Keresés

Részletes keresés

zordonC3 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42603

ha a hőérzékelő a sz*r nem csinálja végig a programot (szerintem :D).

Előzmény: Törölt nick (42601)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42602

Az üvegszövet/üvegháló megtörik már akkor mikor felrakod, így csak a papír jó oda. A többit már leírták.

Előzmény: djetta (42589)
Törölt nick Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42601

Lehet hőfok érzékelő is például... De nem értek hozzá (csak más típusnál ilyen gondunk volt).

Előzmény: zordonC3 (42600)
zordonC3 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42600

fűtőszál :)

Előzmény: baradlayrichard (42599)
baradlayrichard Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42599

Sziasztok!
Ért valaki mosógéphez? Egy hajdu felültöltős gép nem melegíti a vizet, de minden mást végez rendesen. Milyen hiba okozhatja?

(hideg+melegvíz csatlakozású gép, de jelenleg csak a hideg van bekötve)

zordonC3 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42598

annyit hogy én nem vagyok gipszépítő szakember de végigcsináltam a tetőterünket + a tetőtéri fürdőszobát, ferde falak, kiugró kutyaól a tetőből szóval mindenféle éllel szívtam már mint lelkes amatőr :)

Amúgy ha bemész egy praktikerbe' ott láttam 50 oldalas rigips építési útmutatót, a netről is letölthető pdf-ben, ugyanaz a knauf is. Érdekes olvasmány, főleg az élek találkozásának szakszerű fedéséről :P

Előzmény: zordonC3 (42597)
zordonC3 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42597

hézagló gipsz alá, csík, felé, majd utána 3x átglettelni, jó szélesen. én így csinálnám és kiszedném a régi megrepedt izét alóla. A glett és a hézagológipsz nem ugyanaz

Előzmény: djetta (42596)
djetta Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42596

Jól hangzik!:)

Ez gondolom mehet glettelt felületre is.

Új glett - bele a vizes csík - simára elglettelni ?

Előzmény: zordonC3 (42595)
zordonC3 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42595

félbe kell áztatni előtte kb 1 m-es darabokban, már előre félbe van hajtva, húzd át körömmel. Mielőtt felteszed, tekercsszerűen a kezedre fel kell tekerni mindkét irányba (óramutató járásával, ellentétesen is) hogy megtörjenek a papírrostok, akkor könnyebb lesz kezelni.

Ja és minden úszni fog a vizes gipszben, gusztustalan munka, csurog végig a kezeden... :) De hatékony. Csak direkt erre a célra való papírcsíkot vegyél, a gipszkarton gyártójával azonos márkát (láttam knaufot is), meg jó minőségű hézagoló gipszet.

Láttam olyat is a szomszédnál, hogy egymást átfedő két réteg papírcsík (mint a téglafal, egymásra téve).

Előzmény: djetta (42594)
djetta Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42594

Most már tudom, hogy nem jó, de akkor még jónak tűnt.

Kiüthetném az egészet a francba, de akkor ott lenne a 2 cm-es hézag. Az akrillal ilyen szélesen nincs jó tapasztalatom, díszlécet nem akarunk oda.

azt hiszem, a papírcsík szimpatikus ötlet, köszi

Előzmény: zordonC3 (42593)
zordonC3 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42593

ja meg nem modellgipszet használunk hanem rigips márkás cuccost, illetve én a fal-mennyezet találkozását műanyag / fa díszcsíkkal szoktam fedni, alatta mozoghat (egyik oldalon van csak ragasztva a csík, másik oldalon flex rugalmas fehér tömítőpaszta)

Előzmény: zordonC3 (42592)
zordonC3 Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42592

Annyit tennék még hozzá hogy vmi rigipses útmutatóban olvastam, hogy hézagolni csak hézagerősítő csíkkal szabad (alá gipsz, belenyomni az előzetesen vízbe jól kiáztatott papírcsíkot, rá gipsz, elhúzni spaklival).

Ja és ugyanott olvastam meglepő dolgot:

a papír hézagerősítő megszáradva erősebb mint az üvegszövet, és az üvegszövet pedig erősebb mint az öntapadós csík.

Ja a papírcsík k.rva drága, arra készülj fel.

