Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Szia kormos. Akkor menjünk végig sorba, a verseny olaj árában hasonlít a husi stihl olajhoz, de minőségben a duplája, akkor döntsd el melyik a jobb. a sima ( ásványi) 2 t olajjal nincs gond, CSAK, sokkal rosszabbul keveredik, hamarabb szegregalodik, rosszabbul ég, rosszabbul ég, sok az égés maradvány, vagyis kokkszol, lassan szukiti az egészet ez, kipufogót.
az autóba minden további nélkül jó a nőnek és a legmarkásabb olaj is ami tudja az elvárt teljesitmeny szintet. Tehát pl vw 507.00-t tudja, akkor min1 a márka, főleg ha gondos gazda módjára 10-15e km-enként lecsereled az olajat. Ha el akarsz menni a 30-40e km csere periódusra akkor a noname már csak 40% os lesz, a drága márkás meg 55% tehát már mind a kettő fooos. igen a 2t olajokban (Jobbikban) már van olyan osszetevo ami stabilizalni ( eltarthatosagot nyújtja) tudja a latyakot. nekem eddig fel sem tűnt ez a minusz plussz dolog. Ez hol számít? Kapsz érte valamit ha sok a minusz vagy a plusz? Én plusz ot kerek! :-)
Egy robogó nem pörög állandóan 10 ezret. A versenymotor olajok meg közelítenek a stihl, husi 2 T olaj árakhoz.
A sima 2T olajjal, akkor lehet gond, ha valami abszurd helyzet adódik, túl melegszik a motor, esetleg eltömődik a légszűrő vagy benzinszűrő és felhigúl a keverék stb...
Amiről Ti írtok, akkor ezek szerint az autóba is jó legolcsóbb, szintetikus vagy félszintetikus olaj. Az autó olajoknál is vannak prémium olajok, amik alapvetően az adalékolásban különböznek a sima olajoktól.
Egyrészt a gyári - krva drága - olajokat nem mindenhol lehet kapni.
Nem attól drágák mert annyira szuperek, hanem mert viszonteladóként árulják a saját márkanevük alatt. A Partner LS olaj volt úgy 15 évvel ezelőtt, a husihoz ajánlott olaj. Rá is írták. Mára már újabbak vannak, arany áron.
(A Partner LS mai áráért is már szintetikusat lehet majdnem kapni.)
Se a husi, se a stihl nem olajgyártó, ők is veszik.
Ergo, egy megfelelő 2T olajat - akár szintetikusat - töredék áron lehet kapni valamelyik olajgyártó kínálatából, ami semmivel nem rosszabb mint a husi és stihl márkakereskedőknél
dupla áron kapható olaj. Egy robogóba való jobb olaj, bőven kell hogy teljesítse egy fűkasza igényeit.
Az a kérdés, hogy egy hószánnal reklámozott szintetikus olaj, miben rosszabb 28°C-on, mint egy robogó olaj?
A teljesen amatőröket megkeveritek vele az örökös 2T olaj témával. Egyébként meg lehet, hogy a stihl vagy husi 2T olajok tartalmaznak például stabilizátor adalékot is a többi más adalék mellet.
Nem ertem a kerdest. Ez most kire, vagy mire vonatkozik? Ha ram, akkor egyszeru a magyarazat, autos boltban vettem az olajat, itt nem arulnak lancfureszt es fukaszat. Az olaj pedig teljesen szintetikus, gyorsegesu, annyiba kerul mint a pedigres "kaszaolajak", akkor ezzel mi a baj? Majd neked is kuldok a benziben blansirozott mangalicabol.
Ok, minden tanacsot megfogadok. Mi lenne, ha mar egyenesen benzinbe fojtanam a disznot? Ha kimult meggyujtanam, nem kellene bajlodni a perzselessel, pecsenye sutogetessel. Kuldok kostolot, ha mar ilyen barati tanacsot adtal. A minuszt nem en kuldtem, magamnak sem en szoktam. Meg annyit, hogy a jobb, ha van rajtam sapka, vagy, ha nincs? Vagy mindegy?
Miért kell variálni az olajjal amatőröknek!!!! Bemegy boltba és megveszi a husi vagy stihl szint vagy fél szint olajat és kész. Esetleg még szóba jöhet az oleo, prosint 2 t olaja is. 3 ezer fortint/ liter
Gajdan Miklosnak vannak ertheto eloadasai az uzemanyagokrol, olajokrol. Mivel elfogyott a HQ-LS olajam, most egy Castrol Power Racing 2T-re neveztem be, punkosdkor lenyomom meg Talmacsit vele.
a legfontosabb: a honszánokba és hajó motorokba egyedi fejlesztés alapján, teljesen más kritériumoknak megfelelő olajat fejlesztenek. Nem akarom kifejteni, mert hosszú lenne. Szigorúan tilos masba ( kasza, fűrész, kismotor, stb) bele rakni. TILOS! Az a MOL olaj amit írtál JASO FD-s, fel-szintetikus. Nekünk tökéletes, persze a szintetikus jobb. ez a szintetikus dolog az életben 60% marketing, 10% átverés ( ugyanúgy a normál olajból állítják elő nagyrészt erős fény segítségével a láncokat módosítják) ez nagyon le volt most egyszerűsítve, akit érdekel angol/nemet nyelven rengeteg dolog van róla. Talán magyar is. A maradék 30% pedig kézzel fogható, a tökéletesebb égésnél van jelentősége.
A Moto 2T valóban jobb olaj, full szintetikus. Én is szívesebben ajánlottam volna azt, de a Sprint 2T közelebb áll árban ahhoz a Mannolhoz amit a kolléga kérdezett, ezért gondoltam én azt. Igaz az csak rész/fél szintetikus, de véleményem szerint tudja azt mint az Universal 2T, amit használt több éven keresztül.
Egyébként 3000 Ft körül már több gyártó is kínál full szintetikus olajat, csak válogatni kell, kinek mi a szimpatikus. :)
Ez egy szintetikus olaj, mint ilyen, nem egy kategória az ásványi olajokkal.
Ebből gondolnám, hogy a korábbi olajam szintjét, bőven megüti.
Hogy motoros szánokba ajánlják - bár azok nem négyüteműek(?) - az csak arra utal, hogy
komoly hidegben sem veszíti el az olaj a tulajdonságait. Könnyen kell indulnia hidegben is a motornak. A kérdés inkább az, hogy nyári melegben, nagy fordulaton, felhevült hengernél is megfelelő kenést biztosít-e?
Bár én hobbi kaszás vagyok, de úgy látom, hogy ez a Mannol olaj hószánba való. Azoknak a követelményeknek felel meg amiket egy ilyen masinához elvárnak.
Szerintem nem igazán jó fűkaszába, legalábbis én nem raknám bele.
A felsoroltak az érintett "hobby" kaszások elsöprő többsége számára szervizmunkát jelentenek. Még gyakran egy gyertyacsere is, mert ugye ahhoz már be kell szerezni a megfelelő(!) gyertyát, gyertyakulcsot stb. Hogy a szervizelés mivel jár, talán nem kell részleteznem, legfeljebb azt tenném hozzá, hogy erősen valószínűsíthetően az érintettek többségének nem a szomszéd utcát, de még csak nem is a szomszéd falut-várost jelenti.
Nagyon sokan és érthető okokból legfeljebb a fúró-kalapács-kisbalta-fűrész-csavarhúzó körben mozognak -és ez már jó!-, és ha valahol van sikító, esetleg satu is, az már burzsuj ezermester. Na jó, ha van kocsija, akkor lehet neki még emelője is:) Kompresszor? Kulcskészlet? Az is inkább csak a kocsihoz, de egy nagynyomású mosója is hamarabb van valakinek, mint torx-készlete. Te és én is vsz régtől kényszerülünk saját magunkra támaszkodni, így a szükséges rekvizitek nagy része eleve ott lapul a sutban, de mások másra költötték a pénzüket...
Írhattam volna rövidebben is: egyáltalán nem természetes, hogy valaki eszközökkel és legalább annyi szakértelemmel is bír, hogy kárt ne csináljon. Ezért inkább másra bízza, és ezeknél a holmiknál ez nem szokta olyan nagyon megérni, a hús/lé viszony miatt. Pl. az elektronikus eszközeim közelébe "szakembert" én sem engedek, de pl. a hűtővel, mosógéppel kínlódjon, akinek hét anyja van - vagy a szerelője (olyanok is szegénykéim...).
5 év alatt 6 ezer forintot költöttem rá és a karbantartáson kívül (a felsorolt cseréket nem számítva, amik alig időbe és pénzbe kerültek) nem költöttem rá pluszba semmit.
Nem volt vele azon kívül gond, mindig pöccre indult és tette a dolgát.
Ja és még egy olcsó damilfejet vettem hozzá a gyárin kívül ez idő alatt.
Egy márkás gépre ennél szerintem már csak a légszűrökre is többet költöttem volna, egyebekről nem is beszélve.
543RS 553RS "lebitított"komatsu 40cm3 és 50cm3, az 545RX és 545RXT az eredeti husi és az rxt tudtommal autotune. De majd jönnek az okosok ők többet tudnak.
Ezzel az a baj, hogy ha az osztrák gazdát megfigyeled, az bottal sem piszkálja meg az olcsó kínait. Pedig aligha vádolható olyasmivel, hogy nem nézi, mire költi az euróját, hogyan spórolhatna. Burgenlandról, a legszegényebb(!) tartomány gazdáiról beszélek, elég fösvény egy bagázs amúgy.
Innen nézve igenis csak a kényszer diktál, kár másra -főleg nem ésszerűségre!- hivatkozni. Neki arra (is) van pénze, nekünk meg inkább csak erre - és ennyi. Nem hinném, hogy a kisérletező kedvű, elvetemült kalandvágyókon kívül más is venne ilyeneket nálunk, ha a jobbakért leperkálandó kétszer-háromszor vagy akár ötször akkora összeg ugyanannyit számítana, mint a sógoroknak. Mi is inkább a minőséget választanánk, akár "hobby" felhasználásra is. Így meg az működik, hogy "...de legalább van!".
Pedig csórinak lenni nagyon drága mulatság, ha mindent összevetünk:( Pénzzel, erővel, idővel, fáradtsággal, utánajárással, bosszankodással, plusz munkával, olyan dolgokkal, amelyekkel a jó eszköznél nem is kell számolnunk -vagyis végső soron a kis vacak életünkkel- bőven kikompenzáljuk mi azt az árkülönbséget. Van, aki ezt tudomásul veszi, más morog miatta, de ez mindig is így volt:D.
Akciós volt. Nem drága. Évi 10-20 órát csak kibír a villanypásztor alatti takarításban. A zasszony:
-Ez német?-
-Persze. Sárganémet.-
-És jó lesz?-
-Majd kiderül. Az, hogy a fröcskölt műanyag burkolat le van sorjázva, mutat némi igényességet.-
És ha így 3-4 évente ezt a 3000 forintot rá kell költenem, az belefér. Nekem nem szabadott volna valami drága /nem is volt rá/ műszert venni. Aki meg ebből él, az ne vegyen kínait. Szerintem.
Kispénzű, vagy hobbi szinten kevés használatra bőven megfelel a jobb minőségű kínai (Fuxtec, Hecht, stb.).
Nálam a Fuxi 5 szezont megélt (persze pár módosítást tettem rajta új korában), majd nekiadtam egy ismerősömnek, mert egy elektromos Hecht-re cseréltem a nyírandó terület méretének csökkenése miatt.
Nála a második szezonban halt meg, mert hiába rágtam a szájába, mit és hogyan, szart rá, csak használta ezerrel, minden karbantartás nélkül, csak úgy saccra keverve az üzemanyagot, ráadásul mikor elfogyott a full szintetikus, amit adtam neki, találomra vett valami olajat és azzal etette.
Piacról fillérekért felújította és most is használja.
Nálam két üzemanyag tank, egy légszűrő szivacs és egy benzincső készlet volt a kötelező csere, ezen kívül minden jót megkapott kenőanyagokból és gondosan takarítottam, tisztítottam.
Ha újra vennék benzinest, ma is csak ilyesmit vennék, pedig nem vagyok túl anyagias.
Sziasztok, van itt olyan aki foglalkozott olyannal hogy olcson megvett kínai hibás gépekwt és rendbe hozta őket, mennyi rá az esély hogy akkora a baj hogy nem éri meg? Másodlagos gépnek gonsoltam volna mégha nem is tökéletes de tartaléknak megteszi, vagyha másnak nem is donornak. 7 ezer környékén megérné megpróbálnom? Köszi
- és még millió hasonlót találhatsz. Én nem nagyon láttam még a környezetemben az egy (valamire alig jó) drótkefén túl ilyesmit. Eleve nagy gép kellhet hozzá, iszonyú port csinálhat, rendesen csesztetheti a szöghajtást, a szárat és a kuplungot is, persze biztos van az a gép, amelyiknek mindegy:D Talán az egy Makita-gyémántlapos kivételével -ahol legalább az alap eléggé biztos, és nincs az egész túllihegve- a DIY megoldásoknak még a szomszédságában sem szeretnék dolgozni, de az elvet és a használhatóságot jól demonstrálják...
Kikkel haverkocc te? Olyanokkal, akikre lenézhecc, perszehogy... Ahelyett, hogy jól alásámliznád őket, hogy píszí legyen a szituáció! Tudod, mint a Bogár... :D
"Szerintem aki sámson motorkerékpáron nevelkedett, annak nem kihívás egy ilyen
masinát üzemben tartani:)
Én szerintem aki szereti a technikát és nem csak használni meg kivixolni, hanem úgy kívül belül rendesen érteni is akarja, annak kifejezetten ajánlanám.
A legjobb tanulógép, modulokból áll, minden modul kb. 2 rongy hozzá.
Én (ennyiért) gyakorlatilag játéknak vettem."
Most csodálkozzunk rajta, vagy megdicsérjünk, vagy mi legyen? :)
Igazából a gyári zsír is kence, a többi meg marketing.Fekete zsír, vagy sárga szín kérdése. Havonta 50 kilót pazarlok el központi zsírzó rendszerbe ősszel, de mindegyiktől képes beállni a csapágy ha lejárt az ideje.Mindegy hogy fekete vagy gyári, vagy más a sűrűsége.Az a lényeg hogy valami kenje az alkatrészt. :-)
Pár csepp olaj nem árthat, de ne vigyük túlzásba. Szerintem! :-)
Kéne olyan pengét csinálni, amiből jön ki a damil a végeken. Elképzelhető fűrészlappal is, bár az macerásabb, de az előtt végképp semmi sem állhatna meg. Még mi is lehidalnánk:D
Most már késő, megindítottam a vezérhangyát. Nem elfelejteni, ha a bűnlajstromomat szerkesztitek!
Ugy altalaban Stihlrol, meg kinairol nehez beszelni, mert azert mindegyikben sok modell van. A Stihl is gyart csiklo birizgalot, es a kinaiak is gyartanak mordalyt. Es persze nem is az a lenyeg melyik szol nagyobbat, hanem egy hosszabb cikluson keresztul melyik a gazdasagosabb, kezesebb, kevesbe problemas. Gyanitom 10 alatt egy pedigres muszer behozza az arat, illetve elonyosebb a hasznalata, legfeljebb az a gond, meg kell elolegezni azt a 10, de inkabb tobb evet.
Igazából elküldenélek a pókba az "igazából mindegy" miatt, de igazából igazad van:D De ha mégis sűrű lenne az a zsír és emiatt hozzátolna néhány csöpp olajat is lágyítani (pl. ugyanabból, amit a benzinbe is kever), elég biztos lehet abban, hogy nem a szöghajtás kenése lesz az első a problémái sorában.
Azt sem értem, hogy miért nem egy eleve erre szánt anyag áll a sor elején. Bár az a bitang Murphy is törvényként írta le, hogy mielőtt a jó megoldást választanák, az összes többi lehetőséget is kipróbálják az emberek. Ha már egyszer törvény, akkor emberkedjünk... :D
Igazából mindegy milyen zsírt raksz bele, csak legyen benne valami. 0,1,2 kategóriába van a zsír sűrűségre besorolva. 00, 1 lenne az ideális, de nagyrészt a 2 sűrűséggel találkozni sűrűbben. Ez sima mezei kence, amit mindenre kennek. Ez néha képes kicsapódni az oldal falra, ezért használnak lágyabbat. Az hogy van benne x,y, anyag, fekete, kék, sárga az igazából mindegy. Alap zsír is simán jól ken.
Volt egy cimboram, aki fel meterrel volt alacsonyabb nalam, de hasonlo magyarazatokkal tobbszor gyozkodott, hogy egyforma magasak vagyunk. Rahagytam, nem akartam megbantani, erezheto volt zavarja, hogy kisebbre sikeredett.
Szoval ebbol az okfejtesbol az jon le, hogy az igazi biznisz egy jo kinai kasza. Vajon ahol napi rendszeresseggel dolgoznak veluk, miert nem ruhaznak be rajuk?
Flinke felirat, japán felszerelés(ez mit jelent?), lengyel gyártmány, Champion márka. Közben meg hajszálra olyan, mint az összes többi, jellegzetesen 5-8 lóerős kínai kasza:D
Szóval ez lenne a globalizmus. Vagy internacionalizmus. Monttam, hogy nemértem, énbajom...
Azt tudom, hogy a kínaiaknak nem lehet hinni, de a Hitachi-nak se? (mert nálam pont fordítva van: a 20 ezer forintos kínai sokkal erősebb, mint a 120 ezres japán)
A kínai láncfűrészemet azért szeretem, mert egykezes. Ha a létrán állok, egyik kezemmel tudok kapaszkodni, a másikkal meg vágni. Meg egyébként is egyik kezemmel tartom a fát, a másikkal meg vágom. Igaz, ha egy tankkal kihajtok, akkor soha többet be nem lehet indítani amíg ki nem hűlt a motor... de valamit valamiért :D)
Egyébként meg mindent Kínában csinálnak...
Az első fűnyírónkat öcsém kukázta Ausztriában. Amit ott már kiselejteztek, azt mi még 20 évig tologattuk (Briggs motor). Mikor már végleg feladta, kirohadt mindene, vettem kínait, aztán megint, aztán megint... 4-5 évet bírtak csak... aztán McCulloch-ot Briggs motorral, hát ez se bírja tovább :(
Jogos, amit irsz, es Clio dorcogese is az. Probald hasznalni a keresot a topikon belul. Ha beirod a kulcsszavakat, hozza kozel megtalalja, amire kivancsi vagy.
Vegyel jo minosegu hajtomuzsirt, a legdragabb sem fog foldbe dongolni, de vannak megfizetheto alternativak is. A gep arahoz kepest nem tetel, foleg, ha meg penzt is keresel a kaszalassal.
Ennek a zsírnak talán az a baja, hogy csapágy van rajta :)
Egyébként kínai kaszának tökmindegy, csak szöghajtászsírt vegyél. Én egyszer a Husqvarna boltban vettem, de azzal megszívtam, mert nem fért bele a szája a szöghajtás lukába :(
Lehet, hogy most nekem is Mannol van, de arra figyelj, hogy a tubus csőre beleférjen a zsírzó lyukba.
Hát a két nagy nevűt még nem próbáltam, de a Hitachi 1,6LE-set a kínai kenterbe veri. A Hitachi-nak 2,2-es damil a max. ha annál nagyobbat raktam már maga a damil is lefogta... Csak füvet kell neki vágnia, de ha térdnél magasabb, akkor nagy a szenvedés :(
A kínainak elvileg 3,5LE a motorja (ezt mondta az eladó), és az a 3-as szögletes damillal simán aprítja az 1 éves szőlőt, az ujjnyi vastag ecet- vagy ostorfát. Évente egy-két damilfejet tönkreverek, tehát nem mindegy, hogy 1-2 ezer forintért veszek valami kínait, vagy 8-10 ezerért márkásat. Ugyanez igaz a többi részére is, 14 ezerért kapott új motort, aztán szöghajtást, aztán kuplungot (igazából csak a harang kellet volna a rezgéscsillapítója miatt, de majdnem ugyanannyiba került), aztán mikor a tengely kopott meg, kapott újat 7000 ezerért szárral, szöghajtással, kuplunggal együtt... Már semmije nem eredeti :D) Gondoltam veszek egy újat, ez meg marad donornak, de hát az újon is az kopik, ami ezen kopott...
