Egy új ház árában minden benne van, telekár, anyagköltség, munkadíjak, a nyeresége a beruházónak,meg egy pár irodai dolgozó bére kávékkal, repikeretekkel együtt, meg sokminden más. Egy fővállakozó fogad alvállalkozókat, az árkülömbséget is te fizeted
Ha sk nekiállsz építeni, tudsz spórolni az anyagon, mert meg tudod keresni az olcsóbb forrásokat, akciókat, látod mi kerül beépítésre, látod a minőséget, olyan az elrendezés amilyet szeretnél, nincs repikeret, és a zsebedben marad a beruházó haszna
Igen, de a házastárstól aránylag egyszerűen el lehet válni, de egy háznál /pláne, ha az rossz minőségben épült/ nem ilyen egyértelmű a dolog. És akkor még ott vannak az anyagiak.
Ma is meg lehet csinálni mindent tökéletes minőségben, csak ember legyen, aki megfizeti a beleölt minőségi anyagot és minőségi munkaidőt. Szutyok anyaggal és segédmunkás órabérrel, alvállalkozók ki nem fizetésével, projektcéggel, stb el lehet érni mondjuk 100% hasznot egy építésen. Ha ugyanezt hivatalosan, jó minőségben, ugyanekkora haszonrátával csinálja meg, az minimum duplázná az árait, a kutya se venne tőle ingatlant... Egyszerűen a szutyokra van fizetőképes kereslet, a piac ezt szolgálja ki.
Köszönöm a Te válaszodat is, hát kezd el menni a kedvem az egésztől.
A cég egy Bt., már több házat építettek, megpróbálok beszélni az azok tulajdonosaival. Egyébként az ember teljesen normálisnak tűnik, Ő is aktívan részt vesz a munkában.
Épitészt/épitőmérnököt/műszaki ellenőrt hol tudok keresni? Van valami weboldal, vagy próbáljak kérdezősködni? Pest környékéről van szó.
Azért akad még néha jó ház is, csak keregélni kell. A hibákat meg úgyis elrejtik !!
A ház/lakás vétel is olyan mint a házaspár keresgélés. Sokáig válogat az ember, majd egybe belehabarodik, elveszi és később derülnek ki a hibák, akkor látja hogy jól melléfogott !!
Ettől függetlenül régen is voltak viták. Nem a közelmúltban hanem a régmúltban.
Az egyik felmenőm P. lőrincen épített cs. házat az Úr 1932. esztendejében. Még emlékszem az öreganyám - valamikor a 60 -as évek elején mindig mondta mennyit vitatkoztak , leveleztek az építő mesterrel. Valami asztalos témán.
Az volt szemelőtt.
A vízszigetelés ?
Hát már a mami halála után jóval egy feltárásnál látom mindenütt csak 33 cm a szigetelés. Nem tudtam mire vélni, mig egyszer megvilágosodott . Az 1 m-es tekercseket harmadolták. Így a 38 -a falból 5 cm mindenütt kimaradt. Hab a tortán: megtaláltam a hagyatékban a kézzelírott kölségvetést, árazva. 10 500 pengő a vég ár. Ebből a vízszigetelés csak 40 pengő. Hogy a fene ette volna meg. lett volna inkább 80 pengő - kétrétegben.
Más hibák : a vakolatba cementet nem igen tettek. Ez belül még úgy ahogy elmegy. De kint nem. Így a külső vakolat kb . az 50 -es évek végére lemállott. 61 -ben újra vakolták . Újra szarul.
Aztán az ép. bádogos cuccok. Az is tönkre ment kb. 30 év alatt. Na ezt már én cseréltettem, ma már azért jobbat gyártanak. Az ép. gépészet ami akkor minimális volt, szintén cserélve lett.
Amúgy a ház áll. Köszöni jól van és valószinű minden itt nettelőt túl él.
Hacsak nem valami tinédzser !!
Azért a szerkezetek többsége kitűnő. Olyan ács szerkezetet a mai mesterek nem készítenek. Vörösfenyő, szinte simogatni lehet olyan sima.
A belső vakolatok is kitűnőek.
És a vita tárgyát képező ép. asztalos szerkezetek is olyan szépek, mester munkák - ma ilyent nem csinálnak, mondá egyik családtag a mama halála után vagy 15 évvel !! !!
Az eladásra épitett házak/lakások 90%-a épphogy megfelel az éppen aktuális előirásoknak, de azt is inkább csak papiron.
Magával az állékonysággal ritkán vannak gondok, mert abból komoly balhé is lehet. Viszont minden máson (szigetelés, vakolás, gépészet, villanyszerelés, stb) nagyon komoly spórolások mennek.
