én személyesen nem tudom követni (nem is nagyon akarom persze) melyik m43 váz melyik 43 obival melyik adapterrel "majdnem" jó vagy "tűrhetően lassú" AF terén, csak erre utaltam.
"hogy bármilyen véghez lehet adaptert találni" igen, sokat játszottam én is ezzel, de a kétszeres crop keresztbe tudja húzni az optikát eredetileg tervezők számitásait. Jó hobby a retro, a magam száméára az volt a konklúzió, hogy inkább a modern AF megfelelők, mint a gyönyörű régiek.
Olympus E-M1-en van szenzorra integrált PDAF. Az 50-200-as objektív adapterezve gyönyörűen dolgozik vele, SWD-s még jobban. Tehát nem szívás. Ennek ellenére E-M1-ben annak éri meg gondolkodni akinek bejön a fogása és a sok kezelőszerv, vagy van korábbról 4/3 rendszerű kitobonál jobb objektívje. Régi manuális objektívnél az a szívás, hogy 2x-es a crop faktor, tehát nagylátó szinte nincs, mindenből alap vagy tele lesz. Viszont a belenagyításnak köszönhetően az élességállítás elég könnyen megy. A rajzolatuk, meg a felbontásuk..., hát olyan amilyen. Egy mostani fix vagy pro zoom sokkal jobb, tisztelet a kivételnek.
Objektívekhez bátran fel lehet venni a Sigma 19, 30, 60 f2.8 sort is. Kiránduláshoz a 14-150-es utazó zoom is elég jó. E-M10 + 14-150 II klubkártyával + pénzvisszafizetési akcióval most 225-ért 3 év garanciával megvan a mintaboltból. Objektívvel együtt < 70 dkg.
És akkor a javítás: nem rádiós a vakuvezérlés, hanem fény impulzussorozat a kisvakun keresztül, de TTL és vázról vezérelhetőek a rendszervakuk.
hát, ha valakinek véletlen megmaradt volna a 12-60 és 50-200 swd, az szerintem vétek lenne kidobnia.
ami a manuális optikákat illeti, a tükörnélküli gépek egyik legnagyobb előnye, hogy bármilyen véghez lehet adaptert találni és a fotózás így valóban korlátlan élvezetet jelenthet.
persze szerencse is kell hozzá.
ami a kis kereső nélküli gépeket illeti, egy nagy előnyük van, hogy bárhová magaddal viheted őket, anélkül, hogy a képminőségben kompromisszumot kellene kötni.
szernzorméret azonos, vaku csereszabatos, minden más annyira különbözik, mint a slr és a leica távmérős (üvegek épitése is)
43 üveg néhány vázon konverterrel képes fókuszálni, de senki még nem irta be, hogy megéri a szivás
manuális régi cuccok m43-ra mennek, de ne sokat irták be, hogy megéri a szivás.
pénzfüggő, hogy mit ajánljunk, inkább azt gondolom, szórd ki a nikont (illetve azt tartsd meg, amit a kicsi nem fog igazán tudni, pl fullframe 85/1,4 jellegű képalkotás, követő fókusz futó kutyán vagy madáron), sose fogod magaddal cipelni utána..
m43 fixeket nyitva is használhatod, tök élesek, vesd össze hány blende kell(het) slrnél elfogadhatóan éles képhez.
mikróst nézz, 43ot már nem nagyon fejlesztenek, "zsákutca" bár iszonyú jó pro cuccok vannak/voltak
mikróban
oly 20/1,7
oly 9-18oly 25/18
oly 45/1,8
pana 14-45 (nem 42)
oly 60 macro
ezek általában a favoritok, én a hatvanast nem ismerem részleteiben.
