NO, ezt se gondoltam volna, hogy valakinek ne teccen a Cherolla... Nekem kedvencem: isteni az íze, csodás, rettentő hosszú fürtöket nevelt. A fóliában is, szabadföldön is. Az valószínűleg minden paradicsomra igaz lehet, hogy lehetőleg egyenletes vízellátást kapjanak, akkor kevésbé repednek. Nekem a csíkosak és a Black Prince repedt ki szinte mind, de tavaly az ökörszivek is hajlamosak voltak rá.
Ha nem akarod nagyra nevelni, hanem kisebb méretben gondolkodsz, mint a nagy piaci palánták, akkor elég lehet a 2 dl is, főleg pl. paprikáknak, mert a paradicsom nagyobbra nő.
Meg ha tápoldatozod és naponta 2x öntözöd, és az utolsó 2 hétben figyelni is tudod napközben, hogy ne száradjanak ki, akkor is elég a 2 dl. Ha csak este tudod végignézni, akkor nem elég.
Akkor már inkább tedd be a sütőbe, ha így gondolod.
Én mondjuk nem foglalkozom vele, de mióta nem kapkodom el a dolgot, azóta nem fordult elő palántadőlés. Ültetéskor gombaölős vízzel beöntözöm, utána meg mire kikel és kirakom a fűtetlen előtérbe, már elég meleg van, hogy a magonc megbirkózzon az esetleges gombákkal. A palántadőléshez hideg, nedves föld kell, ha valamelyik nem áll fenn, akkor nem lesz palántadőlés.
Szia Atandi! Megérkeztek a magok! Igazán kitettél magadért! Köszönöm szépen!!! Egyébként a génbankos mit jelent pontosan? Esetleg tudnál képeket feltenni a küldött fajtákról? Esetleg web cimeket ahol meg tudnám nézni öket? Az én boritékomnak is ott kell lenni legkésöbb holnap! Üdw Csaba.
Köszönöm, épp csak ennyit szerettem volna tudni. Nekem jellemzően ezek a 2dl-es joghurtosaim vannak összegyűjtve, ezek szerint az kevés lesz a legtöbbnek...
a, nem tudom mekkora mennyiségben gondolkodsz, és azt milyen módon akarod "meghőlégfúvózni", de ha szétteríted egy centiméteres vastagságúra a földet, akkor van esélye átmelegedni, hogy hasznos is legyen. A hőlégfúvó azon az 5 cm2-en melegít, amit kifúj, mellette már alig, a föld rossz hővezető, tehát pár centi után néhány perces felszíni izzítás nem emeli meg annyira a maghőmérsékletet, hogy pusztuljon, aminek pusztulni kell... Ha meg kiteríted, akkor a tavaszi kiültetésig talán végzel az egésszel, pont az 5 cm2 hatásos felület miatt...
b, a melegítés a talajéletet aktuálisan biztosan tönkrevágja, de a szervetlen tápanyagok ott maradnak. Különben meg tévedés, hogy vetéskor szükség lenne tápanyagdús talajra, sőt... vetni igazából sovány talaj alkalmas, majdnem a színtiszta homok is megteszi.
Csírázáskor és sziklevelek kibújásakor a magban tárolt tápanyag bőségesen elég. az első valódi levélpár megjelenése után indul be a növényben a nagyüzem, akkor már kell valami, amit felvesz a gyökerével, de arra is elég a sovány föld esetleg a folyékony táppal történő besegítés. Ugye ilyen állapotban szoktak tűzdelni, amikor már kövérebb földbe kerül a növényke....
Nem baj, nekem jól jönne. Ha elolvasnák a fajtanevet, ki tudnám deríteni, hogy hibrid-e, és érdemes-e eltenni belőle magot. Sütőtököt nem termeszt senki a közelben, így az nem porzódik össze semmivel, fajtaazonos lehetne.
Szerintetek jó ötlet-e a vetőmagok földjének hőlégfúvóval történő fertőtlenítése? Ilyenkor a tápanyagok nem pusztulnak el? Az élősködők és gombák talán igen.
Ha jól figyelsz, akkor a második videód 1:25' -nél hallhatod, hogy az 'okos bácsi' mondja, hogy az "üstökével lefelé" kell ültetni. Nem véletlen! (De ha nincs "üstöke", mert kivágták, akkor nem tud gyökeret verni.)
Az atkák nálam is támadnak néha, ezért ültetek a kert minden sarkába paradicsomot, ha egy sarok el is pusztul a többiben szép parik nőnek. Nálam a cherriola szintén szétrepedt szabadföldben de dézsában olyan tökéletes piros fürtök nőttek mint amit méregdrágán lehet kapni az ütletekben... szóval nem érdemes feladni a dolgot ha ízre teccik :)
Oh legalább nyáron nem kerül sokba az állatka etetése... :) nekem nyers krumplievő macskám volt... a komposztdombról is mindig lopkodta a kumplihéjjakat :D
Olyanom nincs, tavaly kezdtem a fajtabővítést, tavaly volt egy csomó új fajtám, precízen lekövetve, csak sajnos súlyos atkafertőzésem volt, és nagyon kevés termést szüreteltem. És volt olyan is, ami egynyári volt :( nálam a cherrola lett egynyári, nekem nem ízlett, vastag héjú, repedős, potyogós, vacak ízű.
Idén is lesz pár új fajta, csereberéltem sokat :D
Hamár sárga, és koktél, próbáld ki a goldkrone-t. Isteni, zamatos, finom!
Igaz, az is magasra nő, de nem érdemes két szálra nevelni, inkább bokrosan hagyni.
Ó, a kuty nálam mindenevő, imádja a diót, a sárgarépát, a málnát, a dinnyét, a szőlőt, a szedret:D
Kora tavasztól késő őszig rengeteget bóklászunk, a közelünkben kiterjedt szőlőskertek vannak- csak az van- és mindig azt nézi, mit teszek a számba. Amit én megeszek, azt ő is :D
Nekem egy 10 literes sparos- na, nem idei, láttátok hogy zsugorodik a vödör, biztos vízbe állítják tároláskor, hogy így össze ment- narancsos vödörben volt két tő, az egész vödör egy 15 literes vakolatosba sülyesztve, nyáron igazán sokat ivott így is.
A paradicsomot Axel is imádta, az alját ő szüretelte rendszeresen :D Én már csak akkor kezdtem enni, amikor ő már nem érte el.
Gondoltam kipróbálom, de akkor nem ültetek csak pár szem magot asszem, az az egy vödörnyi paradicsom szerintem simán ellát majd kettőnket :P Pláne hogy mellette még lesz pár fajta... :D
He- he, látom te is vettél Perun paradicsomot. Csak meg ne lepődj a méretén, nálam a nyáron 10 literes vödörben is volt, az udvaron, a szomszéd tetőjén mászkált már :D
Egész nyáron ezen röhögtem, hogy leírása szerint " Alacsony, dekoratív, balkonládában is tartható". Mondjuk, dézsában nagyon finom lett, ami a kertben volt, azt ugyancsak megtizedelte az atka, és nem is lett olyan finom.
2012.08.15
2012.08.30
Október végére meg a hajtások elérték a hófogókat.
November végén vittem a komposztra, addig simán elvolt az udvaron.
Egyszer próbáltam a magszalagot, nekem nem vált be. Voltak szakaszok, ahol hézagos lett, máshol meg túl sűrű. A hézagos részeken lehet, hogy nem érintkezett jól a talajjal, de igyekeztem szépen letenni, csak nem sikerült. Szóval sztem nem olyan jó, mint a drazsírozott.