nekünk a második fogyasztás 6.5 literre jött ki, ennek kb. a fele Budapest (szerencsére mindig a csúcsforgalommal ellenkező irányban, mivel a párommal a város közepén lakunk, és az M0 mellé jár dolgozni), a fele országút, ezúttal autópályatempó nélkül. nagyon biztató :) igaz, nem is nyomjuk neki (nincs is nagyon miért...).
a váltó az olajcsere és az olajozás után szinte tökéletes lett. ezúton is "köszönöm" a márkaszerviznek, hogy a "nehezen kapcsol a váltó" hibajelzésemre csípőből rávágták, hogy az 50 ezer lesz. anélkül, hogy ránéztek volna...
Nekem ma is 6,44 volt. 273,1 km-t mentem, ebből körülbelül 70 km Debrecen belterület. Légkondi használat kb. 100-110 km. Sőt, ebben a fogyasztásban még az is benne van, hogy kerestem a rezonálás helyét. Valami reztonál a műszerfal alatt 2500-3000 fordulat között. Sajnos nem találtam meg, továbbra is zörög. Én elégedett vagyok a fogyasztással. Nem tudom, hogy az alacsonyabb fogyasztásomhoz hozzájárul-e az, hogy MOL EVO benzint adok neki. Ma lett benne 80000 km.
Igazad van. Valóban drágulnak. Amit néztem annak a hátsó ajtaja cserélve lett. Más nem látszik rajt, ez az ajtó cserét is az eladó mondta. Amúgy 120e km van benne, vezetett szervizkönyv,vonóhorog van. De alap gép. 2 légzsák, ABS, aztán más extra azt hiszem nincs benne. Mondjuk nyári gumi kell rá. Erősen gondolkodóba ejt a dolog.
14 év elégedett Wagonozás után megváltam az autómtól (évekkel ezelőtt "golyobish"-ként írtam ide a fórumban de most már így nem enged az index), de megbízhatósága miatt a családban maradt, de nem is ezért írok. Még a télen volt szó az autó beázásáról. Nekem is hasonló problémáim voltak: a szélvédő feletti kárpit beázott, a vezető ülés előtt és alatt is állt a víz a kocsiba. 8 éve volt egy szélvédő cserém, gondoltam eddig tartotta magát a ragasztás, meg pont kaptam egy követ az autópályán, tehát kicserétettem a szélvédőt. Az autó azonban továbbra is beázott. Megnéztem az ajtók szigetelését is, de azok rendben voltak. Végül észrevettem, hogy a tetőantenna karosszériához csatlakozó tömítése egy helyen meg van szakadva (2002-es autó, az antenna még hátul van). Gondoltam nem ez lehet a baj, mert akkor a tetőkárpit hátul is vizess lenne, de azért leszedtem a szétkorhadt tömétést és egy UV álló rugalmas ragasztó-tömítő anyaggal vontam körbe az antenna tövét. És láss csodát, többszöri autómosás, szakadó esőben történő autópályázás után is száraz maradt az utastér. Vártam két hónapot, hogy biztos legyen a siker, ezért csak most írtam le. Remélem tudtam segíteni valakinek. Mindekinek további jó Wagonozást kívánok!
Azt gondolom, ma mar sok kinai fizeteset szivesebben vinnenk haza itt az unio keleti csucsken is mint amit itt adnak.. 😉
De hogy ne csusszunk ki teljesen a temabol, engem anno lebeszeltek az 1.0-s motorrol. Gyenge, de legalabb nem eszik keveset. Ketsegtelen, hogy az atirasnal kevesebbet kell fizetni, de 700e orult soknak hangzik erte.. szerintem.
Ez a "marék rizs" ma már egy mítosz! Automata gépek ontják milliószám a terméket, igaz oda is kell ember, de SZAKEMBER! 20-30 éve még úgy lehetett, ahogy mondod, és az is igaz, a mai fejlettséghez azon keresztül vezet az út. A lényeg a szemlélet:
-AMIT ÉN MEG TUDOK CSINÁLNI, AZÉRT NEM FIZETEK! AMIT A MI ORSZÁGUNK MEG TUD TERMELNI AZT FOGYASZTJUK, A MARADÉKOT EXPORTÁLJUK, IMPORTRA CSAK VÉGSZÜKSÉGBEN FANYALODUNK!-
Kína ezen elvek mentén gazdagodott meg, de ezt Európa is tudta még ötven éve, csak valakik leszoktattak minket róla! A csirkehús állítólag Braziliából jön hozzánk, akik elláttuk Európát élelmiszerrel! :(
Na igen, csak míg Kííííííííííííííííííínában fél marék rizsért elgürcölneki napi 12 órát, addig ez a móka Európában nem működik. Majd ha ott is fellázadnak és ez véget ér, mjd lesz európai gyártású iparcikk, csak nem a mostani áron. Nyilvánvlóan a végtelenségig nem fog menni e a kínai olcsóság.
Tudomásom szerint az Agila Lengyelországban készült. Ettől függetlenül elehtséges, hogy a karosszéria elemek egy része itt készült és azokat kiszállították Lengyelországba. Csak valahogy ez gazdaságoi szempontból talán nem túl előnyös megoldás.
A hibakódot egy kézi AUTEL MAXSCAN VAG405-el olvastam ki. (KWP2000 protokoll az Opelnél és benne van a kiolvasóban) Amúgy VW konszern gépeihez való, azoknál képes élőadatot is megjeleníteni. De OBD2/EOBD-t is tud. Szóval nem hiszem,hogy a kiolvasó hömbölödött meg.
Az az igazság,hogy egy 2002-es Agiláról van szó. Nem az enyém egy rokoné. Én most szemezgetek egy 2004-es Suzuki Wagon r 1,0 -el. ( totál alap gép) Csak az ár picit visszatartó. 700e ft. Azért mertem itt is a vezetékezésre rákérdezni mert tegnap egy Suzukis illető személyesen mondta,hogy a Wagon R és az Agila kasznija is Esztergomban készül és szinte minden megegyezik, kivéve a motor és némely más cucc.
Köszönöm a segítséget. Produkál furcsa esetet a gépegység. A kocsi kivillogtatja a hibakódot, műszert rátéve nincs hiba a tárolóban. Tehát a kiolvasó nem talál elmentett hibát. Ilyenkor mi a helyzet? A kiolvasó van "meggágyulva" vagy az autó? Nekem ez már sok(k).
Agilaban nincs dizel, de pl a meriva 1.3 tdci alkatreszek kozul van csereszabatos, csakugy mint a multijetnel.
Amennyire tudom a ddis eseteben nincs 'hagyomanyos' venti kapcsolo. Itt a szamitogep vezerli a korulmenyek fuggvenyeben az inditast, leallitast. A vvt is szinten eleg modern motor, talan ott sincs.
Szerintem vidd el profi szerelohoz. Lehet, hogy csak falsot sziv, vagy hibas a legtomegmero, epc, elektromos vezetek szakadas, de akar tobb fuggetlen hiba is lehet egyszerre.
Uraim! Szeretném megkérdezni,hogy a WagonR és az Opel Agila elektromos vezeték rendszere különbözik-e egymástól? ( Első sorban a motor térben elhelyezkedő vezeték kötegek miatt érdeklődöm)
Ha tudnátok segíteni egy komplett elektromos kapcsolási rajzzal vagy egy linkkel ahol megnézhetném az nagyon jó lenne. Nem barátom ebben a gugli.
Más.
Hogyan működik a hűtő ventilátor bekapcsolása? Kapcsolót nem találtam a hűtőben aminek a ventilátort kapcsolni kellene.
Olyat csinált a szekér,hogy hideg motornál elkezdett forogni a hűtő ventilátor úgy mint amikor pl 100 fokos a fagyálló. Akkor csinálta amikor az akkumulátor alatti csatlakozót a kábelköteggel együtt megmozgattam. Elég régóta P0170 ( hibás tüzelőanyag korrekció) hibakódot dob. Viszont jól megy nem rángat, nem torpan, csak a fogyasztás több és hidegen csak a második indításra indul el ( ha nincs benne a hiba kód) . Ha hibakód benne van akkor viszont elsőre indul hidegen.
Az én wagonom is 2002 jun. ( most 123.000 km -nél tartok) Idáig végig Gastrol magnatec 10 W 40 -es olajat használtam,és semmi olajfogyasztásom nincs egyenlőre. 200.000 km felett már várható, hogy enni fogja ?
Mai napig nagyon megvagyok elégedve a kis autóval.
Inkább próbálj meg először valami jobb minőségű olajat, mobil 1 (nem super), motul, eneos, , vagy ha tudsz tuti eredetit, akkor castrol edge is lehet. Ha csere után is ugyanolyan mértékű az olajfogyás, akkor kezdj el motorgenerálra félretenni, adalék vásárlás helyett.
Az adalék lehet javítana a tüneteken, de a gyárilag megfelelően adalékolt motorolaj tulajdonságait rontaná, ki tudja milyen folyamatokat indítana be a motorban, lehet semmi nem jelentkezne egy ideig, de jobb biztosra menni. :)
Szia! Az én 2002es Wagonom 1500 kmenként eszik 6-7 decit,tehát 3000 kmenként mondjuk egy litert. 230 ezer km van a motorban,első tulajdonos vagyok.Ja,és 10-40es GM Opel olaj már az első naptól fogva. Érdemes lenne valami adalék?
megjött az első fogyasztás, 6.9 lett, kb. fele város, fele országút, elégedett vagyok.
viszont kezdődnek a bajok is. hogy, hogy nem, pár napja elkezdett hidegen kéken füstölni a motor, gondolom, szelepszár szimmering lesz, rém boldog vagyok. a futóműből is megindultak a zörejek, nem szívleli a városi nyúzást és a padkákra felállást a kocsi.
nem tudja valaki csípőből, hogy a márkaszervizben milyen olajat öntöttek bele? mivel füstölget, vennem kéne belőle, hogy rátöltsek, ha úgy adódik. meddig lehet húzni ilyenkor a javítást egyébként? ártok vele a motornak?
nem az a baj, ha azt mondd, "volt már hogy 6,5-el elment" hanem ha ezt úgy adod elő, hogy ez a normális.
Persze, kirándulni elmegyünk hétvégén, kimegyek a kisvárosomból az országútra, és legurulnk 80-90-el 50km-re, majd haza, eszik a wagon automata létére kb 7-et. de nem ez a normál, hanem a 8,5liter, pályán meg 9+ liter
ugyanez a vitarámmal, mentem már 5,5-5,6/100-at, de nem ez a normál.
Ahogy te is írtad, tud az 8,2-t is enni, és innentől súlyozás kérdése, mennyi lesz mondjuk egy havi vagy egy év átlagfogyi
Trabanttal én sem. 2T Wartburggal ha 7,5 volt, azt már sokallottam. 6,39 volt e legkevesebb fogyasztás. A legtöbb meg 11 fölött. Télen, helyi viszonylatban. Sok indítás, szivató. A 4T Warnyút ha megszakadtam sem tudtam 8 alá vinni.
3 kattanásig tankolom. És igen, kijönnek olyan fogyasztások, hogy mondjuk 6,37. Tehát század pontossággú. LOgikus, a megtett távolság és a tankolt mennyiség alapján ritkán jön ki 1 tizedesjegy pontosságú érték, feltéve ha nem kerekítjük. Én egy programba írom az adatokat, az két tizedesjegy pontosságig számol. (üzemanyagkutak meg 3)
Hát igen, a Vitara tud annyit (is) fogyasztani (feltéve, hogy nem hajtunk 80-nál gyorsabban és mindig betartjuk a váltás segéd által ajánlott fokozatot) - "könnyű jobb láb".
Egyébként tényleg nem fogyaszt sokat (én legalábbis pozitívan csalódtam, mert jóval többre számítottam).
Én is a valós mért értékeket írtam le. Semmi kerekítés. Minden tankolást feljegyzek. Mivel mindig tele tankolok, a napi számlálót akkor nullázom, így mindig egyértelmű hogy mennyi az annyi. Nincs trükközés.
Szerintem semmi sem lehetetlen, de eros 'jobblab uralom' szukseges hozza, no meg jo allapotban levo kocsi 😆 tavaly nyaron rendszeresen volt otossel kezdodo fogyasztasom hosszu tavu utazgatasoknal. Most csak belvarosi par kilometereken viszont kozeliti a tizet(!) ..
Semmi érdekes, pusztán ő még a valós értéket írja. Ha az a lényeg, hogy keveset egyen, akkor így néz ki az emberi elme:
7,4 az kevesebb, mint a 7,5 de akkor ha hét-négy, azt hiszik 7,5 hát akkor 7,3
az már majdem hét és negyed, de azt nehéz kimondani, kicsit 7 felett
kicsit 7 felett? Az kb 7 liter
hmm, mennyivel szebb a 6,99 mint a 7....
na így alakul a fogyasztás. Pl vitara topikban is jönnek az 5,5literes fogyikkal. Hát egyszer sikerült egy 30km szakaszon elérni, de irreális vegyes üzemben
Nem sok. 12 évesen 91e km + az apró. Abból a korból már kinőttem, hogy maxigázon közlekedjek, de azért a sebességhatárok közelében utazgatok. Tehát 90-es/110-es/130-as táblánál nem "cammogok" 80/100/120-as (vagy még kevesebb) tempóval. Mondjuk relative sok az 6-15 km-es út, munkába és boltba járás végett.
Nekem is ilyen van. Érdekes, hogy nem tudod 7 liter alá vinni. Most akkor kíváncsi lennék a többiekre, nekik mennyi az átlagfogyasztás. Bő 1 liter különbség soknak tűnhet. Mennyi futott km van benne?
Nekem 7,2 - 7,5 körül van az átlagfogyasztás vegyes használattal, pedig nem tiprom (annyira). A sokak által emlegetett 6 l körüli fogyasztást sose sikerült elérni nekem, akármennyire finoman/ésszel vezettem. :(
Nekem 6,4 az átlag. 6 éve minden tankolást regisztrálok, ennyi a teljes átlagfogyasztás. Nem az átlagfogyasztások átlaga, mert azzal teljesen más eredmény jönne ki. A 6 év alatt elhasznált üzemanyag és a 6 év alatt megtett távolság alapján számolva. Tulajdonképpen az átlag nagyon lassan 1-1 századdal megy lejjebb. Országúti, városi (megyeszékhely) vidéki település. Autópálya már nincs benne mióta fizetős az elkerülő. Elkerülöm az elkerülőt. (rohadjanak meg amiért fizetőssé tették)
Tehát csavarozva van, nem pattintós? Akkor após kocsijára nem fog rámenni a hűtőrács (még hiányzik), mert azon a lökhárítón ilyen kis fülek vannak. Szerintetek rá lehet valahogy hekkelni, vagy küldjük el a szerelőt a p****ba, hogy nem jót vett rá? :-)
Bár az enyém 2004-es, de gondolom ezen (sem) változtattak. A hűtőrács a lökhárítóval együtt jön le, és utána lehet belülről lecsavarozni magát a rácsot.
