Keresés

Részletes keresés

Fater2132 Creative Commons License 2022.02.04 0 0 97603

Bort akartam kérdezni hogy mi bajod van velem 😃😃😃

Előzmény: Alex Raps (97601)
Alex Raps Creative Commons License 2022.02.04 -1 0 97602

Faszom. Elnézést kérek, de ezt kurvára nem ide akartam. Gyakjátok ki légyszi! 

Előzmény: Alex Raps (97601)
Alex Raps Creative Commons License 2022.02.04 -2 0 97601

Típusesete ez is annak amikor az égvilágon semmit sem ért abból a "szervező" ami a környezetében és a világban zajlik. :D Napi szinten többször is olvashatjuk már 12 éve a "diktatúra" kifejezést az Orbán kormánnyal kapcsolatban. Miközben csak az nincs meg, hogy a diktatúrák egyik alapfeltétele a politikai fogoly. Van ilyen a rendszerünkben? Másik. Hülye picsa - mert nem tanár az ilyen hanem csak valami depressziós hülye - úgy "tanít" diktatúrát az iskolában, hogy közben a punk (aki nem ismeri v. érti a szó jelentését az egészen nyugodtan google-zon) módjára festett kék haja mellé, sárga "SzFE" maszk van rajta. Az SzFE egy közintézmény amit néhány megtévesztett fiatal rebellis a saját hite szerint közel két éve fogva tart. Mi az SzFE? Egy közintézmény. Diktatúrának nevezhető az a politika amelyben két éven keresztül büntetlenül lehet elfoglalni egy közintézményt? Szerintem az még demokráciának is puha*! 

*A Kapitólium IS közintézmény. Mennyi időre tudták azt elfoglalni? Elfogadó volt azzal kapcsolatban a világ, hogy fegyverrel állították vissza a köznyugalmat? Egyáltalában nem kettős a mérce. Á! Dehogy! :D

Előzmény: Fater2132 (97600)
Fater2132 Creative Commons License 2022.02.04 0 0 97600

Sziasztok!

Elkészült a kátránypapírozás a fürdőben és a háztartási helyiségben. A vizesek az alapszereléskor itt ott még véstek, illetve én nem melegítettem le papírt a szennyvíz csövek mellett mert nem akartam elégetni. utólag mit javasoltok ennek kenésére?

Bitugélre gondoltam de az öszeköt a gv lemezzel? Vagy inkább Bornit S-S?

cinyoka Creative Commons License 2022.02.03 0 0 97599

Köszi ismét! Le is mentettem a képet!

Előzmény: topikolos (97598)
topikolos Creative Commons License 2022.02.03 0 0 97598
Előzmény: topikolos (97597)
topikolos Creative Commons License 2022.02.03 0 0 97597

Teraszt építettem be, így volt egy alap "szerelőbetonom". Erre vízszigetelés került majd lépésálló és utána úsztatott aljzatbeton, vasalva, padlófűtéscsövekkel.

A fa tartószerkezet közé, a vízszigetelésre került xps, arra a hosszanti pallók (az oszlopok közé), így a teljes szerkezet alulról majdnem hőhídmentes (csak az oszlopok szakítják meg).

Annak idején tettem fel keresztmetszeti ábrát, mindjárt megkeresem.

Előzmény: cinyoka (97596)
cinyoka Creative Commons License 2022.02.03 0 0 97596

Köszi a részletes magyarázatot! Fűtés csak temperálás lesz, amikor használjuk akkor gyorsan felfűthetjük majd egy - valami hasonló - 2kW -os elektromos hősugárzóval (kb 12nm az egész). Ettől függetlenül a párazárás faszerkezetnél nagyon fontos, de ennyire részletesen még nem találtam meg....

ha már..... a padlót hogyan oldottad meg?

Előzmény: topikolos (97595)
topikolos Creative Commons License 2022.02.03 0 0 97595

Én valamelyik gipszkartonos cég (talán rigips) leírása alapján próbáltam megcsinálni.

Szerintem a fa tartószerkezetre közvetlenül nem rakhatod a gipszkartont. Egyrészt lehet túl nagy a távolság, másrészt ha az mozog, reped minden. A párazáró fóliát raktam a közvetlenül a fa tartószerkezetre, feltűztem, leragasztottam a tűzések helyét alu szalaggal. Erre mentek a kengyelek, alá lehet kapni öntapadós szivacscsíkot, ami a csavarok helyét zárja. Erre jöttek rá függőlegesen a fém CD profilok, erre megy a gipszkarton, aminek a csavarjai így már nem lyukasztják ki a fóliát. Ha túl nagy a távolság a tartóoszlopok között, akkor először vízszintesen kell fa/fém profilokat felszerelni, aztán függőlegesen a megfelelő távolságban, tehát ekkor dupla réteg kerül fel a profilokból.