És gondolkodtam valami márkáson is, de a Hitachi-ból okulva, az bőven 200 ezer fölött lenne, abból meg évente vehetek egy kínait, és 10 éven keresztül egy Stihle-re is biztosan kell költeni, utána meg már lehet, hogy nem is bírok kaszálni :(
Igen igazad van. De aki általános dolgot kérdez az nagy eséjjel nem követi nyomon minden nap az összes hozzászólást hogy mindenre tudja a választ. És azért itt nem olyan egyszerű legalábbis szerintem keresgetni a régi hozzászólások között hogy mikor ki beszélt arról a dologról amit keresel.És ahogy írtad mindent kérdeztek már és megoldást is találtak de ki az az ember aki 70 ezer hozzászólásból egy ilyen fórumon megtalálja pont azt amit keres. És ha pedig méhis akkor nem lenne sok értelme már kérdezni bármit is ezen a helyen. Nekem épp ez a problémám ezzel a fórummal hogy nem kiraknak egy topikot egy kérdéssel megválasszolják és ha valakinek pont ez a problémája simán rátalál hanem egy régi kérdés alá írja mindenki a baját. Megértelek de ez a problémám
Nem igazán értem, hogy valaki idejön, és kérdez egy általános dolgot, és vagyon mit hisz. Ez egy fukaszas fórum, ahol 70.000 fölötti a hozzászólás. Higyjetek el, hogy szinte mindenről volt szó és senki Bem fogja minden újnak újra leírni akar több napos eszmecsere eredményét. Vedd a fáradtságot és mielőtt kérdezel az utolsó pár 100 hozzászólást olvasd el. Szerintem nem fogsz kérdezni, vagy ha igen, akkor az már nem az alapok lesznek. A zsirokrol is volt már többször szó, utoljára talán a hétvégén.
Nem jól értelmeztél valamit, én a sajátomra mondtam hogy kínai a szomszédéra pedig hogy minőségi gép ami elvileg 3,5 lovas. Neki stihl van de ezt nemgondoltam fontosnak leírni. És ő használtan vette
Még annyi kérdésem lenne hogy ti milyen zsírt használtok szöghajtásba? Halottam hogy sima gépzsír is jó bele ez baromság? Most azt tettem bele de mindha mind elfogyott volna a szöghajtásból egy nap alatt. Megérné inkább szöghajtás zsírt venni? És ha igen abból az olcsóbb is megteszi vagy jó a drágább?
Köszi a választ neked is me kapa bácsinak is. Hát megveszem aztán a kör 2,4 es jó lesz kisebb fűhöz a másik meg a nagyobbhoz aztán fogy amennyi fogy. Inkább rotkán fektetek be minthogy kínlódjak mindig a vásárlással meg ez legalább jó árban is van. Azért majd kiteszem hogy adok el ha veszik veszik ha nem nem.
Hát az eladásban nem tudok segíteni - jómagam többnyire 2.7-es kerek szálat használok, amit az nem visz le, annak nálam vas jár:D Sztem akadhat itt, akinek jól jönne, de van azért ezzel gond is: ha nem környékedbeli, akkor megette a fene, mert az elszállítással vagy postázással már annyiban lenne, mintha csak úgy bemenne a boltba érte:(
Jó damilok azok, ha a másik gép bírósabb, akár mindketten sikerrel használhatnátok őket. Legalább tudjátok, hogy nem valami szutyok, noname gatyamadzagok, amit jobb híján a román karfiol meg a horvát borsó közül vettetek meg. Valamikor én is azt hittem, hogy egy nagy spulni kitart, amíg erőm lesz a géphez. Aha, ahogy a Móricka elképzeli, pedig én csak magamnak kaszabolok. Bár kellemetlenül sokat elkéregettek belőle, de azért fogyott az magától is rendesen...
Köszi a válaszodat, mivel első gép ezért nem érzem azt hogy hány le lenne de a szomszéd akivel mentem füvet vágni annak van valós 3,5 le minőségi gépe és az aztmondta hogy van ez 2,5 le simán ha nem több. Tényleg erős, 2,4 es damillal méteres füvet elég jól vitte. Visszatérve a damilos témára megérné ez a 2 damil szerinted árban és lenne rá vevő mivel ez nekem rengeteg és eladnám úgy a 3/4 ét
Súlyra számold az egységárat, egyből nem lesz olyan nagy a különbség...:D
Amúgy ezek a damilok és az áraik nem rosszak, de az utóbbiak valamit olyasmit is sugallanak, hogy az eredetük zavaros, valaki valahol "okosban" bótol:( Van olyan 3mm-es piacos szál (tót, whisper utánzat), aminek métere 66HUF körülire jönne ki - és valóban igen jó, de sem annyira nem vág jobban, sem annyira nem tartósabb, hogy megérje. A hangja meg kit érdekel...
Ha bír vele a gép(!), a négyszög igen hatékony, de ha a (valós) teljesítmény 2HP körül van, a 2.7-es szinte biztosan túl vastag hozzá, főleg hogy szögletes. Ezeknél a 2.4-es magátmérőjű szál az ajánlott, és a gyakorlat által is igazoltan maximális méret - ezzel már tudnak hatékonyan pörögni, és damilnál ez számít igazán. Nyilván jobban is fogy, főleg kerítés tövében, de ez nem igazán költségtényező:)
A használat előtti éjszakára dobd bele egy pitli vízbe a napi adagot, szívja be, ami kellhet neki. Másnap meg fogja hálálni az itatást, nem szakad-szálazódik-törik annyira.
Ha másoknál is vállalsz munkát, vegyél még egy kínai gépet. Ez nem jópofizásból írom; becsületből csak egy van, és az embereket nem érdekli, hogy önhiba-e vagy vis maior, ha nem mégy az igért időben. Főleg ha olyasmi múlik nekik rajta, hogy megqrja-e őket a hatóság a lábon álló gaz miatt...
Sziasztok a kérdésem az lenne hogy ti milyen damilt használtok? Egy ideje vettem egy kínai kaszát az első az volt hogy a damilfejet lecseréltem egy jobbra de nemtudom eldönteni milyen damilt vegyek bele. Másnak is vágom nem csak magamnak ezért fontos legyen a pörgős munka. Lenne egy ember akitől tudnák venni husqvarna 240m es 2,4mm es kör damilt 5500ft ért és egy stihl 215m 2,7mm négyszög damilt 8000ft ért. Ti használtok hasonló damilokat mi a tapasztalat? Ennyiért megéri? Számoltam a husqvarna 23ft/m re jön ki a stihl meg 37ft/m re.
Annyi még hogyha megérné megvenni akkor tudnák belőle eladni? Szokták venni az emberek méterre és ha igen mennyiért lehetne? Mert természetesen én nemhasználná el mindet :)
Pedig ez egy nagyon jó kis gép, akit csak ismerek, mind ajnározza...
A karbinak vannak furatai, amit aligha tudsz kifúvatni, ha egyszer beleült a trutyi. A takarítás sajnos csak ripityára szétszedés, majd oldószeres áztatás (pl. fékmosó, izopropil) után az igazi (amit ha kellene, membráncserék is követhetnek, felújító készletből). Nagyon figyelni kell a felszerelés tömítettségére is!
Az új karburátor elég drága (az eredeti 16k HUF körül, de az utángyártott is fele ennyi), és inkább csak akkor szükséges, ha a tű alatti furat kopott volna meg. De... Az eredeti javítókészlet sem sokkal olcsóbb (több, mint 10k HUF!), ami röhej, mert akkor inkább megveszem az újat egyben, rárakom, beállítom és nem veretek fél napot a régivel - ja, és van egy zsír karburátorom újabb tíz évre! Az árakhoz persze a kiszállítás díját is add még hozzá...
Ez egy "checklist", ha nagyon tanácstalan az ember.
- Az üzemanyagellátás léket kap valahol - repedt, hasadt vagy már tömítetlen, kikeményedett cső vagy pumpaharang stb. Az alkohol és az idő nem csak az embernek árt. Nem mindig veri ki az ember szemét a hiba!
- A benzinszűrőt összevetheted egy szűrős cigivel, de egyiket sem kell meggyújtani:D. Nagyjából az a még normális. Teszt: leveszed és nélküle próbálod, csak ne legyen tele a tank alja szeméttel-nyákkal.
- Légszűrőt nézted? Teszt: kiveszed a betétet és nélküle próbálod. Ha mocskos, mosod vagy cseréled. Jó alkalom arra is, hogy ellenőrizd a gázadást.
- Gyertya: ha elöregedett, előfordulhat, hogy nem ad mindig szikrát. Mocsok, átvezetés is lehet körülötte. Ha már kiveszed, nézz rá a dugattyúfejre, mennyire kokszos - ha nagyon, lehet, hogy ideje a nagytakarításnak egy szervizben, azt követően a fullszintetikus olajra való áttérésre!
- Kipufogó: új lakója nincs? Koksz? A kiömlő nyílást és a dob átjárhatóságát sajnos csak szerelés árán ellenőrzheted.
- Szimering is lehet már luftos - ezt ugyan teljes szétszedés nélkül nemigen lehet ellenőrizni, de esetedben nem is a legvalószínűbb.
Sziasztok.Új vagyok itt.Stihl fs 55 Gondol egyet és fullad,ha huzom a gázt..Karbit átfujtam kompresszorral,a tankba lévő benzinszűrőt kiszedtem,nem volt a külseje koszos,de ha szájjal szivtam át rajta levegőt,elég nagy erő kell hozzá.sőt....Ez normális????
Csalva van egy kicsit a dolog. A csavarnak nem a nyakán kalimpál a penge, hanem a fején. 14mm, acélból. Betonszegély, vasútisin csúnyán "megélezi" a pengét, de a csavarfejen még nem tapasztaltam nyúzást, vagy sérülést. Ettől függetlenül minden pengecserénél új csavar is kerül.
A lökőrúd ami a forgást lökdösővé alakítja műanyag.... volt. Belesütött csapágyazással. Megállt, kiolvadt. Szerezni nem sikerült, az idő meg sürgetett. Így lett a tákolt kasza. Akkor még úgy gondoltam, majd gyártok lökőrudat. Nem. A dobos nagyon bejött:
Igen, reméltem is, hogy jó fajta olaj... a topikot visszaolvasva Ti ajánlottátok.
Kétütemű gépekkel nincs tapasztalatom, csak most újítottam be egy szegély- és egy sövényvágót. A régi, pár hete, 20. évében elhalálozott fűnyírómnak volt keserves az előző évben benne maradt üzemanyag elpöfékelése. A most rendelt stabilizátor az én benzinfogyasztásom mellett kb 40 évig ki kéne, hogy tartson. :D
Hogy ez itt mennyire off, azt nem tudom...... végül is, fűkasza ez is. Én vettem egy alternálóst, és néhány óra alatt tönkre is tettem. Aztán villámgyors kapkodással tákoltam egy dobkaszát. A legjobb a világon. :)
Ennek az oldalnak a legalján van kép, és pár sor leírás is:
Jó estét az uraknak! Kis fejtágításra lenne szükségem. 1500 m2 terület karbantartására keresném az ideális fűkaszát. Eddig egy AL-KO BC 4125 II-s géppel oldottam meg, de az idő azt mutatta meg, nem a legjobb választás volt ekkora területre. Tudnátok pár ötletet adni, mivel lehetne kiváltani? Kinek mi vált be az idők során? Előre is köszönöm a válaszokat!
Az a jó, az egyik legjobb kereskedelmi forgalomban kapható észterbázisu 2t olaj. Arra figyelj, hogy lehetőleg más olajjal ne keverd. Előző keverék elfogy, új üzemanyag és az olaj. Nagy turpisság, hogy a legtöbb 2t olajban van benzin stabilizátor. Fölösleges bele több. Vagy használd el a 4t gépekben.
Rendeltem is egy flaska Fuchs Titan 2T -t, ha meg már ott jártam, tettem a kosárba egy üzemanyag stabilizátort is. Most ugyan rosszulesett 6,4K HUF kiadás a szállítással együtt, de pár évig le lesz a gond róla. Sajna errefelé csak 1/2 szintetikus és ásványi stihl-t kapni, na meg ismeretlen, robogóba valókat.
Azért annak is van hátulütője. Nekem is 2 lyuk van a Komatsun, meg belül új belső, mert megfeküdt a szöghajtás . A Husikon? Ja, azokon nem. Egyiken se.
Na de Te kurva könnyen vagy öregem....kitekered a KÉT csavart,a nagyon új zsír be a kicsin régi zsír ki.....Kibaszott szemét mocskos japán szar.....látod a stihlen(újak) egy sincs...... a husin meg egy van.....na ezeken cseréljél kenőanyagot és mérjél 40 fokot.....:-DDD
Sajnos ez a forgalmazó elég gyenge. Nincs is regéscsilalpított. Szerintem, csak úgy rendeni nem szabad. Érdeklődni kell, hogy mit is árul? Van e rezgéscsillapított?
A formaterv eredetije vsz olasz, helyeske. Kár, hogy attól nem konyul a gaz, mert akkor bízvást lenne tőle nagy pusztulat:D
A többiről meg majd beszámol, aki vett belőle. Érdekes, hogy a rezgéscsillapítás nélküli változatáért ugyanannyit kérnek (legalábbis a citált oldalon)...
Amit lentebb belinkeltel, Ducati neven, azt nevezhetjuk egyszeruen megtevesztesnek. Nem a te reszedrol, nyilvan nem, csak azt nem ertem miert hozakodtal elo vele. Az adatai es az ara alapjan nagyon valoszinu, hogy a szokasos kinai taltos, persze tapasztalat hijan barmi is lehet, de nem fogadnek ra nagy tetelben, hogy ez lenne az aranyat tojo tyuk.
Te milyen paraméterekről beszélsz? A 6500 as fordulatról? Szerinted tényleg annyi? :)
Ez nem olasz nem spanyol hanem KÍNAI. Pl a Big Dint kínai karburátoros a szegélynyírójuk.
Állítólag, a drágábbak meg Wallbrok.
Hivatalosan a Ducatti név alatt forgalmaznak jobb fajta (áttervezett) kínai cuccokat a spanyolok, akik az olaszoktól vettek hozzá nevet. Olyasmi kaliberű, mint a Hecht meg a Fuctek. Talán kicsit jobb. Az ára is olyasmi.
Igazi Ducatti fűkasza, lenne vagy 500e ft. Azt ki venné meg.
Nem is konkrétan a motorkerekpar gyárra gondoltam. De az olaszok köztudottan jók (voltak) a gepgyartasban, fém iparban. Pl régi makita benzines motort is olaszban gyártottak. Jó is volt. Addig ameddig minden jöttment népet is már olasznak hívtak.
Ezzel nem sokat kockaztatsz, nyilvanvalo nem az a gyar kesziti az 1,8 le teljesitmenyu 52 ccm-is fukaszat 60 ezerert, amelyik a motorkerekparokat. Meglepodnek, ha egy olasz Ducati gep 6500-at fordulna. mosoly
En egy Meindl hegymaszo bakancsban kaszalok, muszaj a ferde talajon valaminek megtartani a gyenge testem. mosoly
Megtanultam, hogy elsőre nem fikazok le semmit ( az más kérdés, hogy általában később kiderül hogy nekem lett volna igazam) ezért azt mondom, kíváncsi leszek rá. Kevés az esély hogy olasz gyártmány. Számomra nagy csalódás a Ducati, mert volt személyes tapasztalatom. Vettem egy eredeti Ducati munkavedelmi cipőt (neten) a mérete jó is lett, de ilyen hulladék, fröccsöntött szart regen láttam, pár nap után ki is b*sztam. Nem értem egy ilyen márka miért all be ilyen hulladékok mögé. Vagyis értem, csak sajnálom. Mondok megoldást is. Kaszáláshoz nemet honvédségi surrano, abból is a haix márka. Isteni, felcipoben munkavédelmi, Keen márka, sajnos csak usákokbol tudtam eddig beszerezni, mocskos drága, meg még a vám is rájön. De sokszor ha csak elmegyek valahova, akkor is inkább ezt veszem fel mint a csiribiri sport cipőt. Nagyon kényelmes.
1445-höz szoknya: Part Nr.: 144200111, Kryt sečení. Sokra nem mégy vele; a románoknál látni 43 RON pénzért a Hecht Store-ban (http://www.hecht.store.ro/), de románul nagyon nem tudok:D
Hazai találat nincs.
A benzines kasza szétszedhető szára 30mm-es, csak némi kendácsolással lehetne ugyanazt a szórásvédőt rájuk rakni (és inkább csak az utóbbiét az elektromosra), de akárhogy is nézem, elég szoros rokonságban állnak. Sajnos, ezek időnként törhetnek még drágább gépen is, nincs mit tenni.
Viszont inkább az ő életüket bonyolítsd a sajátod helyett: http://hecht.hu/szerviz Talán tudnak valami okosabbat mondani, elvileg ezért hizlaljuk őket.
A jó, profi heveder drága, egy húszas alatt nem úsznád meg (az árukért már kaszának látszó tárgyat is lehet kapni). L. pl. Balance XT, de vegyük úgy, hogy ez a teteje, "háztáji" viszonylatban erőst kérdéses a szükségessége.
Az Oleo-Mac, Hecht, Oregon és Straus hevedereket akár 6-8000-től, a jobbjaikat 12e körül már megkapod. Legyen kétvállas, széles és párnázott váll-és derékpántokkal, jól alkatra állíthatóan - ezeket nagyon sokan már napi munkára is használják! Most több akció is van, sztem érdemes körülnézni - és nem adni alább, hogy sok idényre letudhasd a gondot.
Láttam nemrégiben egy ilyet munkában (azért tudni, hogy ez volt, mert neten rendelték): https://www.netenpiac.hu/parnazott-fukasza-heveder-1911 . Hát... Nem kényelmetlen, de jobban néz ki, mint amilyen, nem is jó bárkinek. A gyöngyvászon is becsapós, nagyon sok múlik a kidolgozáson!
A piacos megérheti, ha legalább hasonlít az előbbiek valamelyikére (nem nagy elvárás, egészen biztosan "költségoptimalizált" utánozmányok), csak ne legyen eleve végzetesen gagyi, törős kapcsokkal, ragadós vagy porló műanyagokból, foszló varrásokkal. Ez csak a lutri-rész, mert honnan tudhatod előre... Két-háromezerért persze ne is várj sokat, de ha amúgy viselhető -ezt már vásárláskor ellenőrizheted:D-, valamint kibírt két-három idényt, már elégedett lehetsz vele.
Kapa bacsi, ha lemosom, az elkopott kieresztoszem attol meg nem hizik meg.
Egyebkent a napokban nagyon alaposan megtisztitottam, nem az esztetika, vagy a higienia miatt, hanem mar retegekben raszaradt a saros futormelek az aljara. Amugy meg tisztitja magat. Ma is voltak helyzetek, amikor barnas-zolldes bevonat kepzodott a feher reszen, mintha raegett volna valami, aztan amikor friss pepes csalanos trutyit vagtam vele megtisztult. De teged remelem nem korlatozlak semmiben, tisztogatod rendesen, ahogy kell?
Sztem vedd a hónod alá azt a szórásvédőt, úgy keresd, ne típus szerint - teljesen úgy néz ki, mint a kisebb benzineseké, vagy akár a Straus kiskaszáké, már ami a rögzítését illeti. Ha a neten talált kép kinagyítható, akár rendeléssel is próbálkozhatsz, ha a szárátmérők egyeznek (de ha nem, talán az is orvosolható az eredeti rögzítőelemmel:D). Méretekben és dőlésszögben sem lehet égbekiáltó a különbség, egy kaptafára megy szinte mind.
Sajnos, néha igen kreatívnak kell lenni, ha valamit pótolni akarsz.
(Tartalék: gyertya, kieresztő szemek, benzincső, jó lenne egy plusz anya is a vasakhoz. Na meg egy decis szintetikus lötty, hátha. Volt már rá példa, hogy kocsiból lett pár deci benya kinyerve a munka legvégéhez; mondtuk is, de jó hogy nem dízel...
Belőlem is kellene még egy, de többen már azt is sokallják, amennyien most vagyok:D)
Szomszédokat lerendeztem vesztegetés által, kaptak egy-egy csokor ültetni való füzérkét, ha kellett nekik, ha nem. Gyönyörű, hosszan virágzik, és tarackosan terjed:D Ezek után már csak finoman mernek elküldeni a francba, de ettől sem nagyon tartok, mert alkalmanként ők is zajonganak. Bármilyen napon, akár hajnalban is, ki hogy ér rá éppen...
Nemsokara indulok, ma is adok egy kis delelotti koncertet a szomszedoknak. Aztatott damillal nyomulok, ami jo is lenne, ha a kiereszto szem nem lenne megkopva es nem vagdalna el a damilt. Persze en vagyok a hulye, hogy nem vettem belole tartalekot, hiszen eppen csutortokon voltam a Stihlnel.
Amit most a (nagy) tubusban látok, annak valami olyan a színe, mint amilyennek L_áma 70358-as hozzászólásában a fagyitölcséresé látszik ezen a fos laptop monitoron, talán árnyalatnyit világosabb. A kaszában a fogak körüli részé kifejezetten sötét volt, talán a belekerült fémanyag, és esetleg még az extrém hő- és nyomás hatására némi szétszeparálódás, netán kémiai változás miatt. A széleken lévő valóban inkább sötét szürkésbarnás (vagy nagyon sötét okkeres?). Szóval tudja a fene, azt sem tudom (csak tippelek...), melyik állhat közelebb az eredetihez. Az állaga hidegen gyanúsan olyasmi, mint a tubusban lévőé, szóval nem egy margarin:D
Amúgy tőlem lehet szivárványos is az a kence, csak jól csússzon. A kaszáról beszélek, még mielőtt valaki félreértene:D
A szétszedésnél csak azon aggódtam, hogy ne kerüljön bele kosz, na és hogy a kerékpozíciók megmaradjanak összerakáskor. Ez utóbbit -megvallom- pici karcokkal jelölve tudtam elérni, de amúgy nem egy nagy durranás az egész, cuppanik minden. A csapágyak is...
