mi úgy sütjük a kenyeret hogy beteszünk előtte egy papirt, ami ha egyből meggyullad túl meleg a kemence.. ha szépen megbarnul, majd meggyúllad akkor jó!
be szoktunk tenni tálban vizet, ez végig bent van a kenyérsütésnél.
60 dkg lisztből készül egy egy kenyér, ennek kb 50-55 percet adunk, végig cukott ajtóval.
(vasárnap kirpóbáltam ugyanezt a receptet bent gáz sütőben és tökéletes! kicsit finomabb azért a kemencés, és kicsit más az "anyaga" de nagyon szupi igy is!)
Én momentán nem sütöttem még kenyeret, de emlékeim szerint nagyanyám kb. 3kg cipókat legalább 2-2.5 óráig sütött. Ha jól emlékszek! De ez a lisztes "trükk" a leg tutibb!
Egyszer már elhangzott ezen a fórumon a "lisztes varázslat", ti. ha a kemencébe szórt liszt szép fokozatosan aranybarnára sül és nem ég meg, akkor a kenyér sem fog, bármeddig van odabenn. Legfeljebb túl vastag lesz a héja. Nálam ez mindig bevált.
Én felfűtöttem a kemencét, 320 fokig.(amikor a bot szikrázik, 300 fok körüli)
Kihúztam az összes parazsat, és kitöröltem vizes ruhával.
Eközben visszahűlt 300 fokra.
Beszortam a lisztet, ami pillanatok alatt meggyulladt.
És beraktam 3 db kenyeret.
A kenyerek 2 perc alatt kokszok lettek, ekkor kinyitottam az ajtót, és nyitott ajtóval sütöttem tovább, ekkor folyamatosan 250 fokon volt.
30 perc mulva kivettem és megvágtuk, és nyers volt.
Ezért még visszaraktam.
Mire megsült, briket lett, és stillel lehet csak szeletelni, az íze pedig tiszta élesztő.
Hibát hibára halmoztunk, már a tésztánál is, mert a tészta alapjaiban is rossz volt, (túl sok élesztővel, amit nem jól állítottunk össze) ami 6 orával túlkelt, és még a túl forró kemencébe is beraktam!
Az egészet elkapkodtam!
Még másnap reggel is 80 fok volt a kemencében.
Mindezekből tanulva, már készülök a következő kenyérre!
Találtam már normális receptet, már csak a hőfok a kérdéses.
Én úgy gondolom, hogy kb. 200 fok körüli lehet a jó!
Őszintén szólva nem tudom neked megmondani hány fokos lehetett a kemence, mert
nincs még beépítve hőmérőm ( mindenképpen lesz!) de azt tudom, hogy amikor benyomtam egy fél marék lisztet nagyon gyorsan megégett.Ezért kicsit nyitva hagytam az ajtót és hűtöttem egy keveset kb. 2-3 percet. Aztán meg a parázs 2/3-át
is kiszedtem, mert először a kenyerem belső fele túl közel volt hozzá. Ezért az egyik fele pillanatok alatt elkezdett feketedni. Ekkor előre húztam a kemence első harmadába ( hátul benne a parázs) és mellé tettem a fém formában lévő kuglófot.
Így együtt sütöttem őket 35 percig.
Ekkor kivettem és olyanok lettek amiket a fotón láttál. Az ízüket meg én éreztem és bizony nagyon finomra sikerültek. A barna kenyerem szintén egy fém sütőformában volt és kb. 1/2 kg lehetett .
Üdv Géza! Konkrét receptem nincs a fűszeres forgatott burgonyáról, ez csak az én kis pihent agyam szüleménye, de leírom miből is áll: több formába szoktam készíteni, attól függ milyen alkalomból. Lehet vastagabb karikákra vágni, cikkekre (négyfele), vagy ha kicsit exluzivabb alkalom van, netán köretnek csinálom, akkor "V" gyaluval hullámos karikára vágom, de ha kis csinos apró krumpli van akkor csak úgy egészbe hagyom. Ha van akkor kacsacsírt olvasztok (de bármilyen zsíradék jó, étolaj is) és abba szórok ízvarázst, vagy kevés vízbe feloldott húsleveskockát, őrölt borsot, petrezyelyem zöldet ha van szines borsot, őrölt köményt és ízlés szerinti fűszereket, kinek milyen az ízlése (majoranna, kakukfű stb.). Ebbe a főszeres zsíradékba jól megforgatom a lecsepegtetett krumplit, tepsibe rakom és a maradék zsíradékot ráöntöm. Kemencébe rakom, bő félóráig lefedve, vagy fólia alatt párolom majd sütöm, én kicsit ropogósra szoktam, de csak annyira, hogy a külseje legyen kicsit ropogós. Sör-bor korcsolyának is kitűnő, de köretnek sem utolsó! Jó étvágyat!
Az én nagymamám 3 órát sütötte (kb. 5-6 kg-os kenyereket, lábosban), de a cipót azt kb. 1,5 órát (kb 0,5 kg-os).
A hőfokot nem tudom. Mama szerint akkor jó, ha a piszkafávat végighúzod (oldalra) az alján és "szikrát vet" (egy-két szikra szerű izzó szemcse kiugrik alóla).
Amúgy meg irodalom keringett itt, abban van pontosabb, ha van mivel mérni :)
Tu-Ja, Géza gratula Nektek! Mutatós kis cuccost (s)ütöttetek össze, tuti, hogy finom is volt! Én is sütögettem ma, csak nem volt érkezésem lefotózni, megaztán nem volt valami nagyszám, csupán füstölt púlykacombokat sütöttem zöldségágyon, meg két hatalmas tepsi fűszeres forgatott krumplit. A baráti körömben ez igen népszerű, pálinkázgatás & borozgatás közben jó kis "csemege". Hamarosan ismét hosszú hétvége lesz, biztos sokan fogtok sütögetni. Én momentán töltöttkáposztát szeretnék készíteni, de valami nem mindennapit. Ha bítokotokban van valamilyen különleges, ízletes recept, megköszönném ha megosztanátok velem.
Hát nem tudom, aki sütötte profi a kemencés kajákban. Ha jobban megnézed, azért a fogasok teteje piros ropogós. Persze ki hogy szereti. Ami biztos, nagyon finom volt.
Kicsit drága, meg sokáig tart, nekem pl. sok lenne az útiköltség, ennyiszer fel menni a nagyfaluba. De te végezd el becsülettel, majd hívlak kemencét építeni. : )
Ha valaki szeretne komolyabban foglalkozni a kemenceépítéssel,okj-s képzés (cserépkályha és kandalló építő)a www.sztav.hu-n lehet érdeklődni,most érdemes jelentkezni,mert nov 10.én már indul az oktatás,én megyek az tuti !
Hello geza 2461 !Kiváncsi vagyok a sütési képekre,(mert a kemencéd az jól néz ki )majd rakd föl a fórumra légyszi !Én holnap sütök 1 kis kapros-juhtúrós kenyérlángost a bubiban.Gratula a kemencédhez,jó sütögetést a továbbiakban is! A Morzsóka fesztiválon (kemencés sütögető fesztivál )vettem 1 receptkönyvet ebből majd hetente fel fogok rakni 1-1 receptet a fórumra !(Régi jó kis kemencés receptek !)
Tényleg nagy a csend már néhány napja. Én pl. a süllőfesztiválra készülök, holnap és holnapután lesz. (www.sullofesztival.hu) Lesz kemencében sült hal is, egy 9 kg.-os harcsa 2 db 3 kg.-os fogas társaságában kemencében sütve (állítólag). Ha sikerül lefotóznom, a képet majd felteszem ide.