Takarmányrépát hasonlóan mint a céklát,egyelni,locsolni,kapálni.
Töknél,fészek készítés(akár magról vagy palántáról van szó),szintén locsolás kapálás.A bokrok távolsága fajtától függő.Az ülőknél kb.80x100 cm.A folyósoknál lehet duplája,sőt több is.
Ha valaki állandóan figyeli, rendszeresen szedi, főzi, fagyasztja, valószínűleg jó. Nekem erre nem volt energiám, más dolgom is volt, mint hogy állandóan a babot lessem. Egy hetet nem bírt ki szedés nélkül. Nemcsak az oldalán lett szálka, az egész hüvely rágós lett.
Most zöld hüvelyű futóbabom szokott lenni (Cobra, sajnos külföldi mag), az teljesen jó, még akkor sem rágós, mikor már kezdenek megnőni benne a szemek. Szabadabban dönthetem el, mikor főzünk babot, nem kell hozzá annyira alkalmazkodni. A Juliska számomra nyomasztó, állandó szedési kényszert jelentett.
Tavaly valaki (ffinemű) ajánlott nekem egy bizonyos fajta paradicsomból palántát. Sajnos nem emlékszem már, ki volt, úgy volt, hogy anyósom megy érte Kispestre, de végül nem jött össze a dolog. Ha adódik még abból a fajtából mag, azt nagyon szívesen kipróbálnám...:)
Az internetes leírások szerint a juliska karósbab szálkamentes, Nóra szerint szálkásodik, ha nem szedjük frissen. Ez ha kicsit öregszik kipucolva a bab alkalmas tejfeles bablevesre? Ennek a babja az a nagy julikabab vagy az más?
A futóbabot fejtőbabként szoktuk felhasználni. A szárazbab az bokorbab, csak annyiban más mint a zöldbabnak való, hogy olyan fajta ami nagyobb szemeket terem (és azt hiszem, hogy szálkásabb is). Természetesen a "zöldbabot" is lehet hagyni szárazbabnak, csak túl aprószemű lesz. A piacon vásárolt étkezési szárazbabból nyugodtan vethetsz is. A Lőrinci piacon van egy "Magbolt" ahol legaláb harminc féle étkezési babot árultak. Biztos van a Csepelin is!
(Most jut eszembe, hogy két éve iskolai kisérletnek babot vetettünk a főznivaló szárazból és az bizony futó lett!)
Megmértem: 16-17 mm a hossza, és majdnem ugyanannyi, 15 körüli a szélessége, és olyan kis duci. De gondolom ezt csávázás (ZKI!) előtt jól megszárították. Szerintem fejtőbabnak nagyobb méretű lesz. Én is azért csaptam le rá, mert támrendszerből elég a paradicsomok állványa. A kerítésre futtatott Juliska bab pedig tavaly siralmas lett, mivel a szomszéd háza árnyékolta. Férjem már régen mondogatja, hogy gyerekkorában a szárazbab bokros volt és fehér. Sorba tervezem vetni, mint a zöldbabot szoktam.
KIbontottad már? Mekkorák a szemek? Mert ha tényleg igazán nagyszemű, mint a Zalán, akkor én idén lehet, hogy nem vacakolok a futtatással... Persze már félretettem az e célra fogott magokat...na, majd meglátjuk. De azért érdekelne, mekkorák azok a szemek. :)
Nekem a Nantu sárgarépa tavaly nagyon szépen sikerült. Igaz, homokon vagyok. (:P visszaolvastam tegnap a 3 évvel ezelőtti csacsogásokra...kérdeztem, van-e itt más is "homokos" rajtam kívül...Istenem!! :))
Nem kukacoskodom csak.... A bakhátaknál a gyomlálás macerásabb omlik a bakhát ha húzom a gyomot meg kapával nem lehet . Az öntözővíz meg alulra folyik , és magán a bakházon nem maradna. Vagy rosszul gondolom??
Méteres zöldbab nagyon szépen termett tavaly ám a család Keménynek találta főzés után, váltanom kell.
A képen láthatót ismeritek- e tényleg fut-e ( a hátoldali leírás szerint igen) mert uborkahálora futtatnám?
Föztetek-e belőle? Mi a vélemény róla
Másik kérdés:
A répáim sose sikerülnek, a föld felénk igaz nem éppen homokos de 12 éve folyamatosan ősszel felásom forgatom, tavasszal rotálom, tápanyag is van benne mégis mindig elágazik (vörös óriás félhosszú petrezselyem ) egymás köré tekerednek és a répatörzsön hajszálnál vastagabb sok oldalgyökérzet képződik. Öntözni tudom nem gond. Nem ritkítom ki eléggé?Más fajtát válasszak, de mit?
Ha a tervezett helyén 20-25 cm mélyen kapával árkot csinálok és ebbe tömény átrostált komposztott teszek és ebbe vetek az jó lehet? vagy az nagyon erős lesz neki?...Hideg fóliába vetnék 2-3 méternyit
Ökörszívet Marikától kaptad, én is tőle kapok az idén. A csángó finom volt, tettem is el magot, de én is vettem Kurtovszkát. A paprika alakú pedig szerintem a legjobb paradicsom.
Nem nagyon érdemes hamarabb kiültetni, mert mindkettő melegigényes növény, egy hűvösebb időjárásban csak megállnának a fejlődésben. Max. április vége felé, amikor már elég jól behatárolható a május elejei időjárás (mert voltak olyan évek, hogy áprilistól kezdve jó meleg volt), lehet kiültetni őket. Az uborkával azért sem érdemes sietni, mert akkor nyár végére már leterem. Mint az előbb írták, szakaszosan kell vetni.
:-) Azokért már kaptam tavaly cserébe ökörszivet, meg petunia magot! Amúgy hogy vált be a csángó? Én idén már nem vetem ujra, és mivel elég drága is a magja, átváltottam kurtovszkára.
Ez nekem jó hír. Ezért is jó idejárni, mert néha az emberfiának a legegyszerűbb dolgok sem jutnak eszébe. El is ültetem az idén az összes maradék tűzbabomat. Kerítésfonatra lesz futtatva, élvezkedhet... :) Leszedni róla lesz egy élvezet! :(
Beszélgettünk itt a szárazbabról. Ezt ma vettem, én eddig még nem láttam ilyet. Azt írja, hogy: Fehér színű, kifejezetten nagy szemű (Zalán) bokor növekedésű fajta. Szára erős, a növény 35-40 cm magas. Kiváló termőképességű, betegségekkel szemben ellenálló. Kifejtő- és szárazbabként egyaránt használható. Íze kitűnő, fővőképessége jó.