Keresés

Részletes keresés

Zivos Creative Commons License 2003.06.23 0 0 49
Hetvegen En is kinn voltam, volt is tomeg nyomor rendesen. A Sucha Belan mentunk fel, majd vissza Podlesokba, de elotte meg voltunk a jegbarlangban. Az elso letranal vagy 5 percet kellett varni, utana mar eloszlott a nep. Itt 3 magyar csoporttal is talalkoztunk, de inkabb a lengyelek voltak a jellemzok. Szerencsenk volt, hogy nem a Sokolt vagy a Pieckyt valasztottuk, mert a talalkozasnal legalabb 80 iskolas volt, de nem tudom, hogy melyik helyrol jottek, mert itt fut ossze a 3 ut. Lefele szet ment a bokam, igy tovabb tartott az ut, mint folfele ... Tornanadaskanal mentunk at, es kapasbol egy szoros volt szemben. Ezt ismeri valaki? A krasznahorkai varrol is jol lemaradtunk (10 perccel), de alulrol nagyon jol nezett ki. Ezt a szorossal egybe kotve valamikor meg kell nezni. Viszont Dobsina felol nem semmi az ut. Igaz szerencsem is volt, mert pont egy olyan helyen ertem utol 2 kamiont, ahol le lehetett vagni a parkolon keresztul a kanyart. Szerintem azota sem ertik, hogy kerultem elejuk :-). Mi Stratenan aludtunk. Az egesz falu 20 haz, ebbol 2 panzio, meg 2 zimmer feri. 6 ora fele ertunk, de meg az egyik zimmer feriben volt hely (senki nem volt). Eleinte 200 koronaert, de mire vissza mentunk 250 lett. Meg igy is jo volt a Slovenskij Raj Hotelhez kepest, ami 2.500 lett volna ... Viszont a reggeli kozert kereses szep mutatvany volt. A faluban ki volt irva egy kozert, de mi nem talaltuk. Azert a 20 hazhoz kepest nem semmi. Ekkor elindultam jobbra. Vesztemre, semmi. Vissza Dobsinara, az tuti. Majd valahogy ismeros volt Dedinky neve, igy letertem. Az elotte levo falu nagyobb. A terkepen. 25 haz, termeszetesen bolt semmi. Volt egy volgyzarogat, nezzuk meg. Gyonyoru volt, es feltunt, hogy mintha nagy mozgolodas lenne. Kiderult, hogy ezen a sarkon, ez a turisztikai kozpont (Dedinky). Volt bolt is, nem haltunk ehen. A barlangnal sajnaltam a 80 koronat parkolni, igy jo magyar szokas szerint megtalaltam a kiskaput, a Hotel Ruffiny parkolojanak kepeben. Onnet sem messzeb, mint a parkolobol, es raadasul ingyenes. A barlangot egyszer meg kell nezmi, ennyi jeg csak az eszaki sarkon van :-). Utana Sucha Bela, es a bokam, meg a munka miatt haza. A hazafele utat a toronyirant taktikaval tettem meg, igy 250 km lett. Viszont olyan szep helyeken jotunk at, hogy nem biztos, hogy el kell menni a Szlovak Paradicsomig, ha valami jobb helyre akarok menni. 90 km -et jottunk a hegyek kozott, amik eleg szep peldanyok voltak. Mikor meglattuk a Matrat, akkor csak neztunk, hogy ezt eddig hegynek tartottuk :-)? Viszont nyaron meg biztos kimegyunk. Aki tobbszor volt mar ott, az melyik utat ajanlja? En kovetkezore a Velky Sokolt neztem ki. Esetleg Piecky? Az atvezeto uton a parkolashoz mit szolnak? A Sokolra/rol levezeto elagazas kornyeken lehet parkolni? Volt vagy 5-6 lengyel auto ott, igy gondolom nem gond.
Zsefe Creative Commons License 2003.06.20 0 0 48
Egyetertek Dolinaval.

