a napenergia topicban kezdtem boncolgatni az otletem, hogy lehetne otthoni korulmenyek kozott olcso es rossz hatasfoku gozgepet csinalni. a nyar folyaman keszitettem 1 napparabolat ami 12 kw korul teljesit. nem lenne rossz kesziteni ra 1 egyszeru gozmotrot amibol lehetne 1 kis villanyaram. az indulo otlet: egy 4 hengeres automotor szelepvezerleset megbolygatni ugy, hogy csak 2 utem legyen 1 szivas a dule megy es gatyu lefele megy a szivoszelepen keresztul jon a goz. 2 kipufogas a dugatyu felfea kipufogoszelep nyitva van
tehat a goz (jelenleg ugy 12 bar-t tudok eloallitani) bemenne az elso hengerbe letolna azt, majd a 2. utem folyaman atmenne a 2. es 3. hengerbe ahol szinten elvegezne 1 kis munkat azutan a gozt lecsapatnam (vizet melegitenek vele) majd nagynyomasu szivatyuval ismet visszakuldenem a "kazanba"
latott, hallott mar valaki ilyen ill. hasonlo megoldasrol? vagy barmilyen megoldasrol amit otthon egyszeruen meg lehet csinalni es van legalabb 10%-os hatasfoka?
A linken sok minden megvan, bár hatásfokot nem látok. Mindenesetre ellennyomású, vagyis kapcsolt energiatermelésre alkalmas. Van olyan hely, ahol lférne egy gázmotor után. Csak az árát nem tudom. Ha valaki megtudja, jelezze....
Valahol van még régi prospektusom is. A gázmotorokkal és turbinákkal a gőz szinte lecsenget, de én látok bennük fantáziát, főképp, ha az olajkenéstől meg lehetne szabadulni- megujúló energiáknál. A légkenésre egyébként jó példa lehet a mikrogázturbina (30; 65 kW), amely viszont 96000/min pörög. Úgyhogy "minden jól ki van találva", csak nincs még "tálalva"
Amikor rákerestem, mert érdekelt, kanadai címet kaptam, és fel is vettem a kapcsolatot. Probléma, hogy a gőz kevés olajat is kihord, ami nem tesz jót a hőcserélőnek. Egyébként szerintem megtérülhetne a megujúló gazdaságban, hiszen 12 barral is elmegy valahogy.
Láttam egy magyar Tesla turbina szerű berendezést is, amelynek előnye, hogy igénytelen. Hasonló célokra ajánlható, mint az előző. De mindkét gőzgépet lekőrözte a kifejlesztett gázmotoros blokkfűtőerőmű. Ami jó, ha van gáz. Máshol, ahol van gőz, ezek is mérlegelhetők. Korábban a gőz sok erőgépet helyettesített: - Vákuumgőzinjektorok - Vákuumhűtőgépek - Abszorberes hűtés - Tápszivattyúk stb. működtek általa.
Ha már szó esik a gőzmotorokról, hadd mondjam el, hogy létezik egy modulrendszerű, gőzgép, nem is túl nagy, kicsit zajos, Győrben még működött 10 éve, a neve SPILLING motor. Viszonylag kis egységteljesítményű, és 6 bar-on is működik. Hatásfoka 6-20% között van. Kenőolajat igényel. Hamburgban gyártották. Ugyanezt ajánlották a nagynyomású gáz vezetékek nyomáscsökkentésére is. Hogy a kompresszorteljesítmény legalább kis része visszanyerhető legyen.
Háát, nem nevezném annak, mert iszonyat fordulat és teljesítményadatai voltak. És a hőcseréléssel valami okból visszanyerték a hőenergia nagy részét is. Az volt az egészben az érdekes, hogy úgy volt megszerkesztve, hogy egy tengelyre bármennyit fel lehetett belőle fűzni, annak fügvényében, hogy mekkora teljesítményre van igény. Így a teljesítményt végül csak az adott átmérő (alapgép) és a felfűzés hossza adta ki. Érdekes berendezés.
Akkor ez nem Stirling, hanem belsőégésű robbanómotor előkompresszorral. Egyfajta Wankel motor lehet. A Stirling lényege hogy nincs benne gázcsere és ebből adódóan csak külső égésű, fűtésű lehet.
Ezzel együtt érdekes lehet egy fogaskerék szivattyú jellegű motor.
Stirlinges linkek között találtam egy szabadalmat, ami írt róla, és onnét(?) jutottam el egy amerikai oldalra, ahol specko turbinak fejleszteserol irtak. Itt voltak kepek is.
Az egesz lenyege az volt, hogy fogaskerek szeru kompresszor oldal, és ugyanilyen expanzáló oldal egy tengelyen, gáz égéstermék, tehát BELSŐ égésű, az expanziónál nyomják be és gyújtják az anyagot, és hőcserélős visszavezetés van. Érdekes. Megpróbálom majd megkeresni a linket, névre nem emléxem, meg a munkahelyi gépemen van valahol.
A másik, amit sikerült találni az a Ford álltal használt motorról (70-es évek, olajválság) egy kép, ami totál turbinának néz ki, többtárcsás kialakítású, szintén egy tengelyen, stirling motornak nevezik, és van vagy 30LE. Sajnos arról több infót nem sikerült találni.
Amatőr oldalakon is lehetett látni egy ilyen kialakítást (tárcsák, más más résközökkel). MIvel ezt még tavaly télen nézegettem (akkor volt időm beleásni magam) már nem friss az emlék, utána kell majd mennem kicsit. De keressetek, biztos belefut vki. Google csodákra képes.
dehogy... Ezek a modern gőzgépek hatalmas méretűek voltak. több 100 tonna acél. Egy gőzturbina jóval kisebb, az alkalmazott anyagok miatt, pedig pehelysúly az előzőhöz képest. (Mindenhol nagyon fontos a LE-kW per kg) Akkor az volt egyszerűbb, de mivel sokat fejlődött az ipar, megoldottak sok problémát, nem kell visszalépni, ha egyszer vannak jobb anyagok, gépek a gyártáshoz. A "stirling" szerű hőerőgépeknek is van "turbina" változata, ami hatalmas teljesítményt képes leadni iszonyú kis méretben. Még jócskán fejlesztik igaz, de szerintem pár év és komoly alkalmazásokban viszontlátható lesz. Arról nem beszélve, hogy már utolsó stádiumban vannak a mikroturbinák, amik már hitelkártya méretű eszközök, néhány mililiter gázzal, alkohollal szintén komoly teljesítményre képesek. (feltölt pl. egy notebookot) A nanotechnológiát is felhasználva már csináltak még apróbbat is. Hihetetlen fordulatszámra képesek.
Nem olvastam végig a topicot,de azért elmondom,hátha még nem volt róla szó: A NÉMETEK LEGALÁBB 1 TENGERALATTJÁRÓT EZZEL HAJTANAK,A HANGTALAN MŰKÖDÉS OKÁN. Van is róla fényképem.