Nekem fürdőszoba/konyha került ebbe a részbe, így igyekeztem minél jobban megcsinálni. Ha nincs fűtve, vagy csak ritkán használjátok, akkor talán nem kell ennyire figyelni a párazárásra.

Előzmény: cinyoka (97594)
cinyoka Creative Commons License 2022.02.03 0 0 97594

Akkor így valahogy? 

én azt hittem a gipszkarton egyből "6" számmal jelölt szerkezetre megy rá... mondjuk én "gyengébb" szerkezettel, csak 5x10-es gerendával számoltam, mivel csak egy melléképület (csocsó, szauna stb) lenne....  "Ács Budapest" youtube videói alapján ez is bőven megteszi ;)  de uyge ők a homlokzatszigeteléssel és a belső burkolással nem foglalkozik azért kerestem a megoldásokat, tapasztalatokat....

Köszi szépen a segítséget! 

Joe

Előzmény: topikolos (97593)
topikolos Creative Commons License 2022.02.03 0 0 97593

De, a gipszkarton váz elvesz kb. 5 cm-t, az nagyrészt légrés, itt-ott váz. :)

Előzmény: cinyoka (97592)
cinyoka Creative Commons License 2022.02.02 0 0 97592

köszi Topikolos!

"gipszkarton váz/légrés (~ 5cm)" ezt hogy kell elképzelni? A gipszkarton nem egyből a szerkezetre - a fólia fölé - van felcsavarozva? 

Előzmény: topikolos (97591)
topikolos Creative Commons License 2022.02.02 0 0 97591

Nem szakitól...

... de én is így csináltam, és előtte utána jártam.

Belülről kifelé:

gipszkarton (2x12,5 mm)

gipszkarton váz/légrés (~ 5cm)

párazáró fólia

faváz, közte kőzetgyapot (12 cm)

osb (18 mm)

eps

hálózás,vékonyvakolat

Az eps-t én fel is csavaroztam hozzá való dübellel. Nekem volt bontott eps, abból került fel egy réteg purhab ragasztóval, arra csak ragasztva még egy réteg. Kb. 8 éve van így, bele nem látok, de remélem nem lesz baja a fa oszlopoknak. Elvileg felfele valamennyire ki tud szellőzni, ha bejut pára. Valamikor ide a fórumra még tettem be keresztmetszet ábrát is (jó rég volt) a kérdésemhez.

Előzmény: cinyoka (97589)
szerencses73 Creative Commons License 2022.02.02 0 0 97590

Üdv. Mindenkinek!

Segítséget,vagy lehordást szeretnék kérni az alábbi tervemmel kapcsolatban!

Lényeg,hogy az a tervemet megvalósíthatóan továbbgondolja,de ne akarjatok másra rábeszélni,csak ha reménytelen :-)

Terv: Talajcsavar- acél 10x10x0.3 anyagú mobilház modulok összehegesztve/18m2 db/ 

Padló osb ? mm , azon 15cm fújt? esetleg táblás PIR hab.

A PIR habon  vasalt beton aljzat a "döngés"  elkerülésére 5-6cm, majd aljzatkiegyenlítő stb. majd burkolat....

Oldalfalon /acélváz/ OSB ,kívülről 15cm grafitos lap,majd vakolat... vaaagy 10cm PIR habos szigetelés,és vakolat.

Belülről az acél szerkezet vastagságában fújt PUR szigetelés,előtétfal 10cm  Ytong.  

Belső válaszfalak szintén 10cm Ytong.

Tető szeglemezes, aminek az alja a gipszkarton tartója is egyben.

A gipszkarton felett fújt? /párazárás miatt is kérdem/ 30cm PIR hab.

Talajcsavar kb. 20cm magasan,de a talajpára stb. megoldás például érdekelne kell-e tartani tőle,illetve a 

PIR alulról már megoldás ?

Köszönöm előre is :-)

cinyoka Creative Commons License 2022.02.02 0 0 97589

94507 hsz...ebben nem tudtok segíteni?

"

egy másik téma....