A másik kaszámnál ez végképp nem gond; azon sincs zsírzónyílás (bár soha nem állította a Ryobi, hogy örökre kent), viszont két fél öntvénydarabból áll a ház, nem is annyira kompakt, mint a Stihlé.
(Most a kis AL-KO vellanyos szívat, tucatnál több év után csak cserben hagyott a damilfeje. Elkezdtem nézegetni a neten - hát még jó, hogy a likakat nem külön árulják hozzá, mert olyan boltot nem találtam, ahol egyszerre minden darabját kapni lehetne. Rendeléskor pedig a hasonló nagyságrendű szállítási díj is beszámít, nem mindegy, hány felől jön. Pedig ez utóbbi nélkül is akkora összeg kerekedik ki, amiből már egy kisebb, rendes Husi fej is kijönne! Elgurult ezeknek a gyógyszere... Már arra is gondoltam, hogy rákendácsolok egy más típust, de nem jó, mert a fejdob alja lapátos, a hűtés része is.)
Van egy Hecht 1445 elektromos fűkaszám. Hol tudnék hozzá venni alkatrészeket? A legfontosabb a védőburkolatra egy szoknya lenne, mert letört egy része késsel együtt, így nem tudom használni. Helyi boltokban nem tudtak segíteni... :( Voltam vagy 4 helyen. Kormányszarv és kétvállas heveder is érdekelne, mert a gyári elég béna sajnos.
Várjunk csak! A fehér az nem átlátszó. Te atlatszot írtál, az csak szilikonzsir lehet. Fehér viszont rengeteg fele van. Nagyrészt bolti forgalomban lítium alapu zsírok.
Köszönöm válaszod. :-) A szilikonzsírt nem igazán kedvelem olyan helyre ahol kenni is kell rendesen.Oda inkább normál zsír dukál.Oleomac gyári kenőcse is fehéres, szintelen volt a házba. Ezt is csak érdekességnek.:-)
nem Ismerem a konkrét zsírt, de valószínű adalék nélküli szilikon zsír lehetett. Nagyon jól tapad, jól bírja a hideget, meleget, emellett nem károsítja a gumi, műanyag alkatrészeket. Élelmiszeriparban meg ma is használják. Hajtóműbe már vannak jobbak, de azzal sem fogsz mellényúlni.
Nekem a gyártó 1:25 keveréket javasolt, félszintetikus olajjal. Ennek ellenére fullszintetikus olajat használok, az legalább rendesen elég. Eddig semmi korom vagy ilyesmi nem látszódik sehol, a működésben sem vettem észre zavart. Ja, 1:40 keveréket használok, mióta itt a 'sporttársak' javasolták.
Végül is nem a megjelölt kettő közül választottam...
Találtam kiárusításban egy Hitachi/Hikoki -t féláron, 3 év garanciával 30e-ért.
Kérdésem az lenne, hogy a gyártó fél szintetikus saját olaját ajánlja a géphez. Ezzel szemben érdemes mégis full szintetikus olajjal készíteni a bele szánt keveréket?
Van egy sövényvágóm is ugyanettől a gyártótól. Fej közelben használva szerintem azért nem mindegy, hogy milyen füstöt hord rám a szél.
Monnyuk en egy szazoras gepet szet nem szednek azert, hogy van-e baja. Ha eddig nem volt esetleg majd innentol. mosoly
A harckocsirol meg annyit, hogy vagy 35-40 evvel a WW2.-utan, mikor eljutott a femipar arra a szintre, a lanctalp-csapszegeket iszonyat kemeny, kopasallo otvozetbol kezdtek gyartani, mert az az Achilles ina az effele szerkezetnek. Siman el tudom kepzelni, hogy az ilyen zart, orokre vasalva hajtasnal, hasonloan strapabiro fogaskerekeket hasznalnak, masszivabb zsirral.
Ma elpoffentettem par tank benzint ( HQ LS olajjal) parszor megneztem a szoghajtast, olyan volt, mint eddig mindig. Mikor megalltam vele gozolgott a vizes futol. Meleg, de nem forro. Nem tudom hany fokos, de nem eget, lehet markolaszni hosszasan, ha valakinek ez noveli a libidojat.
Hogy egy ismerős szituációval érzekeltessem: áll a sötét színű kocsi a nyári verőfényben. A motorházon ilyenkor a mondás szerint tojást lehetne sütni (elég eszement ötlet, de a 2. vh.-s sivatagi harcokkal kapcsolatosan még le is filmezték:D). Hogy sisteregne-e a rálöttyintett víz? Sztem kár a zománcozásért, nem éri meg kipróbálni. Rátenyerelni sem jó vicc.
Na most nem állítanám, hogy emiatt késném le életem nagy sorsfordulóit, de egy késcsere vagy damiltöltés előtt először én is inkább leülök egy cigire. Ami szintén árt, de a tojás nem fér el a szöghajtáson, meg ki látott már olyat, hogy kaszálás ürügyén egész nap csak sült tojást zabáljon valaki.
Mivel ez eddig csak meddő sírdogálás volt, szétkaptam a hajtást egy belekukkantás erejéig. Látszólag jó a helyzet(!), a kenőanyag ott van és annyi is, ahol és amennyi nagyjából kell (bár ez sztatikus vizsgálat, üzem közben nyilván kicsit más az ábra). Megjegyzem: egyáltalán nincs tökig nyomva... Viszont jelentős árnyalati különbség van a fogkoszorúkhoz közeli és távoli részen a színben, és nem tudom, melyik a normális; a gyártó által forgalmazott, kifejezetten kenésre ajánlott anyagéhoz egyiké sem hasonlít (ez utóbbi sötétebb). A fogaskerekek felületén szabad szemmel, egymáson ide-oda mozdítva, forgatva sem látni rendellenességet, a csapágy (mindkét oldalon zárt) sem "kotyog" (mondjuk egy százórás gépnél még ne is legyen semmi). Összepakolva igyekeztem fogra pontosan visszarakni az egészet, ezen ne múljon semmi:D.
Úgy tűnik, ezt a hülyeséget tényleg komolyan gondolhatták ezek az okos mérnökök.
Nem vok abban sem biztos, hogy az "örökre kenve" zsírja ugyanaz lenne, mint ami az "általad kenve" tubusában van, vsz más az adalékolás.
Befejezem a gondolatom /közben volt egy telefonom/:
Ugyan akkor a 60 fokot már senki nem markolja meg, az emberbőrrel már "jujforró". A 60 fokról pedíg már akár látható pára is felszállhat egy nedves fűből egy száraz hűvös levegő esetén. Az meg még nem is nagyon extrém hőfok.
De ha ez hallható sistergéssel történik, az szerintem nem normális dolog. Az nem 60.
Én "hobbykaszász" ma reggel megnéztem a piacon a kínai szöghajtás kínálatot. A 2000, és a 3500 közt mindenféle ár előfordult. Szemre nem is teljesen egyformák. De szimmering egyikben sem volt. Zárt csapágy az mindegyikben.
Hőmérséklet:
A kínai hőmérő legyen borzasztóan pontatlan szar! Tévedjen akár 5%-ot, az ebben a kategóriában óriás eltérés, de akkor is csak 2 fok. A fűnyesedék ennél többet zavar bele a mérésbe, de véleményem szerint még akkor is jól közelíti a realitást.
Egy-két lóerő átvitele /magas fordulat, de gyermeteg nyomaték mellett/ két egyenes fogazású keréken ne is termeljen ennél sokkal több meleget.
Azzal szeretnem kezdeni, hogy véletlenül sem vonom senki szavahihetőségét kétségbe. DE számomra hihetetlen, ha egy minimum húsz perces rendes ( nem egy két centis ) fűben való kaszálás után éppenhogy kéz meleg fölött van a szöghajtas. ha a napra kiteszed magasabbra kellene menni. ma dolgoztak volna a fiúk, de itt esik. Legközelebb én is megmérem. Mondjuk ezek a kínai infras hőmérő sem laborműszerek. :-)
Egy kis segítséget kérnék, van egy Husquarna 128R fűkaszám ami nem akar beindulni...
üzemanyag eljut a hengerbe, ezért a gyújtásra gyanakszom, mielőtt szerelőhöz adnám be, egy gyertyacserével megpróbálkoznék... viszont nem lettem okosabb a guglival sem, hogy milyen fajtával helyettesíthető a gyárilag benne lévő "Champion QCJ8Y"? valaki esetleg tudna mondani valami típusjelölést?
De jó, hogy megelőztél, így legalább nem az én torkomat harapják el...
Látszott, hogy a működés lényege érdektelen (a csontrepesztő decibeleket meg hagyjuk, azok jelentése néha még a szakikat is zavarba hozza), viszont eléggé elvetemültek, hogy rengeteget belefeccöljenek a megvalósításba. Bár nálam még ülepednie köll, hogy annak a trimmernek miért ilyen bonyolult módon duplázta a súlyát:D
Ha meg vannak elégedve az eredménnyel, már megérte, nekünk meg kuss, csak ne könyököljenek bele:D Van ott hely annak a kis koksznak is.
(Kispuskával próbáltuk, milyen a pillepalackos "hangtompító". Csak annyit, hogy megdöbbentően hatékony...)
4 ütem esetén minimális számítással készített kipufogó nagyon hatékony hangtompitas érhető el, viszont a 2 ütem esetén a gazlengesek miatt teljesen egyedi és komplex tervezés szükséges. Ki merem jelenteni, hogy a 2 ütemet csak el*aszni lehet teljesitmeny oldalon, attól függetlenül hogy esetleg halkabb lesz.
A minősége, valamivel jobb mint a Kínai tömegcucc fűkaszáké. Valóban, olyan fuxtec! szint lehet :-) De határozottan , nem merek ilyet állítani ... mert ha a Fuxtec mester ezt meghálja, rám támad oszt csontig rág ! :-)
Ahogy mondod. A kiengedő szem tud olyat, hogy úgy kopik, hogy kicsit éles lesz. Onnantól egyre gyakrabban tőben töri a damilt. Reszelővel tompítgatni kell.
Azért érdeklődtem, mert abban reménykedtem, hogy a Daewoo forgalmazza a saját neve alatt. Márpedig akkor megnézi a minőséget és, mint sokszor láttuk már Kína tud, ha akar. De utánajártam, a Daewoo 1999-ben csődbe ment. Van-e utódja nem tudom. Megvették-e a kínaiak a névhasználatot vagy csak a szokásos módon rászitálták, azt sem tudom. Idővel kiderül. Használd egészséggel, baj nélkül jó sokáig!
Persze hogy a tehetetlenseg porgeti a pusztitovasat, de a jol kent, sima jarasu szoghajtas meg hagyja tehetetlenkedni. Ha gondolod cserelhetunk kaszat, ezt zsirozhatod kedvedre, meg zsirt is adok hozza a pedigres fajtabol, ezt nem kell kenyeztetni, tudja hol a helye, nem kunyizik az asztalrol.
Ha megfúrnám, abból forgács ugyan nem maradna vissza, előtte nyilván darabokra szedem. Elméleti síkon elképzelhető, hogy egyesek akár a száron lévő házat is meglikasztanák; én messze nem vok ilyen ügyes és bátor, éppen az általad felvázolt lehetőség miatt sem...
Amúgy nem fogdosom én (nem is ér el odáig a kezem:D), de hamar feltűnt, hogy a hótt vizes dzsuvából kiemelve nem is gőzöl, egyszerűen szinte azonnal száraz. A nem örökre kent kaszáé messze hűvösebb volt, bezzeg az ragadt és maszatolt is, ahogy köll:) De a javaslatod egy olyan hozzáállás lenne, mintha átmennél a másik szobába alunni, ha nem egyedül találod az asszonyt:D
Igaz, a sírdogálásom sem tol nagyobbat a szekeremen:(
Pusztítóvas: @Zoltán Kovács igért egy riportot róla. Vagyis felhergelt. Ha túlélte és belebotlana ebbe a posztba...
Még mindig pusztítóvas: vsz nem is a szöghajtás fog nyögni tőle -vagy nem jobban, mint bármelyik más késtől-, szerintem inkább majd a kuplung porlik erősebben és a rugók is fogyhatnak. A(z ismerős) hosszas pörgésben -ahogy a lassabb felfutásban is- éppen a nagy tehetetlenségi nyomaték a ludas, bele feltűnően csak a hajtás katasztrofális gondja szólhatna - szóval ne tekintsd diagnosztikai ismérvnek a vas ezen viselkedését... Én melegéxem annyival, hogy pusztít, viszont azzal nagyon:D
Ha engem aggasztana a fej melegedese, irnek a cegnek, megkerdeznem mennyi az uzemi homerseklete ennek a hajtasnak adott terheles mellett. Vennek egy lezerhomerot, es ramernek. Ramernek a kozmunkasokera, es minden kaszara, aminek tetszik a szoghajtasa es, aminek nem. Ha ez a kerdes nem nyomasztana tovabb, a homerovel naponta homlokon mernem a postat, a gaz es villanyorast, es megnyugtatnam oket, hogy nem lazasak.
Egyebkent siman el tudom kepzelni, mas anyagbol vannak a fogaskerekek ebben a szoghajtasban, mint a zsirzast igenylokben. Nem hulyek ezek a nemetek annyira, es nem ellenseguk a penzuknek.
Es mi van akkor, ha nem tapogatod? Akkor nem sut. Az enyem is melegszik, akkor is, ha frissen kenem. Nem tudom hany fokos, nem tapogatom kulonosebben, mert tudom, hogy van benne zsir, forog, vag, oszt jo napot. Ha vizes a fu, es huvos van, lathatoan gozolog, es raszarad a zoldes fupep. Ha leallitom a motort, a pusztitovas egy feloraig porog rajta, tehat nem szorul, nem surlodik benne semmi rendellenesen.
Ha megfurod, es lesz benne egy kis forgacs a furastol, menetfurastol, akkor legalabb tudod majd, hogy mitol melegszik.
-köszönöm a teljesen logikus meggondolásokat, amit felhoztok pro és kontra a zsírozásról, a karbantartás-mentesség előnyeiről, várható élettartamokról, költségekről stb. Nem is trollkodni vagy gumicsontot kiásni akartam a kérdés felvetésével.
Egyszerűen arról van szó, hogy az én párhuzamos valóságomban (egy FS 460-on) az a bizonyos "örökre kent" szöghajtás süt, mire kihajtok egy tankot, damillal. Nem kicsit, nagyon (=sistergősen). Ja, és nem csak az enyémben, a jelenség tehát nem egyedi. Még a "közmunkás" atyafiakra is ráközelítettem, mikor megláttam, hogy némelyiknek szintén új Stihl jutott, és megerősítettek benne: bizony van ott forrongás a végeken hűvös hajnalon is:D.
A dolog tehát magából a konstrukcióból adódik, legalábbis eddig ez a legvalószínűsíthetőbb.
Ugyanolyan igénybevételnél egy másik, de már általam zsírozott hajtás legfeljebb langyul. Ezt én úgy fordítottam le, hogy nincs benne jelen az a súrlódás, ami az előzőben szükségszerűen ott kell legyen - mint a melegedés egyetlen, fizikailag lehetséges oka.
Minden eddigi tapasztalatommal és ismeretemmel ellenkezik az, hogy ez a két állapot -a megfogást kizáróan forró, nyesedéket magára ráégető, valamint a langyos- egymással paritásban lévő jövőt prognosztizálhatna ezeknek a szöghajtásoknak. A régebbiektől annyira különböző anyagokból és technológiával nem készülhetett az újabb sem, sztem.
Na, emiatt morgolódtam csak, nem kell engem győzködni semmiről:(
Előlegnek itt egy kép... kipróbáltam, erős motor van benne... nem ráz, viszi a nagy füvet is mint a szart. Nekem ennyi elég is..főleg, ha ez is kibír majd 6-7 évet, mint a kínai ATIkA. 2 év gari is van rá... Bátor dolog tőlük ! :-) Délakórei, de Kínában legyártott cucc.. Szóval kicsit félek tőle... :-)
Ha szétszedhető szárú a kasza, akkor az alsó rész szárának a végdugója, amit szétszedés után kell a szárra rátenni, hogy az alsó szárból ne essen ki a meghajtórúd, illetve a kosz se nagyon menjen be a szárba - szerintem.
Sziasztok. Rendeltem egy Daewoo nevű fűkaszát..:-) Mert az ATIKA , 6 év után..kezd hanyatlani.( de még támad ha kell :-) Megjött a csomag, összeraktam a gépet, megyen szépen...( még tetszik is ) De küldtek egy gumi alkatrészt, amiről nem tudom hogy micsoda ! én még nem láttam ilyet... mondjuk..nem is szerelgettem még fűkaszát soha..AzAtikához nem járt ilyen..Dea Sárta 25 höz sem...
Értem én hogy fúrunk lyukat a házra, teszünk bele csavart meg zsírt. Na de ez egy zárt ház, és hova nyomom a zsírt! Maximum alul távozik az egy darab csapágyon keresztül mert arra egyszerűbb az útja.
Hátrafelé kettő csapágy van, és zárt a fogaskerék közepe. Erre nehezebben kellene eljutnia.
Viszont ha szivárog, akkor a csapágy sem zárt többé. Az is cserés lehet.
Régi Stihl Fs 450 hajtásháza hátrafelé nyitott volt, ezért tudott távozni a kopódékkal teli zsír.
Az új gondozás mentesen meg nem tud hova távozni a fémszemcsés zsír. (Ki lehet mosni, de hát na.)
Érdekességnek megjegyezném hogy 400-450 közül egy szöghajtást sem kellett cserélni, mindegyik kibírta a gép életét zsírozva. Ha az újak felét mennek el, már az árukat régen behozták.Ház körül ez 15 év legalább.
Vazelin az van, vettem a szerszámokra, hogy ne rozsdásodjanak be. Bár hazudtam a gyógyszertárba, mert azt mondtam, hogy fizetésemelést szeretnék kérni a főnökünktől...
No, látom még zsíroztok. Nálunk ez van, ami olyasmi:
Szerintem /nem tisztem tudni/ a kramppos egy ezres lehet, a würthös meg valószínűleg a háromszorosa. Mindkettő molibdén-diszulfidos, kb ugyan olyan lágy és undorító, mint a tubusos méregdrága.
Egyik sem javasolt gördülős helyre, viszont csillogósra van fényezve, ha csúszásról van szó.
Na, most hogy esik és ráevett a rosszindulat, utánanéztem. A jelek arra utalnak, hogy a leírtak a zsír keménységét jelzik. Beruházok mos2 tartalmúra, legutóbb amikor láttam, akkor a vödrös kiszerelés (80 vagy 90 dekás csomagban) volt ~3E pénz. Egy tubus Stihl zsír meg majdnem annyiba kerül és tizedannyi van benne...
Nem kenem Niveaval, ahogy irtam, mint jo tekozlo fiu, megveszem a szemtelenul draga Stihl zsirt. Egy draga gepnel nekem nem eri meg megsporolni 50 forintot.
Egyebkent a Nivea nem koltoi tulzas volt, hanem szinten tapasztalat. Volt egy gombcsuklom, a fotozasban az allvany, es a fej koze valo spec. kiegeszito, amivel letre lehet hozni egy vizszintes platformot. Ennek egy viszonylag nagy gombje van, aluminiumbol, ahogy a vapaja is. Levegon van, a gyari kenes kiszradt, szorult, plusz kente az aluminiumot, es ez a fekete trutyi hozza tudott erni az ember kezehez. Megtisztitottam, es csak ugy kalandvagybol Nivea kremmel kentem be. Evekig nem kellett tobbet keni, es meg csak budos sem volt. mosoly
Tudom, tudom ilyenkor a szakember levegoert kapkod. En is igy voltam, amikor anyosom megragasztotta a cipotalpat azzal speci ragasztoval, amivel a vasutnal az eltort sineket ragasztottak.
A csatolt képen látod hogy mi az a kiverődés. Mindenhol van zsír csak ott nem ahol kellene ez abból adódik mert nem megfelelő a Konzisztencia vagy pedig már kiszáradt a zsír. A képen egy nagyjából hasonló konstrukció van mint a fű Kasza szöghajtása. Tehát ha nem muszáj Nice A-val ne kenegesd. Kend máshova. :-)
Napi 9 órából kb. 6 óra a tiszta üzemidő. A 4-5 év alatt általánosságban véve egyik gépnek sem volt komolyabb hibája, a kopó alkatrészeken kívül. Persze volt felhasználói hiba, nem odafigyelés, ez előfordul.
A Kaszák tavasztól őszig minden hétköznap pörögnek, olykor téli időszakban is.