Megpróbáltam egyszer nedvesen eltépni háááát... :P

djetta Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42591

Nem esett ki, csak annyit hézagoltam vele:)

Csak meg van repedve végig, ahol a modellgipsz találkozik a gipszkartonnal.

Ha a sarokba beragasztok egy öntapadós csíkot?

Előzmény: halaloszto (42590)
halaloszto Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42590

1-2 centi??? ugy erted kiesett a gipsz? vagy ennyit mozog a fal?

hezagolj gk hezagolasara valo glettanyaggal, tegyel bele erosito csikot, es ha tenyleg ennyit mozod, akkor amikor kesz van vagd el sniccerrel az erosito csikot a sarokban. igy is lesz repedes, de egyenes es a sarokban, ott nem feltuno.

vagy vegyel hungarocell diszcsikot, ragaszd a plafonhoz, azt kesz.

vajk

djetta Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42589

Sziasztok!

Gipszkarton előtétfal, és a plafon között modellgipsszel hézagoltam. Ez sajna mindíg megreped. Olyan 1,5-2 cm hézagok vannak.

Mivel orvosoljam a hibát?

Öntapadós hézagolócsík jó lehet? Vagy sima üvegszövet?

cseik Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42588

terveződ nem mondta el ezeket? ha már kijár művezetni (gondolom nem ingyen) akkor legalább a jogi részét elmondhatta volan neked :(

ha 2 szintes a házatok, akkor lehet hogy komplett kiviteli terv is kéne.

napló van?

építésfelügyelethez be lett jelentve?

Előzmény: E-fogyaszto (42583)
cseik Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42587

ha má megszólíttattam :) :

a kivitelezés csak felelős műszaki vezető irányításával folyhat

a feműnek szerződéses jogviszonyban kell állnia a kivitelezővel, tehát önmagában az kevés, ha te felfogadod, neki a kivitelezővel (ha több van akkor mindeggyikkel) is kell szerződést kötnie, amiben benne van az irányítási jogkör kikötése is. ez gyakorlatban megoldható úgy, hogy veled köti a szerződést és te amikor a kivitelezővel kötöd, akkor ebbe bele kerül a feművel kapcsolatos rész is.

a legalább "B" jogosultsági szintű femű a komplett épület kivitelezését is felügyelheti, bizonyos mérethatárok között, az "A" pedig korlátozás nélkül. vagyis nem kell külön gépész femű. (vannak kivételek, de ez normál családi háznál nem fordul elő). néhány önkori (szerencsére már kevés) kéri a külön gépész femű nyilatkozatát, ami jogszerűtlen több okból is.

műszaki ellenőrt kell alkalmazni, ha a kivitelezési érték 50 milla feletti vagy több kivitelező is dolgozik az épületen. gyakorlatban az építésfelügyelet akkor nem kéri e miatt a müellt, ha a teljes kivitelezés "kulcsrakész" generálban megy. de ha már pl. az ablak beépítését nem a kivitelező rendeli meg hanem te, akkor már kérik a műellt.

a magasépítési műszaki ellenőr a teljes kivitelezést felügyelheti. a szakági csak a szakágat, de mivel a műszaki ellenőrnek az a lényege többek közt, hogy a különböző munkákat összehangolja, a szakági műellnek egy kisházas kivitelezésnél sok értelme nincs. annyira minden műell ért (kellene értenie) a gépészethez is, ami oda kell.

a tervezői művezetésnek sok értelme nincs, csak ha valami nagyon bonyolult megoldásra van szükség. de ha van műell, akkor általában teljesen felesleges akkor is. a tervezőnek nincs felelőssége sem utasítási jogköre, max nem hivatalosan véleményezhet feléd. vannak esetek amikor kell/hasznos, de ez nem a családi házas építés.

a te esetedben a femű - ha legalább "B" jogosultságú - akkor levezetheti a kivitelezést, és szükséges a műell. ha nincs és jön építésfelügyelet, akkor a bírság a számított építményérték 0,5%-a a bírság. ez hasznos m2 x 700 Ft + utólag kell egy műszaki ellenőr. műszaki ellenőrt találsz az építményérték 0,5-1%-ért, függően az épület paramétereitől.

és hasznos is a műell. de ennek taglalásán már párszor átestünk. a döntés a tied.

a lenti tervlista nem kiviteli terv, csak résztervek. hogy szükséges-e teljes kiviteli, az az épület paramétereitől függ.