Abba kérnék segítséget a szigetelésben jártas szakiktól, hogy egy (fa) könnyűszerkezetes melléképület külső OSB falát lehet-e közvetlenül szigetelni EPS táblákkal, vagy előtte kell-e valamilyen fólia, ha igen, milyen? Belső oldalon (a szerkezetbe) megy majd 10cm közetgyapot, arra párazáró, majd gipszkarton (ez a terv)... a külső EPS is csak azért kellene (kb 5cm) hogy szépen le lehessen hálózni, majd olyanra szinezni, mint a ház.."

előre is köszi! Joe

topikolos Creative Commons License 2022.02.02 0 0 97588

De, írtam, hogy 0 fokra még jobb az eredmény, lehet, nem volt egyértelmű.

A vakolat meg nem módosított jelentősen az eredményen, nyilván jelent egy kis párafékezést, ezért javít az is az eredményen.

Előzmény: Capt.IQ229 (97587)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2022.02.02 0 0 97587

Ytong jó ötlet a hasonlítgatásra. Gázszilikátból van több féle is.

És jó kérdés a páratatrtalom és hogy a -15 mennyire reális. Gondolom 0fok körülre már nem is tud számolni. :))

Ja és a vakolat, azzal is lehet játszani.

Előzmény: topikolos (97586)
topikolos Creative Commons License 2022.02.01 0 0 97586

Beraktam a winwatt programba 30 cm-es ytong falat 15 cm eps szigeteléssel. -15 fok külső 20 fok belső hőmérsékletnél 180 nap alatt nem jelez problémát.

"A szerkezet a szabvány szerint páradiffúziós szempontból MEGFELELŐ

Egyensúlyi állapotban páralecsapódás van, de a diffúziós időszak alatt nem tud kialakulni (feltöltési idő: 567 nap).
1. (AT-H80 expandált polisztirolhab)a diffúziós időszak alatt a megengedett értéket nem éri el;"

Azt ugyan nem tudom mennyi különbség van a gázszilikát és az ytong között (csak ezt találtam a listában), de szerintem elég hasonló anyagok.

Nem raktam be vakolatokat sem, úgy gondolom az még segít rajta. Ráadásul a -15 réősen túlzás, nyilván nincs az egész fűtési szezonban ekkora átlaghőmérséklet, inkáb +3-4 fok. 0 fokkal számolva még tökéletesebb az eredmény.

Rendes szellőztetéssel (netán szellőztető rendszerrel) télen amúgy is alacsony a páratartalom bent.

Javasolt egy szakember felkeresése, aki szakvéleményt tud mondani. Én nem értek hozzá, valószínűleg a programban is van pár dolog, amit be kellene állítani, hogy pontosabb eredményt adjon.

Előzmény: Malakian9 (97582)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2022.02.01 0 0 97585

relatív páratartalom 100% fölé menjen.

Basszus, próbálok minél érthetőbben fogalmazni, csak nem megy.

Sóval      az EPS és fal TALÁLKOZÁSÁNÁL sem és beljebb sem, az EPS belsejében meg már mindegy.

Előzmény: Capt.IQ229 (97584)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2022.02.01 0 0 97584

Tehát vagy csökkentened kell a párát...

Téglánál maga az anyaga gátolja kicsit jobban a pára haladásának sebességét, így a tégladarabod külső felületén kisebb páratartalom fog mutatkozni. és nem tud feldúsulni EPS alatt sem annyira, hogy a relatív páratartalom 100% fölé menjen.

Előzmény: Capt.IQ229 (97583)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2022.02.01 0 0 97583

Nem néztem vissza, hogy te vagy-e aki nagygenerálban van a házán, de ha nagyon feszeget a téma, akkor egy szakemberrel írasd be valami tervezőprogramba és az megmond mindent.

Ökölszabályként, minél vastagabb a szigetelés annál kisebb az esély a pára kicsapódására, mert a fal külső felülete ( a szigetelés alatt ) annál melegebb a bentről érkező meleg miatt. Kulcsszó a harmatpont.

Sem a tégla sem a szilikát nem érzékeny az áthaladó PÁRÁra. Mindkettő a VÍZre érzékeny ami a párából tud kicsapódni a HARMATPONTON.

Tehát vagy csökkentened kell a párát, vagy addig emelni (szigeteléssel) a szerkezet hőmérsékletét, hogy soha, sehol ne legyen harmatpont alatt.

Simán lehet, hogy a régi szokás szerinti 3-4cm-es szigeteléssel még vizesedtek a falak és innen maradt a szóbeszéd, és a mai normális 15cm-ek környékén már szó sincs róla.

De mondom, nézz utána, mert nekem nincs ilyenrő fejben adatom, utánanézni meg most nincs kedvem.

