Keresés

Részletes keresés

rtivi Creative Commons License 2008.12.20 0 0 105499

Szép régi darab talán 1915-ből.

(Közelebb állnak hozzám, mint ezek az új módi maskarák. :-))

Előzmény: fortissimo (105495)
Szepy2884 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 105498
Vitatkoztok ti egy 13 ezres zafiros kázión, közben meg a kollega belinkel egy méregdrága Longinest valami hihetetlen csiri csáré dátumokkal.
Előzmény: Átnevezendő11 (105476)
gyves Creative Commons License 2008.12.20 0 0 105496
Szerintem a hibás adatok elsősorban a magyar honlapokra jellemzők, érdemes ellenőrizni a gyártó központi, vagy valamilyen nagyobb site-ján, pl. a

http://www.casio-europe.com/euro/watch/collection/mtp-1200a-1avef/

oldalon már azt írják, hogy zafír.

Másik példa a #105421-ben linkelt Fortis

http://www.fortis-watch.hu/rovatok/kollekcio/flieger/pilot_professional/595_22_41_l_01/

ami szerint az óra vastagsága: 5,05 mm (l. oldal alja). Hát, szép is lenne... :) (Ha jól tudom, pont a duplája.)
Előzmény: phalis (105483)
fortissimo Creative Commons License 2008.12.20 0 0 105495
Ez nagyon tetszik:-)).
Komolyan egyet értek veled!
Én az egy év mérése alatt megtudtam,h mire is képes az órám,sztem emiatt sem cseréltem le még-(Gondolkodtam Fortis Pilot profono,régi automata Omegan,Tudoron,olyan 150ig),de nem tettem meg,nem bánom.
A héten is kellett menni szervizbe,nem volt nagy gondom(A rotor kicsit akad az egyik irányba,de semmi komoly,gondoltam APTvel való levelezés elött is,h a kilinccsel lehet gond.Kimosták az automatikat,majd ujraolaj.De a probléma sajnos nem szűnt meg,a szervizes mondta(aki az ismerősöm),ha nagyon zavar,akkor kell új kilincskerekeket rendelni,vagy 2év múlva majd amikor szervizeltetem,akkor cseréljük ki.Szte nem lesz gond,mert eddig is jól húzott.na a lényeg,nem kellett volna leemelni a rotort,de én ilyen hülye vagyok:D.Ezért kell egy Oyster Perpetual,mert nem látom a szerkezetet;)).)- hozzám nőtt a mérés folyamán.És már kettő szervizben is mondták,h nagyon kicsi a pozicionálási hibája.Az egy éves mérés ilyen szempontból csak nem hülyeség:)).(2 vagy 3 sec a pozicionálási hiba talán)

Az Omega meg nálam is családi féltett darab,amit évente 1-2 alkalommal hordok.
Előzmény: Mechanikus (105491)
fortissimo Creative Commons License 2008.12.20 0 0 105494
Elhiszem,igy van:-)!
Én tapasztaltam a 2824nél,h lejárat elött kicsivel többet siet.valamint a Certina 23-36 szerkezetnél is növekedést figyeltem meg pici mértékben.
A többivel nem foglalkoztam,h mi történik a lejárat elött.
A Gub Spezimatic ha jól emlékszem meg késett,de sokat.Annak sztem az volt az oka,h a billegő tengelye kopottas volt.
Én ebből azt vontam akkor le,h lejárat előtt siet,de úgy tűnik,h tévedtem.Köszönöm a kiigazítást!!:)
Előzmény: APT (105455)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.20 0 0 105493
ha jó a füled akkor nyárra semmiképp, mert azt hiszed hogy egy szúnyog kerülget:)

én azért adtam el az enyémet, mert belegondoltam hogyha az egyszer megáll akkor nem lesz egyszerű/olcsó dolog megjavítani.

viszont a magam részéről hiányolom hogy valaki innovatív óraüzem nem gyárt egy ilyen újkori zümmögőt. az mindegy is hogy miért és hogyan zümmög, de sok ember mosolygott szélesena mikor megmutattam nekik a hangvillást:))
Előzmény: Törölt nick (105462)
baal-amiga Creative Commons License 2008.12.20 0 0 105492
Semmi extrát nem látok a "sima" Fortis Pilot Professional day/date-hez képest, illetve csak 1 nagyon kreatív és valóban unikális változtatást: az órát-percet egy mutató mutatja, másodperc mutató van; a számlap emiatt kis eltérést mutat a fenti modellhez képest. Csupán külcsín. Valóban megérheti a felárat :-) HA minimalista, minek a dátum és a másodperc? A MeisterSingernek legalább jó a filozófiája (marketingje). Ha már formatervezés és modern művészet; ahol ez igazán jól sikerült, az a Junghans "Max Bill" kollekciója; Rolf Sachs csak vicceskedett kicsit. Egy pilóta designhoz ez nem illik. Szerintem.
PS. azért én bírom Pollockot. De a tervezés ne menjen má' a használhatóság rovására.
Előzmény: Törölt nick (105460)
Mechanikus Creative Commons License 2008.12.20 0 0 105491

Gondolatok az órák méréséröl

Mottó: " Mi az IQ? ... Az, amit az IQ teszt mér!"