Csak Stihl-gépek vannak, nincs tapasztalat Husi fronton. Az itthoni 553 RS meg még fiatal.
Az új EM széria sem rossz, egyedül a rézsű ill. árokban kaszálásnál fordul elő néha random leállás. Gondolom az elektronikus motorvezérlő letilt, ha túl intenzíven "lengetik" a kaszát, tehát a folyamatos üzemanyag ellátásban van egy pillanatnyi szünet.
Rendben, lepusztul a szoghajtas. Mennyi ido, azaz hany uzemora alatt?
Vegyuk a te esetedet, ahogy kiveszem, te is inkabb alkami felhasznalo vagy, azaz nem hasznalod a gepet naponta es folyamatosan orakon at. Igy mennyi ido alatt megy tonkre nalad a szoghajtas? A gyarto kiiktatot egy problemat, azaz nem bizza a kenest, gondozast a felhasznalora, aki vagy odafigyel ra , vagy nem. Ha ugyanez a fej egy ipari felhasznalohoz kerul, akinel evente, ketevente tonremegy folyamatos hasznalat mellett, akkor a csere 100 euro koltseget jelent, aminek megfelelo gazdalkodas mellett elenyeszonek kell lennie egy jol mukodo vallakozasban. Persze nem szivesen dob ki az ember ennyi penzt, amit ki lehet valtani a toredekevel rendszeres zsirozas mellett, akkor viszont ott a lehetoseg, vasarlaskor zsirzonyilasos szoghajtasos gepet valasztani. En valtozatlanul nem hiszem, hogy a nemetek annyira butak lennenek. Az erem masik oldala, hogy igen, a folyamatos vasarlas tartja eletben a gazdasagot, akar tetszik, akar nem. Termeszetesen en sem orulok neki, ha koltenem kell, de belekalkulalom, amikor belevagok. Tudom, hogy draga az eszkoz, tudom, hogy vannak fenntartasi es uzemeltetesi koltsegei, es azt is tudom mennyi hasznot hajt, vagy eppen mennyi megtakaritast jelent, monnyuk a berkaszaltatassal szemben. Ha nalam most totalisan elhasznalodott volna a gep, akkor is elegedett lennek az eddig elvegzett munka miatt. De ezek a gepek nem hasznalodnak el totalisan, sot egy autoval szemben azt sem lehet mondani, hogy gazdasagtalan lenne a felujitasuk, mert dragak ugyan az alkatreszek, de jellemzoen nem egyszerre mennek tonkre, es csere, vagy felujitas utan, meg nagyon sokaig kivaloan uzemelnek. Ezert hasznalnak az erdeszetek, parkepitok, kerteszek ilyen eszkozoket.
Nem putlásznék most vissza, de úgy egy-két hónap távlatában éppen valamelyikünk -néhány keresetlen szóval fűszerezetten, szinte irodalmi értékű leírásban- tette közzé, hogy ők (ha jól emléxem) két év után kényszerültek az örökre kent szöghajtások cseréjére sz@rrá menés okán, és emiatt azóta alapértelmezetten megfúrják a gyártó ötletét. És mintha éppen Stihlékről lett volna szó... Ezért is írtam, hogy nem nagyon vágom én ezt az üzletpolitikát. Annál inkább nem, mert a cuccaikat jellemzően iparszerű felhasználásra vásárolják, tehát a kereslet szempontjából kínos helyről érkezhetnek a visszajelzések. Az újabb kaszáiknál ezen alkatrész ára harminc-negyvenezer között van...
A kocsikhoz nem (hozzájuk sem) értek. Nekem még azok voltak a szép idők, amikor a 424-es mozdonyokat egy fülig maszatos vasutas táncolta körül egy akkora zsírzópumpával, amivel egy kocsmai eksönben ő lett volna a császár:D Kocsinál meg legfeljebb azt érzékeltem, ha a betonomon maga alá csinál...
Kenesnel, hutesnel, evesnel, kefelesnel az elso kerdes van kenes, vagy nincs kenes, van-e kit kefelni vagy nincs. A semminel barmi jobb, azutan majd raerunk cizellalni, hogy cukorral vagy soval a kaposztas cvekot, szoke, vagy barna legyen-e a partner, grafit, vagy molibden-szulfid legyen-e a zsirban. Ha egy fej fel van toltve rendesen akar Nivea kremmel, akkor nem nagyon van helye hova kiverodni a kenoanyagnak, es a Nivea sem engedi, hogy a fem a femen dorzsolodjon, az is elszallit valamennyit a hobol.
Egyebkent meg kell nezni hogyan hasznal egy holland, osztrak, vagy egy belga egy gepet, akikrol tudjuk, hogy azok mind hulyek. Megveszik, elolvassak a kezelesi utasitast, es nagyjabol aszerint hasznaljak 10-20 evig, azutan eladjak egy furfangos magyar neppernek, aki tudja frankot, szittya eszjarassal felujitja es eladja alig hasznaltkent.
Nem allitom, hogy tevedhetetlenek, akik a mi szamunkra korlatlannak tuno osszegbol fejlesztenek a kaszagyarban, de azt sem, hogy egy mezei felhasznalo helybol okosabb, mint ok nekifutasbol.
Leszukitem magamra: en biztosan hulyebb vagyok a Stihl fejlesztomernokeinel, ezert megveszem a 225 gramos zsirt 3790 forintert. Azt meg nem vizsgaltam meg mennyibe kerulne Ausztriaban, lehet meg tudnek sporolni 40 forintot. Ez a mennyiseg nalam valoszinu kibir egy-masfel, estleg ketto szezont. Ez az osszeg nincs 4 doboz cigaretta ara, amibol egy dohanyos naponta elsziv egy dobozzal. Akkor mirol is beszelunk?
Az a kerdes, van-e olyan konkret tapasztalat, hogy "normalis" rendeltetesszeru hasznalat mellett az "orokelet" szoghajtas tonkrement volna megfelelo kenes hijan?
Ha van, akkor a gyarto miert hagyja a kinalataban a ra nezve hitelronto termeket? Ha nincs ilyen konkret tapasztalat, akkor egy ujabb tulcsacsogott kerdesnel tartunk.
Nem kasza, auto, ahol lenyegesen alacsonyabb fordulatszam mellett ugyan, es csapagyak, nem fogaskerekek, de orokre kenve porognek hidegben, melegben, gyakran hosszu orakon at folyamatosan, evtizedeken at a kerekek toven. A valtokban diffikben orokelet olajban aznak a fogaskerekek.
Íiiigen, ez csak azt juttatja az eszembe, hogy -bár a múltkor már megszületett az elhatározás- végre megcsináljam már azt a zsírzólukat a fejre, amit lehagytak a gyárában:(
Én is teljesen elfogadhatatlannak vélem, hogy egy állítólag folyamatos kenéssel bíró alkatelem úgy fel tudjon forrósodni, hogy rásüljön a gezemice. Főleg hogy régebbi, eleve vacakabb társánál, emelyiknél még én kontrollálom a dolgot, ilyen nem fordul elő.
Vagy csak nem ismerek fel egy bizonyos üzlepolitikai irányzatot... de ez már konteo?
A "szükség" nagy úr... Nemegyszer láttam már, hogy a kemény zsír után betolnak pár csepp olajat is a szöghajtásba. Működik és hatékony is - bár érheti kritika, mert nem csak hogy esetleges, de egyéb szempontokból is biztosan messze van az optimumtól.
Amiről persze legtöbbször csak elméleti szinten hallunk, mert a kenésben a van/nincs opciók mellett szinte már ínyencségként hat.
Ezzel együtt egy nagy gépparknál nagyon mást jelent az optimum keresése, mint az olyanoknak, mint én, aki lustasága, hiányos ismeretei és a viszonylag ritka szükséglet okán inkább megveszi a valóban méregdrága szutykot abban a reményben, hogy a lehúzás nem az anyagban van.
Úgy kezdem, hogy nincs nekem stihl zsirozhatatlan szoghajtasu gépem, nem láttam még ezt szétszedve. DE!!! A gépiparban létezik ez a fajta kenesi rendszer, ha meg tudjak oldani, hogy a zsír ne tavozzon el, tehát a mennyiség megmaradjon a helyen, és kellően folyós, nem verődik ki, akkor a zsír bőven tudja (minőségre) az élettartam kenést. Sokkal nagyobb termelésnek kitett helyeken is hatékonyan alkalmazzák. en Azért megoldanam az időnkénti utankenest, főleg ha azt tapasztalom, hogy fogy.
A biciklibe eleve kemény zsírral raktam a helyükre a golyókat vagy a perselyüket a megvétel utáni szét- és összerakásnál, majd a következő tíz-húsz évben rá sem néztem... Aki meg olajozgatta, törésig koptatta a tengelyt, mire észbekapott. Ebben érzek némi analógiát a zárt, "örökre kent" csapágyakkal:).
Persze a (zárt) borítás nem csak véd, de el is rejt, l. női ruházat (ha csak le nem zsírozod nála, hogy megszabaduljon tőle:D).
Egy kis kieg. Ezek a 00/000 zsírok altalaban központi kenorendszerekben használják. Gepek, teherautók stb. ezek nem tudnak kiverődni, mert folyosak. Nagy fordulatnal ( és egyébként is alapszabály) ahol megfelelően lehet olajozni ( nem folyik el, olajfürdő) ott olajozni kell, a zsirzas szükségmegoldás. És mint tudjuk a kasza szoghajtasaban az olajfürdő nem megvalósítható. A febinek a mannolnak is van 900g körüli kiszerelesben, 5000 alatt. Én neten rendelem, de boltban is biztos van. Én annyit csinálok, hogy teszek hozza MoS2-t.
A gyári zsir NLGI 00-s tehát az általános , bármilyen ( általában 2-s) nem jó bele. Túl kemény. Az ára valóban horror, keress NLGI 00 vagy 000 zsírt sokkal olcsóbban vannak
A zsírokról még valami motoszkál csepp agyamban. Nekünk van céges zsírunk, amit javasolnak perselyek, csapszegek, fogaskerekek kenésére, de nem javasolják gördülő csapágyak kenésére.
Akkor a duplán zárt csapágyban lehet a csapágyba való egy életre bezárva, a kúpkerekekre meg kenjük a tubusból a drágát.
Valoszinu szinte barmi jo, ami ken, es kibirja azt a nem tul magas homersekletet. Nemreg volt ez tema. Persze en nem vagyok szakerto, majd a tobbiek megmondjak a frankot. Viszont onnan inditanek hany kila zsirt eszik meg a muszer evente? Tudom vannak mindenfele praktikak a materia bejuttatasara, de nekem megis a gyari zsir valt be a legjobban. Nem kenes szempontjabol, mert az szinte mindegy, hanem a kezelhetoseg miatt. Vettem valami zoldes hajtomuzsirt, nem volt draga. Csoros kupakja volt, azt be lehetett dugni a zsirzonyilasba, de kisebb volt az atmeroje, ugyanugy, mint a fecskendo konuszanak, ki tud jonni mellette a cucc. A zsir meg nem fogyott el, de a kupakja elhasadt, elveszett. Csupa trutyi volt allandoan, meg korulotte minden. Kesobb kivalt belole valami higabb, olajszeru frakcio. Visszatertem a draga tubusos zsirhoz, amit kenyelmesen es tisztan be lehet preselni a szoghajtasba, kicsit forgatva eljut mindenhova. Draga, sot a nagyobb tubus meg drgabb, de fajlagosan olcsobb. Egy nagy tubos kibir egy-ket szezont egy olyan fotel kaszas kispalyas kibicnel, mint en.
Nos, egy kissé sokallom a Stihl szöghajtás zsírjának az árát. Hozzáértőktől kérdezem, hogy egy mezei molibdén-diszulfid alapú zsír megfelelhet helyette a szöghajtásba? Mintegy több százszor olcsóbb, mint a márkás kutyulékok...
Ez gondolkodás kérdése. Én elég sok mindenféle gépezetet csinálok/javítok. A géphasználók jelentős része magasról sz@rik a zsírzásra. Ha ilyennek tervez az ember, nem veszi ki a porvédőt. Legalább a csapágyban megmaradjon a gyári kenyőcs.
De az is lehet, a sok év szerviztapasztalat azt hozta a gyártónál /:)/, a leg becsületesebb zsírzásnál sem kielégítő ami eljut a golyókig. Inkább azt teletöltve bezárják.
Ha meg magamnak gyártok, biztos az egyik csapágy külsejétől tolom a zsírt, és a másik csapágynál hagyom kimászni. Akkor tuti az átzsírzottság.
Megsúgom: nem a 2-4-6-8 ezres szöghajtást nem zsírozzák, hanem a 10 millás gépet! Pedíg egy új darun pl 2 gombbal meg lehet kenni 10 csapszeget. Vagy egy 30 millás CNC gépen csak a patront kellene cserélni az automata zsírzóban. De nem. 6 hónapja villog a piros lámpa, de még csak oda sem néz.....
Mivel nem szedtem még szét AL-KO fűkaszát, a jelölésük alapján (a 2Z ill. 2RS jelzés) nem értem a zsírzási lehetőséget. Ahhoz ki kellene szedni az egyik oldali porvédőket, ami nonszensz egy normális szerelési folyamat során. Eleve csak egy oldali porvédős csapágyakat kell alkalmazni, ilyen típusokat is gyártanak.
"Az nem lehet, hogy porvédő van a csapágyon a csapágyjelölésből én nem tudom megállapítani."
Ezt Te írtad korábban. Ezek alapján úgy gondolom, hogy még nem szedtél ki porvédő lemezt csapágyból. Egyszerűbb eleve csak egy oldalon zárt, azaz csak sima Z jelű csapágyat venni (vagy RS jelűt), s azzal cserélni a tubussal sikeresen kinyomott porvédőt (Te szimeringet írtál) még a fogaskerekek tönkremenetele előtt (olcsóbb, mint komplett szöghajtást venni, már ha egyáltalán vállalkozol szerelésre).
Ne tessék engem ijesztegetni. Nekem még szépen forog, minden észlelhető remegés, vagy gyanús zaj nélkül. Csak ha tolom bele a zsírt, az kikúszik az alsó tengely mellett.
Igen, adtak hozzá egy 3 tollú pengét. Rozsdáll a szögön. Akkor majd egyszer kipróbálom ezeket a vasakat is. Igazából ez a "német" gyártmány, ez nekem nem elég hiteles. Nem akarom tönkre tenni........ mint látjuk erőltetés nélkül is köhög. :)
"Mindezeket azért írtam, hogy ha valaki a szöghajtás csapágycseréjén gondolkozik, akkor ne a Te jelölésed szerinti 2Z vagy 2RS kiegészítő jelölésű csapágyakat vegyen.
Érthető voltam?"
Igen érthető! Vagy talán mégsem. Egyébként, aki nekiáll egy csapágy cserének egy szöghajtásban, annak valószínűleg van annyi esze, hogy az helyesen építi be a csapágyakat és az egyik oldalon kiveszi a porvédőket, ha 2Z vagy 2RS vesz.
Egyébként meg egyszerűbb venni egy komplett szöghajtást, mint csapágyakat, na adj isten fogaskereket cserélni. Mivel, ha szétesik a csapágy, akkor már ott a fogaskerekek is ledarálódnak.
A kérdés csak arra vonatkozott, hogy a csapágytípust miből állapítottad meg (a 2Z és 2RS miatt kérdeztem). Az általad leírt 2Z és 2RS jelölés értelmezésére írtam, hogy az ilyen csapágyak teljesen zártak, kenőanyaggal gyárilag feltöltöttek, azokat utántölteni normál módon nem lehet. Utántölteni csak az egy oldalon zártakat (Z vagy RS) jelölésűeket lehet, megfelelő irányítottságú beszerelés esetén. Ha nincs zsírzási lehetőség, akkor ott két oldalon zárt csapágyakat alkalmaznak. Ahol van ilyen lehetőség, ott csak egy oldalon zárt csapágy van, ha ezek helyett az általad írt 2Z vagy 2RS jelű csapágyat alkalmaz valaki, azt utántölteni nem tudja, hiába nyomja be a kenőanyagot (még zsírzópumpa-zsírzógomb alkalmazásával sem valószínű, max a műanyag betétet teszik tönkre).
Mindezeket azért írtam, hogy ha valaki a szöghajtás csapágycseréjén gondolkozik, akkor ne a Te jelölésed szerinti 2Z vagy 2RS kiegészítő jelölésű csapágyakat vegyen.
Szépnapot kívánok ! Eladó lenne ez a Einhell BG-PT 2538 -as tipusú fűkasza motor része ,amit tudni kell róla :motorikusan kíváló ,berántó zsinórt kell rajta cserélni .ára :8000 Ft lenne.Érdeklődni: bobofrici@gmail.com cimen lehet.
Ez a fazon nem kockáztatott. Mérget vehetett volna rá, hogy ember olyan nem lesz, aki ne nézné síkhülyének:)
(Rendőrvicc: intelligenciateszt, egy cirkalmas kivágásokkal teli falapba kellett a lyukakba illeszkedő darabokat behelyezni. A tesztet vezető pszichológus megállapította, hogy alanyai ugyan nem túl elmések, viszont nagyon erősek:D)
Még annyival egészíteném ki az előbbit, hogy szerintem CSAK a ténylegesen 53 köbcentis (vagy nagyobb) és tubusos rezgéscsillapítással rendelkező gépekkel érdemes kockáztatni. Amik előtte voltak, 43 köbcentis gépek csillapítás nélkül, mint a demon, straus, gardenfield stb gépek az az én szememben semmi. Nem éri meg a kockázatot.
(Bocs. Ha neked van és szereted, én csak örülök neki.)
Én elhiszem, hogy sokaknak megy, azt is elhiszem, hogy sokaknak meg nem megy. Pont ez a fő baj.
Gyenge, ráz, rossz damilfej, rossz hám, és rizikós is. Nagy a szórás.
Viszont, ezek a nagy tubusos kaszák, nekem tetszenek.
Vitathatatlan, hogy a saját, érthetetlenségig fokozott töketlenségét és a masina körüli valós és/vagy belemagyarázott bajokat "magas" színvonalon sikerült közreadnia a fazonnak... Nem gondoltam volna, hogy még át tud járni az a pedagógusi fájdalom, amit csak a reménytelenül "speciális igényű" oktatási szituáció kelthet.
És most jön a szerintem a csontról.
Ha a kategóriáról van szó (csak hogy ne lehessen belekötni a szakadatlan kínaizásba...), éppen a minden más dimenzióval szoktunk előhozakodni, nem? A legtöbb emberke, aki megveszi ezeket - többnyire valami apró, mellékes munkára-, nagyon távol áll még a "minimális hozzáértéstől" is, különben eleve csak bottal piszkálná őket, vagy kalandvágyra hivatkozna a kérdő tekintetek láttán.
Ez szerintem komolyan behatárol bármilyen összevetést. Akár használhatók néhány idényre való munkára, akár nem.
Egyetlen szempont, ami némi felmentést adhat (de ugyanez némileg vád is, hogy ennyire naiv hogy lehet valaki...): a szinte nevetséges áruk. Még azzal együtt is, hogy majd' mégeccer annyit -ha nem többet- rájuk kell költeni (meg az idő, meg a munka, meg az utánajárás), hogy legalább az alapvető funkcionalitásuk érdemben elérhető legyen.
Olyan régi ez a vita, hogy kinek mi érheti meg, de nem a "hobbikaszás" és a "megélhetési kaszás" között, az egyértelmű helyzet.
Másrészt egy -hipotetikus- autószerelő befogadhat bagóért olyan roncsot vagy rozsdahalmazt, amitől mindenki elmenekült már, és csinál magának belőle egy nyálcsorgattató darabot. Vagy nem. Mert embere válogatja, és nem is nagyon gyakori eset... Ő megteheti, de mindenki másnak nem ajánlott!
Az pedig, hogy csak ilyenre futja, nem műszaki jellemző, hanem élethelyzet, a franc esne bele...
Az oké, hogy a kupak is folyik, ha fejreállítod...
De azt vágod, hogy a ledkerékbe ért bele a csavar, mert nem tudta, hogy a műanyag burkolatot is oda kell csavarozni?
ÉS tartotta magát az elképzeléséhez. Felháborodva, kicseréltette a motort, majd járó motornál kikoptatta a lendkereket! :D Azért ez már valami.
Vagy kitalálta ezt a mesét, mert ciki lett volna, beismerni, hogy hülye volt?
Egyébként, szerintem ez a kasza, nem is olyan rossz 20e -ért, de még 33e -ért se.
Az összes cucc ami van hozzá ismerem és használható, és ez már egy komplett felszerelés! Kivéve azt a vidiás lapot nem ismerem, ami a Hecht-nél 6000 Ft!