A lökös levételéhez a két kerékjárati ívben kell leszedni egy-két bolhát, az alsó sarkon egy-egy csavar, elől lent középtájon két bolha, a motortérben ha jól emlékszem 6 bolha. A rendszámtábla alatt még két csavar. Ha ezeket eltávolítottad, akkor határozott mozdulattal meghúzod előre, és lejön. Azért kell határozottan húzni, mert takarásban van még 2 patentszerűség, de ez engedni fog.
végül is az alábbi szeretetcsomagot kapta az autó:
- olajcsere, olajszűrő, légszűrő
- vezérműszíj, görgő és ékszíj csere
- váltóolaj csere, váltóbowden olajozás.
ez így 45 ezer forintba került, többre számítottam (márkaszervizben és maszek szakinál is járt a kocsi).
az első napok továbbra is többnyire pozitívak. ma pár nap Wagon R-ezés után beültem egy barátom 206-os Peugeot-jába, furcsa volt olyan mélyen ülni, pedig hát én is azokat szoktam meg eredetileg :) a szerelők jobbára dicsérték a kocsit, alulról kifejezetten jó állapotban van, a kipufogó kifúj kicsit, de nem vészes a helyzet.
az olajozás és a váltóolaj lecserélése után lényegesen jobb lett a váltó, messze nem tökéletes, de érezhetően sokkal jobb.
a fogyasztás nyilván a kútnál derül ki, 250 kilométer után pont felesen áll a mutató, ebben város és országút is volt, plusz M0-ás, remélem, azért így 8 alatt lesz, és csak városban megyünk 8 fölé.
nagyon szokatlan parkolni vele. a Toyota iQ-val volt hasonló érzés, a hátsó keréknél gyakorlatilag véget ér a kocsi. olyan helyekre fér be nagyon simán, amire mellettük elhaladva már-már legyintettem, hogy "úgysem", ezt még meg kell szokni, nagyon rövid.
Tudom, mesélte a Gy. Azt is mondta, hogy a gyári a tuti. Vettem gyárit, szorult. Vettem utángyártottat,szuper, nem szorul, de a kapcsolófej kicsit leugrott a gömbről. Összekombináltam az utángyártott bovdent és a gyári kapcsolófejet és sajnos maradt egy félig használható bocden készletem, szóval pénzkidobás.
Vagy az egyik kezedben tartod a 37000 Ft-ot, a másikban az olajat :)
Sajnos nekem már nem volt sok választásom, mert addig halasztgattam az olajozást, hogy már nem maradt mit. Azaz kikezdte a nagy szárazság! Maradt a drágaság.
De nem ez az egyetlen kiszáradó alkatrész, ami bosszantóan hat: Nekem pl.: a jobb első ajtóban rejlő zárszerkezet (ez egy komplett blokk) ami a kiszáradás miatt remekül szedi össze a párát télen is, amikor hajlamos ez megfagyni, és ezzel nyithatatlanná tenni az ajtót. Megoldás ennél is a kenés volt, de sajnos minimum 2 évente meg kell ismételni, mert a blokkba nem hatol be eléggé a kenőanyag. Így ősszel ismét kenegetünk.
Ha a kezedben tartanál egy pár kiszerelt 10 éve kenetlen bovdent és mellette egy pár vadi új gyárit és egy pár vadi új utángyártott bovdent, látnád, éreznéd a különbséget.
Persze hogy nem hülyegyerekek tervezgetnek. Éppen ezért a tervezett elavulást is bele tervezik.
Egy másfél órás munkával nem jobb megoldani, hogy könnyebben járjon a váltó? Ha neked mindegy, akkor ne olajozd, ennyi. Sok embernek jól jött már ez a módszer.
Sziasztok!2000-es évjáratú 1.3-mas benzines Wagon -r boldog tulaja vagyok az utóbbi időben jelentkezett a problémám:a kocsit reggel elinditom megyek kb 20 km-t a városba beérve pl lámpánál megállva alapjárat jó ,aztán elindulva kigyorsitáskor a motor elkezd egyenetlenül járni dadog,olyankor kuplungot benyomva leveszem a lábam a gázról a fordulat le-esik 500ra kigyullad a motorhiba lámpa ,de utána visszaugrik a fordulat és minden müködik!megyek vele egy darabig és az újabb gázelvétel után a làmpa kialaszik!!!remélem valaki làtott már ilyet!!!!
Noemberben én is Exide-ot vettem. Talán 54 Ah. 530A indítóárammal. Olcsóbb volt majd egy ezressel mint a 45 Ah-as 430 A-es Bosch. Amúgy is az Exide márkát néztem ki. Az autóhoz is jobban passzol a szürka akkuház, az autó meg ezüst színű. :) Bár sokszor nem kell nyitogatni a gépházat.
Már januárban vizsgáztatnom kellett a wagont mert eltelt két év. Vettem bele vétel után egy másik akksit Banner 44-est azt hiszem. áprilisig volt rajta gari. Télen többször nem indult, lemerült. Töltöttem pár napig indult és lemerült. Folyamatosan inditási gondjaim voltak vele. Már a riasztót sem kapcsoltam rá, hátha az szívja le. Visszavittem, megállapították, hogy jó az akksi. Hurrá... csak a kocsi nem indul vele. Azért vettem bele egy Exide premiumot 47-est asszem. Ezzel jól teker. Ja csak Budapesten használom rövid utakra. A másik kocsimban is exide premium van, ott egy 2,5 éves Jász akkut cseréltem... Megy a tartós teszt. A Banner nem győzött meg ami azt illeti..
Nem vészes a váltóolaj csere sem. A visszatöltés érdekesebb, mert eléggé nehéz hozzáférni, de egy vékonyabb "slaggal" és egy tölcsérrel megoldható a dolog.
Rendelkezem egy 2003.04 havi wagon r + járgánnyal, aminek rosszúl csinálták meg a küszöbét, ami most már kezd rozsdásodni. Nekiugrottam az internetnek, de értelmes darabot csak 2000 ig gyártottak, gyártanak.
Tudtok segíteni, tippet adni, merre keressek hozzá való jobb oldali küszöböt? A lakatos már megvan hozzá ;-).
Mórról hoztam el, 2001-es, zöld, 1.3-as GLX, 172 ezer kilométer van benne. parkolási sérülések vannak rajta, viszont a beltere csodálatos. idős emberé volt (kereskedésen keresztül adta el a magánszemély), vidéki kocsi. Budapestre hazafelé direkt Bicske felé mentem, szar utakon - ez alapján a futóműve nagyon-nagyon egybe van! semmi nyöszörgés, koppanás, fura hangok, nagyon csendesen, stabilan és jól fut. a motor vezetésre, ránézésre rendben van.
ami hiba: kifúj valahol a kipufogó. szerdán viszem el kipufogóshoz, remélhetőleg csak egy dob lyukas, és akkor "ráér", ha viszont illesztésnél rohadt el, akkor persze foglalkozni kell vele. hamarosan megkapja a kötelező szeretetet, szíjakat, görgőket, szűrőket, folyadékokat. a váltó és a kuplung érdekes eset. hideg motornál nagyon jó mindkettő. viszont 30-40 kilométer után a kuplung picit darabos lett, olyan volt néha, mintha "recés" lenne, ahogy lenyomom, nehéz megfogalmazni. plusz a váltó is felkeményedett. nem vészesen, még mindig ez a legjobb váltós, amit vezettem. nem tudom, mennyire vészes egy váltóolaj-csere, ha nem az, akkor kap majd egyet, hátha az segít rajta egy kicsit.
összességében nagyon elégedett vagyok vele. a Swiftnél sokkal "autószerűbb", felnőttesebb járgány. kényelmes beszállni és kiszállni, a raktér lenyűgöző. nem tudom, három és fél méterből hogy hoztak össze érzésre ekkora belteret, magas vagyok, nagyon jó, hogy van fölöttem is tér. nagyon meglepett, sokkal kellemesebb élmény, mint vártam.
Nagy alacsony fordulatszámnál is kigyullad a lámpa, de amint normál a fordulat, ki is alszik. Nekem egyszer induláskor kevés gázadás miatt kivillant, majdnem lefulladt a motor. Ilyenkor szerintem amiatt világít mint a töltésjelző is. Álló motornál is világítanak. Akkusaru nem volt levéve a hiba megjelenése előtt? Akkusaru jól meg van húzva?
Nem vagyok nagy szaki,de akkor nem gyulladna ki a motorhiba lámpa és nem korigálná magát a motor én légtőmegmérőre vagy a főtengely jeladójára gondolok!de hátha valaki látott már ilyet feleslegesen nem vásárolnék!
Sziasztok!2000-es évjáratú 1.3-mas benzines Wagon -r boldog tulaja vagyok az utóbbi időben jelentkezett a problémám:a kocsit reggel elinditom megyek kb 20 km-t a városba beérve pl lámpánál megállva alapjárat jó ,aztán elindulva kigyorsitáskor a motor elkezd egyenetlenül járni dadog,olyankor kuplungot benyomva leveszem a lábam a gázról a fordulat le-esik 500ra kigyullad a motorhiba lámpa ,de utána visszaugrik a fordulat és minden müködik!megyek vele egy darabig és az újabb gázelvétel után a làmpa kialaszik!!!remélem valaki làtott már ilyet!!!!
Én meg azt hittem, hogy már szinte ingyen kellene eladnom. (Nem igazán akarom, mert nagyon hasznos darab, minden forintját megszolgálta - építkezés, nyaralás, napi munkába járás).
Pár éve még szinte hegyekben állt a szomszéd kereskedésben, most meg ilyen kapós lett? (Ami persze nem baj, amíg nem én akarom megvenni.)
Most már nyugdíjaztuk, pár napja megjött a bácsikája (Vitara), de kutyát orvoshoz vinni, gyereknek vezetést tanulni, használni még tökéletes.
Nem hinném, hogy a mobile.demérvadó. Pár éve olcsóbbak voltak a wagonok, de mostanában nagyon megy fel az áruk. 450e környéki jó példányokat ált. magánszemélyek árulják és aznap viszik is el tőlük a kereskedők.
A családba kellett venni egyet az év elején és nagyon nehéz volt. 1 héten belül 2-t vittek el előlem. Amit végül sikerült megvenni, azt a hirdetés felrakása után 1 órával hívtam (késő este). Mondtam, hogy reggel 10-ig megyek, addig ne adja másnak.
Csodálkozott a hölgy, de másnap mikor odaértem mondta, hogy reggel 8 óta folyamatosan szól a telefonja és legalább 5en vitték volna azonnal.
Jónak tűnő vételek gyakran voltak, de mindig az ország másik oldalán :)
Én is el tudom képzelni, hogy elsőből csak egy fajta volt. Viszont amit Te írsz, elgondolkodtató, bár nyilván a fékdob kialakításából adódóan a seggénél lehet eltérés (meg attól, hogy változott a kerékátmérő az évek alatt).
nagyon-nagyon szépen köszönök minden hozzászólást, tanácsot és információt! keresgélek tovább, egyelőre nem "csaptam le" erre az ajánlatra, kipróbálok még párat, aztán meglátjuk, mennyire jó valójában :)
A régieken 13"-os, míg az újabbakon 14"-os kerék van. Én "megszívtam" emiatt. Pontosabban volt egy plusz köröm az autós boltba. Mondtam évjáratot, köbcentit, lóerőt, aztán 13"-os kerékhez való fékbetétet kaptam, én meg se néztem. Csak amikor már leszedtem a kereket, fékdobot, akkor szembesültem vele, hogy ez bizony kicsi. :((
Pontosítok. Kevésbé szigorú szűréssel feldobja a G10A verziót, 2004-re. Viszont rettentő szegényes az alkatrész kínálat ebben az esetben, konkrétan betétet sem hoz rá.
Vettünk egy 2004-es, G10A motoros Wagon R-t. Kezdenénk a szokásos szervizzel, de van egy kis gondom. A Unix nem ismeri ezt a kiadást. Vagy 1.3-asat választok, és akkor engedi a 2004-es évjáratot, de nyilván eltér a motorváltozat. Vagy nézek 1.0-át, de azt csak 2000-ig írja, és ráadásul az még a régi blokkos változat.
Nyilván ezt egy motoralkatrésznél kijátszom azzal, hogy Swiftre keresek rá, hiszen ott listázza a G10A-t. De jelen esetben fékbetétet néznék hozzá, és meg vagyok lőve. Vagy nyugodtan rendeljek 2004-es, 1.3-hoz való betéteket (első betét)? Mi a perdöntő a Suzinál? Az évjárat, vagy a köbcenti? Remélem érthető a kérdés :) Köszönöm!
Átmeneti megoldásnak vegyél a madarasban (kb. 1200 Ft) bőr kormányvédőt. Én már évek óta használok Ilyet (korábban egy Lid..-s műszálas volt, de ez sokkal jobb). A méretük stimmel, pont ráhúzhatók a kormányra.
Nekem az egyik dudagomb már 100.00 km környékén kiszakadt. Ami gond, esztétikai hiba, a kormány elég csúnyán kopik. Ezen hogy lehetne változtatni? Leszerelni nem akarom. A kapható kormányvédők nem fedik át teljesen. Amúgy az autó szuper minden téren. 2002 juniusi 123.000 km.
"...a másik 2004-es VVt motor, 93 LE. Na, ezzel szívok, mint az állat, mert biztos kifogtam, de pl. most készülök az újabb váltócserére, ami az 5!! lesz benne. De, cseréltek már ABS szivattyút is, csak a lényegeseket említve. Szóval az öregebb autó szerintem sokkal precízebben van összerakva,..."
Upsz! Ez komoly? A mi Wagonkánk is ilyen paraméterekkel rendelkezik, de fékbetéten/-tárcsán és egy jobb első kerékcsapágyon kívül még semmit (komolyabbat) se kellett rajta cserélni. :O
Igen, mert ha nagyon saras a lámpa hátulja, akkor valszeg a fém is rozsdás.
