Én is félreértettem elsőre... Csak azoknak díjmentes, akik eddig is be voltak jelentve mint földhasználók, s most csak a személyi adataikat kell bejelenteni és más változás náluk nincs. Lehet, hogy ez fog változni, itt is ezt mondták...
A jogszabályt módosítani fogják, hogy milyen irányban, rejtély. "Nálunk" minden tulajdonosnak (aki a tulajdoni lapon szerepel) meg KELL fizetnie a 6000FT-ot. Ez alóli kibújásnak jó ötlet a szívességi földhasználat intézménye. Azt tanácsolták hivatalos helyeken, hogy várjuk meg a módosítást, és csak utána fussunk befizetni a csekket....
Ja, és persze friss tulajdoni lappal KELL igazolni, hogy ki/k a tulajdonos/ok. Ez további költség. Borsodban. Talán pont ezért a 140 ezer földhasználóból csak 203 bejelentés érkezett a mai napig a megyéből... Sokan várjuk a módosítást..
Az Ön által megadott telefonszámon kollégánk megkeresi Önt, és megbeszéli Önnel, hogy mikor szállítja le Önnek, vagy mikor és melyik üzletünkben veheti át a megrendelt árut."
Segítséget kérnék, homokos kertünk van és tavaszal milyen talajjavítót használjunk. Vagy milyen trágyát vagy műtrágyát? Kezdő vagyok, tehát lehet, hogy hülyeséget kérdeztem, még csak tavaly vettük a kertet, és szerintem biztos kéne valami trágya bele. Köszi
- nekem a címem is úgy van, hogy a város után ott van, hogy "külterület 52.. Hrsz."
- külterület de nem nullával kezdődik a hrsz
- külterület de nem zártkerti övezet hanem üdülő övezet
- zártkertre 3%-os a beépíthetőség míg üdülő övezetre 10%
- nálunk a 3-assal kezdődő hrsz-ok a zártkerti ingatlanok
- szerintem mindenki hívja fel az önkormányzat építésügyi osztályát(akkor is van még ott egy ember ha időközben a járáshivatal miatt a kis önkormányzatok megszűntek) és ott hrsz alapján egy perc alatt megmondják a besorolást
Nem, de két különböző címük és boltjuk van, az egyik a nagybanin (a kereskedőknek), a másik a vele szemben levő "vállalkozói negyedben" :), kertészet, autószerelő, raktár, minden egyéb társaságában. Ide bárki bemehet. Kertészmérnök végzettséggel még tanácsot is tudnak adni. :)
Bocs, de valaki igért Schott-féle paradicsomot. Február végén elvetném, ha még aktuális.
(vagy bármi hasonlót, ami megbízhatóan egyszerüen közönséges gömbölyü piros paradicsomot terem, nem determinált, nem érzékeny a betegségekre és bötermö. Vagy ilyen csak a mesében létezik?)
Igen, köszönöm, de egy 1600 Ft-os tözegbálát 1500-ért hazaszállíttatni azért annyira nem nagy business. Régen úgy tudtam, oda viszont nem mehet be akárki. Ez változott?
Nekem 2 évben volt már okrám, így tapasztalatból javasolnám, hogy nagyon figyelj arra, hogy azonnal leszedd, amint ledobta a virágát. Utána rögtön megkeményedik, fásodik, ehetetlen lesz. Van vagy negyed kiló okra magom, ha nem több, és ez mind abból fakad, hogy elmaradt a naponkénti szüretelése. És jó előre nézd ki, hogy mit kezdesz vele. Ha több növényed lesz, össze tudsz egyszerre szedni annyit, hogy mondjuk egy sülő csirke mellé dobáld, és vele süljön, vagy ha készítesz vödrös-dobálós savanyúságot, abba mindig belehajíthatod. Arra készülj fel, hogy az állaga kifejezetten „taknyos”, nem tudok rá jobb szót, de tényleg olyan, nekem érdekes volt, de nem rossz, nem gusztustalan, csak nagyon furi. : )
Viszont igen szép a virága, hisz mályvaféle (ha belegondoltok, a kerti mályvabokornak is hasonló a termése, sőt, most jut eszembe, mindenki rágcsált gyerekkorában papsajtot…nna, annak is kicsit taknyos a magok körüli állaga, csak piciben, mégis micsoda jó kis csemege volt gyerekkorunkban, na, ő is mályvaféle, ha jól emlékszem).
Hát így… az okra amúgy egészében is szerintem mutatós növény, ennél látványosabb, dekoratívabb zöldség már tán csak a lila leveleskel lehet, nekem még most is úgy áll-elfagyás nélkül- a kertben, mint”Katiban a gyerök”. : ) Nap mint nap szedek belőlük a nyusziknak, szerintem érdemes tenni, mert tényleg nagyon mutatós. Enni én még nem ettem belőle, de én nem is vagyok rendes példa ilyen szempontból, attól még lehet, hogy finom. : )
Sőt volt ingyen szállítási napluk is, de ha má... akkor pontosítsznk, idézek:
"Mennyi a szállítási költség?