12/2 75/1,8 ha pénzt akarsz szórni, biztos szuperjók, túlárazottak
újabban vannak 2,8 zoomok (de ne felejtsd el, képalkotásra egy fullframe f4-gyel azonos, persze 2,8.nyi fényt hasznosit)
legélesebbek általában nyitott és 5,6 közt, felette diffrakció limitál (én a fullframe 5D-t f11-en már nem nagyon szerettem, f16on meg soha nem használtam)
Pana G3-mal már jól jársz vagy felette, Olyban a kereső nélküliek szerintem semmire nem jók (más meg imádja őket persze)
Pana kis kivéellel az optikába teszi a stabilizátort, Oly a vázba, Oly jobb minden bizonnyal
Ettől eltekin
Oly vakut rádiósan vezérel, ha a vaku is tudja
szín: jpg engine Olyban sokkal szebb, én Pana RAWból mindent megcsinálok (ipari festményreprodukciót bele értve)
Köszönöm a választ, némileg okosabb lettem, de csak némileg ( nem vagyok kezdő a fotózásban, amit használok Nikon D300, Sigma 10-20, Nikon 50, Nikon 16-85, Nikon 80-200 /2,8/ ) ez a rendszer táskával, apróságokkal elkerüli az 5 kilót, ezt túrára ( nem fotó) nem tudom magammal vinni, ezért keresek valami jó minőségű kisméretű rendszert. Ebbe a 4/3-ba kicsit belekeveredtem, pl itt a hirdetések között láttam Olympus E-P5-öt, erről azt olvastam hogy 4/3-os rendszer a bajonettje micro 4/3. Ha jól sejtem ez a 4/3 a szenzorméretre utal, jó de most akkor mekkora, meg mitől 4/3-ad, meg mi az a micro 4/3-ad az mekkora? Mi mivel kompatibilis? Ha esetleg valaki ezt röviden le tudná írni ( csak a lényeget ), vagy tudna linket bemásolni, valami olyat amiből megtudom mi a lényeg, az megköszönném.
Disp. menüben a Live View Boost ne legyen bekapcsolva!
Továbbá ügyelj rá, h valóban az expókompenzáció funkciója legyen a kiválasztott tárcsán: egyszer én is csak néztem, miért nem megy - mígnem végre észrevettem, h véletlenül a vakukompenzációt osztottam rá a tárcsára...
Azt szeretném megkérdezni,hogy ha az expozíció korrekciós értéket változtatom a tárcsával +/- akkor az LCD vagy a EVF -en nem jelenik meg a változás. Ez most a jelenlegi állapot.
Valamit elállítottam. /Jól működött és látható volt a változás/. Hogy állítom vissza?
Azrt szeretném kérdezni a hozzáértőktől ,hogy - Panasonic G6-ról lenne szó - a videózás mennyire h"használja el" a készüléket. A fényképezés esetén a shutter count jelenthet egy jó támpontot ,de mi a helyzet ,ha valaki szinte csak videóra használja?
A tükör nélküli gépeknél a fény közvetlenül irányul az érzékelőre
Ez a lyukkamera ;) Még szerencse hogy mindenfélét lehet kapni, ami remek dolog. Ha elég vastag a buksza, akkor minden van újban is, távmérőstől a síkfilmesig, fullfrémtől a körömnyi szenzorig. A tükrös még velünk van, és jó sokáig velünk is lesz, nem hiszem hogy a kihalás szélén lenne. Ki gondolta volna, hogy 2015-ben lehet még 6x6-os új TLR-t kapni? Aztán mégis.. :)
A 4/3 az egy korábbi szabvány, tükörreflexes fényképezőgépekhez. Erre a rendszerre sajnos már nem gyártanak vázakat, már objektíveket sem nagyon. A micro 4/3 egy újabb szabvány, amely azonos méretű érzékelővel szerelt, ám tükör nélküli cserélhető objektíves rendszert jelent. Ehhez gyárt most vázakat a Panasonic, Olympus (Kodak és Blackmagic), valamint objektíveket még a Sigma, Samyang, Voigtlander (Cosina), Tokina is.
Az új firmware az OM-D 5 nél a pötty ahogy nevezed tökéletes pontosságú. A fókuszkeretet egész kicsire lehet állítani a pont tökéletesen éles és pontos.
Nem tudom segít-e valakinek,de hátha.Vettem egy Olympus omd m10-es dupla kittet cégre a 15% prémium kedvezménnyel. mivel áfás számlát is adtak róla így el tudtam számolni, és a 30e ft a mai napon valóban jóváírták, így kb 124e ft lett a vége :) szóval csak szólok,hogy összevonva is működik.
régen canonnál ez a módszer azért volt megbízhatatlan, mert maga a fizikai érzékelő, illetve az érzékelőt a keresőben jelző pötty sem biztos hogy fedésben volt. többnyire azért ami ezen elhaslt, ott gond volt, de ez nem ezer százalék.
nem tudom, z oly esetben a pötty tökéletesen pontosan jelzi -e a fókuszált fizikai pontot. csak egy tipp, nem értek hozzá.