A hám jobb, mint amit sok drága kaszához adnak. Az 52 köbcenti normálisan beállítva, már közelíti a 545 rx -et. Persze a damilfej és a szórásvédő az gyenge. És a szöghajtás, meg a szár se egy olyan mint egy bozótvágó gépen. Nincs is hozzá bozótvágó kés. De van gumibakkkkkos rezgéscsillapítás! És lehet vele füvet, gazt vágni. Mulcsozni, dikicselni, fűrésztárcsázni nem lehet. Viszont egyből kell rá egy damilfej, ami még plusz pénz, a szálvágót meg le kell venni mert az úgyis letörik. Otthonra, minimális hozzáértéssel használható és jó vásár. Még ha a szimeringet ki is nyomja majd valamikor. Persze +35 ért van hecht 150 vagy +30 ért kasei 520, 630. De az ugye mégis csak dupla ár.
Szétrágta (valamelyik) kutya a hallásvédőt... Hülye gusztusa van, ez nem is kérdés, de legalább félig el is ásta. Pedig éppen letakarítottam róla a tél porát:(
Más cuccokkal együtt rendeltem egy akármilyet, most bontottam ki a tasakjából. Na hát ez olyan, mintha satuba kerülne a fejem, nem is tudom, miféle nációra tervezhették, gyakorlatilag viselhetetlen lenne még egy tízévesnek is. Néztem mágnessel a kengyelt, nincs benne vas:). Az egészet valami vastagabb szívós műanyagból fröccsöntötték, néhány utángyártott damilfej is megirigyelhetné. Hőre lágyulónak vélem.
Melyik módszer lenne a célszerűbb: 1. forrázzam le magam, miközben fazékban rotyogó vízben próbálok neki barátságosabb alakot adni 2. fúrogassak néhány méretesebb kikönnyítő lukat bele (még ne törjön, de már könnyebben hajoljon) 3. az előbbi kettő kombinációja 4. kuka, majd menjek valami olyan után, amit nem az inkvizíciónak gyártottak?
A használatija szerint a készletben van háromágú fűnyíró tárcsa is, tehát a gyártó összeférhetőnek tartotta a szöghajtással.
Ha sikeresen elhajoltál egy feléd dobott nagyobb fogú, fűrészlapra hajazó fűvágó tárcsa elől, valamint annak vastagsága és átmérője nem túlzott (saccra? Legfeljebb 25cm körül, max. 2mm-es lemezből.), akkor sztem félelem nélkül rárakhatod a kaszára, amennyiben illeszthető (lukátmérő, csavar, alátétek stb.). A kuplung se fog még sokat csúszkálni, és ami azt illeti, vágás közben talán udvariasabb is a szöghajtáshoz, mint a háromágú lemez.
A vakondtúrást, földbe verést, betonkarót, sörösüveget, féltéglát stb. viszont érthetően nem szereti, de ez nem a kasza problémája.
Na, ezt most nem teljesen értem. A szavakat igen, csak azt nem, mi a kérdés.
Először kérdeztem: miért nincs zsírzógomb.
Jött a válasz, hogy a szimmering kinyomása miatt.
Ekkor írtam, hogy okosan rakott szimmering kiengedi a feles zsírt.
Közben megtaláltam a rajzot, és kiderült, nincs is benne szimmering Majd felsoroltam a benne lévő alkartészeket, ami mind csapágy, de egyik sem szimmering.
Ekkor valaki rákérdezett, hogy melyik jelzés mit takar. Leírtam. A 2Z lemezel zártat, a 2RS pedíg gumival zártat jelöl.
Aztán még /inkább csak magamnak/ megjegyeztem, hogy amennyiben én a tubussal keresztül tudom nyomni a bárhogy is zárt csapágyon a zsírt, alkor az a csapágy már foglalkozást igényel.
A csapágytípusokat miből állapítottad meg? A 2Z és 2RS típusjelzés arra utal, hogy a védőlemez, ill. a műanyag betét minkét oldalon van, s az ilyen típusú csapágyak gyárilag fel vannak töltve kenőanyaggal, utántöltés nem lehet. Csak az egy oldalon szerelt kiviteleknél (Z és RS jelölés) lehet és kell kenőanyag töltés, azokat gyárilag nem töltik fel kenőanyaggal. Persze megfelelő helyzetben kell beszerelni a csapágyakat, a zsírzóhely felé nem lehet védőlemez vagy műanyag betét, különben a kenőanyag me, jut be a csapágyba.
kaptam egy Partner colibri 1 fűkaszát. Nagyon szép állapotban van, és nagyon keveset ment.De sajnos nem tudom életre kelteni. szétszedtem szépen letakarítottam mindent, összeraktam, benzinszűrő benzincsövek kicserélve. pumpagomb is kicserélve, gyertya új. Karbit (zama c1u) szétszedtem és kitakarítottam, Membránok szemmel láthatóan sértetlenek. Benzint láthatóan kap, szikra is van.
Csak a damilossal /mint látom/ a többséghez képest kevés a dolgom.
Nem tudom röviden vázolni:
A zasszony 20 éve vezet egy telepet alkalmazottként. Ez alatt 7-ről 1-re csökkent az alkalmazottak száma. Viszont ő közben ..... gyakorlatilag megvakult. Az üzletet, raktárat 20 év rutinnal így is elviszi. Viszont, a 3 hektár hasznosítatlan, az amazonasi dzsungelre hajazó területet sasszemmel sem győzné. Pénzzel meg a cég nem bírná a kertészt.
A lányom ezen a részen lovat, kecsét, öszvért, nyulat tart /főállása mellett/.
Szerinted én mit csinálok? Dobkaszát csinálok, és kaszálok. Villanypásztort fabrikálok. Trágyahordó traktort építek. Meg körfűrészt. A főállásom mellett.
Al-KO-t csak a kerítés körül kívülről, és a villanypásztor vezetéke alatt használom. Ezért van,hogy a damilos keveset megy, és a 4 éve megvett tekercsnek még a harmada megvan.
Olajat vettem, még az új kasza mellé. Tudod, aminek Au a vegyjele, az árából kifolyólag, de ránézésre azért csak olajnak tűnik.
Jött valaki, hogy nagyon sürgősen köll nekik, aggyámánhirtelenderögtönám! Mikor aztán nekem kellett, utazhattam érte, vehettem meg újra, mert ugye a garancia...
Damilt vettem, hóóó, ez elég lesz évekre, kétszáz méternél is több... Stihl volt ugye, megint nem a legolcsóbb. Mit ád az Úr, nagyjából a felét egy idény alatt el is kérincsélték, mint a huzat, még közmunkára is jutott:D Itt mondtak (talán Gypsy?) egy jóval gazdaságosabbat, hozattam belőle egy nagy spulnival, és télleg jó volt. Mit gondolsz, mennyi van belőle? Ja, pont annyi, vagyis nulla. Sztem annak már a felét se használtam el, a végén vakarhattam elő a régi maradék párméteres sz@rokat is.
Még a télen vettem egy kis bliszteres, hatvanakárhány méternyi Stihl damilt, de megfogadtam: ebből már csak akkor adok, ha magát akarná felkötni a kéregető. Elegem van, hogy visszafelé valahogy semmi sem akar jönni:(.
Ja, Stihl damil - a leírásában első helyen van, hogy "magas olvadáspontú anyagból készült". Hogy mééé...
Mivel az első néhány kísérleti kaszálásnál azt vettem észre, ha rövidre hagyom, sokszor törik tőben, így én gen sűrűn koppintok vele. A feltekerés minőségét nem tudom minősíteni. Ahogy sikerül.
Biztos, ha sokszor csinálnám, javulna...... de igazából én direkt élvezem, hogy ebben nem sok rutint szerzek. Ugyan is:
Én nem szeretek dolgozni!
Horgászni igen! :))
A csalánlevet ismerem. Ugyan a levéltetvekkel nincs csak egészen kevéske gondom /egy barackfa/, de ember ellen már használtam. Ott bevált.
Videóhoz: a csalánból kiváló levéltetű-ellenes permetmatéria is áztatható. Büdös, macerás, hatékony:D, kár, hogy az első kiadósabb harmat lemossa. Van, aki teát is főz belőle, vagy salátába rakja, de nem irigykedem rá. Azért a kecskék vsz messze nagyobb "felhasználók":D
Damil: este beledobom, reggel lecsorgatom róla a vizet.
Meglepően sokat felszipákolhatnak (minőségtől függetlenül!!!), akár több százalékkal nőhet a súlyuk, a tapintásuk, felületük állaga is változik. Én úgy vettem észre, hogy a kupac aljáról kiráncigáltak messze szomjasabbak, mint a "frissen" vásároltak - az előbbiek nyilván jobban kiszáradhattak a hosszú tárolás alatt. A szálanyagok persze sokat különbözhetnek, én csak a legelterjedtebb sima, tradicionális nylon kopolimer damilokról beszélek. Sajnos, a nagyon régieket akár ki is dobhatja az ember, némelyik a recsegős ridegségig el tud öregedni. Napon hagyva rettenet, amit az UV tehet velük, mert a felületi mikrorepedések nagyon kártékonyak (kérdezz egy horgászt...).
Az összeolvadás sem nagy újdonság.
Minél vékonyabb a szál, annál hamarabb sikerülhet úgy feltekerni, hogy a következő menet lefogja, de igazából még ekkor is a tőben törés a jellemző.
Szal lehet ugyan nagyon sután is fejet tölteni, de mi kellhet az előidézéshez? Elsősorban két, egymást részben átfedő okra gondolhatsz: 1. túl vastag és/vagy merev a szál az adott fejhez/géphez, esetleg maga a fej sincs már rendben, emiatt az adagolás akadozik vagy nem is történik meg 2. fösvény vagy a damillal -minek adagolni, ha még elég hosszú alapon-, ezért van is ideje összesülni.
Az olvadáshoz idő, egyhelyben zizegés vagy csuszikálás köll, na és nagy súrlódás. Akármelyik tényező kiküszöbölése a probléma végét jelenti.
Ezeket nem tudom bizonyítani, de így magyaráztam meg magamnak, hogy amióta áztatok és "leszoktam" a spórolásról és túlzásokról is, szál nálam nem sült össze, tőben is messze ritkásabban szakad.
Állítólag ez alapján valahol alko-nál elérhető valami robbantott ábra, de még nem leltem meg. Csak egyszerűbb lenne, mint kíváncsiságból szétszedni. Arra én már lusta vagyok.
Ezek szerint nekem szerencsém van,szöghajtáson két szembe levő csavar ki egyiken friss zsír be kézzel forgatva szöghajtást másikon használt zsír ki majd megjelenik a friss zsír(543rs).
Szerencsére ezzel a fejjel még semmi dolgom nem volt, de úgy egyébként én zsírral, csapággyal, szimmeringgel naponta dolgozom.
Ha egy zsírozott ..... akármit rendszeresen zsírozni akarunk/kell, akkor a szimmeringet úgy tesszük bele, hogy kifelé kiengedje a felesleges zsírt. Újat benyomom, régi kimászik, letörlöm. AL-Ko-ból szokott is a tengelynél kijönni némi letörölni való.
Ha úgy tervezték, hogy ne jöjjön ki, akkor akkor nekem már javítanom kell? Csak akkor meg hova kellene kerülnie az újabb, és újabb adagnak? Vagy felfelé a szára felé nyomja ki a feles zsírt? De akkor a zsírzópumpával is arra nyomná ki.......
Lehet, már a szárában is van egy kiló?
Ha a sors nem hozza a galibát, csinálok én magamnak. :)
Én meg csak itt sunyin olvasgatok. Ezeknek a problémáknak a többsége még nem talált el /gondolom, a hobbyszintű kaszálgatás miatt/. De azért kérdeznék:
Olvasom, ezt a damil áztatást, és eszembe jut: egyszer-kétszer megtörtént, hogy nem adta a damilt, pedíg kértem. A fejben össze volt szorulva..... saját magába belevágódva, szinte összeolvadva a damil.
Persze, ez lehet az ügyetlen felcsvarás, vagy az "ócsó" damil következménye is.
Gondolom nem mint a kapanyelet egész éjszaka úsztatjátok, de... mondjuk, bizonyos időnként munka közben megmártjátok egy vederben a fejet? Vagy hogyan?
A másik kérdésem a zsírzás. AL-Ko hajtásán van egy csavar. Ezt én kitekerem, rászorítom a tubus száját, és beleküzdöm a zsírt. Közben minden alkalommal azon gondolkodom, miért nincs ezen egy zsírzógomb? Miért nincs?
Vasat még sosem használtam hozzá, de most egy kamratakarításból kaptam egy fűrésztárcsát /ne tessék kérdezni hogy milyen....... fekete, randa nagy fogakkal/. Hamar megölném vele a gépet? Vagy csak megsántulna?
Viszont a csalán probléma itt nálunk megoldódni látszik:
Szóval így értelmezzem: ahhoz képest nehéz, hogy... Na de azért talán mégsem annyira!
Nem toltam annyit Masterrel, és még azt a keveset sem úgy, hogy a másik kettő bármelyikét használtam volna előtte/utána. Belátom, hogy ennyivel nem is lehet igazán komparatív az itéletem, hát még annak, aki egy "kínai fostaliga" után venné kézbe. Nem ugyanaz a liga, úriember biztosra nem fogad meg hasonlók.
Viszont a Mastert abszolút értékben is jó gépnek, bevált konstrukciónak érzem, a már korábban említett OM-es előitéleteim ellenére is:D. Ezért lehetett egyáltalán hezitálás tárgya.
Szerinted rábeszéltük az 553-ra? Nekem még mindig meggyőződésem, hogy csak az első akcióig szívná a fogát a kiadás miatt. Utána szedne nekünk vadvirágot csokorba, maradna rá ideje-ereje:D
A közölt "műszaki" adatok alapján a kaszák pőre tömege (se benya, se fej vagy vas, de még hám sem):
- OM 755 Master: 8.5kg
- Husqvarna 553 RS: 8.6kg
- Stihl 460 C-EM: 8.5kg
A Stihlt csak azért tettem oda, mert első kézből (vállból-hátból-derékból) származó, friss napi fájásaim is vannak a súlyától:( Bizony nem könnyű, főleg ha már harcra kész, de én nyamvadt is vok, így hát a másik kettőt sem találnám légiesebbnek. Az emlékeimben sem...
Miért mondjátok akkor, hogy a Master azért nehéz?
Talán kissé vaskosabb, amolyan konzervatív darab, de ennek megitélése is alkatfüggő!
Az viszont igaz, hogy ha az áraktól eltekintve lehetne választani az előbbi felsorolásban szereplők közül, alkalmi(!) kaszásként én is alul kezdeném.
Akkor vedd meg az 553 rs-t, ha nagyon bizsereg a kezed veszel hozzá, rezgéscsillapítós kesztyűt. A 755 master is bevált, viszont, akinek előtte stihlje vagy husija volt, látni fogja a különbséget.
De, valószínűleg jól gondolod. Bár a 755 azért nehéz ám, mint a dög. Az a fű is nehéz eset, ha földig vágod, mert a torzsája nem egyszerű. De megy az 2 lóval is.
Szia köszi a választ nekem is ez lett volna a tervem,ismerősöm segített, rögtön lehajította róla a damilfejet és adott rá normálisat ami nem engedi úgy a damilt ahogy kedve van. A motor pedig jól működőtt csak pont ellenkezőleg ahogy levolt írva, de azért reklamálok a damilfej és a védő miatt
Benzines szegélynyíró után nézelődőm. A topikot átolvasva két alternatívát találtam: Stihl FS 40 és a Oleo-mac Sparta 250 TR A vásárolt géppel be kell jutnom a sövény és a kerítés közé, ahol 70cm hely van. Ezért mindenképp hurokmarkolatosra van szükségem. Mivel 190+ cm magas vagyok, tartok tőle, hogy a stihl rövid, és hajolgatnom kellene vele. Igazából a sparta méretét nem sikerült kigugliznom. A géppel tényleg csak szegélyek és a sövény mögötti/alatti terület lenne nyírva, tehát nem nagyüzemi dzsindzsa irtásra kellene. Tudja esetleg valaki a 250 TR méreteit, vagy tudnátok esetleg valami más alternatívát ajánlani?
A 27 köbös digo gép alatt a Castelgardent érted? Azt nem is használom, csak meg akarom csinálni, a kertes ház körüli szegály nyíráshoz jobb egy kicsi, könnyű gép. Egy 43 köbös kínai csodával csapatom 4. éve. Nem tudom, hogy abban hány ló lehet, de nekem nem elég erős. Még 2,4-es damillal sem. Sőt, sokszor a 2,4-es damil sem elég, mert nagyon vegyes a gaz. Úgyhogy egy igazi "romboló" kaszára van szükségem, amivel a vékony füvet, vastagabb gazt vagy dudvát is csitt-csatt, dirr-durr le tudom vágni....már csak azt kellene eldöntenem hogy 553 rs vagy 755 Master. Ti melyiket vennétek meg?
Még annyi, hogy a fűvágólap kb 1,4 mm vastag a bozótvágó meg 3 mm vastag. Vagyis kb kétszer olyan nehéz. Az túl nehéz a szöghajtásodnak. Fűvágólappal meg csak füvet, gazt mert elhajlik.
A nyihogósabb végét a méteres véreres csalán, na meg az avas és előző évről maradt izék indokolhatnák, bár vassal ez sem lehet gond, még kisebb gépnek sem. Csak arra a szép fűre én is azt mondtam volt, hogy két valódi ló, 2.4-es szál, de a többinek ennyi sztem már kompromisszumos.
Mi tagadás, mocorg bennem valami, hogy inkább lőjek túl kicsit a direkt célon, mint hogy újra korlátokba ütközzek. Egyszeri beruházás, hosszú kihatással. Aztán az árnyékomon én sem akarok átlépni, ahhoz túl sokat szívtam már:( Nem jól gondolom?
Ez azért a ló két vége, mert az a 27 köbös kasza, ami nem kínai, hanem digó, ráadásul nem is rossz nem egy erőgép. A husi 553 meg az oleo 755 meg a másik véglet. Ezt a füvet kár 3-as damillal vágni, egy komolyabb kasza, meg 2,4 vagy 2,7.
Itt most egy népes kórust hallanál a miértre válaszolva, de van neked problémád nélkülünk is.
Vadiúj a gép, bele ne nyúlj, semmit ki ne javíts. Az első dolgod hétfőn az legyen, hogy a "vevőszolgálatot" megkeresed telefonon (ha van...), de ha a bolt felülete megengedi, már most célszerű valami üzenetet, kérdést küldeni nekik.
Sztem hozzászokhattak már az ingerült vevőkhöz, úgy hogy nem lesz egyszerű menet... Tanácsos lenne elkezdeni kutakodni is, hogy van-e valahol a közelben garanciális szerviz.
Éppenséggel pont az OM 755 járt az eszemben pluszként (itt most nem részletezve, de nekem is esélyes jelöltem tartalék szerepre), ám inkább a listádnál maradtam - okkal szokták az ilyesmit összeállítani...
De a Master NEM lenne nagy ahhoz. amit mutattál és leírtál! Még az sem biztos, hogy hamarabb végeznél vele, mert erőben is nagyjából ugyanott van, mint a Husi. Súlyban sincs említésre méltó eltérés, miután tankoltál, felraktad a vágószerszámot stb. Biztosan lehet a különbségeiken hitvitázni, de én úgy látom, hogy mindenki csak a saját jószágát hizlalja. Többet mond, hogy nemigen szokták megbánni a választásukat:D
A rezgéscsillapítás pedig egy áldás, már ha van, még akár az egynapos munkáknál is. Én pl. egészen jól tűröm a hiányát, de ha nélküle kellene nap mint nap dolgoznom, akkor inkább kéregetnék! Meg is fizettetik ezt a különbséget, bár láttam egészen közeli árakat is (az persze kérdés, hogy valóban van-e nekik raktáron...).
Én az 543 és a 746T között őrlődtem és ha fűkaszát veszek akkor valószínűleg az utóbbi mellett döntöttem volna (de végül önjárós fűnyíró lett a jövőbeni tervek miatt).
Sziasztok, az történt hogy vettem ugye a kínai fűkaszát és az első problémám hogy ahogy levettem szivatóról üresjáratban leált a motor többszöri próbálkozás után ez mitől lehet? A másikmeg a jól felszerelt damilvágó penge mint kiderült gyárilag olyan életlen volt hogy a damil szétverte a védőburkolat alját és a pengét pedig látszik a damilon hogy vágta volna de nemtudta ezért az széttörte teljesen az egészet. Mit tudok tenni?
Áh, én is az 553 felé hajlok. A 3-as damil kb. mindenre elég lenne. Most azért is szoptam, mert ez volt az idei első vágás, és még maradhattak tavalyról nagyobb torzsák. Egyébként ha szigorúan nem maradnánk a listánál, mivel egészítenéd ki a listát? Gondolkoztam még a 755 Master-en is, de az már túl nagy lenne, meg ugyebár a súlya sem kicsi. Egy egynapos intenzív munkát meg még kipírok rezgés csillapítás nélkül.....
Én is jobbról balra lengetem, szépen elvágja a gaz szálát, de az felém borul úgy, hogy a következő lendítésnél útban van. Valószínűsítem, hogy az a aj, hogy nem tudom elég gyorsan lengetni a kaszát, mert ez a kínai foskazán kasza nem bírja.