Előzmény: Malakian9 (97582)
Malakian9 Creative Commons License 2022.02.01 0 0 97582

"Nyertél a lottón, hogy marhadrága kőzetgyapotra szórod a pénzt, vagy pechedre olyan a házfal anyaga, hogy sajnos nem szabad olcsóbb anyagot alkalmazni?"

Ebben tudnátok segíteni? 

1.

A ház külső falainak anyaga gázszilikát, több helyről kaptam azt az infót, hogy ugyan tehetek rá polisztirolt is, de a páraáteresztés miatt javasoltabb a kőzetgyapot, egyéb előnyös tulajdonságai mellett. Tény, hogy jóval drágább, illetve jelenleg nehezebb is beszerezni. Nyilván fontos az ár, de a cél itt pedig az lenne, hogy 2-3 év múlva ne azon bosszankodjam, hogy rossz anyaggal szigeteltem, mert küzdenem kell a párával/penésszel, vagy fal későbbi károsodásával. Ennek kockázatát szeretném minimalizálni.

Ami a fő kérdés, hogy a szilikát falazat valóban érzékenyebb a falon át haladó minimális párára, mint mondjuk a tégla...???

2.

Illetve a Baumit Open rendszerről mi a véleményetek? Azt mondják a hőszigetelési képessége egyezik a polisztirollal, de pára áteresztő mint a kőzetgyapot. Valakinek van tapasztalata?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (97525)
kiggyo Creative Commons License 2022.01.31 0 1 97581

Hűha, ezért eltörném a kezét annak aki csinálta.

Nem egyszerű művelet, de mindenképpen le kell zárni rendesen.

A cserép alatt kicsapódó nedvesség, és ami hóolvadásko, esős-szeles időben átmegy a cserép alá az ezen a fólián csorog le. Egyenesen a padlásodra.

Ennek  megfelelően kell gondolkodni hogy tudod úgy lezárni hogy a tömítsen is ott a csőnél.

Előzmény: -Fu- (97573)
Pillanatragasz Creative Commons License 2022.01.31 0 0 97580

Egy száraz fűthető tárolót , kávézót akarok csinálni  fönt . Ahol a ritkán használt szerszámokat tarthatom .   Szárazon  . Gondolok láncfűrészekre,  fűnyíróra   sőt akár a robogót is tudnám tárolni télen .  Nyáron meg kávézó lenne  . Akkor is fontos a szigetelés ne melegedjen fel túlságosan . Szóval ezek a tervek.

Előzmény: sur5al (97578)
sur5al Creative Commons License 2022.01.31 0 0 97579

Nekem ez üveggyapotnak tűnik. Mivel szarufák közé van rakva (gondolom csak ennyi a tető szigetelés, ami gyászos), ezért pár tábla OSB-t itt-ott rádobsz a szarufákra és tudsz mászkálni, pakolni. Vagy pár lécet váznak és arra pakolni a dobozokat. Lényeg, hogy ne legyen teljesen lezárva a szigetelés felfelé.

sur5al Creative Commons License 2022.01.31 0 0 97578

A műhely a földszinten van, nem? Nem látni a fotókon, de minek szigetelni a tetőteret, ha lenn dolgozol? Miért nem zárod le egy állmennyezettel? Szépen szigeteled padlás oldalról és nem fogallkozol vele, mi van fenn. Olcsóbb, egyszerűbb, könnyebb kifűteni. Inkább tett a szigetelést a falra, hamár. Bár műhelyről lévén szó, nem is tudom érdemes-e ennyit szórakozni... Vagy nem értettem meg, mit is szeretnél és miért. :D

Előzmény: Pillanatragasz (97571)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.31 0 0 97577

"Ha a gyapot teteje és a rétegelt lemez alja között hagysz egy 5 centis JÓL ÁTSZELLŐZŐ (= szélein nyitott) légrést,"

Másik módszer:

elhagyható a szellőző légrés, ha a járható felület nem fékezi a pára áramlását, pl nagy zárt járófelület táblák helett 10-15 centis keskeny deszka csíkok, közöttük centis szellőző résekkel

Harmadik módszer:

a mászkálós részen a puha gyapotot lecseréled erősebb hőszigetelő anyagra, amin közvetlenül lehet járkálni (más a legpuhább polisztirol felülete is elvisel némi mászkálást)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (97575)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.31 0 0 97576

"Kijelented, hogy nem lehet, aztán leírod, hogy miért igen."

Mi nem és mi igen?