Kiviteli terveket csinálok ilyen társasházakra/ikerházakra, és látom mi megy... Én beleirom a tervre és az árazatlan költségvetési kiirásba a megfelelő szigetelőanyagot, de aztán aki már az árajánlatot adja, a legolcsóbbat teszi be. Bitumenes lemez az is, benne van a nevében... jah, csak nem modifikált, meg 4 mm-es helyett csak 2. De ezer ilyen példa van.
Nézz utána a cégnek, kérjél referenciákat. Olyanokat, ahol már laknak pár éve, és lehet őket zaklatni kérdésekkel.
Ha normális a cég, akkor nem csak az adott épületre alapitott egy projectcéget (ami persze utána meg is szűnik), hanem folyamatosan a cég neve alatt épültek házak.
Továbbá nem árt, ha viszel magaddal egy épitészt/épitőmérnököt/műszaki ellenőrt, aki át tudja nézni a terveket is, és a házat is.
Remélem nem OFF a téma, szerintem ide kapcsolódik. Szóval azt szertném megkérdezni, hogy ha magánszemély vásárol kész, új házat, hogyan tud meggyőződni arról, hogy a ház a mai kor követelményeknek megfelelő minőségben és szabvány szerint épült? Gondolok itt az alapozásra, szigetelésre, gépészetre, stb.
Én dél Magyarországon élek, közel a dunához. Van tőlem 60 km-re egy cég aki uszályon hozza a fát Oroszországból. Átlag 45 ezerért vettem "okosba". Még onnan is megérte elhozni fuvarral együtt, hogy egyrészt olcsóbb volt, meg a minőség is kíváló. Sehol nincs a környéken ilyen minőségű fa egy telepen sem.
Arra gondolsz, hogy elaztatom az alapot? Annyira azert nem lesz kozel, mert jelenleg egy kb. 2m-es csoben vegzodik a csatorna, ide lesz bekotve a hordo.
Igaz. Az eresz alján nálam egy ülepítő akna van, tehát a nagyobb, szemcsés hordalékot elvileg lerakja ott. Való igaz, terveztem szűrő berakását is az akna kilpő csonkjára, jó is hogy ezt említetted. Abban bízom egyébként, hogy a hordóig semmiképp nem dugul el, illetve ha mégis, azt az 5 m-t slaggal ki tudom talán mosatni ,a hordóban meg egyrészt elfér, másrészt tudom pucolni.
Az ukran es a szlovak hatar is itt van a kert alatt (kis tulzassal persze, kb. 30 km). Ha esetleg errefele vetted, epitkezel akkor megirhatnad pontosan hol. Egyebkent mennyiert vetted, ha szabad kerdezni?
Nem tudom ,hogy az ország melyik részén lax, de én most lettem kész a tetőmmel, és OROSZ 1. osztályú faanyagból csináltattam amit az ácsok is nagyon megdícsértek. Azt mondták, hogy 10 éve nem láttak ilyen jó minőségű fát. Ha csak e 2 közül lehet választani akkor az ukrán.
Még annyit, hogy a tekercses draincső valami 2-300 Ft/m, viszont mostanában megszűnik sok helyen a forgalmazása, és helyette 2 fm-es toldható csövek a divatosak, amik valami 2000-ért mennek / db! Pla..orm, Ba..ax és ahasonló helyeken talán van még elfekvő készlet a tekercsesből, jóval olcsóbb.
1. Szerintem igen, mert ha nagyon hideg van, nem olvad úgysem a tetőről semmi, ha meg melegebb van, idővel kiolvasztja a becsurgó víz a fagyos csövet, nem hinném hogy az teljes keresztmetszetben befagyna.
2. Igen, az egy puffer, mert a cső térfogata talán 1-200 l ahogy számolgattam, tehát egy nyári zápor megtöltené (a hirtelen lezúduló víznek nem lesz ideje elszikkadni a csőben, főleg ha előtte volt pár hasonló zuhé és nedves a talaj).Téglát, cserepet, köveket is raktunk mellé.
3. A hordó tetején lesz egy kémlelőnyílás, ott túl tud csordulni ha megtelne, de szerintem nem fog ilyen bekövetkezni.
Persze a túlcsordulás esetére gondolva szerencsés, ha az ereszlevezetők ahol találkoznak a dréncsővel, az
- vagy vízzáró csatlakozás legyen, akár az eresz függőleges részében is állhasson a víz (persze nem 3m magasan...), ha így oldható csak meg a túlkukás a túlvégen, vagy
- legyen magasabban, mint a túlfolyó (egyszerűbb, persze ha megoldható).