- szinte már közhelyes szállóige a pszichológia alapkurzusokon.

Visszatérö eszmecserék, viták mutatják, hogy sokakat mégiscsak érdekel az órák pontossága is és erre mérési eredmémyek, tapasztalatok alapján kívánnának

következtetni. Az ugyancsak visszatérö félreértések és félre értelmezések miatt azt hiszem egyszer érdemes visszalépni az alapokhoz és tisztázni, hogy mi a

mérés és mire jó.

Egy ábrában megpróbáltam összefoglalni nagy vonalakban a mérések, következtetések legföbb típusait és az azokat terhelö legfontosabb hibatípusokat:

Ha megfelelö felkészültséggel és precizitással mérünk, akkor a kezünkben levö darab adott körülmények közötti, pillanatnyi viselkedéséröl egészen pontos

képet kapunk. Ilyen a COSC minösítés, hoszen a mérés 2 hete az óra várható élettartamának 0,5-,025%-a körül van, szóval a minösítés pillanatnyi.

Remek dolog egy darab müszaki alkotás jelenlegi állapotát pontosan ismerni, sőt néha alapvetően szükséges, de rendszerint ennél lényegesen többet szeretne

elérni, akit a mérési eredmények érdekelnek, például ugyanazon darab jövöbeli várható viselkedése.

Az idöben elindulva némi alappal gondoljuk azt, hogy a jelenlegi pillanatnyi mérési eredmény többé-kevésbé jól elörejelzi a hosszú távú viselkedést. Ebben

"csupán" a paraméterek idöbeli változása, a szerkezet öregedése és a szerkezetek sztochasztikus, elöre nem, illetve pontosan nem jelezhetö viselkedése

zavar meg. Ezek az "apró" zavarok azért kellemetlenek, mert ennek az esetnek, az adott példány jövöbeli várható viselkedésének elörejelzésének tipikus

példája volt évszázadokig az a mérés, amit a kikötővárosban müködő hajó chronometer javító órás végzett, hogy a következö hosszú út elött átadhassa a

karbantartott chronometert az óráért felelös hajóstisztnek, mivel ezen a célbaérésük, az életük múlhatott.

A "kályhától", az adott darab jelen állapotától a másik irányba elindukva talán még bizonytalanabb vizekre tévedünk, ha egy vagy néhány azonos típusú óra

ismert ereményeiböl következtetünk azonos túpusú más darabok képességeire. A múlt században még rendszeresek voltak a neuchatel-i obszervatóriumban a

kronométer versenyek. Sok évben nyert a Patek és az Omega is. Szívesen gondolt arra sok Omega tulajdonos, hogy az ö órája is ott készült, tehát

"ugyanolyan jó". Nem mindegy azonban, hogy egy Omega egy féltett családi darab, amit egy szezonban 6-szor vesz fel tulajdonosa az Operába, vagy egy

gazdagabb, sportos ember mindennapi hordású órája, amit teniszezés közben sem vesz le....

Természetesen a leghalványabb, legbizonytalanabb dolog régi közvetett adatokból mai portékák tulajdonságaira következtetni. Az, hogy a nagypapát

évtizedekig pontosan szolgálta Doxája, szinte semmit nem mond a mai Doxákról...

Ha mindezekben sikerült egyetérteni, akkor a következö lépés annak átgondolása, hogy a müködést és a mérést terhelö hibákat hogyan lehet minimalizálni,

azaz modellt kell alkotni. Azt a modellt, amivel a mérés a jövöbeli valóságot megközelíti. A modellnek lehet része sok, vagy kevés hibaforrás, lehet rövidített,

vagy tartós mérés.

Mindegyik másra jó, erre utaltam a mottóval.

Mindezek alapján elérkeztünk egy jópofa méréstechnikai pradoxonhoz, a roncsolásos anyagvizsgálat probémájához. Akkor biztos az eredmény, ha minden

darabot eltörünk, akkor pontosan tudjuk mit bírtak ki ... csak kevés az értelme.

Az órák esetében az lenne a pontos eredmény, ha minden órét évtizedekig hordaná a gazdája és (mechanikus esetén) mindennap mérné, majd azt egységes elvek

szerint kiértékelnénk. Ez egy picit nehéznek tünik.

Feleslegesek tehát azok a viták, hogy melyik mérés jó.

A helyes kérdés, hogy melyik mérés eredménye mire használható. Arra kell és szabad használni.

További jó mérést minden érdeklödönek.