A zöld járgányt használtan vettük, lebontva ilyen kép fogadott, amit föltettem. Ha korán elcsípjük a folyamatot, akkor egy utólagos festéssel és rendszeres mosással nem lesz gond több vele. (a gyári festés kicsit kevésnek tűnik)
A lámpa sármentesítését a képen látható módon oldottam meg.
-ABS szerintem nincs benne! (motortérben szemben állva vele, a bal oldalon, az ablaktörlő motor mellett kellene lenni az abs szivattyúnak)
-egyáltalán nem biztos, hogy a váltó szorul! A váltó bovdenek hajlamosak inkább a szorulásra. Időnként kenés és/vagy csere, de csak kiszerelve lehet szerintem teljes megnyugtatóan kivitelezni a kenést. Természetesen a váltóban is kell időnként (45ezrenként) olajat cserélni (pl. Castrol manual tafx.)
rozsdát érdemes megnézni a hátsó kerékdobban, ahol a lengéscsillapító van bekötve (a csavarfej látszik csak és szépen le szokott kopni a rücsi a környékéről), a másik ahol a küszöb, sárvédő, emelőpont találkozik.
a 200 ezer km. szerintem nem mérvadó. Pl. ha a két dudagomb fedő gumi kiszakadt, akkor az már leéltnek számít, igazából nem volt gazdája szerintem (a korábban linkelt képen szépen látszik is. az egyébként egy leélt járgány volt)
Buktatót rejthet, amit így a leírásod alapján senki nem tud megjósolni, de amúgy szerintem nem kell félni tőle.
Ha láthatóan nagyon tiszta a motortér (mosásra utaló jele vannak) , akkor gyanakodhatsz. Mosáskor valamelyik csatlakozó esetleg beázhatott és a későbbiekben majd beszarik. Ezeket a motorokat nem kell mosni!! (mondhatnám tilos).
Ha láthatóan nem új gumik vannak rajta, érdemes megnézni, hogy egyenletesen, vagy féloldalasan kopik-e. Érdemes alulról megnézni a féltengelyek környékét, van-e látható kenőanyag (kivert zsír) folt, mert akkor valamelyik gumiharang kiszakadt. ---->esetleg szar utakon jártak vele, valami kitépte (tehát nem igazán vigyáztak rá.)
Egy érdekes hely van rajta, de szerelés nélkül nem látható. A hátsó lökhárító alatt van egy merevítő "sin". A hátsókerék gond nélkül fölveri oda a sarat és nagyon nehezen szárad ki, ez a sin, illetve az a része, ami a kasznihoz rögzíti szépen elkorhad. Ha volt gazdája, akkor vélhetően időnként kislagolta a sós sarat. Ha leveszed a hátsólámpát és vastagon van a hátuljába sár berakódva, az nem túl jó. A kerék odáig fölveri a sarat.
Végül a személyes tapasztalat. 2 Wagonunk van, közel egyforma megtett km-el. Az egyik 2001-es, még 4 személyes, 76 lovas, első kiadású motor, némi égett olajszag érződik indításkor :)
a másik 2004-es VVt motor, 93 LE. Na, ezzel szívok, mint az állat, mert biztos kifogtam, de pl. most készülök az újabb váltócserére, ami az 5!! lesz benne. De, cseréltek már ABS szivattyút is, csak a lényegeseket említve. Szóval az öregebb autó szerintem sokkal precízebben van összerakva, szépen megy és kevesebbet is fogyaszt.
szia buktató mindig lehet nézd én a saját káromat irom le de csak a rejtett hibát.Lassan 4 éve van nálam amikor vettem 440 ért késöbb jött a számla 280 ért vette be(500 ért volt fent a HA-n) ,igaz ez kereskedö volt. Nos én télen vettem le volt fagyva minden az egyik hogy mikor jobb idő lett elkezdett kopogni valami majd az asszony mondta hogy az anyós ülésnél áll a víz,kiderült a szélvédö ragasztás el volt engedve (alul ki tudtam nyulni szó szerint )minek következtében a sok beázás hazavágta a szervóm.ugye mikor veszel kocsit pláne télen nem nyomkodod a szélvédöt hogy ott van e a helyén??a másik a lámpa a gumi alatt az izzónál szó szerint össze volt tákolva.azt se lestem meg . De a családba volt egy kia amibe az összes bizti fel volt cserélve magátol kigyuladt a garázsba.De persze mindenkinek más,hirtelen ennyi jutott eszembe,de reméljük szerencséd lesz.
Az ülések nem szoktak kiszakadni, mint más típusoknál (inkább "gyűrődik" a használattól, azt látnod kellene, főleg a vezetőé kiszálláskor ugye gyakran nyomódik).
Ha a váltó nehezen mozog, akkor csere érett (kb 40e Ft) a bowden kiszőrösödik, emiatt nehezebben csúszik a csőben.
A többi, amit írtál normális ilyen km mellett (ha a karosszéria sehol sem rohad valószínűleg garázsban tartották). A mi 2003 februári Wagonkánk ajtaja és a hátső kerék íve bizony már kicsit rozsdállik (két 200 Ft-os méretű helyen). De inkább a motorikus részek az érdekesek.
A füstről kérdezz meg egy szerelőt, mennyire normális, mikor várható a javítás, és mennyibe fog fájni.
A 450 sok érte (ABS-t elírták?!-anyácskáját!).
A 4 személyesek olcsóbbak voltak már akkor is amikor én vettem az 5 ülésestől.
Nézd meg a mobile.de-n mennyiért mennek ott és az alapján számolhatsz (pár hónapja láttam ott jó néhányat).
előre hadd mondjam el, hogy nyilván nem azt várom, hogy ennyi alapján mondjátok meg a tutit :) de bármilyen benyomás és információ sokat segíthet.
tehát, 450-ért tudnék elhozni kavicsos neppertől egy 200 ezret futott, 2002-es, négyszemélyes Wagon R+-t. klíma nincs benne. nagyon laikus vagyok, nem vagyok műszaki ember, viszont több száz autót vezettem már, tehát "érzésre" azért merek mondani dolgokat, de azért a "valóság" nyilván rejtve marad.
- a karosszéria kifejezetten szép, szemmel látható helyen nem rohad;
- a belseje kifejezetten szép, megkímélt, 200 ezret futott, de ez nem igazán látszik rajta, ez bizalomgerjesztő;
- rövid menetpróba, a futóműből nem jönnek gyanús zörejek, a kocsi nem búg, egyenesen fut, rendesen fékez (akkor sem húz el), ABS a hirdetés szerint van benne, de blokkoltak a kerekek, a nepper szerint valószínűleg csak elírták és nincs is benne... hmm;
- indításkor egy kicsit füstölt, utána alapjáraton nem, amikor kiállt vele a telepről, akkor egy kicsit megint, de nem felhő volt, alig lehetett látni, de azért volt némi füstölés;
- alul nyomatékos volt a motor, 5000-ig húzattam egyszer kettesben, nem volt semmi gond vele, jónak tűnt;
- a váltó nem búg, viszont kicsit nehézkesen mozog. ezt több kipróbált kocsiban is éreztem mondjuk.
a kérdésem: mekkora buktatókat rejthet egy ilyen gépkocsi? ránézésre, első benyomásokra jónak tűnik, szerelőhöz nem tudjuk elvinni.
Még én sem nyúltam a gyertyákhoz. Az eredeti gyári van benne. Igaz, a futott km is még csak szűk 80000. :) Szóval a cseréig még van 25000. Nem egy nagy dolog kicserélni ha van speciális gyertyakulcs. A gyújtó trafókat pipákat könnyen le lehet szetrelni, viszont a gyertya nagyon mélyen van bent és a normál méretű gyertyakulcs nem fér be a lyukon. A bátyám Ignist vett nemrég, megrendelte az új gyertyákat, P0420-as hibakódot ad a gép. Szewrvizkönyv szerint egyszer volt cserélve gyertya, de az nem derült ki milyen. Ki akarta cserélni, és akkor derült ki a gyertyakulccsal nem fér hozzá. Majd elviszi szerelőhöz, amennyit kér érte, annyiba a kulcs is bele kerülne. Lehet többet sem kell majd a gyertyakulcs.
Nekem annyi bajom volt "csak" vele, hogy egy normál gyertyakulccsal nem igazán lehet bontás nélkül hozzáférni, emiatt nem piszkáltam (nem úgy, mint a korábbi autóimon) és így sikerült a matuzsálemi kort megélniük.
Addig, amíg csak a csonkot kellett leszedni és már tekerhetted is ki, rendszeresen ellenőriztem, tisztogattam a gyertyákat, aztán jött a Wagon és ugye itt már el van dugva kicsit, így inkább szervizbe vittem volna (ha eszembe jut), de mivel hibát nem okozott, így szépen elmaradt a gyertyacsere.
Én is előszeretettel használom. A lehúzott ablak hatásával össze sem lehet hasonlítani. Nem kókadozik az ember a nagy melegtől. Sokkal kényelmesebb a kellemesebb hőmérsékletben vezetni.
Mikor kilenc éves volt a wagonom, rakattam be a klimát, de ég - és föld a külömbség. Nagy melegben mindig használom, nem szenvedek a melegtől. Már nemigen tudnék meglenni nélküle.
Érdekes dolog a klíma, eleinte sokat használtuk, de az utóbbi években alig, pedig voltak melegek! Megszokja az ember a "verést" :) a meleget, vagy mi? :)))
Miért ne? Később merül le. Igaz, lassabban is töltődik.De ha nem állandó városi forgalomban használod, akkor bőven van ideje visszatölteni. Mondjuk a japán motoroknál ez nem jelent akkora problémát, mert alacsony fordulatszámon is jobban tölt a generátor mint a más gyártásúakon. Nekem 54 vagy 55 Ah-as Exide van. 530 A-es indítóáramú. Tavaly cseréltem az előzőt, az talán 45 Ah-s volt ha jól emlékszek.
Üdv Mindenkinek! Az lenne a kérdésem, hogy 44Ah-s-nál nagyobb akksit érdemes-e venni Wagonkába ( jelenleg ilyen van benne). Mondjuk, nálunk a világítás maradt sajna rajta, így hamar megadta magát szegény akksink. Belső világítást én épp ezért cseréltem Ledes-re, nagyobb fényt ad és kevesebbet eszik. Válaszokat köszi előre is.
lenne egy kérdésem. az utólagos klimatizálás opció egy ilyen autónál? a tisztességes, klímás példányok 600 ezer körül kezdődnek, nekünk ez a teljes keretünk átírással, szervizzel, kutyafülével. 450-ben meg kell állnia az autónak, ebbe nem fér bele a klíma. viszont ha nagyon sülünk benne, egy-két év múlva beszereltetnék egyet, ha megoldható.
a kérdésem, hogy mennyibe kerülhet egy ilyen művelet, illetve egyáltalán kivitelezhető-e? köszi!
Nekem 1.3-as GC van, de a fapad azonos. ABS, ..., hát ezeket nem fogod megtalálni, ez az időszak nem a bőséges felszereltség időszaka volt a Suzukinál.
1. Igen, kézzel (addig tologatod, amíg jó nem lesz).
2. Ennek sok oka lehet (szerintem a szerviz jobban találgat nálunk).(A 3.-4. pontban lehet jól tippelsz, és biztosíték az oka.)
5. Hát 15-20 000-ként biztos jót tesz neki (nekem többnyire szerviz cserélte, de ha fogyott, akkor 10W-40-el jól elvolt, bár sokan megköveznének érte.)
6. Gyertya. Elég 200 000 km-enként. (Na ezt gyorsan felejtsd el!! Én voltam csak az a barom, aki azt hitte, hogy egy gyertyakészlet az örök életű. Kb 200e km-nél egy szervíz alkalmával megkérdezte a szerelő, hogy mikor cseréltem gyertyát? ÉN?-mondom-Hát hozzá sem férek, hogy cseréljem ki. No mert ők kicserélték, most újak vannak benne, de még életükben nem láttak ilyen szép egyenletesen -szarrá- égett gyertyákat. Mondták el is rakják emlékbe. A vicc az egészben, hogy semmi jele nem volt annak, hogy valami probléma lenne. A motor pöccre indult, szépen húzott, stb. Na, szóval az a 30-50e valós adat, csak jól járhat vele az autód.)
6. Olajszűrő, légszűrő, olaj (ezen kívül más nem nagyon kell, de ha valamit érzel, hogy nem stimmel, kérdezz meg egy szerelőt).
7. A világítás kapcsolót magad felé húzod - bekapcsol, visszatolod kikapcsol.
8. A helye megvan. (Nekem sem volt és nem is raktam bele.)
Lehetnek még hibái, de a tied egy viszonylag (nagyon) kevesett futott autó, majd +100e km után jönnek elő jobban egyes hibák.
Ja, a gyári 30-35 Ah-akku egy kalap .... vegyél bele nagyobbat (nekem 44 Ah tökéletes volt). Nyitva maradt a csomagtartó 1-2 órán keresztül (utazáshoz pakoltunk) és utána nem nagyon kellett sehova menni (meg kellett bikázni), a belső világítás 2 izzója leszívta.
Egy 2003 decemberi 1.0-ás GL Wagon R lett a család új tagja.
A legfapadosabb, de végül is a célnak megfelel. Nincs szervókormány és elvileg ABS se (ezt egyáltalán, hogy és hol lehet ellenőrizni?)
Az alváz TSM MMA93S00 24xxxx ehhez nem találtam szervíz könyvet letölthetőt... Esetleg tud valaki?
Lenne pár kérdésem hirtelen:
1. A visszapillantó tükröt, hogy kell állítani? kézzel a tükörlapot? vagy hogy? Nincs bütyök mint más kocsiknál. (eddig nem volt japán kocsink)
2. Jobb oldali lámpában egyik izzó se ég. De ami érdekesebb, hogy az óracsoportban sem. (Fordulatszám mérő nélküli verzió) Ez valami funkció? hogy ha kiég az adott oldal akkor így jelez vissza? Vagy ne gondoljam túl a dolgot, egyszerűen 2+1 izzó is ki van égve?
3. A biztosíték tábla elég rossz és hozzáférhetetlen helyen van. Könnyebb hozzáférés lehetséges?
4. A kiégett izzó köthető esetleg valamelyik biztosítékhoz?
5. Ebbe az 1.0-ás G10A motorba milyen időközönként kell cserélni olajat, és milyet kell beletölteni? 85e KM van benne egyébként
6. Gyertyát minden áron kell 30-50ekm-erenként cserélni? 6. Üzemanyag szűrő? Vagy van valami extra amit kell cserélni?
7. Belső világítást, hogy lehet felkapcsolni, becsukott ajtóval? Ha nem lehet ennél a verziónál, akkor hogy lehet átalakítani?
