Keresés

Részletes keresés

cocomplex Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42513

Fatároló lesz. 15/20-as gerenda lenne a talpteszelemen és a koszorú is egyben, így a tető kinyúlása takarná szerintem. Egyszerűen, olcsón és az esztétikusan lenne jó megoldani. A kötöelemek látványa nem zavarna különösebben.

Rajzot megpróbálok...

Előzmény: pajaci (42512)
pajaci Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42512

Mennyire kell esztétikusnak lennie?

Csavarok, kötőelemek látszódhatnak?

Egy rajzot kellene feltenned, úgy könyebb lenne a válasz.

Előzmény: cocomplex (42510)
pajaci Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42511

Írtam mailt, a fűrésztelep elérhetőségét tudakolva.

Melyik auro olajat-t használtad amelyik ennyire bevált?

Előzmény: zeth (42508)
cocomplex Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42510

Üdv Mindenkinek!

Egy nagy kerszetmetszetű (20/20) 6 méteres fagerenda talpszelemenként funkcionál  majd a tavasszal megépítendő 6-6-os méretű fatárolómban . Ennek két vége lesz egy oszlopzsalura rögzítve. A gerendát két helyen faoszloppal, gerendával támasztanám alá, alul oszloptartóval betonalaphoz rögzíteném. Kérdésem, hogy a két gerenda talékozásánál az összekötés csapolással történjen, vagy valamilyen kötőelemmel.

NagyJ70 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42509

Bocsánat, hogy nem tudtam folytatni de el kellett mennem.

Próbálok megnézni 1-2 régebben általa épített házat és igazad van, még szerencsém is lehet.

Előzmény: KömKel (42506)
zeth Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42508

Nekem a kertben a keritesem egyik resze akac, a tobbi vorosfenyo. Auroval kezelve, gyonyoru.

Viszont a vegen elfogyott az Auro, es az utolso meterekben lenolajjal kezeltem. Egy ev alatt kopedelem lett, mintha megegett volna olyan fekete, illetve inkabb szurke.

A kis fatarolonk, ami szem elott van, az Aurohoz hasonlo, Biopin kulteri olajjal lett kezelve,

az szinten borzaszto csunya.

En Aurobol kikentem tobb 10 litert evekkel ezelott, es lehet az fedett helyen vagy esonek, eros napnak kitett helyen, meg mindig nagyon szep. Csak az ara szaladt el nagyon mostanaban.

Előzmény: pajaci (42491)
zeth Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42507

Igen, jobb a vorosfenyo ez tiszta sor, de tobben azt mondjak, hogy ha nem latom a ronkoket akkor ne vegyem meg, illetve ne rendeljem meg (es jelenleg nincs is ott v.fenyo ronk). Volt mar aki gyenge vorosfenyot kapott kintrol, mondjuk konkretan nem errol a teleprol.

Itt lattam v.fenyo fureszarut vevonek elkeszitve, hozzaertovel mentem, jonak itelte. Viszont nekunk azt mondta, hogy 50% eloleget ker. Aztan csak remenykedhetek, hogy en is olyan minoseget kapok, mint amit lattunk. De ha nem, akkor mit csinalok?

Szerintem kimegyek megegyszer es megmondom, hogy kap 5-10%-ot, fűreszeljek ki es ha megfelel akkor elhozom. Ha kell a penz akkor csak nem fogja a selejtet beletenni.

Egyebkent Perbenyikben van a telep (eleg lepusztult) az allomas utan, ha kell telefonszam akkor megadom azt is privatban.

Előzmény: pajaci (42472)
KömKel Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42506

Ilyen kis házba már idén beköltözhetnél :)

Lehet ez alatt öregszel 10 évet, de a zsákbamacskánál lehet 5 év alatt ötvenet... Hangsúlyozom: lehet.

Érdeklődj utána annaka bt-nek, hátha kifogtál valami becsületesebb szakit.

Előzmény: NagyJ70 (42504)
NagyJ70 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42505

Köszönöm!

Előzmény: Peter atyuska (42502)
NagyJ70 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42504

Megelőztél a válasszal.

A 180e-ret megszorzom 60-nal kijön 10M 800e. Hozzáadom a 6-6,5M telekárat, 16,8-17,3M. Nagyságrendileg ugyanott vagyok igaz, hogy zsákbamacskát veszek. Viszont most költözhetek, nem kell egy évet várnom és 20 évet öregednem.

Előzmény: KömKel (42499)
KömKel Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42503

Ahogy lejjebb irtam: 60x180= kb 11 milla, vagy sok utánajárással és egyébbel 9 millió körül.

Ilyen kis épületnél ne is gondolkozz gázfűtésben, főleg ha a telken sincs bent a csonk. Az összes gázzal kapcsolatos költségből tudsz venni egy normális levegő-viz hőszivattyút, aminek az üzemeltetése olcsóbbra jön ki a gáznál. De ezek már nagyon részletkérdések...

Ha kell konkrétabb segitség, szólj.