Előzmény: Capt.IQ229 (97570)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.31 0 0 97575

"A cső fölött a cserép alatti megbontott fóliát nem lenne célszerű pótolni?"

A cserepek alatt időnként vízcseppek jelenhetnek meg, amelyek ezen a fólián tudnak legurulni az ereszcsatornába. Mármint ott, ahol ez a fólia nincs elszakadva :)

De a legtöbb jól megcsinált tetőnél ezek a vízcseppek nagyon ritkán és akkor is kis mennyiségben fordulnak elő, tehát ha szerencséd van, akkor ebből a lyukból sose lesz komoly bajod.

"Van ennek hőszigetelő funkciója?"

A fóliának semmi hőszigetelő funkciója nincs.

"Vagy jobb, ha átjárja a szél a padlást?"

Mivel az a fehér fólia nem jóféle páraÁTERSZTŐ, hanem vacak páraZÁRÓ anyagú, ezért nálad rohadt fontos, hogy a padlástér rendkívül jól átszellőzzön. Tehát ahol párazáró fólia van a tető alatt, ott nemcsak jobb, de egyenesen kötelező, hogy "a szél átjárja a padlást".

"a kőzetgyapot(?) szigetelésre nem kell-e valamilyen porvédő borítás, geotextil?"

Az ott megjelenő por csaj javítja a hőszigetelést. Ha a gyapotra nem csepeg víz, akkor nem szükséges a tetejére semmiféle védőréteg.

"szeretnék pár négyzetméter járófelületet kialakítani, tárolás céljából. Arra gondoltam, hogy 1 cm vastag rétegelt lemezből vágnék 90x90-es négyzeteket, a négy sarkukra 5 cm magas lábat,"

Ha a gyapot teteje és a rétegelt lemez alja között hagysz egy 5 centis JÓL ÁTSZELLŐZŐ (= szélein nyitott) légrést, akkor nem lesz párakicsapódás/vizesedés (tehát penészedés) a járható felület alján.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.31 0 0 97574

"amíg a párazáró fólia fölkerül a helyére addig  nem szívja e magát nedvességgel a fólia ?"

Mi az hogy "nedvesség"?

A pára egy gáz, a levegőben lebeg, egy gázzal nem tudja "megszívni" magát a gyapot, a pára csak beáramlik, kiáramlik, átáramlik a gyapotszálak között.

A víz egy folyadék, a gyapot csak akkor lehet vizes, ha a hőszigetelés külső oldalán a pára nem tud eltávozni. De nálad a hőszigetelés külső/hideg oldalán páraÁTERESZTŐ fólia van (nagyon helyesen), ami nem akadályozza a pára áramlását a külvilág felé, tehát nálad nem kell attól félni, hogy a gyapot vizes lesz, akkor sem, ha belső párazáró fólia csak hetekkel később kerül a helyére.

De még ha vizes is lenne valamitől, utólag is teljesen ki tud száradni a külső páraáteresztő fólián keresztül.

"A tetőcsúcsig szigeteljek vagy csak az összekötőkig ?"

Ha nincs szükséged arra a kis plusz légtérre (pl anyagok tárolása), akkor a vízszintes szakaszt szerintem sokkal könnyebb munka hőszigetelni. Plusz oda kb 40 százalékkal kevesebb hőszigetelő anyag kell.

"Ha a tetőcsúcsig szigetelek akkor hogy oldjam meg az összekötőknél a párazárást"

A párazáró fóliánál csak az a fontos, hogy mindig "meleg" (harmatponti hőmérséklet feletti) rétegben legyen. Ha ez teljesül, akkor mindegy, hogy hol van, tehát lehet az a párazáró fólia akár 5 méterrel beljebb is a hőszigeteléshez képest.  Tehát akár mehet a hőszigetelés a tetőcsúcsig és ugyanakkor ezzel egyidőben a párazárás lehet a fogópárok alján.

"mert akkor  több levegő lehetne a tetőtérben"

Ezt nem igazán értem. Ahol ember tartózkodik ott FOLYAMATOSAN biztosítani kell a megfelelő szellőztetést, bármekkora is a légtér. Se egy lakást, sem egy műhelyt ne olyanra tervezzünk, hogy "majd akkor szellőztetek, amikor már fuldoklunk". Az egészségtelenül magas széndioxid szint enyhén mérgező, ezért már akkor csökkenti a szellemi képességeidet (plusz tunyaság, álmosság, esetleg fejfájás) amikor még észre sem veszed, hogy rossz a levegő.

Előzmény: Pillanatragasz (97571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!