Erdemes benezni a piacra ha zoldseget,gyumolcsot akartok venni
Zsefe

Előzmény: Fatboy Slim (44)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.06.20 0 0 47
jó, hogy mondod. akkor sztem kihagyjuk.
túráé lesz a főszerep
Előzmény: dolina (46)
dolina Creative Commons License 2003.06.20 0 0 46
Hát nem a legszebb. Régebben az csak annyi volt benne a szép, hogy onnan nagyon jól lehetett élvezni a tátrai panorámát ...
Délről közelítve elég riasztó a panelrengeteg a hegyek alatt, de a szűk belváros sokat szépült az utóbbi időben. Igen szépen felújították és ahogy láttam vigyáznak is rá.
Hogy érdemes-e megnézni? Egyszer mindenképpen, de kulturális és történelmi élmények helyett inkább a sétálóutca üzletei miatt szokták kedvelni. Van pl. 3-4 túrafelszereléseket árúsító bolt.
Előzmény: Fatboy Slim (44)
mrincy Creative Commons License 2003.06.20 0 0 45
Szerintetek érdemes előre foglalni szállást, vagy ott is találunk biztosan? Mi valószínűleg augusztus végén mennénk, akkor nagyon sokan vannak?
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.06.20 0 0 44
Még soha nem voltam Popradon.
Szép, ugye?! Érdemes elmennem, igaz!?
Előzmény: dolina (43)
dolina Creative Commons License 2003.06.19 0 0 43
Sziasztok!
Visszatérve az ivóvíz problémára. Több mint tíz éve rendszeresen túrázom Szlovákiában. A tanácsom, hogy aki biztosra akar menni az sose igyon forrásból, patakból, hegyi tengerszemből, és csapról sem. Nagyon sokunk gyomra nem képes megbirkózni azokkal a baktériumokkal, amihez a helyiek már rég hozzászoktak. Persze minden csoportban vannak olyanok, akiknek semmi sem árt, de felesleges megkockáztatni 2-3 gyötrelmes napot, ami tönkreteheti az egész túrát. Mióta palackos csak ásványvizet iszunk, sosem történt semmi.

Az a bagettes tényleg remek Poprádon (a sétálóutcáról nyílik). Meglepő választék és normális árak.

Előzmény: Zsefe (35)
baluzoli Creative Commons License 2003.06.19 0 0 42
V Chatovej osade Tatran na ?ingove:
Sezóna 2003:
Ceny za stanovanie: 60 Sk dospelí, 50 Sk stan, 40 Sk auto, 130 Sk el.pripojka.
Ceny za osobu v chatách: 80 Sk juniorky (4 osoby), 165 Sk zruby (7 osôb), 225 Sk Alpiny (9 osôb).
Ceny sú vrátane poplatkov obciam. Stanový tábor je na otvorenej ploche medzi chatami.
Talán segít valamennyit.
Előzmény: zsolti_77 (41)
zsolti_77 Creative Commons License 2003.06.19 0 0 41
2 hét múlva Czingov-be mennénk, mivel erről az oldalról is be akarjuk járni a Nemzeti Park területét.
Valaki tud információkat adni a Czingovi kempingről? Árak, szolgáltatások, minőség tekintetében. Köszi
baluzoli Creative Commons License 2003.06.19 0 0 40
Várjuk a beszámolót!
Előzmény: Fatboy Slim (39)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.06.19 0 0 39
mester,

köszi szépen mégeccer, tegnap visszaigazolták a podlesoki "chatát", ami egy háromágyas kégli 600 SKK-ért/éjszaka.
jövő péntek-vasárnap.
beszámolót készítek!!!!
jééé

Előzmény: baluzoli (26)
Zivos Creative Commons License 2003.06.18 0 0 38
En gyakorlatilag az osszes hatar kornyeki varosban jartam, de csak tegnap Kassan tapasztaltam gondokat. Nem veszeseket, csak apro jeleket. Ez 20 km a hatartol, Fulek 14. Fuleken mindenki tudott magyarul, itt meg nem akartak megerteni mit akarok. Illetve ertettek -mert nem lehetett kartyaval fizetni egy nagy aruhazban(!)- , es megertette hogy nem biztos, hogy van nalam eleg korona. Csak tettette a hulyet. Mashol egyaltalan nem tapasztaltam. Egy faluban kinyitottak volna a diszkaput egy varhoz, hogy 200 meterrel kevesebbet kelljen gyalogolni :-). Egyaltalan nem veszes a dolog.
Előzmény: baluzoli (36)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.17 0 0 37
Ha valakit érdekel, összeraktam a slovenskyraj.sk-n lévő térképdarabokat, 6x7 darabot szép bazi nagy jpeg lett belőlük :-) (3498*3136 cca 4MB)

Nagyon klassz hely lehet, asszem ősszel megnézzük.
Nincs messzebb, mint az Őrség.

