Ez nekem jó hír. Ezért is jó idejárni, mert néha az emberfiának a legegyszerűbb dolgok sem jutnak eszébe. El is ültetem az idén az összes maradék tűzbabomat. Kerítésfonatra lesz futtatva, élvezkedhet... :) Leszedni róla lesz egy élvezet! :(
Beszélgettünk itt a szárazbabról. Ezt ma vettem, én eddig még nem láttam ilyet. Azt írja, hogy: Fehér színű, kifejezetten nagy szemű (Zalán) bokor növekedésű fajta. Szára erős, a növény 35-40 cm magas. Kiváló termőképességű, betegségekkel szemben ellenálló. Kifejtő- és szárazbabként egyaránt használható. Íze kitűnő, fővőképessége jó.
Pedig - most jöttem csak rá - fagyasztás nélkül elég reménytelen; ezt találtam pl.:
Harc a babzsizsik ellen
A babzsizsik az egyik legkárosabb bogár, amely tojásait a fejlődőben levő babszemekbe rakja.
A betakarított babban – kedvező téli körülmények között – a tojásból lárva fejlődik, amely a bab belsejében él, táplálkozik, bebábozódik, majd bogárrá alakul át. Ez belülről mintegy 2 mm átmérőjű lyukat rág a babszem héján, és ezen át a szabadba távozik, hogy azután nyár közepén lerakja a tojásait.
A zsizsik elleni védekezés módjai:
1. Csak egészséges, csávázott vetőmagot szabad elvetni! Ajánlatos a magot vetőmagboltban vásárolni, mert a fertőzött bab nem egykönnyen ismerhető fel.
2. A zsizsik augusztusban rakja le tojásait, amikor a hüvelyekben a babszemek már kitapinthatók, de még viaszérésben vannak. Ilyenkor lehet permetezni ellenük Decis 2,5 EC 0,05%-os oldatával. A védekezés azonban csak akkor jár sikerrel, ha a környéken levő termelők is permeteznek!
3. Igen sikeres lehet a babzsizsik ellen védekezni oly módon, hogy a száraz, tisztított babszemeket fagyasztószekrénybe vagy mélyhűtő ládába tesszük, és ott -18 oC-on 48 órán át tartjuk. A melegigényes zsizsiklárvák ezen a hőmérsékleten elpusztulnak.
Sziasztok! A tavaly eltett paprika, uborka stb magokat mikor érdemes tejfölöspoharakba elvetni, azaz a palántanevelést megkezdeni? A tárolómban kb 15-18 fok van. Úgy tervezem a hideget jól tűrő répa, borsó stb magokat márciusban vetem,a palánták pedig az áprilisban szokásosan érjező fagyok után raknám ki.
Az enyém sosem zsizsikesedett még. Merthogy frissen esszük, a többi pedig a fagyóba megy. Az idén viszont oda kell nekem is figyelnem, mert most nem akarok fagyasztani...
HOgy is mondják a királyok?? "Tovább!".. Azaz lapozzunk. :)) Másfelől meg igenis segíta talajon maradáshoz, ha az ember sosem feledi, honnan indult. Valami azért csak ragadt rám-tán-, ha más nem, némi homok. DE 10 év múlva se fogok eleget tudni, az is biztos.
Halljátok, annyira különbözőek a tapasztalataink, hogy már az suhant át az agyamon, kár is tanácsot adni. DE ezt csak egy töredék másodpercig gondoltam, nekem is sokszor szükségem van rá, meg visszaemlékszem 3 évvel ezelőtti kezdő magamra (emlékeztek?Indiántánc a dícséretek miatt...:)))
Szóval: nekem a paszternák maradéktalanul és szépen, könnyen kelt, sokkal jobban, mint abban az évben a petrezselyem. A brokkoli igazi kezdőknek való tutisiker-növény-szerintem. Karfiol csak mazohista-alkatúaknak, nincs az az isten, hogy normális legyen, ha a fejed tetejére állsz, akkor se.. Nálam legalábbis.
A rebarbarától meg sokan félnek, pedig semmi nagy cucc nincs benne. Tejfölös pohárba vetettem, kiültettem, már abban az évben adott minden tő pár levelet, azóta meg túltengés van persze. Ja, és már látszanak az idei bújó levélrügyek(bár ezek talán nem is rügyek, mindegy). Nekem tavaly volt Zalánnagyszemű futós fejtőbab, meg egy másik , az egyik lapos, a másik kicsit kövérkésebb, igazán finomak, de rengeteget azért nem termettek, való igaz.
Ma csodás, ragyogó napsütés volt, igaz kora délutánig iszonyú erejű széllel. Fotózni ideális volt.
Most dolgozom, holnap igyekszem majd képet csinálni. Nem, csak 11-12 órát megy a fény, ha elég nagyok lesznek ÉS a Nap sugarai is megfelelő szögben esnek be a lakásba, akkor napsütéses idő esetén kikerülnek a dobozból, majd borús időben vissza. Nem kell túl nagy meleg és sok víz, így nem nyúlnak meg a palánták.
Csak azért csukom be a dobozt, mert van egy 2+ éves kislányom és egy kíváncsi macskám is, így békén hagyják a dobozt... :)
Tulajdonképpen azért kell a fény, hogy meghosszabbítsd a "nappalokat" nem? Miért kell lezárni a dobozt? A természetes fény nem jut be. Azért az írás ugyan megmarad , ám a kép mutatósabb.........lenne.
A hosszabb fénytől nem vékonyodik el vagy nyúlik meg a palánta szála igaz-e?
Általában egy paprika első lépésben 3 ágat fejleszt a tőben egy virággal, aztán ezek külön külön újabb hármat tövükben szintén újabb 1-1 virággal és így tovább. Ha nem szabályozzuk idővel egyszerre nagyon sok virág lesz amiből fejlődve a paprika elaprósodik.
Magas és széles, de nem túl mély kartondoboz két rövidebb oldalán, kb. 8-10 cm-re az aljától egy-egy bevágást készítettem, ide került a 18 W-os, armatúrás neoncső, tavaly ez a konyhánkban "dolgozott" még a falon... A doboz belsejét kibéleltem alufóliával, belettem a 10 darabos tojástálcát a kazánházban már kikelt növénykékkel és egy kisebb edényben vizet a páratartalom miatt. Behelyeztem a neont, majd becsuktam a dobozt és egy bútorlapra helyezve az egész "cuccot" az ablak alatti radiátorra tettem. (A növénykék növekedését követve egyre feljebb emelem majd a neont.) A tojástartó méreténél jóval több helyem van, de egyelőre csak ennyi a palánta-kezdeményem, de jön még a többi is... :)
Ennyi. (Van még egy neoncsövem, paprikát és padlizsánt akarok még így nevelni.)
Lehet, hogy Neked bejön a Habanero, nekem tavaly nem jött be, de nem is nagyon törtem magam... A paszternákot tojástálcába vettem majd, utána kiültetem. Tavaly szabadföldre ment, nagyon szépek lettek, csak nagyon lassan, vontatottan kelnek, talán a lakásban majd jobban... (Mindjárt leírom az "inkubátort".)