Előzmény: NagyJ70 (42501)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42502

mmk.hu

www.epitesimuszakiellenor.hu

Előzmény: NagyJ70 (42478)
NagyJ70 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42501

Kicsit keresgéltem. Hasonló méretű telek 6-6,5 millió környékén van, de csak a víz és a villany van bent, a gáz és csatorna az utcában.

Egy 60m2-es házat téglából, cserépfedéssel "átlagos" anyagokból mennyiért lehet kihozni? Tudom, hogy nehéz kérdés, de biztos van tapasztalatod.

Előzmény: KömKel (42497)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42500

FEMU marha régen volt. Most a következő van:

- felelős müszaki vezető = a kivitelező embere és az ő érdekében jár jel

- építési műszaki ellenőr = a megrendelő embere és az Ő érdekében jár el

és együtt vezetik az építési naplót ami kötelező vezetni. És vannak szakági ÉME -k akik egyes szakterületen segíthetnek be neked vagy az ÉME-nek Ők az adott szakterületen maguk is gyakorló szakemberek, ebben az esetben ők kiszurnak eleve olyan dolgokat ami felett az ÉME elsiklana, vagy ne adj isten a FMV nem akar vele foglalkozni mert az úgy is jó. Elvileg az ÉME aláírása nélkül következő munkafázist nem lehet elkezdeni egy technológiai sorendben.

Előzmény: NagyJ70 (42492)
KömKel Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42499

Jah, és a legfontosabb:

Nulla utánajárással olyan 180e Ft/m2 áron nagyon jó házat tudsz épiteni, amiben benne van minden anyag megfelelően, és saját igényeidhez van szabva.

Sok utánajárással, akciókkal (meg az épitőipar mostani szar helyzete miatt) ez az ár le tud menni 150e Ft/m2-ig is.

Számolj, meddig nyújtozkodhatsz.

Előzmény: NagyJ70 (42496)
KömKel Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42498

Én igy tettem, és nagyon nem bántuk meg.

130 m2 volt műhellyel együtt az épület. Elbontottuk több mint a felét, a maradékot teljesen kibeleztük és felújitottuk, valamint persze bővitettük az egészet.

Mi is gondolkodtunk teljesen új házban, de nekünk mindennél fontosabb volt az ősfás telek, ilyen pedig nem volt üres telekként.

Nézegess kis vályog/vertfalas düledező házas ingatlanokat. Itt csak a tájolás és a közművesitettség számit, a többi úgyis kuka.

Előzmény: NagyJ70 (42496)
KömKel Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42497

Régebbi háznál megvan az az előny, hogy látszanak az esetleges szerkezeti hibák (repedések, felázások, beázások, stb). A fűtésszámlából meg látszik, hogy milyen a hőszigetelése a háznak.

Egy régebbi háznál az alapozáson és a tartófalakon és födémen (szerencsés esetben a tetőszerkezeten) kivül minden más kuka. Új nyilászárók, új gépészet, mindenhol aljzatcsere, új burkolatok, esetleg új héjalás, vagy akár új tetőszerkezet... szóval ez sem egyszerű, ráadásul itt is (akárcsak az újépitésű vásárlásánál) a helyiségek kialakitásánál kompromisszumokra kényszerülsz, hiszen van egy adott állapot. Amit persze lehet bőviteni.

Alapszabály általában, hogy csak megfelelően aláalapozott és tégla épületet szabad vásárolni. A vályog is lehet tartós, de ott azért több a macera jóval.

Telekárakban nézz körül az ingatlan.com-on. Nyugodtan lehet olyan telkeket is nézni, ahol eldózerolásra váró épület van, azok még talán olcsóbbak is.

Előzmény: NagyJ70 (42495)
NagyJ70 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42496

"Természetesen a kettő között minőségben és használhatóságban irtózatos szakadék tátong, de van akinek igy is megfelel..." Ezzel azt mondod, hogy a régebbi jobb minőségű és használhatóbb, tehát jobban megéri azt megvenni és felújítani?

Előzmény: KömKel (42494)
NagyJ70 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42495

Egy számolást valóban megér, csak elakadok egyből a telek áránál. Így aztán fogalmam sincs, hogy a vételárból mennyi a ház ára.

Egy régebbi háznál meg tudja mondani valaki, hogy megfelelően van-e építve, jó-e a szigetelése?

Előzmény: topikolos (42493)
KömKel Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42494

Sajnos nem mindenki gondolkodik igy. 

Azért azt el kell ismerni, hogy egy épitkezés nagyon sok gonddal és utánajárással jár majd' egy évig. Van aki szereti inkább a készet megkapni, és csak költözni kelljen.

Természetesen a kettő között minőségben és használhatóságban irtózatos szakadék tátong, de van akinek igy is megfelel...

Engem rohadtul idegesit már egy csálén álló (fa)burkolati elem is, fogom a szerszámokat és megcsinálom. Tuti viszont, hogy az emberek 90%-a észre se venné, ők az összképet nézik. Márpedig az ilyen házak ebből a szempontból viszonylag jónak mondhatók, hiszen másképpen nem lehet eladni őket.

