Keresés

Részletes keresés

Bububá Creative Commons License 2007.10.24 0 0 956

Szia!

 

Attól függ...

Az én nagymamám 3 órát sütötte (kb. 5-6 kg-os kenyereket, lábosban), de a cipót azt kb. 1,5 órát (kb 0,5 kg-os).

 

A hőfokot nem tudom. Mama szerint akkor jó, ha a piszkafávat végighúzod (oldalra) az alján és "szikrát vet" (egy-két szikra szerű izzó szemcse kiugrik alóla).

 

Amúgy meg irodalom keringett itt, abban van pontosabb, ha van mivel mérni :)

 

 

Bububá

 

 

Előzmény: geza2461 (952)
Bububá Creative Commons License 2007.10.24 0 0 955

Szia!

 

Tőlem, ha elég 1 zsáknyi. Viszont érte kell jönnöd a "nagyfaluba".

 

Mail pls.

 

Bububá

Előzmény: szaborob (944)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 954

Szia DucaGaby!

 

Mi ez a "fűszeres forgatott burgonya", érdekelne.

Hasonló iszogatást szoktunk a szomszédokkal, és közben tuti lenne.

Légyszi add meg a receptet.

Én csak normál töltött káposztát ismerek, meg a "tőtikét",

ami ugyan az, csak szőlőlevélbe töltve, és a Szabolcsit édeskáposztával.

Előzmény: DacaGaby (953)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.23 0 0 953
Tu-Ja, Géza gratula Nektek! Mutatós kis cuccost (s)ütöttetek össze, tuti, hogy finom is volt! Én is sütögettem ma, csak nem volt érkezésem lefotózni, megaztán nem volt valami nagyszám, csupán füstölt púlykacombokat sütöttem zöldségágyon, meg két hatalmas tepsi fűszeres forgatott krumplit. A baráti körömben ez igen népszerű, pálinkázgatás & borozgatás közben jó kis "csemege".
Hamarosan ismét hosszú hétvége lesz, biztos sokan fogtok sütögetni. Én momentán töltöttkáposztát szeretnék készíteni, de valami nem mindennapit. Ha bítokotokban van valamilyen különleges, ízletes recept, megköszönném ha megosztanátok velem.
geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 952

Sziasztok kemencések!

 

Tudnátok segíteni?

Hány fokon kell sütni a kenyeret, és mennyi ideig?(kb. 1,5 kg)

Mert nem szeretnék több "kokszot" gyártani!

 

Hali Tu-Ja!

Nagyon szép a koglóf!

Hány fok, és mennyi idő?

Tu-Ja Creative Commons License 2007.10.23 0 0 951

Sziasztok!

 

Mi is sütöttünk ma, de tényleg csak pár falatot. Úgy gondoltam, hogyha már rendesen befűtök akkor ne vesszen kárba a hő. Bizony nem is veszett!

Egy kis kalács és egy kis barnakenyér próba. Ma fűtöttem fel rendesen először a kemencét.

 

Mindenkinek jó étvágyat!

 

Üdv

Tu-Ja

geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 950

Bocsi.

Ezek még lemaradtak!

Előzmény: geza2461 (949)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 949

Hali mindenkinek!

A sütögetés nagyon jól sikerűlt!

A kenyér okozott némi problémát, több dologot is elszúrtam.

A kenyerek hirtelen megégtek, mert 300 fokon kezdtem a sütést.

Utána már nyitott ajtónál 250 fokon sütöttem.

A csülkök, pogácsa, rétes, káposztás csülök, tarja, finomak lettek.

A lapátot előtte dobtam össze, jól működött.

Előzmény: pistályi (942)
siileec Creative Commons License 2007.10.23 0 0 948
Hát nem tudom, aki sütötte profi a kemencés kajákban. Ha jobban megnézed, azért a fogasok teteje piros ropogós. Persze ki hogy szereti. Ami biztos, nagyon finom volt.
Előzmény: konaking (947)
konaking Creative Commons License 2007.10.23 0 0 947
Elég guszta, de én még egy csipetnyit sütöttem volna, kicsit ropogósabbra.  

