Keresés

Részletes keresés

oven Creative Commons License 2007.10.25 0 0 961

Tuja!

Vedd ki a parazsat.

Tu-Ja Creative Commons License 2007.10.24 0 0 960

Szia geza2461!

 

Őszintén szólva nem tudom neked megmondani hány fokos lehetett a kemence, mert

nincs még beépítve hőmérőm ( mindenképpen lesz!) de azt tudom, hogy amikor benyomtam egy fél marék lisztet nagyon gyorsan megégett.Ezért kicsit nyitva hagytam az ajtót és hűtöttem egy keveset kb. 2-3 percet. Aztán meg a parázs 2/3-át

is kiszedtem, mert először a kenyerem belső fele túl közel volt hozzá. Ezért az egyik fele pillanatok alatt elkezdett feketedni. Ekkor előre húztam a kemence első harmadába ( hátul benne a parázs) és mellé tettem a fém formában lévő kuglófot.

Így együtt sütöttem őket 35 percig.

Ekkor kivettem és olyanok lettek amiket a fotón láttál. Az ízüket meg én éreztem és bizony nagyon finomra sikerültek. A barna kenyerem szintén egy fém sütőformában volt és kb. 1/2 kg lehetett .

Hát remélem segített egy keveset ez a pár sor.

 

Hali

Tu-Ja

Előzmény: geza2461 (952)
Béla1007 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 959

sziasztok !

geza2461!

Tavasszal kezdem a kemencém építését. Gratula a művedhez , nagyon tetszik.

Légyszi add meg a kemencéd know-how-ját alaprajz méretekkel és egy pár fotó is jól jönne az építés folyamatáról.

Köszi

Béla

DacaGaby Creative Commons License 2007.10.24 0 0 958
Üdv Géza!
Konkrét receptem nincs a fűszeres forgatott burgonyáról, ez csak az én kis pihent agyam szüleménye, de leírom miből is áll: több formába szoktam készíteni, attól függ milyen alkalomból. Lehet vastagabb karikákra vágni, cikkekre (négyfele), vagy ha kicsit exluzivabb alkalom van, netán köretnek csinálom, akkor "V" gyaluval hullámos karikára vágom, de ha kis csinos apró krumpli van akkor csak úgy egészbe hagyom. Ha van akkor kacsacsírt olvasztok (de bármilyen zsíradék jó, étolaj is) és abba szórok ízvarázst, vagy kevés vízbe feloldott húsleveskockát, őrölt borsot, petrezyelyem zöldet ha van szines borsot, őrölt köményt és ízlés szerinti fűszereket, kinek milyen az ízlése (majoranna, kakukfű stb.). Ebbe a főszeres zsíradékba jól megforgatom a lecsepegtetett krumplit, tepsibe rakom és a maradék zsíradékot ráöntöm. Kemencébe rakom, bő félóráig lefedve, vagy fólia alatt párolom majd sütöm, én kicsit ropogósra szoktam, de csak annyira, hogy a külseje legyen kicsit ropogós. Sör-bor korcsolyának is kitűnő, de köretnek sem utolsó! Jó étvágyat!
Előzmény: geza2461 (954)
biii Creative Commons License 2007.10.24 0 0 957
nekem van vagy 4 zsák..Érden vagyunk
Előzmény: szaborob (944)
Bububá Creative Commons License 2007.10.24 0 0 956

Szia!

 

Attól függ...

Az én nagymamám 3 órát sütötte (kb. 5-6 kg-os kenyereket, lábosban), de a cipót azt kb. 1,5 órát (kb 0,5 kg-os).

 

A hőfokot nem tudom. Mama szerint akkor jó, ha a piszkafávat végighúzod (oldalra) az alján és "szikrát vet" (egy-két szikra szerű izzó szemcse kiugrik alóla).

 

Amúgy meg irodalom keringett itt, abban van pontosabb, ha van mivel mérni :)

 

 

Bububá

 

 

Előzmény: geza2461 (952)
Bububá Creative Commons License 2007.10.24 0 0 955

Szia!

 

Tőlem, ha elég 1 zsáknyi. Viszont érte kell jönnöd a "nagyfaluba".

 

Mail pls.

 

Bububá

Előzmény: szaborob (944)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 954

Szia DucaGaby!

 

Mi ez a "fűszeres forgatott burgonya", érdekelne.

Hasonló iszogatást szoktunk a szomszédokkal, és közben tuti lenne.

Légyszi add meg a receptet.