8. nem láttam benne fej melletti kapaszkodót...bele lehet rakni esetleg?
Olyan volt az egész, mintha nem lenne 3-4 fokozat (nem húzott a motor, pontosabban tövig nyomva a gázt nem gyorsult az autó), 2-ből 5-be (vagy fordítva) meg nem kimondottan egészséges váltani.
Az én wagonom 2002 juniusi, (120.000 km ) egy bal lengőkar csere volt,azon kívül semmi gondom nincs vele. Az olajat sem eszi egyáltalán. Én nagyon megvagyok elégedve az autóval.
Ma néztem egy 1,3 Wagon R+ t egy Suzuki márkakereskedésben. 2003-as, fehér színű, vonóhoroggal, friss műszakival, friss olajcserével 530000ft. Az eddig megtett km a kocsiban 234000. Indításnál minimális kék füst távozott hátul, és néhány perces járatás után(alapjárat) gázadásra sűrűbb kékes füst távozott hátul. (nem füst felhő volt, de lehetett látni) A kereskedő azt mondta,hogy régen járt már a motor ezért van a füst.
a motorja nagyon szépen, csendesen járt. Belseje szép. pici esztétikai hibák vannak, de nem nagyon szembetűnőek, de ott vannak. Meg kéne vennem, de kék füst visszatartó tényező és a 234000km is. Szerintetek bele merjek vágni?
"ha a kereskedő 410-ért hirdeti, akkor odaadja 370-380 körül, mennyiért vehette be akkor, 300? "
Egy kollégámnak a Clio-ját 200e Ft-ért vették be(számították be) úgy, hogy előbb csináltasson meg rajta ezt-azt. Egy hétre rá 400-ért hirdették. Szerinted?
Szerintem csere autók ezek, ha szép a belső és nem füstöl a motor el lehet hozni. 25-30 éves rongy Niva-kat ajánlgatnak 500 ért, ez ahhoz képest Pullmann-kocsi! :)
hát, lehet, hogy megnézem, de egyre kevesebb kedvem van hozzá. elég igénytelen kereskedésnek tűnik, minden autónál ugyanaz a szöveg, sok kilométer, ha a kereskedő 410-ért hirdeti, akkor odaadja 370-380 körül, mennyiért vehette be akkor, 300?
lehet, hogy klíma nélküliit veszünk, de jobb műszaki állapotút.
Meg kell nézni. Külsőleg jó állapotúnak tűnik. De tip-top autót kevesen adnak el.
(Mondjuk a "szakadásmentes utastér" az egyik kép alapján már kilőve.)
A kopó alkatrészekkel lehet gond, de azokat ki lehet cserélni, többnyire olcsón (csapágy, tömítések, fékek, stb.) valószínűleg csereérett az akku, meg lehet, hogy a gyertyák is (bár az bontás nélkül nehezen derül ki).
Az én kuplungom 230e körül ment gallyra, majd egy évre rá 250e körül a sebességváltó (eldobálta a sebességeket, a sebváltó meg olyan volt, mint egy body klub) - na ez már kicsit sokba került (~100e), de most már jó (tökéletes már nem lesz, de most szeretek vele menni).
Szóval nézd meg, aztán alkudozz sokat belőle (főleg, mert ez még a modellváltás előtti, 4 személyes típus) - no meg a hírdető is ezt "kéri".
(Bár az újabb, 5 személyes, 2012 decemberi gépek -nekem az van- hátsó ajtó cserések voltak. 1-2 évesen már rohadtak a rozsdától a "jó minőségű" lengyel alkatrészek.)
Szóval szemlézni, próbálni kell és utána lehet valamit mondani. A km valószínűleg valós benne.
Kutyák imádják (főleg lehajtott hátsó ülésekkel)!!!
Gyárit csak heroin áron kapsz, a szalonokban. Én javaslom az utángyártott/univerzális sárfogót, pl a riderauto.hu-ról. Annak dején én onnan szereztem be a gyári árának töredékéért.
Vittem én már 6 m-es deszkákat is a tetőcsomagtartón. Úgy voltam vele, hogy 4 szál deszkáért nem fogok teherautóért kiáltani. Mondjuk az biztos, hogy nem dicsért volna meg a rendőr érte, ha látta volna. :))
Jó állapotú, lehetőleg "Ignis motoros" WR+-t keresek, ha tud valaki eladót, legyen kedves, írjon nekem az atompyka@gmail.com-ra egy levélkét, köszikeeeee :-)
Na, csak nem jól írtam az 1 métert. Az a gépkocsi hátsó részére rögzített rakományra vonatkozik. Az nyúlhat hátra maximum 1 méterre. Például kerékpártartó. Teherautónál 2 méterre nyúlhat hátra a rakfelülettől, de a rakfelület hosszának felétől nem nyúlhat jobban hátra.
Mennyit lóghat előre-hátra a tetőre rakott hosszú szállítmány? Tudom, hogy tudnom kéne, mert van kresz-vizsgám, de nem tudom! Talán egy métert előre, egyet hátra?
Az a furcsa, hogy pont két olyan dolog nem megy az autón, ami azonos biztosítékon van. Ettől függetlenül persze lehet két egymástól független, de egy időbe eső hiba. Azért én még megnézném, hogy a biztosítékig eljut-e az áram. Mert ha nem, akkor logikus, hogy nem megy egyik sem. Tehát a biztosítékig a +12 V eljut-e. Izzó kiégés gyakorlatilag lehetetlen, hogy mindegyik egyszerre égjen ki. Ha biztosítéknál van áram, akkor a féklámpa kapcsolót kellene letesztelni.
Nagyon köszönöm mindenkinek és neked is naprol napra nem bírok betelni vele annyira jó teljesen más az autó tőle, igaz még nem pakoltam meg, de egy állom menni vele már a télin is ezen gondolkodom.:D
Az indításgátló a benzinpumpát tiltja. A féklámpa kapcsolótól megy vezeték a motorvezérlőhöz és az ABS-hez. Utóbbit megértem, de az előbbi az már érdekesebb. Ha a motorvezérlőhöz megy, akkor ott már akármi akármivel összeköttetésben lehet. Hibakód olvasás esetleg nem oldható meg?
Az indításgátló és a féklámpa ugyanazon a biztosítékon van. Biztos hogy jó az a biztosíték? Utastérben a biztosítéktáblán felső sorban a második biztosíték. Egy 15 A-es. ABS van benne?
A gyári az egy elb@szott méret, csak a ferdeszemű japánok gondolhatták jónak! Most a feleségem Igniszének gumijain futok, de remekül szolgál alattam is! :)
Köszi már lassan lenyugszom :D de föleg így hogy megyek vele tényleg sokat számít nem is gondoltam hogy ennyire megváltozik a kocsi oké magasabb is lett meg lehet a fogyasztás is nő egy picit de nagyon kényelmes :D na meg olcsó is volt a gyári 165/60 hoz képest
köszi remélem jó lesz azért kérdeztem hátha itt használtak már ilyen méretet(ill. régebben talán olvastam is itt a fórumon)kicsit aggódtam mert a neten csak annyit irtak róla hogy nem rá való viszont most hogy már próbálgatom iszonyat kényelmes és stabilabb a kocsi töle
Szia! Nekem van egy piros Wagonom, amit szeretnék eladni. 2000-es évárat, 2 éve van nálam. Februárban cseréltük az olajait, és a légszűrőt, és akkor kapott új féktárcsákat is. Emellett rengeteg dolog ki lett cserélve rajta, egy része muszáj (benzinpumpa, kuplungszett, kipufogódob, érzékelők, lengéscsillapítók, stb) volt a másik része pedig esztétikailag volt fontos számomra (kormány, ülések, ajtókárpit). Most kb 225.000 km van az autóban, amiről papírom is van. Ha valakit érdekel emailon elér:
Veddi az órát és nézd meg melyik csatlakozóponthoz van írva az hogy LIG. Az arra a csatlakozóra menő vezetéket vágd el. Nondjuk nekem az a pont nincs bekötve és a kapcsolási rajz sem jelzi. A LIG feliratú csatlakozón kap jelet a felkapcsolt világításról, így az óra fényerejét lejjebb veszi. Valamikor az volt az elgondolás, hogy csak sötétben kell világítást használni, ezért sötétben ne zavarja a vezetőt az óra fényereje. Viszont mivel nappal is kell világítást használni, ezért ez az üzemmód okafogyottá vált. Gyári a bekötés, vagy utólag lett bekábelezve?
Kérdezz rá az eladónál nem volt-e cserélve a szélvédő.
(Nekem szinte minden vizsgánál cserélni kell, mert sóderbányák vannak a közelünkben és a kaminokról potyog rendesen a kő. Természetesen úgy, hogy javíthatatlan és egyből vagy 20 cm-es repedést csinál. :-( )
Egyik ilyen szélvédőcsere alkalmával kicsit kihagytak a mesterek, maradt valahol egy kis rés és emiatt hasonló élvezetben volt részem mint neked, csak épp télen. Szőnyeg feltép, hősugárzó napokig ment míg ki tudtam szárítani (legalábbis remélem kiszáradt). Nem egy nagy élvezet.
Keress a plafonon elszineződést, ha találsz akkor az üveg felső részén van a lik.
Be lehet foltozni (de az igazi egy új szélvédő, jól beragasztva).
Pusztán csak azért féltem kicsit mert a gumis se tudta hogy jo lesz e rá illetve mindenhol ezt irják 155/65 vagy 165/60 -as én meg ugye 165/65 öst vettem alá eddig nem vert be sehova de remélem akkor se fog ha 4 en ülünk benne?
Szép napot mindenkinek! Na ma megkapta az új papucsokat 165/65 R14 ég és föld a másikhoz képest tényleg, bár félve vettem meg hogy elfér-e de simán elfér :D remélem sokáig jó lesz
Ahol elöl végetér a tetősin, ott less be alá! Nekem egy 2cm-es hajszálvékony repedés volt... Szilóval bekentem, azóta nem ázik be. Nem kellett a sint leszedni, csak kicsit megemeltem a végét, hogy csavarhúzóval alá tudjam kenni.
Tipikusan a baloldalon ázik be, ezért nem gondoltam az antennára, de mindenképp megnézem majd. Az ominózus műanyag csík a tetőn ahogy nézem elér az ablakig. Elképzelhető, hogy az ablak illesztése ott mégis pontatlan? Vagy ez nem jellemző? No majd lesz kis időm talán a hétvégén, akkor megnézem... Köszi, hogy tippet adtatok!
Azokon a változatokon, amiken gyárilag nincs tetősin (GC) azokon a hely sincs kialakítva (rögzítőanyák behegesztve). Ezért sem lehet utólag tetősínt egyszerűen fölszerelni.
Köszi a gyors választ. Akkor megnézem hamar. Az autó garázsos darab volt, gyakorlatilag teljesen épp karosszériával, de amikor lemostam, meg később egy eső alkalmával szinte patakként jött a víz befelé :( Bár akkor nem nagyon van tippem hol is ázhat be. Esetleg a sín rögzítési lehetőségénél? Az ablak a helyén van és teljesen épnek tűnik a rögzítése...
A csík alatt hegesztési varratok vannak, amig új és rugalmas, a két oldalra hajló "szoknya" tartja a helyén. Nem gondolom, hogy ott ázna be.... Szilóval véglegesre is lehet rögzíteni.
Sziasztok! Nem rég vettem egy Wagon R-t. Tetszik meg minden, de kiderült egy "szokásos" hibája. Történetesen beázik az autó, és tocsogok a vízben. A gyanum a tetőn lévő műanyag "csík" illetve ami alatta van ( azaz pont hogy nincs.) A kérdésem hogy ezt a műanyag lécet hogyan lehet leszedni, sérülésmentesen, hogy elvégezzem a sziloplasztos beavatkozást? Egyáltalán jó a sziló ilyen tömítésre? Vagy van jobb, beváltam tömítőanyag? Sín nincs rajta, csak a műanyag csík.... Előre is köszi.
sziasztok, wagon r t szeretnek vasarolni bp en belul. ha valakinek lenne elado klimas, ot szemelyes kivitel normal allapotban, akkor megvennem. 550.000 ft om lenne ra. Akinek lenne ilyen kerem irjon email: mp820818@gmail.com
A mama autójáról megmaradt négy egyforma mintázatú nyári gumi. 2008-as gyártású 5mm mintamélységű korának megfelelő állapotan vannak. Ha esetleg érdekel valakit hívjon, biztos megeggyezünk. Nullahathúszkilencszázhetvenhatnullahatvankettő. Köszi
nekem ette az olajat es fustolt... 109e km-nel tortent a javitas. A hengerfejet sikoltak meg a szelepfeszkekkel csinaltak valamit (nem emlekszem a szakszora). Ha jol emlekszem, a szelepfeszkek is ujra lettek marva (??) vagy valami ilyesmi. Kicsereltek a szelepszarszimeringeket is es a motor uj gyuruket kapott (hasznaltan vettem a kocsit, szerintem erosen vissza volt porgetve az oraja, a hengerfalakon is latszott az eros igenybevetel).
A beavatkozas kb 110e penzbe kerult. Utana az olajfogyas es kekes fust megszunt (15e km-kent csereltettem olajat, alig hianyzott csere elott). Ezutan 40e km-t tettem bele, eddig meg mindig jo (a beavatkozas 4 eve volt).
Annyit figyeltem meg, hogy amikor az auto nem volt hasznalva 2 hetig, akkor inditas utan volt egy nagyon rovid fust, ami par masodperc utan megszunt... napi hasznalatnal nem volt ilyen hideg inditas utan.
Hát ez tényleg OFF, mivel az általad említett akksi motorhoz való, ez meg Wagon R+ topik. :D
Egyébként nem biztos, hogy az akksi hibája miatt nem indul. Egyszerűen sokat állt a moci, és ilyenkor kicsit nehezebben kapja el az "ékszíjat" (kiszáradt karbi, membrán, miegyéb). Én is percekig kínlódtam (rugdostam a berúgókart) az idei első moci-indítással, de azóta pöc-röf indul. :)
Azoktól szeretnék kérdezni, akik már megcsináltatták a szelepszárszimeringes motorjukat.