Az, hogy a greslap 6 mm vastag, a laminált parketta 900 Ft/m2 árú, a padlóban meg jó ha van 2 cm szigetelés... ezek mind olyan dolgok, amik látványban nézhetnek ki jól (vagy nem látszanak, csak a gázszámlán), 5-6 év után meg aztán hiába mész panaszkodni bárkihez.

Előzmény: topikolos (42493)
topikolos Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42493

Azért egy számolást megér.

Esetleg még egy variáció: kinézel egy régebbi téglaházat, aminek rendben van a falszerkezete, de amúgy lelakott esetleg, így lehet alkudni. Aztán szépen felújítod/újíttatod.

Előzmény: NagyJ70 (42492)
NagyJ70 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42492

Félre ne érts nem vitatkozni akarok Veled, biztos, hogy sokkal jobban értesz a dologhoz mint én. De az tény, hogy ennyi pénzből nem tudnám kihozni ezt a házat.

A femü /felelős műszaki ellenőr?/ megint csak egy idegen ember aki lehet, hogy az én érdekeimt képviseli, de benne is meg kell bíznom.

Igazad van, a beruházó érdeke a spórolás, de szerintem csak egy bizonyos szintig. Ha az alá megy, rossz lesz a híre és senki nem vásárol tőle. Legalábbis így kellene lennie. De ez lehet, hogy csak egy álom.

Előzmény: nagy ivó (42489)
pajaci Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42491

Ha közvetlen éri az eső, akkor ez is befeketedik, mint minden fafajta (az egzotákat hagyjuk most).

Ha nem éri az eső, akkor elég neki a lenolaj.

Lehet kapni spéci olajokat (auro) igen drágán direkt vörösfenyőre, azok csodákra képesek, igaz én még nem próbáltam.

Szúnyoghálós ajtókat is szoktam belőle csinálni, azokat kétréteg selyemfényű lakkal kezelem, van ami már öt éves, és olyan mint újkorában, csak egy picit vörösebb ahogy "érik".

Előzmény: halaloszto (42490)
halaloszto Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42490

Nekem az volt a tapasztalatom, hogy kulteren a vorosfenyo befeketedett, mintha gombas lenne, es tok rondan nezett ki. lehet kezeltek valamivel amivel nem kellett volna?

vajk

Előzmény: pajaci (42488)
nagy ivó Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42489

Ezek szerint az újat is hitelre veszed, ott is ki kell fizetni mindent, a beruházónak mindenen van haszna, telekár, anyagköltség, munkadíjak, meg amit nem szégyel.

Az építkezésedre kimehetsz bármikor, látod mi kerül beépítésre, megbízol egy femüt aki a te érdekeidet képviseli, és a nem megfelelő munkát korrigáltatja.  Mindezeket egy vásárolt háznál nem tudod meg sosem.

A beruházónak érdeke spórolni mindenen, mert több marad neki a zsebében.

Ha az anyagot te, vagy egy megbízottad intézi, akkor az kerül beépítésre, és akár milliós külömbséget is el tudsz érni az anyag beszerzéseken.

Előzmény: NagyJ70 (42485)
pajaci Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42488

Nincs mit!

Mellesleg még nagyon esztétikus is.

Előzmény: halaloszto (42486)
NagyJ70 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42487

Köszönöm a lehetőséget. Nem igérek semmit /de azt be is tartom/ lehet, hogy megkereslek ez ügyben ha realizálódik a dolog. A 4-es út melletti területről van szó.

Előzmény: KömKel (42484)
halaloszto Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42486

Koszonom!

Akkor ez a kerdes szamomra rendezve van :-)

vajk

Előzmény: pajaci (42482)
NagyJ70 Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42485

Igazad lehet, de ebből  pénzből telket venni és házat építeni nem tudok. Nem beszélve arról, hogy akkor is meg kell bíznom egy kivitelezőt, aki nagyjából megint ott vág át, ahol tud.

Előzmény: nagy ivó (42481)
KömKel Creative Commons License 2011.02.24 0 0 42484

A szakember is csak arról tud nyilatkozni majd, amit lát. Illetve keresztkérdésekkel kicsit meg tudja szorongatni az épitőt, ott kiderülhet néhány turpisság.

De adhatja a szabvány választ is: "minden a terv szerint készült". 

Csak éppen minden minőségi anyag helyettesitve lett valami olcsóbb változattal...

A kis bt-nél még lehet esélyed normális munkára, főleg ha nem csak irodából irányitja az egészet. Mindenképpen érdeklődj utána a régebbi épitéseinek.

Ha pest nyugati környéke, akkor keresd cseik kollégát, ha keleti régió, akkor engem is "zaklathatsz". De megfelel bármelyik szakember, aki vállal ingatlanokkal kapcsolatos tanácsadást. 

Előzmény: NagyJ70 (42478)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!