Hiába na, meg kell tanulni az ilyen eszközök használatát, kitapasztalni a korlátait. Megtanultam ezzel a problémával létezni, tizenöt centi körüli 'fogásokkal', másfél méter szélesen simán rendet lehet vágni (ha kell a tikok alá széna). De ha nagyobbat markolok, akkor a lentebb leírt jelenség jelentkezik: több gaz kerül láb alá, mint kéz alá. Szerintem annyira visszaesik a motor fordulata, hogy nem elvágja a gazakat a damil, hanem csak összekócolja őket.
Sztem nem is biztos, hogy ő csinálná rosszul, lehet hogy nem is tudja másképpen... Arra gondolok, ha a gépe nem az volna, ami:(
Pontosan ahogy mondod, akár rendet is lehet vágni, ami a nagy S-lel menne is ugyanott, ahol a kicsi Ryobival csak maszatolok. Mert ha nem, megfogja a fű őgyengeségét. Ugyanezen ok miatt inkább szecskázok, helikopterezek is vele. Végül le lesz az vágva, de siralmas idő alatt...
Igen, ezexerint nem volt reprezentatív az első minta:)
A damilfejekre nincs tú sok libám, ha többfajta is pontosan ugyanazt csinálja, talán nem is velük van a baj. Vagy mittudomén:( Nyilván a feladat és a képességek aszimmetriájában van a csapda.
Egy biztos: minél nagyobb a fej átmérője, annál kisebbet hajlik a szál a kibúvónál, ezért nem is nyomorodik annyira. Ami nálam nagyjából el is hárította a jelenséget: nagyobb gép, vastagabb damil, s ha kellet, a lustaság legyőzése vas felszereléséhez.
Amikor valami hasonlókat kellett barmolnom kis, 30valahány ccm-es géppel (mert az nem kaszálás volt...), nekem is folyton szakadt a max. 2.4-es damil - igaz, a fej is elég gagyi volt, de ez inkább csak az adagoláskor vált feltűnővé. A beáztatás segített (az már önvédelmi reflex is lett), és az is, ha nem tekertem dugig tele az orsót, na és sűrűn is adagoltam. Ez időben minimum egy órával kevesebb káromkodást jelentett egy hosszú napon.
Szigorúan csak a listádnál maradva, a második kérdésre az én válaszom nagyon eccerű, bár sejthetően te sem véletlenül válogattad be: Hq 553RS.
Hosszabb távon sztem vele járnál messze a legjobban szinte minden szempontból, annak ez a terep méretben, dudvában, az eltelő évek számában sem jelentene kihívást. Tolhatnád akár vassal is, de a vele használható vastagabb, jóval szívósabb damilokkal lehet, hogy már nem is értenéd az eredeti problémát, mint én fentebb:) Átülés Nivából Merci G-osztályra.
Talán az is szempont, hogy a saját életed "üzemóráit" sem úgy pörgetné, mint a gyengébb, esetleg rakoncátlanabb típusok. Én már figyelek erre is:(.
Akkor valamit rosszul csinálsz. Jobbról balra szoktam lengetni, szépen kihordja egy bagjába a füvet, majdhogynem rendbe lehet vágni - feltéve ha az a célom. De inkább csak összeszecskázom, aztán a többit elintézi a természet...
Uh, köszi, pedig nézegettem ezt az oldalt is, f@sznak van kedve reszelgetni a tankot...Hát a fűre rá lehet mondani hogy marketing fű, de bazi sűrű. Pont az volt a gondom, hogy szépen dől, de sajna előre, így a tovább haladáshoz le kell "darálnom" a damillal. Volt azért ott más is, nem csak ilyen:
Viszont felmerült bennem még 2 kérdés:
Először is ez a fos kínai kasza egész nap pöccre indult, kivételesen egy percet sem álltam miatta. Viszont a damillal nagyon szenvedtem. 4 fajta fejet próbáltam, 4 fajta damillal (mindegyik 2,4-es), szögletest, meg kereket, de mindegyik nagyon tört a kivezető szemnél. Konkrétan volt olyan hogy 2 méterenként meg kellet állnom a damilfejjel baszakodni. Mindegyik fejbe kipróbáltam mindegyik damilt, de az eredmény ugyan az. Pedig figyeltem rá, hogy ne a damil tövénél kapjam el a vágandó cuccot, legyen jól kieresztve és a végével kaszáljak, de mindegyik damil szakadt. (jobb lett volna, ha beáztatom előtte a damilt?), mit b@sztam el?
A másik kérdés: hamarosan megjön a pénzem és le tudom cserélni a kaszát. Tudom sokat beszéltük már melyik lenne a jó, de szerintetek az ilyen tipusú növényzethez (plusz van még egy 1300 m2 kert gyümölcsfákkal, méteres csalánnal melyik gépet vennétek a 3 közül: Spárta 441, Hq 543 rs, Hq 553 rs Az fontos, hogy az első képen látható kert 600 m2, a második képen látható telephely 700 m2 és van ugye a már említett gyümölcsös 1300 m2. Ezt kb 2-3 hetente le kell vágnom egy nap alatt!
azért akad, amelyik kendácsolás nélkül is megfelelhet, pl. az alábbi oldalon a Partner B422-höz való (az elsőnél megálltam, lehet több is, más oldalakon is!):
Ezt a gumit 14-16mm-es furatba lehet belenyomorítani, és kétlukas - az kell neked is, ha jól tudom. Kérdéses, hogy az átvezető likak mérete megfelelő-e, de egy bővítés vagy akár egy kis szűkítő csövec korrekt beillesztése kevésbé kritikus, mint egy öreg tankot reszelgeni.
Hosszú távon? Régi a gép, vsz kibírja a gumi is a hátralévő időt, ha az előző eddig kitartott.
Nohát, ezt szoktuk markecinggaznak nevezni, szinte szép:D
Lehet ugyan lappal, késsel is vágni, de nekem erről a képről eszembe nem jutna - 2.4-es damillal és akár egy 1.5-2.2 lovas géppel ennek gyönyörűen kellene dőlnie, ha rendes fordulattal mégy neki. Ha akadna benne néhol valami szívósabb is, ami ellenállna, azt én egyszerűen kihagynám, mennék tovább. Lehet, hogy nem szereti már a kaszád, lefékezi...?
Ha mindenáron vasat keresel -végtére is az előbbi csak vélemény, nem válasz a kérdésedre-, akkor valami háromágú fűvágó késsel mennék neki, akármilyen gyártmányúval. Az a vastagját, az elfásodott gazt vagy csomósodott füvet is kicsapja, de őszintén? Egészében véve nem túl haladós... Beszerzés előtt annál is ellenőrizd a lukméretet (és feltétlenül nézd meg a használatiját, hogy kés/vágólap esetén mi kellhet még hozzá)!
2 kérdésem volna: van egy régi Castelgarden Xd27Jd tipusú kaszám. Benzincső az étvezetővel egyetemben elmálott, cserélnélném, de a benzintankon a lyuk 16 mm de mindenhol csak 21 mm körüli van. Szerintetek tudok valahonnan szerezni kisebb átvezetőt, vagy furjam fel nagyobbra a lyukat (de mivel)?
A másik kérdésem. Az ilyen tipusú füvet damíl helyett mivel célszerű vágni, milyen késsel:
Kapásból az NGK-t javasolnám, de találni olyat is, hogy a Champion CJ7Y-t rakták a helyére, sikerrel. Ezek mindegyikénél megegyeznek a méretek, szikraköz stb., ha elmégy a boltjába, sztem az eladó is azt fogja mondani, hogy egyikkel sem fogsz mellé.
Az L7T-nek azt vetik a szemére, hogy nyomás alatt egy idő után nem ad rendesen szikrát.
Megjegyzés: a kiváltás nem mentesít az időnkénti cserétől, ami ezeknél a gyertyáknál-motoroknál nagyjából száz üzemóra után aktuális. A vicc az, hogy hamar össze is tud jönni:( A hozzáértők állítják, hogy ezek a cserék akkor is jogosak, ha egyébként látszólag semmi gondja még a gyertyának.
(@Önkéntes Fakabát: látod, ez az elírás. A bakk pedig szimpla szarvashiba olyan helyen, ahol aligha elnézhető - ehhez nem kell sem nyelvtannácinak, sem marketingesnek lenni. Amúgy a stílusod nagyon kezd emlékeztetni kedvenc trollunkéra, ezért meg is kérdezem: mostantól jó a napod? ...)
Az Oregont jegyeztem, nekem is lassan időszerű lesz egy (újabb) csere. Nem tudom, méretben jó lesz-e, majd bevizsgálom, csak legyen már vége ennek a járványnak. Hátha az tovább bírja egy évnél ezt a mi környezetkímélő üzemanyagunkat...
Talán segít elindulni... Hallottam ilyet, egy egész rakat gép lett másra cserélve többek között ilyesmi miatt is. Ott a vezető csapágyak és -erre nem emléxem már annyira, mintha a- műanyag betétek koptak volna meg koruk és a használat okán, forgás közben már verdeshetett (vagy inkább zizeghetett?) a pálca, aztán rendszerint valamelyik vége közelében el is pattant. Némelyiknél a végek fészkein is mutatkozott a következmény. Mondjuk ehhez többet mentek egy idényben, mint másnál évek alatt... A szöghajtás és a kuplungharang környékét jól vizslasd át, de szárcsere is szóba kerülhet. Könnyen lehet, hogy a szervizben ez rutinfeladat lenne, attól függ, mennyire lelkiismeretesek.
csak akad itt kalandvágyó ember:D. Tőled talán meggyőzőbben hangzik az "elemzés".
Ez a tanktörés-dolog nem nagyon fér a fejembe. Annyira régi tréfája a "kínai" kaszáknak, medöbbentő, hogy ennyi idő után még mindig ez járja, végtére akár tragédiát is okozhat:(
Sajna a kuplungrugó fogyóeszköznek látszik még prémium gépnél is, de azért egy-két, főleg füves idényt azért ki kell bírnia ahhoz, hogy ne morogjak. Van olyan ismerősőm, akinek zsebben van a Husijához a cseredarab, de hát ő jól hallhatóan érdekes technikával is dolgozik, na meg sokat is van fenn fűrészlap nála. Bozótharcos:D
Van kérdésem is: eleve lecserélted a benzincsöveceket, vagy csak miután gond lett velük? Gondolok feketedésre (bár attól még lehetne jó is...), ropogósra ridegedésre és repedésre, lecsúszásra a csonkokról... Mennyi idő, mivel váltottad ki? Volt ez régebben téma, de vissza kellene keresni...:D
Ha van kedved bütykölni akkor akár használható is lehet.
Én a benzincsövek cseréjével kezdtem. Aztán kapott egy szimeringet a szöghajtás, mert kijön a zsír belőle.
Henger és dugót is cseréltem, mert az eredeti nem sikeredett kerekre. Kapott egy Stihl karbit is és így már egész használható lett.
Ja, már a harmadik tankot raktam fel nemrég, mert mindig elrepedt tavaszra és most a kuplung rugója is megadta magát.
Ha ezt mind összeadom és még a sok szállítási költséget is hozzáadom akkor már nem mondható olcsónak.
Arról nem is beszélve, hogy nem ÁFA-s számlát kapsz és a nyíregyházi forgalmazó is győri egy-két számla szerint, de volt olyan számla ahol nő volt. :-)
De azért kedvelem, mert szétszedhető a szára, könnyű szállítani és nem unatkozom mellette! :-)
Sziasztok! Segitségeteket szeretném kérni!Van egy Oleo-mac damilos fükaszám aminek a közbetét tengelye állandóan eltörik,ma vettem észre hogy a fejet alig tudom átfordítani!Vajon mivel lehet a baj?
Van még egy csomó videó is, csak hát azok ritkán említik, mi várható tőle egy év múlva, de ha nem olyan mutatja be, amelyik eladni akarja, hasznos lehet. Általában feltételezik, hogy az érdeklődő helyükön kezeli az adottságait, a kompromisszumokat ismeri.
Hozzáfűzném, hogy ezekre a kínai kaszákra vonatkozó "általánosságok" sajnos elég szilárdan megalapozottak:(, de nézz körül ugyanebben az árkategóriában, ne ess kétségbe. Pont itt vett valaki mostanában egy Riwallt, az ő gondja is hasonló volt.
Nem kell ez a farizeus majomkodas, ha lenne mondanivalod a kaszalassal kapcsolatban, akkor arrol irnal. De nincs mondanivalod, csak egyszeruen nem tetszik a masok fecsegese. Irj a barataidnak imelt, vagy allj be polgarornek, az onkentes rendorok es munkasorok szerencsere mar elhuztak a picsaba.
70200, első passzus. Emberi hangon, és akkor megpróbálom megérteni, de már most szólok, hogy nehéz lesz valóban kezelhetetlen problémára hivatkozni.
Vagy egy zártkörű klubba tévedtünk volna és onnan elüldöztük a törzstagokat? Nem feltételezném, hogy erről van szó. Annál is inkább, mert más -közben elfeledett- nicken én is régtől itt vok ám, ez a "friss" amiatt lett, mert gépcsere miatt a feljegyzetlen régi jelszó is kukázódott... Hogy mi volt a régi nick, most már végképp az én titkom marad. Akár el sem kell hinni.
Sejtettem, hogy nem foglak meggyőzni - ha lehetne, nem is kellett volna mire válaszolni. Ám jeleztem, hogy nem is akarlak, és ehhez éppen a múltkori "figyelmeztetésnek" is van némi köze!
Egyébként egyszerű, kizársz és onnantól annyi nekem - úgy rémlik, van ilyen lehetőség. Én nem ragaszkodom ahhoz, hogy mindenki kénytelen legyen átrágni magát a terjedelmes tirádáimon, gyakran többszörösen összetett mondataimon, amelyeket ezek miatt egyesek direkt kicseszésnek tarthatnak. Többnyire reagálni szoktam valakire, nekem megfelel, ha csak ő látja, s ha neki nem tetszene, majd elküld ő a francba. Ahogy most te.
Részemről vége - ez valóban nagyon off itt, és még röhögni sem lehet rajta. Sírdogálni, talán...
Nem győztél meg. Tudod én már akkor olvastam ezt a topikot, mikor te meg a barátod, még sehol sem voltál. Addig szezonban működött is a dolog. Azóta meg az Egri Csillagokat kell elolvasni, ha nem szeretnél valamiről lemaradni. Ehhez a legtöbbeknek kedve sincs, így már ide se jönnek. Szóltak is már nektek emiatt, de nem vettétek a lapot.
Légy szíves megjelölni azt az alkalmat/időpontot/ürügyet, amely bármikor is gátolt volna abban, hogy a kedvednek, gusztusodnak és/vagy szükségletednek megfelelő kérdést feltedd vagy tudásod szerint válaszolj valamire, esetleg csak egyszerűen hozzászólj valamihez, akár szigorúan csak a topik főtémájára szorítkozva is!
Amennyiben ezt megteszed, helytállónak fogom találni a kérésedet, de ha csak annyit tudnál felmutatni, hogy neked-nektek nem tetszett valami, akkor fontold meg az alábbiakat.
Lehet kritizálni, akár utálni is a stílusomat, a témáimat, az általam érintett tartalmakat, nézeteket, elképzeléseket. Lehet kifogásolni a most valóban gyakori jelenlétemet is. Viszont bármennyit is firkálnék, ez másokat aligha gátolhat abban, hogy ők a saját szájízüknek inkább megfelelő módon közelítsék meg a topikot, senki nem is kényszeríthetné őket másra az egy Gépházon túl. Nem trollkodom, nem mások csesztetésével tolom tele az oldalakat, nem ízléstelenkedem, nem politizálok, és talán értelmezhető is, amit/amiről írok.
Ha pedig azt gondolnád, hogy egy topikban kizárólagosan csak a topik témájára vonatkozó bejegyzéseknek van helye, mert egyébként szakmaiatlanná válik az egész, nem akarlak győzködni az ellenkezőjéről, tökéletesen felesleges lenne. Ehelyett figyelmedbe ajánlanám bármelyik másik topikot egy rövid látogatásra, de ha ezt méltatlannak találnád, próbáld felidézni valamelyik iskolai tanórádat.
Talán nyújtana némi támpontot annak megértéséhez, miről nem akarlak meggyőzni. Hogy miért, azt is sejtheted már.
Ezt a terjengős offtopic baráti csevegést, jópofizást, felesleges szemetelést, nem lehetne máshol fojtatni? Mert vannak itt többen, akik szeretnék használni a topikot. Mondjuk, ha nyitnál magatoknak egy Fűkaszálós baráti társaság vagy hasonló topikot? Ebbe az lenne a jó, hogy az mehetne oda, akit érdekel ez a műsor. A kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Hmm?
NGK gyertyat keress esetleg. En autos boltban vettem, ahol katalogusbol kivalsztottuk a megfelelot. A szikrahezagot nem kell allitani, gyarilag megfelelo.
Nalam eddig inkabb karburator termett, meg szines teve, befottesuveg. Nyul is elofordult, de mindig elfutott. Miota kerites van, kihaloban a karburator is.
Fura, de nem annyira meglepő, ha netről "okosodik" és másolgat az ember: az előbbi párosítást a táblázatban az NGK BPM7A - Champion CJ7Y-nal (vagy RCJ7Y-nal) találtam meg, a hivatalos NGK keresztreferencia-táblázatban pedig BPMR7A-t látok, de ezek legalább hasonlítanak egymásra (a típuskódolást ugye ismerni kellene...). Kár, hogy ebbe nem mélyedtem bele (ebbe sem...), ilyenkor nagyon hiányzik, de kell legyenek itt matató szakik is, akik már tapasztalatból is tudhatnak érdemben tutibbat szólni. Ezt a Championt több helyen is fellelni mint helyettesítőt mindenféle kínai kaszákhoz, még "Mitsubishi" és "Kawasaki"motoroshoz is:).
Ja, azt írták itt-ott, hogy az eredetinél elsősorban a középelektróda fogyása okoz gondot egy idő után, nem igazán nikkelből és noná hogy nem iridiumból van:) A másik, hogy ezek légrése gyárilag 0.6mm, vsz egytizedet összébb kellene nyomorítani.
Némi kiegészítés: a "kínai" fűrészekhez is láttam ajánlani az NGK BMR7A és a Champion C7Jy típusokat is. Ha ahhoz jók, vsz a kaszának is megfelel. Netről vakart infó, nem tapasztalat... Ha nem rendeled, hanem valami kereskedésben veszed, az eladó is tud(hatna) segíteni.
De jó... Nem ír semmit a használatija a gyertyáról, csak annyit, hogy 0.6-os a légrése, és ha baja lenne, ki kell cserélni:( Másutt általában még konkrét típusokat is szoktak ajánlgatni...
Pedig az RQ580 több "gyártó" palettáján is szerepel, de úgy látszik, bizonyos dolgokat másként, mint megtekintéssel, képtelenség róla megtudni. Valahogy nézd meg a gyertya feliratát/típusát, azt talán több sikerrel lehet keresni a neten. Ha hasonló adottságú (méret, hőérték), de megbízható darabot keresel, akkor az NGK gyártmányok között javaslom a kutakodás, de pl. a jobb árú Boscht inkább kerüld - itt sem, a szervizben sem hallottunk róla túl biztató dolgokat (legalábbis eddig).
Persze az sem lenne ördögtől való, hogy kipróbáld és használd az eredetivel, hátha - nem veszíthetsz vele. Ezeknél soha nem lehet tudni, és ez most nem gúnyolódás! Aztán ha kezdenének gondok lenni, még mindig nem biztos, hogy a gyertya miatt, leleményes szerkezetek ezek:(
Üdv urak a riwall 518 első teszt nagyon jól sikerült. Kellemesen csalódtam. Apám hitachi kaszájától jobbnak érzem igaz az 43 cm de nagy különbséget nem érzékeltem egy régi fs410 hez képest sem igaz az jobb de nem tükrözi az árkülönbséget. Fél óra laza vágás után félóra pihentetés.
A nyulat megettük, a kaszát összeraktam, és láss csodát:
Mindkettő tökéletesre sikerült!
Szépen megy a motor. Ha leveszem a légszűrőt, már kicsit elszegényedik a keverék. Ha csak egy kicsit ráfordítom a szivatót, hallhatóan túldúdul. Akkor így pont jó. Stabil alapjárattal.
Már csak magam helyett kellene rászerelni valakit.........
Párom igen sok, elég színvonalas csoportban van jelen, és már csak a saját habitusa miatt sem adja egy bizonyos színvonalon alul. Meghagyom neki a morgolódás jogát, ki is használja, mert még így is akad rá bőven oka... Nekem meg nem köll, és magasról teszek arra, hogy emiatt egyesek számára nem is létezek. Ugyanis így kölcsönös, és vsz mindkét fél számára fájdalommentes és hiányérzet nélküli:D
- Majdnem minden (benzines) kasza kétütemű mocival megy, ez sajnos nem információ.