Történt ugyanis, hogy rászántam magam a motor javítására, de végül nem csinálta meg a szerelőm, mert utána érdeklődött suzuki szakszervizben, és onnan azt az információt kapta, hogy a szimering csere plusz síkolás nem elég, jobban fogja enni az olajat, mint előtte. 4-500 ezres összeget mondott végül, ekkora munka lenne rendesen megcsinálni a motort.
Amúgy hidegen meleg a kompresszió tökéletes, HC érték is.
Kérdésem az volna, akinek már javították a motorját, mennyibe került, mit csináltak pontosan, mennyit ment azóta a kocsival, mennyi olajat eszik a motor most, és mennyire füstöl indítás után.
jó tanács mindenkinek, Banner Bike Bull AGM+SLA 11Ah akksit ne vegyetek, 2014.08 vettem. Télen se túl hideg se túl meleg helyen nem tároltam, motorból mindig ki volt véve, rendszeresen ellenőrizve és töltve. Ide szezont nem kezdte meg, bár 12,6 - 12,8 V van benne, de indítani nem képes, csak kerreg tőle az önindító, de nem hajt. :-( Szomorú vagyok, 13e Ft volt, soha többé ilyen drága, inkább no name 5-6 ért és akkor 2-3 évente csere. "ON"
Köszönöm válaszod! Lakóautóban nem tudok segíteni,hacsak nem a vételárat fordítod rá. Szüleim szeretnének vásárolni,korábban már volt egy, amit most egy topik-társ használ szeretettel. Küldenék is emil címet,hogy kitárgyalhassuk : sarkadisandor kukac gmail pont com
Köszi az infót! Már pislákol a gyertya az elmémben. :D
Megmondom őszintén, hogy én eddig abban a boldog tudat(talanság)ban éltem, hogy az utastérbe is a motortérben elhelyezett légszűrőn keresztül érkezik a levegő, a pollenszűrő pedig a klímához tartozó ficsör.
Most potyog a platánfákról az a szétmálló, repkedő szösz. Ha bekapcsolod a szellőztetőt, akkor a képedbe fújja, lehet utána órákig köhögni. Mindezt megakadályozza az a kis vacak szűrő. Helyesen tetted, hogy betetted. Takarításkor érdemes kiporszívózni az ablaktörlő motor környékét, ott jön be a szellőztető levegő. Ajánlott még a műanyag burkolat alá berakni egy szúnyoghálót, nem lesz olyan ronda, de sok koszt felfog.
Szerintem a két hiba nem nem függ össze egymással. Azért egy futómű ellenőrzést nem ártana csinálni, időnként akkor is meg kellene tenni, ha nincs semmi tapasztalható hiba. Ne is legyen. Ha már nyalja a gumit, vagy félre húz, akkor már régen rossz. Félre kopott gumit pótolni nem egyszerű, hogy azonos legyen a másik oldalival.
Ebben volt. Valami annak látszó papircsík. Szétmállva. Ahogy levettem a fedelét, egy jó adag por, kosz hullott a kocsiba. Elég volt kibányászni a régi szűrőt.
Bár ezek szerint akkor vagy a lelkes első tulaj, vagy a kereskedő tette akkor bele. Valószinübbnek tartom, hogy inkább a tulaj. :)
Na mindegy is. Mindez úgy jött elő, hogy valamit kerestem itt a fórumon, és felbukkant egy olyan hsz is, amiben szerepelt a pollenszűrő. Mondom óó! Ilyen is van a kocsiban? Vagyis lennie kellene? :P
Végülis kis kedvezménnyel kemény ezer pénzért cseréltem a darabot.
Ma délután kicsit átgondoltan a kocsival kapcsolatos dolgokat. Pár éve fékbetétet kellett cserélnek, mert a jobb első keréknél elfogyott, és már a fémet ette a tárcsa.
Tavaly meg ugyanennél a keréknél kellett féltengely-csapágyat cserélnem, mert kezdett behalni. (írtó hangos lett.)
E kettő hiba összefügghet egymással? Meg kellene ejtenem egy futómű beállít(tat)ást? Vagy szimplán csak a véletlen műve, hogy eme 2 hiba ugyanannál a keréknél jelentkezett?
Egyébként ezeket leszámítva eddig semmi problémám nem volt kis dobozkával. :))
Nekem lassan 80000 lesz benne, de tulajdonképpen én is csak a szűrőket és a testnedveket (fékfolyadék, fagyálló, váltó és motorolaj, ablakmosó folyadék) cseréltem. Ja, meg a hátsó lengéscsillapítókat. Nem vettem ugyan észre semmi rendelleneset, de egyik kerékcsere alkalmával megemelve az autót láttam meg, hogy az egyik lengéscsillapítóból szivárog az olaj. Gyertyacsere még várat magára, majd ha elérte a 105000-et. :)
2004-es 1,3-as 92 LE Wagonunk a napokban elérte a 90e km futásteljesítnényt. A gépkönyve szerint ilyenkor ildomos kicserélni ezt-azt rajta.
Viszont olvastam itt egynémely hsz-ben, hogy felesleges pénzkidobás volt, mert a gyári alkatrésznek semmi baja se volt (még).
Szóval azt szeretném kérdezni, hogy mi az, amit feltétlenül javasolt cserélni? Látszatra/érzetre semmi probléma nincs a kocsival, és szeretném, ha ez így is maradna, de feleslegesen nem verném költségekbe magam. Hangsúlyozom, FELESLEGESEN. Mert ami jár, az jár a kis jószágnak.
Anióta nálunk van (8 éve [50e km]), motorolaj (és szűrő) rendszeresen lett cserélve, kapott friss váltóolajat, hűtővizet, fékbetétet/féktárcsát, levegőszűrőt, a napokban pollenszűrőt (eddig úgy tudtam, az csak a klimás modellekben van :O).
Ja értem, azt hittem a kezdetit is befolyásolja, nem csak azt, hogy gyorsabban megy le.
Nekem mindegy, nem az én kocsim, csak használom jelenleg és mivel a tulaj nem ért hozzá semmit, így próbálom kideríteni, hogy van e valami nagy gebasz, vagy nyugodtan használható a kocsi.
tavaly szeptember, október körül volt valakinek egy hozzászólása itt, hogy a levegőcsőben lévő hőérzékelő vezetékeire egy ellenállást beépítve a hideg alapjárati fordulatszám csökkenthető.
Én ezt az ősszel be is építettem, de már nem emlékszem az ellenállás adatára... keress vissza.
Nekem így most hidegen 2000 -2200 körül indul és kb 10-15 mp után lemegy szépen 1500 környékére a fordulatszám. Egész télen kifogástalamul működött
Erőteljesen gondolkodok azon, hogy a sárga-fekete szálba beiktatok valami kisméretű, és könnyen elhelyezhető kapcsolót, mert a műszerfalat nincs szívem szétfaragni, éjszakai közlekedésnél sokkal jobban kíméli az ember szemét az óra visszafogott fényereje, a tervezésnél talán nem gondolt senki arra, hogy nappali verőfényben nélkülözhetetlen a világítás használata.
Végre elszántam magam az időmérő óra szétkapására és megforrasztására a megforrasztandóknak. Nagyon úgy tűnik, hogy ólommentes forrasztóónnal volt csinálva, szép repedések voltak a forrasztásokban.
Akkor most kérdéssel jövök. Lehet, hogy csak nekem olyan halovány, ha felkapcsolom a világítást? Úgy tűnik, ilyenkor nem sok mindent lehet látni, nappal legalábbis.
Kellemes ünnepet és meredeken zuhanó benzinárakat kívánok mindenkinek.
Ha lesz egy kis időm fotót is teszek fel, de a gerince a dolognak a következő - legalábbis G13BB-n (de gondolom máshol is hasonló):
Itt a pillangószelep-ház alatt keress egy kb. 15 centi hosszú, kb. 10-20mm átmérőjű (bocs, nincs nálam az autó, fejből ennyi megy) csövet, amelyet mindkét végén 2-2 6-os csavar rögzít. Ez egy jellegzetes darab, észre fogod venni.
No nekem ez volt teljesen, mondom: teljesen eltömődve.
Ennek a végén van maga az EGR szelep, amit kiszerelve alaposan meg tudsz tisztítani. Ez mondjuk nálam alig volt ko(k)szos :)
A többi motornál is ugyanaz az elv: meg kell keresni mi köti össze a szívócsövet a kipufogóval :)
Érdekes, a 14-es biztin van a "Tartozék dugaszoló aljzat". Egyáltalán volt olyan széria, amin az gyárilag be volt kötve? Én pár éve szereltem be. A vezeték ott volt,. csak rá kellett csatlakozni.
A Cigar (Szivargyújtó) biztijével szemközti oldalon van. ABS 10A-s mellett van feliratozva NW H értéke 15A mellette két feliratozás nélküli rész majd a Heater 25A-s bizti. Igen a rajzon nem szerepel, most töltöttem le a szerviz könyveket és meg is találtam a biztosíték elrendezéseket a tápellátási rendszer kapcsolási vázlat résznél. 3 típusú elrendezés az enyém. csak a kocsiban fel van iratozva, igaz bizti nincs bent.
Nyaron viszem vizsgara, majd megirom ha atirtak. Jelentosege amugy is csak jovo telen lehet, ha szmogriado lenne. De csodalkoztam, mert a szinten 2004-es ddis mar zold matricas volt mikor megvettem.
Semminek. Normális esetben központosít a 4 kúpos anya.
Azaz talán azért, hogy még egy tróger gumis se baltázhassa el nagyon a kerék feltételét...
Az enyémen gyárilag nincs is, de sok Suzukin van. Én speciel rühellem, mert Audin előfordult már olyan eset, hogy le kellett vennem a fékdobot is a kerékkel és csak úgy tudtam kiütni belőle - annyira rárohadt :(
N, majd ha betelik a forgalmi, teszek egy próbát, de vannak kétségeim a javítást illetően. Mert ugye a probélma gyökere az, hogy a környezetvédelmi besorolás az uniós csatlkaozásig más volt. Aztán később is változtatták. Tehát a csatlakozás előtt forgalomba állt járműveket nem is tudták Euro 4-es bvesorolásba tenni az adott esetben. Csatlakozás után a jogszabályi változások miatt már a 4-esbe kerültek. Lehet majd a gyártótól is kérek igazolást a besorolásról, aztán úgy megyek a tokmányirodába. Olyan országban, ahol visszamenőleges hatállyall alkotnak törvényeket, ott minden lehetséges. :)
Semmi nem kell hozza, siman atirjak, mivel az adott motor eleve teljesitette a normat.
Mivel csinaltunk mar ilyet, tudom, hogy roppant egyszeru a menet. Mivel a forgalmiba beirt adat HIBAS, ezert javitani kell, nem az autót atminosittetni.
Amúgy a gyártótól is lehet papirt kerni (Toyotához kellett, az 2003-as gyartasu volt).
Nem fogják kijavítani. ezzel már én is futottam egy kört. A lényeg röviden az, hogy nem az számít mit tud a motor, hanem az, hogy az uniós csatlakozás előtt állították-e először forgalomba, vagy sem. Ha előtte, hiába Euro 4-es lenne, akkor is csak kék plecsnit kapott. Ugyanaz 2005 május 1 után már zöldet. Van/volt lehetőség az átminősíttetésre, de ehhez KPM-nél kellett műszakiztatni, ahol a zajszinttől kezdve minden szärt megnéztek volna és még így sem biztos hogy megkapta volna. Ha egy kritériumon elhasal, akkor annyi. A vizsgadíj viszont lényegesen magasabb lett volna. Tulajdonképpen ez is a magyar jogrendszer fonákosságát mutatja. Úgy gondolom, jobb helyeken a 2005 május 1 utáni műszaki vizsgán automatikusan új besorolásba kerül. Vicc, hogy az uniós csatlakozási dátumtól függ, hogy egy autó milyen euro kategóriába lesz besorolva. Volt aki át tudta soroltatni egy sima műszaki vizsgán is, de az csak azért sikerült, mert a műszaki vizsgaállomás nem volt tisztában a hatályos jogszabállyal. Hozzá kell tegyem, nagyon gázos megfogalmazás volt, de többszöri olvasatra el lehetett igazodni.
Pont ezért akarjuk még melegében a kereskedővel lerendezni a dolgot, javítsa ki, csinálja meg, után még lesz egy évünk hogy reklamáljunk nála ha nem jó valami.
Még szerencse hogy a magyar szabályok legalább egy kicsit kedveznek nekünk ha kereskedőtől vesszük a portékát.
Azok a ... nádrágók. Annyira megszigorították és szigorítják tovább a környezetvédelmi előírásokat, hogy azok már betarthatatlanok. Lásd VW botrány. Annyira ki van élezve a rendszer, hogy az a csoda, hogy nem világít minden autóban. Egyes hibákkal még tökéletesen működik az autó, de van, amikor a hiba már belepofázik a motorvezérlésbe. Na akkor kezdődnek igazán a gondok és a zsebbe nyúlások.
Azért arra számíts, hogy szinterezés után nem, vagy csak nehezen fog felmenni a kerék a központosítóra. Szinterezéssel elég vastag réteg kerül a felületre. Mondjuk ha többször van festve, akkor is ugyaneza helyzet. Gyárilag elég vékonyka festés van rajta. Tegnap cseréltem le a kerekeket. feltettem a nyári gumis szettet. A télit felnistől vettem, vadonat új volt a felni és a gumi is. Kis apró rozsdafoltok látszanak a felnin, gyakorlatilag az öt és fél éves felni hasonló állapotban van mint 12 éves gyári. Egyébként a téli szett felnije is totál ugyanolyan mint a nyári, szerintem egy gyárban készültek. Elég vékony a festés rajta és nem látom hogy lett volna alapozó a fekete festék alatt. Szerintem éppen ezért vedlenek ezek. Nincs alapozva, csak az acélra rá van fújva a fedő festék oszt jónapot.
Érdekesnek tartom hogy ennyire rohadna a Suzuki felnije.
Családban van egy ignis már jó pár éve annak a télije lemez. Eddig 1x festettük le hogy ne legyen olyan csúnya, mert picit megkapta már a felületi rozsda.
Ha meglesznek a felnik és festeni kell, vagyis szint ereztetni fogom, megmondom majd a tapasztalatot vele hogy rohad e vagy sem.
De a többiek is írják meg nyugodtan mik a tapasztalatok, vagy mindenkinek alu van?
