Ezt még nem olvastam mielőtt írtam. Az már nagyon durva hogy az otthonfőzésnek piacot keresnek, de már semmin nem csodálkozom. Ebben az országban minden megtörténhet. A helyedben kellő óvatossággal kezelném a fesztivált.
Komám is megkapta ,aki szintén regisztrált a levelet, ami mellőz minden hivatalos formát ,egy giccses reklámanyag ,csak a boríték és a pecsét rajta valós ,szokásos!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Fekete szeder alatt szedret vagy eperfát érted? Szederből én egyszer főztem. Kihozatal átlagos volt. Enyémnek illata nagyon jó parfümős, de íze zöld-fanyar mellékízú.
Nagyon hirtelen érik. savanyú-savanyú-savanyú-finomdeleesett. Szerintem jó pálinkához naponta kellene szedni az éppen leesés előttieket.
Eperfa más, annak termését ponyváról szedem és nagyon szeretem. Az is normál kihozatalú.
És ami a lényeg...a középső képen, a fölső keresztlécen jól látszik, hogy egy kis csavar, pár centire belóg a tejesláda szélénél...négy ilyen kis csavar, remekül megakadályozza, hogy a rekesz a ládán ide-oda csúszkáljon...természetesen a rekeszre is rá van csavarozva a két kis keresztléc, úgyhogy stabil a dolog.
Én a magam részéről csak annyit mondok, hogy az őszibarackon kívül, semmit nem magozok. Azt is csak azért, mert a jó érett őszibaracknak sokszor még a magja is kettéválik és hogy-hogynem, az belül sokszor penészes. Így aztán azt mindig kimagozom. De szerintem az otthonfőzők nagy része is így csinálja, vagyis csak összeturmixolja a gyümölcsöket és magon erjeszti és csak a főzés előtt magozza ki. Ez több előnnyel is jár. A pektinbontó (aki használja), addigra már általában úgy elfolyósította az anyagot, hogy a magokon már szinte nincs is semmi és szépen le is ült az aljára, úgyhogy azt csak le kell szűrni, ami igen egyszerű feladat még magozó nélkül is.
Én erre egy kis műanyagrekeszt használok, amit a virágosoktól kaptam. Elég magas az oldala és a mérete is, meg a lukak mérete is pont jó. Kicsit kisebb és pont passzol egy tejesládára és nem csurog mellé a szűréskor. A szerszám is egyszerű, egy széles műanyag spakli...DD...
............ezt használom
meggyre, cserkóra, szilvára és kajszira is...szóval univerzális...:)))...a végén egy kis vízzel leöblítem...
Most akkor magozzunk, vagy ne magozzunk. Cseresznye, meggy. " Cseresznye, meggy esetében a magozás ugyan elhagyható, ". Ill mennyi magot tegyünk vissza?
Én is megiszom a szörpöt pálinka után. De nem helyette. Szépen sárgul a borízű almám és feketedik a meggy ízű cseresznyém. Remélem egy kilónyi napfénnyel jóízű párlat lesz belőle. Ti mit gondoltok?
Egy probat meger! A szorpot igyak a feher nepek....meg a gyerekek...mi meg isszuk a parlatot meg a palinkat helyettuk is! (Meg ne sertodjel ezen...viccnek szantam!)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hát igen. És az egészben az a legrosszabb, hogy tehetetlen vagy. Csak nézed, ahogy minden az enyészeté lesz. Ilyenkor látszik, milyen kis porszemek is vagyunk.
Az azért jó hír, hogy a tavaly előtt ültetett négy kékáfonya bokrom megmaradt és termőre is fordult idén. 13 azaz tizenhárom szem lesz rajta. :-)
Akkor lekésted, addig kell szedni míg nem tetvesedik! Én szedtem 2 festékes vödörrel. Az asszonykám megcsinálta szörpnek. Én csak cukorcefrének nézem. Várom hogy érjenek a gyümölcsök.