Előzmény: siileec (941)
konaking Creative Commons License 2007.10.23 0 0 946
Kicsit drága, meg sokáig tart, nekem pl. sok lenne az útiköltség, ennyiszer fel menni a nagyfaluba. De te végezd el becsülettel, majd hívlak kemencét építeni. : )

Előzmény: pistályi (943)
konaking Creative Commons License 2007.10.23 0 0 945
Már lekéstél, nyáron kellett volna gyűjteni.

Előzmény: szaborob (944)
szaborob Creative Commons License 2007.10.23 0 0 944

Sziasztok,

 

Pelyvát honnan lehet beszerezni?

Gondolom most még ősszel kellene, ha tavasszal szeretnék építeni..

 

Sz

pistályi Creative Commons License 2007.10.22 0 0 943

Egy kis kemencés info !

Ha valaki szeretne komolyabban foglalkozni a kemenceépítéssel,okj-s képzés (cserépkályha és kandalló építő)a www.sztav.hu-n lehet érdeklődni,most érdemes jelentkezni,mert nov 10.én már indul az oktatás,én megyek az tuti !     

pistályi Creative Commons License 2007.10.22 0 0 942
Hello geza 2461 !Kiváncsi vagyok a sütési képekre,(mert a kemencéd az jól néz ki )majd rakd föl a fórumra légyszi !Én holnap sütök 1 kis kapros-juhtúrós kenyérlángost a bubiban.Gratula a kemencédhez,jó sütögetést a továbbiakban is! A Morzsóka fesztiválon (kemencés sütögető fesztivál )vettem 1 receptkönyvet ebből majd hetente fel fogok rakni 1-1 receptet a fórumra !(Régi jó kis kemencés receptek !)  

 
Előzmény: geza2461 (940)
siileec Creative Commons License 2007.10.22 0 0 941
Sziasztok!

Ez sült a Szigligeti süllőfesztiválon kemencében. 9kg.-os harcsa és 3 db 3kg.-os fogas.
geza2461 Creative Commons License 2007.10.20 0 0 940

Én hétfőn nagy sütést rendezek!

Első kenyérsütésem lessz!

 

Sütök: kenyeret, csülköt, mustáros-tejfölös-tarját, héjában krumplit, almát-körtét, pogácsát.

Remélem minden sikerül!

 

Ezért kérdeztem a kenyér sülési idejét is,

meg a mustáros, tejfölös, tarja receptet is.

 

Várom az okosítást!

 

Még holnap a kéményt falazom, mert a magasságát növelni kell.

És még kenyérlapátot is csinálok, hogy legyen mivel bevetni, és kivenni.

siileec Creative Commons License 2007.10.20 0 0 939
Sziasztok!

Tényleg nagy a csend már néhány napja. Én pl. a süllőfesztiválra készülök, holnap és holnapután lesz. (www.sullofesztival.hu) Lesz kemencében sült hal is, egy 9 kg.-os harcsa 2 db 3 kg.-os fogas társaságában kemencében sütve (állítólag). Ha sikerül lefotóznom, a képet majd felteszem ide.
geza2461 Creative Commons License 2007.10.20 0 0 938

Sziasztok Kemencések!

 

Napok óta nagy a csönd!

Mindenki készül a sütögetésre?

Tapasztalataitok szerint, mennyi ideig kell sütni a kenyeret? (kb. 1-1,5kg)

Mi a receptje a mustáros, tejfölös tarjának?

kisszszoros Creative Commons License 2007.10.17 0 0 937
Tévedsz, ha azt hiszed, hogy a kémény fűteni fog :-)

Jobbára a kemence veszi át a meleget, a kéménynek a gyors feláramlás miatt nincs ideje rendesen átmelegednie.

Amúgy a tied lesz, aztán ha valami nem teccik, eccerüen átrakod és kész :-)
Előzmény: kövi75 (935)
Agur Creative Commons License 2007.10.16 0 0 936
Szia kövi75!