Ha nagyobb mélyet akarsz nem marad más mint beáldozni a csomagtartót. Vagy egy nagyon jó fejegység és középmély hangszórókat venni a drágábbik fajtából :-)
Először nézd meg, hogy a testelés jó-e. Magyarán a motor ott hátul testet nem kap, vagy a +12 V-ot nem kapja meg. Ha test van, nyilván a +12 v hiányzik. Akkor amotortérben kellene megkeresni azt a pontot ahonnan hátra megy a vezteték, hogy ott még megvan-e.
A gyári hangszóróhelyekre beépíthetők lófüttyöt nem érnek. 10 centi az 10 centi.
Én anno 10 évvel ezelőtt ilyesmit barkácsoltam. Helytakarékos és viszonylag (legalábbis az én igényeimnek megfelelően) szépen szól. Egy kapcsolóval átkapcsolható a hátsó tetőhangszórókra, ha ki kell venni a "kalaptartót".
16x24-es ovál van benne.
Volt, aki írta, hogy ovál hangszórót nem rak be, aki szereti a szép hangzást, de a wagon motorzajához teljesen megfelelő.
Köszi szépen! Esetleg valami más hely neki? A csomagteret nem szívesen barmolnám szét csak ezért, annyira azért nem fontos a hifi, csak kicsit normálisabb mélyet szerettem volna.
Valóban van sok 14"-es felni opel és egyéb márkatársaikban, de én gyári méretekkel szeretnék felnit találni. Talán még 1/2" szélesség eltérés felfelé mehet, de agyátmérőből nem szeretnék engedni, főleg azért mert nem akarom tehermentesítő-központosító gyűrűvel használni.
Ha most nem találok normális felnit akkor a téli gumit ledobjuk róla és fel a nyárit. Majd télre keresek másik szettet.
Amúgy egy jól lekezelt, festett acélfelninek nem szabad rohadnia, max évek múlva a sérülések miatt felületi rozsdát kaphat.
Ja és azt ne is írtam hogy színtereztetve lesznek majd a felnik...
Biztosítékot nézd meg. Utastérben a vezető oldalon bal oldalt a lábtérnél. 13-as számú, felső sorban a kilencedik. Cigar feliratú. 15 A-es kell bele. Azon a biztosítékon nincs semmi más, ezért működik minden.
Gumival, felnivel nehéz dolgod tutira nem lesz, mivel kb. minden felmegy rá, ami 15-25 év közötti kisautókon volt...
Opel, VW, Audi, sőt... Ezekből rengeteg van, gombokért.
Ja igen, minden jó rá, csak a gyári nem. Erre mindenki savazhat, de ne tegye. Van kis tapasztalatom van az ügyben...
(és amúgy autógépész is vagyok... majdnem... most írom a diplomamunkámat)
Annó azzal kezdtem, hogy a gyári felnikre téli gumit tettem, de alig vártam hogy elkopjon: kukáztam őket a fenébe. Olyan módon sérülékenyek és rohadnak, hogy ilyet még nem láttam. Csak én jártam így?
Azután felkerült a 80-as Audim nyári garnitúrája Golf GTI felniken (ezek nagyon szépek és valami csoda folytán nem rozsdálnak), azzal is elszaladtam vagy egy százast.
Ég és föld volt a gyárihoz képest - a nagyobb gumi miatt, gondolom, mert a felni maga jóval nehezebb. Tavasszal alig vártam, hogy feltehessem - és nem az esztétika miatt!!
Ezt kapta most a téli (165/65-el), nyárra pedig vettem Rial alukat. Kapaszkodjatok meg: azt mondták ez Puntóé.
Ilyen király könnyű felnim még soha nem volt: szerintem fele annyit nyom, mint a GTI...
A gumiméreten itt még dilemmázok, mert jelenleg 185/60, és egyáltalán nem rossz. Sőt! De talán maradok a 165/65 mellett. Az nagyobb húsra, mint a 175/60 (az eggyel szélesebb, de eggyel kisebb peres mindig kicsit kisebb)
A lényeg, hogy feltehetsz bármit, ami 14" és 4x100 (4x98 at is nyugodtan... és simán használom őket vegyesen vagy 15 éve), de ha rám hallgatsz alut veszel, mert azt nem kell évente festeni...
(vagy tisztességes acélt, de az ritka, mint a fehér holló!)
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Wagonkánkban a szivargyújtó nem működik ( eddig működött. ) GPS- töltőjét csatlakoztattam, de semmi nem történik, nem ad ki feszültséget ( előtte működött) Másik töltő (telefon) működött de most az sem ad ki feszültséget. Semmi kísérő jelenséget nem tapasztaltam. Rádió, világítás működik. (2004-es 1.3-as VVT-s benzines) Segítséget előre is köszönöm.
Szép estét! Az a kérdésem hogy ha megjelent a tankolásra figyelmeztető ikon a műszerfalon, ilyenkor hány kilométert lehet még vele menni? Köszönöm előre is a válaszokat...
Elsősorban amit a pénztárcád enged olyat kell venni. Amúgy meg a fejegység sokkal többet számít mint maga a hangszóró. Mélyláda ülés alá nem a legjobb, mert nem lesz "tér" ahol kiszólja magát.
2002-es WagonR-be szeretnék új első hangszórókat venni mivel a gyáriak elég vacakul szólnak, illetve az egyik el is füstölt már benne. Kicsit el vagyok veszve, hogy melyiket vegyem, elég sok 10 cm-es hangszóró kering a neten.
Esetleg van valakinek valami tapasztalata, melyik az aminek elfogadható hangja van? Inkább közép és magas tartományban szépen szólót keresek, és utána gondolkodom a vezetőülés alá egy mélyláda beépítésén is. Ilyet csinált már valaki itt?
M13A-ba 2,2 l olajat ír a gépkönyv, de ennél szerintem több megy bele egy kicsit. Hűtőfolyadékot meg talán 5 litert ír. A fagyállót ne keverd előre össze desztillált vízzel, mert lehet hogy neked sem jön le az egész. Én annak idején órákig pancsoltam, mert körülbelül csak a fele jött le a hűtőfolyadéknak. Utána sokszor átmostam tiszta vízzel, míg már nem volt színes a folyadék. Után desztillált vízzel mostam át vagy 3-szor. Utána a tömény fagyállót öntöttem bele és úgy keveredett össze.
Jaa, ha jól emlékszem a csapok hornya ferde pályás, azaz, ha a rács teljesen fölfele van fordítva és fölfele húzva, akkor jön ki jobban. De, az első után meglátod.
Gépkönyv szerint G10A motornál 3 év vagy 45000 km csee periódust ír. M13A-nál ha iridium gyertya akkor 105000 km vagy 6 év. Ha nem iridium, akkor sűrűbben. Nekem még a gyári van benne, akkor éppen most lett volna esedékes a második csere. :) Köszönik szépen a gyertyák, szépen muzsikálnak. Km még messze van a 105000-től.
Kipattintod, vágsz néhány alátétet pl. bőrlyukasztóval valamilyen anyagból (karton, müa., stb.), ráhúzod a rács csonkjaira és mehet vissza a helyére. :)))
Az utastérben lévő műanyag légterelők másoknál is hajlamosak önállósulva elforogni függőleges irányba? Van rá ötletes megoldás, vagy nekem kell kitalálni valamit? :-)
Szétszedték a kocsim. A benzinbeöntő fémcső egy részen el volt rohadva...szerencsére a jó ismeretség miatt nem került túl sokba ... de mérgemben felraktam a netre, eladom, ha sikerül. Csak előbb össze is tudják szerelni. :)
Ha jól gondolom az a változat ahol két hengeren trafó van a másik kettőn pedig gyújtókábel gyertyapipával.
Ha jól értem az egyik gyertyapipát lehúzod a gyertyáról, bedugsz a pipába egy csavarhúzót és a csavarhúzó fém részét testhez teszed. (Mindig ugyanazt a pipát?) Indítasz és beindul. (maximum három henger)
Ezután a pipát visszatéve egész nap indul.
Ha így van akkor azt csinálod hogy a párban dolgozó hengerek egyik gyertyájának szikraközét indításkor kiiktatod, tehát a trafó "terhelését" csökkented. Így könnyebben beindul az a henger amin a trafó van.
Okok:
- Túl nagy gyertyahézag (mikor volt gyertyacsere?)
- Eszi az olajat. Reggel hidegindításkor az olaj lecsapódik a gyertyán és szigeteli azt. A kiiktatott terhelés miatt a "többlet energia" átüti ezt a szigetelést.
- Érintkezési hiba van a trafónál vagy a gyertyakábelnél.
- Mégiscsak gyengélkedik az a trafó vagy a gyertyakábel.
Másfél-két hetente tele kell tankolnom, mert ezzel járok munkába is...Szerdán el kell kezdenem megoldani a problémát, mert drágul a benzin is. :D :D 8 éve használom, 100.000 km-t tettem bele...eléggé para, hogy ezek után jönnek a bajok...Egyébként csodaszép kasztnija van, nem rohad sehol, gyertyákat 1 hónapja cseréltek benne, addig azt sem tudtuk hogyan lehet hozzáférni. A fényszóró kapcsoló egy tízezresbe fájt tavaly...még 100-at is megért volna, mert volt, hogy jöttem 90-100-al sötétben és egyszer csak elfelejtett világítani.
Ezeken kívül olyanokat kellett csak cserélni, ami kopik.
Alapjában véve elégedett vagyok, de nem szeretnék többet rákölteni, mint amennyit ér.
Hát igen. Én sem szakszervizbe viszem, mert egyrészt nálunk nincs, másrészt drágábban dolgoznak mint a szerelő, akihez minden autómat vittem. Mondjuk ezt a kis dobozkát csak műszkizáshoz és olajcserékhez szoktam szerelőhöz vinni, mert mást nem kell/kellett csinálni rajta. De, tavalyelőtt hátsó lengéscsillapítókat cserélni. Szerencsére nem igazán kell szervizelni. Az előző autómon mindig volt valami bütykölni való egy hosszabb út után. Jó, az idősebb is volt jóval, meg eleve leharcoltabb állapotban került hozzám mint a Wagon.
Ezt a "típushiba" dolgot itt olvastam először ezen a topikon, és a bontóban is ezt mondták.
Valóban van egy védőlemez műanyagból, néhány műanyag patent tartja.
Amikor levettük a lyukas csövet, az enyhén poros, piszkos volt, ezt egy ronggyal le lehetett törölni. A poros (sáros) réteg alatt a vascsővön egy fényes, fekete színű, érdekes tapintású - olyan, mintha gumibevonat lett volna - réteggel be volt vonva. Egyedül a gumicső csatlakozástól pár centire púposodott fel ez a bevonat, és alatta rohadt ki a cső. Erre a részre már nem dobálta a kerék a sarat, vizet mert eléggé távol volt tőle. De nem kizárt, hogy jutott ide is a nedvességből.
Olyannak tűnt, hogy vagy beszereléskor, vagy valami más ok miatt az a gumiszerű bevonat itt valamikor megsérült, és innen indult a korrózió. 14 évet kibírt, és a többi részen hibátlan volt a bevonat, szinte újnak nézett ki.
A visszaszereléskor a műanyag takarót, ill. védőlemezt gondosan visszatettük, csak új patentekre volt szükség, mert az eredetiek lebontáskor eltörtek. Ahol a hiba volt, az ettől a védőlemeztől mintegy jó arasznyira volt.
Nem sok hibám volt eddig, de ha szervízbe vittem, az ottani személyzet már a munkafelvételnél azzal kezdte, mit akarok, már több mint 6 éves, nyugaton ezt kidobják már. Nekem ez a duma nem tetszett, leszoktam a nagyképű szervizesekről, vagy magam megoldom (pl. nekem is kellett fényszóró kapcsolót cserélni - ki is cseréltem azt az ominózus gyenge csatlakozódarabot is), vagy találok olyan szerelőt, aki nem fikáz.
Ez a benzinfolyás "típushiba", de ennek is oka van. Több helyen olvastam, ezt az ominózus csőcsonkot egy terelő lemez védi. Mikor az onnan hiányzik, akkor a vizet, sárt a kerék a csonkra dobálja. Innen már csak idő kérdése, hogy a csonkra tapadt nedves föld alatt a rohadás mikor ér el addig, hogy kilyukad és tankoláskor folyik. Egyébként már arulkodó jel lehet ha tankoláskor a tanksapka levételekor sosem hallunk szuszogó hangot. Ez már azt jelzi, a rendszer tömítetlen valahol. Nekem sem szuszog mindig, nyilván a hőmérséklet függvényében változik, de nagyjából 10 tankolásból 7-8 alkalommal szusszan mikor a sapkát leveszem.
> Szerelőnél vajon mennyibe fájhat egy ilyen javítás?
Hááát erre én nem tudok válaszolni. Szerelőt kéne megkérdezni.
Először is el kéne dönteni, hol csöpög.
1. - van egyszer egy fém beöntőcső. Mondják, hogy ez el szokott rohadni - állítólag "típushiba".
2. - erre a fém csőre egy gumicső csatlakozik, ez is kirepedhet, megsérülhet, elöregedhet ...
3. - a gumicső másik vége a tankra csatlakozik, amin van egy fém csődarab.
4. - a csatlakozási pontokon acéldrótból készült csőbilincsek vannak - (ezek szorítják rá a gumicsövet a fémcsövekre). Esetleg nem szorítanak eléggé ... (vagy elvágták az öreg gumit)
5. - és a tank. Nagyon valószínű, ha csak tankolásnál csöpög, nem a tank a hunyó ...
Miután kiderült, hogy nálam a fém beöntőcső lyukas, azért csöpög, elidult az érdeklődés ...
Az autósboltban azt mondták meg kell rendelni, van eredeti horror áron, és van utángyártott, amit külföldről szereznek be, pár hét a beszerzés ...
Suzuki bontóban ritkán van használható bontott, de ott akkor épp volt utángyártott új, de sajnos nálam nem jött be. Ezt 15eFt-ért adták. Ha nincs vonóhorog, valószínűleg ez is jó lett volna.
Ami a szerelést illeti, kb. egy órai munka, de ha nincs gubanc, akkor annyi sincs.
Javasolnám, hogy ne a kút pisztolyával tankolj, hanem egy kannába, és töltsd be onnan. Arra vigyázz, hogy ne menjen mellé !!! Állj egy száraz betonos helyre, és figyeld meg, csöpög-e. Nem árt, ha van segítség a figyeléshez.