0-100 kg tömeg között - az 1-gyel és 2-vel kezdődő irányítószámok esetén 1500 Ft (buttó) szállítási költség - a többi irányítószám esetén 3000 Ft (bruttó) szállítási költség - bruttó 50.000 Ft összeg feletti rendelés díjtalan
101-800 kg között - minden irányítószámra 6250 Ft bruttó szállítási költség - bruttó 100.000 Ft összeg feletti rendelés díjtalan"
Nagyon egyszerű! Megrendeled interneten (így még kedvezményt is kapsz, kemény 1%-ot!), telefonon szólnak, ha megvan.
Ha Csepel felől mész, a Szigetszentmiklós táblánál balra, utána ki van táblázva, csak a nyilakat kell követni. A honlapjukon van egy videós navigáció, nézd meg, biztosan odatalálsz.
Egy kis adalék a kifejezetten melegigényes növények témájához, én ugyanis idén kipróbálom az okrát, ennek érdekében (némileg egy kicsit talán elsietve a dolgot...) három nappal ezelőtt elvetettem 6 db okra magot, ma reggelre már ki is kelt 4 palánta... Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a kb. 31-32 fokos kazánházunkban keltek ki, de azért meglepődtem egy kicsit... Megpróbálom felnevelni a palántákat, de azért később majd helyre is vetek belőlük... :)
„A batáta a trópusi éghajlati öv növénye ….. homokos talajon jól fejlődik …. Az utolsó fagyok után egy hónappal 30 cm sor- és tőtávra ültessük … mivel a batáta forró, száraz helyeken honos, öntöznünk általában felesleges.
Nem akarlak lehűteni, de azért leírom, én azért nem kezdtem bele batáta hajtatásba, mert fogalmam sincs, hogy Magyarországon a forgalmazott batáták honnan származnak.
A batáta alapvetően trópusi, szubtrópusi növény, ezért fő termesztési területe ezekbe a régiókba esik. Jó esély van rá, hogy amit boltban veszel, az valami ilyen területről származik.
A batátának is régi termesztési kultúrája van, hatalmas a fajtaválasztéka, hasonlóan a burgonyához. Léteznek olyan fajták is, amelyeket a nemesítők már nagyjából kiválogatták a mérsékelt éghajlathoz, sőt vannak már kifejezetten magyar nemesítésű fajták is.
Hajtatni valószínűleg csak ilyen fajtát érdemes, mert ha kifogsz egy trópusokon bevált, nagyon melegigényes fajtát, az csak senyvedni fog.
Én bizony úgy döntöttem, hogy inkább rendelek palántát magyarországi termesztőtől, elsőre úgy sem kell sok, én is az első kísérletre szánom.
ha aztán beválik, talán tudok majd jövőre a saját termésből hajtatni, és akkor már nem kell rendelni.
Egy fórumon már találkoztam olyan információval, hogy valaki hatféle gumót is hajtatott, de csak kettő vált be, az egyik hazai nemesítésű, a másikat egy ismerősétől kapta, aki Amerikából hozta egy mérsékelt övi államból.
Szerintem ne bonyolítsuk tovább a dolgot, mert csak zavar lesz belőle. Minden érintett nézze meg a tulajdoni lapját, s ha kell, forduljon a Földhivatalhoz felvilágosításért (nálunk telefonon is nagyon készségesek voltak).
Igen, zártkert elvileg nem létezik, gyakorlatilag meg él és virul. Nekem az elmúlt hónapokban családon belül három zártkerttel kellett hagyatéki, és egyéb okból foglalkoznom két megyében, ezek minden hivatalos iraton zártkertként szerepeltek, s egyik helyrajzi száma sem kezdődik 0-val. Az élet már csak ilyen...
Ma kerekrépa leves van ebédre. Szombaton szedtem az ágyásból, két réteg fátyolfólia van csak rajta. Ha nagyon hideg van, nagy része megfagy, de az átlag teleket nálunk, a fagyzugban is ki szokta bírni.
A telekkönyvi nyilvántartás a földterületeket két osztályba sorolja. Lehetnek belterületiek és külterületiek.
A zártkert kategória, ma már hivatalosan nem használt minősítés, viszont a tulajdoni lapokon ezeket még számos esetben nem írták át, ráadásul a köznyelv is még napi szinten használja.
A zártkerti kategóriába sorolt területek voltak (ill. vannak) a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek.
Ma hivatalosan csak belterületi és külterületi földek léteznek, és a "zártkert" a külterülethez tartozik." A helyrajzi száma 0-val kezdődik.
Alig 5 percet gondolkodtam rajta, hogy mi is lehet az a heky, aztán úgy döntöttem, hogy a helyben szó elírása. :)
A helyben vetést akkor csináltam, amikor sok saját termésű magom volt, aztán ahol túl sűrűn kelt, ott kiegyeltem, vagy átpalántáltam az üres helyekre.
Ennek az a hátránya, hogy a kelő magoncokat nagyon szeretik a lótetűk és a giliszták, meg egyebek. Így a drága bolti magok miatt inkább palántát nevelek, így csak a kiültetést követő 2 hétben vannak veszélyben a növények. Valamint pont ott vannak a növényeim, ahol kell.
2 db 40 cm-es virágládában kb. elfér a szükséges 80 szál paradicsom (macskapöcse paprika akár 100/láda, étkezési 50).
Helybe valahogy április küzepén, vagy kicsivel előbb vetettem. Hideg földben úgysem kel ki, csak május eleje-közepe felé.