- Egy típusmegadás? Kínaiból kaszailag is sok van:(
- A gyertya hőértékét az adott motortípushoz határozzák meg, másfajtával árthatsz neki.
- Könnyen lehet gagyi a gyertya (is), és akkor tényleg tanácsos már kezdéskor kicserélni egy megbízhatóbb, tartósabb gyártmányra, de az eredeti és a cseredarab alapvető műszaki paramétereinek egyezniük illik.
Ha többet tudunk, lehet, hogy többet is segíthetünk.
De, az az oka. Le kellene töltenem valami frissítést, az viszont az oprendszer miatt méltatlankodik - a kör bezárult. Soxor előfordul a zindexen és hasonlókon is. Én meg egy videóról igen könnyű szívvel mondok le - a tévét is messze többet hallgatom, mint nézem, ha be van kapcsolva. De néha nem is hallgatom, hangulatvilágításnak elmegy...
Valoszinu az op.rendszernek nincs ehhez koze, de mindegy is. Nem foglalom ossze, mert ez egy latvanyos, szellemes finn videocska, a win-win szituaciorol, azaz vannak helyzetek, amikben nehez vesziteni.
A feszbukkal neken is sokaig voltak fenntartasaim, kar volt. Ott sem szellemi toprongyok okadnak kigyot-bekat, sot nagyon nem. Ott, -azokban a csoportokban, ahol elofordulok- kb. 3 masodperc alatt leoltjak a narcisztikus nacikat. mosoly
Sziasztok, vettem egy kínai fűkaszát és videókban hallottam hogy lekell cserélni a gyertyát bennük. Valaki tud linkelni magas hőértékű gyertyát? Kétütemű a kasza
Majd csak ebéd után kerül fel az új karbi, majd kiderül. Betegszabin vagyok, én főzöm az ebédet. Írogatni lehet a fazék mellett, karbit cserélni nem. :)
Érdekes, hogy az egyik helyen valamivel olcsóbb a karbi, mint 6000, a másik helyen meg majd 12000... Gondolom, kifulladhatott a gyógyszere utáni rohanásban, és hirtelen csak ez a szám jutott eszébe.
Mintha én írtam volna..... csak a cserével sem lett jobb.
Érdekesek a megjegyzések /ott a gyakorin/. A fele javaslat, pont az ellenkezője a logikának. A koszos légszűrő, és a rajta felejtett szivató javítja némileg a helyzetet, nem pedíg a hiba okozója. :))
Something went wrong. We're having trouble with playing this video.
Ezen a gépen még winfos hét előtti rendszer fut -nekem tökéletesen megfelel-, ráfrissítenem sem érdemes már egy csomó dologra. A faszbuk meg amúgy is kifejezetten ellenszenves közeg. Ha pár szóban összefoglalnád:D
"Olyan szr anyagból van a membránja,hogy felkeményedik a benzintől.Elveszti a rugalmasságát és nem zár vissza tökéletesen egyik békaszelep sem.Ezt a membrán cserét 1-2 évente meg kell csinálni ezeknél a kínai fűkasza utánzatoknál."
Pont a csavarhúzót nézegetem. Szedjem, ne szedjem.....
A visszafolyó ha eldugulna, abból én agyam szerint inkább többlet üzemanyag jelentkezne a motorban, mint kevesebb. El nem dugult, mert a gumicumi is azt az ágat használja, és azt látom hogy visszafolyik a felesleg.
Azt viszont nem tudom, mi dönti el, mennyire follyon vissza. Hogy abban egy kalibrált szűkítés lehet-e, netán a kézipumpa alatti gumitányér ellenállása dönti el, mekkora nyomásnál engedjen vissza. Valami korlátnak kell lenni, különben akár mind visszacsorog, és akkor az már okozhat benzinhiányos állapotot. Buta vagyok.
Nem szedem szét az újat. Ezt a piacon vettem, véletlenül meglátva, erősen bizonytalan forrásból. Tegnap rendeltem shopból egyet. Ha majd a shopos megjön, akkor szétszedem a piacit.
Hogy meg tudom bonyolítani a saját életemet..... :)
En csak azt tudom, hogy mindkettot ugyanaz a programfejleszto brigad gyartja, ugyanaz a motorja a ket szoftvernek. Mindketto nagyon jo, es mindketto kurva draga. A grafikai megoldasokon kivul lehetoseget ad hulyegyerekeknek jokat vitazni, hogy melyik a jobb, ekozben az Adobe kozpontban csendben szamolgatjak a befolyt dollarokat es centeket.
Ha kiallnank a sipalya szelere, egy melygarazs visszafordito spiraljaba, vagy az uszomedence szelere, konyvet lehetne irni arrol, mit hogy nem erdemes csinalni. Ugyanakkor, ha megkerdeznenk az eppen ott benazokat, hogy mi a lofaszt keresnek ott, valoszinu mosolyogva azt valaszolnak, elvezik az eletet, nem erdekli oket, hogy nem parhuzamos a lecuk, hogy jobb lenne motorfekkel ereszkedni a lejton, vagy eppen zart ujjakkal hatekonyabb a kartempo.
Elobb-utobb mindenki rajon, hogy zart ujjal jobban halad, de, ha megsem, akkor elvezi tovabb a piros olajat, es masnap ugyanugy feljon a Nap. mosoly
Ez csak a dolgok alapvető természetéből fakad. Ha valami nem rosszindulatú, az komoly ok a gyanakvásra:(
Mondanám, hogy akkor jöhet az összehasonlítás, de ahhoz szét kellene szedni az újat, miközben nem is biztos, hogy eredményre vezetne. A tankba visszanyomó ág amúgy nem érdektelen (bár sztem nem is tömődik el egykönnyen), mert ha nem átjárható, értelmezésem szerint az lerombolja a nyomásviszonyokat is - márpedig ez az egész miskulancia arra van szélsőségesen kihegyezve. Arra a másik lukra nincs libám, de csak akad itt egy szagértő, akit szintén benntart az eső....
Szereld rá, ne legyen luftos, de az állítgatást nem úszod meg. Jobb, ha az értelmező szótárt is a közelben tartod, mert sztem olyanokat is fogsz mondani, amire magad is rácsodálkozol:( A neten biztosan kell legyen valami ötlet akár pontosan ehhez a típushoz is a célszerű eljárásról, bár nem szabad kritikátlanul szentírásnak venni néha még a gyári javaslatokat sem. Ha nincs más, mások hibái is jól tudnak jönni:D
Azt hiszem pont ideillik a hozzászólásom miszerint mikor megvettem az első egyetlen, és már tudom hogy UTOLSÓ Hecht gépem ami szerintem a legnagyobb, legdrágább gépük volt (majd kijavít valaki ha nem), egy papíron 15 lóerős ágdarálót (Hecht 6642) és rákérdeztem hogy esetleg kipróbálni lehet-e lazán megmondták hogy próbadarabjuk nincs, ha az adott gépet bekoszolnám, nem tudják eladni. Az ő szempontjukból érthető, a vásárló szempontjából kevésbé. Fóleg hogy maximum 15 üzemórát ment, egy telet állt, majd eladtam mert csak szenvedtem vele. Innentől megfogadtam hogy ilyen jellegű ágdarálóhoz nem nyúlok, a következő kategóriához pedig nem lesz lehetőségem nyúlni (rendszámos autóval vontatható), de az számomra magasabb vagy csak más műfaj, nincs is hozzá kedvem.
Hát..... nem lett jobb. Kicseréltem a keménykedő membránt, meg mindent, ami a csomagban volt. A motor mindössze az árában változott. Működésében semmit. Pont ugyan úgy csinál, mint előtte.
Leültem, és jó sokáig néztem. Ettől sem lett jobb, de azt gondoltam, én legalább okosabb leszek. Nem lettem.
Van ebben a porlasztóban egy pici tápszivattyú. Az kiszívja a tankból a benyát. Eddíg megértettem. Van benne egy tűszeleppel meg membránnal töltögetett tér, amiben gondolom, egy állandó nyomású/mennyiségű üzemanyag van. Eddíg is értem.
Innét elvileg egyetlen út vezet a szívótorokba /vissza a tanba is, de az nem érdekelt/. Innét kellene hogy szívjon a motor, ha kell neki. Csakhogy ez az út innét nézve nekem nem átjárható?????
Ezen a "furaton" át jutna a benzin a torokba:
Csakhogy ebben a "furatban" van valami, amiről én buta nem tudom, hogy micsoda. Viszonylag nagy furat, és abban valami fekete, fényes felületű, gumiszerű valami. Első ránézésre nem "uszadéknak" tűnik, így nem piszkáltam ki.
Mi a fene az ott?
Persze most reggel azért vettem egy porlasztót a piacon. Remélem, az majd megjavítja......
De hát a lapos markecingföldön csak illedelmes fű nőhet:D Különben nem lesz beválogatva!
Nem az esztétikára gondoltam, csak feltételeztem, hogy nem egész nap csinálhatja így, ahogy... Annak deréknyafi, térdnyafi, vádlinyafi lenne a vége (persze nélküle is...). A másik pedig ez a nyújtott kéz - kajakozni így tanítják az embert, de én valahogy közelebb szeretem a szarvat. Valahogy nyomatékosabban adhatom tudtára a kaszának, merre szeretném terelni:D
Persze amikor már nagyon fáradt az ember, a gépnek csak egy beállítása az igazán jó: a sarokba:D
Úgy lenne valóban a jó nekem is, valahol abban a magasságban, ahol a forgó szokott fájni... Csak itt jön az, hogy milyen messze van a szarv (a döntögetésével már a csuklódat is bevonod...), milyen hosszú a szár ill. milyen magas vagy - van olyan gép, amivel nekem bármilyen hámmal és beállítással csak békétlenség a dolog vége. Apróságok, csak nem fél nap veretés után. Az a billegés tipikusan annak a jele (nálam), hogy azáltal próbálok nagyobb ívet átfogni, és a dögön álló szarkát utánozni órákon át nem nyerő...
"Vannak sokkal bénább,balfékebb,szarabb szerelős videózók fent a neten...nagyobb hirnevú kollégáktól-neveket direkt nem irok."
Ott a piros pont, éppen erre céloztam, amikor a "profikkal" vetettem össze a produktumaikat
Viszont azt nem tagadhatod, hogy nagy showmanuszok, és nem éppen a disznósz@ros bakancs okán, hanem ahogyan élnek vele:D, valamint hogy a műsoruknak ez a show-jellege legalábbis egyenrangúan hansúlyos az összes többi részével, még ha a maguk keresetlen módján is. Akár tanulni szeretne valaki tőlük, akár röhögni (nem feltétlenül rajtuk), megtalálja a számítását, aki megnyitja a videóikat.
Márpedig showmanusznak lenni kaszabolás közben nem egyszerű dolog, nagy mögöttes tapasztalat is köll ahhoz. Aki nem hiszi, próbálja őket utánozni. Ezért is mondtam, hogy kár lenne őket ekézni, bár szerintem 2T kolléga sem egészen úgy értette, hogy na akkor nyomjuk őket a tyúxaros föld alá, ott a bérelt helyük:D
Te jó ég, a végén még majd performanszkritikusok leszünk, munka helyett:(
A Maunika-féle katasztrófatudósítás? Nem is tudom, minek kerül megemlítésre, több agysejtet pusztít, mint egy liter metilalkohol. Szerintem az elmeorvosi tankönyvekbe is be fog kerülni, mint a demencia egyik kiváltó tényezője.
Hát ez a hám beállítás velem is előfordult már órák múlva,talán a fáradtság is közre játszott.A Balance XT heveder úgy jó,ha a beakasztó kampó kb 1,arasszal van a csípő alatt.Magam is ezt a hevedert használom fényévekkel jobb,mint a többi amik kaphatóak.
"Szerintem"jó!Igen engem néha kifejezetten szórakoztat a napi robot után Drujba.Még jó hogy több vélemény van!Azért vannak dolgok,gyári előírások amiken nem érdemes vitázni szigorúan "Sz"-m.
Szóba jött itt előréb Druzsba kolléga...pár gondolat erről a témáról...sok szerviz,hivatalos műhely örülne,ha olyan tudásu emberei lennének,a gépekhez annyira értően hozzáálló dolgozói lennének,mint Druzsba...nem a cicózást,a fecsegést,a mellédumát műveli,hanem teszi a dolgát-sok szervizt ismerek,munkájukat is-nincs a nevezett kollégának ebben szégyellnivalója...nem tol kretén reklámot,nem tuloz,szerintem a szervizek való világában a földön áll-sok felkapott,agyon sztárolt-akár önmaga által is-kollégával szemben.Tanuljatok inkább tőle-a szerelésből mindenképpen lehet...persze,van amit én is pl másként tennék,de ez a szakma ilyen...Maunika show?Vannak show elemek,önmagában Miklaus is az-de nagyon kemény valóság az,amit Druzsba bemutat-bizony nem a csilivili ujgépes szakszervizek,a szépruhás megmondóemberek,a bemutató fürészesek világa-ezt is gondoljátok hozzá...de ne alázzátok a maunikás műsorral...mert nem egy szint...szakmailag biztosan nem egy szint...szigoruan szerintem.
Vannak sokkal bénább,balfékebb,szarabb szerelős videózók fent a neten...nagyobb hirnevú kollégáktól-neveket direkt nem irok.na,sokuk szakmailag csak felnézhetne Druzsba kollégára..mégis nagyobb "értékűk" van,mint neki...mondom,szerintem..
A mozgasrol csak az jut eszembe, megneznem magamat is, meg a meg nem mondo nem szakembereket, mennyire sikkesen terelem, terelnek a damilt, az 5-15 fokos terepszogu prerin, ahol egy bucka tetejen a lab, es egy apro bombatolcser folott a kasza feje. Kovetkezo lepesben a toborben a lab, dombon a gep. Nem szoktam a neten kaszalos videokat keresgelni, nezegetni, csak az ide linkeltekbe nezek bele, mert vegignezni nincs turelmem a szerkesztetlen filmeket, de azokban mindig olyan terepen aratnak, ahol ket hettel korabban egy egyszeru funyiroval is vegig lehetett volna setalni. Az angol csajt leszamitva a kaszas esztetikaja, vagy a mozgas harmoniaja nem szamit, kiveve a kezi kaszalast, abban van szepseg, ha csak nezi az ember. mosoly
Sztem mintha picit alacsonyra kötötte volna a kaszát az úr (lehet, hogy magasabban meg rövidnek találta volna?). Arra gondolok, hogy amikor halad, gyakori az a jellegzetes mozdulat, hogy kicsit hátrabillenve, térdet rogyasztva lép előre. Tudom, nem tánciskola ez, meg hogy mindenki a számára kényelmes módon igyexik tolni a melót (=ha neki jó így, mit szólok bele...), csak feltűnt...
Voltam már úgy, hogy órák után jöttem rá, hogy van jobb hámbeállítás is annál, amit előszöre jónak találtam...
@2T Motor: Druzsbáékon ugyan nem veszünk össze... Én eleve azt írtam, hogy "a maguk placcán szerintem zseniálisak". Az ironikus elemeket a hozzászólásaimban általában lényeginek szánom, de bizonyára nem mindig sikerül úgy előadnom, hogy a szándékaimnak megfelelően ülepedhessenek le:D @Kapa bácsi: valahogy nem értem ezt a "megmondóember" titulust, vagy hogy mi kell ahhoz, hogy valakire ráaggassák. Mi a francnak kellene odaírni minden mondat elejére tizenöt pontos karakterekkel, hogy SZERINTEM? Mintha ez nem magától értetődő lenne... A Druzsbáékat pl. egészen pontosan úgy értékeled, ahogyan én, de még ettől sem gondolnám, hogy akkor most nekünk nagyon igazunk van, ellenvélemény kizárva. Ha meg éppen nagyon nem értenék veled egyet (volt rá példa), akkor meg az van és annyi - ez egy fórum, ha mindenki mindig ugyanarról ugyanazt állítaná, az egész sz@rt sem érne, szükség sem lenne rá. Így legalább zajlik az élet, szerintem:D
Olaj: parázsba nyúltál... Nézd meg, mit javasol a kézikönyve erre és az üzemanyagra, azt tekintsd minimumnak. Ezzel a garanciális időn belüli esetleges motorikus problémák hárításának egyik gyakori ürügyét is kivédheted.
Az érdekes, ha gyárilag nem eleve fullszintit javasolnak (az ásványiakat meg csak mint lehetőséget a szükségben), mert már az occó piacos kaszáknál is mindenből a prémiumot emlegetik azzal, hogy különben irgumburgum... Egy bizonyos: azon problémák, amelyeket az ásványi olajoknak fel szoktak hánytorgatni (és amelyek létrejöttében a felhasználónak is aktív szerepe szokott lenni), a fullszintikkel kapcsolatban nem is nagyon merülhetnének fel. Többe is kerülnek, de kisfelhasználó esetén ez nem annyira sarkalatos kérdés. Legalább a "bejáratás" idejére mindenképpen a legjobbat javasolnám.
Szöghajtás kenése: felejtsd el az örökidőt. Ha az "örök élet" is addig tartott volna, a kutya sem kereste volna az élet vizének forrását, még a mesékben sem:( Ezzel más gyártók, pl. a Stihl(!) is próbálkozott már, még a zsírzónyílást is lespórolta, aztán örvendezve vette tudomásul, hogy végre nő a csereszöghajtások eladási rátája...
Csak az erre szánt alacsony viszkozitású zsírt használd, és mindig csak a feltétlenül szükséges mennyiségben - hogy mikor kell zsírozni, az egy későbbi kérdésed lesz:D
Apropó, kérdések: az utóbbi tíz-húsz oldalon mind az olajokról, mind a bejáratásról, de még a szöghajtás kenéséről is esett pár használható tartalmú bejegyzés (a polemikus elemeket hagyd figyelmen kívül).
Meg született választásom az alko helyett riwall pro 518 lett. Az anyagi keret illetve a fellelhetőség miatt. Néztem más tipusokat is de a riwall meggyőzött összeszereléskor nekem az jött le hogy nem a leggagyibb kínai.
A másik ésszerű érv hogy erre lehet kapni sövény vágó és magassági fűrész fejet. Kérdésem még az lenne hogy a gyári olaj megfelelő vagy vegyek full szintetikusat hozzá. A szőlöghajtás és a forgó részek kenve vannak gyárilag.
Csak egy Tipp: Ha előre közölnéd, ki mennyit írhat, oszthat, és miről. Illetve, mikor és mennyi időt ülhet a gép előtt, akkor ezek a problémák könnyen elkerülhetőek lennének.
Mindenkinek van egy bizonyos % ba igaza. Valakinél ez az arány 5% van akinél 90%. Vagyis mindenkitől lehet tanulni, valamit. Valakitől többet, valakitől kevesebbet.
Nem tisztem itt senkit sem védeni..!Vannak filmjeid?Különben jó,hogy itt a fórumon+ a láncoson van egy ilyen hohe Qualität!Az emberek egy része szereti/hétköznapi mód mondom/,ha saját magánál hülyébbet lát,élvezi.Szerintem Drujba nem egy prof.,de tényleg szórakoztatóak a filmjei,fát is tud vágni ha kell.Néha hát borzongató a fa vágása,de azért elmegy.A fakitermelők többsége nem baleset védelmi előadó.
Szerintem a "Professional" jelző kb ezt jelentheti. De ez csak megérzés. Sajnos nem ismerem ezeket a motorokat.
......................
Annyi biztos, hogy ezeket a gépeket erre ajánlják, meredek dombok vágására (diffi zár, összkerék, alacsony súlypont). Az is biztos, hogy marha drága, mindenhez képest. (3-6 M) Még egy zero turn -höz képest is (1.3 M). Pedig azért az már nem semmi gép. 1 ha/óra.
Mondjuk, ez erősen sánta, mert nem pont ugyanaz a kettő. Azzal nem mászol hegyet.
Köszönöm, ezt nagyjából vágtam eddig is (ha nem is úgy, mint a gazt), csak hát ugye az ilyen kisizék nagy többségénél ott a megjegyzés, hogy legfeljebb milyen lejtővel bír, nyilván a karterban lötyögő olaj miatt - mert egyébként hegyet is lehetne velük mászatni:). Ezért lehetett kérdés, hogy ha négyütemű -mert a legtöbb az-, mi is van a kenéssel, mivel a külön olajkeringetés nem látszik magától értetődő, olcsó műsornak az ilyen kisgépek között. Pedig rémlik, hogy még kasza is van ilyen, külön olajtartállyal, csak eszembe nem jutna, melyik az, talán valamelyik Straus?:(. Sztem nem lehet túl sok típus ebből sem...