A dióda valahol a vezető felőli oldalon bal oldalon az oldalfalon lesz a lábtérnél. Pontosabb helyet nem tudtam kinézni a rajzon. L32-vel van jelölve. Van ott másik dióda is. A padló kábelköteghez csatlakozik.
Így már értem. Most így első körön az ábrán jelzett 3-as számú dióda hibájára tudok gondolni. Ezt hivatott szétválasztani a belsőtér világítás kapcsolását a figyelmeztető zümmögőtől. Ha a dióda szakadt, akkor nem kapcsol fel a belső világítás, de a zümmögő ettől még működik. Tulajdonképpen nincs is más tippem, csak a dióda. Kábeltörés esetleg még a 2-es pont és a dióda, valamint a dióda és az 1-es pont között lehet, de én erre nem látok sok esélyt. Inkább a dióda adta meg magát. Az viszont jó kérdés, hogy helyileg hol helyezkedik el. Fogalmam sincs.
A fenyszoro bekapcsolast jelzo sipolo mukodik nyitott bal elso ajtonal, de nem eg a belso vilagitas ha csak a bal elso ajto van nyitva. Es ezert nyitas utan vissza is zarja az osszes zarat magatol a fel perc utan, ha nem nyitok ki mas ajtot is. Gondolom ugyan arrol a kapcsolorol kapja mindketto renszer a jelet, es valamelyik osszekapcsolo kabel torhetett meg. Talan egyszerubben is le lehetett volna irni, de mar kesore jar ☺
Mármint az ajtózár zár vissza nyitás után? Ha igen, az teljesen különálló dolog az utastér világítás kapcsolójától. Erről a kapcsolóról kapja a jelet a világítás bekapcsolva felejtést jelző. Az ajtózár külön dolog. Ha csak az az egy ajtó zár vissza, akkor szerintem az ajtóban lévő zár elektromos rendszerében kellene keresgélni.
Van viszont egy bosszanto dolog. A bal eslo ajtonyitas erzekelo vacakol, nem erzekeli az ajtonyitasokat es pl. visszazar . Viszont a lampa felkapcsolas jelzo erzekel, es sipol ha kinyitom bekapcsot lampanal. Nem tudod hol es mit erdemes ellenorizni?
" Így aztán a visszajelző lámpácska akkor világított, amikor a világítás ki volt kapcsolva"
Megerositem, ez nalam is igy van a felso csikban, de csak gyujtason vilagit. Segit megtalalni a kapcsolot sotetben. Kivett kulcsnal ugyan ugy lekapcsol, mint a radio is nalam.
75w90 GL4 vagy GL4+. A GL5 nem jó, az más anyagú váltókhoz való. A márka az már olyan, kinek melyik szimpatikus. Sokan a Castrol Syntrans Transaxle olajat használják. (nem olcsó)
Nalam csak a kozepreszen vilagitott, a felo csik tomor muanyagnak tunt vilgitas nelkul. Sotetben mindig ugy keresgeltem a bekapcsolasig vakon 😆 De persze konnyen lehet hogy csak kiegett anno.
Pedig a gyáriban benne van a kis izzó. Akkor lehet rossz volt, esetleg nem volt jó a forrasztás. Utángyártottnál az volt a probléma egy szériánál, hogy az izzó egyik szálát rossz helyre forrasztották. Így aztán a visszajelző lámpácska akkor világított, amikor a világítás ki volt kapcsolva. Bekapcsolt állapotban elaludt. Házilag át lehetett forrasztani a jó helyre, de kellett némi ügyesség hogy ne hulljon darabjaira a kapcsoló.
" Ha kapcsolót veszel, eredetit vegyél, ne utángyártottat. Nem sok az árkülönbség, de az utángyárttban sorozatban elforrasztották a visszajelző izzót. (lemerítette az akkut)"
Mostanaban csereltem at a kapcsolokat utangyartottra, es ezek tokeletesen mukodnek nalam 2004-es evjaratokhoz. Sumo webshopban 4250-ert adjak aljzattal. Nekem a gyari nem volt megvilagitott, ezek igen.
A kapcsolót nem nehéz cserélni. A körülötte lévő burkolatot le kell pattintani, aztán a kapcsolót egyszerűen csak kihúzni a helyéről. Az újat benyomni a helyére és kész. A bánatos csatlakozó aljzat javítása kicsit macerásabb, mert ki kell venni a kapcsolót tartó keretet, de csavarozva van, kicsit többet kell bontani. Nem egy nagy dolog az sem.
Itt a videó vége felé láthatod azt a csatlakozást ami a világításkapcsoló problémáját okozza.
Szerelési kézikönyv létezik hozzá, de publikus helyeken már nem lehet fellelni, a gyártó kérésére törölve lettek szerzői jogok miatt. Ami meg rendes kiadott könyv, az eléggé szűkszavú, abból sok mindent nem lehet megszerelni. A VVT motoros változat motorkódja M13A. De a kép alapján a tied nem VVT motoros.
Más. Hamarosan felkerül a youtube-ra a váltó és a kuplung bovden kenését bemutató 8 és fél perces film. Ha elérhető lesz, beteszem ide, hogy lépésről lépésre bárki megcsinálhassa a sajátján.
Köszi az infókat! Teljesen totál hideg volt a motor mikor elvittük kipróbálásra. Míg kiálltak vele nem láttam semmi kékes füstöt, szerencsére, de figyelünk majd rá.
Vil.kapcsolót nehéz cserélni? Nem mondom hogy autószerelő vagyok de ilyeneket megtudok csinálni.
Szerelési kézikönyv létezik ehhez a típusoz?
VVT-t honnan lehet megállapítani hogy olyan? Motorkód?
A kép alapján ez egy 1,3-as 76 lovas. Nem vagyok benne biztos, de talán ez még szíjas. A láncos vezérlés a VVT motor változattal jött. A szűrőkkel kapcsolatban különösebb instrukció nem kell, nincs nagy különbség köztük. Pollenszűrűnek a szénbetétest az ára miatt nem javaslom. Szerintem nem ér dupla árat. Az Eneos az jó, én is azt használom. Típushiba talán a világításkapcsoló. Az előbb-utóbb mindegyikben megolvad, hacsak azt a rossz kontaktust valaki meg nem erősítette a kapcsolónál. Én is erősebb sarut tettem be, így még nem kellett a kapcsolót cserélni, pedig már olvadásnyomok voltak rajta. A tartalék kapcsoló azért ott figyel az anyósülés alatt. Ha kapcsolót veszel, eredetit vegyél, ne utángyártottat. Nem sok az árkülönbség, de az utángyárttban sorozatban elforrasztották a visszajelző izzót. (lemerítette az akkut) Röviden ennyi. Ja, még annyit, ha csipegeti az olajat, kékes a füst indításkor, akkor nagy valószínűséggel szelepszár szimmering cserés lesz, ami nem olcsó mulatság.
Ma foglalóztunk le szüleinknek egy WagonR+-t 2003.10 havi, benzines 1.3 16V, 96500 km van benne, 5 személyes. Klíma, e.ablak, légzsák, ilyesmik vannak benne.
Lenne pár kérdésem lehet tudnátok benne segíteni. Forgalmit még nem kaptuk meg így pontosabb adatokat nem tudok sajnos mondani.
Milyen vezérlésű a motor, már láncos?
Milyen olaj kell a motorba, 5W-30? Van valami bevált típus, pl Enos? Szűrőknél milyen típusok jók (olaj, levegő, pollen)?
Próbáltuk átnézni az autót amennyire csak tudtuk, szép a belső, nincs leharcolva, kívül azért van pár kisebb karc és horpadás, de nem vészes. Törve nem volt. Motoron folyást nem láttunk, hangja szép és egyenletes volt. A kipuff az lehet hamarosan cserés lesz mert elég rozsdás volt.
Típushibákat tudnátok mondani, mire kell figyelni? Mit lehet megelőzni egy kis odafigyeléssel?
Köszi előre is. Lehet majd lesz még kérdésem.
Amúgy most felnit keresek hozzá, a méreteket már a korábbi hozzászólásokban meg is találtam.
Tankolásnál a mögöttem álló kocsiból szóltak, hogy csöpög a benzin. Jól láthatóan csöpögött.
Segítséggel próbáltam kideríteni, honnan folyik.
Aknára álltam a kocsival, kannából töltöttem a benzinbeöntőbe a naftát, és az aknából figyelte a társam, lát-e valahol folyást. De nem volt sehol semmi csöpögés.
Először pár litert, majd újabb pár liter, végül színültig töltöttük a tankot, és akkor a benzinbeöntő fém csövénél, a gumicsö csatlakozástó kb. 10 cm-re a fémcső felső részénél megjelent a benzin, elkezdett csöpögni. De nem sok, ennél erősebben csöpögött, amikor a kútnál tankoltam.
Ezen a helyen a fémcső majdnem vízszintes. A cső felső részén kb. 1,5-2mm-es lyuk volt, amit csak a benzicső leszerelése után lehetett látni.
Bontóban kaptam utángyártott új beöntőcsövet, de ezt nem lehetett beszerelni, és a próbálgatások (kissé erősebb ráhatások) miatt az új cső levegőztető csöve elhasadt, ekkor aztán tele tanknál már nem csöpögött, hanem ömlött a benzin.
Az én Wagonomra vonóhorog van szerelve, és ennek a tartója akadályozta az új cső berakását.
A megoldás az lett, hogy az eredeti csövet megtisztogattuk, kiköszörülgettük a lyuk melletti részt fémtisztára, kétkomponensű ragasztóval bekentük, annak megkötése után alaposan lefestegettük (jó vastagon), azóta így használom (kb. két hónapja).
Sajnos a beöntő cső árát buktam, illetve mikor visszavittem, a bontós az ár 1/3-ad részét visszaadta.
Ha nem hasad ki a levegőztető cső, akkor minden redben lett volna.
A tankolásnál a pisztolyból elég erősen jön az anyag, és feltehetően pörög is. Így kerülhetett a fémcső tetején lévő pici lyukhoz üzemanyag. Amikor a kannából töltöttem, simábban és talán sokkal lassabban csorgott be a benzin, ezért nem csöpögött. A kiszerelt erdeti fémcsövön semmi hibára utaló jel nem volt, felverődés vagy sérülés. Elkorrodálódott az egyébként nagyon precizen felületkezelt cső - 14 év alatt !!!
A bontós telefonon történő érdeklődésemre azzal kezdte, hogy van utángyártott, de ezt alakítani kell - felmelegítést, meghajlítást mondott.
De amikor érte mentem másnap, azt mondta, van már másik gyártmány, semmi alakítást nem kell vele csinálni. Sajnos nem jött össze.
Sziasztok! Az utóbbi időben minden tankoláskor előfordul, hogy miközben a pisztolyból folyik a benzin a tankba, valahonnan (gondolom egyenesen a tankból) csöpög a benzin, már-már egyre több. Szerintem olyan egy-két dl is... Volt már valakinek ilyen? Mi lehet a gáz?
Opel agila TID kijelzőt keresek a wagonkánkba, nincs véletlenül valakinek egy felesleges eladó vagy hol lehet valami normális árban működőt találni. köszönöm!
Én is tapasztaltam már. Sok mindentől függ, hogy létrejön-e a szikra. Szállj ki öregurasan. Azaz liszállás közben folyamatosan fogjad az ajtó fém részét. Így nem tud koncentrálódni a feszültség. Miközben kiszállsz, folyamatosan leföldelődig a feszültség és nem csap meg.
Kellemes mai napot kívánok minden sorstársnak. A fórum teljes végigböngészése után úgy tűnik, a következőt nem említette senki: az autóm szabályosan feltöltődik statikus elektromossággal, ami kiszállás után, ajtóhoz éréskor kellemesen meg tudja csiklandozni a kis kezemet. Sötétben olykor látom is a szikrát, pedig szinte mindig józanon vezetek. Másnál fellép ez a jelenség? Mármint az elektromos effektus. :)
Sajnos az első hangszórók nagyon recsegnek, ezért szeretném kicserélni őket. Rákerestem itt a fórumon, de csak a méretéra vonatkozólag találtam információkat (10Cm átmérőjű), de arról nem találtam semmit hogyan lehet kiszerelni őket?
Esőmentes szép napot! Tegnap WagonR+ tulajdonos lettem végre. Az autón téli gumi van, de mivel jön a nyár gondoltam veszek felnit, meg nyári gumit hozzá. Sajnos egyáltalán nem értek a kocsihoz, milyen méretű legyen a felni, és a nyári gumi? Minden választ előre is köszöntem
Ha esetleg valakinek pont van egy eladó garnitúrája, kérem ne tartsa magába! :)
Addig, amíg átmegy a műszakin csak tölts rá a legolcsóbb, még jó olajból (GM 10W40). Meleg motornál nekem már nem ette annyira, ezt az olcsóbbik olajat pedig nem is annyira szerette. Igaz a hangja nem is volt olyan szép.
A csak nehezen mozgatható váltókar egyértelműen a váltóbowdenre vezethető vissza? Mekkora meló megcsinálni? Olvastam, hogy maga az alkatrész nem olcsó, de a munkáról nem írtak.
Egyértelműen szelepszár szimeringes a motorom, csipegette is az olajat, hosszabb állás után ha beindítottam a motort, füst jött a kipufogóból, de nem volt egyértelműen kékes a füst.
Ezután lecseréltem az olajat 5W30-ról 10W40-re, bízva abban, hogy ettől picit javulni fog a helyzet.
De nem így történt. Azóta drasztikusan több olajat eszik a motor, és indulás után egyértelműen kék füst jön a kipufogóból.
Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata, hogy a vékonyabb, vagy a full szintetikus olajat kevésbé eszi a szelepszár szimeringes motor?
Sziasztok ablaktörlő kérdésem lenne hogy wagon ban hol van neki a reléje meg a biztositékja mert nem megy se első se hátsó. Hol van helyileg melyik biztositék az.
Az AC a gyújtást követően pár másodpercig működik, de ezt hallani is lehet. Folyamatosan áramot csak a motor beindulása után kap. Ha Te áramot adtál az AC-nak és az megfelelő nyomással továbbította is az üzemanyagot, akkor nem itt a hiba. Egy szakszerű hibakiolvasás egyértelművé tehetné a hibát.
