elonye). Ha ezen a téren biztosítod a jövodet, akkor kezdj gondolkodni a tanuláson. Tapasztalatom alapján a szakmai gyakorlat sokszor többet ér mint a papír. Nem tudom milyen fokú a nyelvtudásod, de szerintem mostanában annak a leghasznosabb a tanulása.

Sz'al én is levelezon tanultam, és szerintem biztos háttér nélkül elég kockázatos belevágni.

Persze ez is szigorúan szvsz.

Szvetozár

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!