KalásziM Creative Commons License 2011.02.28 0 0 42586

"Mindegyik a saját nótáját fújja."

Azért nem. Mindegyik a megrendelő utasításait )(legyen kéréseit hajtja végre.

Mindegyiknek csak véleményezési joga van !!

Minden döntés a megrendelőé.

Előzmény: E-fogyaszto (42585)
E-fogyaszto Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42585

No, akkor megvárjuk cselk válaszát is. :-)

De amennyire a korábbi hozzászólásaiból kiolvasom, akkor nekem leginkább egy műszaki ellenőrt kellene kerítenem.

Ha ezek után valóban nem kell még egy fmv kizárólag a gépészethez, mert van "szerkezeti" fmv (akit - cselk után szabadon - a rossz gyakorlat szerint egyébként is én kerestem fel, noha jogilag a kivitelezővel áll kapcsolatban), van gépészeti kiviteli terv, akkor keresek egy gépészethez értő műszaki ellenőrt.

Nem csak spórolásról van szó (persze, minden 100e számít), de elegem van már ebből a sok mérnökből meg ellenőrből. Mindegyik a saját nótáját fújja.

Előzmény: KömKel (42584)
KömKel Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42584

A műszaki ellenőr olyan mint a piros ász. Üt mindenkit :)

Ha van egy műszaki ellenőröd, akkor a többiek kuka.

Ha nincs előirva jogszabályban, akkor egyébként ennyi szerintem bőven elég. (jogszabályilag cseik van topon)

E-fogyaszto Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42583

Köszönöm a választ!

Ami van nekem:

- építész-tervező, négy művezetéssel

- szerkezeti kivitelező (kőműves, ács, bádogos) és egy felelős műszaki vezető (aki a megállapodás szerint az egész építkezés alatt kijár)

- teljes gépészeti kiviteli terv (rajzokkal, műszaki leírással, anyagjegyzékkel) és egy gépész-kivitelező aki már dolgozott a tervezővel

- födém és áthidalók vasalási / statikai terve és a statikus-tervező négy művezetéssel (alapozásnál, födémeknél)

Nincs még - nincs megállapodásom:

- villanyszerelő

- burkoló, festő

Na most ezek után még azt mondják, hogy bízzak meg egy felelős műszaki vezetőt külön a gépészetre és egy műszaki ellenőrt is? Az utóbbit mire? Mindenre? Ez így ránézésre is még nettó 4-800 ezer, hogy újabb okos faszik szóljanak bele a munkába.

Előzmény: KömKel (42582)
KömKel Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42582

Ha van kiviteli terved (ami szakági terveket is magába foglalja), akkor felesleges. A tervek alapján úgyis le lehet ellenőrizni a dolgokat.

Ha nincs kiviteli terv, akkor már kicsit neccesebb. Elvileg nem kell, mert a műszaki ellenőrnek az egyszerűbb rendszerekhez konyitani kell. A bonyolultabbakról meg jobb ha van terv...

Ha viszont nem egy vállalkozó csinálja generálban az épitkezést, akkor kellene műszaki ellenőr is, nem csak femü.

Előzmény: E-fogyaszto (42579)
halaloszto Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42581

"nem éghető tűzálló karton"

ha mar a szakszeruseget firtatjuk

- egyetlen gipszkarton sem egheto.

- tuzallo gipszkarton nincs

- tuzgatlo gipszkarton van.

vajk

Előzmény: Peter atyuska (42577)
halaloszto Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42580

egy havernal bontottam gk falat. lakopark, tetoteri lakas. konyhat eloszobatol elvalaszto fal. szimpla 12.5mm gipszkarton. tudod mi tartotta a konyhaszekrenyt? ket darab kb 5x50-es reisser csavar. az egyik beletalalt a bordaba, a masik nem. a szekreny vigan elvolt a helyen amig le nem vettuk.

amugy:

- magnessel meg lehet talalni a bordakat. valami femkeresod ugyis kell legyen, hogy ne furd el a villanyt meg a vizet.

- normalis falon 2 reteg karton van, osszesen 25mm, az azert nagyon sokat kibir a hozzavalo fem hatul szetnyilo dubellel. a dubelben m4 vagy m5 csavar van. (asszem meg vastagabbak is vannak)

- azt a szekrenyakasztot kell hasznalni, ahol van egy sin meterre, amit felteszel annyi csavarral amennyi jolesik szepen vizbe allitva, es utanna raaggatod a dobozokat.

vajk

Előzmény: Erzsébeti (42574)
E-fogyaszto Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42579

Tisztelt topiktársak!