baluzoli Creative Commons License 2003.06.17 0 0 36
Sziasztok! Mgn-nek igaza van. A magyar ellenesség nem igazán jellemz? már, f?leg a túristaközpontokra. Én egy határ melletti városban lakok, így szinte hetente járok át tankolni, fogadni, sörért.A határ másik oldalán lév? benzinkut és 2 fogadóiroda szinte a magyarokból tartja fenn magát.(kb. 500-600 f? lakja) Évek óta járunk túrázni Szlovákiába, de abból, hogy magyarok vagyunk soha semmilyen problémánk nem volt.Az természetes, hogyha valaki nagymellénnyel ócsárolja ?ket, azt nem veszik jónéven.(Mellékesen nem is olyan sok dologban állunk t?lük jobban.Lásd túristautak fenntartása, Eu-ba ?k is jönnek, Natoba is stb.)Akik a podlesoki kempingben szállnak meg rájönnek, hogy szinte már magyar terület :))
Zsefe Creative Commons License 2003.06.17 0 0 35
Sziasztok!
Mi kb 3-4 éve voltunk.
A podlesoki kempingben satoroztunk,sokan rohagaltak a WC-re.
Késobb irta valaki hogy az ivovizzel volt problema. Szerintem erdemes oda figyelni.
Julius vegen voltunk es szinte minden nap borig aztunk (esokabat,valtas ruha).
Popradon volt egy baget -es, szerintem olcso es jo volt.
Ha van ido erdemes elmenni a dunajechez tutajozni.
http://www.tatranet.hu/fotoalbum/pieniny/dunajec/dunajec_tutajozas.html

Zsefe

Előzmény: Fatboy Slim (25)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.06.17 0 0 34
pont ezt akartam mondani.
én ugyan nem Szlovákiában, de Csehországban éltem és hazautaknál mindig keresztülmentem rajta.
és ott voltam a Fradi-meccsen a pozsonyi vérengzésen és ennek ellenére mondom, sokat javult a helyzet. Pozsony, Zsolna, Trencsény és egyesek szerint Kassa is "fokozottan veszélyes" helyek ilyen szempontból, de nem kell velük foglalkozni.
minket 2 éve megállított a pályán egy rendőr, mert nemvolt matricánk. a helyieket megbűntette, minket csak lezavart onnan.

Fatboy

Előzmény: zsolti_77 (32)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.06.17 0 0 33
nagyon köszi, sokat segítettél.

Fatboy

Előzmény: baluzoli (26)
zsolti_77 Creative Commons License 2003.06.17 0 0 32
A magyarellenesség szerintem még létezik a Felvidéken, csak attól függ, hogy melyik részére mész. Tudomásom szerint a szlovák nacionalisták központja Zsolna és térsége, ahol már szinte egyáltalán nincsenek magyar nemzetiségűek. Ezen a környéken előfordulhatnak beszólások, bemutogatások. Természetesen itt sem lehet általánosítani, mert az itt lakók közül sem mindegyik magyarellenes, csak egyszerűen negyobb arányban vannak jelen, mint az ország más területein.
Tevemadár Creative Commons License 2003.06.17 0 0 31
Mgn:

ezt örömmel hallom, megnyugtattál! (Mert nekem elég rossz tapasztalataim volak, igaz 10 évvel ezelőttről...)

Előzmény: Mgn (30)
Mgn Creative Commons License 2003.06.17 0 0 30
Szerintem már ez ideét múlta.
Elég sokat járok a Tátrába és környékére még nem soha sem volt ebből problémám, ezeken a részeken az idegenforgalomból élnek, és a külföldi turisták nagy része magyar…
Bár egy két hazánk fia bedobja a satu újgazdag hülyegyerek fílinget „beszélj mán magyarul b@azdmeg” na ezt nem szeretik…
Bármely országba is mész tiszteld a helyi embereket szokásokat és nem lesz ilyen gond.
Előzmény: Tevemadár (29)
Tevemadár Creative Commons License 2003.06.17 0 0 29
Hali,

igaz, hogy még mindig nagyon útálják a magyarokat a szlovákok? Van valami ehhez kapcsolódó tapasztalat?

Mgn Creative Commons License 2003.06.17 0 0 28
szia

Szerintem mindenképpen érdemes egy kicsit többet rászánni és Így lesz egy tartós jó kiképzésű profi hátizsákod. Nekem trek sport E40extremés 60 –as patagónia van nagyon jó mindkét zsák, elég jó az ár érték viszonya. Szlovákiában kb. azért az árért tudod megvenni mint amennyit a hazai boltok akcióban kérnek érte.

Előzmény: zsolti_77 (27)
zsolti_77 Creative Commons License 2003.06.16 0 0 27
Sziasztok!