Hali, en nyaron csereltem ki egy univerzalisra, mert a gyari letorott Nem volt nagy munka. Ha jol emlekszem ignisz kacsa oldalan talaltam hozza leirast. Uvd, sy
Szia ha a "régi" típusú tehát hátul van akkor csak kinyitod a hátsó ajtót tetö kárpit simán lejön 1 db csavar fogja és 2 csati és igen tud meglepit csinálni :D 2 tömités van a külsö ami nekem szétrohadt az évek alatt és egy belsö kis kocka.Vagy tömítő valamit használsz direkt nem irok semmit, vagy komplett antenna. Márkás neves autóalkatrész boltok életükben nem hallotak még ilyen tömítésről de utángyártott van böven csak máshol pl:homasita stb stb
Szal az alap szitu, hogy az ősszel volt egy szélvédő csere a technikán.
A jelenséget a télvégén vettük észre, nevezetesen a bal első lábtér kacsaúsztatóvá vált hasonlatossá.
Első körben természetesen a szélvédő ragasztásra tippeltünk, de bárhogy próbáltam keresni, ott nem találtam beázásra utaló nyomokat.
A nyomozás során az első ajtó elülső oldali tömítése lett a következő feltételezett ok, nevezetesen a tömítő gumi alatt a festett felületen felgyülemlett por, és egyéb. Úgy látszott, hogy a por bevezetheti a vizet, ami az első ajtó ajtófék, Ajtórögzítő fülénél bekerülhet a lemez burkolat mögé, és onnan az utastérbe.... Mindenesetre a nevezett rögzítőfülön bőven találtam poros lerakódást ami alátámaszthatja a gyanúmat.
A mai észrevételem: Az ajtóba menőn elektromos kábelköteget burkoló gumi idom a karosszériára elég hézagosan csatlakozik.
Pontosabban: Nyitott helyzetben (Valamiért csukott állapotban nem tudtam megnézni. Nem is értem miért... :Đ ) a gumi elem felső része 1 - 1,5 mm-re eltávolodik a lemeztől. A másik aranyosság, hogy az ajtóba az elem másik fele nem volt rendesen bepattintva. (ezt orvosoltam)
Szerintetek le kell venni a szélvédő csere miatt az ajtót? Továbbá a szélvédő cserével egy időben a tető is kapott egy egészségügyi fényezést, mivel az előző tulajnál kissé szakszerűtlenül mókerolták a jobb első oszlop felett a tetőt, tehát ez is orvoslásra került.
Illetve most agyalok, hogy a fényezésnél valószínűleg a tetőantennát is levették, tehát ott is lehetne keresni a nedvesedés forrását...
5letek?
Hogy lehet a tetőantennához hozzáférni? (Na jó, nem kívülről gondoltam... :P )
Igen, de én könnyen beszélek, mert már több műszert szétszedtem és raktam össze. A nagymutatók viszonylag könnyen lejönnek, de ami miatt aggódni fogsz rettenetesen, a kismutatók. A mutató tengely szögletes, nincs ragasztva, de nehéz hozzáférni. Nagy levegő és le kell tépni. Hirtelen indul meg és nem tudod, hogy a műszer forgó közepe szakadt-e ki, vagy csak a mutató jött le :)))))))))))) (pattanó hang)
Érdemes a tengelyeket egy kicsi szilikonos anyaggal (csak ujjal) megkenni, mert lehetséges, hogy ismételten le kell venni a mutatót. Alaphelyzetben a mutatók lemennek 0-ra, de a rángatástól kicsit elállítódhat és ha ilyenkor a mutatót alaphelyzetre teszed, akkor gyújtás kapcsolásakor fog a valódi alapra állni. Pl. a sebességmérőt akár 8-10 km-el odébb lehet állítani. Célszerű szétszedés előtt a mutatók helyzetéről fényképet készíteni.
szóval 10 perc a cseréje? én a jelenlegi gyárit cserélném fehérre,csak számlapot vennék nemkell komplett műszerfal. A mutatók is könnyen kivehetők? nincsenek beragasztva vagy ilyesmi?
Kb. 10 perc alatt lehet cserélni, ha van :) Érdemes egy rossz műszeregységet szerezni és abból kivenni, vagy ha valaki feketére szeretné cserélni a fehér számlapját. Én, így tettem. :)
Én egy 2002.12.havi wagon r-be szeretnék fehér számlapot. Kérdésem az lenne hogy tude valaki ilyet? és hogy bonyolulte a berakása? neten találtam 11.000ft csak ott találtam kicsit húzós de szép. Válaszotokat előre is köszönöm.
Nekem egy 2000es évjáratú 1,3-as GLX-em van. És nekem is problémás a jobb oldali hátsó ajtó, ami ha akarja ki lehet nyitni, ha nem akarja, akkor nem, és általában nem akarja... :( Pont hétvégén szedtük szét mert kicseréltük a belsejét az autónak (piros üléseket kapott, hozzá tartozó ajtókárpittal :)), és sikerültt is kinyitni, leszedtük az ajtópanelt, de az egyik próbánál már úgy maradt :( Uh most átmenet állapot van és az autó eleje már szép piros, a hátulja meg kék. De a héten kapok zárat és remélem sikerül hétvégén kicserélni és akkor ki tudjuk a többi részt is cserélni (kívül-belül piros lesz :)).
Hello, amikor nekem ilyen gond volt, akkor annak csere lett a vege. A szerkezetben muanyag fogaskerekek vannak, nalam par fog letort. A motor mukodott, a zar nem nyilt vagy zart. Csere lett a vege, 25e penzba "fajt" (tenyleg fajo volt). Utana meggyogyult.
Egyértelműen szelepszár szimeringes a motorom, csipegette is az olajat, hosszabb állás után ha beindítottam a motort, füst jött a kipufogóból, de nem volt egyértelműen kékes a füst.
Ezután lecseréltem az olajat 5W30-ról 10W40-re, bízva abban, hogy ettől picit javulni fog a helyzet.
De nem így történt. Azóta drasztikusan több olajat eszik a motor, és indulás után egyértelműen kék füst jön a kipufogóból.
Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata, hogy a vékonyabb, vagy a full szintetikus olajat kevésbé eszi a szelepszár szimeringes motor?
Nekem úgy rémlik, hogy vagy itt, vagy az ősök honlapján már írta volna valaki, hogy egy műanyag fogaskerék lenne benne, és ha letörik a fog, akkor csak zörög, de nem nyit.
Ismerős! Nem a rudazat, hanem maga a zárszerkezet, ami egy kb öklömnyi szerelvény (ide csatlakoznak a rudazatok). Tovább nem szedhető szét. Viszont átitatható, zsírozható. Nekünk egy ilyen zsírzást követően 2 évet bírt ki. Ősszel lett ismét kenve, és egész télen jó volt.
Igen. Ha megnyitod a 29495 hozzászólásomban lévő pdf fájlt, akkor ott a második képen alul a fehér alkatrész az amiben a motor van. Azt kellene szétszedni és megnézni.
Véleményem szerint nincs összefüggés a kettő között. Én arra tippelnék, hogy a zármotornál az érintkező nem záródik mikor nyílik. Így aztán hiába kap záró impulzust, mivel a kontaktus szakadt, így a motor nem fog működni.
Én is ebben vagyok érdekelt. 2002-es 1,3-as 4 üléses piros (ez azé' fontos, mert mi itthon Piroskának hívjuk a családtagot!).
A 29442-es hozzászólásban 2016.02.08-án én is beszámoltan egy ajtózárral kapcsolatos, pontosabban a hátsó csomagtér ajtót érintő anomáliával. Pontosan itt .
Az előzmény az volt, hogy a jobb hátsó ajtó zárját ki kellett csaerélni.
Ezután a hátsó ajtó (csomagtér ajtó) működött szokatlanul, és a mai napig ezt teszi.
Azt kérdeztem, van-e köze a jobb oldali hátsó ajtó zárcsréjének valami köze a hátsó ajtóhoz.
(Nem pontosan így tettem fel a kérdést, de a lényege talán ez.)
Figyelem az általatok jelzett zárprobléma fejleményeit, hátha az én kérdésemre is adatik megoldás!!!
Aztán talán én is nekiállok bontani, szétszedni, ..., beszámolni.
(Csak legyen a garázsban - csillag típusú - kicsit jobb idő!)
majd a bal1 ajtózárat is szét kell kapjam, a rudazatok valószínű zsírmentesek, télen befagy, de úgy, hogy maga a rudazat, kp se nyitja ki, a pöcök se húzható fel, csak ha kiolvad. majd egyben nekiesek ha jön a napos idő
Esetleg ha utólagos beépítés a központi zár, akkor elképzelhető, hogy a hátfali ajtót nem vonták be a rendszerbe. Az 1000-es motorúba nem volt széria a központi zár. Pontosan milyen típusról van szó?
A szervizkönyv alapján azt látom, hogy nem találtam olyan verziót aminél ne lett volna a hátfali ajtó bevonva a központi zárba. Tehát azt is nyitni-csukni kellene a rendszernek ha valamelyik első ajtót nyitod-zárod. Viszont a hátfali ajtó nyitása-zárása az utasajtókat nem nyitja-zárja! Erre oda kell figyelni ha magára hagyjuk az autót.
Nem is tudtam, hogy a csomagtér ajtó zárját is lehet a központival működtetni... Vagy ez már a fiatalabb wagonokban van? Mert én úgy vettem az enyémet, hogy csak kulccsal nyílik.
Ha zümmög, az jó jel. Egyrészt kap áramot, másrészt nincs leégve. Vezeték hiba nem lehet, akkor nem zümmögne. Esetleg ha a testkábel törött, akkor gyengébb lehet a kontaktus. De ácsi, úgy emlékszek a testet magáról az ajtóról kapja, nem vezetéken keresztül. Szét kell szedni a zárat teljesen. Ki kell szerelni az ajtóból és úgy szemrevételezni. Könnyen lehet fogaskerék törés van, ezért a motor csak forog és forog, de nem viszi a mechanikát. Bontóban kell másikat keresni.
Ha emlékezetem nem csal, akkor a régebbi Wagonokba nem lehet betenni az Ignis motort, ha jól tudom, a karosszéria első része csöppet át lett szabva a méret miatt. (pár centi) Ugyuri kolléga a két autójának ismeretében minden bizonnyal meg tudja mondani a frankót. :)
Azért gondoltam rá, mert láttam eladó Wagon R+-t Ignis motorral. A helyzet az, hogy az autóban közel 300 ezer km van, és bár nem volt hajtva de azért fel kell készülni egy motor cserére.
A mai nap csúcspontja 70 km szakadó esőben az indexkar meghalt magátol indexelt kattogott a relé meg mindent csinált.WD40 kontakt spray semmit nem ért majd FÉKTISZTÍTÓ én mondom csodákra képes :D azóta jó
Hali nekem is szintén ez volt a gond,viszont konkrétan ki tudtam nyúlni a szélvédőn,megoldás visszavinni ahol cserélték szépen megnézik hol ázik be és meg kell csinálniuk mert ez igy nem jó.Ám a belső keringést is el kell felejteni ebbe az esös időben mert az is tud illetve antenna tömités tud még érdekes dolgot csinálni.
Szerintem egy atepites ara kozeliti egy olcsobb peldany erteket. Ha egy varosi karcosabbal is beered, igen nyomott aron megkaphatod kis keresessel. Nekem a vvt fogyasztasa az 5,0 es 10,1 kozott mozog, terhelestol es sebessegtol fuggoen. A spritmonitor.de -n akad statisztika minden motor tipushoz, szurheto is.
Egy bosszantó jelenséggel vagyok kénytelen szembesülni. Nevezetesen, az ősszel volt egy szélvédő cserém, és valószínűleg a servicében a "szakemberek" sikeresen elügyeskedhettek valamit.
Szerintetek mi lehet az oka, hogy a bal első lábtérben lassan uszodát lehet nyitni? Illetve gondolkodom, hogy néhány halat áttelepítek az akváriumomból...
Akkor most komolyan: Szerintetek mit ügyeskedhettek el szélvédő csere közben, amitől az eső be tud jutni a bal első lábtérbe?
Pedig jobb a VVT motoros. Azért az a majdnem 20 lóerő különbség észrevehető. (nem kell vele sportolni) Ezen kívül ehhez a motorhoz nem igazán kell hozzányúlni, míg a a másikhoz bizony igen. Hiába olcsó a szervizelése a motornak, a másikhoz meg nem kell nyúlni. Mivel láncos, vezérmű szíjat sem kell cserélni. Igaz, drágább az efajta motorral szerelt, de hosszabb távon olcsóbb lesz, kevesebb a ráfordított költség. Ami meg a fogyasztást illeti, Egetverően nem eszik kevesebbet. Cserébe kisebb teljesítmény, (főleg ha klímás) esetleg még 4 személyes. De ez az én véleményem.
Nem tudom miért jó az Ignis motor, de egy típusátalakítás biztosan nem kis procedúra.
(Ne mondd, hogy több lóerő: az konkrétan tudathasadás. Ha sportautót szeretnél, vegyél M-es BMW-t... ez nem arra való :(
Szerintem egyébként a G-sek jobbak. Jobb, mert jóval kevesebbet fogyaszt és mert olcsóbb, egyszerűbb szervizelni. Egy 3,5 méteres városi törpeautónál pedig ez számít. Én egyáltalán nem értem miért kell ebbe DOHC? Azt baromira nem ilyen célra találták ki...)
Kell hozzá egy mérnök által megfogalmazott beadvány, amelyben szerepel, hogy ez azért gyári motor, és mindent hozzá alakítottak. Hivatalos pecsétek stb.
Volt már ilyen a kezemben tizenéve, az Audimban így cserélt motort az előző tulaj. Csak ott a két motor között mindössze a lökethossz volt eltérő, és kisebbre cserélte...
Szerintem inkább csere. Volt már aki megreparálta, de az a baj, hogy az alapvető probléma (a rossz kontaktus) a kapcsoló cseréjével nincs megoldva. Így aztán megint csak idő kérdése, hogy mikor adja meg magát. Mikor én 6 éve megvettem az autót, kíváncsiságból megnéztem mi a helyzet a kapcsolóval. Bizony már látszott rajta olvadásnyom. A keret el is volt már törve. A kapcsoló egyik sarujánál a műanyag megolvadt. Azt az ominózus kábelsarut egy erősebbre cseréltem. Azóta is ugyanaz a kapcsoló van bent, bár tartaléknak megvettem egy új gyárit. Szerencsére azóta sem kellett kicserélnem. :)
Nekem az index relé a világítás kapcsoló alatt van. Hogy lehet e köze hozzá, nem tudom, de ha üzemben jól működik, szerintem nem a relének van baja, inkább a riasztó hülyéskedik...