Szvsz. csak olyan dolgot csinálj magadnak szórkozásból ami neked és a családodnak tetszik.
Az a + 25 cm fal nem sok. Kicsit szélesebb ajtót csinálsz kivülre a szokásosnál és akkor nem is fog zavarni a munkában. :)

Agur
Előzmény: kövi75 (935)
kövi75 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 935

Szaisztok!!!

 

Sokat tanultam a hozzászólásokból, nagyon közsönöm .:)

a kémény bent lessz , majd valahogy mgbirkózom azzal a plussz 25 centivel.(más hátránya alapvetően nincs ) Az hogy foglalja a helyet , nem okevésbé fontos , mint az , hogy bent adja le a hőt. Ez a kis plussz energia jól fog jönni ha majd beüvegezzük a teraszt . 

Mindenképp búbost akarok , nekem az TETSZIK (de nagyon ).

a szomszéd falától az ablakig 135cm van ,szűkön szerintem elég.

 

Szép estét :Kövi 75 !

Előzmény: Agur (934)
Agur Creative Commons License 2007.10.16 0 0 934
A kemence tűztere ebben az esetben a mostani fal külső sikjánál kezdődne. A kémény egyenes lehet, csak az ereszcsatornát kell átalakitani. Agur
Előzmény: Agur (933)
Agur Creative Commons License 2007.10.16 0 0 933
Sziasztok Kemencések! A tornácon a tető alátámasztására is illik koszorút építeni. Annak ott kell lenni. :)) Ha a külső tüzelés nagyon fontos akkor egy keskenyebb külsőkéményes dongaboltozatos kemencét kellene építeni. A szomszéd felöli fal és az ablaknyilás boltozatát tartó pillér rész- amit meg kell hagyni - ( a fénykép szerint talán 38-as ) közötti falrész határozná meg a kemence szélességét. Utólag egy áthidalót nem olyan nehéz beépíteni a kemence fölé. :)) A tornácon ekkor nem ives búb hanem szögletes kemence lenne padkával és még több hely is maradna. Agur
Előzmény: DacaGaby (931)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.16 0 0 932
Természetesen nem a kutat nem találja a füst, hanem a kiutat. Bocs!
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.16 0 0 931
Véleményem szerint kisszszoros megoldása a legjobb. Valóban macerás a kivitelezés, de valahogy hasonlóan kell megoldani. Ugyanis! Ha kivül van a kémény megépítve, nembiztos hogy jó hatásfoka lenne a kéménynek, nagyon nagy lenne a füstgáz kiáramlási útja. A búb tetejében keringő hő és füst úgymond "nemtalálná a kutat" nem lenne jó huzata a kéménynek. Mindenképp ki kell bontani azt a falat és a helyére építeni a kéményt. Nemhinném, hogy a tornácon lenne koszorú, szerintem nem kivitelezhetetlen a dolog.
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.16 0 0 930
A szmájli rendben, de attól még nem lehetetlen a dolog, csak egy kicsit munkás....
Előzmény: Pirimidin76 (929)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 929
ezért volt a végén a szmájli:)
Előzmény: kisszszoros (928)
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.16 0 0 928
Az "új" építésű házaknál azért egy kicsit faggyús a fal helyére kémény dolog, mert a koszorú bele esik a kéménybe, és az álmoskönyvek szerint a koszorút szétverni baljós előjel a ház statikájára :-) (építészek előnyben, én csak okoskodok)

meg aztán valahova támaszkodik az ablak áthidalója is....

esetleg olyat lehet, hogy nagy lyukat csinálni, de egy kémény görbülettel jól kikerülni az áthidalót és a koszorút.... valahogy így...

kerülő kémény
Előzmény: Pirimidin76 (927)
Pirimidin76 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 927
de igen, én is a külsőre szavaznék, csak nem értettelek. mindenképpen nagy lyukat kell vágni, a tevő ott befér. a legjobb lenne a falat kibontani, helyére kéményt építeni:)
Előzmény: kisszszoros (926)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!