Üdv,
Mechanikus

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.20 0 0 105490
http://orauvegkeszites.hu/index.html
Előzmény: phalis (105489)
phalis Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105489
Egyébként mennyibe kerül egy sima üveg cseréje?
Édesanyám régi marvinjának talán még érdemes lenne kicseréltetni. Domború, kerek üveges az óra
Előzmény: Törölt nick (105487)
phalis Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105488
Valószínűleg ha már olyan erőhatás éri a zafír üveget, amitől esetleg eltörik, akkor annak az órának már mindegy :-)
Előzmény: Törölt nick (105487)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105487
Szerintem olcsóbb lenne egy új órát venni, mint a zafírt kicseréltetni! :-)
Előzmény: phalis (105486)
phalis Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105486
Éppen ezért gondoltam, hogy tévedés lehet a 13ezer forintos zafír kristályos óra, mivel ~7-8 ezer forintra taksáltam csak az üveg árát.

Gondolom ha mégi valamiért cseréltetni kellene, akkor sokba kerül egy órásnál?
Előzmény: Törölt nick (105480)
phalis Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105484
Oké, csak úgy értettem, semmi gond
De tényleg elég kuszaság van az adatoknál.
Mivel lassan cserélődő típuscsaládokról van szó, szerintem nem túl nagy erőfeszítéssel (mondjuk fél napi munka évente 1x) ellenőrizhetnék a webshopok üzemeltetői az adatok helyességét.
Előzmény: Törölt nick (105481)
phalis Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105483
Mondjuk akkor a casio magának csinál antireklámot, ha a saját honlapján rosszul írja
Előzmény: phalis (105479)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105482
semmi gond! ;-)
Előzmény: phalis (105479)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105481
phalis,

Nem is rád írtam, hanem az eladókra, hollapokra, webshopokra.
Előzmény: phalis (105474)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105480
több zafíros Casio van!
és húszezer alatt is nem kevés!!!!
egy zafír kb. 1-2ezer Ft nagy tételben, a vastag (3-4mm-es) lehet akár 4-5ezer is.
sokféle méretben, sokféle vastagságban kapható, de sajnos a kis "büdös" sárgák ragaszkodnak a minimum 1000db-os megrendeléshez! ;-)
Előzmény: Törölt nick (105477)
phalis Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105479
Valóban, csak rossz a felbontása, a casio-watch.hun pedig abszolút nem látszik belőle semmi
Tévedni emberi dolog
Előzmény: Törölt nick (105478)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105478
nézd meg, mi van a számlapra írva!
Előzmény: phalis (105474)
Átnevezendő11 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105476

A lemaradt képek:

Átnevezendő11 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105475

Valaki meg tudja mondani, hogy a Longines Masternél meg tudja valaki nekem mondani, hogy mit jelentenek bizonyos dátumoknál a barna színű jelölések? Már széttúrtam a netet, sehol nem akadtam rá, leírásában nem találom, vagy csak kevés az angol tudásom :D Próbáltam valami szintaktikát is felfedezni, 12 hónapot is megvizsgáltam de mindig máshova kerültek a barna jelzásű dátumok. Csatolok pár képet.

phalis Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105474
Én itt néztem (elméletileg ez a hivatalos honlap):

http://www.casio-watch.hu/casio-collection/analog/MTP%201200A-2A.aspx

a 13 ezres órára azt írják, hogy az anyaga: üveg
a típuskeresőben ilyeneket lehet választani az üveg anyagánál:

műanyag, üveg, kristályüveg, zafír üveg

ha a "zafír"-t jelöltem be, akkor csak a "wave ceptor" sorozatból adott találatot, míg az "üveg"-nél hozta ki a 13 ezer forintos típust

Frimen: szerintem nem vagyok tudatlan, csak összevissza vannak az információk
Előzmény: Törölt nick (105469)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105473
MTP-1200A-7A
Előzmény: Törölt nick (105471)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105472
Mechanikus,

Értem, köszi.
Előzmény: Mechanikus (105470)
Mechanikus Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105470
Hangvillás múzeális érték. MIndennapi használatra nem ajánlható.
Előzmény: Törölt nick (105462)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105469
Nem átverés teljesen!
A 13 ezer Ft-os Casio bizony-bizony zafíros.
A Fortis "gyári" 40ezres zafírja az igazi átverés! :-O

ez az óra pl. 12650.- Ft

Előzmény: phalis (105467)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105468
phalis,

Átverés meg/vagy tudatlanság.
Előzmény: phalis (105467)
phalis Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105467
Én valami viszonylag karcálló bevonatú ásványi üvegre gondoltam, ezért is kérdeztem meg, mivel a "hardlex" is csak reklám, de arról legalább találtam infót.

Az a baj, hogy sok helyen zafírnak árulják még a sima üveget is. Mondjuk az orakereso.hu-n is van 103 óra zafírnak jelölve, amiből vagy 50 sima üveges, mikor megnéztem a gyártó lapját
Köztük van 13 ezer forintos Casio is, tehát megy az átverés minden szinten.

Köszönöm a válaszokat
Előzmény: Törölt nick (105464)
APT Creative Commons License 2008.12.19 0 0 105466
Ez egyfajta keményített ásványüveg, elvileg keményebb a teljesen mezei üvegnél, de köze nincs a zafírhoz.
A tapasztalatok alapján amúgy nagyjából annyit ér, mint a közönséges üveg, pont úgy meg is karcolódik.
Előzmény: phalis (105463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!