Szeretnék venni egy közepes vagy nagy méretű hátizsákot túrázáshoz, de a Mountex és a Tengerszem üzletek nagyon drágák.
Tud valaki olyan helyet mondani, ahol ez viszonylag olcsó?
Esetleg érdemes szétnézni Szlovákiában?

baluzoli Creative Commons License 2003.06.16 0 0 26
Szia Fatboy!
Különösebb tanácsom nem lenne. Én bakancsba szoktam túrázni, mert a bokát jól fogja,a kövek nem szúrják a talpadat és mivel bizonyos ideig vízálló, ezért nem kell szigorúan a köveken szökkelni, néha bele lehet a patak vizébe gázolni.Volt olyan barátn?m, aki edz?cip?ben jobban érezte magát, bár egy kicsit a talpa leír?dott.A Suchá Belá és a Hernád áttörés bejáratánál 40 Sk/f?/nap belép?t szednek.A Klastoriskohoz felérve ha sokan állnak sorba csapolt sörért, üvegest kell kérni, azt egyb?l adják :)Érdemes megkóstolni a madarsky gulast (pörkölt) knédlivel.A podlesoki kempingben a recepción is van egy wc és melegvizes zuhanyzó.Nem propagálják, de ha fennt a kempingben elfogyott a melegvíz, nem küldenek el.Szintén a podlesoki kemping recepcióján 1:50000 térképet lehet kapni 120 Sk körüli áron.A kempingben minden 50 Sk sátorhely, kocsihely a személydíj 65 Sk. Gyerekeknek félár.Forrásvízb?l ittunk, nekünk semmi bajunk nem lett t?le.Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Előzmény: Fatboy Slim (25)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.06.16 0 0 25
Szia,

én is pont ezt akartam kérdeni tőled, de ezt már vki megtette.
nekem ez is segít, köszi.
esetleg, kezdőnek ajánlasz vmit, amire oda kell figyelnem? Bakancs, stb...
köszi

Fatboy

Előzmény: baluzoli (10)
baluzoli Creative Commons License 2003.06.13 0 0 24
Sziasztok! Magánháznál mindig van szállás, csak a magánháztól el kell még jutnod a túrista út kezdetéhez ez pedig általában Podlesokot jelenti. Gyalog +sok kilométer, kocsival +parkolási díj és a túra utáni sör is rizikósabb. A podlesoki kemping pedig az erd? szélén van. Biztonság szempontjából sosem volt még gond.Kb. 8X voltunk már és sosem tünt el semmi sem. A kemping 60%-a magyar,a maradék cseh, lengyel illetve szlovák.Voltunk már Cingovban is, nekünk Podlesok jött be. Ha a térképet megnézitek a túristautak futásából láthatjátok, hogy miért.
Csolas Creative Commons License 2003.06.12 0 0 23
Sziasztok!

Kerékpáros túracsapatunk 4-8 fővel a podlesoki kempingben szállna meg augusztus 21-22-23-án.
Kérdésem, hogy volt-e valakinek negatív tapasztalata a sátrak, cuccok, járművek biztonságával kapcsolatban? Egy rokonomnak Csingóban feltörték pár éve az autóját, és hát Smizány sincs messze ugye, ami 20 éves emlékeim szerint elég kriminalizált helynek tűnt.

Autós térképem jelez egy földutat, amely Stratena falutól nyugat felé indul, majd elfordul északnak, Podlesok felé. Ha járt valaki erre meséljen, hogy milyen, és kerékpárral, csomaggal vállalható-e.

Gyakujem pekló.

Előzmény: baluzoli (0)
Moll Creative Commons License 2003.06.12 0 0 22
Nekem azt írták az egyik helyről, hogy indulás előtt egy héttel írjak nekik, és 100 %, hogy el tudnak majd helyezni... csak azt nem értem, hogy 2 hónappal előre még azt sem tudják megmondani, hogy hány személyes házak vannak, milyen felszereltségűek, és pláne: HOL, akkor hogy merjem bevállalni, hogy egy héttel hamarabb jelentkezem.... én mindenképpen megpróbálom a Podlesokos címet. (ez persze nem rémisztgetés volt, lehet, hogy én akadtam össze ilyen lassú adminisztrációval)
Előzmény: Zivos (20)
Moll Creative Commons License 2003.06.12 0 0 21
Nagyon köszi!!! Már írok is nekik.
Előzmény: baluzoli (19)
Zivos Creative Commons License 2003.06.12 0 0 20
Ne ijesztgessetek. Sok helyen azt olvastam, hogy mindig van maganhaz kiado. Mult hetre nem jott ossze, igy holnap megyunk. Osszekapcsoljuk egy kis munkaval is, igy majdnem ingyen van a lemenetel :-). Eddig Cingowra gondoltunk, de inkabb Podlesokot javasoljatok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!