Akkor egy kis technikai attekintes: a kétütemű motorok kenese teljesen helyzet független, ugyanis az üzemanyagbán levő Olaj ken. Tehát ahova jut latyak oda olaj is. Nem nagyon kell fejleszteni. Azt tény hogy azÁS Kétütemű motorja egy rendkívül strapabíró szerkezet nekem is van egy ilyen gépem szinte mindent kibír csak megfelelő keveréket kell beletenni és iszonyatosan erős 6 LE-s. A videóban abban a sárgaÁS enduró ban egy négyütemű Bricks motorban konkrétan nem ismerem ezt a típust de általában négy ütem nél úgy oldják meg a kenési problémákat hogy száraz kartelesre tervezik. Ez azt jelenti hogy van egy külön olajtartály egy olajszivattyúval és a kenési pontokon egy kis befecskendező fúvókával teljesen mindegy hogy hogy áll a négyütemű motor az olaj szivattyú a különálló tartályból a kenési pontokra juttatja el az olajat. A négyütemű teret motoroknál ez egy elég elterjedt is bevett szokás.
Tény: más mociknak télleg "jobb" a hangja, de a dudva nem Jerikó, a kasza meg nem kürt. Akár lehetne hozzá startupolni egy feljavított motorhangot is, mint a zelektronyos kocsikhoz :D
A Drúzsbáékat sztem ne ekézd, a maguk placcán szerintem zseniálisak, de minimum sokkal jobbak, mint akárhány "profi". Legfeljebb azt róható fel neki, hogy akadhat nézőjük, aki vérkomolyan veszi minden kinyilatkoztatásukat, és ettől az addig kerek is könnyen átmehet szögletesbe. A kommentekből azért kiderül, hogy nézőik többsége vidulni és nem feltétlenül okulni akar:)
Elvileg ez megoldódott, a full szintetikus olajjal.
Az általam, gyakran ékezett Druzsba papának, van egy Fs 310 (4 mix), 10+ éve. Semmi baja nem volt. Egyszer valami lett vele 10+ év után. Most is használja, szereti.
Magán véleményem szerint, viszont a 4 mix hangja elég ocsmány. :)
Ha csak a felvezetőt olvassa az ember, sír a lelke. Ha utánaolvas (mások is csináltak ilyen elven működő motort), akkor már nem annyira. Na és mire panaszkodtak? Francba, pont a szelepekre... Sajnos, már statisztikailag is nagyobb az esélye a meghibásodásra, mint egy szimpla kétüteműnek, pusztán a több, viszonylag forszírozott terhelésű alkatrész miatt is. És ha csak a saját igényeimet figyelem a megbízhatósággal kapcsolatban, az valóban nem jósolna hosszú jövőt.
Én azért remélem, hogy ez csak a teljes kiforrottság hiánya. Igazából ezen kívül nincs is alternatívája a 2T-nek, a villanyosok? legfeljebb három-öt akkugenerációval később, ha egyáltalán valaha...
Sztem azért csinálták meg, hogy megmutassák: ilyet is lehet csinálni. A kínaiak nagyteljesítményű, repülőgépekre szánt ionhajtóművét juttatja az eszembe. Ami szintén azért jó, mert nem koszolja a levegőt... (Annál csak azt nem írták meg, honnan fogja kapni a működéséhez elengedhetetlen iszonyú mennyiségű elektromos energiát. A 4mixnél legalább tudjuk, mitől megy. Meg hogy mitől áll le:D)
Elvileg, és gyakorlatilag is abszolút így van, de ezt a Wiki-ben kifejezetten 2T-ként írják. Azt hittem egy svájci gyártó azért néztem utána, de német, és ezt találtam a leírásban :)
A kecske definíciója rendszertanilag teljesen helytállónak tűnik, egybe is vág sokak véleményével. Pofátlanok, eszméletlen kártevők, felöklelnek, büdösek, imádom őket meg a sajtjukat is. Ennek ellenére inkább a kőbuta birkákra gondoltam, és ámbár ők is büdösek, alapüzemmódjuk messze közelebb áll az elvárásaimhoz. Ennek ára is van, pl. a nyavalyás bundájuk karbantartása, amihez viszont én vok síkhülye, és nem is szívesen bajolnék vele. Na meg kivéreztetni sem lenne szívem, főleg nem a fiatalját (nem azért, mert a husiját egyébként sem szeretem, hanem mert pl. a csülköt-sódart imádom, de a disznóvágásnak hírét sem szívesen hallom - szóval álszent is vok).
Szóval nagyok az én problémáim, azon túl is, amit a szememre vethettek:D Mégiscsak birka lesz a vége, na talán egy szamár is, hogy érezzem a társaságot...
Csak azért, mert a négyüteműek nagy része ettől már erőst prüszkölne, ezeknek meg nagy része -amelyikkel én találkoztam- jellemzően azzal megy... A kétüteműnél viszont talán nem is nagyon kellett fejlesztgetni, amíg eleve keverék az üzemanyag, addig lesz is kenése, nem? L. fűkasza:D
Alfred Schefenacker, a cég (AS-Motor, 1959) alapítója fejlesztett egy helyzetfüggetlen kenéssel rendelkező 2T motort, amely ezáltal meredek szakaszok kaszálására is alkalmas és mai napig az AS-Motor gépeinek "magva". https://de.wikipedia.org/wiki/AS-Motor
Annyi penzert mar kaszalo is jar hozza. Nezegettem onjaro funyiro/kaszalo gepeket, nem traktort, 200-300 ezer korul mar lattam, de lehet ezekhez el kell vegezni egy mezogazdasagi gepszerelo OKJ tanfolyamot, ha hasznalni is szeretne az ember.
Fűkasza karburátorban még csak tapogatózom, de biofűnyíróban már érdemben is hozzá tudok szólni. A birka füvet eszik. És ostoba, mint egy törött tégla. A kecske meg bokrot, cserjét bozótot eszik.
Ezen kívül villanydrótot, szúnyoghálót, termő gyümölcsfát, kertislagot, nadrágszárát..... ha gyufát talál, gyujtogat is! Viszont, nem ostoba, hanem egy szemét g...i! Mindezt úgy, hogy igaziból haragudni sem lehet rá.
Ha odakoltozol maradhatnak telen is, foleg, hogy kitolodik a szezon. A fene tudja mi a jo megoldas? Nyilvan van tobb jo es rossz megoldas, de ez inkabb a hosszutavu komplex elkepzelestol fugg, meg attol mennyire vagy kenyes a birkaszagra.
Majd nekem is van/lesz vagy száz méteren fölül, meredekebben és sokkal szélesebben, de ott bokrok és fákok is vannak. Nem is tudom, hogy egyáltalán akarom-e azt a részt "rendben" látni, vagy inkább őrizzem meg a természet buja báját:(
Igazából az egész terület lejt, átlagosan olyan 5-10% között. Szerinted valami biológiai fűnyíró nem szédülne rajta? Akárhogy kalkulálok, hosszú távon az tűnik a legoptimálisabbnak, csak keríteni kéne. De az meg egy kilométer... Télire persze nem hagynék bennük benzint:D
A sógoroknál láttam olyat, hogy csámpásra lehetett állítani a kerekeket és az asztalt menet közben, ahogy a lejtő megkívánta, a fazon meg ült rajta, mintha vízszintes terepen menne. Gondoltam is, hogy csak egy komolyabb kő kerüljön a hátsója alá, gyorsan leérne az aljára... De elég magabiztosan töfettek, nincs ott még kő sem:D.
Membráncsere, elöregedett szegény. Az is lehet, hogy megorrolt az alkoholra, de erre nincs bizonyíték.
A sima felújító cserékkel az szokott lenni a gond a szaki szerint, hogy gyakran újra be kell állítani az egészet - nem tudom, hogy ez jelen esetben hogy lenne, de egy új karburátornál biztosan szükséges. Ha találsz valami értelmes leírást róla, érdemes megkockáztatni, nem veszítenél vele.
A légzőfuratát kipucoltam. Maga a tűszelep szépen mozog, de ha a membrán is ott van, azt a rugója nem minden esetben nyomja vissza.
Természetesen, nem tapostam meg, csak ujjheggyel finoman megtoltam. Éreztem a rugót is benne, de aztán nem jött vissza. Álltam, néztem...... opp, visszajöt. Ismét megnyomtam, rögtön visszajött. Ismét megnyomtam, úgymaradt....
Igen a kezelési útmutatóban kifúvatást írnak de ez sokat nem ér.Szivacs betétet lehetne hozzá használni? Van egyJohnsered gépem ami 14 éve megy táblás szivaccsal és ha a szár jó lenne nem kellett volna cserélnem gépet.
Ja, ez persze hogy lassan jön-megy kézzel cseszegetve, üzem közben sem az a kapkodós alkatelem. Összerakottan nem is illik erőltetni, tűszelepet mozgat a külső-belső nyomásviszonyoknak megfelelően egy rugó ellenében, ezért nem is lehet kopogós kemény, éppen csak csak annyira, hogy még pozicionáljon. Kell legyen egy fedele is, pici furattal - azt a likat is nézd meg, nincs-e tele kosszal, mert azon szuszogna ki-be a Föld maradék légburka...
Négy éves karbi, nem túl sokat használva - hát, öregedhet benne a membrán, de a tűszelep kopását kétlem, hacsak nem volt eleve rosszul összeszerelve. Némelyik szerviz néha csinál olyat, hogy a még felújíthatót beszámítja a cserébe, ha elvinnéd, kérdezz rá.
A rugó a tűszelepet nyomja vissza a helyére, hogy zárjon. A membrán úszik, mikor megtellik benzinnel a tér és az emeli fel. Hajtogasd egy kicsit a membránt, ha kemény és kattog akkor nem jó. Annak, puhának kell lenni.
Ez itt membrán. Alatta egy pici rugós .......... szeleppel. Ha ezt itt a közepén finoman megnyomom, ez bizony vagy visszajön a rugótól, vagy nem.
Úgy tűnik, egy porlasztó vásárlás lesz. Egész egyszerűen az a leggyorsabb út /nem olcsó/. És persze egy javító készlet is. Azzal pedíg ráérek babrálni.
Nem teljesen idegen nekem a benzinszag, csak ez a fajta-forma olyan..... szürke folt. Még.
Semmi más "nemjó" dolgot nem találtam benne, de úgy gondolom, ha ez itt meg van keményedve, az biztos nem tesz jót neki.
"Husqvarna gyárcsa esztis Szoval nem lehet szar nekem is van jobbrol balrol ki van engedve neki 35-40centis damil és viszi a derékig érö gaszt bokrot mindent fasza kis masina. Meg van egy Husqvarna 555RXT. Em én ezek a ketö gépel ki kaszálok a világbol 👊😉😉☺"
Nem igazán szokás, de benzinnel (nem keverékkel!) láttam már mosni filcszűrőket. Igazából a belsejében elakadt, nem oldható mocskot az is otthagyja, de azért mégis több, mint a szenteltvíz. A mosószeres víztől tartanék, mert némelyik filcanyag nagyon nem tolerálja (igaz, akkor mindenképpen kellene az új...), alakját, struktúráját változtatja.
Nagyjából kétezer az ára annak a fecninek. Ha nincs messze a boltja, én nem szórakoztatnám magam a takarításával...
Az egyetlen értelmes megjegyzést 1:13-nál hallani, de azt is rögtön lehurrogja:(
(Vsz ez is hozzájárul a "kínai minőség" imázsához - éppen az alacsony ár, könnyű elérhetőség révén sok olyan is szakivá avanzsál, akinek egyébként a krumplinyomó is kihívás, hát még a meggymagozó! Amúgy miket meg nem találtok:D)
...és ha a fa(s)tagja alatti acskóra viharlámpást függeszt, akkor még éjjel is remeghet tőle a gaz:D
Én sem vok piskóta az adagolással, de nem tudom, milyen lehetett ott a dudva vs damil, hogy ennyi idő alatt ennyiszer kellett földhöz verje a fejet. Vélhetően a táncikálás és a befogott ívbe vetett kishitűség oka is ugyanaz volt, mert a vége felé alkalmanként teljesen normális ténykedést is láttatott. Vagy csak megfeledkezett magáról:D
Egy kéréssel fordulok azokhoz akik használnak Husqvarna 543 kaszát. Ebben fillc szűrő van. Mivel lehet tisztitani mielőtt a csere szükséges lenne.Előre is köszönöm a véleményeket.
Azért ormótlan, mert "Tömeg: vágókés, terelőpalást és üzemanyag nélkül 10kg". A másik kettő mindezekkel és a hevederükkel együtt sem érik el ezt.
Egy kétlovas gépnél a 12-13 kg körüli tömeg a vele egy polcon lévők általános 8-10 kg-ja mellett ha nem is elégséges indoka, de talán magyarázhatja ezt az amúgy nemtelenül gusztustalan és valószínűleg végletesen előitéletes indíttatásból fakadó kirohanást. Persze ha egy két- vagy háromajtós szekrénnyi fazon akasztja magára, annak alighanem mindegy a nap végén is, mintha csak egy zajos sétapálca lenne:D
Amúgy az ergonómiájára is látni panaszt (olvasmányok itt-ott a neten), de azért ott messze több tere van az ötletelésnek, és tényleg sok múlik a felhasználó saját adottságain is.
Olyan apró, tabletta nagyságú aluszínű-dómszerű dologra gondolsz?
Ha igen, az nem membrán, hanem egy membrán fölé préseléssel rögzített védőelem. Na, alatta vagy alattuk vannak az igazán szűk likacskák, amelyek jól eltömődhetnek, emiatt szétszedés nélkül aligha takaríthatók ki. A szétszedéses pucoláson azt értem, hogy annyi darab, ahány alkatrészből összerakták, műanyagot elkülöníteni, fémet fékmosóba vagy izopropilba, esetleg ultrahang is, meg utána nagynyomású levegő:(
A szerelgetésükkel viszont az a baj, hogy a kiszedett kupolás fedelet már aligha lehet rendesen visszatenni, az alu sérülékeny és nem túl rugalmas... Emiatt korrekt módon csak cserekészletből kiemelt darabbal pótolható(ak)!
Ha viszont tényleg cserélni kell(ene), vesd össze a készlet+beszerzés teljes árát egy új porlasztóéval, esetleg egy szervizes akcióéval (beállítás is!), úgy mérlegelj. Lehet, hogy eleve jobban járnál az utóbbival:(
Némi segítségre, tanácsra lenne szükségem. Van egy ALKO fűkaszám ....... BC4125...... talán. 4 éves. Nem iparosként, csak úgy házkörüli jellegű használatban lehet benne 60-80 óra. Telente is megzúgatom néha, eddíg tette a dolgát. Most viszont makacs.
Elindul, rendesen ahogy kell, de ha gázt adok le is fullad. Ráhúzott szivatóval pedíg ugye nem pörög ki. Félig ráhúzottal sem. Meg sehogy sem. Egyértelműen kevés neki az üzemanyag.
Levettem a porlasztót. Szétszedtem, levegővel, féktisztítóval minden meglelt furatot, járatot, kipucoltam, kimostam, kifújkáltam. Pont semmivel nem lett jobb. Rosszabb sem. :)
Ami feltűnt, hogy a kis kerek membrán része /pont nulla rutinnal/ olyan, mintha meg lenne keményedve. Ha ujjammal benyomom, lassan, komótosan, "gondolkodva" tér vissza.
Nem ezt írta. Azt írta. "a Hecht 150 lógott ki közülük, de az is az ormótlansága miatt." Gagyiság nem volt. És ebben az esetben nem is igazán tudom, mire gondolt. Arra az Ausztriában mi történik kérdésre talán a STRAUS AUSTRIA lehet segítség. Ott is RÁ VAN ÍRVA. Rafinált kérdés ez, miután sokan úgy ügyeskedik ki a vámmentességet, hogy VALAMIT hozzátesznek a kínai cucchoz, ezáltal már vegyes gyártás. Kínálkozik pl a papírdoboz, kezelési utasítás, meg hasonlók. Ismerek olyan vállalkozót, akinek Hecht gépek mennek, és bírják. Persze ehhez kell némi hozzáértés, de nem lehetetlen.
Sorry, ez a Hecht kérdés már el is intéződött, épp most olvastam Homo Mirabundis-tól a 70056-os hsz-t, aszerint a Hecht egy ormótlan gagyiság. Na ja, előbb kéne olvasni, azután kérdezni ?-)
Majd elfelejtettem. Ha már a Hecht-et említetted, nem-profi alkalmazásra melyik kategóriába sorolhatóak azok? Egy alkalommal találkoztam egy kis ágvágó láncfűrésszel, az nem volt meggyőző. Azóta Hecht-re rá se nézek, bár lehet, hogy ez csak egy kivétel volt. Mert egyébként bárhová nézel, az ország tele van Hecht-el.
Az a térkép (AL-KO az egész világon) bennem is ezt a gondolatot ébresztette, de nem akartam reagálni rá, mondván, ha Kobold társunk kicsit koboldkodik, az valszín nem rosszindulatból ered, úgyhogy hagyjuk.
A konkrét esetre térve tapasztalataim alapján én úgy vélem, hogy az összeszerelés vagy a minőségvizsga, vagy valami hasonló történhet Ausztriában. Hogy több vagy kevesebb rész/alkatrész/heveder, stb. valószínűleg kínai származású, azzal tisztában vagyok én is. Annál is inkább mert emlékszem, a Falkland-háború idején az argentin marhahús Zeebrugge-ből Dover-ba jövet és Belgiumba visszatérve, brit marhahússá mutált, az akkor még csehszlovák fa pedig egy hét alatt lett skandináv eredetű. Fuvarozási szakma (aszfalt és iroda) után kevés olyan állítás van, amin meglepődne az ember :)
Viszont a németeknél a teljesen hamis állítások nem működnek visszhang nélkül, a visszhang pedig sokba kerül. Szóval ha valaki alaptalanul úgy hirdet, hogy a produktja itt meg ott készült, az mondjuk nem gördül olyan simán, mint pl. egy Mátrai Erőmű.
Igazat kell adnom, a szoros értelemben vett ajánlás valóban tapasztalatra alapuljon. Szóval a jó összbenyomás következtében, így nézve tényleg nagy lendülettel ugrottam fel a ló hátára
Az ajánlást tehát úgy módosítom, hogy az említett ár/teljesítmény szegmentben mindenképp ajánlott komolyabban foglalkozni ezzel a masinával.
A bejáratással kapcsolatban elfogadom az érvelésedet, mert objektívan átgondolva valóban helyét állja. A kövekező kaszálástól, ma vagy holnap, az ifjú Al-Ko tehát normál üzemben fog járni :)
(Ha már ilyen tapintatlanul felhántorgattad...:-) Apailag korán elárvulva, ami soha nem akartam lenni: tűzoltó, rendőr, katona, vasutas, pilóta, traktoros, autószerelő, taxis, bűvész, fodrász, szakács, pék, hentes, szabó, szobafestő, kőműves, burkoló, tetőfedő, kályhás, bádogos, focista, színész, vándorcigány, buszsofőr, fürgegyík, na meg vasutas se. Úgy is lett, nulla vonzalom bármelyikhez. Mórickával mindig is rokonszenveztem, de hát vele ki nem?:D Teljes csődtömeg, ugye? Talán még a kovács, de ahhoz nyamvadt lettem volna, vagy tán erdész, ha megkérdezik. Azóta beláttam, hogy aki olyan hülye, hogy malacőrzés közben is az apja tankönyveit olvasgatja, az nem viszi túl sokra. Nincs is sarokházam...)
" Ez a "kíméletes használat" is szöget ütött a fejemben, vajon hányan kezdhetik így a gépük kinyírását..."
:DDD
Figyelj már, van az a műsor, amikor 3 ágú dikicskés kést, 490 re, 560 ra vagy 3.0 le körüli nagygépre raknak és negyedgázon, vagy pisztolyozva nyomják a dögnehéz szörnyeteggel. Máig nem jöttem rá, hogy ezt minek? Nem tudod véletlenül?
Amúgy érdekes volt az a lista, legalább nem almát kellet volna összevetni a körtével. Igazából talán a Hecht 150 lógott ki közülük, de az is az ormótlansága miatt. Amúgy meg szinte mindegy, melyiket hol gyártották... Amíg gyakrabban beugorhattam a szakihoz egy jónapotra, a tucatnyi "kuncsaftja" között alig láttam két egyforma típusút, a vélhető eredetüket kivéve - a kategóriájuk és bajaik viszont gyakran voltak hasonlók. Emiatt még a szaki is inkább csak ingatta a fejét, amikor tanácsot kértek tőle, pedig ő aztán látott egy-két dolgot...
Persze így csak a rosszakkal találkozik; amelyiknek nincs baja, azt minek vinnék hozzá, de akkor az sem lehet kézenfekvő neki, hogy melyek azok:D Tehát még ő sem forrása annak, hogy mely típusokban bízhatnánk inkább a többihez képest, a felhasználók pedig legfeljebb a saját egyedi esetükre hivatkozhatnak - az viszont nem jellemző, hogy pl. valaki egy tucat AL-KO kaszát vesz, mert a csapatnak kell ennyi gép:D
Maradnak tehát a már többé-kevésbé visszaigazolt "sztereotípiák".
Ez a "kíméletes használat" is szöget ütött a fejemben, vajon hányan kezdhetik így a gépük kinyírását...