Én csak normál töltött káposztát ismerek, meg a "tőtikét",

ami ugyan az, csak szőlőlevélbe töltve, és a Szabolcsit édeskáposztával.

Előzmény: DacaGaby (953)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.23 0 0 953
Tu-Ja, Géza gratula Nektek! Mutatós kis cuccost (s)ütöttetek össze, tuti, hogy finom is volt! Én is sütögettem ma, csak nem volt érkezésem lefotózni, megaztán nem volt valami nagyszám, csupán füstölt púlykacombokat sütöttem zöldségágyon, meg két hatalmas tepsi fűszeres forgatott krumplit. A baráti körömben ez igen népszerű, pálinkázgatás & borozgatás közben jó kis "csemege".
Hamarosan ismét hosszú hétvége lesz, biztos sokan fogtok sütögetni. Én momentán töltöttkáposztát szeretnék készíteni, de valami nem mindennapit. Ha bítokotokban van valamilyen különleges, ízletes recept, megköszönném ha megosztanátok velem.
geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 952

Sziasztok kemencések!

 

Tudnátok segíteni?

Hány fokon kell sütni a kenyeret, és mennyi ideig?(kb. 1,5 kg)

Mert nem szeretnék több "kokszot" gyártani!

 

Hali Tu-Ja!

Nagyon szép a koglóf!

Hány fok, és mennyi idő?

Tu-Ja Creative Commons License 2007.10.23 0 0 951

Sziasztok!

 

Mi is sütöttünk ma, de tényleg csak pár falatot. Úgy gondoltam, hogyha már rendesen befűtök akkor ne vesszen kárba a hő. Bizony nem is veszett!

Egy kis kalács és egy kis barnakenyér próba. Ma fűtöttem fel rendesen először a kemencét.

 

Mindenkinek jó étvágyat!

 

Üdv

Tu-Ja

geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 950

Bocsi.

Ezek még lemaradtak!

Előzmény: geza2461 (949)
geza2461 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 949

Hali mindenkinek!

A sütögetés nagyon jól sikerűlt!

A kenyér okozott némi problémát, több dologot is elszúrtam.

A kenyerek hirtelen megégtek, mert 300 fokon kezdtem a sütést.

Utána már nyitott ajtónál 250 fokon sütöttem.

A csülkök, pogácsa, rétes, káposztás csülök, tarja, finomak lettek.

A lapátot előtte dobtam össze, jól működött.

Előzmény: pistályi (942)
siileec Creative Commons License 2007.10.23 0 0 948
Hát nem tudom, aki sütötte profi a kemencés kajákban. Ha jobban megnézed, azért a fogasok teteje piros ropogós. Persze ki hogy szereti. Ami biztos, nagyon finom volt.
Előzmény: konaking (947)
konaking Creative Commons License 2007.10.23 0 0 947
Elég guszta, de én még egy csipetnyit sütöttem volna, kicsit ropogósabbra.  

Előzmény: siileec (941)
konaking Creative Commons License 2007.10.23 0 0 946
Kicsit drága, meg sokáig tart, nekem pl. sok lenne az útiköltség, ennyiszer fel menni a nagyfaluba. De te végezd el becsülettel, majd hívlak kemencét építeni. : )

Előzmény: pistályi (943)
konaking Creative Commons License 2007.10.23 0 0 945
Már lekéstél, nyáron kellett volna gyűjteni.

Előzmény: szaborob (944)
szaborob Creative Commons License 2007.10.23 0 0 944

Sziasztok,

 

Pelyvát honnan lehet beszerezni?

Gondolom most még ősszel kellene, ha tavasszal szeretnék építeni..

 

Sz

pistályi Creative Commons License 2007.10.22 0 0 943

Egy kis kemencés info !

Ha valaki szeretne komolyabban foglalkozni a kemenceépítéssel,okj-s képzés (cserépkályha és kandalló építő)a www.sztav.hu-n lehet érdeklődni,most érdemes jelentkezni,mert nov 10.én már indul az oktatás,én megyek az tuti !     

pistályi Creative Commons License 2007.10.22 0 0 942
Hello geza 2461 !Kiváncsi vagyok a sütési képekre,(mert a kemencéd az jól néz ki )majd rakd föl a fórumra légyszi !Én holnap sütök 1 kis kapros-juhtúrós kenyérlángost a bubiban.Gratula a kemencédhez,jó sütögetést a továbbiakban is! A Morzsóka fesztiválon (kemencés sütögető fesztivál )vettem 1 receptkönyvet ebből majd hetente fel fogok rakni 1-1 receptet a fórumra !(Régi jó kis kemencés receptek !)  