Az a jó egy építkezésben, hogy ahány emberrel beszélek, annyi féle véleményre jutunk.

Most azt mondják, hogy elvben minden egyes fajta szakipari munkához külön felelős műszaki vezetőt és esetleg műszaki ellenőrt kell foglalkoztatni.

Namost egy 150 négyszögöles telken, öt tagú családnak épülő, két szintes családi háznál ki tud ennyi féle ellenőrt és műszaki vezetőt foglalkoztatni?

Ott tartok, hogy a szerkezetépítési munkákra van felelős műszaki vezető, de azt mondják, hogy a gépészeti kivitelezéshez mindképp kell, hogy legyen a gépész kivitelező mellett egy gépészethez értő felelős műszaki vezető is.

Mi a véleményetek, tényleg ennyire szigorú ez a dolog? Mindenhez külön feműv kell?

halaloszto Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42578

nemaaa.

szidod a gk fal hanggatlasat, es felhozod helyette az ytongot? 

egy ytong valaszfal ugy kong mint egy harang.

vajk

Előzmény: kicsiati (42568)
Peter atyuska Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42577

Ha valaki mint kivitelező nem tartja be az alapvető technikai előírásokat amit a gyártó előír vagy javasol akkor megkeseríti az ember életét. Jól elkészített illetve letervezett rendszer nagyon jó eredményt produkál. Pld eleve teherhordó falaknál duplázást ír a gyártó, a másik amit elszoktak felejteni, hogy a gyártó nem éghető tűzálló kartont javasol tetőhöz és közfalakhoz ha a közfalak belső rétegei félig meddig éghetőek.

Előzmény: Cs_ (42564)
Pitylogós Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42576

1. rendes szaki 1 rétegű kartont nem csinál. 2 rétegre meg 2-3db molly-val simán felraksz egy konyhaszerrényt. Nem elmélet, gyakorlat, még nem szakadt le semmi :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42575

Elég sokat bír a karton, de egy konhaszekrényhez tényleg kell a merevítés. Illetve kisebb súly esetén is javasolt amennyiben húzó terhelést is kap (pl TV konzol).

A merevítő bordákat (illetve azok csavarjait) elég egyszerű megtalálni egy erősebb mágnes segítségével (pl wincsiből kiszedett mágnes elég erős erre). Még akkor is megtalálod, ha a második réteget nem csavarozták a merevítéshez (ami épp ezért javasolt, és nem igazán jelent plusz idő, csak egy kis odafigyelést igényel).

Erzsébeti Creative Commons License 2011.02.27 0 0 42574

"

Nagy súlyal terhelni is csak akkor lehet, ha előre tudod, hogy hová fog menni, és megcsinálod a vázát neki.

Ez pedig simán tudatlanságból adódó tévhit."

Akkor nagyon sok tudatlan él e földön...

Hogy hogy nem én eddig csak szívtam a gipszkartonnal.

Valahogy úgy jött ki mindig, hogy amikor engem hívnak akkor már senki sem tudja, hogy hol vannak a merevítések, arról meg senki sem hallott, tudott, hogy hova kellett volna a merevítéseket tenni ahhoz, hogy egy teljesen átlagos bútort-kiegészítőt biztonsággal fel lehessen szerelni.

Elárulod nekem, hogy egy 90X72X35 cm-es konyhai felső-szekrényt(ez egy teljesen szokványos méret) milyen módon lehet rögzíteni a gipszkarton falon úgy, hogy nem létezik előre berakott kimondottan, a teherbírás növelése céljából létrehozott merevítő elem nélkül?

Ja, és nem csak a dobozt kell megfognia, hanem a benne lévő nem kis súlyú porcelánt is.

Természetesen ezek a felső-szekrények (vagy akár könyvespolcok) soha sincsenek egyedül. Általában 2-3-4 elem valahogy mindig mellékerül még.

Én mint asztalos nagyon utálom a gipszkartont.

Köszönöm, ha ki tudsz segíteni ebben.

Előzmény: Pitylogós (42572)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!