Le se kell venni a kormánykereket. Lent a csúklónál is ricnis és ott csak 1 csvart kell meglazítani. Igaz hogy kicsi a hely de nem kell szétszedni a kormányt.
Szerintem felesleges annyira felhúznod magad, máskor is megoldódott ennél jokkal késhegyebbre menő "konfliktus" is itt a fórumon. Mindenki egy kicsit másképp, a saját szemszögéből közelíti meg a dolgokat (vagy ezért vagy azért), a végcél az, hogy konszenzusra jussunk, ezért jött létre talán ez a topik is.
Nem akarok itt békebírót adni, de az ilyen meccseket le kell játszani: Gong! :-))))
1. Ha a rombusz nincs pont Veled (s az üléssel szemben, annak középvonalában), akkor ez adottság, ez van, asszem már volt róla szó korábban ...
2. Ha egyenesen haladáskor kicsit el van fordulva a kormány (a rombusz nem függőlegesen áll), az többmindentől lehet: az út kifele lejtésétől, vályúktól, kerérnyomás különbségtől. Ha ezeket kizárhatjuk, akkor jöhet a futómű (R5TL féle) állítása.
Ezt azért laikusként azzal kezdeném, hogy megemelném a rögzített(!) kocsi elejét (hogy mindkét első kerék a levegőben legyen), kormánykerék elfordítása ütközésig jobbra-balra, s ha ugyanott van "vége", akkor a kormány a ricniken a heyén van. Középállásba forgatás után az első kerekeknek párhuzamosan kell a hátsókkal állni (szándékosan nem egyvonalat írtam, mert az első nyomtáv általában szélesebb, a Thalicsnál 20 mm-rel, tehát mindkét oldalon 1-1 centivel). Ha valami durva hiba van, akkor az ezzel a módszerrel már szemmel is látható: nem párhuzamos, jobbra vagy balra állnak a kerekek, túl nagy az összetartás, stb. Műszerekkel és JÓ SZAKIval persze mindenen lehet finomítani.
Sok autót vezettem, szinte mindegyik "mászott" az úton micsit valamerre, a Thalicsom is icipicit jobbra hord nyárival, de most tettem fel a téli papucsokat, s a próbakör alatt mintha ezt az opciót elfelejtette volna ...
Én is hozzászólok az ötajtós Thaliahoz. Jelenleg ez tényleg a Clio. De.
Off. Opel Vectrában én láttam olyan szedan(féle) típust, aminek a csomagtartófedéllel együtt a hátsó szélvédő is felnyilt, vagyis tulajdonképpen ötajtós volt. Pakolni sokkal könnyebb, de a nagy dolgok abban is csak lecsukás nélkül fértek el. On.
Nem volt még elég a brazil Clio Sedan-os hülyeség, ami szerinted nem Thalia, most meg jössz ezzel az 5 ajtós Thaliával, ami nem Clio?
A kormány pedig igenis állhat picit ferdén a rosszul beállított első futómű miatt, és akkor nem a kormányt kell pár ricnivel arréb tenni, hanem a kormányösszekötök hosszán kell állítani.
Na mindegy, kicsit felhúztam magam, mert olyan magabiztossággal mondod a hülyeségeidet, hogy az már fáj...
Kb. mióta ide írogatsz, de eddig kibírtam, hogy nem szóltam bele.
"boszi, volt futomu allitas is? mert mondjuk nem csak a kormanyt kene atrakni a jo helyre, az magatol nem maszik el..."
az elhúzásban jelentkezne, meg félrekopott gumikban. a kormanyt ferden raktak fel, ennyi.
"es 4 evig nem centiroztatod ki a felnit, nem nezeted meg a gumit... kartacs, gratula, de ha nem haragszol en inkabb evente egyszer megnezetem/megnezettem a felniket... szoval, szamoljunk esszel es gondoljunk masokra is..."
te dolgod hogy gazdagítod a nyugtat sosemado gumisokat. a gumikat siman at lehet nezni, nem nagy tudomany, raadasul a centirozast kivano hibakat barki kiszurja vezetes kozben. centirozni persze csak muhelyben lehet, de annak szuksgessegenek megallapitasahoz nem kell gumis. kulonben nem egy helyet tudok, ahol direkt ujracentirozzak a gumit, ha kell ha nem, a vevő ugyis kifizeti a kerekenként plussz 500 ftot...
"az 5 ajtos az valoban a clio, ha mast akarsz, azt kombinak kene hivni...
de mar megint en rontottam el..."
két malomban örlünk. szerintem én rontottam, de hát ez van:)
boszi, volt futomu allitas is? mert mondjuk nem csak a kormanyt kene atrakni a jo helyre, az magatol nem maszik el...
es 4 evig nem centiroztatod ki a felnit, nem nezeted meg a gumit... kartacs, gratula, de ha nem haragszol en inkabb evente egyszer megnezetem/megnezettem a felniket... szoval, szamoljunk esszel es gondoljunk masokra is...
az 5 ajtos az valoban a clio, ha mast akarsz, azt kombinak kene hivni...
Szerintetek van-e esély, hogy a kissé jobbra álló kormánykereket a helyére tudják tenni? 1.-re nem sikerült nekik. Újabb próbálkozás? Tényleg ennyire bonyolult művelet lenne?
Téli gumi ügyben köszönöm a hozzászólásokat!
A csomagtartó kihasználás ügyében annyit, hogy kb. 2 hónapja voltunk Bp-en fürdőszoba felújításhoz kapcsolódó cuccokat vásárolni, hazafelé meg még 1-2 bevásárlóközpontba is benéztünk.
Az eredmény: 16 doboz padló-, ill. falicsempe, mosdótál + szifontakaró, WC + ülőke, csaptelepek és kb. 6-7 szatyornyi élelmiszer, ill. ruha. (igaz utóbbiakból már jócskán jutott az utastérbe is) Be- és kipakolni ügyan nem volt a legjobb dolog (félig benyelt a hátulja, mire kicimbáltam a hátra tett dobozokat), de nem kellett semmit és senkit otthagyni. Ja és + 4 felnőttet is cipelt a kis Thália. Hát nem mondom, hogy nem sajnáltam, és hogy nem ült le a hátulja, de azért haza hoztuk a sok cuccot.
Két éve 9-10 között volt darabja, de a nyári felnije is használható, csak akkor ősszel-tavasszal szerelés. Végülis azt is ki kell bírnia, ha jó a szerelő (meg a gépe). A praktikusság miatt vettem felnit is anno, így csak állva felakasztom a falra a felni közepén, meg néha kiegyensúlyozás ...