 
Előzmény: geza2461 (940)
siileec Creative Commons License 2007.10.22 0 0 941
Sziasztok!

Ez sült a Szigligeti süllőfesztiválon kemencében. 9kg.-os harcsa és 3 db 3kg.-os fogas.
geza2461 Creative Commons License 2007.10.20 0 0 940

Én hétfőn nagy sütést rendezek!

Első kenyérsütésem lessz!

 

Sütök: kenyeret, csülköt, mustáros-tejfölös-tarját, héjában krumplit, almát-körtét, pogácsát.

Remélem minden sikerül!

 

Ezért kérdeztem a kenyér sülési idejét is,

meg a mustáros, tejfölös, tarja receptet is.

 

Várom az okosítást!

 

Még holnap a kéményt falazom, mert a magasságát növelni kell.

És még kenyérlapátot is csinálok, hogy legyen mivel bevetni, és kivenni.

siileec Creative Commons License 2007.10.20 0 0 939
Sziasztok!

Tényleg nagy a csend már néhány napja. Én pl. a süllőfesztiválra készülök, holnap és holnapután lesz. (www.sullofesztival.hu) Lesz kemencében sült hal is, egy 9 kg.-os harcsa 2 db 3 kg.-os fogas társaságában kemencében sütve (állítólag). Ha sikerül lefotóznom, a képet majd felteszem ide.
geza2461 Creative Commons License 2007.10.20 0 0 938

Sziasztok Kemencések!

 

Napok óta nagy a csönd!

Mindenki készül a sütögetésre?

Tapasztalataitok szerint, mennyi ideig kell sütni a kenyeret? (kb. 1-1,5kg)

Mi a receptje a mustáros, tejfölös tarjának?

kisszszoros Creative Commons License 2007.10.17 0 0 937
Tévedsz, ha azt hiszed, hogy a kémény fűteni fog :-)

Jobbára a kemence veszi át a meleget, a kéménynek a gyors feláramlás miatt nincs ideje rendesen átmelegednie.

Amúgy a tied lesz, aztán ha valami nem teccik, eccerüen átrakod és kész :-)
Előzmény: kövi75 (935)
Agur Creative Commons License 2007.10.16 0 0 936
Szia kövi75!

Szvsz. csak olyan dolgot csinálj magadnak szórkozásból ami neked és a családodnak tetszik.
Az a + 25 cm fal nem sok. Kicsit szélesebb ajtót csinálsz kivülre a szokásosnál és akkor nem is fog zavarni a munkában. :)

Agur
Előzmény: kövi75 (935)
kövi75 Creative Commons License 2007.10.16 0 0 935

Szaisztok!!!

 

Sokat tanultam a hozzászólásokból, nagyon közsönöm .:)

a kémény bent lessz , majd valahogy mgbirkózom azzal a plussz 25 centivel.(más hátránya alapvetően nincs ) Az hogy foglalja a helyet , nem okevésbé fontos , mint az , hogy bent adja le a hőt. Ez a kis plussz energia jól fog jönni ha majd beüvegezzük a teraszt . 

Mindenképp búbost akarok , nekem az TETSZIK (de nagyon ).

a szomszéd falától az ablakig 135cm van ,szűkön szerintem elég.

 

Szép estét :Kövi 75 !

Előzmény: Agur (934)
Agur Creative Commons License 2007.10.16 0 0 934
A kemence tűztere ebben az esetben a mostani fal külső sikjánál kezdődne. A kémény egyenes lehet, csak az ereszcsatornát kell átalakitani. Agur
Előzmény: Agur (933)
Agur Creative Commons License 2007.10.16 0 0 933
Sziasztok Kemencések! A tornácon a tető alátámasztására is illik koszorút építeni. Annak ott kell lenni. :)) Ha a külső tüzelés nagyon fontos akkor egy keskenyebb külsőkéményes dongaboltozatos kemencét kellene építeni. A szomszéd felöli fal és az ablaknyilás boltozatát tartó pillér rész- amit meg kell hagyni - ( a fénykép szerint talán 38-as ) közötti falrész határozná meg a kemence szélességét. Utólag egy áthidalót nem olyan nehéz beépíteni a kemence fölé. :)) A tornácon ekkor nem ives búb hanem szögletes kemence lenne padkával és még több hely is maradna. Agur
Előzmény: DacaGaby (931)
DacaGaby Creative Commons License 2007.10.16 0 0 932
Természetesen nem a kutat nem találja a füst, hanem a kiutat. Bocs!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!